Friday, June 22, 2007

PERJANTAI 22.06.07
1. JERUSALEM POSTIN uutisten etusivua hallitsevat sekalaiset uutiset: IDF joutunee pudottamaan ruokaa Gazaan ilmateitse; Homot (gays) ylistävät symbolista voittoa lyhyessä, värikkäässä Jerusalem paraatissa; Israel haluaa vetää saudit mukaan rauhanradalle; pakotettu sanomaan hyvästit Israelille; Gazan klaani, peläten Hamasin kostoa, pitää kiinni Johnstonista.
Lisäksi viidenneksen etusivusta hallitsee ilmoitus: Koko Israelin kansalle, ”Demograafinen aikapommi” on pelkkä kupla.
2. UUTISTEN OTSIKOINNISSA kiinnittyy huomio artikkeliin, jossa kerrotaan homoparaatista, mikä on saanut kakkostilan jatkuen sivulla 19 pitkänä palstana. Lehden kakkossivu on muutamia ilmoituksia lukuun ottamatta kokonaan omistettu homo-artikkeleille. Ensimmäinen niistä kertoo, miten Jerusalem Gold laulua lauloivat sekä homot että heidän vastustajansa. Toinen artikkeli väittää, että yhteinen viha yhdistää muutamia tuhansia Jerusalemin homoparaatia vastustavia haredi-mielenosoittajia. Siinä kerrotaan, että valtaosin alle 30-vuotiaat mielenosoittajat ovat samoja, jotka tekevät samaa aina iltaisin: Häiritsevät poliisien tiesuluilla, polttavat roskasäiliöitä ja vastustavat huomattavien rabbien johtoasemaa. Siinä myös todetaan, etteivät (jotkut) haredi-rabbit hyväksynet pientä mielenosoitusta lähellä linja-autoasemaa. Rabbit todella kielsivät haredi-nuoria osallistumasta mielenosoituksiin, koska niihin sekaantuu nuoria hulinoitsijoita muualta, joitten aiheuttamat vahingot lasketaan haredi-nuorten syyksi.
3. TARKOITUKSENI on tällä ihmetellä, onko arvostettu Jerusalem Post muuttunut homojen ja lesbojen Jerusalemin toimiston Open House äänitorveksi? Siltä ainakin näyttää.
HOMOPARAATI (HIMOPARAATI) typistyi huomattavasti Jerusalemin palokunnan lakkoillessa samaan aikaan, eikä se voinut antaa paloautojaan siltä varalta, että paraatin jälkeisessä juhlassa tarvittaisiin letkuautoja. Paraatin peruuttaminen oli viimeiseen asti uhkana, mutta lopulta vain juhla peruttiin. Marssiin osallistui alle parituhatta osanottajaa, joitten turvallisuutta vartioi 7500 poliisia, osa ratsain, osa mellakkavarustein. Paraatin vastustajia oli melkein kaksinkertainen määrä. Paraati sujui ilman pelättyjä välikohtauksia, mutta ehkä osoittaakseen pätevyytensä ja tarpeellisuutensa poliisi pidätti kuitenkin joukon nuoria sivullisia.
4. GAZAN ALUEEN PALESTIINALAISIA vertaa eräs haastateltu häkkiin suljettuihin
vaarallisiin eläimiin, joitten sekään hoitaja ei uskalla mennä. Häkin puhdistaminen ja sinne eristettyjen ruokkiminen täytyy tapahtua siten, ettei hoitajan turvallisuus vaarannu. Yhteinen kielikin puuttuu, ainakin puhumista häkkiin suljettujen kanssa vältetään. Tilanne on omituinen, ellei peräti hullunkurinen, ellei se olisi niin traaginen. Kysymys on kuitenkin ihmisistä, samaa lihaa ja verta ja samalla tavoin tuntevista kuin me kaikki muutkin, mutta joitten osana oli joutua suljetuksi ja eristetyksi muista ihmisistä. (JP)
5. TILANNE on nyt se, ettei IDF uskalla tai halua mennä Gazan alueelle ruokarekkojen kanssa – panssarien suojassa ja helikopterien tukemana kylläkin - , joten jotta häkkiin suljetut pysyisivät hengissä ja terveinä, ruokaa ja lääkintätarpeita on vietävä sinne kaiken aikaa. Ongelmana on vain, miten se tapahtuisi ilman vaaraa. Eilen IDF salli Gazaan 400 tonnia ruoka- ym. tarpeita Jordaniasta. Ne vietiin Kerem Shalomin kautta Gazan alueen kaakkoiskulmassa, mutta sen kapasiteetti ei riitä satojen rekkojen kauttakulkuun päivittäin.
Karni-terminaali on tehty sitä varten.
KARNIN ONGELMANA on se, että Gazan puolella terminaalia valvovat nuo häkkiin suljetut Hamasin vaaralliset pyssymiehet, joiden kanssa ei voi kommunikoida mitenkään. IDF miettii, josko YK voisi antaa sinne omia rajavalvojiaan, tai EU ottaisi vastuun terminaalista Rafahin tapaan. Näyttää vain, että EU:n tarkkailijat pelkäävät kuollakseen häkkiin suljettuja, hehän joutuivat pakenemaan Rafahin terminaalista Hamasin otettua ohjat Gazan kaistalla, eivätkä ole palanneet työpaikalleen. Toisaalta Rafahin EU-tarkkailijat eivät ole vakuuttaneet pätevyydellään.
IDF MIETTIIKIN, miksei voitaisi käyttää IAF:n koneita ruokatarpeiden kuljettamiseen Gazaan. Nehän voivat pudottaa lastinsa ilmasta. Sen ongelmana on se, ettei niitä kukaan jakaisi tasapuolisesti tarvitsijoille, vaan säkin löytäjä pitää kaiken. IDF olettaa, että Punainen Puolikuu voisi toimia ruokatarpeitten ja lääkkeitten jakajana Gazassa. (JP)
6. OLMERT ODOTTI tuovansa USA:n matkaltaan uuden sulan ryvettyneeseen hattuunsa, mutta Hamasin pyssymiehet sotkivat kaiken ruhjomalla ylivoimaiset CIA:n kouluttamat ja USA:n ja Israelin rahoittamat PA:n turvallisuusjoukot maan rakoon. Olmert oli suunnitellut esittävänsä uuden suunnitelman Juudean ja Samarian puhdistamiseksi juutalaisesta hapatuksesta ja lahjoittavansa alueet PA:lle kultalautaselta. Olmertilla oli suunnitelmia myös Syyrian ja Iranin varalle, mutta nekin joutuivat nyt sivuasioiksi. Päähuomio keskitettiin Gazan tilanteen arviointiin ja halvaantuneena ankkana pidetyn Mahmoud Abbasin vahvistamiseen.
USA USKOO rahan voimaan: Siispä annetaan Abbasille lisää rahaa ja nyt ilman kiertoteitä, kun Hamasin likaiset kourat eivät ole kärkkymässä osaa siitä.
TOISEKSI USA on tottunut, että voiman näyttäminen lisää valtaa, kuten se tekee Persianlahdella, jonne se on koonnut valtamerilaivastonsa valtaosan. Siispä annetaan Abbasille uusia aseita, silläkin uhalla, että Hamas ilmoittaa ilkikurisesti: Antakaa vain aseita Abbasille, me tulemme kohta ja kappaamme nekin.
SAMA VANHA PERIAATE tulee siis jatkumaan. Kukaan ei näytä muistavan, että aina edellisten aselähetysten jälkeen ne on ojennettu juutalaisia vastaan, kuten Abbas edellisen asetoimituksen jälkeen julkisesti ilmoittikin: ”Näitä aseita ei käytetä veljiä vastaan, vaan Israelin miehitystä vastaan”. Terroristien osumatarkkuuskin on parantunut CIA:n oppien myötä.
OLMERT ILMOITTAA mielihyvin osallistuvansa ensi maanantaina Sharm El-Sheikissä järjestettävään Hosni Mubarakin, kuningas Abdullah II:n ja Mahmoud Abbasin tapaamiseen. Olmert kovasti haluaisi, että Saudi Arabia voisi tulla mukaan, mutta ehkä seuraavalla kerralla.
Olmert lisäksi lupaa viedä Sharm El-Sheikin tilaisuuteen uusia täkyjä houkutukseksi. Hän uskoo, että uusia mahdollisuuksia aukeni Hamasin vallattua Gazan kaistaleen. Israel lienee valmis tilittämään suurimman osan pidättämistään 700 miljoonasta PA:lle lähiaikoina. Toiseksi Olmert uskoo, että Palestiinan valtio toteutuu ainakin Länsirannalle ennen 2009 alkua.
7. DUGHMUSH-KLAANIN päällikkö Mumtaz, jonka klaani on pitänyt BBC:n toimittaja Alan Johnstonia panttivankinaan 100 päivää, kieltäytyy vapauttamasta häntä ilman, että klaani saa Hamasin johtajilta takuut siitä, ettei se aloita kostotoimia klaanin jäseniä vastaan. Palestiinalaisten keskuudessa verikoston periaate on edelleen voimassa, ja se on sitä varsinkin Gazan alueen voimakkaitten sukujen keskuudessa. Tämä periaate pidätteli PA:n turvallisuusjoukkojen toimia, koska usein niitten tuli ennen operaatioitaan huomioida verikoston mahdollisuus.
VIIME LAUANTAISTA lähtien Hamasin joukot ovat piirittäneet Dughmush-klaanin asuintaloja Gazan kaupungin Sabra-lähiössä. Hamasin antaman uhkavaatimuksen mukaan Johnston tulee vapauttaa ennen maanantaita. Keskiviikkona tuntematon pyssymies surmasi Munir Dughmushin, mikä nostatti pelon, että klaani yrittää hankkia uusia panttivankeja. Klaanilla lienee läheisiä suhteita Mohammed Dahlanin kanssa. Klaani vaati 2 miljoonaa USD Johnstonista, mutta ei saa mitään Hamasilta. Hamas syyttää klaanin jäseniä Hamasin pyssymiesten surmaamisesta.
MUMTAZ DUGHMUSH kieltää suhteensa Dahlanin kanssa, ja sanoo olevansa läheisissä suhteissa sekä Hamasin ja PRC:n että muitten järjestöjen kanssa. Hän jopa kertoo suunnitelleensa Dahlanin teloittamista. Hän selitti klaaninsa olevan yksi monista Islamin Armeijaan (Army of Islam) kuuluvista, jota pidetään al-Qaidan alajärjestönä. (JP)
8. ESHTER OLIVIER, 4-vuotias, jonka vanhemmat ovat kotoisin Kongosta ja Etelä Afrikasta, joutuu omituiseen välikäteen uuden lain antaessa pysyvän oleskeluluvan 1200 siirtolaislapselle, mutta hän syntyi 9 kuukautta hallituksen antaman pysyvään oleskeluun oikeuttavan päivämäärän jälkeen. Hänen vanhempansa voivat teknisesti pysyä maassa, mutta Israelissa syntynyt Eshter ei. Hänen isänsä Oscar sanoo, ettei hän voi palata Kongoon eikä hänellä ole suhteita Etelä Afrikkaan. Israelin sisäministeriö antoi Eshterille 60 päivää aikaa koota tavaransa ja lähteä pois maasta. Sisäministeri Bar-On valittaa tilannetta, mutta ”tämä on lain kirjain”. (JP)
9. UUTISOTSIKOITA
- NETANYAHU haluaa jordanialaisia joukkoja Länsirannalle. Hän ei luota PA:n kykyyn hallita tilannetta. Abbas käski Fatahin joukot pois kaduilta.
- JERUSALEMIN POLIISI varautuu palestiinalaisten mellakoihin Temppelivuorella tänään, ja epäilee, että sinne voidaan viedä käsiaseita. (DF)
- IAF HARJOITTELEE mahdollisen Iranin iskun varalle sekä pitkänmatkan lentoihin että pommienpudotuksiin. Ilmatankkausta ja ilmataisteluja simuloidaan. (YNET)
- HAMAS ESTÄÄ Kassam-rakettien ampumista Gazasta, kertoo lehti Nasaretissa.
- VENÄJÄ yhdessä Etelä Afrikan, Indonesian ja Qatarin kanssa esti USA:n aloitteen YK:n turvallisuusneuvostossa, jolla olisi vahvistettu Abbasin ja hänen runnomansa hätätilahallituksen asemaa. Nämä maat haluavat yhteishallitusta. (INN)
- ISRAELILAISIA autoilijoita kivitettiin Hebronin teillä. Nablusissa terroristit heittivät kolme kranaattia ja tulittivat sotilaita niiden pidättäessä etsittyjä terroristeja. (INN)

Thursday, June 21, 2007

TORSTAI 21.06.07
1. PÄÄMINISTERIN KANSLIA näyttää ensi huuman jälkeen palaavan järkiinsä, ainakin alkavan tunnustella, millainen petikaveri Abbasin runnoma Fayadin hallitus lopulta on.
Monelta taholta ja monen JP:n kommentoijan suulla ehdittiin jo vaatia, että nyt kuherrus-kuukauden aikana on kiireesti poistettava kaikki esteet maanteiltä ja annettava ihmisten liikkua vapaasti, kuten tehtiin ennen kuin Jasser Arafat toi terrorijenginsä Tunisiasta ja muista maista, jonne he olivat hajaantuneet jouduttuaan maanpakoon Libanonista.
Mutta nämä onnensa huumassa elävät ovat unohtaneet, että itsemurhaterroristit ja maanteillä israelilaisia autoilijoita vaanivat terroristit tulivat Juudeasta ja Samariasta, juuri niiltä alueilta, joilta nyt pitäisi poistaa kaikki valvonta. Onneksi joku pääministerin kansliassa heräsi todellisuuteen.
ISRAEL VAATII, että Fayadin hallituksen täytyy antaa virallinen dokumentti, jossa se hyväksyy kvartetin asettamat kolme ehtoa: Tunnustaa Israel; hyväksyä ennen tehdyt sopimukset ja luopua terrorismista. Vasta tämän jälkeen Israel on valmis miettimään, miten yli puoli miljardia USD siirretään PA:n uuden hallituksen tileille, vaikka Tzipi Livni liverteli jo Fayadille suostumuksensa.
USA JA EU ovat käyttäytyneet yhtä holtittomasti tunnustaessaan Fayadin hallituksen ennen kuin se on antanut minkäänlaista hallitusohjelmaa tai sitoutumista ja luvanneet jatkaa aiempia avustuksiaan ilman ehtoja. Mistähän johtunee, että länsimaat ovat niin innokkaita lapioimaan kansalaistensa verovaroja palestiinalaisten pohjattomaan säkkiin, vaikka he ovat saaneet enemmän avustuksia kuin mikään muu kansa ilman näkyviä tuloksia kansan vastuullisuudesta.
OLMERT LUPAA tavata Mahmoud Abbasin Sharm el-Sheikissä ensi viikolla nelikantakokouksessa presidentti Mubarakin ja kuningas Abdullah II:n kanssa.
KAIROSSA SOVITTU kvartetin tapaaminen siirtyy New Yorkiin, eikä ulkoministeri Gondoleezza Rice tule Israeliin lähitulevaisuudessa, kuten oli sovittu.
2. ABBAS PELKÄÄ KUOLLAKSEEN, kertoo Kh A Toamehin laatima JP:n uutinen suurin otsikoin. Abbas valittaa, että Hamas yritti murhata hänet. Se oli asettanut 250 kiloa räjähteitä kaivamaansa tunneliin lähelle tietä, jota Abbasin oli tarkoitus käyttää matkallaan Gazaan. Abbas kertoo saaneensa videonauhan, jossa pommi asetetaan paikoilleen ja jossa asettajat toteavat, että pommi on tarkoitettu Abu Mazenille (nimi, jota Abbas käytti aktiivisena terroristiaikanaan).
Abbas sanoo lähettäneensä kopion videonauhasta useille arabimaille todistukseksi, että ”Hamas on joukko murhaajia ja terroristeja”. Abbas syyttää murhayrityksistä Khaled Mashaalia.
ABBAS KERTOO useaan kertaan yrittäneensä selvittää Fatahin ja Hamasin väliset ongelmat ilman sisällissotaa, mutta ”Hamas sabotoi kaikki yritykset ja lopulta otti koko Gazan alueen valvontaansa, ryöstäen ja tuhoten turvallisuusjärjestön päämajan.” Hän syytti Hamasia rikoksista Gazan palestiinalaisia sekä PA:n turvallisuusjärjestöjä, virkailijoita ja kirkkoja vastaan. ”Ei tule olemaan keskusteluja murhaajien kanssa, ei keskusteluja pimeyden voimien kanssa.” Abbas vakuuttaa, että ”militaristien aika on ohi, nyt saatetaan laki ja oikeus voimaan kaikissa palestiinalais-territorioissa. Hamasin toimenpidejoukko, joka toteutti vallankaappauksen, on laiton ja se täytyy hajottaa.”
3. NÄYTTEEKSI tavasta, millä demokratiaa toteutetaan Palestiinan mallin mukaan, kelpaa Abbasin seuraava suunnitelma. Koska palestiinalaisen lain mukaan hallituksen täytyy saada vaaleilla valitun PLC:n (Lakiasäätävän neuvoston) hyväksyminen, mitä Fayadin hallitus tuskin saa Hamas-enemmistöiseltä neuvostolta, Abbas aikoo kutsua PLO:n Palestiinan kansallisen neuvoston (PNC) kokoon, joka voi antaa muodollisen vahvistuksen Fayadin hallitukselle. Tällä silmänkääntötempulla Abbas uskoo täyttävänsä lain vaatimukset. Hamas ei ole PLO:n jäsen.
PA:N PÄÄMINISTERI Salim Fayad ilmoitti, että Hamasin 3000 miehen toimenpidejoukko on laiton, eikä siten ole oikeutettu saamaan palkkaa hallitukselta. Fayad myös mitätöi kaikki Gazassa myönnetyt passit ja vaati, että ulkomaiset lähetystöt hyväksyvät vain Ramallahissa myönnetyt passit. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät Gazassa asuvat voi enää matkustaa ulkomaille.
PA:N HALLITUKSEN URHEILU- JA NUORISOMINISTERI Ashraf Ajrami kertoo hallituksen päättäneen joukosta toimia, joilla se pyrkii vahvistamaan asemaansa Juudeassa ja Samariassa. Turvallisuussuunnitelman mukaan laki ja oikeus toteutetaan Länsirannalla sekä takavarikoidaan kaikki laittomat aseet. ”Tarkoituksena on vahvistaa hallitusta ja samalla eristää Hamas.”
HALLITUS AVAA uuden sisäministeriön Ramallahiin. Sitä johtaa Abdel Yahya, entinen Fatahin turvallisuusjoukkojen komentaja, ja se myöntää passit ja syntymätodistukset. Ministeriö tulee avaamaan toimiston Gazassa, jossa siellä asuvat saavat passinsa ja muita virallisia asiapapereita. Sisäministeriö selvittelee Israelin viranomaisten kanssa, miten Gazan rajanylityspaikkoja pidetään auki ilman, että Hamas valvoo niitä.
4. ISLAMIC JIHAD ampui eilen kuusi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne olivat parannettua al-Quds mallia. Kolme ammuttiin Sderotia kohti, yksi katkaisi voimajohdon Nir Am kibbutsissa ja toinen putosi lähelle bensiiniasemaa. Kuudes Kassam putosi Ashkelonissa kansalliseen puistoon. Kymmenen ihmistä hoidettiin shokin vuoksi.
GAZAN ALUEELLA toimivat IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun palestiinalaisten pyssymiesten kanssa surmaten viisi ja haavoittaen useita heistä. Yksi sotilas haavoittui lievästi taisteluissa. Lisäksi kymmeniä palestiinalaisia pidätettiin kuulusteluja varten. Taistelut tapahtuivat lähellä Kissufim ylityspaikkaa, jossa Gilad Shalit siepattiin panttivangiksi.
HAMAS ANTOI ultimaatumin BBC:n toimittajan Alan Johnstonin kaapanneelle Dughmush-klaanille. Klaanin jäsen Munir Dughmush sai surmansa syntyneessä tulitaistelussa. Hamas piirittää useita klaanin taloja. Vaatimuksen mukaan Johnston tulee vapauttaa ennen maanantaita.
EGYPTIN KANSSA tehdyn sopimuksen mukaan IDF siirsi Eretzin terminaaliin paenneet yli sata palestiinalaista viime yön aikana Egyptiin. Abbas kieltäytyi ottamasta heitä alueelleen, vaikka heidän joukossaan oli Fatahin turvallisuusupseereita.
VENÄJÄN LÄHETYSTÖ järjesti bussikuljetuksen parille sadalle entisen Neuvostoliiton alueen naiselle, jotka halusivat muuttaa pois Gazasta. He olivat avioituneet Gazasta NL:n alaisiin maihin opiskelemaan tulleitten arabien kanssa ja muuttaneet heidän mukanaan Gazaan. Saman verran NL:n alueelta tulleita naisia päättivät pysyä Gazassa, vaikka olivat huolissaan tulevaisuudestaan.
5. USA LUPAA NOSTAA apuaan Israelille vuoden 2009 alusta kymmenen vuoden periodilla. Ensi vuodelle tarkoitettu apupaketti 2.4 miljardia USD hyväksyttiin samalla edellisen 10-vuotissopimuksen mukaan. Seuraavan 10-vuotiskauden apu määritellään tarkemmin sen jälkeen, kun USA:n alivaltiosihteeri Nicholas Burns on käynyt Israelissa valmistelemassa asiaa.
EGYPTILLE vuosittain annettu apupaketti, arvoltaan 1.3 miljardia USD, sai ensimmäistä kertaa mukaansa rajoitteita. Ennen ensimmäistä 200 miljoonan USD erän maksamista ulkoministeriön tulee varmistaa, että Egypti on toiminut aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi Siinailta Gazaan sekä lisäksi hoitanut joitain ihmisoikeuskysymyksiä. Loppumäärälle ei ole vastaavia rajoitteita. Egyptin viranomaiset eivät ole mielissään tästä, jota he pitävät loukkaavana.
EGYPTI ALKAA olla huolissaan liikenteestä Gazasta Egyptiin, mitä se ei tuntenut salakuljettajien toimiessa vapaasti kaivamiensa tunnelien kautta. Nyt Hamasin otettua vallan Gazassa kansainväliset tarkkailijat pakenivat Rafahin raja-asemalta, eikä sen kautta kulkevia valvo kukaan. Egyptin pelkona on, että terroristit iskevät sen turismikohteisiin Siinailla, kuten ne ovat tehneet ennenkin. Al-Qaidalla on terrorisolu Gazassa, ja tukikohtia Siinain vuoristossa.
6. JORDANIAN KANSALAINEN Ala Hamad, 29, pidätettiin lokakuussa 2006 Shin Betin ja poliisin toimesta Itä Jerusalemissa. Hänen isänsä on israelilainen ja äiti Jordaniasta. Hän sai koulutuksensa ja palkattiin vuonna 2004 Damaskoksen vierailunsa yhteydessä. Hän muutti Itä Jerusalemiin lähiöön nimeltä Tsur Bahir. Hänen tarkoituksensa oli kaapata israelilainen panttivangiksi. Hänen asunnostaan löydettiin pommintekomateriaalia. (JP)
USA:N ENTINEN PRESIDENTTI Jimmy Carter syyttää Yhdysvaltoja rikollisuudesta päättäessään antaa taloustukea yhdelle palestiinalaisryhmälle ja boikotoida toista, vaikka ”se voitti rehelliset vaalit ja osoitti Gazan vallankaappauksen aikana paljon paremmin organisoiduksi sekä sotilaallisesti että poliittisesti kuin Fatah”. Carter syyttää länsivaltojen toimien hajottavan Palestiinan kansan sen sijaan, että ne pyrkisivät yhdistämään sen. (JP)
IDF pidätti yön aikana 13 palestiinalaista Hamasin, Tnzimin ja PFLP;n jäsentä Kalkiliyassa ja Ramallahissa kuulusteluja varten.
7. VIIMEISEN GALLUPIN mukaan Likud saisi 29 kansanedustajaa (12), Labour 18 (19), Kadima 8 (29), Meretz 4-5 paikkaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. Ehud Barakin nousu puolueen johtoon on nostanut Labourin suosiota.

Wednesday, June 20, 2007

KESKIVIIKKO 20.06.07
1. SHIN BET JA IDF estivät PFLP:n suunnitelman terrori-iskuista Israelissa pidättämällä kahden viimeisen kuukauden aikana kahdestatoista jäsenestä koostuneen PFLP:n terrorisolun. Solu suunnitteli pommittavansa Nehar Hajarden ja Nahal Zohar katujen kulmassa sijaitsevan synagogan. Toisena päämääränä solulla oli USA:n kansalaisten kidnappaaminen Hebronin alueella. Heitä oli tarkoitus käyttää kaupankäynnissä PFLP:n johtajan Ahmed Sadatin vapauttamiseksi Israelin vankilasta. (PFLP, Kansanrintama Palestiinan vapauttamiseksi)
SHIN BET pidätti Hebronin lähellä olevasta Duran kylästä kotoisin olevan Ramzi Sharwanan, joka työskenteli laittomasti rakennustyömailla Modiinissa. Hän sai ohjeensa PFLP:n jäseniltä Samariassa, joitten mukaan hänen tuli muodostaa terrorisolu Länsirannalle, hankkia itsemurhakandidaatti ja etsiä sopiva kohde, joka tuhottaisiin. Solun tehtävänä oli myös tulittaa bussipysäkillä odottavia israelilaisia. Tämä tuli tehdä ”kostoksi siitä, mitä juutalaiset tekevät Temppelivuorella”. Sharwana valitsi Modiinin synagogan, koska hän tunsi kaupungin. (JP)
2. PALJON PORUA VÄHÄN VILLOJA, voisi luonnehtia pääministeri Ehud Olmertin ja USA:n presidentin keskusteluja eilen Washingtonissa, kuten koko Olmertin Amerikan matkan tuloksia.
Bushin ja Olmertin tapaamisesta puuttui Israelin pääministerin ja USA:n presidentin tapaamiselle ominainen kohtalonomaisuus; tunto siitä, että tässä käsitellään asioita, joitten vaikutus tuntuu koko maailmassa. Käsiteltävät asiat olivat luonteeltaan ja tärkeydeltään yhtä tärkeitä ja merkittäviä kuin ennenkin, mutta keskusteluista välitettyjen uutisten mukaan johtajien keskusteluissa ei tullut mitään uutta ja raflaavaa. Asiat olisi voitu yhtä hyvin hoitaa puhelimessa.
Siihen voi tietenkin vaikuttaa Bushin varovaisuus sitoutua liikaa mihinkään oman asemansa heikkouden vuoksi, ja samaa voi sanoa Olmertista, jonka asema odottaa lopullista armoniskua.
BUSHIN JA OLMERTIN kaiken rakentaminen Mahmoud Abbasin varaan herättää epämääräisiä tuntemuksia. PA:n uusi pääministeri Salim Fayad voi olla maineensa mittainen ilman korruptio-syytöksiä, mutta kuka pystyy todistamaan samaa toisista ministereistä ja virkailijoista tai edes Abbasista, joka rahoitti Israelin olympiajoukkueen eliminoineen terrori-iskun Mynchenin olympialaisten aikana. Abbasin korruptio voi olla laadultaan poliittista.
SYYRIASTA Bush totesi, ettei hän näe tarvetta toimia välittäjänä Olmertin ja Syyrian johtajan välillä. ”Jos Olmert haluaa keskustella Syyrian johtajan kanssa, se on hänen asiansa”.
IRANISTA Bush oli samoin kovin epämääräinen, mutta ilmaisi tuntevansa sympatiaa Israelia kohtaan, jota Iranin johto uhkaa tuholla ja ydinpommilla, jota se rakentaa.
OLMERT kertoi keskustelleensa myös Jonathan Pollardin kohtalosta, mutta ei kertonut muuta.
3. MAHMOUD ABBAS ilmoittaa selkein sanoin, ettei länsivaltojen hänelle toimittamat miljoonat USD ole tarpeeksi, hän haluaa enemmän. Abbas haistaa tilaisuuden painostaa nyt sekä länsivaltoja että Israelia.
ABBAS HALUAA lisää aseita Yhdysvalloilta ja tietenkin Fatahin joukkojen kouluttamista edelleen.
ABBASIN OSTOSLISTA Israelista käsittää suuren määrän Israelin vankiloissa pidätettyinä tai tuomittuina olevien palestiinalaisten vapauttamisen, niiden joukossa Marwan Barghouti.
Abbas haluaa, että Israel alkaa toteuttaa USA:n Daytonin suunnitelmassa esittämiä toimia (benchmarks) kiinteine aikatauluineen, mitä Israel pitää epäkäytännöllisenä eikä ole antanut sille hyväksymistään. Abbas haistaa aivan oikein, että länsivallat, USA ja EU ennen muuta, alkavat olla kärsimättömiä Israelin suhteen, kun Israel ei viimeisen vuoden aikana ole tehnyt mitään myönnytyksiä. ”Siispä on aika alkaa kiristää peukaloruuvia”, ja tämän Abbas haistaa.
ABBASIN suureksi harmiksi kaikki arabimaat eivät ole tuominneet Hamasin vallankeikausta Gazassa. Hän joutui kiivaaseen sanaharkkaan Syyrian presidentti Assadin kanssa asiasta tämän esittäessä syitä, miksi sitä ei voi noin vain tuomita. Abbasin kerrotaan uhkailleen Assadia, että hän voi paljastaa Syyrian osuuden Hamasin Gazan kaistaleen valtauksessa. Assadin maineen huomioiden Abbas leikittelee tulella, jos nousee Assadia vastaan.
KVARTETTI (USA, EU, YK JA VENÄJÄ) aikovat peruuttaa ensi viikoksi suunnitellun kokouksensa Kairossa Hamasin vallattua Gazan. (JP)
4. HAMASIN HALLITUKSEN pääministeri Ismail Haniyeh syyttää, että USA ja EU mustamaalaavat palestiinalaisia poistamalla taloudellisen ja poliittisen boikotin vain Abbasin hallitukselta ja Länsirannalta. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoo, että kysymyksessä on salaliitto Hamasia ja palestiinalaisia vastaan. Hän sanoo länsivaltojen turvautuvan kaksinaismoraaliin boikotoidessaan demokraattisesti valittua hallitusta. Hän myös piti valitettavana, että muutamien arabimaitten pysyessä puolueettomina jotkut maat sotkeutuvat palestiinalaisten sisäisiin asioihin puolustaen yhtä ryhmää toista vastaan.
ZUHRI kielsi huhut, että Egypti siirtäisi lähetystönsä Gazasta Ramallahiin tai että Egypti olisi katkaissut yhteytensä Hamasin kanssa.
HAMAS-JOHTAJA Khlail al-Hayah kertoi Hamasin olevan valmis aloittamaan keskustelut Fatahin kanssa ja vakuutti, ettei Hamas halua katkaista suhteitaan Fatahiin vaan ryhmiin, jotka polttivat moskeijoita ja islamin instituutioita. Mahmoud Zahar viittasi siihen, että Gazan alueella on nyt rauhallista ja tasapaino ensimmäistä kertaa 1994 jälkeen, jolloin PA muodostettiin. ”Anarkia ja välivalta on nyt siirtynyt Länsirannalle”, hän vakuutti. FATAHIN aktiivijäsen Khaled Abu Hilal kertoo ottavansa Fatahin johtajuuden Gazan alueella. Fatah-al-Yasser on uuden puolueen nimi.
5. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO teki kaksi päätöstä, joita se kutsuu uudistuksiksi. Ensimmäisen päätöksen mukaan Israel on pysyvästi neuvoston asialistalla kaikissa kokouksissa, toisen mukaan Israelin toimia Juudeassa ja Samariassa tarkkaillaan jatkuvasti niin kauan, kuin Länsirannan ”miehitys” jatkuu. Samalla tutkimukset Kuuban ja Belaruksen ihmisoikeusrikoksista keskeytettiin. Israelin YK:n edustaja Genevessä Yitzhak Levanon sanoi päätöksiä mahdottomiksi hyväksyä ja pimeäksi päiväksi ihmisoikeuksille.
YK:n ihmisoikeusneuvosto perustettiin vain vuosi sitten hajotetun ihmisoikeuskomission tilalle, mutta alusta lähtien se hyväksyi jäsenikseen sellaiset valtiot kuin Sudan ja Libya, joissa ihmisoikeuksia poljetaan räikeästi. Kaikki muut eri maitten ihmisoikeustapaukset käsitellään koko maailmaa käsittävän otsikon alla, vain Israel käsitellään pysyvästi erillisenä. EU johti neuvotteluja, joitten pohjalta neuvoston ”uudistussuunnitelma” muotoiltiin ja hyväksyttiin vain Kanadan vastustaessa. USA:n edustaja Ileana Ross-Lehtinen ilmoitti pyrkivänsä USA:n neuvoston työhön myöntämän avun lopettamiseen sen Israelin oikeuksia polkevan politiikan takia. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL HALUAA Egyptin apua voidakseen purkaa Eretzin terminaaliin paenneiden palestiinalaisten aiheuttaman ongelman. Heitä on siellä satakunta. Eilen osa haavoittuneista sai luvan siirtyä sairaalahoitoon Israeliin.
- ISRAELIN EGYPTIN rajalle tulee päivittäin parikymmentä sudanilaista pakolaista. Israelin turvallisuusvirkailijat eivät ymmärrä, miten heihin pitäisi suhtautua. Eräs kibbutsi ja muslimijärjestö ovat ilmoittaneet haluansa sijoittaa pakolaisia, mutta heitä on kaikkiaan lähes 2400, heistä sudanilaisia 850. Israelissa ei ole lainsäädäntöä, jolla pakolaisten oikeudet maassa turvattaisiin.
- ISRAEL BEITEINU puheenjohtaja, varapääministeri Avigdor Lieberman joutuu jatkuvasti tulilinjalle huonosti harkitun sanankäyttönsä vuoksi. Hän tuli erään kiihkeän sanasodan aikana sanoneeksi ke. Wasal Tahalle (Balad), että ”on vahinko, ettei Hamas ole hoitanut sinua”. Taha valitti asiasta oikeuskanslerille.
- KOLMEKYMPPINEN irakilainen musliminainen oli Israelissa vaikeassa leikkauksessa, jolla korjattiin auriclen ja ventriclen välinen aukko hänen sydämessään. Hänet tuotiin Haifaan kristityn Shevet Ahim järjestön toimesta, ja hänet leikkasi tri Avraham Lorber. Kolme muuta irakilaista, mukana 2-kuukauden ikäinen vauva, ovat Israelin Rambam-sairaalan hoidossa. Heidän henkilöllisyytensä pidetään salaisena.
- BEN GURIONIN lentoasemalle on asennettu uudet läpivalaisulaitteet, jotka ”riisuvat” sen kautta kulkevat. Sen kautta kulkevat valitaan erillissyistä johtuen.
- KAKSI PALESTIINALAISTA KUOLI ja IDF:n sotilas haavoittui tulitaistelussa etelä- Gazassa. Barak antoi määräyksen hätäaputarvikkeiden viemisestä Gazan alueelle. Yli 200 tonnia ruoka- ja muita tarvikkeita on matkalla sinne.
- AL-QAIDA kieltää Hamasia neuvottelemasta Israelin kanssa Johnstonin ja Giladin vapauttamisesta. (DF)
- HAMAS julkisti alustavan luettelon kaappaamistaan aseista ja sotilastarvikkeista. Niiden arvoksi arvioidaan 800 miljoonaa USD. Mukana on mm. 25 panssaroitua ajoneuvoa, 8 vesitykeillä varustettua kuorma-autoa, 14 sotilaskuormaajaa, 7 400 M-16 rynnäkkökivääriä, 800 000 ammusta ja paljon muuta. (WND)
- GAZAN KRISTITTYJÄ uhataan, että heidän on alistuttava pukeutumisessaan islamin lain alle tai seuraukset ovat kohtalokkaita.

Tuesday, June 19, 2007

TIISTAI 19.06.07
1. ABBASIN HÄTÄTILLAHALLITUS vannoi eilen virkavalansa. Tarkkailijat sanovat sen koostuvan keskinkertaisista henkilöistä, mukana kaksi naista. Sisäministeriksi Abbas nimitti Razek Yashiyan, eläkkeellä oleva kenraali, joka pysyvästi asuu Ammanissa. Ainoa tarkkailijoitten luottamusta nauttiva ministeri on hallituksen pääministeri Salim Fayad. (DF)
MAHMOUD ABBAS näyttää aktivoituneen Gazan onnettoman käänteen jälkeen. Hän hajotti PA:n kansallisen turvallisuusneuvoston, jossa Hamasin edustajat olivat mukana.
ABBAS AIKOO erottaa turvallisuusneuvonantajakseen nimittämänsä Muhammed Dahlanin, joka johti PA:n turvallisuusjoukkoja Gazassa, mutta joka oli itse Kairossa taistelujen riehuessa Gazassa ja palasi niiden loputtua Ramallahiin ja siellä Mukatanin hallintokeskukseen.
Abbas aikoo nimittää uudeksi turvallisuusneuvonantajakseen Dahlanin kilpailijan Jibril Rajoubin.
Abbas nimitti tutkijakomitean tarkastelemaan, mikä Gazassa meni pieleen. Palestiinalaiset ovat vaatineet oman ”Winograd-komitean” asettamista, joka nimittäisi myös syylliset henkilöt.
ABBASIN TOIMINTAAN sisältyy vaatimuksia ulkopuolisille: Perinteisten PA:n tukijamaiden tulee jatkaa keskeytettyjä avustuksiaan, kun pahin este Hamas on poistunut sen tieltä; Israelin tulee tilittää perimänsä tulli- ym. maksut välittömästi PA:n kassaan ja sen tulee vapauttaa suuri joukko tuomitsemiaan vankeja, joita Abbas pitää”poliittisina”, niiden mukana viidestä murhasta viiteen elinkautiseen tuomittu Fatahin Tanzimin Länsirannan entinen johtaja Marwan Barghouti. (JP)
2. RAHAA ONKIN tulossa PA:n kassaan. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice ilmoitti vaativansa, että senaatti palauttaa aiemmin PA:lle myönnetyt 86 miljoonaa USD, mutta myöhemmin 59 miljoonaan supistetut, varat. Lisäksi Rice ilmoitti vaativansa 40 miljoonaa USD YK:n pakolaisaputoimiston UNRWA:n käyttöön Gazan alueella.
EU ON SAMOIN luvannut avata avustuskukkaronsa ja jatkaa PA:n avustuksia entiseen tapaan ilman pidikkeitä. EU on suurin palestiinalaisten taloudellinen tukija. EU esitti samalla vaatimuksen, että Israelin tulee vapauttaa jäädyttämänsä maksut palestiinalaisille.
Israel on aloittanut elintarvikkeitten ja muitten välttämättömyyshyödykkeiden toimitukset Gazan alueelle. Öljy-yhtiö Dor Alon ilmoitti eilen aamulla, että se katkaisi toimitukset Gazaan, mutta kertoi myöhemmin päivällä toimitusten jatkuvan. (JP)
3. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Abbas jatkaa Arafatin aloittamaa strategiaa: Hänen turvallisuusupseerinsa Gazan alueella palvelevat nyt kahta isäntää ja saavat samoin palkkaa kahdesta lähteestä, Hamasilta ja PA:lta. Debkafile myös analysoi, että kenraali Tawfik Tirawin johtamat hyökkäykset Hamasin instituutioihin ja yksityisiä Hamasin jäseniä vastaan ovat vain silmänlumeeksi tehty pintaraapaisu, jonka tarkoituksena on lisätä Abbasin kansansuosiota ja saada Abbasille neuvotteluvaltti Hamasin kanssa. Debkafile uskoo, että pölyn laskeuduttua Abbas antaa Hamasin saada entisen asemansa Juudeassa ja Samariassa. Perustustyötä tälle on Debkafilen mukaan Rajoub tekemässä Kairossa, jossa hän kehottaa Egyptiä säilyttämään yhteytensä Hamasin ja ”oikeitten” ihmisten kanssa Fatahissa. Egypti veti diplomaatti-henkilöstönsä pois Gazasta muitten arabimaitten tapaan taistelujen alkaessa.
DEBKAFILE USKOO, ettei Abbas käytä ulkomaisia avustusvaroja armeijansa kasvattamiseksi, koska amerikkalaiset pitävät siitä huolen, vaan 165 000 siviilivirkamiehen ja turvallisuus-virkailijoitten palkkoihin, millä Abbas katsoo lisäävänsä kansansuosiotaan. (DF)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert jatkaa sunnuntaina alkamaansa USA:n vierailuaan. Hän tapasi eilen USA:n ulkoministeri Ricen, tänään ohjelmassa on tapaaminen presidentti George Bushin kanssa Washingtonissa. Tarkkailijat uskovat, että Olmert tulee esittämään Bushille Livnin markkinoimaa poliittista horisonttia palestiinalaisten kanssa. ”Siihen on nyt paremmat mahdollisuudet, kun pahin kanto kaskessa, terrorijärjestö Hamas, on aidattu Gazan eristyksiin”. OLMERT USKOO, että hän pystyy nyt aloittamaan lopullista tilannetta koskevat keskustelut, jotka lopulta muotoillaan sopimusten muotoon palestiinalaisten kanssa. Miten tämä tulisi koskettamaan Gazan aluetta ja mikä yhteys sillä ja Länsirannalla tulee olemaan, on täysin arvailujen varassa. BUSHIN ARVELLAAN odotetussa tilannearviossaan 24. kesäkuuta käsittelevän myös tätä kysymystä. Syyrian ja Iranin tilanne ovat tietenkin Bushin ja Olmertin keskusteluissa, onhan heillä yhteinen kiinnostus molempiin maihin. Jotkut diplomaatit ovat tarjonneet Israelin ja Syyrian välisten neuvottelujen käymistä esim. EU:n isännyydessä, mutta Israel vastustaa tätä, koska se antaisi Syyrialle sen kaipaaman kansainvälisen tunnustuksen ilman velvoitteita. (JP)
5. ISRAELIN PUOLUSTUSMINISTERIN odotetaan määrittelevän menettelytavat, joita noudatetaan Gazaan menevillä rajanylityspaikoilla. Hamasin pyssymiesten estelyistä huolimatta niihin pyrkii palestiinalaisia, jotka haluavat poistua Gazasta. IDF on päästänyt sairaat henkilöt rajan yli, mutta satoja odottaa lupaa poistua terminaalista. Eilen Palestiinan vastarintakomitean (PRC) pyssymiehet aloittivat tulituksen Eretzin raja-asemalla, mihin IDF vastasi. Fatahin sotilaskomentaja Jihad Madhun kuoli ja parikymmentä haavoittui tulistuksessa. PRC:n edustaja Abu Mujahid väitti pyssymiestensä tulittaneen israelilaisia sotilaita ja heittäneen käsikranaatteja heitä kohti, jotka tulittivat siviilejä. Sairaiden avustustoiminta raja-asemalla koordinoidaan Punaisen Ristin kanssa, mutta Israel aikoo estää satojen ihmisten pääsyn Israeliin, vaikka oikeusministeri Friedman sitä suosittelikin.
GAZAN ALUEEN sulkeminen ja tavarakuljetusten estyminen Gazaan ja sieltä Israeliin maksaa Israelin taloudelle 10 miljoonaa NIS päivässä, kertoo Sharon Wrobel JP:n artikkelissa. Tällä viikolla yksistään 4600 rekka-auton oli tarkoitus ajaa Karni-terminaalin kautta, niistä 3600 Gazaan ja 1000 sieltä Israeliin, kertoo terminaalia hoitava IAA. Päivittäin sen kautta kulkee 350 rekkaa täynnä hedelmiä, vihanneksia, jauhoja, tekstiilejä ja raaka-aineita. Muita toimituksia ei sallita ilman uusia ohjeita, kerrottiin tavarantoimittajille. (JP)
6. GUSH KATIFIN maanviljelysten tuhoaminen ja Hamasin vallankaappaus Gazan kaistaleella aiheuttaa päänvaivaa Israelille ”sapattivuonna, shmita”(joka seitsemäs vuosi maan tulee levätä; 3.Ms.25:2-7). Suuri osa maanviljelijöistä Israelissa kunnioittaa tätä juutalaisen lain vaatimusta ja jättää peltonsa kesannolle, mikä aiheuttaa elintarvikkeiden pulaa maassa. Sitä on pystytty kompensoimaan ostamalla viljaa alueilta, joita halakha-rajoite ei koske, kuten Gazan alueelta. Israelilaisille viljelijöille on sapattivuoden menetyksistä maksettu korvauksia valtion kassasta. Rahaa on varattu 103 miljoonaa NIS, mutta sitä jouduttaneen kasvattamaan 75 miljoonalla NIS kustannusnousun takia. Viranomaiset toivovat, että viljaa saataisiin Gazasta.
7. GAZAN TAISTELUJEN AIKANA pyssymiehet tunkeutuivat alueen kristittyjen omistamiin tiloihin. He polttivat roomalaiskatolisen kirkon ja Rosary Sistersien omistaman koulun aiheuttaen suurta tuhoa varastaen myös useita tietokoneita sekä tuhoten Jeesuksen kuvia, ristejä, kirjoja ja huonekaluja.
TÄMÄ OLI ensimmäinen hyökkäys kristittyjä vastaan Hamasin otettua vallan.
GAZAN RANTAKAISTALEELLA on arviolta 2 500 kristittyä, roomalaiskatolisia, baptisteja ja evankelisia. Baptistiseurakunnan johtaja pastori Hanna Massad kertoo, että jäseniä seurakunnassa on 250-200. Hän vakuuttaa, ettei Gazassa tehdä eroa Fatahin ja Hamasin välillä, minkä pastori Manuel Musalam katolisesta kirkosta vahvistaa. Hän kertoo, että Hamasin johto on vakuuttanut suojelevansa kaikkia Gazan kaistan kristittyjä. Osa varastetusta tavaroista on palautettu ja syyllisiä tullaan rankaisemaan, Hamasin johto vakuutti. Isä Musalam muistuttaa, että aiemmin Hamas tuli kristittyjen tueksi, kun heidän laitoksiaan vastaan hyökättiin.
HYÖKKÄYKSEN TAKANA on luultavasti sheikki Abu Sagerin johtama Jihadia Salafiya, islamin ”uskonpuhdistusjärjestö”, joka on tehnyt hyökkäyksiä internet-kahviloihin ja muihin laitoksiin, joita he syyttävät ”amerikkalaiset saastutuksen” levittämisestä. (JP, DF)
8. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL neuvottelee Venäjän kanssa kahden omaisuuden, St. Sergius Metochion ja Venäjän kirkkolähetyksen, palauttamisesta Jerusalemin keskustassa. Asia on erittäin arkaluonteinen, sillä Venäjän ortodoksikirkolla on paljon muitakin omaisuuksia Jerusalemissa, mm. pääministeri virallisen asuintalon tontti. Israel osti osan omaisuudesta Khrustchevin hallituksen aikana 1964 appelsiinilasteja vastaan, tämä oli ns. ”oranssi sopimus”.
- KIRKKOJEN MAAILMANNEUVOSTO aikoo aloittaa maailmanlaajuisen kampanjan Israelin 1967 sodassa vapauttamien ”arabialueitten” palauttamiseksi. Neuvosto valitsi Jordanian kampanjan keskuspaikaksi. Se sanoo aloittavansa vakavan kampanjan Israelin ”miehityksen” lopettamiseksi, ja katsoo, että sillä on maailmanlaajuinen 347 protestantin, ortodoksin ja anglikaanikirkon tuki 110 maassa. (JP)
- USA:N yliopistot hylkäävät Englannin yliopistojen aloittaman Israelin boikotin.
- BETAR ILLITIN JA MODIIN ILLITIN asukkaat eivät edes tiedosta asuvansa vihreän linjan ”väärällä” puolella. Betar Illitin väkiluku kasvaa neljä kertaa nopeammin kuin muun maan. Vuosien 2000-2005 välillä se kasvoi 70 %. Siellä on asukkaita 29 355. Sen haredi-väestö kasvaa kuusi kertaa nopeammin kuin muut.
MODIIN ILLITIN väkiluku oli 34 514 asukasta vuonna 2006. Vuosien 2000 – 2005 välillä väkiluku kasvoi 86 %. Yhdessä nuo kaksi aluetta ovat 46 % siirtolaisten yhteisestä kasvusta Juudeassa ja Samariassa 2006.
BETAR ILLITIN pormestari, 35-vuotias Yitzhak Pindrus suunnittelee rakentavansa 2000 uutta asuntoyksikköä nykyisen 6000 lisäksi, päämääränä saavuttaa 15 000 asuntoyksikköä. Kaupunki perustettiin 1985, mutta kasvu alkoi 1990-luvulla. Useimmat aikuiset ovat 22—34 vuosien välillä, 62 % asukkaista on alle 18 vuotta ja 32 % alle viisi vuotta. (JP)
- MAAILMAN SUURIMPANA TIEDEMIEHENÄ pidetty Isaac Newton tutki tieteellisen työnsä ohella innokkaasti Raamattua, jonka antamien viitteitten perusteella hän laskeskeli apokalypsin tapahtumaa sekä Jerusalemin Temppelin tarkat mitat. Lisäksi hän tutki Raamatun kirjoituksia ja kirjoitti tulkintojaan niistä. Tämän 280 vuotta sitten kuolleen tiedemiehen kirjoituksia on asetettu näytteille Jerusalemissa. Newtonin kirjoitukset ovat jyrkkänä vastakohtana sille otaksumalle, ettei aito ja menestyvä tiedemies voi omaksua ja harjoittaa elävää uskoa. (JP)

Monday, June 18, 2007

MAANANTAI 18.06.07
1. KAKSI KATJUSHA-RAKETTIA iskeytyi Kiryat Shmonaan sunnuntaina. Toinen niistä
räjähti kadulla tuhoten yhden henkilöauton, toinen aiheutti pientä tuhoa mineraalitehtaan mainoskyttiin. Yksi naisihminen joutui shokkiin. Kolmas raketti putosi Kfar Blumin alueelle, neljännen laukaisemisen esti joko Libanonin armeija tai UNIFIL:n sotilaat, joilla on useita asemia Wadi Taiban alueella, josta raketit ammuttiin.
HIZBULLAH ILMOITTI välittömästi, ettei se ollut ampunut raketteja ja epäili joko Hamasin tai al-Qaidan paikallissolun syyllistyneen tulitauon rikkomiseen.
www.debka.com arvelee artikkelissaan, että raketit ampui Ansar Allah (Allahin auttaja) niminen pieni palestiinalaissolu Ain Hilwan kylässä Syyrian sotilastiedustelun toimeksiannosta.
KATJUSHAT OLIVAT 107 mm:n putkia 2 kg:n räjähdepanoksella, eli alkeellisimpia versioita.
KIRYAT SHMONAN kaupunki palasi normaalitilaan parin tunnin jälkeen eikä mitään paniikkia ollut havaittavissa. IDF on myös ilmoittanut, ettei se vastaa iskuihin mitenkään.
UNIFIL:N EDUSTAJA Libanonissa Yasmina Bouziane kutsui tapausta vakavaksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 rikkomiseksi, mutta kehotti kaikkia osapuolia osoittamaan hillintää.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert otti tapauksen esille tavatessaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin New Yorkissa sunnuntaina, kutsuen päivää ”hyvin järkyttäväksi” raketti-iskun takia Kiryat Shmonaan. Olmert käytti tilaisuutta hyväkseen painottaakseen YK:n joukkojen mandaatin laajentamisen tarvetta. Heidän keskustelujensa keskeisenä aiheena oli kuitenkin Gazan tilanne. Olmert haluaisi YK:n joukkoja Philadelphia-käytävälle Gazan ja Egyptin rajalle, joskin Iran ja päätöslauselman 1701 täydellinen toteuttaminen Libanonissa olivat myös tärkeitä aiheita.
Ban Ki-Moon puolestaan oli enemmän kuin lievästi huolestunut tilanteen kehityksestä Gazan alueella, jossa YK:lla on 10 000 palkannauttijaa väestön auttamistoimissa, pääosin palestiinalaisia, joiden turvallisuudesta hän oli huolissaan.
2. PALESTIINAN AUTORITEETIN uusi hallitus, jota voisi hyvällä syyllä kutsua Abbasin hätätilahallitukseksi, vannoi eilen virkavalansa Abbasin edessä. Yhdestätoista ministeristä kaksi on naisia, joukossa ainakin yksi kristitty, jotka vannoivat valansa käsi Raamatun eikä Koraanin päällä. Hallituksen laillisuudesta voidaan esittää eriäviä mielipiteitä, sillä sen tulisi saada PLC:n (Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston) hyväksyminen, mitä Hamasin johtama PLC tuskin tulee antamaan.
ABBAS ANTOI SAMALLA muutamia käskyjä. Hän hajotti ”presidentin käskykirjeellä” Haniyehin johtaman Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen, julisti Hamasin ”sotilaallisen siiven”, Izzadin Kassam, laittomaksi sekä hajotti Hamasin perustamat ns. toimenpidejoukot. Nämä toimenpiteet tulevat lisäämään Gazan ja Länsirannan eroamista toisistaan. Haniyeh kieltäytyy tunnustamasta Abbasin käskyjä laillisiksi ja aikoo jatkaa hallituksensa toimia kuten ennenkin.
LÄNSIMAAT näyttävät kuitenkin hyväksyvän tilanteen, mistä on osoituksena PA:lle myönnettyjen satojen miljoonien tuen maksaminen, mutta vain Fayadin johtamalle hallitukselle. Myös Israel harkitsee suorittavansa ainakin osa keräämistään 700 miljoonasta USD maksuista.
3. RUOKATARPEITA on varastoissa runsaan viikon tarvetta varten, ilmoittaa YK:n Gazan palestiinalaisten pakolaisapujärjestö UNRWA. Se palasi normaalitoimintaan sunnuntaina, vaikka YK:n pääsihteeri esittikin huolensa sen työntekijöitten turvallisuudesta. UNRWA:n mukaan se ruokkii päivittäin 1.1 miljoonaa Gazan asukasta, joista 860 000 lasketaan pakolaisiksi ja 250 000 ihmistä, jotka eivät ole pakolaisia. Asukkaita Gazassa lienee kaikkiaan 1.3 -1,4 miljoonaa. Myös pääministeri Ismail Haniyeh asuu Gazan pakolaisleirissä. Lieneekö hänkin YK:n apulistoilla?
ON HUOMATTAVAA, että UNRWA:n mandaattiin ei kuulu pakolaisten sulauttaminen ympäröivään yhteisöön, kuten kaikkien muitten YK:n alaisten pakolaisapujärjestöjen maailmalla. Täten sen tehtävänä on ruokkia ja avustaa palestiinalaisia jo neljännessä polvessa ja loputtomiin. Toinen kysymys koskee noita neljännesmiljoonaa ei-pakolaista, joiden ruokkiminen ja avustaminen ei kuulu UNRWA:n mandaattiin. Miten tämä hoidetaan kirjanpidossa?
UNRWA:n pakallisosaston johtaja John Ging väittää, että väestön köyhyys ja hätä aiheutti äskeisen räjähdyksen Gazassa, mutta ei sentään syyttänyt suoraan siitä Israelia. Gazan tilanne on kieltämättä monimutkainen ja mutkistuu huomattavasti entisestään, jos länsimaat kieltäytyvät antamasta avustuksiaan Gazan alueelle mutta keskittävät ne Länsirannalle. Tällä toimenpiteellä Gazan alue työnnetään entistä lujemmin radikaalien arabi- ja muslimimaiden avustusten ja vaikutusvallan piiriin.
ISRAEL tulee kaikessa tapauksessa avustamaan Gazan alueen asukkaita, ei näännyttämään heitä nälkään, kuten jotkut ”kuumakallet” ovat vaatineet.
4. AUTTAKAA MEITÄ savustamaan Hamas pois Länsirannalta, pyytävät Fatahin johtajat Israelia. Tämä saattaa tähänastiset kuviot kokonaan uuteen asuun. Yhteisö, jonka mullahit ja imaamit huutavat moskeijoissa juutalaisten tappamista viimeiseen mieheen (naisilla ja lapsilla on sentään jotain käyttöä) ja kaiken heistä muistuttavankin poistamista ”Palestiinan pyhältä maaperältä”, pyytävät näitä ”sikojen ja apinoitten” sekasikiöitä auttamaan heitä ja taistelemaan heidän omia veljiään ja sisariaan vastaan. Aikoihin on eletty, ihmetellään.
OLISIKOHAN TÄSSÄ ehkä sittenkin mahdollisuus saavuttaa yhteisymmärrys yhteisen edun nimissä? Tätä kyselevät monet kommentoijat päätyen hyvinkin erilaisiin johtopäätöksiin. Kaikkia analyyseja värittää syvä epäluuloisuus: Voiko heihin luottaa, tai voiko omiin johtajiin luottaa, jos he tekevät joitain sopimuksia palestiinalaisten kanssa? Sopimuksissa kun on aina ”pienellä kirjoitettu lisäys”, jota tavallinen lukija ei ehdi tarkistaa.
FATAHIN PYYNTÖ esitettiin, ei suoraan, vaan USA:n ja EU:n virkamiesten kautta. Israelin vastaus - jos sellaista annetaankaan virallisesti, koska pyyntökään ei ole virallinen – on kuitenkin jo käytännössä toimimassa, sillä IDF on vähentänyt tiesulkuja ja antanut al-Aksan pyssymiesten päästä ”puhdistusretkille” Israelin valvomille alueille. Virallisesti IDF ilmoittaa, ettei se salli Fatahin teurastaa Hamasin jäseniä valvomillaan alueilla.
5. PALESTIINALAISTEN reaktio Juudeassa ja Samariassa PA:n hätätilahallitukseen ei välttämättä ole myönteinen. He olivat kurkkuaan myöten täynnä Fatahin ”vanhankaartin” korruptioita ja oman edun tavoittelua ja odottivat innolla uusia tuulia, joiden he uskoivat tulevan Hamasin päästyä valtaa. Tulokset eivät ole olleet rohkaisevia, mutta toisaalta Hamasille ei ole annettu sen tarvitsemaa tukea, he arvioivat. Tarkkailijat uskovat, että jos vaalit pidettäisiin nyt, Fatah tuskin saisi juuri aiempaa suurempaa tukea.
FATAHIN ALOITTAMA noitajahti Juudeassa ja Samariassa ei myöskään ole välttämättä ihmisten mieleen. Hallitsemattomat aseelliset joukkiot tunkeilevat ihmisten asuntoihin, liiketiloihin ja myös kristittyjen koteihin ja kokoontumistiloihin. Tämä kaikki aiheuttaa helposti vastareaktion, koska sukulaisuus-, ystävyys- ja liikesuhteet kulkevat usein poliittisten ja uskonnollisten rajojen yli.
6. GAZAN KRISTITYT, joita arvioidaan olevan 2 500, ovat todella huolissaan turvallisuudestaan Hamasin hallinnon alaisuudessa. Useimmat heistä haluaisivat muuttaa pois, mutta nykyisissä oloissa se ei ole helppoa. Kristittyjen omistamat instituutiot sekä Gazassa että Länsirannalla ovat joutuneet naamioitujen pyssymiesten väkivallan kohteiksi viimeisten kuukausien aikana PA:n viranomaisten puuttumatta asiaan.
GAZAN ALUEELLA toimii ryhmä nimeltä Huda (ohjaus) Armeija, joka uhkaa tuhota kaikki kristittyjen laitokset ja kirkot sekä hyökätä yksityisiä kristittyjä vastaan. Tätä he harjoittivat varsinkin paavi Benedict XVI Muhammedia arvostelevien lausuntojen seurauksena. Huda Armeijan taholta ilmoitetaan, että valmistelut täysimittaisia hyökkäyksiä varten ”Palestiinan puhdistamiseksi” kristittyjen saastutuksesta ovat valmiit, ja toiminta voi alkaa.
ABBAS PUHUU kauniisti niiden palestiinalaisten ryhmien hajottamisesta, jotka toimivat oma-aloitteisesti lain ulkopuolella (tarkoittaen tällä Hamasia) mutta ei huomioi, että hänen oma järjestönsä Fatah tekee juuri samaa Juudeassa ja Samariassa. Fayad vakuuttaa pyrkivänsä lain ja oikeuden palauttamiseen sekä Länsirannan ja Gazan alueitten yhdistämiseksi.
7. HOMOPARAATI toteutuu torstaina suunnitelmien mukaan, vakuuttaa Jerusalemin poliisipäällikkö Franco välittämättä eilen illalla kymmenien tuhansien paraatia vastustavien mielenosoituksesta Jerusalemissa. Paraatin aikana, josta voisi käyttää nimitystä ”himoparaati” - koska sen tarkoituksena on herättää himokkaita ja provosoivia tunteita katsojissa – on odotettavissa väkivaltaisuuksia, kuten on tapahtunut ennenkin. 24 haredi-miestä pidätettiin eilen illalla pidetyn mielenosoituksen aikana.

Sunday, June 17, 2007

SUNNUNTAI 17.06.07
1. OLMERT NIMITTI Labourin uuden puheenjohtajan Ehud Barakin puolustusministeriksi hätäisten puhelinsoittojen jälkeen hallituksensa Labour-ministereille. Barak toimii samalla varapääministerinä. Jos ulkoministeri Tzipi Livni matkustaa Brysseliin ulkoministereitten kokoukseen Olmertin USA:n matkan aikana, hän tulee toimimaan myös vt. pääministerinä. Olmertille tuli kiire saada asia järjestykseen ennen lauantai-iltana alkanutta USA:n matkaansa. Barakin nimitys tulee lainvoimaiseksi maanantai-iltana, jos Knesset vahvistaa Peretzin eron ja Barakin nimityksen, kuten uskotaan.
ENTINEN PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz pahoitti mielensä ja syytti Barakia sopimuksen rikkomisesta. Hän kertoi sopineensa Barakin kanssa, että viran vaihto tapahtuu tyylikkäästi ja siitä sovitaan seuraavan tapaamisen yhteydessä. Peretz syytti Barakia Rambo-otteista.
PERETZ SUUNNITTELI matkustavansa vaimonsa kanssa Pariisin aseteollisuusnäyttelyyn, ja hän oli sopinut useista diplomaattisista neuvotteluista ja Israelin näyttelypaviljongin avaamisesta 4-päiväisen matkansa aikana. Nyt hän joutui peruuttamaan matkansa.
Israelin aseteollisuus odottaa 800 miljoonan USD asevientisopimuksia näyttelyn aikana.
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on tiettävästi antanut ministeriön asiantuntijoille tehtäväksi laatia kiireellisesti hyökkäyssuunnitelma Gazan alueen miehittämiseksi ja Hamasin vallan murskaamiseksi siellä. Tarkoitus ei liene toteuttaa suunnitelmaa välittömästi, vaan valmistautua mahdollisuuteen, että raketti- ja kranaatti-iskut Gazasta Israeliin alkavat entistä kiivaampina, kuten uskotaan. Hamasin murskaaminen katsotaan välttämättömäksi, ettei Gazan alueesta kehittyisi terrorismin pesäpaikka. Hyökkäys suoritettaisiin massiivisena eri aselajien yhteisoperaationa, ja siihen osallistuisi arviolta 20 000 sotilasta.
HAMAS ON pyrkinyt antamaan itsestään kuvan maltillisena järjestönä. Se armahti useita vangitsemiaan Fatahin ja PA:n turvallisuusjärjestöjen johtajia ja antoi heille luvan siirtyä Länsirannalle. Se sanoo myös kehottaneensa BBC:n toimittajan Alan Johnstonin kaapanneita vapauttamaan hänet välittömästi. Viime viikolla luvattiin, että hänet vapautettaisiin lauantaina, mutta myöhemmin kerrottiin, että valmistelut hänen vapauttamisekseen ovat käynnissä.
TOISAALTA Hamas on asettanut lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Israelin rajalle meneville teille valvoakseen, keitä rajalle pyrkii. Eretzin raja-asemalle on kerääntynyt viitisensataa palestiinalaista, joita ei päästetty Israelin puolelle Hamasin miehitettyä terminaalin Gazan puoleisen osan, eivätkä he uskalla palata koteihinsa Hamasin kostotoimien pelossa.
3. MAHMOUD ABBAS nimitti PA:n uudeksi pääministeriksi Haniyehin hallituksen talous-ministeri Salam Fayadin. Hänen hallituksensa ministerien oli tarkoitus vannoa virkavalansa Abbasin edessä lauantaina, mutta se peruutettiin syytä ilmoittamatta. Samalla Abbas antoi ”presidentin päätöksen”, jolla hän otti itselleen valtuudet vahvistaa PA:n uusi hallitus ilman Palestiinan Lakiasäätävän Neuvoston (PLC) vahvistusta. Abbas hajotti Haniyehin Mekkan sopimuksen mukaisesti muodostaman Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen. Haniyeh ilmoitti, että hänen hallituksensa tulee jatkamaan toimintaansa ja pitää Abbasin toimia laittomina.
KÄYTÄNNÖSSÄ Länsiranta ja Gazan alue ovat kaksi eri hallituksen valvomaa aluetta.
PA:N UUSI PÄÄMINISTERI Salam Fayad on suosittu länsimaissa ja USA:ssa. Sekä Israel että kvartetin jäsenet, ennen kaikkea USA, ovat ilmaisseet halukkuutensa peruuttaa PA:n hallitukselle asetetut boikottivaateet. Tämä tulee entisestään suurentamaan alueitten välistä juopaa.
Miten Gazan alue kestää, jos sen ulkomaiset avustukset poistetaan eikä siellä tuotettujen elintarvikkeitten ja tavaroitten vientiä voida jatkaa? Israel lupaa, että se tulee toimittamaan Gazan välttämättömyystarvikkeet, myös sähkön ja veden, jotka suurimmalta osin tulevat Israelista.
OLMERT VIHJAA, että hän tulee antamaan luvan tilittää Israelin pidättämät tulli- ym. maksut ainakin suurimmaksi osaksi PA:lle, mutta sen uudelle hallitukselle.
USA:N ASETTAMA KOORDINAATTORI kenraali Keith Clayton sanoo, että USA jatkaa palestiinalaisten kouluttamista ja aseistamista. Hän myös kieltää yleisen kuvan, että hänen kouluttamansa Fatahin 35 000 miestä olisivat olleet heikommin aseistettuja ja taisteluihin valmiita kuin Hamasin 12 000 miestä. Fatahilla on lisäksi epävirallisia aseistettuja joukkoja 20 000 miestä, Fatahilla 15 000. USA on jo toimittanut Fatahille Ramallahiin pienen määrän sotilastarvikkeita ilman raskasta aseistusta vastauksena Abbasin kiireelliseen pyyntöön aseavusta. (WND)
ABBAS KIELTÄYTYI tapaamasta Hamasin Damaskoksessa asuvaa ulkoasioitten johtajaa Khaled Mashaalia todeten, ettei hänellä ole mitään mistä keskustella.
4. PALESTIINALAISET ovat Gazan alueella toimineet uudessa tilanteessa perinteisen arabitavan mukaan tunkeutumalla moniin instituutioihin, rakennuksiin ja koteihin ryöstellen kaiken, mistä he katsoivat jotenkin hyötyvänsä. Eretzin terminaalin Gazan puoleisessa osassa he ryöstivät toimistotarvikkeita ja –välineitä ja jopa huonekaluja. He tunkeutuivat Muhammad Dahlanin Gazan taloon tyhjentäen sen kaikesta, mitä saivat irti. Seuraavana oli vuorossa Jasser Arafatin Gazan talo, joka myös tyhjennettiin seinäkaakeleita myöten. Sieltä kaapattiin myös Arafatin arkistoja, valokuvia, huonekaluja ja hänen Nobel-pokaalinsa.
KAKSI FATAHIN kannattajaa surmattiin lauantaina Gazassa ilmeisesti kostoksi.
Hamasin vallattua PA:n estävän turvallisuusjoukon päämajan Gazassa, se kellarista löydettiin 7 Hamasin miehen ruumiit. Kaikkiaan yli 100 palestiinalaista sai surmansa Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa. Hamasin virkailija Gazassa kertoo, että se kaappasi 50 000 kivääriä ja pistoolia, tusinoittain ajoneuvoja ja sotilastarvikkeita PA:n turvallisuusjoukoilta, sekä lisäksi tonneittain ammuksia, tuhansia kranaatteja ja rakettikranaatteja (RPC).
5. FATAHIN JOUKOT Juudeassa ja Samariassa ovat pyrkineet varmistamaan, ettei Gazan esimerkki toistu siellä. He ovat vanginneet satoja Hamasin kannattajia, joukossa kaupunkien johtavia virkailijoita ja valtuutettuja. He yrittivät pidättää myös PLC:n apulaispuhemiehen, mutta toiset kansanedustajat estivät sen. Nablusissa Fatahin joukot teloittivat 32-vuotiaan Hamasin jäsenen ja vangitsivat kymmeniä muita. He ovat hyökkäilleet Hamasin toimistotiloihin, Hamasia kannattavien liikehuoneistoihin Tulkarmissa, tulittivat busseja ja tunkeutuivat Hamasin ja hyväntekeväisyysjärjestöjen tiloihin.
IDF:N SOTILAAT ovat muuttaneet suhtautumistaan aseellisiin palestiinalaisjoukkoihin Juudeassa ja Samariassa. Al-Aksan ja turvallisuusjoukkojen miehiä ei tarkasteta tiesuluilla, joita on myös vähennetty, eikä heidän liikkumistaan rajoiteta kuten ennen. Al-Aksa on Islamic Jihadin ohella vuodesta 2000 lähtien osallistunut lähes jokaiseen terrori-iskuun israelilaisia vastaan.
Miten järkevää Fatahin avoin kostonhimo Länsirannalla tulee olemaan ja miten turvallisuutta lisäävää IDF:n valvonnan heikentäminen on, voidaan asettaa vakavasti kyseenalaiseksi.
IDF:N TAHOLTA vakuutetaan, ettei se tule sallimaan sitä, että Fatah teurastaa Hamasin jäseniä Länsirannalla. Ramallahissa Fatahin pyssymiehet ottivat valvontaansa PLC:n parlamentti-rakennuksen ja Hamasin valvomia hallituksen toimistoja lähettäen Hamasia tukevat työntekijät kotiin. Monet hallituksen ja avustusjärjestöjen virkailijat eivät tulleet työpaikoilleen.
6. UUTISOTSIKOITA
- SALMAN RUSHDIE aateloitiin Englannissa. Iran esitti kiivaan vastalauseen.
- 39 afrikkalaista pakolaista pidätettiin Egyptin rajalla.
- IDF ESTI Breslov hassidim järjestön rukoustilaisuuden Josefin haudalla Nablusin lähellä, koska se oli saanut varoituksen terroristien iskusta heitä vastaan.
- ISRAEL keskeyttää kaasutoimitukset Gazaan. Pelkona lienee, ettei niitä makseta.
- DAHLAN syyttää Israelia Hamasin voitosta Gazassa. Eräs Fatah-johtaja kertoo, että he eivät halunneet taistella heidän johtajiensa paettua Ramallahiin.
- POLIISI pidätti 7 homoparaatia vastaan mieltään osoittavaa haredi-nuorta.
- NETANYAHU sanoo varoittaneensa Gazasta. Sen menetys johtui hallituksen väärästä politiikasta, hän selittää, ja vaatii sen täydellistä erottamista Israelista.
- JERUSALEMIN POLIISI varaa 7000 poliisia ja 166 turvallisuusvirkailijaa valvomaan järjestyksen säilymistä homoparaatin aikana torstaina Jerusalemissa. Homoparaatia vastustava mielenosoitus tänään, johon odotetaan yli 100 000 ihmistä, voi muuttua väkivaltaiseksi ja muuttaa poliisin antaman homoparaatiluvan. Homoparaatia vastustustavat mielenosoitukset ovat levinneet Bnei Brakiin Tel Avivin lähellä.
- HAMASIN JA FATAHIN väliset taistelut ovat levinneet Libanonin pakolaisleireihin.
- GAZAN ASUKKAT alkavat uskaltaa tulla kodeistaan kaduille. He uskoivat, että Hamas pystyy poistamaan aseelliset jengit kaduilta, mihin Fatah ei pystynyt, mutta heidän huolenaan on elintarvikkeiden, veden ja polttoaineiden saanti sekä sairaaloiden ja terveyshuollon säilyminen, jos alueen saarto jatkuu.