Friday, October 12, 2007

PERJANTAI 12.10.09
1. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Syyria on asettanut siviilipuolustuksensa valmiustilaan ja kutsunut reservinsä palvelukseen, mutta ei ole koskenut asevoimiensa sijoitukseen Israelin rajalla. Määräys siviilipuolustuksen hälytyksestä annettiin Debkafilen mukaan tiistaina ja se oli valmis torstaina. Syyrian puolustusministeri kenraali Hassan Turkmani antoi torstaina julkilausuman, jossa hän kehotti Syyrian asevoimia valmistautumaan kaikenlaisten hyökkäysten varalta, jotka hän olettaa tulevan Israelin tai USA:n taholta.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi tunisialaiselle Al-Shorouk lehdelle antamassaan haastattelussa, että iranilaisten lähteitten mukaan joko Israel tai USA on valmistautumassa aloittaakseen hyökkäyksen Iraniin, kertoo Debkafile. Assad syytti Yhdysvaltoja, että se rikkoo kansainvälisiä lakeja Irakissa ja tukee Israelia, mikä hänen mukaansa antaa kaikki oikeudet pitää Yhdysvaltoja Syyrian vihollisena.
2. TÄNÄÄN 12.lokakuuta Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad lupasi antaa USA:lle ja Israelille lopullisen vastauksen (response). Päivä on Iranin al-Quds-päivä (Jerusalem-päivä), joka on ramadanin, muslimien paastokuukauden, viimeinen perjantai. Iranin hallituksen edustaja Gholam-Hossein Elham täsmensi, että tämä on Iranin vastaus USA:n ulkoministeri Ricen matkaan ”miehitettyyn Palestiinaan”. Hän kertoi, että USA menettää kaiken mahdollisuutensa toimia yhteistyössä alueen ja maailman valtioitten kanssa yrittäessään tukea ”sionistista hallitusta”, joka on nyt heikoimmassa poliittisessa ja sosiaalisessa asemassa. Hän kutsui ”kaikkia muslimeja yhdistymään tämän riistäjän ja sen liittolaisten käden murtamiseksi al-Quds päivänä”, jota hän kuvailee ratkaisevaksi ajaksi ja joka voi ratkaista myös palestiinalaisen kansan kohtalon.
AJATOLLA Rudolha Khomeini asetti tämän al-Quds päivän viettämisen anastettuaan vallan Iranissa 1979. Hän lausui 1980 ensimmäisenä al-Quds päivänä, että ainoa mahdollisuus Lähi Idän ongelmien ratkaisemiseksi on ”sionistisen hallituksen” tuhoaminen.
AJATOLLA Khamenein lähin neuvonantaja kenraalimajuri Jahya Rahim-Safavi varoitti tiistaina, että Iran tulee iskemään takaisin lyhyimmässä mahdollisessa ajassa mitä tahansa hyökkäystä Irania vastaan, viitaten erityisesti 20 miljoonan lapsiarmeijaan (Basij), jollaista Iran käytti taistelussaan Irakin asevoimia vastaan Persianlahden sodassa. Nämä tulisivat toimimaan itsemurhajoukkoina hyökkääjän asevoimia, instituutioita ja tukikohtia vastaan.
IRANIN MEKSIKON SUURLÄHETYSTÖ julkaisi vastauksen USA:n syytökseen Iranin ydin-pommin aiheuttamasta holokaustista, että USA:n ydinpommi-iskut Nagasakia ja Hiroshimaa vastaan olivat pahemmat rikokset, kuin mihin Hitler syyllistyi. ( http://www.worldnetdaily.com)
3. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice kertoi pysähtyessään hetkeksi Shanonissa Irlannissa matkallaan Moskovaan, että hän oli soittanut Israelin USA:n lähettiläälle ja pyytänyt tältä selvitystä IDF:n päätökselle pakkolunastaa maata suunniteltua maantietä varten, joka yhdistää Jerusalemin ja Maale Adumimin maan itäosiin. Israelissa julkistettujen tietojen mukaan tie mahdollistaa palestiinalaisten kaupunginosien jatkuvuuden Jerusalemin itäpuolella. USA:n hallituksen puhemies Sean McCormack kertoi medialle, että USA haluaa tutustua tilanteeseen maastossa ennen julkisen kannan ottamista. Ranska, Egypti ja Jordania ehtivät jo esittää vastalauseensa IDF:n päätöksen johdosta. Rice kertoi pahaenteisesti odottavansa vastausta.
RICEN TAHMEA ja itsevaltainen asenne voi sotkea pahasti hänen mahdollisuuksiaan toimia tasapuolisena erotuomarina Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa yhteisen periaatejulistuksen runnomiseksi ennen marraskuun lopuksi suunniteltua rauhankokousta.
TIEN RAKENTAMINEN liittyy Israelin haluun päästä rakentamaan Jerusalemin itäpuolella olevaa E-1 aluetta, joka yhdistäisi Jerusalemin ja Maale Adumimin. Alueelle valmistui poliisin toimitilat, jonne poliisi aikoo muuttaa lähiaikoina. Alueen infrastruktuuri on suurelta osin valmis, ja sen rakentamispäätös tehtiin vuosikymmeniä sitten, mutta jäädytettiin USA:n vastustuksen vuoksi.
(www.ynetnews.com)
4. ISRAEL SEURAA epätietoisena USA:n ja Turkin hallitusten välille syntynyttä kriisiä USA:n kongressin valiokunnan päätettyä syyttää Turkin Ottoman-hallitusta kansanmurhasta armenialaista kansaa kohtaan ensimmäisen maailmansodan aikana. Turkin ulkoministeri Ali Babacan vieraili Israelissa äskettäin, eikä sen aikana ilmennys pahoja säröjä. Turkki oli pyytänyt Israelilta selitystä syyskuun 6.päivänä Israelilaisten koneitten ylilennosta Syyrian ja mahdollisesti Turkin alueella, mutta ilmapiiri vierailun aikana oli hyvä. Babacan esitti Turkin presidentti Abdullah Gulin kutsun presidentti Shimon Peresille vierailla Turkissa. Israelin viranomainen luonnehti Israelin ja Turkin välisiä suhteita kestäviksi. Ali Babacan kuitenkin moitti Amerikan juutalaisjärjestöjä, että ne pilaavat Turkin mainetta USA:ssa. (JP)
5. INTIAN JUUTALAISTEN, Bnei Menashe, pääsy Israelin kansalaisiksi on herättänyt sisäministeri Meir Sheetritin suuttumuksen. Koska joissain Intian osavaltioissa kääntyminen uskonnosta toiseen on kielletty, 200 Intian juutalaista tuli Israeliin ministeri Bar-Onin myöntämien turistiviisumien avulla ja kävi kääntymiskoulun Israelissa. Sheetrit vastustaa tällaista käytäntöä ja uhkaa peruuttaa Bar-Onin päätöksen. Nämä Intiassa juutalaiset juurensa löytäneet asukkaat ovat säilyttäneet joitain ikivanhoja juutalaisia tapoja ja sanovat tuulleensa Intiaan Kiinan kautta Assyrian hallitsijan Salmanassar V:n valloitettua Israelin 722 eKr. ja karkotettua juutalaiset maasta. Tällaisia kansanosia on löytynyt eri puolilta Intiaa ja heitä arvioidaan olevan tuhansittain. Israeliin on jo muuttanut ja saanut Israelin kansalaisuuden 1200 Bnei Menashe juutalaista.
HALLITUKSEN sunnuntain istunnossa käsitellään uutta esitystä, jonka mukaan sisäministeriö ei yksin voi päättää maahanmuuttolain perusteella siirtolaiseksi pyrkivän ryhmän pääsystä maahan, vaan sen tekee koko hallitus. Sheetrit on voimallisesti vastustanut myös Etiopian juutalaisten jälkeläisten muuttoa Israeliin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN KANSASTA 61.4 % epäilee Annapoliksen kokouksen onnistumista, 22.8 % uskoo sen onnistumiseen. Jerusalemin ympäristön arabialueitten luovuttamista PA:lle kannatti 45.6 %, 41.4 % vastusti. Temppelivuoren pitämistä Israelin käsissä kannatti 61 %, 21 % kannatti kansainvälistä valvontaa, 16 % Israel ja PA yhdessä. Haaretzin gallupissa 51 % kannatti Olmertin ja Abbasin keskusteluja, 42 % vastusti. Olmertin hallitusta vastusti 74 %, vain 15 % kannatti. Binyamin Netanyahu on vielä suosituin pääministeriehdokas 33 %:n kannatuksella, Barakia kannatti 24 % ja Olmertia 10 %.
- IDF PÄÄTTI eilen päivän kestäneen terroristijahdin Gazan kaistaleella. Neljä palestiinalaista haavoittui operaation aikana, 40 pidätettiin kuulusteluja varten ja seitsemän Kassam-raketin laukaisutelinettä takavarikoitiin.
- PA VAPAUTTI 25 pidättämäänsä Hamasin jäsentä Länsirannalla.
- HALLITUS JULKISTI 800 miljoonan NIS suunnitelman Etiopiasta muuttaneitten opetuksen, työllistämis- ja sosiaalisten terveyspalvelujen parantamiseksi.
- OIKEISTOLAISET ryhmät ovat aloittaneet kampanjan pääministeri Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitun Yigal Amirin vapauttamiseksi. Yli neljännes kansasta uskoo mielipidetiedustelun perusteella, että Rabinin murhan takana oli salaliitto ja että Amiria käytettiin hyväksi todellisen murhaajan piilottamiseksi. Hankkeen takana on järjestö nimeltä Demokratian tukikomitea.
- BEDUIININUORET Negevin alueella ovat aloittaneet kivitysoperaation maanteillä ajavia autoja vastaan. Äskettäin kivet särkivät Metropolis-yhtiön bussin tuulilasin haavoittaen kahta matkustajaa Beetshevan lähellä. Poliisi pidätti syylliset. Samanlaisia kivityksiä on rekisteröity mm. Dimonan lähellä ja muuallakin.
- USA:ssa New Jerseyssä synagogaan matkalla ollut 53-vuotias ortodoksirabbi joutui ohikulkevan mustan miehen pahoinpitelemäksi pesäpallomailalla.
- TEL AVIV harkitsee peruuttavansa kaksoiskaupunkiyhteydet Gazan kaupungin kanssa Hamasin hallinnon vuoksi. Kaikki israelilaiset pankit ovat lopettaneet pankkitoimistonsa Gazan alueella.
- POLIISI KUULUSTELI Ehud Olmertia eilen nelisen tuntia ja ilmoitti, ettei se jatka niitä Leumi-pankin myyntiä koskevassa epäillyssä korruptio-asiassa. Tarkkailijat näyttävät arvioivan, ettei Olmertia syytetä tästä jutusta.
- NEW YORKISSA toimiva One Voice järjestö joutui peruuttamaan 18.10.07 Jerikossa ja samaan aikaan Tel Avivissa suunnittelemansa ”rauhankonsertin” turvallisuussyistä. Järjestö kannattaa kahden valtion periaatetta.
- ISRAELIN MIELESTÄ Egyptin kyvyttömyys tai haluttomuus lopettaa aseitten salakuljetus Siinailta vaarantaa rauhankonferenssin ja vahvistaa Hamasia.
- LÄMPÖAALTOA ennustetaan huomiseksi Eilatiin, Kuolleellemerelle ja Tiberiaaseen. Jerusalemissa päivälämpötila on huomenna 27 astetta.
- KOLME NUORTA sai peukalokyydin arabin ajamaan autoon, mutta tämä vei heidät Shuafan lähiöön, jossa heitä pahoinpideltiin ja heidän omaisuutensa ryöstettiin. Paikalle kutsuttu poliisi vapautti 16-, 17- ja 18-vuotiaat nuoret.

Thursday, October 11, 2007

TORSTAI 11.10.07
1. IAF:N KONEITTEN ilmaisku Syyriaan 6.09.07 aiheutti melkoisia jälkimaininkeja USA:n hallituksessa. Ulkoministeri Rice oli iskua vastaan ja on ilmeisen tuohtunut siitä, että Israel meni Syyriaan yksin vastoin hänen tahtoaan. Rice asettaa kyseenalaisiksi Israelin keräämät tiedustelu-tiedot ja hänen lausunnoistaan ilmenee, että hän pelkää ajamansa sovittelupolitiikan kärsivän iskun seurauksena. Varapresidentti Dick Cheney hyväksyy Israelin tekemän ilmaiskun.
IAF:N ILMAISKUN jälkiseurauksena on myös ilmennyt, että tuntematon lähde on pahasti häirinnyt Yes-tv kanavan lähetyksiä aiheuttaen yhtiölle suuria menetyksiä peruttujen mainossopimusten muodossa. IDF ilmoittaa tunnistaneensa, että häiriön aiheutti Libanonin rannikon ulkopuolella partioiva UNIFIL:N tanskalainen sota-alus.
2. ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapunee Israeliin ensi viikolla vierailtuaan ensin joissain arabimaissa. USA:n ulkoministeriö ilmoittaa, ettei Bushin suunnittelemalla rauhan-konferenssilla ole varaa epäonnistua. Tämä tarkoittanee sitä, että Rice tulee painostamaan ankarasti Israelia myönnytyksiin, joita se ei halua tehdä, saadakseen haluttomat arabimaat tulemaan mukaan. USA ei ole vielä varmistanut konferenssin ajankohtaa, vaikka 26. päivä on ollut näkyvästi esillä, eikä myöskään sitä, keille kutsuja on tarkoitus lähettää.
RICE on tiettävästi hylännyt ”tiekartan” niiltä osin, kuin se sotii tämän hetken tosiasioita vastaan. Hän lähtee siitä, että ”tiekartassa” PA:lle asetetut vaatimukset hylätään ja hypätään suoraan lopullisen tilanteen asioihin. Olmert halusi ”tiekartan” liitteeksi konferenssin julkilausumaan.
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ilmoitti eilen PA:n vaativan kaikkia maa-alueita, jotka Israel vapautti Egyptin ja Jordanian miehityksestä 1967 sodassa ja vahvisti alueitten vapauttamisen 1973 sodassa. Jordania luopui oikeuksistaan Länsirantaan 1988.
TV-HAASTATTELUSSA Abbas ilmoitti, että PA vaatii Gazan ja Länsirannan alueet viimeistä neliösenttiä myöten, myös 1949 tulitaukolinjalla olevat ns. ei-kenenkään maa-alueet.
Abbasin vaatimat maa-alueet ovat pinta-alaltaan PA:n laskelmien mukaan 6 205 neliökilometriä. Hän vakuutti, että heidän vaatimuksenaan on saada maa-alueet sellaisina kuin ne ovat, ilman maanvaihtoja, myös Jerusalemia ympäröivät. Jerusalemin kysymys on kitkuinen, sillä Israel on rakentanut useita lähiöitä Jerusalemin ympärille alueille, jotka olivat Jordanian miehittämiä 1967 sotaan saakka. PA:n pääneuvottelija Ahmed Qurei on valmis neuvottelemaan maanvaihdosta.
VIIMEISIN kysymys on Jerusalemin itäpuolella ns. E-1 alue, jonka rakentamisen Israel haluaa aloittaa. Tämä alue yhdistää Jerusalemin ja Maale Adumimin toisiinsa. Israel haluaa aloittaa uuden tien rakentamisen alueen viereen, jolla helpotetaan palestiinalaisten liikkumista lähiöstä toiseen. Sekä PA että USA vastustavat tien ja E-1 alueen rakentamista. Palestiinalaiset katsovat, että uusi tie hajottaa entisestään PA:lle luovutettaviksi tarkoitettuja kaupunginosia toisistaan.
RICE VOI OTTAA kantaa myös tähän visaiseen kysymykseen, ja tuskin Israelin eduksi.
4. ISRAEL BEITEINU käsitteli eilen puheenjohtajansa Avigdor Liebermanin tekemää esitystä, että puolue olisi valmis luovuttamaan Jerusalemin arabiosat PA:lle. Puolueen keskuskomitea antoi julkilausuman, jonka mukaan ”se haluaa pitää Jerusalemin Israelin jakamattomana pääkaupunkina”. Se esitti samalla, että tämä on yksi puolueen keskeisistä vaatimuksista Olmertin hallitukselle Annapoliksen rauhankokousta varten. Julkilausumassa tähdennetään, että Jerusalem tulee säilyttää Israelin täydessä hallinnassa, mukaan lukien Vanhakaupunki ja Temppelivuori. Puolueen edustaja selitti, että julkilausumaa voidaan tulkita väljästi, jos on tarpeen suorittaa maanvaihtoja PA:n kanssa. Julkilausumassa hylätään Haim Ramonin esitys rajoitetun määrän palestiinalaispakolaisten paluuoikeudelle Israeliin humanitäärisistä syistä, sekä maa-alueen luovuttaminen PA:n valvontaan Gazan ja Länsirannan välistä tieyhteyttä varten, mikä tehokkaasti jakaisin Israelin kahteen osaan.
LIEBERMAN kertoi medialle, että puolue pysyy hallituksessa, ellei Olmert ylitä näitä puolueen asettamia rajoja (red lines). Hän lisäsi, että jos puolue eroaa hallituksesta, se kaatuu, koska Shas-puolue tulisi seuraamaan sitä. Olmertin kerrotaan lähettäneen rauhoittavan viestin Shasin hengelliselle johtajalle Ovadia Yosefille, jossa hän vähätteli konferenssin merkitystä ja sanoutui irti Haim Ramonin suunnitelmasta.
MONET KADIMA-PUOLUEEN jäsenet ovat yhdessä Shasin ja eläkeläisten Gil-puolueen kanssa esittäneet Olmertille konferenssin ajankohdan siirtämistä.
NATIONAL UNIONIN (NU/NRP) kansanedustajaryhmän puheenjohtaja Uri Ariel kierrättää Knessetissä listaa keräten vaadittavan 40 edustajan allekirjoituksia vaatimukselle ylimääräisen istunnon järjestämiseksi, jossa keskusteltaisiin Olmertin kanssa tämän rauhankonferenssissa esiteltävistä suunnitelmista. Kansanedustajat perustelevat vaatimuksiaan selittäen, ettei konferenssin siirtämisellä menetetä mitään ja toisaalta USA painostaa Israelia liikaa PA:n kanssa myönnytyksiin, jotka ovat maalle vaarallisia ilman takeita siitä, että PA pystyy suoriutumaan sille asetettavista velvoitteistaan. Abbas on lisäksi ilmoittanut, ettei hän asetu ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa. Hänen seuraajansa tuskin hyväksyisi Abbasin allekirjoittamia sopimuksia, mutta länsimaisesti orientoitunut Israel olisi pakotettu noudattamaan niitä.
5. IDF JATKAA epäiltyjen ja etsittyjen terroristien jahtia Juudean ja Samarian alueilla. Edellisen päivän aikana se pidätti toistakymmentä, viime yön aikana 10 terroristia. Nablusissa IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun terroristien kanssa, mutta pidättivät heistä 7. Muut kolme pidätettiin Ramallahissa, Betlehemissä ja Hebronissa. Sotilaat eivät kärsineet tappioita.
EDELLISENÄ päivänä sotilaat ampuivat heitä tulittaneen al-Aksan jäsenen Jeninissä. Sotilaat menivät Jeninin vanhaan kaupunkiin PA:n poliiseiksi naamioituneina aseita myöten, heillä oli Kalashnikov-kiväärit ja toivottivat hyvää päivää ohikulkeville arabiaksi. Sotilaat menivät asemiin talojen katoille, joista he pystyivät tunnistamaan useita etsimiään terroristeja. Syntyneen tulitaistelun aikana sotilaat surmasivat Amar el-Anabusin ja haavoittivat Sufian Kandeelia, joka oli allekirjoittanut armahdussopimuksen, jossa hän lupasi olla vahingoittamatta israelilaisia, mutta ei halunnut pysytellä PA:n poliisin suojissa eikä luovuttaa asettaan. Miehet ovat al-Aksan jäseniä.
SOTILAAT PIDÄTTIVÄT keskiviikkona kaksi terroristia Gazassa, jotka tunnustivat vuoden ajan suunnitelleensa hyökkäystä IDF:n tukikohtaan Eretz-rajanylityspaikalla varjostaen sotilaitten liikkeitä. He haavoittivat hyökkäyksessään kahta IDF:n sotilasta.
6. UUTISOTSIKOITA
- JUUTALAISUUTEN KÄÄNTYNYT muslimi Hussam Sawafta tuomittiin Haifan oikeudessa siitä, että hän oli hankkinut pommintekoaineita veljelleen Islamic Jihadin jäsenelle, yhteydenotosta vieraan vallan edustajaan ja muista rikkeistä.
- SDEROTIN KOULUT vapautettiin opettajalakosta, joka keskeytti koulutyöskentelyn kaikkialla maassa.
- WINOGRAD-KOMITEA ilmoittaa, että se päättää ensi viikolla, lähettääkö se varoituskirjeitä henkilöille, joita esitetään syyllisiksi Libanonin sodan aikana.
- ISRAEL MYÖNTÄÄ pysyvän asumisoikeuden 5000:lle palestiinalaiselle, jotka ovat asuneet laittomasti Länsirannalla vierailuviisumin umpeuduttua. Tämä myönnettiin heille juuri ennen ramadanin loppuateriaa Id al-Fitr. Yli 20 000 palestiinalaisen arvellaan asuvan laittomasti Länsirannalla päästyään sinne turisteina. Monella heistä on pysyvän asumisoikeuden omaavia sukulaisia Länsirannalla.
- MUSLIMIVELJESKUNTA esitteli suunnitelmansa Egyptin muuttamisesta ääri-islamilaiseksi tasavallaksi Iranin esimerkin mukaan. Puolueohjelmassa kielletään naisia ja kristittyjä pääsemästä presidentin virkaan ja vaaditaan muslimioppineitten muodostamaa neuvostoa valvomaan hallituksen toimia. Suunnitelma aiheuttaa lisää ongelmia maassa, jossa toivottiin voitavan löytää kompromissi kansan-suosiotaan kasvattavan muslimiveljeskunnan kanssa. Presidentti Hosni Mubarakin terveys on aiheuttanut spekulaatioita hänen seuraajastaan, ja mahdollisesta sisällissodasta Mubarakin tiukan otteen hellittäessä.
- IRANIN AIEMPI ydinneuvottelija Hasan Rowhani syyttää presidentti Mahmoud Ahmadinejadia, että tämän politiikka saa aikaan vihamiehiä maalle. Rowhanin tilalle valittiin uusi ydinneuvottelija Ahmadinejadin saatua vallan, mutta hän on edelleen merkittävä poliitikko maassa. Hän on jäsenenä Iranin korkeimmassa turvallisuusneuvostossa ja kahdessa uskonnollisessa neuvostossa. Hän syyttää maan nykyistä ulkopolitiikkaa, että se kasvattaa maalle uusia vihollisia, sekä sen talouspolitiikkaa, joka runsaasta öljyntuotannosta huolimatta ei saa maan taloutta kukoistamaan. Hänen puhettaan oli kuuntelemassa useita puolueen jäseniä.
- VENÄJÄN PRESIDENTTI Vladimir Putin kertoi tavatessaan Ranskan presidentti Nicholas Sarcozyn, ettei hänellä ole todisteita, jotka vahvistaisivat Iranin rakentavan ydinpommia. Putin tapasi Euroopan Juutalaiskongressin jäseniä keskiviikkona Moskovassa, jonka yhteydessä hän vakuutti Venäjän ja Israelin olevan täydellisiä kumppaneita Iranin uhan edessä. Hän lupasi ottaa asian esille Kaspianmeren maitten huippukokouksessa lokakuun 16. päivänä Teheranissa. Putin on huolestunut Iranin yhteyksistä terrorijärjestöihin.

Wednesday, October 10, 2007

KESKIVIIKKO 10.10.07
1. SUREVIEN PERHEITTEN FORUM vaatii, että Libanonin kakkossotaa tutkivan Winograd-komitean tulee loppuraportissaan selkeästi osoittaa ne johtajat, jotka syyllistyivät sodan surkeaan lopputulokseen. Tämä siksi, että julkisuuteen on vuotanut tietoja, joitten mukaan komitea aikoo jättää raportistaan pois kaikki henkilökohtaiset syytökset.
Foorumin jäsenet pitävät tätä hylättävänä, mikäli huhu komitean raportista pitää paikkansa. Komitean jäsenet ovat kieltäneet, että vuotanut tieto olisi lähtenyt komiteasta. Perheitten edustajat ovat uhanneet, että jos Winograd ei esitä syyllisiä, he tulevat tekemään sen.
VUOTANEISSA TIEDOISSA lienee ainakin totuuden jyväsiä, sillä ke. Zahava Gal-On (Meretz) lähetti kiukkuisen kirjeen komitean puheenjohtajalle sanoen, että jos komitea ei osoita syyllisiä ja annan henkilökohtaisia suosituksia, komitea laistaa velvollisuudestaan. Gal-On sanoi kirjeessään, että vuotaneitten tietojen mukaan raportti syyttää raskaasti pääministeriä sekä poliittista ja sotilaallista johtoa, minkä vuoksi siinä täytyy esittää myös kyseiset henkilöt.
OLMERT oli eilen ensimmäistä kertaa poliisin kuulusteltavana. Tilaisuus kesti lähes 5 tuntia, mutta keskeytettiin, koska Olmert valitti väsymystä. Kuulusteluja jatketaan torstaina. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI, Labour-puolueen puheenjohtaja, Ehud Barak lupasi Ophir Pines-Pazille ennen puheenjohtajan valintaa, että puheenjohtajana hän tulee toimimaan Olmertin hallituksen kaatamiseksi. Barak on toiminut hyvin näyttävästi hallituksen ohjelman puitteissa osoittamatta elettäkään lupauksensa toteuttamisesta.
EILEN BARAK kuitenkin lupasi puolueensa kansanedustajaryhmän kokouksessa, että hän ottaa Labour-puolueen pois hallituksesta Winograd-raportin julkistamisen jälkeen. Barakin toimistosta kieltäydyttiin vahvistamasta tätä tietoa ja kerrottiin, että Barak antaa lausunnon raportista sen julkistamisen jälkeen. Pines-Paz kertoi eilen, että Barak antoi lupauksensa erota hallituksesta ilman sidontaa siitä, osoittaako Winograd-raportti Olmertin syylliseksi, mitä Barak ei usko sen tekevän. Vielä sunnuntaina Barak ennusti, että seuraavat vaalit ovat 2008. Barakin läheinen tukija Binyamin Ben-Eliezer kertoi, että hallituksen heikkouden takia vaalit ovat 2009. MYÖS surevien perheitten edustajat ovat vedonneet Barakiin Olmertin hallituksen kaatamiseksi. (JP)
3. LIKUD-PUOLUE harkitsi yhteistä vaaliliittoa Israel Beiteinun (Israel Kotimme) kanssa, mutta sen jälkeen, kun Avigdor Lieberman ilmoitti kannattavansa arabien asuttamien Jerusalemin lähiöitten luovuttamista PA:lle, Likudin taholta on vaadittu yhteistyön lopettamista. Likudissa Liebermania syytetään luovimisesta vasemmiston ja oikeiston välillä vaihtaen puolta puolueen kulloisenkin intressin mukaan. Lieberman kieltää suhteitten huonontuneen ja kertoo, että hän keskustelee Netanyahun kanssa lähes päivittäin kaikista kysymyksistä.
LIKUD vilkuilee nyt NU/NRP-puolueitten puheenjohtajan Benny Elonin taholle, joka esittää kärkevää kritiikkiä Jerusalemin jakamisesta. Benny Elon julkisti maanantaina oman suunnitelmansa Juudeasta ja Samariasta, joka perustuu Jordanian ottamisesta aktiivisesti vastuun kantajaksi näistä alueista, myös Itä Jerusalemista. Likudin taholla Elonin suunnitelmaa ei hylätä suoralta kädeltä. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lupasi Knessetin tarkastusvaliokunnan kokouksessa eilen, että muutaman vuoden kuluessa Israelilla on 90%:n suoja kaikkia raketti- ja ohjushyökkäyksiä vastaan. Hän kertoi ministeriönsä toteuttavan valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin suositukset kotirintaman puolustuksessa havaittujen puutteiden korjaamiseksi.
BARAK VAHVISTI, että Iron Dome-järjestelmä (Teräskupu) on valmis lähivuosina. Sen tutka tunnistaa lähestyvät raketit tai ohjukset ja lähettää oman ohjuksensa niiden tuhoamiseksi.
ISRAELIN OHJUSPUOLUSTUS perustuu tulevaisuudessa kolmeen asteeseen: Iron Dome on tarkoitettu ensi asteen puolustukseksi; toisen asteen muodostavat Patriot-ohjukset; kolmannen asteen muodostavat Arrow-järjestelmä; ja kehitteillä oleva Arrow-2 neljännen asteen. Patriot-ohjusten kehittämistä myös kolmannen asteen puolustukseen harkitaan.
BARAK HARKITSEE edelleen amerikkalaisen Sky-Hawk-järjestelmän ottamiseksi mukaan puolustusrenkaaseen. Se perustuu laserin käyttöön lähestyvän ohjuksen tuhoamiseksi. Sen heikkous on sen vaatima suuri sähköjännite ja laitteen kömpelö koko ja liikkuvuus.
PÄÄMINISTERI Ehd Olmert näpäytti Barakia Kadiman kansanedustajien kokouksessa sanoen odottavansa, koska Barak pystyy estämään Kassam-rakettitulen Gazasta Israeliin. Hän ei kuitenkaan ole antanut lupaa poistaa Kassam-tuli suurella sotilasoperaatiolla Gazaan.
KOKOUKSESSA mukana ollut edellinen puolustusministeri Amir Peretz puolusti Olmertin hallituksen päätöstä aloittaa Libanonin sota saaden aikaan huutomyrskyn kokouksessa. (JP)
5. ISRAELIN TEOLLISUUS jatkaa kaiken aikaa uusien mahdollisuuksien löytämiseksi kasvavaa uhkaa maan turvallisuutta vastaan. Lähes viikoittain kerrotaan julkisuudelle uuden aseen, miehittämättömän lentokoneen tai jonkun muun laitteen kehittelystä.
EILEN ISRAELIN SOTILASTEOLLISUUS (IMI) julkisti uudentyyppisen kranaatin ammuksen, jota voidaan ohjata joko laserin avulla ampumapaikalla tai satelliittiohjausta (GPS) käyttäen. Ammuksen sydämen muodostaa pieni yhdistetty tietokone- ja navigointijärjestelmä (PureHeart). Ammuksen etuna on se, ettei ampujan tarvitse käyttää useita ammuksia kohteensa tuhoamiseksi. Ammusta esiteltiin eilen US-armeijan (AUSA) näyttelyssä Washingtonissa.
Ammus sopii kaikkiin 120 mm:n kranaatinheittimiin; sen kantomatka on 13 km. Ammus on käyttövalmis lähiaikoina sekä IDF:n että muitten maitten armeijoitten käyttöön. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- GUSH KATIFIN pakolaisille suunnitellun asuinalueen rakentaminen Lachis-alueelle on vaarassa vihreitten ja luonnonsuojelijoitten esittäessä vastustavansa hanketta ja vaatiessa alueen jättämistä rakentamatta. (JP)
- TUTKIJAT Pietarista matkustivat dokumentoimaan ”NL:n viimeisen juutalaiskylän” vaiheita ryhmän johtajan Valery Dymshitsin mukaan. Kylä, nimeltään Mogilev-Podolsky Palen alueella, säilyi lähes koskemattomana holokaustin aikana. Tutkijat uskovat voivansa löytää kylästä ja sen vielä eläviltä asukkailta, jotka muistavat nuo traumaattiset ajat, korvaamatonta tietoa juutalaisten ja kylän elämästä. (JP)
- ISRAELIN Etiopiasta muuttaneiden juutalaisten keskuudessa yleistyvä väkivalta on herättämässä viranomaiset terveelliseen itsetarkkailuun. Näillä Falash Mura ja muilla Etiopiasta paluuoikeuden perusteella maahan muuttaneilla asukkailla on suuria vaikeuksia sopeutua uuteen asuinympäristöön ja kulttuuriin, joka poikkeaa radikaalisti heidän perinteisestä kyläkulttuuristaan särkien ikivanhat perheen sisäiset hierarkiat, joissa perheen isä oli ehdoton auktoriteetti, jota lasten ja vaimon tuli kunnioittaa ehdottomasti ja palvella hänen tarpeitaan. Viranomaiset esittävät sosiaalivirkailijoitten huomattavaa lisäämistä nykyisestä, jossa yksi virkailija palvelee 1300 ihmistä. (JP)
- YLÄASTEN OPETTAJAT aloittivat tänään lakon ilman takarajaa vastalauseeksi heidän palkkavaatimustensa mitätöimisestä. (JP)
- IRAN ESITTELI eilen uuden tonnin-painoisen täsmäpommin, jota voidaan ohjata optisesti, ja joka soveltuu sen hävittäjäpommittajiin. Äskettäin Iran esitteli ohjustaan, jolla se yltää Israeliin ja USA:n tukikohtiin Lähi Idässä. (Ynet)
- MAHMOUD ABBASIN valvoma lehti julkisti pilapiirroksia, joissa pyydetään Allahia tappamaan amerikkalaisia. Lehti Al-Hayat al-Jedida, jota PA ja terrorijärjestö tukee, näyttää arabin polvistuneena rukoukseen USA:n stealth-pommittajan lentäessä taivaalla, ja rukoilevan: Allah, hajota ne; tee heidän vaimoistaan leskiä; ja heidän lapsistaan orpoja; ja anna meidän voittaa heidät! Tämä rukous luetaan ramadanin 27. päivänä Laylat Al-Qadr ”night of decrees”, jolloin muslimit tekevät lupauksia ja toivotuksia tulevaisuudelle. Fatahin koulukirjoissa julkaistaan edelleen Israelin ja USA:n vastaista propagandaa. 12.asteen koulukirjassa ylistetään rohkeaa USA:n armeijan vastaista taistelua Irakissa. (Ynet)
- USA VAATII Israelilta selvitystä dokumenteista, jotka Turkin ulkoministeri Ali Babacan esitteli Assadille 6. lokakuuta ja vastauksesta, minkä Syyrian presidentti antoi Ali Babacanille. Babacan esitteli Assadin vastauksen Olmertille 7. lokakuuta. Asia koskee Pohjois-Korean ydin- ja ohjusyhteistyötä Syyrian kanssa. (Debkafile)
- USA SUUNNITTELEE avaavansa uuden sotilaslentokentän Kleiatissa Libanonin pohjoisosassa, 75 mailia Beirutista ja 22 mailia Tartousista Syyriassa, jossa sijaitsee Venäjän laivaston satama ja sen alueellinen johtokeskus. Syyrian ohjusasemat Homsissa ja Hammassa ovat minuuttien päässä lentokentältä. Libanonin pääministeri havaitsi äskeisten Fatah al-Islam järjestöä vastaan käymien taistelujen aikana, että Libanonin lentovoimat tarvitsevat nopeaa kehittämistä. Kleiatin lentokentän laajennus- ja uudistustyöt ovat jo alkaneet Libanonin omien lentovoimien tarpeisiin ja niitä laajennetaan USA:n ilmavoimien tarpeita varten.
(www.debka.com)

Tuesday, October 09, 2007

TIISTAI 09.10.07
1. KOKO ITÄ JERUSALEMIN valvonta täytyy kuulua palestiinalaisille, vaatii PA:n Jerusalemin asiain ministeri Adnan Husseini, joka aiemmin johti Temppelivuoren päivärutiinista vastaavaa muslimien uskonnollista säätiötä wakf. Hän kertoo Jpostin reportterille Etgar Lefkovitsille, että ero israelilaisten ja palestiinalaisten Jerusalemia koskevien käsitysten välillä on niin suuri, että hän epäilee Abbasin ja Olmertin mahdollisuuksia päästä yhteisymmärrykseen periaatteista, jotka olisivat perusteina lopullista rauhan sopimusta varten.
ADNAN HUSSEINI sanoo, että Jerusalemia koskeva periaate on täysin selvä: Itäinen osa Jerusalemia kuuluu palestiinalaisille ja läntinen osa siitä kuuluu Israelille. Hän katsoo, että Clintonin Camp Davidin suunnitelma vuodelta 2000, jonka mukaan palestiinalaisenemmistöiset kaupunginosat liitetään Palestiinaan ja juutalaisenemmistöiset Israeliin, perustui tähän jakoon.
HUSSEINI SANOI, ettei hän tiedä mitään suunnitelmasta, joiden mukaan Olmertin ja Abbasin välisissä keskusteluissa käsiteltäisiin mahdollisuutta Jerusalemin itäosien, myös Temppelivuoren, luovuttamista Jordanian valvontaan osana rauhansopimusta.
LONTOOSSA ILMESTYVÄ Al-Quds Al-Arabi kertoi artikkelissaan äskettäin, että Olmert ja Abbas ovat sopineet Jerusalemin pyhien paikkojen luovuttamista Jordanian valvontaan, mitä ohjaisi Jordanian, Israelin, Egyptin, PA:n ja YK:n muodostama neuvosto. Husseini selvitti, ettei palestiinalaisilla ole mitään sitä vastaan, että Jordania on mukana muslimien pyhien paikkojen valvonnassa, koska se tekee sitä kaiken aikaa.
OLMERT VIHJAILI äskettäin, että hän on valmis luovuttamaan kuusi palestiinalaisten asuttamaa lähiötä Jerusalemissa PA:n valvontaan. Husseini vähätteli sitä mainiten, että se tarkoittaisi katu siellä toinen täällä, mutta palestiinalaiset haluavat yhtenäisen Jerusalemin itäosan.
JERUSALEMIN ISRAEL-TUTKIMUSTEN INSTITUUTTI teki EU:n kustantamana tutkimuksen, mikä olisi soveliain muoto Jerusalemin pyhien paikkojen valvontaan. Se päätyi tutkimuksessaan suositukseen, jossa valvonta annettaisiin kansainväliselle elimelle, mikä toimisi, jos kaikki kolme osapuolta, juutalaiset, muslimit ja kristityt antavat sille tukensa. (JP)
2. SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai vaati eilen medialle antamassaan haastattelussa, että Olmertin tulee keskeyttää keskustelut Abbasin kanssa, kunnes palestiinalaiset ovat lopettaneet terrorismin. Shas on ollut kovan paineen alaisena siksi, ettei se ole selvästi esittänyt kantaansa Olmertin ja Abbasin välisissä keskusteluissa käsiteltäviin asioihin.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu esitti eilen Knessetin syyskauden avajais-tilaisuudessa kärkevää arvostelua Olmertin halusta jakaa Jerusalem ja luovuttaa Temppelivuori PA:lle. Hän kyynelehti, että 2000 vuotta olemme itkeneet ja toivoneet saavamme Temppelivuoren ja Jerusalemin takaisin, ja nyt Olmert kevytmielisesti luovuttaa ne pois. Netanyahu syytti Shasia ja Israel Beiteinua päättämättömyydestä pysyessään hallituksessa, joka tekee niiden periaatteiden vastaisia päätöksiä ja suunnitelmia. Hän ei ymmärrä näitten puolueitten esittämää puolustusta, että ne hallituksessa voisivat estää sen toimia.
YISHAI SANOI, että hän vastustaa kaikkia Jerusalemin jakamista koskevia keskusteluja, koska se vain heikentää sen asemaa. Hän suosittaa työpaikkojen ja taloudellisten mahdollisuuksien antamista palestiinalaisille ja jatkaa keskusteluja muutaman vuoden kuluttua.
YNETIN ARTIKKELIN mukaan Shasin virkailijat kertovat, että Olmert lupasi keskustellessaan Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin kanssa, ettei Jerusalemista keskustella rauhanneuvottelujen yhteydessä, minkä perusteella hän antoi puolueelle luvan mennä Olmertin hallitukseen. Nyt Olmert näyttää rikkoneen tämänkin lupauksensa, koska Olmertin ja Abbasin asettama keskustelutiimi käsittelee Jerusalemia, pakolaiskysymystä ja tulevia rajoja.
ELÄKELÄISTEN PUOLUE on ke. Sharonin mukaan antanut varoituksen Olmertille, että se voi erota hallituksesta lähi aikoina. (JP. INN)
3. DAFAH INSITITUUTIN laatimassa ja Yehdiot Ahronoth lehden tiistaina julkistaman gallupin mukaan 52 % israelilaisista on valmis tukemaan Jerusalemin aseman muuttamista, jos 80 % ministereistä kannattaa sitä, mutta 68 % haluaa säilyttää Israelin täyden valvonnan kaupungissa, myös sen itäisissä lähiöissä; vain 20 % kannatti niiden luovuttamista ja 11 % vaati ensin kansanäänestystä. 61 % vastanneista suositti Israelin täyttä valvontaa Temppelivuorella ja Länsimuurilla; vain 16 % kannatti Israelin ja PA:n yhteistä valvontaa, 21 % kannatti kansainvälistä ja 1 % Jordanian valvontaa Temppelivuorella ja Länsimuurilla. 63 % vastanneista vastusti Jerusalemin ottamista mukaan rauhankeskusteluihin, 21 % kannatti ja 16 % vaati ensin kansanäänestystä asiasta. (Ynetnews)
4. LIBANONIN KAKKOSSOTAA tutkiva ns. Winograd-komitea saanee raporttinsa viimeisen osan julkistettua lähipäivinä. Ennakkotiedot kertovat, ettei siinä osoiteta ketään henkilöä suoranaisesti syylliseksi, vaan oletetaan, että kansa tekee siitä omat päätelmänsä. Tämä tarkoittaa sitä, että komitea on vesittänyt raporttinsa poliittisten harkintojen mukaisesti. Ennakkotiedot kertovatkin, että komitea ei halua raportin vaikuttavan hallituksen toimiin, minkä johdosta esim. Olmertia ei mainita raportissa vastuulliseksi sodan surkeaan lopputulokseen, mikä on vainonnut Israelin ulkomaista imagoa varsinkin arabimaissa ja saattoi USA:n päättelemään, ettei Israeliin voi luottaa sotilaallisena liittolaisena. Olmertin hallitus saanee siten lisäaikaa jatkaakseen kansan tulevaisuuden kannalta elintärkeitä rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa, joitten kanta on myös selvästi jyrkentynyt vaatimuksissaan rajoista, Jerusalemista ja palestiinalaispakolaisista.
TILANNE ON erittäin huolestuttava, sillä miten Israelin kansa voi luottaa Olmertin kykyyn ja haluun todella pitää omat poliittiset ja rikosoikeudelliset ongelmansa erossa koko kansan turvallisuutta koskevista kysymyksistä? Olmert vihjailee, että Israelin kannattaa ottaa riski katsoakseen, mitä tästä tulee ja miten PA pystyy selviytymään ja toteuttamaan sille asetetuista vaatimuksista. Yhä useammat tarkkailijat katsovat, että Olmertin kiireeseen ja haluun jatkaa keskustelujaan Abbasin kanssa vaikuttavat ennen kaikkea hänen uskonsa, että häntä vastaan nostetut lukuisat syytökset jäävät odottamaan poliittisen tilanteen kehittymistä, mistä ennakkotiedot Winograd-komitean suosituksista enteilevät.
USA:N HALUUN saada näkyviä tuloksia Israelin ja palestiinalaisten kysymyksen ratkaisemiseksi on tietenkin huomioitava, eikä Israelin hallituksella ole varaa nousta USA:n kantaa vastaan, sanovat tarkkailijat, vaikka se näyttäisikin johtavan katastrofiin. Eräs tarkkailija esitti suuren kysymysmerkin, onko itsenäinen Palestiinan valtio lopultakaan USA:n etujen mukaista? Yhä useammat ovat ennustaneet. että siitä tulee uusi ääri-islamilainen valtio, jota Iran ohjailee. Tämän jälkeen Iranilla on kolme tukikohtaa Israelin ympärillä: Syyria ja Hizbullah pohjoisessa, Hamas ja Jihad Gazan kaistaleella sekä tuleva Palestiina idässä. Tämä saa Israeliin sellaiseen pihtiasemaan mahdollisessa sotatilanteessa, etteivät sen sotilaat pysty mitenkään hoitamaan kaikkia samaan aikaan.
5. ISRAELISSA ESITELTIIN eilen Rafaelin Armaments Depelopmnet Authorityn kehittämää täsmäpommia nimeltä ”Spice”. Sillä ei ole moottoria, joka voitaisiin havaita GPS:n kautta. Siihen asennetaan digitaalikuvia kohteesta, joita sen tietokone vertaa kuviin maasta. Se voidaan ampua lentokoneesta useita kilometrejä kohteesta, ja useita samasta koneesta. Se on erittäin tarkka.
IAF:N ILMAILUTEOLLISUUS esitteli eilen miehittämättömiä tiedustelukoneita. Suurin niistä on Eitan, nimeltä Hale (high altitude long-eduranse) joka voi lentää äänettömästi 15 km:n korkeudella. Kooltaan se on Boeing 737 kokoinen ja voi kantaa tonnin kuorman. Kone painaa 4.5 tonnia, se voi olla ilmassa 24 tuntia ja lentää pitkiä matkoja. Kone valmistuu vuoden lopussa.
IAF:n ilmailuteollisuuden kehittämistä miehittämättömistä (UAV) koneista pienin on Efroni, joka on tarkoitettu maavoimien käyttöön yksityisiä kohteita varten. (Unetnews.com)
6. FRIMET ROTH kyselee Ynetin artikkelissaan, miten on mahdollista, että armeija hyökkää pakolaisleiriin, tuhoaa sen kolme kuukautta kestävän operaation aikana lähes täysin, sotilaita kuolee 164 ja sitä vastaan taistelevia tusinoittain, 47 palestiinalaista siviiliä kuolee ja 310 haavoittuu, eikä kansainvälinen yhteisö nosta siitä mitään hälyä? Ja miten on mahdollista, ettei Mahmoiud Abbaskaan tuomitse sitä? Roth vastaa kysymykseensä itse: Kysymys oli Libanonin armeijasta, joka eliminoi Nahr el-Baredin pakolaisleiriin pesiytyneet ääri-islamilaiset ainekset. Lopulta YK esitti vastalauseensa ja EU vaati pysyttelemään kohtuudessa, kertoo Roth, mutta Abbas pysyy vaiti ikään kuin koko operaatiota ei olisi ollutkaan. Eräs PA:n virkailija valisti kyselijää, että pakolaisleiri ei antautunut eikä sitä ajettu pois, vain terroristit, Fatah Islam armeija eliminoitiin. Sellaisessa tapauksessa kaikki keinot ovat sallittuja, hän vakuutti.
ROTH NÄKEE tässä selvän tendenssin: kun juutalaisia vastaa hyökätään, sen vastatoimet tuomitaan välittömästi. Mutta kun samanlaista tapahtuu Libanonissa ja uhrit ovat libanonilaisia, armeijan toimet ovat hyväksyttyjä, olkoonkin, että kysymys oli terrorijärjestöksi luokitellusta järjestöstä al-Fatah Islam. Mutta eikö se ole sama, kuin että IDF:n vastustajana on Hamas tai Al-Aksa tai Islamic Jihad? Nekin ovat terrorijärjestöjä.

Monday, October 08, 2007

MAANANTAI 08.10.07
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi eilen hallitukselle, että myönnytykset PA:lle riippuvat sen kyvystä toteuttaa sille asetetut vaatimukset. Olmert haluaa, että ns. ”tiekartta” liitetään osaksi sopimusluonnosta eli periaatejulistusta, jota on tarkoitus käsitellä marraskuun 26. päiväksi suunnitellussa rauhankokouksessa Annapoliksessa Marylandissa USA:ssa. (Tiekarttaa esitellään kirjoituksessa ”Ruma israelilainen”, sen kakkososassa websivun oikeassa reunassa.)
OLMERT ESITTI puheessaan, että hän päätti aloittaa keskustelut Abbasin kanssa, koska nykyinen ”status quo” tilanne on Israelille vaarallisempi kuin muutokset sopimusten kautta.
OLMERTIN MIELESTÄ ”presidentti” Abbas, kuten Olmert ja media häntä nyt kutsuu, haluaa aidosti rauhaa Israelin kanssa kahden valtion periaatteella, jossa Israel tunnustetaan juutalaiseksi valtioksi. Aiemmin tilanne oli toinen, PA:n johto ei halunnut suostua kahden valtion periaatteeseen, Olmert selvitti. Olmert ylisti Abbasia ”vakaaksi ja järjestelmälliseksi, joka vastustaa terrorismia ja on tosissaan rakentamassa rauhaa Israelin kanssa”.
(Olmert taisi unohtaa, että Abbas maksaa jatkuvaa tukea kuolleitten terroristien omaisille, myös Israelin vankiloissa terrorismista tuomittujen ja Fatahin terroristeille Gazassa.)
OLMERT kuitenkin lupasi, ettei hänen hallituksensa tee mitään konkreettisia toimia ennen kuin toinen osapuoli toteuttaa sille asetetut velvoitteet. Tätä Israelin hallitukset ovat vannoneet yksi toisensa jälkeen ilman näkyviä toimia. Esim. Philadelphia-käytävästä luovuttamisen yhteydessä SHARONIN HALLITUS vannoi, että Israel miehittää sen uudelleen, jos Egypti ja EU eivät pysty estämään aseitten ja räjähteitten salakuljetusta Siinailta Gazan kaistaleelle. Aseita ja räjähteitä salakuljetetaan enemmän kuin koskaan ennen, eikä Israel ole tehnyt mitään sen estämiseksi.
2. VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon, jolla on aina suu auki ja joka ei aina harkitse tarpeeksi, mitä sylki suuhun tuo, ehdotti, että Israelin tulee osoittaa joitain ”humanitäärisiä” toimia palestiinalaispakolaisia kohtaan. Hän ei yksilöinyt, mitä ne voisivat olla, mutta hän tarkoittanee, että joitain tapauksia päästetään Israeliin esim. perheitten yhdistämistoimien varjolla. Ramon esittää vakavissaan Jerusalemin jakamista siten, että Vanhakaupunki annetaan kokonaan PA:lle kuten myös kaikki palestiinalaisenemmistöiset kaupunginosat; sekä Juudean ja Samarian luovuttamista lähes kokonaan siten, että suurimmat juutalaisasutukset liitetään Israeliin ja ne korvataan PA:lle luovuttamalla maata muualta, esim. Negevistä. Ramonilla on tiettyä järkeä esityksessään siinä, että se voisi tuoda kansainvälisen hyväksymisen Jerusalemin juutalaisosille.
ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman hänkin useitten yllätykseksi esitti joittenkin palestiinalaisosien luovuttamista Jerusalemissa, mutta vahvistaen samalla Israelin hallintoa toisissa, kuten Vanhakaupunki ja Scopus-vuori.
3. SOTILASTIEDUSTELUN JOHTAJA Amos Yadlin ja Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoivat hallitukselle, että Hamas on tehokkaasti vahvistanut asemaansa Gazassa. Se on myös rakentanut tehokkaan ja hyvin organisoidun pienoisarmeijan, jossa on 40 000 miestä. Monet sen johtajista ja kouluttajista ovat saaneet koulutusta Syyriassa ja Iranissa. Sitä johtaa entinen Fatahin upseeri Tawfik Jabar, joka on pystynyt yhdistämään hajanaiset aseelliset ryhmittymät yhteisen koordinoidun johdon alle vastakohtana Fatahin joukoille Länsirannalla, jotka ovat edelleen hajanaiset eivätkä tunnusta yhteistä Abbasin hallituksen johtoa. Fatah on pidättänyt lukuisia Hamasin johtoon kuuluvia miehiä ja sulkenut joitain Hamasin toimistoja Länsirannalla, mutta se ei ole estänyt Hamasia suunnittelemasta oman sotilasosaston perustamista myös sinne.
YADLIN KERTOI hallitukselle, että Hamas pyrkii estämään marraskuun rauhankokouksen, ja jos se ei sitä pysty estämään, se tulee aloittamaan terrorikampanjan Israelissa. Tällä hetkellä Hamas kuitenkin pidättäytyy terrorismista ja myös Kassam-rakettien laukomisesta Israeliin keskittyessään hallintonsa ja armeijansa vahvistamiseen Gazassa. Kassam-rakettien ampuminen Gazasta Israeliin väheni elokuusta, jolloin se oli 110, siten, että syyskuussa ammuttiin 85 rakettia.
TERRORISTEILLA Gazassa on käytössään venäläismallisia Katjusha-raketteja, ns. Grad-versioita, jonka kantomatka on arviolta 22 km. Sillä ulottuu hyvin Ashkeloniin, jossa on paljon haavoittuvia kohteita, kuten sähkölaitos, joka toimittaa sähköä myös Gazaan, sekä öljynjalostus-laitoksia ja –varastoja sekä kemiallisia instituutioita.
4. NU/NRP-PUOLUEITTEN PUHEENJOHTAJA Benny Elon esitti eilen oman suunnitelmansa rauhan saavuttamiseksi palestiinalaisten kanssa. Hän keräsi miljoona USD lahjoituksia suunnitelmansa levittämiseksi mahdollisimman laajalle sekä ilmoitusten että web-sivujen kautta. Hän levittää suunnitelmaansa 400:lla ilmoitustaululla sekä heprealaisissa ja englanninkielisissä lehdissä myös arabiaksi, espanjaksi, venäjäksi ja saksaksi. 16-sivuinen suunnitelma lähetetään tuhansille päätöksentekijöille Israelissa, USA:ssa, Euroopassa ja arabimaissa.
BENNY ELON sanoo päättäneensä laatia oman suunnitelmansa, koska kaikki tähänastiset suunnitelmat ovat epäonnistuneet ja ovat tuoneet Israelin tilanteeseen, jossa ei ole rauhaa, on terrorismia, pelkoa ja epävarmuutta. Elon sanoo, että entiset suunnitelmat ovat perustuneet vanhentuneelle ja väärälle periaatteelle, että maan luovuttaminen toisi rauhaa ja turvallisuutta. Elon lähtee suunnitelmassaan siitä, ettei Israel luovuta maata. Israel pitää hallussaan Juudean ja Samarian, mutta siellä asuvat palestiinalaiset tulevat Jordanian kansalaisiksi.
ELONIN suunnitelman mukaan pakolaisongelma vaatii humanitääristä ratkaisua, joka voidaan hoitaa pakolaisleirien hajottamisella, YK:n alaisen UNRWA:n lopettamisella ja pakolaisten asuttamisella maihin, joissa he asuvat, tuntuvan avustus- ja korvausohjelman puitteissa. Heille tarjottaisiin pysyvät kodit, kansalaisuus ja korvaukset.
ELON KERTOO, että mielipidetiedustelujen mukaan 30-50 % pakolaisista on halukas suostumaan tämän kaltaiseen humanitääriseen ratkaisuun.
Hän sanoo useitten arabimaitten olevan tällaisen suunnitelman kannalla Iranin ydinase-suunnitelmien, shia-muslimien valtaannousun Irakissa ja Hamasin vallankaappauksen vuoksi Gazan kaistaleella. Elon uskoo maltillisten arabimaitten olevan suunnitelman kannalla.
5. UUTISOTSIKOITA
- JORDANIAN sotilastuomioistuin tuomitsi kolme miestä viideksi vuodeksi vankilaan aikomuksestaan pommittaa Israelista lihaa tuovan yhtiön toimitiloja.
- KANSANEDUSTAJA Nadia Hila kävi vankilassa tapaamassa viiteen elinkautiseen tuomittua Marwan Barghoutia, jota monet ovat suositelleet tulevaksi PA:n johtajaksi Abbasin tilalle. Barghouti kertoi Hilalle, että IDF:n sotilas Gilad Shalit on hyvässä kunnossa, vaikka tämä itse kertoi viestissään tarvitsevansa sairashoitoa. Barghouti on ajateltu vapautettavaksi Shalitin vapauttamista vastaan.
- SYYRIAN valtion turvallisuusoikeus tuomitsi viisi miestä 5 – 9 vuodeksi vankilaan kuulumisesta islamilaiseen järjestöön, jonka tarkoituksena on muuttaa maan sisäistä järjestelmää. Presidentti Assad vapautti lukuisia poliittisia vankeja ja lupasi vapauttaa maan talouden, mutta on nyt palannut entiseen koettuun järjestelmään.
- TERRORISTIEN äskettäin 23 000 asukkaan Netivotin kaupunkiin ampuma Grad-raketti on venäläisvalmisteinen, ja alun perin se suunniteltiin osaksi monen raketin laukaisemista sarjassa. Sen kantomatka on 18-30 km, sen räjähdyskärki on 20-30 kg, ja sen putken halkaisija 122 mm. Kassam-raketin kantomatka on 9-16 km, räjähdyskärki 10 kg, eikä se ole osumatarkka, kuten Grad-raketti. Hizbullah ampui näitä Grad-tyyppisiä raketteja sadoittain Israeliin Libanonin kakkossodan aikana.
- OLMERT LUPASI kristitylle ryhmälle pitämässään puheessa muutama kuukausi sitten, ettei Jerusalemia jaeta, ja että hänen suunnitelmansa sopimukseksi Abbasin kanssa käsitellään sekä hallituksessa että Knessetissä. Nyt Olmert näyttää luopuneen molemmista lupauksistaan. Hän kertoo avoimesti, että Jerusalemin jakaminen on marraskuun rauhankokouksen asialistalla. Hän esittää, että Jerusalemin itäosan asukkaille annetaan Jordanian kansalaisuus. Asian vahvistaa Lontoossa ilmestyvä palestiinalainen päivälehti al-Quds al-Arabi. Jerusalemin pyhiä paikkoja valvoisi yhteinen elin, jossa ovat mukana Israel, Jordania, PA ja YK. Artikkeli ei yksilöi, mikä osuus Israelilla olisi Temppelivuoren valvonnassa. Taistelu Jerusalemista on alkanut toden teolla. Olmert kieltää suostuneensa Vanhankaupungin luovuttamista Jordanian valvontaan.
- SUNNUNTAIN AIKANA terroristit ampuivat 2 Kassam-rakettia ja 13 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Yksi talo tuhoutui Kerem Shalomissa Gazan alueen eteläosassa. Ihmisvahinkoja ei sattunut.
- CIA VAROITTAA sieppaamaansa al-Qaidan viestiin perustuen, että al-Qaida suunnittelee terrori-iskuja Lontoossa sekä Italian, Ranskan ja Saksan kaupungeissa lähikuukausina. Asiasta oli artikkeli Le Monde lehdessä.

Sunday, October 07, 2007

SUNNUNTAI 07.10.07
1. AHMADINEJAD: ”Israelin olemassaolo on loukkaus inhimillistä arvokkuutta vastaan”. Näin julisti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vuosittaisessa al-Quds (Jerusalem) päivän mielenosoituksessa Teheranissa perjantaina. Hän vakuutti, ”ettei Palestiinan miehitys ole rajoittunut vain yhteen maahan, vaan sionistinen asia on nyt maailmanlaajuinen”. JP:n artikkelin mukaan satoja tuhansia ihmisiä tungeksi kaduille Teheranissa huudellen kuolemaa Amerikalle ja Israelille. Ahmadinejadin mukaan vapaa mielipidetiedustelu palestiinalaisten, juutalaisten, kristittyjen ja arabipakolaisten keskuudessa on oikeamielinen ratkaisu Palestiinan ongelmaan. Ajatolla hashemi Shahroudi, joka on Iranin johtava lakimies, totesi, että perjantain mielenosoitus on hyvä alku sionistisen hallituksen tuhoamiseksi. Parlamentin puhemies Gholam Ali Haddad Adel puolestaan katsoi, että Israelin miehitys Palestiinassa on karkeaa sortoa ja varoitti, ettei lännen ja islamilaisen maailman välejä voida korjata niin kauan, kuin palestiinalaisten ei anneta itse päättää omasta kohtalostaan mielipidetiedustelun avulla.
Mielenosoituksia raportoitiin myös muissa Iranin kaupungeissa.
SAMANTAPAISIA mielenosoituksia pidettiin useissa muissakin muslimimaissa.
BEIRUTISSA Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kertoi tuhansille mielenosoittajille, että Israelilla on selvä intressi teloituksiin, koska se hyötyy eniten Libanonin sisäisestä taistelusta.
2. ISLAMILAISEN LIIKKEEN (Islamic Movement) pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed
Salah, joka toimii myös arabien seurantakomitean vankeinasioitten puheenjohtajana, vaati perjantain puheessaan ramadanin päivittäisen paaston lopettamispäivällisillä, jotka hän tarjosi 150 turvallisuusvangin omaiselle, että Israelin arabivangit, ns. turvallisuusvangit, tulee kaikki vapauttaa samassa yhteydessä palestiinalaisvankien vapauttamisen kanssa. Jotkut vankien omaiset kertoivat , että heidän omaisensa oli vangittu turhan takia, ja että monien juutalaisvankien rangaistusta on lyhennetty, mutta ei arabivankien, mitä hän he pitävät selvänä osoituksena rasismista. (Ynet)
3. USA:N PRESIDENTTI Bush antoi harvinaisen haastattelun arabisatelliitti-uutisasemalle perjantaina. Bush puhui ystävällishenkisessä Al-Arabiyan haastattelussa ensimmäisen kerran kahteen vuoteen. Hän pyrki kumoamaan varsinkin arabimaailmaan levinnyttä käsitystä, että hän olisi sotahullu ja selitti halunsa olevan, että USA voi auttaa Lähi Itää. Bush selitti olevansa optimistinen esittämänsä rauhankonferenssin onnistumisesta saada aikaan kaksi valtiota. Hän kertoi, että tilaisuus on nyt käsillä saada keskustelut etenemään ja kahden valtion toteuttamiseen. Bush selitti haastattelijalleen Eli Nakouzille, että arabimaailmalla on kieroutunut kuva USA:sta ja hänestä henkilökohtaisesti, mikä perustuu vihollisen propagandaan.
BUSH TORJUI perättömänä yleisen käsityksen, että USA olisi päättänyt hyökätä Iraniin lähi kuukausien aikana ja kertoi vakuuttaneensa Amerikan kansalle, että hän etsii diplomaattista ratkaisua ongelmaan ja haluaa edistää rauhaa. Hän totesi, että rauhallinen Lähi Itä tekee samalla Amerikan turvallisemmaksi. (JP)
4. PALESTIINALAISPAKOLAISTEN EDUSTAJA varoitti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia antautumisesta heidän asiassaan neuvotteluissa Israelin kanssa ja hyväksymästä kahden valtion periaatetta Marylandin rauhankokouksessa. Varoitus tulee samaan aikaan, kun palestiinalaisneuvottelija Ahmed Qurei, alias Abu Ala, selitti, etteivät palestiinalaiset voi hyväksyä valtiota, johon ei sisälly Jerusalem eikä Gazan kaistale. Hän varoitti, että palestiinalaiset jäävät pois konferenssista, ellei näitä sisällytetä yhteisesti sovittavaan periaatejulistukseen ennen kokouksen alkua.
PALESTIINALAISPAKOLAISTEN edustaja Salman Abu Itta kertoo Abbasille lähettämässään kirjeessä, että hän tuntee paineen, mitä Israel osoittaa kahden valtion periaatteen hyväksymiseksi. ”Israel haluaa nyt yleistä hyväksymistä idealle – Israel kansallisena kotina juutalaisille ja siitä, mitä maasta jää, kansallinen koti palestiinalaisille. Itta varoittaa, että ”Israelin esittämä kaava on vaarallinen ja arabimaitten tulisi hylätä se, koska hyväksymällä sen luovutaan arabien oikeudesta Palestiinaan ja tunnustetaan juutalaisten näennäisesti historiallinen ja raamatullinen oikeus maahan, mikä samalla poistaa pakolaisten oikeuksien tunnustamisen ja sen toteuttamisen”. Itta varoittaa, että se tulisi asettamaan historiallisen taakan palestiinalaisille, jota kukaan heistä ei voi kantaa kansansa ja historian edessä. Hän pitää mahdottomana ajatusta, että palestiinalaiset hylkäisivät paluuoikeuden vuosikymmenien taistelujen jälkeen.
Itta näyttää jättävän huomiotta sen tosiasian, etteivät he ole voittaneet tätä taistelua. (JP)
5. TURKIN ULKOMINISTERI Ali Babacan saapuu Israeliin tänään. Hänen keskusteluohjelmassaan on kaksi tärkeää asiaa: USA:n juutalaisten kanta, tapahtuiko I:n maailmansodan aikana turkkilaisten toimeenpanema armenialaisten kansanmurha; ja toisena asiana IAF:n hyökkäys Syyriaan syyskuun 6. päivänä. Babacan vieraili ennen Israelin matkaansa Syyriassa, jossa on lauantaina keskusteli presidentti Bashar Assadin ja ulkoministeri Farouk Sharan kanssa. Tapaaminen lienee ollut enemmän tunnusteleva ilman julkilausumia.
ABC:N UUTISEN mukaan viikonvaihteen aikana israelilaiset esittivät usean kuukauden aikana todisteita Pohjois-Korean ydinlaitteitten tulosta Syyriaan, jotka selvästi näkyivät Israelin keräämistä satelliittikuvista. USA:n johto kuitenkin siirsi Israelin esittämää hyökkäystä moneen kertaan kesän aikana, kertoo ABC ja lisää, että Israel on yleensä hyvin tarkka keräämiensä tiedustelutietojen kanssa eikä tee sotilaallisia päätöksiä yhteen lähteeseen perustuen. Uutisen mukaan israelilaiset ihmettelivät, etteivät amerikkalaiset olleet kiinnittäneet huomiota asiaan aikaisemmin. ABC:n mukaan IAF oli valmis iskemään jo heinäkuussa, mutta peruutti aikeensa USA:n viranomaisten, joista äänekkäin oli ulkoministeri Gondoleezza Rice, vaatimuksesta. Lopulta Israelin johto pelkäsi, että tieto suunnitellusta iskusta vuotaa julkisuuteen, ja päätti iskeä syyskuun 6. päivänä vastoin USA:n tahtoa.
YKSI KONEITTEN pudottama varapolttoainesäiliö löydettiin Turkin alueelta, minkä johdosta Turkki esitti tutkimuspyynnön ja vastalauseen alueensa ilmatilan loukkauksesta.
Ali Babacan toiminee välittäjänä Israelin ja Syyrian jännittyneissä suhteissa. Syyrian presidentin Assadin virallinen sanomalehti A-Baath esitti jyrkän varoituksen: ”Kansamme ja johtomme ovat vakaasti päättäneet vapauttaa miehitetyn osan maatamme käyttäen kaikkia keinoja, metodeja ja teitä.” Syyria ilmoittaa osallistuvansa rauhankokoukseen marraskuussa, jos se saa vakuutuksen Golanin ylängön palauttamisesta ennen kokousta. (JP)
6. PALESTIINALAISET ovat lisänneet hyökkäyksiään israelilaisia kohteita vastaan viikonvaihteen aikana. Torstaina IDF:n sotilaat surmasivat palestiinalaisen Gazan turva-aidan vieressä tämän aloitettua tulituksen heitä kohti heitellen samalla käsikranaatteja.
SAPATIN AIKANA terroristit ampuivat neljä Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne putosivat aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoja tai vammoja. Samaan aikaan terroristit ampuivat arviolta 23 kranaattia , joista 10 tuli Israelin puolelle ja 13 putosi PA:n alueelle Gazassa.
EGYPTIN VIRANOMAISET löysivät tuoreen salakuljetustunnelin Siinailta rajan ali Gazaan. He pidättivät yhden egyptiläisen miehen, joka tunnusti salakuljettaneensa, rahaa, räjähteitä ja aseita. Tunneli jätettiin auki, että muutkin yrittäisivät sen kautta Siinaille.
LAUANTAINA palestiinalaiset ampuivat panssarikranaatin turva-aidalla työskenteleviä sotilaita kohti Gazan pohjoisosassa. Se ei aiheuttanut vahinkoja.
LÄNSIRANNALLA sotilaat pysäyttivät saamansa vinkin perusteella epäilyttävän auton lähellä Jerikoa. Sotilaat löysivät autosta pistoolin, joka oli tarkoitus salakuljettaa Israeliin terrori-iskua varten. Auto takavarikoitiin ja väärennetyllä henkilökortilla varustettu ajaja pidätettiin.
HEBRONIN LUONA sotilaat löysivät lauantaina tien varresta laukun, jossa oli ammuksia ja pommi, jotka tuhottiin. Kolme israelilaista autoilijaa vammautui palestiinalaisten heittämistä kivistä lähellä Hebronia lauantaina.
PERJANTAIAAMUNA. sotilaita vastaan heitettiin molotovin koktaileja ja heitä tulitettiin asein Balatan pakolaisleirin lähellä. Kukaan ei loukkaantunut. Nablusin lähellä sotilaat löysivät kolmen hengen autosta omatekoisen aseen. Kalkiliyasta kaakkoon Ram a-Tiran kylästä sotilaat löysivät autosta omatekoisen aseen, Kalashnikov-kiväärin patruunoita ja metsästyskiväärin. Sotilaat menivät kylään asettelemaan kyläläisten välistä tappelua.
SOTILASPARTIOTA vastaan heitettiin pommi lounaaseen Hebronista perjantai-iltana, kukaan ei loukkaantunut iskussa. (JP, Ynet, INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI Olmertin ensimmäinen poliisikuulustelu tapahtuu tiistaina.
- 8 kranaattia ja 4 Kassam-rakettia ammuttiin tänä aamuna Gazasta Israeliin. Yksi kranaatti osui taloon Karen Shalomin kibbutsissa sytyttäen sen tuleen. 10 rakettia ja yli 20 kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin viime viikolla. Islamic Jihad sanoo ampuneensa useimmat niistä.
- GAZAN AINOAN kristillisen kirjakaupan omistaja Rami Khader Ayyad, 22, puukotettiin kuoliaaksi.
- KASSAM-RAKETTI putosi tänä aamuna Netivotiin, joka on 11 km Gazan rajalta.