Friday, July 27, 2007

PERJANTAI 27.07.07
1. NUORET ISRAELILAISET haluavat takaisin alueet, jotka maan hallitukset ovat antaneet
palestiinalaisille. Gazan alueen 21 juutalaiskylän luovuttamisen 2-vuotispäivänä torstaina iltapäivällä yli 500 Gazasta karkotettua ja muita aktivisteja, joita JP:n kolumnisti R A Stoil kutsuu oikeistolaisiksi, kokoontui Yad Mordchai risteyksen alueelle aikomuksenaan marssia kahteen tuhottuun Gazan pohjoisosan kylään Nitzanit ja Alei Sinai. Heitä oli vastassa pari sataa poliisia, joukossa rajapoliiseja, Yasam tiedusteluosasto ja ratsupoliiseja, jotka muodostivat ihmismuurin estääkseen marssijoita etenemästä. Parikymmentä marssijaa pidätettiin nujakoitten aikana. MUUTAMAT MARSSIJAT livahtivat läheisille kukkuloille ja IDF ilmoitti, että tusinan verran heitä oli kiivennyt turva-aidan yli Gazan alueelle. Poliisi kävi hakemassa heidät pois. Marssille otti osaa kaksi NU:n kansanedustajaa Uri Ariel ja Arye Eldad sekä Safedin päärabbi Shmuel Eliyahu. ELDAD PUHUI osanottajille: ”Tänään me ilmoitamme vaatimuksemme paluuoikeudesta. Kuka hyvänsä uskottelee, että voisimme unohtaa kodit, joista Gazan asukkaat karkotettiin, pettää itseään. Sadoittain nuoria vakuuttaa, että virheet voidaan oikaista ja vaatia paluuoikeutta.”
GAZAN TERRORISTIT ampuivat Nativ Ha´asaran alueelle kranaatteja kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun marssijoitten pääosaa kuljettavat bussit ajoivat pois. Alueella oli vielä pidätettyjä marssijoita ja poliiseja, mutta kukaan ei loukkaantunut.
2. SAMANKALTAISIA pääasiassa nuorten ihmisten muodostamia ryhmiä on mennyt Homeshin tuhottuun juutalaiskylään Samariassa rakentaakseen sen uudelleen. Poliisi ja sotilaat ovat sielläkin nujakoineet heidän kanssaan pidättäen joitakin ”laittomasta tunkeutumisesta kielletylle alueelle”.
GIVAT EITAM Efratin juutalaiskaupungin lähellä Juudean kukkuloilla on yksi viimeisimmistä alueista, joita nuoret haluavat liittää Israelin puolelle ja asuttaa ne. Givat Eitam jää IDF:n ja hallituksen suunnitteleman turva-aidan ulkopuolelle, minkä johdosta poliisi katsoo, että Givat Eitamin kukkuloille pyrkivät rikkovat lakia ,ja heitä voidaan syyttää.
3. MA´ARIV TNS mielipidetiedustelu osoittaa, että 59 % haastatelluista katsoo Gazan rantakaistan 21 ja Samarian 4 kylän evakuoinnin olleen virheen. Vain 29 % uskoo vieläkin, että evakuointi oli oikeutettu. Anshel Peffer kertoo artikkelissaan, JP 27.07.07, että pari vuotta sitten tilanne oli päinvastainen. Silloin 30 % vastusti evakuointia ja runsaasti yli puolet kannatti sitä (ei kaksi kolmasosaa, kuten Peffer sanoo). Peffer yrittää arvailla, kuinka suuri osa kansasta kannattaa paluuta tuhottuihin kyliin ja arvelee, että kannatus tuskin on mainittava. Peffer näkee, että kysymys lienee muutamasta sadasta ideologisten rabbien kiihottamasta oikeistolaisnuoresta.
Toisaalta hän pyrkii selvittämään itselleen, miksi evakuointia kannatettiin ennen sen tapahtumista ja miksi sitä nyt pidetään virheenä.
PEFFER ARVIOI, että koska myös oikeisto kannatti evakuointia, oli vain ajan kysymys, koska se tehdään, ja siksi oli parempi tehdä se pikemmin kuin myöhemmin, myös ihmishenkien säästämiseksi, mitä voidaan pitää kyseenalaisena. Peffer, jonka ideologinen tausta on tiettävästi vasemmistolainen, pyrkii artikkelillaan osoittamaan niiden kansalaisten, jotka nyt edustavat 74 %:n enemmistöä, vastustuksen yksipuolisesta vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta osoittavan heidän tyhmyytensä. Tämä on aika raju epäilys kansan kyvystä ajatella omilla aivoillaan, riippumatta siitä, miten taitavat ”spintohtorit” sitä manipuloivat. (JP)
4. IAF:N OHJUSISKU Islamic Jihadin rakettimiehistön autoon Gazan kaupungissa eilen surmasi Jihadin korkean johtajan Omar Khatibin, 32, ja kaksi muuta autossa ollutta. Khatib oli suunnitellut IDF:n sotilaan kaappausyrityksen Kissufim-rajanylityspaikalla kesäkuun 9. päivänä, ja hän oli osallistunut kymmeniin Kassam-rakettien ja kranaattien ampumiseen Israeliin. Aiemmin eilen IAF surmasi ohjuksella Hamasin jäsenen, joka panssarikranaateilla varustettuja lähestyi IDF:n partiota Gazan alueella Sufa-risteyksestä pohjoiseen ja itään Khan Yunisista. Sotilaat löysivät alueelta useita asekätköjä ja joutuivat tulitaisteluun pyssymiesten kanssa haavoittaen heistä yhtä. IAF:n koneet ampuivat ohjuksen autoon, jossa kolme Islamic Jihadin terroristia haavoittui, He olivat menossa ampumaan raketteja Gazan pohjoisosasta.
TORSTAIN AIKANA palestiinalaiset ampuivat viisi Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle.
TEKOAN LÄHELLÄ palestiinalainen, joka yritti puukottaa sotilaita, kuoli kartuniskuista. Toisessa tilanteessa sotilaat tulittivat palestiinalaisten ajamaa autoa Dahaniyan kaupungin lähellä haavoittaen yhtä. IDF vapautti joukkoja johtaneen upseerin virheellisen toiminnan vuoksi. (JP)
5. PA.:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat IDF:n upseerien arvion mukaan alkaneet osoittaa selvää merkkejä siitä, että ne tosissaan pyrkivät hajottamaan aseelliset jengit Juudean ja Samarian alueilla ja takavarikoimaan heidän aseensa. Näin arvioi kenraali Yoav Mordechai. Hän kertoo, että PA koordinoi operaationsa IDF:n kanssa, ja että vaikka IDF säilyttää täyden liikkumisvapautensa alueella, se sallii PA:n turvallisuusjoukkojen toimia siellä, pidättäen joitakin ihmisiä ja kuulustellen heitä. Puolustusministeriön ja PA:n keskeisen sopimuksen mukaan pyssymiehet, jotka luovuttavat aseensa PA:n turvallisuusjoukoille, ovat immuuneja IDF:n pidätyksille, vaikka he olisivatkin etsittyjen listalla. Mordechai kertoo, että ensimmäisen kerran vuoden 2005 jälkeen IDF ja PA muodostavat yhteistoimintakomiteoita (DCO), joissa toimintoja koordinoidaan. Hamasin vaalivoiton johdosta tällaiset yhteydet keskeytettiin. Tämä ennakoi turvallisuusvastuun siirtämistä PA:n turvallisuusjoukoille.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas arvioi, että vuoden kuluessa hän pystyy muotoilemaan täydellisen rauhansopimuksen Israelin kanssa. Ehud Olmert sanoo olevansa valmis keskustelemaan periaatesopimuksesta Abbasin kanssa, mikä johtaa itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseen.
GAZAN ALUEEN turvallisuuspäällikkö Mohammed Dahlan jätti eroanomuksensa ”terveyssyistä”, minkä Abbas hyväksyi. PA on koonnut 60 palestiinalaisen upseerin nimet, jotka olivat vastuussa Gazan alueen turvallisuudesta. Heitä odottaa sotilastuomioistuin paettuaan Gazasta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- KADIMA vaikean ongelman edessä. Shvakim Panorama gallupin mukaan Olmertin johtama Kadima saisi vain 7 kansanedustajaa seuraavissa vaaleissa. Livnin johtaessa puoluetta kannatus olisi kolminkertainen. Arkadi Gaydamakin Sosiaalinen oikeuspuolue saisi 4 paikkaa.
- PAAVIN SIHTEERI Monsignor Georg Gaenswein varottaa, että kristittyjen ei tule suhtautua kevyesti muslimien pyrkimyksiin islamisoida Eurooppaa. Hän selitti, että paavin puhe viime vuonna, jossa hän yhdisti islamin ja väkivallan, oli tarkoitettu toimeksi määrätynlaista tyhmyyttä vastaan. Colognen arkkipiispa Joachim Meisner kertoi Deutschlandfunk radiossa, että muslimisiirtolaisuus on aiheuttanut murtuman saksalaiselle, eurooppalaiselle kulttuurille. (JP)
- INDONESIA TELOITTI kolme kristittyä miestä ja antoi eripituisia vankeus-rangaistuksia 14 muulle terroritoiminnan johtamisesta muslimeja vastaan, jonka aikana 70 ihmistä sai surmansa. Paavi vetosi turhaan teloitettujen puolesta.
- LAKIALOITE vaalikynnyksen nostamiseksi 2.5 %:iin läpäisi 1. lukemisen.
- SISÄMINISTERIÖN määräämä laittomasti rakennettujen arabitalojen hajotus Ein Ratan kylässä Jerusalemin lähellä herättää kiivaita tunteita molemmin puolin.
- VAATIMATTOMAMPI ramppi Temppelivuorelle sai Jerusalemin kaupungin hyväksymisen. Muslimit vastustavat rampin rakentamista. YK:n alaosasto vaati aiemman rampin rakennustöitten keskeyttämistä, jotta sen arkeologit ehtivät paikalle ”valvomaan, ettei muinaismuistoja hävitetä”. Palestiinan wakf, joka valvoo rutiiniasioita Temppelivuorella, kaivoi 80 m pitkän ja lähes metrin syvyisen kaivannon Temppelivuorelle ilman arkeologien valvontaa, eikä siitä ole nostettu minkäänlaista kansainvälistä huutoa. Siinä kuitenkin tuhotaan korvaamattomia muistoja eri aikakausilta raivaustraktorin voimin. Tasapuolista? (JP)
- USA NOSTAA Israelin puolustukseksi kehiteltävien torjuntaohjusten rahoitusta 150 miljoonalla USD, jos Kongressin molemmat kamarit sen hyväksyvät. 25 miljoonaa USD on tarkoitettu Arrow-järjestelmään ja 135 miljoonaa lyhyen matkan torjuntaohjusjärjestelmän Thaad, eli Davidin linko, kehittämiseksi. (Ynet)
- VENÄJÄ ympäröi Moskovan alueen uudella maailman ehkä tehokkaimmalla torjuntaohjuksella S-400, koodinimi SA 21 Growler, elokuun 6. päivästä alkaen. Ohjus S-400 kantomatka on 3500 km, sen matkanopeus on 4.8 km sekunnissa 400 km:n matkan. Se on 2 kertaa nopeampi kuin USA:n MIM-104 Patriot ja 2.5 kertaa nopeampi kuin S-300 PMU-2. Pataljoona koostuu kahdeksasta laukaisualustasta, 32 ohjuksesta ja liikkuvasta komentokeskuksesta.
(Lähde www.debka.com)
- USA varustaa Stealth pommittajansa uusilla 15 tonnin Ordnance penetrator
pommeilla, jotka soveltuvat maanalaisten kohteitten tuhoamiseen. Enteileekö
tämä pommitusretkiä Iraniin, ei selviä uutisesta. (debkafile)

Thursday, July 26, 2007

TORSTAI 26.07.07
1. ISRAELIN YLEISLAKKO päättyi ennen kuin se oli ehtinyt kunnolla alkaakaan. Talousministeri Roni Bar-On ja Histadrutin puheenjohtaja Ofer Eini pääsivät viime yönä sopimukseen, jonka mukaan julkisen sektorin yleislakon jatkuminen pantiin jäihin viikon ajaksi, jonka aikana katsotaan, toteutuvatko sopimukset aiotulla tavalla.
SOPIMUKSEN MUKAAN julkisen sektorin 700 000 työntekijän palkkoja nostetaan 5 % kolmessa jaksossa siten, että tammi- ja joulukuussa 2008 palkkoja nostetaan 1.5 % ja vuonna 2009 2 %.
JOS LOPULLISTA SOPIMUSTA ei saada aikaan viikossa, lakko alkaa uudelleen.
Tämä tarkoittaa sitä, että lentoliikenne voi jatkua normaalisti ilman katkoksia.
ERI AMMATTILIITOT sopivat sisäisesti, miten palkankorotuksia sovelletaan; annetaanko kaikille samansuuruinen korotus vai tehdäänkö ne eri palkkaluokkien mukaan. Julkisen sektorin eläkkeistä ei sovittu, mutta Bar-On tarjosi niihin korjauksia 2+3 %:n palkkatarjouksensa lisäksi.
SOPIMUS maksaa valtiolle arviolta 4 miljardia NIS, mutta se on kuitenkin yhteiskunnalle halvempi kuin viikkoja kestävä yleislakko mahdollisine laajennuksineen olisi ollut. (JP)
2. JORDANIAN ULKOMINISTERI Abdelallah al-Khatib ja Egyptin ulkoministeri Ahmed Abu Gheit tapasivat eilen Israelin korkeinta johtoa. Israelin johtajat kiittelivät tilaisuutta, jossa arabiliiton edustajat ovat ensimmäistä kertaa Israelissa. Vieraat puolestaan yhtä kohteliaasti totesivat edustavansa vain omia maitaan, vaikka he tulivatkin arabiliiton asioissa. Jordanian ulkoministeri lupaili, että saudisuunnitelman myötä Israel pääsee osalliseksi alueen muista maista. Sekä Olmert että Livni varoivat koskettelemasta saudisuunnitelmaa, koska sen ja Israelin asenteen välillä on suuria eroja.
SAUDISUUNNITELMA perustuu kahden valtion periaatteelle; elinkelpoisen ja yhtenäisen valtion perustamiseksi Palestiinan territorioille, jotka Israel vapautti 1967 sodassa; Itä Jerusalemin muodostamisesta Palestiinan valtion pääkaupungiksi; sekä Israelin vetäytymiseen kaikilta 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, myös Golanin ylängöltä. Al-Khatib pitää tilaisuutta historiallisena, joka mahdollistaa sen, että 22 arabimaata ja yli 50 muslimimaata hyväksyvät Israelin osaksi Lähi Idän valtioita ja solmivat diplomaattisuhteet sen kanssa.
OLMERTIN KUULTIIN kehuvan jossain tilaisuudessa, että ”Israel on niin vahva, että se on valmis tuskallisiin myönnytyksiin”. Israelin johto heittelee vaarallisia lausuntoja, joita ei ole harkittu tarpeeksi. Gazan alueen puhdistaminen juutalaisista osoittaa, ettei vahvakaan valtio voi syrjäyttää turvallisuustarpeittensa hoitamista, olkoot sopimukset kuinka houkuttelevia tahansa.
GHEIT JA AL-KHATIB kertoivat tuoneensa keskusteluihin joitain ehdotuksia, mutta tähdensivät, etteivät he käy neuvotteluja Israelin kanssa palestiinalaisten puolesta. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert, jota potkitaan monelta taholta, on enemmän kuin halukas aloittamaan keskustelut palestiinalaisten kanssa Palestiinan valtion muodostamiseksi. Eilen hän tapasi presidentti Shimon Peresin, jonka hän toivoo osallistuvan aktiivisesti neuvotteluihin. Olmert ei antanut mitään aikataulua, mutta sanoi, että keskustelut Abbasin kanssa ovat vakavia ja syviä. Olmert sentään tunnusti, jos ei muusta niin imagon kannalta, etteikö keskusteluihin liity riskejä ja että ongelmat loppuisivat siihen, mutta hän sanoi paneutuvansa poliittiseen prosessiin kaikella tarmollaan. Peres vältti viittaamasta tavallisesti esittämäänsä väitteeseen, että suuri kansan enemmistö kannattaa Palestiinan valtion perustamista. Hän vain totesi, että Israelin kansan eripuraisuudesta huolimatta hän näkee mielipiteitten lähenevän toisiaan. (JP)
4. PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT taistelee aikaa vastaan. Hän haluaa parantaa Libanonin sota II:n runteleman maineensa ja osoittaa olevansa ”Israelin pelastaja”, jopa ehkä Nobelin rauhanpalkinnon arvoinen. Mutta ongelmat ovat kaatumassa hänen niskaansa.
KNESSETIN VALTIONTARKASTUSVALIOKUNNAN kokouksessa käsiteltiin valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin julkistamaa raporttia Olmertin laittomista toimista ministerikautenaan. Olmert tuli kutsuttuna ja velvoitettuna kokoukseen, mutta hän ei ollut huomaavinaan Lindenstraussia, joka istui valiokunnan puheenjohtaja Zevulun Ollevin toisella puolella. Tilaisuudesta tuli ikävä väittelytilaisuus, jossa Olmert ei suostunut kuuntelemaan tarkastajan puhetta, vaan aloitti oman monologinsa samaan aikaan. Keskusteluista ei tullut mitään valiokunnan jäsenten kuunnellessa hämmentyneinä valtion pääministerin huutoa ja syyttelyä Lindenstraussin ajojahdista häntä kohtaan.
MONET KANSANEDUSTAJAT JA VAIKUTTAJAT ovat vaatineet, että oikeuskansleri Menachem Mazuzin tulee aloittaa syytetoimet Olmertia vastaan, koska todisteet ovat heidän mielestään vahvat. Olmert toisteli puheessaan, ettei hän hyväksy Lindenstraussin raporttia ja väittää, että todellisuus on aivan toinen kuin raportissa kerrottu. (JP)
5. KEREM SHALOMIN terminaalista on tarkoitus muodostaa yksinomainen portti Gazan alueelle. Ministeriö aloitti terminaalin laajennustyöt, jotta se voisi toimia tehokkaammin ja välittää suurempia määriä sekä ihmisiä että kauppatavaroita. Gazan ja Egyptin välisen terminaalin Rafahissa sekä Karni-terminaalin ei uskota avautuvan liikenteelle pitkään aikaan. Molemmat terminaalit ovat olleet terroristien hyökkäysten kohteina, ja toiseksi niitä miehittävät Hamasin toimenpidejoukot, joitten kanssa Israelilla ei ole keskusteluyhteyttä. Abbasin johtama hätätilahallitus on periaatteessa hyväksynyt tilanteen, jota se on aiemmin vastustanut, ehkä siksi, että Karni- ja Rafah-terminaaleissa PA:n virkailijat saivat tuloja niiden kautta kulkevista tavaroista, mitä he eivät saa Kerem Shalomista.
6. PA:N VIRKAILIJAT väittävät, että laukaustenvaihto Abbasin Ramallahin kodin lähettyvillä oli Abbasin teloitusyritys, ja ovat aloittaneet tutkimukset asiasta. Abbas oli perheineen sisällä talossa laukausten aikana, mutta kukaan heistä ei loukkaantunut. PA:n turvallisuusvirkailijat uskovat, että yrityksen takana oli Hamas ja että se pyrkii teloittamaan Abbasin.
ABBASIN Force 17 ”presidenttikaartin” joukot ovat sen jälkeen asettuneet asemiin monin paikoin Ramallahissa, varsinkin Mukatan hallintokeskuksen ja Abbasin yksityiskodin lähettyvillä.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät Marwan Barghoutin tyttären Ruban lähellä Mukatan keskusta, ja pahoinpitelivät ja pidättivät hänen veljensä Qassamin, joka tuli sisarensa avuksi. Virkailijat pyysivät myöhemmin anteeksi Barghoutin perheeltä tapahtunutta viitaten kiristyneisiin turvallisuustarkastuksiin.
PA:N TURVALLISUUSVIRKAILIJAT väittävät, että Hamas pyrkii muodostamaan samantapaisen toimenpidejoukon kuin Gazassa. Turvallisuusvirkailijat ovat pidättäneet tusinoittain Hamasin jäseniä ja etsineet aseita ja ammuksia sekä heidän kodeistaan että instituutioistaan.
Viranomaiset pidättivät 13 Hamasin jäsentä Betlehemissä. Tulkarmissa ja Kalkiliyassa viranomaiset löysivät tusinoittain kiväärejä, pistooleja ja suuren määrän ammuksia. Osa aseista löydettiin Hamasin ylläpitämästä islamilaisesta klubista. Hamasin edustajat kieltävät väitteet toimenpidejoukkojen perustamisesta Länsirannalle ja syyttävät, että PA:n turvallisuusjoukot toimivat Israelin ja USA:n toimeksiannosta.
ISRAELIN HALLITUS antoi luvan 1000 M-16 kiväärin ja ammusten toimittamisesta PA:n turvallisuusjoukoille Länsirannalla. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
EILISESSÄ RAPORTISSA kerrottiin tuhansien israelilaisten hakevan ja saavan Saksan kansalaisuuden. Uutisessa kerrottiin heidän samalla menettävän Israelin kansalaisuutensa.
Uutinen oli siltä osin virheellinen, suurin osa Saksan kansalaisuuden saaneita saa pitää Israelin kansalaisuutensa.
JOUKKO KINNERETIN uimarannoista on suljettu yleisöltä, koska ne ovat saastuneet viemärivesien likaamisen vuoksi. Tiberiaan kaupungin uimarannat sekä Sironit Beach ja Ganei Hamat ovat edelleen avoinna yleisölle.
PA:N ARABIT kivittivät yön aikana Hebronin kukkuloitten kautta ajavia israelilaisia autoilijoita. Monet autot kärsivät peltivaurioita, mutta kukaan ei loukkaantunut.
HAMASIN EDUSTAJAT sanovat suhteitten parantuneen Englannin kanssa Alan Johnstonin vapauttamisen johdosta. Tony Blairin uskotaan hakevan salaisia yhteyksiä Hamasin kanssa Gazassa, mutta että asiat pidetään visusti julkisuudelta piilossa.
ISRAEL JA PA ovat aloittaneet yhteistoiminnan Juudean ja Samarian siviiliasioissa.
IDF SURMASI yhden palestiinalaisen Gazan operaationsa aikana tämän ampuessa pt-kranaatin heitä kohti.
SADAT IHMISET, joista osa kuuluu Lands of Israel (Israelin maat) järjestöön, viettivät yön Givat Eitamin kukkuloilla lähellä Eframia Jerusalemista etelään. Poliisi pyrki häiritsemään heitä kaiken aikaa pidättäen heistä 13 ja estäen heitä saamasta juomavettä. Ihmisten tarkoituksena on aloittaa juutalaiskylän rakentaminen kukkuloille. Kukkuloille pyrkivät joutuivat poliisien kovien otteiden kohteiksi, ja he filmasivat ja valokuvasivat kokemiaan tilanteita, joita esitetään You Tube sivuilla. Poliisi väittää, että Givat Eitam on laiton etuasema, mutta ihmiset muistuttavat, että jokainen, jolla edes puolet aivoista toimii, on havainnut, että maan luovutus arabeille johtaa uuteen väkivaltaan.(INN)

Wednesday, July 25, 2007

KESKIVIIKKO 25.07.07
1. ISRAELIN YLEISLAKKO alkoi tänä aamuna klo 06.00. Se lamauttaa Israelin sisäisesti melko tarkkaan, ja sen tendenssi on yleensä laajentua, jos sopimukseen ei päästä. Työnantajan ja Histadrutin vaatimukset ovat siksi kaukana toisistaan, ettei pikaista ratkaisua voida odottaa.
HISTADRUT (ammattiliitto) suostui siihen että lentolakko alkaa torstaiaamuna klo 06.00. Tämä sallittiin siksi, että Ranskasta on tulossa tänään 600 maahanmuuttajaa, ja olisi ollut noloa siirtää heidän saapumistaan tuntemattomaan tulevaisuuteen. Tony Blairin Israelin matka oli suunniteltu kaksipäiväiseksi, joten hän matkustanee pois maasta ennen lentolakkoa.
TÄNÄÄN saapuvat Jordanian ja Egyptin ulkoministerit keskustelemaan saudisuunnitelmasta, vaikka Saudi Arabia itse on ilmoittanut menettäneensä mielenkiintonsa siihen, al-Qaidan iskun pelosta, kuten pahat kielet kertovat. Molemmat ulkoministerit vakuuttavat, että he edustavat vain maitaan, eivät arabiliittoa, kuten Israelissa asiasta tiedotetaan.
2. YLEISLAKKO LAMAUTTAA kaikki satamat, lentoasemat, junaliikenteen, valtion virastot ja jotkut sairaalat sekä sähkölaitokset. Sen kustannukset maan taloudelle ovat arviolta miljardi NIS päivässä. Histadrutin vaatima palkkojen korotus maksaisi valtiolle miljardin vuodessa. Talousministeri Rony Bar-On tarjosi Histadrutille 30 NIS kuukaudessa, mitä se piti häpeällisenä.
TURISMITEOLLISUUS tulee saamaan lakon johdosta Israelin itsensä aiheuttaman tarpeettoman iskun tilanteessa, kun turistien määrä on vahvassa nousussa ja Ben Gurionin kenttä odotti ennätysvilkasta vuotta. Lyhyt lakko ei välttämättä aiheuta paniikkia, mutta pitempiaikainen sen aiheuttaa. Tuhannet matkustajat jäävät maahan loman loputtua. Lentoyhtiöt eivät ole vastuussa myymiensä lippujen lunastamisesta lakkotilanteessa, mutta El Al, Air Kanada ja British Airways ilmoittavat tekevänsä kaikkensa matkustajien auttamiseksi. Ne eivät kuitenkaan voi siirtää muita matkustajia muille lennoille tehdäkseen tilaa matkansa menettäneille. (JP)
JP:N PÄÄKIRJOITUS kehottaa lopettamaan lakon mahdollisimman pian. Sen mukaan hallitukset eivät ole vaivautuneet ajanmukaistamaan lakkoa koskevaa lainsäädäntöä, jolla turvattaisiin maalle elintärkeitten instanssien ja laitosten toiminta lakon aikana. Pahimpana virheenä pääkirjoitus pitää sitä, että kansanedustajat, ministerit ja korkeita palkkoja nauttivat virkailijat saivat tuntuvan palkankorotuksen huomioimatta ollenkaan alempien viranomaisten ja palkannauttijoitten palkkavaatimuksia.
3. PÄIVÄ ILMAN AUTO-ONNETTOMUUKSIA, jota vietettiin eilen, surmasi yhden nokkakolarissa ja vammautti 147 autoilla liikkuvaa eri tilanteissa. Givat Harsinan asukas kuoli ja viisi muuta saman perheen jäsentä vammautui kahden auton iskeytyessä toisiinsa nokkatilanteessa tiellä no 60 Jerusalemin ja Hebronin välisellä osuudella. Molemmat autot viskautuivat ulos tieltä viistolle alamäelle. Kolme matkustajaa jouduttiin sahaamaan ulos autosta.
TÄMÄN VUODEN AIKANA on tapahtunut jo 60 000 autokolaria, joissa vammautui 26 890 ihmistä. 319 heistä oli kriittisessä tilassa sairaalaan vietäessä. 140 ihmistä julistettiin kuolleiksi jo tapahtumapaikalla tammikuun alusta lukien. (JP)
4. SDEROTIN VIHAISET VANHEMMAT syyttävät hallituksen ministereitä murhaajiksi ja pääministeri Olmertia mielenvikaiseksi. ”Tätä ministerit ovat olleet 7 viimeisen vuoden ajan”, he vakuuttavat. ”Olmertin tulisi olla ensimmäinen lainkuuliaisuudessa, mutta hän kertoo vain, mitä korkeimman oikeuden päätökset minulle kuuluu? hän sanoo.” Korkein oikeus määräsi, että hallituksen on vahvistettava kaikkien Sderotin koulujen luokkahuoneet Kassam-raketin kestäviksi eikä vain jotkut suojatut tilat, joihin koululaisten tulisi ehtiä 15-20 sekunnissa, mikä on mahdotonta, kuten suoritetuissa kokeissa havaittiin. Sderotin kaupungin kahta yläastetta ja 11 peruskoulurakennusta ei pystytä millään vahvistamaan syyskuun alkuun mennessä, jolloin koulut alkavat. Hallitus ei ole antanut tarvittavia varoja muutosten suorittamiseksi eivätkä työt ole siten voineet alkaa siinä laajuudessa, mitä tilanne vaatisi.
TARKKAILIJAT ennustavat, että Olmertin ja Korkeimman oikeuden välinen riita voi johtaa henkilökohtaisiin syytetoimiin pääministeriä vastaan odotettavien valitusten muodossa. (JP)
5. TUSINOITTAIN OPISKELIJOITA haavoittui Nablusissa Fatahin ja Hamasin välisissä tulitaisteluissa. Silminnäkijöitten mukaan tilaisuudessa käytettiin pistooleita ja Kalashnikov-kivääreitä. An-Najah yliopiston presidentti Rami Hamdallah syytti Hamasin kannattajia, että he pyrkivät häiritsemään yliopiston päivärutiinia, kuten he tekivät myös Bir Zeit yliopistossa aiemmin tässä kuussa. Presidentti kertoi, että yhteenotto alkoi Hamasin edustajien levittäessä lentolehtisiä, joissa IDF:n syytettiin pidättäneen useita sen kannattajia muutaman päivän aikana. Fatahin opiskelijoitten pyrkiessä estämään sitä, suuri joukko Hamasin kannattajia hyökkäsi heidän kimppuunsa. Yksi Fatahin edustaja kertoi, että Hamasin sotilasyksikkö tulitti heitä. Tämän jälkeen joukko Fatahin aseellisia joukkoja, ilmeisesti al-Aksan miehiä, ryntäsi yliopiston alueelle aloittaen tulittaa Hamasin kannattajia. He sumuttivat kyynelkaasua Hamasin naisopiskelijoitten kasvoille ennen tulituksen aloittamista. (JP)
YLIOPISTON PRESIDENTTI katsoo, ettei yliopisto voi jatkaa toimintaansa näissä oloissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- SHIN BET pidätti Israelin arabin , joka on oletettavasti Hizbullahin jäsen ja asuu maan
pohjoisosassa. Hänet oli palkattu jo 2003 opiskellessaan Ammanin yliopistossa
hammas-lääketiedettä. Hän suoritti lisenssinsä Jordaniassa muutamia viikkoja sen
jälkeen.
Hän oli käynyt Jordaniassa useaan kertaan 2004 –2007 tapaamassa Hizbullahin
asettamaa ohjaajaansa. Hänet pidätettiin Allenby-sillalla. Hänen tehtävänsä oli
kuljettaa tietokoneen kovalevy toiselle operaattorille Israelin puolella. (JP)
- LAUANTAINA GAZASSA surmatut kolme sisarusta, todettiin Al-Shifah sairaalassa koskemattomiksi. Nahal, 16; Suha, 19, ja Lina 22, kaikki samasta Hijan perheestä, löydettiin kuoliaiksi puukotettuina matalasta haudasta aikaisen sunnuntaiaamuna Deir El-Balahissa Gazan kaistaleen keskiosissa. Heitä oli puukotettu useita kertoja kasvoihin ja jalkoihin. Epäiltyinä ovat sisarusten veljet, ja tapausta epäillään kunniamurhaksi. Viime vuonna todettiin 12 kunniamurhaa Gazan alueella. (JP)
- EHUD OLMERT aikoo pysyä pääministerinä seuraavallakin vaalikaudella. Hän nimitti uusia jäseniä hallitukseensa vakuuttaen: ”En unohda ystäviäni”, hän sanoo. (INN)
- USEAT KANSANEDUSTAJAT pyytävät Barakia, ettei hän karkota Hebronin Rauhantaloon muuttaneita juutalaisia. (INN)
- GUSH KATIFISTA karkotettu Anita Tucker vakuuttaa, että juutalaiset ja hän niiden mukana palaavat Gush Katifiin ja rakentavat sen uudelleen. (INN)
- EGYPTIN RAJAPOLIISIT tuhoavat taloja Rafiassa Egyptin puolella lähellä Gazan rajaa voidakseen paremmin valvoa ja estää aseitten salakuljetusta Siinailta Gazaan.
- JIHAD-BEE (pyhää sotaa käyvä mehiläinen), PA:n TV:n lastenpiirroselokuvan uusi sankarihahmo, kiihottaa edelleen palestiinalaisia lapsia taisteluun israelilaisia vastaan, haavoittaa ja murhata juutalaisia aikuisia ja lapsia. (INN)
- HISTADRUT kehottaa Sderotin työntekijöitä palaaman työpaikoilleen lakosta huolimatta.
- KENIALAISIA tulee maahan turisteina ja jää laittomasti maahan, epäilee viranomaiset.
- 4 313 israelilaista otti Saksan kansalaisuuden viime vuonna, yli puolet enemmän kuin 2005. Saksassa asuu 100 000 juutalaista, ja 300 000 Saksasta paennutta on oikeutettu anomaan Saksan kansalaisuutta, mikä heille voidaan myöntää. (JP)

Tuesday, July 24, 2007

TIISTAI 24.07.07
1. AMMATTILIITTO HISTADRUT uhkaa maata yleislakolla huomisaamusta lähtien, elleivät eilen keskeytyneet viime hetken neuvottelut tuota tulosta. Histadrut vaatii julkisen sektorin palkkoihin 10.4 %:n korotusta taannehtivasti vuodesta 2001 lähtien. Talousministeri Roni Bar-On tarjoaa 1 %:n korotusta + 15 NIS, mitä Histadrut pitää mahdottomana hyväksyä.
LAKKO TULISI sulkemaan lentokentät, satamat ja rautatieliikenteen, mikä jättäisi tuhannet maahan tulleet turistit kentille epämääräiseksi ajaksi sekä sotkisi tuhansien ulkomaille lomailemaan aikovien israelilaisten suunnitelmat.
LAKKO KOSKISI myös hallituksen virastoja, Israelin pankkia, postiliikennettä, muutamia sairaaloita ja hallituksen yhtiöitä kuten Israelin sähköyhtiö, Besek ja Israelin lentoyhtiö.
2. IDF PYYTÄÄ asepalveluksensa tai sotilasuransa täyttäneitä antautumaan vapaaehtoiseen palvelukseen Juudean ja Samarian tarkastuspisteissä ja tiesuluilla sekä partiointitehtävissä turva-aidan viereisillä teillä. Yläikäraja on 65 vuotta. He tulisivat palvelemaan vapaaehtoisyksikössä nimeltä Hatikva Unit, joka avustaa IDF:n sotilaita saumalinjoilla Länsirannalla.
HATIKVA JOUKKOA johtaa eversti (res.) Yamini Kenan, joka toimi aiemmin Shin Betissä (Israelin turvallisuuspalvelu). Vapaaehtoisjoukkojen tarpeellisuus havaittiin, kun monet nuoret asevelvolliset - ideologisista tai muista syistä johtuen - kieltäytyivät palvelemasta territorioissa. Tällä pyrittiin tukemaan nuoria asevelvollisia näkemään, että heillä oli tukijoita kansan parissa.
VAPAAEHTOISJOUKOT palvelevat 12-13 päivää kerrallaan, lähinnä Kalkiliyan ja Tulkarmin ja niiden lähikylien alueilla sekä turva-aidan varsilla.
3. ISRAELIN KORKEIN OIKEUS hyväksyi istunnossaan poliisin komentajaluutnantin Niso Shahamin virkanimityksen ja ylennyksen lukuisista häntä vastaan esitetyistä valituksista huolimatta. Shaham nähtiin ja kuultiin tallennetussa filmissä kehottavan rajapoliiseja Kfar Maimonin kylän karkotuksen yhteydessä iskemään protestoijia kartuilla, ja jos tarvitaan, tähdätä alas. ”Antaa heidän palaa”, hän opasti poliiseja ja käytti karkeaa kieltä puhuessaan protestoijista. Shaham pyysi anteeksi kielenkäyttöään, mutta teki samalla selväksi, että ”poliisi käyttäytyi hyvin harkitusti niitä vastaan, jotka rikkoivat lakia ja poliisia vastaan”. Filmi näytettiin TV-10 kanavalla, jonka johdosta poliisipäällikkö Karadi kutsui hänet kurinpitoistuimen eteen, jossa häntä ojennettiin ja häneltä pidätettiin kuuden päivän palkka.
SHAHAM kuitenkin ylennettiin ja nimitettiin Jerusalemin piirin komentajaksi.
ISRAELIN MAAN OIKEUSFOORUMI, yksi valittajista, totesi tuomari Ayala Procaccian - osoittaessaan Shahamille armoa – määränneen 14-vuotiaan evakuointia vastustaneen tytön pysymään 40 päivää vankilassa ilman oikeuden käyntiä ja vastoin maan lakeja. ”On hyvä, että oikeusistuin kykenee armahtamaan, mutta liian paha, että se on joskus yksipuolinen”.
4. ENGLANNIN ENTINEN pääministeri ja kvartetin erikoislähettilääksi nimitetty Tony Blair saapui eilen Israeliin, ja aloitti välittömästi tutkia tilannetta keskustellen ulkoministeri Livnin, puolustusministeri Barakin ja varapääministeri Ramonin kanssa. Keskusteluista Livnin kanssa vain 15 minuuttia koski Lähi Itää, valtaosa oli yksityisluonteista jutustelua, kuten uutinen kertoo. Livni oli keskustelujen jälkeen optimistinen ja uskoi Blairin pystyvän saamaan aikaan läpimurron. Livni kertoi, että tie Palestiinan valtioon kulkee terrorin vastaisen sodan ja valtiolle välttämättömän infrastruktuurin rakentamisen ja vastuuntuntoisen hallituksen kautta, joka pystyy valvomaan aluettaan ja estää sitä muotoutumasta Israelille vaaralliseksi lähteeksi. Livni näyttää unohtavan, että tuo alue on jo kehittynyt Israelille varalliseksi ilman, että nykyinen Abbasin hätätilahallitus tekee mitään asian ja kehityksen suunnan muuttamiseksi. Abbasin johtaman Fatahin alaisuudessa on muodostunut ainakin kaksi terrorijärjestöä, jotka eivät halua luopua aseistaan eikä terrorismistaan Israelia vastaan, ja kansan kiihotus Israelia vastaan jatkuu esteettä PA:n virallisella TV-kanavilla, laitoksissa ja instituutioissa.
OLMERTIN KANSLIASTA kerrottiin, ettei Israel tarvitse välittäjää keskusteluihin palestiinalaisten kanssa, koska hallitus käy suoria keskusteluja niiden kanssa.
PALESTIINALAISET sanovat suoraan, ettei Blair ole heidän ystävänsä. He uskovat hänen toimivan Israelin hyväksi ja vaativat lisää rahaa ja aseita voidakseen torjua Hamasin haasteen.
5. TÄNÄÄN, 24. heinäkuuta, on juutalaisen kalenterin mukaan 9. päivä Av-kuuta 5767, Tisha B´av, jolle päivälle on kasaantunut lukuisia juutalaisten onnettomuuksia.
RABBIINISEN kirjallisuuden ja perimätiedon mukaan juuri tänä päivänä Mooseksen lähettämät 12 vakoilijaa saapuivat Kanaanin maasta antaen kansalle onnettoman raportin. He kertoivat, että kansat Kanaanissa elävät vahvoissa linnoitetuissa kaupungeissa ja että he näkivät siellä jättiläisiäkin. (4.Ms.13. ja 14 luku)
Tämän johdosta kansa nousi kapinaan Moosesta vastaan ja alkoi valita uutta johtajaa mennäkseen takaisin Egyptiin. Tämä herätti Israelin Jumalan vihan heitä kohtaan, ja koko kansa joutui samoilemaan 40 vuotta erämaassa, eikä Mooses voinut johtaa heitä Luvattuun Maahan.
TÄMÄ EPÄUSKOON perustuva asenne leimaa aikamme juutalaisia johtajia, joitten ideologia perustuu Jumalan olemassa olon kieltävään marxilaisuuteen. He eivät voi nähdä mitään ihmis-järkeen perustuvia syitä, miten Israelin kansa voisi selvitä hengissä lukuisten vihollisten keskellä, jotka avoimesti tunnustavat päämääränään olevan Israelin valtion tuhoaminen ja juutalaisten karkottaminen maastaan – onhan muslimeja maailmassa sentään 1.3 miljardia ja arabejakin 350 miljoonaa. He näkevät ainoana mahdollisuutena olevan jatkuvien myönnytysten tekemisen ja maan luovuttamisen arabeille, joitten ansiosta he uskovat saavansa jatkaa elämäänsä; vaikka arabien mielivallan alaisuudessa, jos se on välttämätöntä.
TONY BLAIRIN asennetta voisi ehkä selventää se, että hänen kälynsä, vaimonsa sisar, kutsuu Israelia fasistiseksi valtioksi, joka vainoaa palestiinalaisia ja kuristaa heidän elämäänsä.
6. EILEN ILLALLA kymmenet ellei sadat tuhannet juutalaiset kokoontuivat Itkumuurille valittamaan menetettyä Temppeliä ja kaikkia onnettomuuksia, mitkä kansaa ovat kohdanneet. Gush Katifista karkotetut valittivat surkeaa kohtaloaan omassa teltassaan Jerusalemissa. Samarian neljästä kylästä ja Amonasta karkotetut juutalaiset kokoontuivat Homeshin kylän raunioille valittaakseen tuhottuja kyliä ja karkotettujen asemaansa kodittomina ja juurettomina.
EILEN ILLALLA puoli kymmenen aikaan alkoi Women in Green järjestämä marssi Jerusalemin muurien ulkopuolella kuin ilmoittaakseen itselleen ja muulle kansalle, että Jerusalem on Israelin kansan ikuinen pääkaupunki ja tulee sellaisen säilymään tästä lähtien.
HOMESHISTA rajapoliisien karkottamat juutalaiset aktivistit valittavat poliisin kovia otteita ja väkivaltaa kuten sitä, että poliisin ohjeitten mukaan naisia alueelta retuutettavien tulee olla naispoliiseja, eikä miehiä, kuten tapahtui. TV-kuvien mukaan poliisin otteet olivat rajuja.
7. ENGLANNIN PARLAMENTAARIKOT ovat pehmentämässä kovaa asennettaan Hamasia kohtaan. He vaativat, ettei EU:n tule kohdella Hamasia torjuvasti, vaan sen tulee aloittaa keskustelut sen kanssa, vaikka onkin oikein vaatia, että se luopuu väkivallan käytöstä, tunnustaa Israelin ja hyväksyy ennen tehdyt sopimukset. Näiden vaatimusten ei kuitenkaan tulisi parlamentaarikkojen mielestä estää keskustelujen aloittamista ja yhteyden luomista Hamasin kanssa, he selittävät.
8. SYYRIA KÄY BALLISTISTA SOTAA Israelin kanssa silloin, kun seuraava sota alkaa. Näin kertoo nimeämätön virkailija Defence News Weekly lehdelle. Hän selittää, ettei sota ole vain hetkellinen ohjustenvaihto, vaan se tulee jatkumaan pitemmän ajan. Kohteina tulevat olemaan siviilikohteet ja varsinkin strategiset laitokset ja infrastruktuuri, hän tähdentää. Esimerkkinä on Hizbullahin käymä sota Israelia vastaan viime kesänä, jonka aikana se ampui yli 4000 rakettia siviilikohteisiin ilman, että Israel pystyi juuri mitenkään sitä estämään. Virkailija kertoi, ettei Israel pidä pitkäaikaisesta sodasta, mikä on eduksi Syyrialle. Syyrian armeijan miesvahvuus on 650 000 miestä, josta 354 000 on lehden tietojen mukaan reserviläisiä. Lehti painottaa, että Syyrian panssarit ovat vanhanaikaisia venäläisiä ja sen ilmavoimat kaukana nykyaikaisesta. Viimeisten uutisten mukaan Syyria kuitenkin uusii asevoimiaan Iranin miljardituella. Viimeisin ohjus, mitä Venäjä tarjoaa Syyrialle, on Iskander ohjuspatteristo, jonka kantomatka on 250 km, jolla se yltää kauas Israelin asutuskeskuksiin. Israelin pituus pohjois-eteläsuunnassa on n. 450 km.
9. EROTETUN PÄÄMINISTERI Ismail Hamiyehin kengät varastettiin hänen mennessään rukoilemaan moskeijaan Gazassa. Kiiltävät nahkakengät onneksi löydettiin pian, eräs lapsi oli varastanut ne . Hänen päästettiin ilman selkäsaunaa. Varkaus oli aiheuttaa lisäsäröjä Hamasin ja Fatahin välille, jota syytettiin varkaudesta. Arabille kengällä heittäminen on suuri loukkaus, ja ilmeisesti kenkävarkaus on myös sitä.
ISRAELIN saamien tietojen mukaan PA maksaa erotettujen PA:n Hamas-ministerien, myös pääministerin, palkat Gazassa, varoilla, jotka Israel maksaa PA:lle.

Monday, July 23, 2007

MAANANTAI 23.07.07
1. ME PYSTYMME ISKEMÄÄN minne tahansa Israelissa, julisti Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah Teheranissa puheessaan, jota Debkafile kutsuu sotapuheeksi.
Nasrallah julisti, että heillä oli viime sodan aikana mahdollisuus iskeä Tel Aviviin, mutta hän pidättyi siitä. Nyt hän uhkaa, että tämä valmius ja kyky on entisestään parantunut. Puhe esitettiin al-Jazeeran TV-uutisissa eilen.
Hizbullah ampui n. 4000 rakettia Israeliin Libanonin sota II:n aikana. Sodassa kuoli 119 sotilasta; ja kaikkiaan 159 ihmistä virallisen tilaston mukaan.
UNIFIL-joukkoja on n. 13 000 miestä Etelä Libanonissa, mutta Hizbullah asentaa rakettinsa kyliin ja Litanijoen taakse, missä UNIFIL ei niitä löydä.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad kieltää tehneensä asesopimuksen Syyrian kanssa, kuten lontoolaislehti väitti.
2. IAF:N OHJUKSET surmasivat kaksi Kassam-raketin miehistöstä Gazassa sen jälkeen, kun Kassam osui sunnuntaina kouluun Sderotissa lähellä Sapitrin akateemista opistoa, haavoittaen yhtä naista käteen ja vaurioittaen rakennusta. Islamic Jihadin Abu Hamzeh kertoi miesten olleen ”pyhässä tehtävässä”, millä tarkoitetaan terrori-iskua.
IAF:n toinen ohjusisku Kassam-miehistöä vastaan epäonnistui ja miehet pääsivät karkuun. Aiemmin IDF:n sotilaat ampuivat kaksi Hamasin jäsentä Gazan turva-aidan lähellä. He olivat matkalla terrori-iskuun kranaatein ja kiväärein varustettuina.
3. HOMESHIN uudelleen rakentajat joutuivat poliisien ja sotilaitten asettamaan muuriin, millä oli tarkoitus estää heitä pääsemästä kylän raunioille. Heitä leiriytyi kylän lähettyville odottaen tilanteen kehittymistä. Satoja heistä pääsi kuitenkin kukkuloitten kautta Homeshiin, jossa he sanovat aloittaneensa kylän uudelleenrakentamisen. Marssin järjestäjät ovat pyytäneet puolustusministeri Barakia sallimaan marssin. Muutamia yhteenottoja on sattunut marssijoitten ja paikallisten arabien välillä. Muutamia marssijoita on pidätetty.
4. ABBASIN ASETTAMA Salaam Fayadin johtama hätätilahallitus on ajautunut todelliseen kriisiin. Abbasin eiliseksi kutsuma Palestiinan Lakiasäätävä Neuvosto joutui peruuttamaan istuntonsa, koska ei löydetty tarvittavaa määrää edustajia. Myös Fayad oli paikalla, mutta sekä hän että useat Fatahin jäsenet kieltäytyivät osallistumasta istuntoon.
HAMASIN DAMASKOKSESSA toimiva ulkopoliittinen johtaja Khaled Mashaal varoitti Abbasia ja Fatahia, että hänen edustamansa järjestö on menettämässä kärsivällisyytensä PA:n pidättäessä ja jahdatessa sen jäseniä Juudeassa ja Samariassa. Hän kielsi yleisen luulon, että Hamas on heikko Länsirannalla, ja uhkasi voimatoimilla, jos PA ei muuta asennettaan.
AL-AKSAN LISÄKSI eräs toinen Fatahin alajärjestö ilmoitti, ettei se suostu luopumaan aseistaan. Järjestö kutsuu itseään nimellä Abu Ammar Prikaatit. Ryhmän edustaja Abu Muhammad sanoi, ettei ryhmä tunnusta Israelin palestiinalaisvankien vapauttamista, koska hänen mielestään he eivät ole rikollisia vaan vapaustaistelijoita eivätkä siten tarvitse armahdusta.
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin ja korkeimman oikeuden presidentin Dorit Beinishin kiristyneet välit ovat aiheuttaneet kriisin, joka ei suinkaan ole ensimmäinen. Jo Yizthak Rabin joutui taistelemaan oikeuden päätöstä vastaan, jossa tuomittiin hänen päätöksensä sallia Shasin pääsy hallitukseen. Rabin antautui ja myöntyi oikeuden päätökseen: ”Jerusalemissa on tuomareita”, hän totesi. Korkeimman oikeuden päätös vaatia hallitusta toimimaan edellisen päätöksensä mukaan ja vahvistaa kaikki Sderotin koulujen tilat Kassamin-kestäviksi eikä vain määrätyt suoja-alueet sai Olmertin toteamaan, että hallitus itse päättää, mitä alueita se suojelee eikä tarvitse siihen oikeuden päätöstä.
SDEROTIN Red Dawn hälytyssireenin varottaessa Kassam-raketin lähestymisestä ihmisillä on 15-20 sekuntia aikaa ehtiä suojaan, eikä se 20 %:ssa kouluja riitä ehtiäkseen suojahuoneisiin.
VAIKKA JOTKUT LUOKKATILAT suojataankin, koululaiset ovat välillä ulkona, eikä siellä ole mitään suojaa raketteja vastaan, kuten ei kaduillakaan.
6. EGYPTIN RAJAPOLIISIT ampuivat kovilla rajan yli Israeliin aikovia pakolaisia. He surmasivat yhden naisen ja haavoittivat neljää muuta, joista yksi on hengenvaarassa.
VAROTOIMISTA huolimatta Afrikasta tulee jatkuvasti ihmisiä, jotka etsivät työtä ja turvaa jatkuvaa vainoa vastaan. Monet heistä tulevat Sudanista, useimmat heistä kristittyjä, joita Darfurin muslimit ja arabit vainoavat armotta, raiskaten, ryöstäen, tuhoten heidän kylänsä ja vaatien heitä kääntymään muhamettilaisiksi. He kuuluvat Afrikan etuvartioon islamin laajentumista vastaan, mutta he ovat yksin ja aseettomia.
TIETOKONEENI monitori osoittaa hälyttäviä merkkejä uupumisesta ja vanhuuden heikkoudesta värjäten tekstiruudun punaiseksi. Odottelen vain, kuinka kauan raporttien laadinta vielä onnistuu.
Toivotan lämmintä jatkokesää. Jos raportit ovat myöhässä, kone teki tenän.

Sunday, July 22, 2007

SUNNUNTAI 22.07.07
1. IRANIN JA SYYRIAN välinen sopimus, jota media esittelee varsin näyttävästi, herätti suurta kuohuntaa Israelin poliittisissa piireissä. Sopimus tehtiin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin äskeisen Syyrian vierailun aikana. Presidentin seurueeseen kuului parikymmentä iranilaista sotilaallista johtajaa, jotka vietiin Damaskoksessa suoraan Syyrian yleisesikunnan päämajaan kahdenkeskisiin ja salaisiin keskusteluihin. Iranin ja Syyrian välillä on aiemmin sovittu sopimus kahdenkeskisestä avunannosta sotatilanteessa, mutta torstaina solmittu sopimus, jonka nimeämätön iranilainen välitti lontoolaiselle päivälehdelle Asharg Al-Alawsat, merkitsee Iranin suoraa sotilaallista apua Syyrialle. Sopimus julkaistiin lontoolaisessa lehdessä lauantaina.
KESKUSTELUIHIN ottivat osaa Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah, joka avustajineen lensi Ahmadinejadin koneessa Iraniin, sekä Hamasin Damaskoksen johtajat. Hassan Nasrallah piti Teheranissa merkittävän puheen, jonka Al-Jazeera TV-kanava nauhoitti, mutta päästää sen julkisuuteen vain huomattavaa korvausta vastaan, mistä neuvotellaan.
2. ASHARG AL-ALAWSAT lehden artikkelin mukaan Iran antaa Syyrialle 1 miljardi USD sotilasavustusta, jolla Syyria voi ostaa 400 pitkälle kehitettyä venäläistä T-72 tankkia, 18 venäläis-valmisteista Mig-31 suihkuhävittäjää, 8 Sukhoi hävittäjää, 8 Mikoyan helikopteria, sekä kiinalaisvalmisteisia mutta Iranissa paranneltuja C-801 ja -802 tutkaohjattuja ohjuksia. Sopimukseen kuuluu keskeisen käyttäjähenkilökunnan koulutus Iranissa.
Lisäksi Iran avustaa bio-kemiallisten tehtaitten rakentamisessa Syyriaan sekä antaa asiantuntija-apua Syyrian ydinteknologian kehittämiseksi. Iran tarjoaa myös omien tukikohtien sekä keskimatkan ohjustehtaitten rakentamista Syyrian alueelle. Sopimuksen mukaan Iran toimittaa Syyrialle Iranissa valmistettuja panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja (RPC).
SOPIMUSEHTOIHIN kuuluu, että Syyria lopettaa rauhankeskusteluhankkeet Israelin kanssa.
3. STRATEGISTEN ASIAIN MINISTERI Avigdor Lieberman vaatii kansallista hätätilahallitusta, jollainen Israelilla oli viimeksi 1984 tarvittavan vahvan hallituksen muodostamis-vaikeuksien vuoksi, selvitäkseen maata uhkaavasta vaarasta.
KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain (FADC) puheenjohtaja Tzahi Hanegbi sanoi Syyrian kokemattoman presidentin Bashir Assadin asettavan maansa alttiiksi tuntemattomille vaaroille antautuessaan sotilaalliseen yhteistyöhön Iranin kanssa, päinvastoin kuin hänen isänsä Hafez Assad, joka toimi varovaisesti luodaten maataan vaarallisten miinakenttien lomitse. Hanegbi pitää Irania vaarallisena sekä koko Lähi Idän alueelle että terveelle ja järjelliselle lännen hegemonialle.
FADC:n jäsen Arye Eldad (NU) sanoi Iranin ja Syyrian keskeisen sopimuksen muistuttavan sitä, minkä jotkut arabimaat solmivat ennen kuudenpäivän ja Jom Kippur sotia. ”Sopimus johtaa samanaikaiseen hyökkäykseen Israelia vastaan Gazasta, Länsirannalta, Libanonista, Syyriasta ja Iranista”, Eldad selvitti.
MK Daniel Katz (Likud) sanoi sopimuksen osoittavan, miten heikoksi ja helposti petettäväksi arabimaat arvioivat Olmertin hallitusta. Hän ihmetteli, kuinka monta kertaa Israel uskoo Assadin rauhantarjouksiin vain todetakseen, että rauhankyyhkyn sijasta hän osoittautuu käärmeeksi.
ÄÄRIVASEMMISTOA EDUSTAVA Jossi Beilin puolestaan näkee tämän osoittavan, miten tärkeää Israelille on aloittaa pikaiset rauhankeskustelut Syyrian kanssa.
PÄÄMINISTERIN kanslia epäilee lontoolaisen lehden tietojen todenperäisyyttä. Olmert kutsuu edelleen Syyriaa suoriin rauhankeskusteluihin ilman välittäjiä.
4. OLMERT VALMISTELEE Juudean ja Samarian sisäosien tyhjentämistä juutalaisista, vaikka hän välillä vakuuttaa, ettei asia ole ajankohtainen. Viimeksi puhuessaan maanviljelijöille Yisreelin laaksossa hän vakuutti kuulijoille, että Israel on pakotettu luopumaan Juudeasta ja Samariasta pysyäkseen juutalaisena maana. Tässä hän vetoaa demograafisiin laskelmiin, joiden on amerikkalaisten tutkijoitten toimesta todettu perustuvan virheellisiin tilastotietoihin ja ennakointiin. Vuonna 2005 Bennet Zimmerman, Roberta Seid ja Michael L Wise todistivat tutkimuksillaan, että juutalaisten osuus Jordanjoen ja Välimeren välillä pysyy vakuuttavasti kuudessa kymmenessä (60) prosentissa eikä osoita siirtymistä palestiinalaisten eduksi. He todistivat, että arabien lukumäärää ja lisääntymistä Juudeassa ja Samariassa oli suuresti liioiteltu noihin virheellisiin tietoihin perustuen. Israelin vasemmistolainen johto ei näytä pystyvän hyväksymään tätä tietoa, vaan perustaa edelleen poliittiset laskelmansa virheellisiin tietoihin.
MONET JUUTALAISTEN PYHÄT PAIKAT sijaitsevat Juudeassa ja Samariassa, kuten Hebron, Siilo, Betlehem, Beit El, Jerusalemin itäosat jne., ja Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten lukumäärä kasvaa 5.5 % vuodessa. Se on nyt yli 275 000 juutalaista asukasta.
PÄÄMINISTERIN KANSLIAN setlementtiasian osasto lopettaa juutalaisten yhteisöjen avustamisen Olmertin käskystä, ja keskittää varat Galileaan ja Negeviin. Tällä kuristus-toimenpiteellä Ariel Sharon aloitti Gazan juutalaisten karkottamisen.
(Demografiaa käsitellään Ruma Israelilainen II teoksessa, tilastoa setlementeistä Israel Valinkauhassa kakkososassa http:// www.israelupdate.achlak.net )
5. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS KORVAA Abbasin lopettamat oikeusistuimet Gazan kaistaleella islam-tyyppisillä lakikomiteoilla. Oikeusistuinten lopetettua toimintansa asukkaat ovat turvautuneet beduiiniperinteisiin heimojen välisiin keskusteluihin riitajuttujen sopimiseksi.
- HAMAS ENNUSTAA, että Tony Blairin toiminta välittäjänä Lähi Idässä tulee epäonnistumaan, koska hän sivuuttaa yhteydet Hamasin kanssa.
- JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II matkustaa Washingtoniin keskusteluihin presidentti Bushin kanssa rauhasta ja Palestiinan valtion synnyttämisestä.
- JUUTALAISET leviitat ja kohenit (papit) kokoontuivat viime viikolla Jerusalemiin ”perhekokoukseen”, kuten JP otsikoi. He kulkivat jalan Jerusalemin ikivanhoja kivikatuja pitkin Länsimuurille, jossa he riisuivat kenkänsä ja leeviläiset pesivät heidän kätensä ennen astumistaan papillisiin tehtäviin. Tämän jälkeen papit käänsivät selkänsä muurille ja rukousliinoihinsa verhoutuneina siunasivat kansaa ikivanhalla rukouksella: ”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua; Herra valistakoon (kirkastakoon) kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen; Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.” (4.Ms.6:24)
- 50 GUSH KATIFISTA karkotettua perhettä ovat joutumassa uudelleen karkotetuiksi, nyt Karmiyian kibbutsista siksi, ettei hallitus ole maksanut heidän vuokraansa kibbutsille, kuten oli sovittu. Hallitus maksaa 450 USD kustakin perheestä kuukaudessa siitä, että he saavat asua kibbutsin parakeissa. Heille ei ole luvassa uusia asuntoja kahden vuoden venkoilusta huolimatta.
- IDF:N UPSEERI vältti täpärästi kuoleman ajettuaan vahingossa Balatan pakolaisleiriin Nablusin lähellä. Asukkaat huomasivat hänen tulonsa ja alkoivat tulittaa häntä kivääreillään. Kuin ihmeen kautta upseeri, joka oli uusi yksikössään, pääsi pakenemaan, mutta hän joutui 9 päivän arestiin.
- JUUTALAISET AKTIVISTIT ovat marssilla Homeshiin, tuhotun juutalaiskylän raunioille, aloittaakseen sen uudelleen rakentamisen, mitä IDF ja poliisi pyrkivät estämään. Poliisi pidätti 70 marssijaa, jotka lähetetään busseilla pois ja joita odottaa rikossyytökset. Marssivat ovat asettuneet läheisiin kaupunkeihin odottamaan lisäohjeita.
- IDF SURMASI 2 Hamasin jäsentä jotka lähestyivät Gazan alueen turva-aitaa. Aseitten lisäksi heillä oli kranaatteja.
- KORKEIMMAN OIKEUDEN naispresidentti valittaa, että Olmert tuhoaa oikeuden maineen uhotessaan, ettei hallitus aio alistua korkeimman oikeuden päätöksiin.
- SAUDIKUNINGAS Abdullah on luopunut esittämästään rauhansuunnitelmasta Israelin ja PA:n välille al-Qaidan uhkausten vuoksi.
- MARTIN SHERMAN ihmettelee Ynetin artikkelissaan ”Presidentti ja Profeetta”, miten Shimon Peresin mielipiteet ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana. Kolme vuosikymmentä siiten Peres esitti vertahyytäviä ennustuksia, mitä tapahtuu, jos Juudea, Samaria ja Gaza luovutetaan palestiinalaisille. Kuitenkin Peres oli Oslon sopimusten puuhamies ja tukija ja edelleen vaatii niiden toteuttamista. Sherman odottaa ainakin todellista anteeksipyyntöä presidentiltä Oslon sopimusten ja niiden jälkiseurauksena koettujen katastrofien vuoksi.
- UNIFIL ilmoittaa tutkineensa 90 % Hizbullahin tukikohdista ja bunkkereista Libanonin eteläosassa ja tuhonneensa niistä löytämiään aseita ja ohjuksia.
Toisten tietojen mukaan Hizbullah kokoaa aseitaan kyliin ja kauemmas rajasta,
joista UNIFIl ei niitä löydä.