Friday, September 07, 2007

PERJANTAI 07.09.07
1. ISRAELIN HÄVITTÄJIÄ Syyrian ilmatilassa, kertovat uutisotsikot erilaisin vivahtein. Jpost kertoo, että Israel on varautunut mahdolliseen välikohtaukseen Syyrian syyttäessä, että IAF loukkasi sen ilmatilaa.
UUTISET eivät osaa tarkalleen kertoa, mitä tapahtui torstaiaamuna noin tunti puolenyön jälkeen. Syyrian tietotoimistot vakuuttavat, että useat israelilaiset koneet lensivät Välimereltä Syyrian pohjoisosaan Raqqan pohjoispuolelle. Aluksi kerrottiin yhdestä koneesta myöhemmin neljästä tai viidestä. Viitataan silminnäkijöihin, mutta luultavasti ensimmäiset havainnot saatiin satelliiteista. Syyrian antaman version mukaan koneet pudottivat pommeja asumattomalle alueelle, myöhemmin tarkennettiin, että ehkä koneet pudottivat polttoainesäiliönsä nopeuden ja ohjattavuuden parantamiseksi Syyrian ilmapuolustuksen alkaessa tulittaa niitä. Syyrian ilmoituksen mukaan koneet kääntyivät takaisin ja rikkoivat äänivallin ajaessaan.
2. ISRAELIN HALLITUSLÄHTEET ja IAF ovat vaitonaisia uutisen suhteen. Tämä jättää kentän avoimeksi kaikenlaisille spekulaatioille. Mitä koneet olivat tekemässä siellä, ja jos ne olivat israelilaisia, mitä ei ole todistettu, oliko tarkoituksena tahallinen provokaatio? Tuntuisi luonnolliselta, että Israel haluaa tarkistaa, mitä Latakin satamassa on tapahtumassa, mutta sitä varten ei tarvitsisi mennä sisämaahan eikä näkyvästi usean koneen voimalla, kuten nyt väitetään tapahtuneen. Toinen mahdollisuus on se, että IAF halusi kokeilla Syyrian saamia uusia ilmatorjuntapattereita, mikä tuntuisi järjelliseltä.
SYYRIAN REAKTIO on riidanhaluinen ja syyttävä. Syyria ilmoittaa pidättävänsä itsellään oikeuden päättää, miten ja koska vastata tähän ”provokaatioon”.
VENÄJÄ ILMOITTI oman kantansa välittömästi varottaen Israelia tällaisista ”kansainvälisen lain ja itsemääräämisoikeuden” loukkauksista. Venäjällä on tietenkin syytäkin olla huolissaan, jos Syyrian pohjoisosassa on meneillään jotain hämärää, kuten arvellaan. Suomen tulisi huolellisesti rekisteröidä Venäjän käyttämä terminologia, koska Venäjä tekee tiettävästi varsin usein tällaisia loukkauksia Suomen ilmatilassa. Toinen Suomen huomioitava seikka olisi Venäjän kaasutoimitukset Suomeen, koska tarkkailijoiden mukaan Venäjä käyttää niitä öljytoimitusten ohessa taloudellisessa sodankäynnissään Länsi-Eurooppaa vastaan.
USA KIELTÄYTYY kommentoimasta asiaa todeten, ettei se kommentoi pelkkiä huhuja.
VENÄJÄ ON aloittanut uudelleen NL:n aikaiset pitkän matkan pommikoneitten lennot rajojensa ulkopuolelle. Äskettäin 8 Tubolev TU-95 konetta lensi kahden koneen pareissa Barentsinmereltä Atlantille saaden Norjan F-16 hävittäjät kannoilleen. Niiden ylittäessä Naton ilmatilan Englannin lähellä Englanti lähetti 4 Tornado-hävittäjäänsä niitä vastaan, minkä jälkeen pommikoneet kääntyivät pois palaten ilmeisesti tukikohtaansa. PRESIDENTTI Putinin ilmeisenä päämääränä on palauttaa Venäjän muinoinen suurvalta-asema.
3. VÄKIVALTA GAZAN kaistaleella palestiinalaisten ja IDF:n välillä kiihtyi eilen monta piirua. Palestiinalaiset operaattorit Gazassa kertoivat medialle, että heidän lähettämänsä kommandoyksikkö oli murtanut pienkuorma-autolla Gazaa ympäröivän turva-aidan lähellä Kissufimin rajanylityspaikkaa torstaina iltapäivällä, että sen joukot olivat päässeet sisään terminaaliin ja että kiivas tulitus oli käynnissä siellä sotilaitten kanssa.
IDF:N ILMOITUKSEN mukaan sotilaat havaitsivat kaksi autoa, jotka lähestyivät Kissufimin terminaalia ja kutsuivat helikopterit paikalle, jotka tuhosivat autot ohjuksillaan turva-aidan takana. IDF:n ilmoituksen mukaan ainakin kuusi pyssymiestä sai surmansa ohjusiskussa, muutamien päästessä pakenemaan. Hyökkäys tapahtui Golani ja insinöörijoukkojen operoidessa Gazan puolella aitaa tunnelien ja tievarsipommien löytämiseksi. IDF ilmoittaa, että pyssymiehillä oli automaattiaseet, kranaatteja ja joillakin pommivyö. Heidän tarkoituksensa lienee ollut kaapata sotilaita panttivangeikseen.
AIKAISEMMIN TORSTAINA neljä palestiinalaista sai surmansa ja 12 haavoittui sotilaitten tunkeutuessa tankkien ja puskutraktorien tukemina Gazan eteläosaan etsiessään terrorismista epäiltyjä ja aseitten ja pommien valmistusverstaita. IDF:n ilmoituksen mukaan uhrit olivat seurausta tankkien tykkitulesta ja helikopterien ohjuksista.
HALLITUS EI ANTANUT lupaa suurelle operaatiolle Gazassa, mutta IDF sanoo saaneensa vapaammat kädet iskuilleen alueelle.
TORSTAINA kaksi Kassam-rakettia ammuttiin Gazasta Israelin puolelle. Toinen niistä putosi koulun pihamaalle Sderotissa, mutta koulu oli silloin tyhjä.
SAMARIASSA sotilaat pidättivät Islamic Jihadin korkean johtajan, jonka autosta löydettiin 60 pommia. Pidätetty terroristi oli aseistettu kiväärillä ja kahdella pommilla, jotka hän oli sitonut vyötäisilleen. Syntyneen tulituksen aikana 8-vuotias palestiinalaispoika sai kumiluodin päähänsä. Hän sai ensiavun paikalla ja vietiin Rambam-sairaalaan jatkohoitoa varten.
4. ENGLANTILAISET parlamentaarikot saivat omakohtaisesti todeta, miten Hadassan sairaalassa hoidetaan juutalaisia ja arabeja rinta rinnan ilman erotusta. He seurasivat, miten lääkärit kamppailivat pelastaakseen Gazasta kotoisin olevan 4,5 vuotiaan pojan elämän. Hän oli pahoin palanut kotinsa tulipalossa, joka surmasi hänen 18-vuotiaan sisarensa.
He vierailivat myös sairaalaan vanhusten verisyöpä ja trauma-osastoilla. Delegaatioon kuuluu 8 alahuoneen ja 3 ylähuoneen jäsentä, jotka kertoivat hämmentyneinä seuranneensa tapaa, millä potilaita hoidetaan rodusta tai uskonnosta piittaamatta ja ihmettelivät, millä perusteilla englantilaiset akateemikot vaativat Israelin akateemikkojen boikotointia.
DELEGAATIO vieraili myös Sderotissa saaden omakohtaisen tuntuman kaupungin asukkaitten hätään, sekä tapasivat useita Israelin johtohenkilöitä.
5. UUTISOTSIKOITA
- POLIITTISET puolueet ovat yhdistymässä muuttaakseen vaalilakia siten, että 40-60 % edustajista valitaan suoraan paikallisin listoin, loput puolueitten listoilta.
- ISRAELIN ulkoministeriö esitti murhaavaa arvostelua Norjan Israelin lähetystön syyttäessä Israelia vankien kiduttamisesta. Norjan lähettiläs vaatii, että Norjan hallitus esittää virallisen vastalauseen Israelille.
- ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ tuomitsi jyrkin sanoin ihmisoikeuksien tarkkailu-järjestön Human Rights Watch laatiman 267-sivuisen raportin, jossa se syyttää Israelia tahallisesta siviilien surmaamisesta Libanonin kakkossodan aikana. Raportissa kysytään, miksi 1000 libanonilaista siviiliä kuoli ja tuhansia muita haavoittui, ja annetaan ymmärtää, että Israel on syyllinen heidän kuolemaansa. Israel on selittänyt alusta lähtien, että IAF pommitti alueita, jonne Hizbullah oli asettanut pyssymiehiään ja rakettejaan siviiliasukkaitten joukkoon. Asukkaita kehotettiin poistumaan ennen pommituksia.
- ISRAELIN DRUUSI kansanedustaja Said Nafa (Balad) matkusti vierailulle Syyriaan, joka on virallisesti edelleen sotatilassa Israelin kanssa. Israelin sisäministeriö kieltäytyi hyväksymästä hänen pyyntöään vierailla Syyriassa, mutta hän matkusti sinne kuitenkin. Hän seuraa joittenkin toisten arabi-kansanedustajien esimerkkiä rikkoa maan lakia kansanedustajan erivapauteen vedoten. Häntä odottaa kuulustelut ja vastatoimet palattuaan kotiinsa.
- LUONNONTIETEILIJÄT ovat ihmetellen seuranneet kasvuston nousemista Hizbullahin rakettien polttamilla pohjoisen alueilla. Eräs ihme on harvinaisen kasvin lachnophyllum noaeanum löytyminen Naphtali-vuorilta, jossa sitä ei ole koskaan ennen löydetty, ja sitä kasvaa vain 10 paikkakunnalla Israelissa. Kasvi voi kasvaa 2.5 metrin mittaiseksi ja sen valkoinen kukka on läpimitaltaan 7-8 sm. Toinen ihme monien muitten joukossa on laurel-puu, joka tavallisesti kasvaa kosteilla alankomailla, eikä kuumilla ja kuivilla rinteillä, josta se nyt tavattiin. Tieteilijät ihmettelevät kasvien sopeutumiskykyä.
- KAKSI KRANAATTIA ammuttiin aamulla Gazasta Kerem Shalomiin lähellä Egyptin rajaa , jossa ne vaurioittivat asuintaloa.
- RAJAPOLIISI joutui yllättäen kätilöksi tänään Abu Disin tarkastusasemalla Maale Adumimissa. Nainen Azariyasta poistui autostaan saadakseen kulkuluvan, kun hän joutui synnytystuskiin. Poliisi soitti ambulanssin, mutta sitä odottaessaan hän joutui auttamaan synnytyksessä puhelimessa saamiensa ohjeitten mukaan. Nainen vietiin sairaalaan Itä Jerusalemissa.
- OLMERTIN LESBO-TYTÄR Dana synnytti tytön elinikäisen naistuttavansa kanssa. Tytölle annettiin nimeksi Amalya. 34-vuotias Dana on avoimesti lesbo ja esiintyy usein anarkistien joukossa häiriten poliiseja ja sotilaita. Ilmeisesti Danalla on myös miestuttavia lesboilusta huolimatta.
- JECHIEL LEITER, joka toimi Netanyahun talousministeriön henkilökunta-päällikkönä, kirjoittaa Ynetin julkaisemassa artikkelissaan, että Likudin on syytä jo tässä vaiheessa sanoutua irti kaikista sopimuksista, mitä Olmert ja Abbas mahdollisesti tekevät. Leiter on huolissaan, että rajusti vasemmalle kallistunut ja poliittisen kotinsa Likudin hylännyt Olmert tekee maalle vahingollisia sopimuksia ja lupauksia, jotka sitovat tulevaa Likudin johtamaa hallitusta, kuten gallupien mukaan tulee käymään seuraavissa vaaleissa.

Thursday, September 06, 2007

TORSTAI 06.09.07
1. BUSHIN RAUHANKONFERENSSIN onnistuminen oli yksi keskeisistä aiheista arabimaitten ulkoministerien kokouksessa Kairossa keskiviikkona.
Egyptin presidentti Hosni Mubarak pohjusti keskusteluja ennen kokousta todeten, ettei rauhankonferenssista saa tulla ”menetetty tilaisuus” edellisten tapaan.
PUHUESSAAN ulkoministerille keskiviikkona arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sanoi, että oli tärkeää, ettei konferenssista tule merkityksetön ja hyödytön poliittinen esitys. ”Jos niin käy, se vain vahvistaisi tilanteen säilyvän entisellään”, hän totesi. Hän syytti Israelia, että se pyrkii mitätöimään konferenssin merkityksen.
ISRAELIN NÄKEMYKSEN mukaan konferenssissa käsitellään Olmertin ja Abbasin laatimaa periaatejulistusta, ilman yksityiskohtaisia sopimuksia tai aikatauluja.
PA:N NÄKEMYKSEN mukaan, mitä Abbas painottaa toistuvasti, Israelin ja PA:n yhteisessä julkilausumassa tulee olla sopimuksen raamit selkeillä aikamäärillä varustettuina. Israel vastustaa tätä varsinkin siksi, ettei palestiinalainen yhteisö ole valmis ottamaan vastuuta itsenäiselle valtiolle kuuluvin oikeuksin ja velvollisuuksin. PA:n hallituksen asema ei ole vahva
eikä kukaan voi taata, etteikö Hamas pystyisi kaappaamaan vallan kuten se teki Gazassa.
SAUDI ARABIAN saaminen konferenssiin, mitä pidetään elintärkeänä, ei ole vieläkään varmaa. Israelin edustajan mukaan se on asettanut joitain ennakkoehtoja mukaan tulolleen, mutta ei halunnut yksilöidä, mitä ne ovat.
ITALIAN ULKOMINISTERI D´Alema kertoo esittäneensä arabiliiton pääsihteeri Moussalle, että liiton tulisi avata yhteystoimisto Jerusalemissa, joka olisi merkittävä huomionosoitus Israelin hallitukselle ja kansalle. Moussa ei suoraan kieltänyt tätä mahdollisuutta.
D´Alema katsoo, että arabimaat tosissaan haluavat Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemista ja itsenäisen, rauhanomaisen ja demokraattisen Palestiinan valtion syntyä. (JP. H Keinon)
2. HALLITUS KÄSITTELI eilen pienemmässä turvallisuuskabinetissa Gazan tilannetta ja Kassam-rakettien ampumista Gazasta Israelin siviilikohteisiin. Asialistassa oli suuren sotilasoperaation aloittaminen Gazaan ja Philadelphia-käytävän mahdollisesta miehittämisestä aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen estämiseksi Siinailta. Kumpikaan näistä ehdotuksista ei saanut turvallisuuskabinetin tukea. Olmert vastustaa tilanteen kärjistämistä eivätkä IDF:n turvallisuusjäsenet suosittele sitä pelätessään kahden rintaman sotaa, koska joko Hizbullah tai Syyria voisivat käyttää tilaisuutta hyväkseen aloittaakseen oman operaationsa Israelin pohjoisrajalla. (JP)
3. IDF VALMISTAUTUU Gazan operaatioon, mutta ei vielä, kertoo Yaacov Katz JP:n artikkelissaan. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazin tulee huomioida joukko eri suunnalta tulevia uhkia ja operatiivisia haasteita valtiota kohtaan.
KATZ MAINITSEE ensiksi jatkuvan maailmanlaajuisen jihadin ja Iranin, jonka uskotaan kehittävän käyttökelpoisen ydinaseen vuosikymmenen loppuun mennessä. Eikä ole syytä väheksyä Amerikan epäonnistumista Irakissa, jatkaa Karz.
LISÄKSI TULEVAT Hizbullah Libanonissa ja Hamas Gazassa, Katz toteaa ja lisää, että vaikka ne eivät edusta Israelille olemassaolon uhkaa – Hamasin Israelin tuhoamisuhkauksista huolimatta – ne ovat pysyviä ja arvaamattomia turvallisuusongelmia.
KATZ KERTOO, että IDF:n viisivuotissuunnitelmassa on asetettu suuri merkitys maavoimien kehittämiseksi ja aseistamiseksi nykyaikaisin asein, kuten keskimatkan pt-asein, sekä sen kouluttaminen ja harjoittaminen pysyvästi taistelukuntoiseksi.
KATZ NÄKEE TÄSSÄ maavoimien kehittämisessä merkkejä valmistautumiseen maahyökkäykseen Gazan alueelle. Katz huomioi, ettei tällaisesta operaatiosta tulisi vain hetkellinen - isku ja takaisin – operaatio, vaan se tulisi olemaan pitkäaikainen ja syvälle Gazan sydämeen kohdistuva, johon sisältyisi Philadelphia-käytävän miehittäminen.
KATZ kuitenkin arvioi, ettei Israelin hallitus halua riskeerata marraskuun turvallisuus-kokouksen onnistumista aloittamalla suurta operaatiota Gazassa. Toinen hillitsevä tekijä on lähestyvä juhla-aika, joka alkaa uudella vuodella 12. syyskuuta ja jatkuu 22.09. Jom Kippurilla, 27.09 – 04.10. Sukkotilla (Lehtimajanjuhla) sekä päättyy 05.10. Simchat Tora-juhlaan (Toran antamisen riemujuhla). Muslimien ramadan alkaa 12.-13. syyskuuta.
KATZ MUISTUTTAA, ettei Hamas ole enää pieni eristetty terrorijärjestö. Sillä on 12 000 miehen vahvuinen armeija, jossa on komentoyksiköitä, sekä panssarintorjunta- ja kranaatinheitinjoukot. Kassam-rakettien tehoa, tarkkuutta ja kantomatkaa kehitetään jatkuvasti, ja on vain ajan kysymys, koska ne yltävät Ashdodiin ja Kiryat Gatiin. Lisäksi Hamas on salakuljettanut Gazaan Katjusha-raketteja, kuten äskeinen asekätkön paljastuminen Siinailla osoitti, jossa oli räjähteitten ohella tusinoittain 240 mm:n Katjusha-raketteja. Tämä kaikki olettaen, etteivät Gazan terrorijärjestöt järjestä omia verisiä operaatioitaan Israelissa.
4. IDF:N SOTILAAT löysivät eilen Gazan pohjoisosasta 11 Kassam-raketin laukaisutelinettä. Ne ovat varsin yksinkertaisia nelikulmateräksestä tehtyjä kannettavia kehikoita. Telineet oli asennettu valmiiksi rakettien ampumiseksi Israeliin.
IDF:N SOTILAAT ovat jatkanet operaatioitaan Juudeassa ja Samariassa. Eilen he löysivät räjähdysainelaboratorion Balatan pakolaisleirissä Nablusin lähellä. Sieltä löydettiin valmiita pommeja, kemikaaleja ja säkki, jossa oli teräviä metallinkappaleita pommia varten.
KESKIVIIKKONA kolme laskuvarjojääkäriä haavoittui heidän jeeppiään kohti heitetyn pommin sirpaleista. Auto vaurioitui pahoin, yhden haavoittuneen vammat olivat vakavia.
RAJAPOLIISIT PIDÄTTIVÄT viime yön aikana 50 laitonta Israelin puolelle tunkeutunutta palestiinalaista. Heidät luovutettiin turvallisuusjoukoille kuulusteltaviksi. (JP)
5. SDEROTIN MIELENOSOITTAJAT Jerusalemissa vaativat Olmertin eroa, jota he syyttävät heidän ongelmiensa vähättelemisestä, vaikka he asuvat ”sotatoimialueella”. Mielenosoitukset järjestää Turvallisen Sderotin hyväksi toimiva komitea, ei-poliittinen ryhmä, joka vaatii turvallisuusjärjestelmien parantamista Sderotin kaupungissa. Operaatioon kuuluu alueen koulujen lukuvuoden aloittamisen boikotoiminen.
SDEROTIN JA RAJAN PINNASSA asuvat juutalaiset eivät uskalla enää toimia normaali-ihmisten tapaan. He eivät uskalla mennä lasten kanssa puistoon tai leikkialueille. Heidän tulee harkita ajankohta, milloin he uskaltavat mennä katuja pitkin kauppoihin tai muille asioilleen. Lapset eivät nuku kunnolla öisin, he heräilevät pyytäen juotavaa, koska ”he pelkäävät Kassam.-raketteja”. Raketti voi iskeytyä asuntoon koska tahansa.
EI MIKÄÄN normaali yhteiskunta sietäisi tällaista jatkuvana elintapana, mutta joko Israelin yhteiskunta ei ole normaali tai sen hallitus ei ole sitä, kuten eräs yleisökirjoittaja sanoi: ”Hallituksen ainoa täysjärkinen ministeri on sen pääministeri”, ja tämä ei ole tarkoitettu pääministerin ylistämiseksi, vaan ihmettelyksi, millaisen hallituksen Kadiman johto ja hallituksen pääministeri Olmert ovat koonneet. (JP)
6. KANSA, JOKA ODOTTI Winograd-komitean loppuraportin tuovan muutoksen lukkiutuneeseen poliittiseen tilanteeseen Israelissa, ovat joutuneet pettyneinä huomioimaan, että tämäkin toivo näyttää siirtyvän ensi kevääseen. Sama raportin julkistamisen siirtyminen pitää myös Labour-puolueen hallituksessa sen puheenjohtajan Ehud Barakin vaalilupauksesta huolimatta, jossa hän lupasi aloittaa välittömästi Olmertin hallituksen kaatamisen. (JP)
HALLITUKSEN KAKSI MUUTA merkittävää puoluetta Shas ja Israel Beiteinu ovat samoin epävarmoja menestymisestään vaaleissa ja kukin kansanedustaja omasta paikastaan, minkä johdosta ne tyytyvät esittämään julkisuudessa joitain uhkauksia tai julkilausumia rajoista, joihin asti ne tukevat hallitusta. Käytännössä tällä ei ole mitään merkitystä, Olmert jatkaa omaa tapaansa pitää kaikki asiat tiukasti omassa kainalossaan. Hänellä ei näytä olevan uskottuja, joitten kanssa hän voisi jakaa salaisuuksiaan. Asianajajan kyynisyydellä ja rutiinilla hän on pystynyt jatkamaan toimiaan välittämättä valtiontarkastajan löytämistä karkeista rikoksista aiemmilta vuosilta tai Winograd-komitean odotettavissa olevista tuomioista.
VIIMEKSI EILEN Israel Beiteinun johtaja Avigdor Lieberman esitti huomionaan, etteivät Olmertin ja Abbasin väliset keskustelut johda mihinkään, ja ettei ”maata-rauhaan” periaate tule toimimaan, kuten se ei ole toiminut ennenkään. Hän esitti huomionsa laatimassaan dokumentissa, johon hän kokosi havaintojaan valmistautuessaan marraskuun rauhankonferenssiin Washingtonissa. (JP)
7. TODISTUKSEKSI SIITÄ, ettei kansainvälinen terrorismi suinkaan ole nukahtanut, on Saksassa suoritettu kolmen ja Tanskassa kahdeksan terroristin pidättäminen samaan aikaan. Heillä oli selvä suunnitelma suorittaa suuren luokan terrori-iskuja amerikkalaisia kohteita vastaan kummassakin maassa. Heidän motiivinsa oli julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan hillitön USA:n vastainen viha, eikä siinä Israelia tai juutalaista mainittu ollenkaan. Heidän tarkoituksensa lienee ollut kunnioittaa iskuillaan syyskuun 11. päivän 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamista Washingtonissa. (JP)
8. KOMITEA, joka äskettäin muodostettiin käsittelemään Etiopiassa vielä olevien Falash Mura juutalaisten siirtämistä Israeliin, havaitsi, että hallitus on antanut virheellisiä tietoja heidän lukumäärästään. Hallituksen mukaan heitä on 4500, mutta paneelin havaintojen mukaan luku on 9000. Monilla heistä on läheisiä sukulaisia Israelissa. (JP)
9. SISÄMINISTERIÖN laatiman luonnoksen mukaan ulkomailla käännytettyihin maahan muuttaviin kohdistettuja vaatimuksia tullaan huomattavasti kiristämään. (JP)

Wednesday, September 05, 2007

KESKIVIIKKO 05.09.07
1. WINOGRAG-KOMITEA, joka tutkii Libanonin sota II:n sotaa ja sen vastuuhenkiöitä, ilmoittaa, että ne henkilöt, joita komitean lopullinen raportti eniten koskee, saavat tilaisuuden puolustautua ennen loppuraportin julkaisua saatuaan varoituskirjeen komitealta.
TÄMÄ RATKAISU on herättänyt monenlaisia reaktioita eikä vähiten niissä, jotka ovat odottaneet ja toivoneet raportin pikaista julkistamista. Komitean ratkaisun pelätään siirtävän raportin julkistamista vähintään joulukuuhun ja enimmillään maaliskuuhun ensi vuonna. Tämä on ikävä käänne, sillä Israelin sisäpoliittinen tilanne vaatisi nopeita ratkaisuja.
RAPORTIN JULKISTAMISEN siirtyminen antaa Olmertin hallitukselle lisäaikaa sen sisäisistä erimielisyyksistä huolimatta ja sallii Olmertin jatkaa salakähmäisiä ja hälyttäviä keskustelujaan Mahmoud Abbasin kanssa, joiden pelätään johtavan Israelia sitoviin sopimuksiin ilman, että kukaan on antanut pääministerille valtuuksia käydä sellaisia keskusteluja. Ainoat julkisuuteen tulleet tiedot ovat huhuja, joiden todellisuudesta edes hallituksen ministerit eivät ole selvillä.
Mutta ne huhut, joita julkisuudessa kiertää, ovat peräisin palestiinalaistaholta, joten niissä lienee todellisuuspohjaa. Ja ne huhut kertovat hälyttäviä uutisia: Israel sitoutuu karkottamaan suurimman osan Juudean ja Samarian sisäosissa asuvista juutalaisista, luovuttaa 95-97 % niiden alueista, luovuttaa 5-3 %:n korvaukseksi Israelin maata PA:lle, jakaa Jerusalemin, luovuttaa Temppelivuoren PA:n täyteen hallintaan ja sallii osan pakolaisista palata Israeliin.
ISRAELISSA olisi kiireesti selvitettävä, millä oikeuksilla ja kenen valtuuttamana pääministeri voi käydä koko kansaa ja sen turvallisuutta koskevia keskusteluja ulkopuolisen hallituksen kanssa.
2. KADIMAN KAPINALLISET uskovat, että Winograd-komitean loppuraportin julkistamisen siirtyminen voi nopeuttaa hallitsevan Kadima-puolueen hajoamista. Olmertin vastustajat kertoivat tiistaina, että ne epävarmat, jotka odottivat raportin julkistamista lähiaikoina, joutuvat nyt päättämään liittyäkö kapinallisiin vai jatkaako Olmertin tiukassa ohjauksessa. Toisten mielestä tämä epävarma tilanne vahvistaa Olmertin asemaa ja antaa hänelle aikaa jatkaa hallituksensa kanssa, jota yhä suurempi osa kansasta hyljeksii.
ERÄS KADIMAN JÄSEN kertoi keskusteltuaan ulkoministeri Tzipi Livin kanssa saaneensa vaikutuksen, että Livni etsii sopivaa tekosyytä erotakseen hallituksesta ja liittyäkseen puolueen kapinallisiin. Voi olla, että Livni haistelee poliittista ilmapiiriä todetakseen, voisiko hän ehkä päästä mahdollisen uuden puolueen puheenjohtajaksi, koska Olmert pitää häntä silmällä, ettei hän vahingossakaan saisi Kadimaa johtoonsa. Jos Olmert joutuisi luopumaan pääministerin paikastaan, Livni voisi olla mahdollinen Kadiman puheenjohtajaehdokas monien muitten ohella. Olmertin asemaa uhkaavat poliisitutkimukset voisivat pakottaa hänet eroamaan.
3. KORKEIN OIKEUS puuttui lopulta Bil´in kylän lähelle suunnitellun ja rakenteilla olevan turvallisuusaidan rakentamiskiistaan kahden vuoden jatkuvien sekä paikallisten vasemmistolaisten ja palestiinalaisten että ulkomaalaisten mielenosoittajien ja sotilaitten välisten kahnausten toistuessa joka perjantai. Nämä mielenosoitukset kehittyivät usein verisiksi, joissa ihmisiä haavoittui ja mustelmia aiheutettiin molemmin puolin. IDF julisti alueet monta kertaa suljetuiksi sotilasalueiksi, mutta se ei estänyt mielenosoittajia pääsemästä sinne.
TURVA-AITA kulkee tällä alueella Bilin kylän läpi halkaisten sen läntiseen ja itäiseen osaan. Kumpikin puoli on vielä rakentamatta, mutta aita erottaa 260 dunamia ”palestiinalaisten maata” Israelin puolelle ja 1700 dunamia palestiinalaisten käyttämiä hedelmätarhoja ja laidunmaata Israelin puolelle aitaa, mikä aiheuttaa epämukavuutta niiden käytössä.
KORKEIN OIKEUS määräsi osan jo rakennetusta aidasta siirrettäväksi turvallisuusnäkökohtiin vedoten. Bil´in kylä sijaitsee Modiinista itään ja Ramallahista länteen.
4. ISRAELIN HALLITUKSEN turvallisuuskabinetti käsitellee tänään esityksiä mahdollisuuksista, joilla Gazasta Israelin puolelle ammuttava Kassam-rakettituli saataisiin loppumaan, tai ainakin rajoitettua siedettäväksi, kuten ministerit asian näkevät. He lähtevät siitä, ettei Kassam-rakettitulta saada kokonaan lopetettua ilman sitovia poliittisia sopimuksia. Ongelmana palestiinalaisten kanssa tehtyjen sopimusten kanssa on se, etteivät palestiinalaiset ole missään vaiheessa toteuttaneet niiden heitä koskevia määräyksiä Oslon sopimuksesta lähtien. Tämä on ilmeistä varsinkin Abbasin johtaman hallituksen heikon aseman vuoksi.
TURVALLISUUSKABINETIN istuntoon tänään osallistuvat Olmert, Barak, Livni, Mofaz ja Ramon sekä lisäksi sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Kabinetin ei uskota antavan IDF:lle sen haluamia vapaita käsiä tehdä suuren luokan operaatiota Gazan kaistaleelle. Ajankohdan ei katsota suosivan sellaista Olmertin ja Abbasin neuvottelujen vuoksi, mikä ei kuitenkaan liene ratkaiseva tekijä. Tärkeämpi huomioitava asia on marraskuun turvallisuuskonferenssi, jota ei haluta häiritä. Toinen rajoittava tekijä on lähestyvä juutalaisten juhla-aika.
IDF ON TEHNYT rajoitettuja iskuja Gazan puolelle, mutta vain parin km:n syvyydelle. Voidakseen olla tehokkaita niitä tulisi ulottaa ainakin viiden kilometrin syvyydelle. IDF haluaisi raivata 2-3 km:n syvyisen puskurivyöhykkeen turva-aidan taakse, mutta Olmert ei suostu siihen. Olmert sen sijaan ei sulje pois mahdollisuutta täsmäiskujen tekemistä Islamic Jihadin ja muitten Kassam-iskuihin osallistuneitten järjestöjen johtajia vastaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak määräsi Gazan viereiset juutalaisyhteisöt hätätila-alueiksi, jonka ansiosta niiden hallinto siirtyy IDF:n käsiin, joka voi sulkea tehtaita, kouluja ja muita laitoksia. Päätös on käsiteltävä hallituksessa ja Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa, jonka tulee määritellä hätätilan kestoaika.
BARAK MÄÄRÄSI apulaisensa Matan Vilnain tutkimaan, mitä lainopillisia ongelmia syntyy, jos Israel painostuskeinona katkaisee veden ja sähkön toimitukset Gazan alueelle. Barak määräsi myös tilapäisten pommisuojien lisäämistä Sderotiin sekä olevien rakennusten vahvistamista.
5. UUTISOTSIKOITA
- SDEROTIN KAUPUNGIN vanhempainneuvosto aikoo boikotoida hallituksen koulujärjestelmää pitämällä lapset pois kouluista. Maanantaina raketti räjähti kaupungin keskustassa sijaitsevan lasten päiväkodin vieressä saaden 12 lasta shokkitilaan. Vanhemmat aikovat järjestää mielenosoituksen tänään Knessetin edessä. Sderotissa on noin 3000 koululaista. Vanhemmat vakuuttavat, ettei kouluja avata ennen kuin ne on täysin suojatta Kassam-raketteja vastaan. IDF ilmoittaa, että vain kolme koulua on täysin varmistettu ja 10:ssä muussa koulussa on 164 vahvistettua luokkaa. Yli 142 esikoulua Sderotissa ja ympäristössä on vahvistettu ja 28 yksityiskoulua alueella on varustettu siirrettävin pommisuojin. Useimmat haavoittumiset tapahtuvat kuitenkin rakennusten ulkopuolella.
- ENGLANTILAINEN viikkolehti New Statesman kertoo Matthew Holehousen kirjoittamassa artikkelissa, että IDF:n Marva ja Gadna lasten kesäleirit ovat verrattavissa Jihadin järjestämiin leireihin Gazassa, joissa valmistetaan itsemurhakandidaatteja. Artikkelissa kerrotaan, miten satoja teini-ikäisiä Euroopasta, Meksikosta ja Amerikasta osallistuu 9 viikkoa kestäville leireille Negevin erämaassa opetellen sotilasleikkejä. Kirjoittaja heittää kysymyksen: Mitä tapahtuisi, jos englantilaiset musliminuoret osallistuisivat vastaavantapaisiin leireihin Jemenissä tai Pakistanissa; eikö heidät pidätettäisi lentokentällä? Hän herjaa tapaa, millä Israel tuomitsee Jihadin kesäleirit Gazassa.
JP:n asiaa käsittelevässä artikkelissa haastatellaan paria IDF:n kesäleirille osallistunutta, jotka ovat täynnä kiitosta ja ylistystä saamistaan kokemuksista.
- LAPSIKUORO Ugandasta sai viisumit tulla esiintymään Israelissa Jerusalemin
Kristillisen lähetystön suostuessa ottamaan vastuun heistä. Kuorolaiset ovat
AIDS:n takia joutuneet orvoiksi, he ovat iältään 3-13-vuotiata. He ovat esiintyneet
Valkoisessa Talossa ja Skottien parlamentissa. Heidän 17-henhen kuoronsa
esiintyy eri maissa levittäen tietoutta AIDS:sta maailmalla.
- ENGLANNIN 43-vuotias prinssi Edward saapuu nelipäiväiselle työvierailulle Israeliin keskiviikkona, ensimmäisenä kuninkaallisena kymmeneen vuoteen.
- ISLAMIC JIHADIN edustaja Abu Ahmed vähätteli Olmertin tiistaina esittämiä uhkauksia todeten, ettei Olmertilla ole mahdollisuuksia lopettaa raketti-iskuja. Myös Fatahin alaosaston al-Aksan edustaja totesi, että iskut tulevat jatkumaan. Samaa esitti myös Kansan vastarintakomitean (PRC) edustaja.
- SISÄMINISTERI Meir Sheetrit ilmoitti eilen, että Israel tulee myöntämään kansalaisoikeudet sadoille Darfurin pakolaisille. Heitä on tullut Israeliin kaikkiaan pari tuhatta. Jokaisen tausta tutkitaan ennen päätöstä.
- DEBKAFILE kertoo, että Israel ilmoitti Egyptille ottavansa Philadelphia-käytävän Gazan ja Siinain välillä haltuunsa lopettaakseen salakuljetukset Siinailta Gazaan. Uutisen mukaan päätöksen aiheutti se, että Egypti löysi 02.09.07 sunnuntaina
2.7 tonnia räjähteitä Siinailta 100 km lounaaseen El-Arishista. Kätköstä löydettiin
240 Katjusha-rakettia, jotka oli tarkoitettu Hamasille ja Jihadille. Katjushat ovat
samaa tyyppiä, joita Hizbullah käytti Libanonin sota kakkosessa. Asiasta on
ilmoitettu Abbasille, ja siitä päätettäneen turvallisuuskabinetissa tänään.
- KOLME IDF:N sotilasta haavoittui yöllisessä operaatiossa Nablusissa, jossa
löydettiin suuri asetehdas. Hamasin ja al-Aksan tiloihin Balatassa tehtiin ratsia.

Tuesday, September 04, 2007

TIISTAI 04.09.07
1. ODOTTAEN VAUVOJEN KUOLEVAN raketti-iskuissa ei ole mikään strategia, sanoo Amir Mizroch JP:n analyysissaan. Hän kärjistää sanomaansa lisäten: Kuvittelepas, että 12 shokkihoitoon joutuneen lapsen asemesta eilinen lastentarhaan osunut raketti olisi surmannut 12 lasta Sderotissa sen sijaan, että heidät ”vain” lähetettiin Ashkelonin Barzilai-sairaalaan saamaan shokkihoitoa. Raketti-iskun seurauksena lastentarha oli täynnä lasinsirpaleita ja rikkoontuneita leikkivälineitä, hoitajat olivat shokissa ja lapset itkivät kauhuissaan, ne, jotka eivät olleet täysin lamaantuneet shokista. Hoitajat eivät olleet kuulleet hälytyssireeniä.
VOISIKO SEKÄÄN saada Israelin kyynisen piittaamattoman pääministerin tekemään jotain todellisia päätöksiä Kassam-uhan hoitamiseksi sen sijaan, että hän esittää katteettomia uhkauksia vaatimuksista kalliista maksusta raketteja ampuneilta? Tällaista onttoa retoriikkaa Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto on esittänyt vuodesta toiseen ilman näkyviä tuloksia.
YRITTIHÄN Olmert esittää surevaa, osanottavaa ja jopa päättäväistä johtajaa kertoessaan TV-uutisissa, että hän pystyy ymmärtämään Sderotin asukkaitten huolen, ja että IDF on saanut pysyvän ohjeen tuhota jokainen Kassam-raketin laukaisuteline ja jokainen niiden ampumiseen syyllistynyt. Hän jätti kertomatta, miten rakettien laukaisutelineitten tuhoaminen käytännössä onnistuu ilman, että niitä etsitään Gazan talojen asunnoista ja pihamailta.
2. IDF:N ETELÄISEN ARMEIJAN komentaja kenraalimajuri Yoav Galant on useiden kuukausien ajan vaatinut laajaa sotilasoperaatiota Gazan kaistaleella ja varoittanut, että jos sitä ei suoriteta vuoden kuluessa, IDF menettää otollisen tilaisuutensa Hamasin voittamiseksi Gazassa. Olmertin hallituksen piirissä kuhnurimaisen Abbasin tukeminen on kuitenkin tärkeämpi kuin oman maan kansalaisten turvallisuus. Livni ehdottaa vain keskusteluja ja sopimuksia Abbasin kanssa, jolla ei ole mitään valtaa Gazassa ja hyvin marginaalisesti Juudeassa ja Samariassa. Israelissa vieraileva EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana sanoo varovaisin sanankääntein, että EU tukee Israelin taistelua terrorismia vastaan, joskaan ei aina voi hyväksyä sen omaksumia menetelmiä sataprosenttisesti.
ISRAELIN TURVALLISUUSVIRKAILIJAT vakuuttavat, että Islamic Jihad on äskeisten Kassam-rakettien ampumisen takana, mutta se saa tiedustelu- ja kuljetusapua Hamasin ”sotilassiiveltä”, joka haluaa jatkaa iskuja, vaikka poliittinen johto ei sitä nyt haluakaan.
He myös toteavat, etteivät terroristit lopeta raketti-iskujaan Israeliin oma-aloitteisesti, vaan IDF:n tulee tehdä Gazan alueelle laaja sotilasoperaatio rakettien tuhoamiseksi ja niitä valmistavien verstaiden hävittämiseksi. (JP, Ynet)
3. www.debka.com kertoo aamun artikkelissaan, että Islamic Jihadin johtaja Mohammad al-Hindi palasi elokuussa vierailulta Iranissa, josta hän toi mukanaan Teheranista tusinoittain Iranin ja Hizbullahin rakettiasiantuntijoita. Israelin hallitus oli tietoinen heidän tulostaan, mutta sen sijaan, että se olisi vaatinut Egyptiä estämään heidän pääsynsä Gazaan, se teki ilmoituksen heistä YK:lle, joka ei tehnyt asialle mitään.
DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että nämä Iranin ja Hizbullahin rakettiasiantuntijat ovat opastaneet Jihadin rakettien valmistajia lisäämään rakettiensa kantomatkaa ja tarkkuutta sekä Jihadin rakettimiehistöjä parannettujen rakettien ampumisessa.
IDF:n johto ihmettelee Debkafilen mukaan, miksi hallitus ei anna sille lupaa mennä Gazan alueelle tämän uuden uhkan voittamiseksi, koska Kassam-rakettien kantomatka, niiden räjähdekuorma ja tarkkuus ovat selvästi nousseet viime aikoina.
SAMAAN AIKAAN kun raketit tärisyttävät Sderotin kaupunkia, tutkimustiimi kansallisen petososaston eteläisestä piiristä yhdessä veronviranomaisten kanssa tekivät ratsian Sderotin kaupungintalolla, jonka viranomaisia pormestari Eli Moyalia myöten epäillään petoksista ja varojen väärinkäyttämisestä. Tämä on nykypäivien Israelia. (JP, Debkafile)
4. HAMAS VOI osoittautua vielä vakavaksi uhkaksi Abbasin joukoille Länsirannalla, varoittavat Israelin turvallisuusviranomaiset. He arvioivat, että Länsirannalla on laittomia aseita ainakin 80 000. Ne on piilotettu ihmisten koteihin tai salaisiin asekätköihin. JP:n saamien tietojen mukaan Hamasin joukot Länsirannalla ovat yhtä vahvat kuin PA:n joukot.
LONTOOLAINEN Al-Quds al-Arabi kertoi lehdessään maanantaina, että Fatahin johtamat turvallisuusjoukot estivät äskettäin Hamasin vallankaappauksen PA:n sisällä. Hamasin joukot yrittivät perustaa Gazan mallin mukaiset toimenpidejoukot Länsirannalle tarkoituksenaan iskeä niillä Fatahin instituutioihin ja laitoksiin voidakseen ottaa alueen hallinnon käsiinsä.
Lehti täsmentää, että Hamasilla on aseita ja räjähteitä ja ennen kaikkea, sen joukot ovat erittäin motivoituneita, kertoo korkea turvallisuusviranomainen. Lehden tietojen mukaan Hamas tarkkailee tilannetta ja pyrkii yhdistämään hajanaisia joukkojaan Länsirannalla yhteisen johdon alle.
IDF:N KORKEA VIRANOMAINEN kertoo, että IDF esti Hamasin joukkojen yhdistämisen Gazan esimerkin mukaan. Tämän jälkeen Hamas on keskittynyt soluttautumaan Fatahin poliisiin ja turvallisuusjoukkoihin. Viranomainen varoittaa, että jos Hamas tekee Gazan mallin mukaisen suunnitellun ja johdetun hyökkäyksen Fatahin laitoksia ja instituutioita vastaan, Fatah tulee romahtamaan kuten se teki Gazassa. Tästä syystä Israelin turvallisuusvirkailijat vastustavat kenraali Keith Daytonin suunnitelmia viiden pataljoonan kokoamiseksi Juudeaan ja Samariaan Abbasin tueksi ja antamaan niille aseet ja liikkumisvälineet. He pelkäävät, että Abbasin aika on juoksemassa loppuun ja että Hamas on valmistautumassa kaappaamaan vallan huonosti motivoituneilta Fatahin joukoilta. (JP)
5. VANHIN LÄHI IDÄSTÄ koskaan löydetty systemaattisesti hoidettu mehiläisyhdyskunta paljastettiin Heprealaisen yliopiston arkeologien toimesta Rehovin rauniokummulla Bet Sheanin laaksossa. Professori Amihai Mazar, joka löysi mehiläisyhdyskunnan, arvioi, että se ajoittuu 10. ja 9. vuosisadalle eKr. Tel Rehov on jäännös kaupungista, jonka uskotaan olleen yksi tärkeimmistä kaupungeista Israelin kuningaskunnassa, kuningas Salomon ja kuningas-kunnan hajoamisen jälkeen pohjoisen valtion Israelin kuninkaitten hallitusaikana.
Mehiläisyhdyskunnasta löydettiin 30 keraamista mehiläispesää, mutta tutkimusten mukaan niitä on voinut olla satakunta. Ne ovat voineet tuottaa hunajaa arviolta 500 kg vuodessa.
Mehiläisyhteiskunnan ikä määriteltiin Hollannin Groningen yliopistossa, jossa käytettiin carbon-14 tutkimusmenetelmää paikalta löydetyistä vehnänjyvistä. Yliopistossa määriteltiin niiden olevan yhdeksänneltä vuosisadalta eKr.
PROFESSORI MAZAR kertoo, että tämä on ensimmäinen Lähi Idästä löydetty mehiläishoito-yhdyskunta. Keraamisia mehiläispesiä tiedettiin käytetyn hellenistisellä ja roomalaisella ajalla, mutta ennen tätä löytöä yhtään ei löydetty ehjänä. Ei myöskään tiedetty, että Rehovissa harjoitettiin teollista mehiläisenhoitoa. Löytö osoittaa teollisen mehiläishoidon olleen korkealla tasolla muinaisessa Israelin kuningaskunnassa. Sellaista harjoitettiin myös faraoitten Egyptissä, josta on löydetty samantapaisia sylinterinmuotoisia hunajan säilytysastioita.
TEL REHOVIN kaivauksissa löydettiin kolme keraamista hunajansäilytysruukkua lähellä pesiä, joissa oli teksti NMSH:lle. Nimshi esiintyy Raamatussa kuningas Jehun isoisän nimenä. Jehu otti vallan Israelin kuningas Omrilta (2.Kn.9-12) Tutkijat otaksuvat, että Jehun suku oli peräisin Rehovin kaupungista ja ehkä omisti nyt löydetyn mehiläisyhdyskunnan.
ISRAELIN MAA vuotaa maitoa ja hunajaa (mettä) 2.Ms.3:8 mukaan. (JP, Etgar Lefkovits)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN TALOUS kasvaa sodasta ja terrorismista huolimatta 6.6 %:n vuosivauhtia, mutta samaan aikaan 26.2 % kansasta elää köyhyysrajan alapuolella, eli 1.6 miljoonaa ihmistä kamppailee toimeentulonsa kanssa vuonna 2005. Kasvua edellisestä vuodesta 1.7 %. Köyhyysrajan alla eläviä lapsia vuonna 2005 oli 768 000, kasvua 55 000 edellisvuodesta. 90 % kysellyistä sanoo tarvitsevansa yksityislahjoittajien apua uudenvuoden ja Jom Kippurin suurina juhlapäivinä. Raamatun mukaan köyhiä ei Israelissa saisi olla olemassakaan. (5.Ms.15:4-8) (JP)
- BAR ILAN yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden aurinkokennoon sopivan solun, joka perustuu nanotekniikkaan. Professori Arie Zaban kertoo, että patentoitu mikroskooppisiin rakenteisiin perustuva menetelmä käyttää auringonenergiaa kerääviä soluja, joiden koko oli aluksi alle neljännes-senttimetri. Menetelmä koki vallankumouksen, kun kokoa nostettiin sataan neliösenttiin. Mikroskooppiset solut asennetaan taipuisalle muovialustalle, jonka tavanomaisiin puolijohteisiin ainesosiin on lisätty orgaanisia aineita, mikä tekee siitä lämpöä keräävän. Zaban kertoo, että menetelmä on kustannuksiltaan ratkaisevasti halvempi kuin aikaisemmat menetelmät, minkä johdosta se sopii hyvin maihin, joissa varoja on niukasti. (JP, J Siegel)
- OLMERT ARVIOI, ettei periaatesopimus PA:n kanssa ole valmis marraskuun rauhankonferenssia varten. Hän myös kritisoi ennakkoarvioita sen sisällöstä sanoen niiden olevan suuresti harhauttavia. (JP)
- IDF ESITTELEE 5-vuotissuunnitelman. Sen mukaisesti maajoukkoja tullaan kehittämään nykyisestään. IAF aikoo ostaa uusia tulevan sukupolven hävittäjiä.
USA:n stelth-hävittäjä F-35 on ohjelmassa, mutta sitä saa vasta 2014. Sen hinta on nyt 50 – 60 miljoonaa USD. IDF:n komentaja Ashkenazi päätti jatkaa Merkava-4:n valmistusta ja kehittämistä edelleen. Ohjelmassa on myös salaisiksi merkittyjä kohtia, kuten miehittämättömien pienkoneitten valmistaminen ja kehittely. (JP)
- SDEROTIN KOULULAISET aikovat järjestää koululuokan Knessetin edessä.
- MINISTERI RAMON esittää sähkön ja veden katkaisemista Gazaan jokaisen raketti-iskun jälkeen.
- MINISTERI MOFAZ varoittaa tekemästä peruuttamattomia sopimuksia PA:n kanssa, jotka sitovat Israelia mutta eivät PA:ta, joka ei kuitenkaan toteuta niitä.

Monday, September 03, 2007

MAANANTAI 03.09.07
1. HUHUT Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista kiihtyvät sitä mukaa, kuin syksy ja sen mukana Bushin lupaama rauhankonferenssi Washingtonissa lähestyy.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi eilen lehtimiehille Ramallahissa tavattuaan EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan (EU:n ”helppoheikin”), ettei palestiinalaisia tyydytä vain Olmertin lupaama periaatesopimus, he haluavat selkeän sopimusrungon, jota voidaan esitellä rauhankonferenssissa. Abbas pelkää, että jos näin ei tapahdu, konferenssi päättyy pettymykseksi kaikille osapuolille.
ABBAS on kaiken aikaa halunnut hypätä palestiinalaisille vaikeitten ”tiekartan” vaatimusten yli suoraan lopullisen tilanteen sopimuksiin. Tämä siksi, ettei hänellä ole voimaa eikä ehkä haluakaan yrittää pusertaa vaatimusten toteuttamista. USA:n ulkoministeri Rice tajusi Abbasin heikkouden jo ennen astumistaan ulkoministerin saappaisiin, kertoo Washington Postin reportteri Glenn Kessler uudessa kirjassaan: ”Abbas on miellyttävä mutta tehoton.” Rice katsoi, ettei Abbas ollut sen arvoinen, johon kannattaa investoida USA:n luottamusta ja varoja. Rice arvioi silloin tiekartan merkityksen minimaaliseksi, joka ei tule onnistumaan.
2. OLMERTIN DIKTATORINEN ja salaileva tapa käydä koko Israelin kansaa koskevia keskusteluja Abbasin kanssa ilman tukea edes omassa Kadima-puolueessaan on herättänyt pahoja aavistuksia. Useat kansanedustajat ja ministerit hänen hallituksessaan, kuten julkisten asiain ministeri Avi Dichter ja kansanedustajat Marina Solodkin, David Tal, Otniel Schneller, Zeev Elkin, Shaim Hermesh ovat esittäneet huolensa, että Olmertin tapa edetä vaarantaa puoleen tulevaisuuden. Avi Dichter mainitsee erityisesti julkisuuteen tihkuneet tiedot, joiden mukaan Olmert tarjoaa osia Negevistä liitettäviksi Palestiinan valtioon vaihtokaupassa, jossa Israel saa pitää suuret juutalaisyhteisöt ”vihreän linjan” itäpuolella Juudeassa ja Samariassa. Dichter ennustaa, ettei sellainen ehdotus saa enemmistön kannatusta Israelissa.
MINISTERI Hain Ramon, jonka Olmert nosti hallituksensa varapääministeriksi ”hyvänä ystävänä” kärsittyään yhteiskuntapalvelu-rangaistuksensa naissotilaan luvattomasta pussailusta, tyynnyttelee kiihtyviä äänenpainoja vakuuttaen, että Olmertin kaltainen kokenut peluri tietää varsin hyvin, että kansan tuki täytyy saada ensin. Ramon haluaa asiasta yleistä keskustelua puolueen sisällä sekä hallituskumppanien ja äänestäjien parissa. Knesset pitää keskustelutilaisuuden sopimuksen periaatteista Likudin ja NU:n vaatimuksesta tänään.
AVIGDOR LIEBERMAN ihmettelee Solodkinin ohella, miten Olmert voi mennä esittelemään laatimaansa sopimusluonnosta muutama päivä sen jälkeen, kun Winograd-komitean loppuraportti voi tuomita hänet sopimattomaksi johtajaksi ja suosittelee hänen välitöntä eroaan. ”Meillä ei ole varaa uuteen epäonnistumiseen”, he toteavat. (Haaretz, M Mualem)
3. USA PITÄÄ hallituksen muodostaman ”laittomien” asuinyhteisöjen purkamista käsittelevän ministerikomitean aktivoitumista ”positiivisena askeleena eteenpäin”.
Komitea piti Haim Ramonin puheenjohtajuudella ensimmäisen kokouksensa eilen. USA:n kannan mukaan jo se, että asiasta keskustellaan, on hyvä merkki.
JOTKUT ÄÄRITAHOT, kuten Peace Now, se ”hellenistinen järjestö”, odottavat komitealta nopeita päätöksiä näiden ”laittomien”, vakiintuneitten yhteisöjen ulkopuolelle rakennettujen, parakkikylien tuhoamiseksi Juudeassa ja Samariassa. Haim Ramon kuitenkin selvittää, että komitean tarkoituksena on laatia periaatteet, joiden mukaan rakentamista sallitaan Juudeassa ja Samariassa. Hänen mukaansa rakentamisperiaatteiden laatiminen ei millään tavoin liity päivämäärien asettamiseen tuhottaviksi määrätyille juutalaisyhteisöille, jotka on muodostettu aiemmin. Ramon kuitenkin toteaa, ettei komitealle marraskuuhun raportin laatimiseksi annettu aikamäärä estä Olmertia ja Barakia toteuttamasta ”laittomien” parakkikylien tuhoamista.
AVIGDOR LIEBERMAN, joka on myös komitean jäsen, haluaa, että viimeisen sanan tuhoamisessa sanoo komitea, ei Olmert eikä Barak. Hän ei myöskään hyväksy niiden yhteydessä termiä ”laiton”, koska ne rakennettiin hiljaisella yhteisymmärryksellä ja valtio rakensi niille tiet ja sähköjohdot. Hän ei halua aloittaa uutta taistelua, vaan että asiat sovitaan asukkaiden ja komitean kesken, koska ”hallitus ei ole valmis 7000 asukkaan karkottamiseen”.
USA:N KANTA näiden parakkikylien kohtalosta näyttää muotoutuvan enemmän ”hellenistien” kuin Israelin johdon näkemysten mukaan, jotka usein ovat häälyviä ja epävarmoja. (JP)
4. IDF VALMISTAUTUU ”äärimmäiseen väkivaltaan”, jos tai kun ”laittomiksi” määriteltyjen parakkikylien tuhoaminen toteutetaan. IDF:n parissa uskotaan, että 26 tällaisen kylän tuhoaminen muodostaa vaikean ja väkivaltaisen tehtävän. IDF lähtee siitä, että Ariel Sharon lupasi USA:lle vuonna 2001 näiden parakkikylien tuhoamisen. Näihin tuhottaviin kyliin kuuluvat: Avigail, Asael, Maon lähellä Hebronia; Bnei Adam Binyajmin alueella, Havat Glad lähellä Keduminimia, Kida lähellä Shevut Rachelia, Maaleh Rehavam lähellä Tekoaa ja Migron, jonka kohtalon määrittelee korkein oikeus.
IDF ARVIOI, että asukkaitten karkottaminen kylistä vaatii tuhansien poliisien ja sotilaitten osallistumisen, ja se voi pitkittyä asukkaitten esittämien valitusten vuoksi. IDF kuitenkin aloitti suunnitelmien laatimisen saatuaan Olmertilta vinkin, että karkotukset ovat edessä USA:n tehostuneitten vaatimusten ja painostuksen vuoksi. Karkotussuunnitelmien toteuttaminen aloitetaan heti, kun hallitus tekee sitä koskevan päätöksen. Karkotus suoritetaan 3-4 kylää kerrallaan. Poliisi suorittaa karkotukset ja armeija pyrkii estämään sivullisten pääsyn häiritsemään karkotuksia. (JP, Y Katz)
5. ISRAEL BEITEINU puheenjohtaja, ministeri Avigdor Lieberman lähetti sunnuntai-iltana Olmertille kirjeen, jossa hän pyytää tätä nimittämään asianajaja Tali Sassonin johtaman komitean tutkimaan arabien laitonta rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Sasson laati 2005 raportin juutalaisten ”laittomasta” rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa.
LIEBERMANIN mukaan arabien laiton rakentaminen C-alueella, joka on Israelin siviili- ja turvallisuushallinnassa, on paljon pahempi kuin juutalaisten ”laittomat” parakkikylät. Hän pitää erityisen pahan arabien rakentamista ohitusteitten varteen, mikä vaarantaa juutalais-asukkaitten turvallisuutta. Lieberman lähtee siitä, ettei laittomiksi määriteltävää rakentamista saa suorittaa valikoivasti, vaan tasapuolisesti molempia kansanosia koskien. Sasson ei itse ole varma, onko Liebermanin esitys vakava vai tarkoitettu poliittiseksi näpäykseksi. (JP)
6. FATAH VALMISTAUTUU intifadan (väkivalta-aallon, tapa jolla koiraa hätistää kärpäsiä ympäriltään) aloittamiseen Hamasia vastaan Gazan alueella. Hamas katsoo, että Fatah pyrkii sillä hoitamaan kärsimäänsä häpeää Gazassa. Abu Haroun, Abu Rish prikaatien komentaja Gazassa, vakuuttaa, että sekä Abbas että Dahlan ovat syypäitä Fatahin kärsimään tappioon. Nyt Fatahin edustajat ovat heräämässä. He ovat kahdesti ottaneet yhteen Hamasin toimenpidejoukkojen kanssa parin viikon aikana. Fatahin johtajat sanovat olevansa syvästi tyytyväisiä Fatahin mielenosoituksiin Gazassa, mutta vakuuttavat samalla, ettei niitä järjestetty etukäteen, vaan ne olivat spontaaneja kansannousuja. Abbasin läheinen avustaja ja Fatahjohtaja Länsirannalla Ahmed Abdel Rahman väittää, että mielenosoitukset olivat merkkinä Hamasille kansan tyytymättömyydestä Hamasin vallasta, ja myös maailmalle, ettei palestiinalaisten enemmistö hyväksy Hamasin vallankaappausta. Hän odottaa mielenosoitusten kiihtyvän lähiaikoina, mitä myös Hamasin edustajat ennakoivat, jotka puhuvat Fatahin aloittamasta ”aseellisesta kamppailusta”. Fatahin sotapäällikkö Abu Haroun tunnustaa, että hänen miehensä luhistuivat, koska Fatah luhistui. ”Presidentti Abbas teki useita virheitä, joista suurin oli Mekkan sopimus hallitusyhteistyöstä Hamasin kanssa”, hän sanoo. Toinen Abbasin virhe oli Mohammed Dahlanin nimittäminen neuvonantajakseen ja turvallisuusjoukkojen johtoon. ”Turvallisuusjoukot menettivät motiivinsa taistella”.
EILISTEN UUTISTEN mukaan Dahlan on laatinut listan teloitettavista Hamas-johtajista. Hamasin johto ilmoitti, että jos uutinen on totta, Hamas tulee vastaamaan samalla mitalla.
ABBAS ON UUSINUT PA:n vaalilakia voidakseen sen kautta vähentää Hamasin mahdollisuuksia seuraavissa PA:n lakiasäätävän neuvoston vaaleissa. Hamas ilmoittaa, että Abbasin sitä koskevat toimet ovat laittomia, eikä Hamas aio alistua niihin.
7. UUTISOTSIKOITA
- YLI 1 810 000 koululaista aloitti eilen koulunsa Israelissa kahden kuukauden kesäloman jälkeen. Lukumäärä on 1 % suurempi kuin vuosi sitten.
- SDEROTIN KOULULAISET aloittivat koulunsa ”tulen alla”. Kaikkiaan 7 Kassam-rakettia ammuttiin tänään Gazasta Israeliin, niistä 3 Jihadin. Yksi raketti putosi Sderotissa lähelle lastentarhaa. Useat koululaiset soittivat hysteerisinä koteihinsa, vaikka onneksi kukaan ei loukkaantunut. Vanhemmat ovat hakeneet lapsiaan pois kouluista. MK Hendel vaatii, että Olmert aloittaa tosissaan Kassam-rakettien tulen lopettamisen Gazasta: ”Peli on ohi.”
- OIKEUSKANSLERI Mehachem Mazuz harkitsee syytteen nostamista entistä talousministeriä Avraham Hirchsonia vastaan syytettynä kavalluksesta ja varkaudesta. KE Ofir Pines-Paz (Labour) sanoo: ”Olmertin ystävistä voi päätellä, millainen hän itse on.”

Sunday, September 02, 2007

SUNNUNTAI 02.09.07
1. IDF AIKOO JATKAA iskujaan havaitsemiaan Kassam-rakettien laukaisutelineitä vastaan huolimatta siitä. että kahden viime viikon aikana viisi lasta sai surmansa IAF:n ohjuksista. Kahden heistä nähtiin käsittelevän raketin laukaisutelinettä Gazan kaistalla. IDF on havainnut, että terroristit voivat käyttää lapsia telineitten poistamiseen raketin ampumisen jälkeen. Nämä kaksi kuolivat IAF:n ohjuksesta kaksi viikkoa sitten.
Kolme lasta, 10-, 10- ja 12-vuotiaat, leikkivät laukaisutelineen lähellä viikon vaihteen aikana. Heidän toimiaan pidettiin epäilyttävinä ja IAF ampui ohjuksen heitä kohti surmaten heidät.
IDF PAINOTTAA, että se tekee kaikkensa välttääkseen surmaamasta lapsia, mutta jos he liikkuvat epäilyttävällä tai kielletyllä alueella, vahinkoja ei voida estää. IDF myös syyttää terroristeja, että he asettavat rakettitelineensä asutusten välittömään läheisyyteen.
IHMISOIKEUKSIEN VALVONTA järjestön (Human Watch) Lähi Idän osaston apulaisjohtaja Joe Stork sanoi lausunnossaan, että rakettien laukaisutelineet ovat laillinen sotilaskohde, mutta hän esitti molemmille osapuolille vaatimuksen tehdä kaikkensa viattomien siviilien ja varsinkin lasten joutumisesta vaaralle alttiiksi. (JP, Y Katz, AP)
2. HAMASIN JÄRJESTÄMÄSSÄ massamielenosoituksessa Rafahin terminaalin edustalla Hamasin lähettämät poliisit avasivat tulen kymmeniä tuhansia mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat yrittivät väkivalloin avata Egyptiin johtavan portin, minkä poliisit estivät. Debkafile ilmoitti artikkelissaan aiemmin, että Hamasin kiihottamien mielenosoittajien tarkoituksena oli avata pääsy Egyptiin. Hamasin poliisi kuitenkin esti mielenosoittajien tarkoituksen ampumalla aseillaan ilmaan saatuaan tietää, että Egypti oli varautunut tunkeutumiseen Siinain puolelle ja kutsunut apujoukkoja El-Arishista.
TULITUKSESSA 7 palestiinalaista haavoittui, yksi heistä sai luodin päähänsä ja hänet todettiin aivokuolleeksi.
ASHRAF ABU DAYA, yksi mielenosoituksen järjestäjistä, yritti rauhoittaa tunnelmia vakuuttaen, ettei Rafahin terminaali ja portti Egyptiin ole enää miehitetty, koska sitä valvovat Hamasin toimenpidejoukot. Terminaalia hoitavat palestiinalaiset ja egyptiläiset yhdessä EU:n tarkkailijoitten kanssa. Liikenteestä terminaalin kautta välitetään videokuva IDF:n valvonta-pisteeseen Kerem Shalomissa Israelin puolella. Terminaali suljettiin Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistaleella.
HAMASIN poliisit pidättivät satoja mielenosoittajia. Fatahin mukaan 170 sen jäsentä oli edelleen pidätettyinä lauantaina. Hamas vaatii niiden vapauttamiseksi 1000 NIS jokaisesta. Hamasin poliisit ajoivat vapauttamiensa pään paljaaksi häväistäkseen heitä. Poliisi vakuuttaa, että takuusumma maksetaan takaisin puolen vuoden päästä, jos he eivät uusi rikostaan.
FATAHIN EDUSTAJAT väittävät, että laillisen oikeuden romahdettua Gazassa siellä noudatetaan nyt Hamasin asettamaa lakia. (JP, I Barzak)
3. TUHANNET PALESTIINALAISLAPSET Gazan alueella aloittivat koulunkäyntinsä lauantaina kahden kuukauden kesäloman jälkeen. Palestiinalaislapsilla on samanmallinen sininen koulupuku. Gazan kaistaleella on kaikkiaan 246 000 opiskelijaa, niiden mukana 16 000 ensiluokkalaista. Koulujen johtajat voivat vain toivoa, etteivät Hamasin ja Fatahin väliset ristiriidat leviä kouluihin.
HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh ilmoitti torstaina vapauttavansa tuhannet lapset koulumaksuista vastavetona Fatajin pääministeri Salaam Fayadin samanlaiselle ilmoitukselle. Juudeassa ja Samariassa on kaikkiaan 757 000 opiskelijaa, mutta heidän koulunsa alkaa sitten, kun heidän opettajansa ovat lopettaneet kouluviikon pidennystä vastustavan lakkonsa. Palestiinalaisten kouluviikko kestää normaalisti lauantaista torstaihin, mutta Hamasin johtama Haniyehin hallitus lisäsi lauantain vapaapäiväksi. Opettajat haluavat, että tätä järjestelmää noudatetaan edelleen ja uhkaavat pysyä poissa koulusta jokaisena lauantaina.
PALESTIINALAISET OPETTAJAT saavat kuukaudessa 1500 – 2500 NIS (360-605 USD). Palestiinalaisten koulutus ja lukutaito on huippuluokkaa arabimaailmassa, ja monet heistä toimivat Persianlahden maissa avainasemassa hyvin palkattuina avustaen perheitään kotona.
(JP, I Barzak )
4. EU:N ULKOPOLITIIKAN JOHTAJA Javier Solana saapui eilen kolmipäiväiselle vierailulle Israeliin. Sen aikana hän tapaa Israelin johtoa, käy tapaamassa Abbasia ja Fayadia Ramallahissa ja piipahtaa myös Jordaniassa tervehtimässä kuningas Abdullah II:sta, joka oli viikon vaihteessa Saudi Arabian kuningas Abdullahin vieraana hiomassa yhteistä strategiaa.
SOLANA haluaa valmistella Bushin esittämää rauhankonferenssia loppuvuodesta, ja tunnustella Israelin ja PA:n johtajien tuntoja.
EU ODOTTAA, että Olmertin ja Abbasin ”salaiset keskustelut” voisivat johtaa konkreettisiin tuloksiin ja esityksiin, joita voitaisiin käsitellä rauhankonferenssissa.
EU:N VÄITETÄÄN käyneen salaisia keskusteluja Hamasin kanssa, minkä Hamasin edustajat Ahmed Yusej ja Mahmoud Zahar ovat myöntäneet. EU vaikenee asiasta.
KVARTETIN EDUSTAJAT , USA, EU, YK ja Venäjä tapaavat New Yorkissa loppukuusta.
ITAVALLAN liittokansleri Alfred Gusenbauer on myös vierailulla Israelissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- PEACE NOW (Rauha Nyt) järjestö aikoo vedota korkeimpaan oikeuteen, jos juutalaiset kaksi perhettä eivät muuta pois Hebronin torin varrella sijaitsevasta asunnosta, joitten yksi makuuhuone toimi arabimyymälä. Abigdor Lieberman kutsui Peace Now jäseniä ”hellenisteiksi”, jotka ennen ajanlaskun alkua pyrkivät hylkäämään juutalaisuuden ja omaksumaan pakanallisen hellenismin.
- JP:n pääartikkelissa puututaan vielä kerran presidentti Peresin armahtaman viiden palestiinalaisen tapaukseen. Heidät tuomittiin elinkautiseen 14-vuotiaan juutalaispojan Danny Katzin murhasta 1983. Lisäksi kaksi heitä tuomittiin 19-vuotiaan IDF:n naissotilaan Daphna Carmon raiskaamisesta ja murhasta.
Pääartikkeli välttää mainitsemasta epäilyjä sopimuksesta arabikansan-edustajien kanssa presidentin vaalien yhteydessä, mutta esittää ihmettelynsä hänen motiiveistaan näin pian virkaanastumisensa jälkeen.
- VAROJEN PUUTE aiheuttaa keskeytyksiä turva-aidan rakentamisen
jatkumiseksi, joka muutenkin on pahasti myöhässä aikataulusta. IDF suunnittelee aloittavansa aidan rakentamisen Egyptin vastaiselle rajalle.
- MINISTERIKOMITEA sai kolme kuukautta aikaa valmistella luetteloa niistä
parakkikylistä Juudeassa ja Samariassa, joita se katsoo laittomiksi. Tällaiset
nuorten aktivistien asumattomille kukkuloille pystyttämät yhteisöt ovat olleet
Peace Now järjestön maalitauluna jatkuvasti. Tämän äärivasemmistolaisen
järjestön saama huomio mediassa on käsittämätön.
- PALESTIINALAINEN ryhmä nimeltään Hell Team (helvetin tiimi) pääsi
tunkeutumaan Likud-puolueen web-sivulle www.likud.org.il poistaen sen
sisältöä ja asettaen sinne oman logonsa ja tekstin: ”Te surmaatte
palestiinalaisia, mutta me tapamme teidän serverinne”.
- IRANIN KORKEIN PAIMEN ajatollah Ali Khamenei erotti vallankumouskaartin
komentajan Yahiya Rahim Safavin, jonka hän nosti henkilökohtaiseksi
neuvonantajakseen, nimittäen uudeksi komentajaksi Mohammad Ali Jaafarin.
Uutinen ei mainitse järjestelyjen syytä, mutta huomioitsijat arvailevat tämän
tarkoittavan sitä, että Iran valmistautuu sotaan. USA aikoo asettaa Iranin
vallankumouskaartin terrorijärjestöjen listalle.
- EGYPTI KIELTÄYTYY jatkamasta IDF:n sotilaan Golad Shalitin
vapauttamisneuvotteluja Hamasin kanssa.
- USA valmistautuu Hizbullahin tai Iranin ja Syyrian johtaman opposition kaappaavan vallan Libanonissa ennen syyskuun presidentin vaaleja. Sen Välimerelle sijoitettu sota-alus USS-Kearsarge on matkalla Libanonin rannikon edustalle. Alukselle sijoitetut erikoiskoulutetut merisotilaat ovat tarvittaessa valmiit rantautumaan Libanoniin. 29-elokuuta amiraali William Fallon kävi yllätysvierailulla Libanonissa. Fallon kuuluu USA:n keskusjohtoon ja terrorinvastaiseen taisteluun. (Debkafile)
- SAUDI ARABIA suunnittelee yhdessä muutamien Persianlahden öljymaitten kanssa öljyjohtoa Irakin rannikolta maata pitkin Hormuzinsalmen ohi Iranin öljynkuljetuslaivoja vastaan suunnittelemien iskujen pelossa. Öljyjohtoa suojaamaan saudit kouluttavat 35 000 miehen sotilasosastot. (Debkafile)