Thursday, December 27, 2007

TORSTAI 27.12.07
1. EGYPTI LUPAA lopettaa aseitten, ammusten ja räjähteitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle, kertoi Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman keskusteltuaan puolustus-ministeri Ehud Barakin kanssa Sharm el-Sheikhissä eilen. Jos oikein ymmärrän, Egypti on luvannut tätä aiemmin moneen kertaan ilman mainittavaa tulosta. ”Tämä on Israelin ja Egyptin yhteinen asia, ja me työskentelemme sen lopettamiseksi. Teemme tässä parhaamme, eikä teidän tarvitse kuulla siitä enää,” hän vakuutti. ”Egypti on tilannut USA:sta usean miljoonan arvoisen järjestelmän, joka pystyy tunnistamaan salakuljettajien laipionäänet”, vahvisti Egyptin puolustus-ministeri Muhammad Tantawi tiedustelujohtaja Suleimanin lupauksen. Järjestelmä on toiminta-kunnossa muutaman kuukauden sisällä. Barak ei suostunut Egyptin toiveisiin lisätä Egyptin rajavartijoitten määrän kaksinkertaiseksi nykyisestä 750:stä. (JP)
2. EGYPTIN JOHTO ilmaisi syvän paheksumisensa ulkoministeri Tzipi Livnin tavasta kritisoida Egyptin salakuljetuksen valvontaa Siinailta Gazaan. He kertoivat olevansa haavoittuneita Livnin sanavalinnoista ja ihmettelivät, eikö Livni olisi voinut soittaa heille tai lähettää viestin jonkun välityksellä eikä julkistaa asiaa. He kuitenkin vakuuttivat, ettei kritiikki ole pahasta, mutta se tapa, millä se tehdään, voi olla sitä, kuten tässä tapahtui. Barak tyynnytteli heitä vakuuttaen, ettei Livni tarkoittanut loukata.
Asia jätettiin siihen, mutta Livnin sanoja tarkkaillaan. (JP)
3. TOINEN ASIA, mihin Egyptin johtajat kiinnittivät huomionsa oli se, että Israel oli lähettänyt videoteipin, jossa näytetään Egyptin rajavartioitten avustavan aseitten salakuljettajia, USA:n lähetystöönsä Washingtonissa. Teippiä ei oltu lähetetty kongressin jäsenille, mutta sitä oli näytetty joillekin Bushin hallituksen ministereille. Tämän tultua julkiseksi monet kongressin edustajat vaativat nähdä teipin. Israelin suurlähetystössä ensin kiellettiin teipin olemassaolo, mutta sitten kerrottiin, että Israelin ulkoministeriö oli kieltänyt näyttämästä sitä kongressille peläten sen vahingoittavan suhteita Egyptiin. Teippi lähetettiin Washingtoniin USA:n hallituksen pyydettyä todisteita Egyptin rajapoliisien osallistumisesta salakuljetukseen.
EGYPTIN JOHTAJAT tiedostavat Israelin mahdollisuudet käyttää vaikutusvaltaansa USA:n kongressin jäseniin eivätkä siksi halua jännittää jousta enempää peläten USA:n antaman vuosittaisen tuen pienenevän. (JP)
4. EGYPTIN johto ilmaisi huolensa Israelin suunnitelmista jatkaa Har Homan rakentamista, jota he monien muitten tapaan kutsuvat ”setlementiksi”. Toinen rakennussuunnitelma, joka myös sattui samaan loveen, on Maale Adumimin jatkorakentaminen. Suunnitelmien julkistaminen olisi ollut edullista jättää toiseen ajankohtaan, mutta toisaalta kysymyksessä on Israelin itsenäisyys ratkaista ja päättää omista asioistaan. Molemmat alueet on Israelin hallituksen taholta toistuvasti esitetty osana Israelia eikä niistä haluta edes keskustella rauhanneuvotteluissa. Kolmas uusi rakennuskohde, joka julkistettiin muutama päivä sitten, on Atarotin rakennussuunnitelma Jerusalemin pohjoispuolella olevan Atarotin lentokentän läheisyydessä, sekin Jerusalemin rajojen sisällä. Nämä kaikki kolme ovat herättäneet ärtyisyyttä PA:n neuvottelijoitten parissa. He ovat ilmoittaneet asiasta ulkoministeri Ricelle vaatien tätä puuttumaan asiaan. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapaavat tänään ensimmäisen kerran Annapolisin jälkeen. Heillä voi olla vaikea kivireki vedettävänään yrityksissä saada keskustelut rauhasta Israelin ja PA:n välillä viriämään uuteen nousuun. Olmert pyrkinee tyynnyttelemään vastahakoista ja epäluuloista – ellen sanoisi pelokasta – PA:n puheenjohtajaa, jota maailmalla ja nyt Israelissakin tituleerataan ”presidentiksi”, ettei ole syytä huoleen, asia on hanskassa. Palestiinalaisten johtajien repliikeistä voi päätellä, että he tosissaan kuvittelevat tai uskottelevat sekä Maale Adumimin että varsinkin Har Homan kuuluvan heidän tulevan pääkaupunkinsa Jerusalemin alueeseen. On vaikea uskoa, että mikään Israelin hallitus - edes marxilainen Olmertin – olisi valmis myöntymään tähän vaateeseen.
OLMERTIN JA ABBASIN uskotaan tuovan keskustelutilaisuuteen omat kantansa edes toivomatta, ettei niihin löydettäisiin yhteisymmärrystä. Olmert pelkää hallituksensa kaatuvan liiallisista myönnytyksistä ja Abbas pelkää palestiinalaisten radikaalien vihaa samasta syystä.
TOISAALTA Olmert tunnetaan juonikkaasta luonteestaan, jolta voi odottaa mitä tahansa. (JP)
6. ILMAISTAAKSEEN ERIÄVÄN mielipiteensä pääministeri Olmertin ja presidentti Bushin toiveisiin ja aikeisiin Israelin maan jakamiseksi ja osan siitä luovuttamiseksi palestiinalaisille Israelin maan uskolliset aktivistit suunnittelevat näyttävää operaatiota 08.01.08, päivää ennen suunniteltua Bushin tuloa Jerusalemiin. He vievät suuren määrän rakennustarvikkeita Har Homaan (Homat Shmuel) ja jatkavat sieltä rakennustarvikkeiden kanssa useisiin paikkoihin Juudeassa ja Samariassa. He aikovat kiinnittää kuormuriensa kylkiin niiden yhtiöitten nimet, jotka ovat hankkineet rakennustarvikkeet.
Operaatioon osallistuvat Israelin Maan Uskolliset, Israelin Maan Nuoret, Naiset Vihreissä, Homesh Ensin, Komitea Israelin Kansan ja Maan pelastamiseksi, Komemiyut, Maginei Eretz, Mattot Arim, Land of Israel Forum, VeYirashtem Otah, paikallisia toimintakomiteoita sekä Komitea Homat Shnuelin laajentamiseksi. Hanketta tukevat voivat osallistua siihen kaikkialta maailmassa lahjoittamalla varoja rakennustarvikkeiden ja –välineitten hankkimiseksi.
HAR HOMAN Laajennuskomitean puheenjohtaja Herzl Yehetzkel vakuuttaa, että lähiö tulee kasvamaan kaikesta spekuloinnista huolimatta. Hän ennustaa, että nykyinen asukasmäärä
20 000 tulee kasvamaan muutamassa vuodessa kolminkertaiseksi. ”Viestimme presidentti Bushille ”on Rosh Chodesh Shvat” kuuluu näin: Jerusalem on sydämemme, ja jos aiot vahingoittaa sitä, se on hyvin vakavaa”. E-mail osoite: supportus@yishuvnow.com (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss tutkii hallituksen ja viranomaisten toimet Hebronin ns. Rauhantalon yhteydessä ilmenneissä ristiriidoissa.(INN)
- VENÄJÄ TOIMITTAA Iranille huippunykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia aiemman sopimuksen mukaan. Uusi patteristo S-300, jota pidetään USA:n Patriot PAC-3 veroisena, mutta venäläisten mukaan liikkuvampi, tulee vahvistamaan Venäjän toimittamaa 29 Tor-M1 torjuntaversiota. Uusi patteristo pystyy tunnistamaan kohteita 27 km:n korkeudelta ja 150 km:n säteellä. Se on tehokas sekä risteilyohjuksia että ballistisia ohjuksia vastaan. Israelin ilmavoimien aiempi komentaja Eitan Ben-Eliyahu tunnustaa, että tämä tekee IAF:n suunnitelmat iskeä Iranin ydinlaitoksiin huomattavasti vaikeammiksi. Ohjusten toimitusaikaa ei ole ilmoitettu, mutta sopimukset niistä on tehty vuosia sitten. Venäjä toimittaa uusia S-300 torjuntaohjuspatteristoja useita kymmeniä. (INN)
- ISRAELIN päärabbinaatti pitää aborttia murhana, joka voi viivästyttää Messiaan tuloa. Kuten arvata saattaa, kriitikot ja varsinkin naisasialiikkeet ovat sotajalalla. Haluaisin lisäevästeiden saamiseksi viitata kirjoitukseen ”Uskaltaiskohan” web-sivun oikeassa laidassa. (www.israelupdate.achlak.net)
- PÄÄMINISTERI Olmert uhkuu voitontahtoa ja julistaa, ettei hänellä ole mitään aikomusta erota Winograd-komitean loppuraportista huolimatta, joka julkistetaan muutaman viikon sisällä, ja jonka uskotaan olevan kärkevän tuomitseva. (INN)
- ISRAELIN kansasta 28 % uskoo, että Ariel Sharonin halvaus ja jääminen kasvinasteelle on seurausta hänen Israelia tuhoavista toimistaan. Uskonnollisesti aktiivisista 60 % ja ei-uskonnollisista 15 % uskoo näin. Rabbi Dov Volfa, joka osallistui tutkimuksen suorittaneen ”Israelin kansan ja maan pelastamisneuvoston” perustamiseen, sanoo: ” Jokaista, joka tuhoaa Israelin maata ja kansaa kuten Sharon teki, hylkii sekä taivas että maa eikä kumpikaan halua häntä, ja tämä on Sharonin tilanne nyt. Kuka hyvänsä koskee Israelin maahan – mukaan lukien Bush, joka nyt tulee Israeliin tekemään suurempaa tuhoa Israelin maassa - ei tule saamaan puhdistusta – ei valtionsa eikä itsensä suhteen.” (INN)
- EILEN SAAPUI 200 uutta maahanmuuttajaa Nefesh Benefesh (Sielulta Sielulle) ohjelman puitteissa Pohjois-Amerikasta. Ohjelman puitteissa lähes 20 000 juutalaista on tehnyt Aliyan.
- IRAN ilmoittaa suhteittensa parantuneen Egyptin kanssa ja vaihtavansa lähettiläitä Egyptin kanssa lähiaikoina.
- TERRORISTIT ampuivat keskiviikon aikana 18 Kassam-rakettia ja viisi kranaattia Gazasta Israeliin. Useimmat ammuttiin iltapäivällä lasten ollessa palaamassa koulusta koteihinsa. Yksi raketti putosi Sderotiin, toinen Netiv Ha´asaran moshaviin, kolmas lähelle Ashkelonin eteläosaa. Ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi, mutta kukaan ei haavoittunut eikä aineellisista vahingoista raportoitu. IDF:n sotilaat pidättivät 19 terrorismista etsittyä Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaisten väkivalta on selvästi nousussa Juudean ja Samarian alueilla. Palestiinalaiset kivittivät autoilijoita Kalkiliyan ja Nablusin välisellä tiellä. Kolme autoa kärsi vahinkoja, mutta onneksi ihmiset eivät haavoittuneet.

No comments: