Monday, September 03, 2007

MAANANTAI 03.09.07
1. HUHUT Olmertin ja Abbasin välisistä keskusteluista kiihtyvät sitä mukaa, kuin syksy ja sen mukana Bushin lupaama rauhankonferenssi Washingtonissa lähestyy.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi eilen lehtimiehille Ramallahissa tavattuaan EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan (EU:n ”helppoheikin”), ettei palestiinalaisia tyydytä vain Olmertin lupaama periaatesopimus, he haluavat selkeän sopimusrungon, jota voidaan esitellä rauhankonferenssissa. Abbas pelkää, että jos näin ei tapahdu, konferenssi päättyy pettymykseksi kaikille osapuolille.
ABBAS on kaiken aikaa halunnut hypätä palestiinalaisille vaikeitten ”tiekartan” vaatimusten yli suoraan lopullisen tilanteen sopimuksiin. Tämä siksi, ettei hänellä ole voimaa eikä ehkä haluakaan yrittää pusertaa vaatimusten toteuttamista. USA:n ulkoministeri Rice tajusi Abbasin heikkouden jo ennen astumistaan ulkoministerin saappaisiin, kertoo Washington Postin reportteri Glenn Kessler uudessa kirjassaan: ”Abbas on miellyttävä mutta tehoton.” Rice katsoi, ettei Abbas ollut sen arvoinen, johon kannattaa investoida USA:n luottamusta ja varoja. Rice arvioi silloin tiekartan merkityksen minimaaliseksi, joka ei tule onnistumaan.
2. OLMERTIN DIKTATORINEN ja salaileva tapa käydä koko Israelin kansaa koskevia keskusteluja Abbasin kanssa ilman tukea edes omassa Kadima-puolueessaan on herättänyt pahoja aavistuksia. Useat kansanedustajat ja ministerit hänen hallituksessaan, kuten julkisten asiain ministeri Avi Dichter ja kansanedustajat Marina Solodkin, David Tal, Otniel Schneller, Zeev Elkin, Shaim Hermesh ovat esittäneet huolensa, että Olmertin tapa edetä vaarantaa puoleen tulevaisuuden. Avi Dichter mainitsee erityisesti julkisuuteen tihkuneet tiedot, joiden mukaan Olmert tarjoaa osia Negevistä liitettäviksi Palestiinan valtioon vaihtokaupassa, jossa Israel saa pitää suuret juutalaisyhteisöt ”vihreän linjan” itäpuolella Juudeassa ja Samariassa. Dichter ennustaa, ettei sellainen ehdotus saa enemmistön kannatusta Israelissa.
MINISTERI Hain Ramon, jonka Olmert nosti hallituksensa varapääministeriksi ”hyvänä ystävänä” kärsittyään yhteiskuntapalvelu-rangaistuksensa naissotilaan luvattomasta pussailusta, tyynnyttelee kiihtyviä äänenpainoja vakuuttaen, että Olmertin kaltainen kokenut peluri tietää varsin hyvin, että kansan tuki täytyy saada ensin. Ramon haluaa asiasta yleistä keskustelua puolueen sisällä sekä hallituskumppanien ja äänestäjien parissa. Knesset pitää keskustelutilaisuuden sopimuksen periaatteista Likudin ja NU:n vaatimuksesta tänään.
AVIGDOR LIEBERMAN ihmettelee Solodkinin ohella, miten Olmert voi mennä esittelemään laatimaansa sopimusluonnosta muutama päivä sen jälkeen, kun Winograd-komitean loppuraportti voi tuomita hänet sopimattomaksi johtajaksi ja suosittelee hänen välitöntä eroaan. ”Meillä ei ole varaa uuteen epäonnistumiseen”, he toteavat. (Haaretz, M Mualem)
3. USA PITÄÄ hallituksen muodostaman ”laittomien” asuinyhteisöjen purkamista käsittelevän ministerikomitean aktivoitumista ”positiivisena askeleena eteenpäin”.
Komitea piti Haim Ramonin puheenjohtajuudella ensimmäisen kokouksensa eilen. USA:n kannan mukaan jo se, että asiasta keskustellaan, on hyvä merkki.
JOTKUT ÄÄRITAHOT, kuten Peace Now, se ”hellenistinen järjestö”, odottavat komitealta nopeita päätöksiä näiden ”laittomien”, vakiintuneitten yhteisöjen ulkopuolelle rakennettujen, parakkikylien tuhoamiseksi Juudeassa ja Samariassa. Haim Ramon kuitenkin selvittää, että komitean tarkoituksena on laatia periaatteet, joiden mukaan rakentamista sallitaan Juudeassa ja Samariassa. Hänen mukaansa rakentamisperiaatteiden laatiminen ei millään tavoin liity päivämäärien asettamiseen tuhottaviksi määrätyille juutalaisyhteisöille, jotka on muodostettu aiemmin. Ramon kuitenkin toteaa, ettei komitealle marraskuuhun raportin laatimiseksi annettu aikamäärä estä Olmertia ja Barakia toteuttamasta ”laittomien” parakkikylien tuhoamista.
AVIGDOR LIEBERMAN, joka on myös komitean jäsen, haluaa, että viimeisen sanan tuhoamisessa sanoo komitea, ei Olmert eikä Barak. Hän ei myöskään hyväksy niiden yhteydessä termiä ”laiton”, koska ne rakennettiin hiljaisella yhteisymmärryksellä ja valtio rakensi niille tiet ja sähköjohdot. Hän ei halua aloittaa uutta taistelua, vaan että asiat sovitaan asukkaiden ja komitean kesken, koska ”hallitus ei ole valmis 7000 asukkaan karkottamiseen”.
USA:N KANTA näiden parakkikylien kohtalosta näyttää muotoutuvan enemmän ”hellenistien” kuin Israelin johdon näkemysten mukaan, jotka usein ovat häälyviä ja epävarmoja. (JP)
4. IDF VALMISTAUTUU ”äärimmäiseen väkivaltaan”, jos tai kun ”laittomiksi” määriteltyjen parakkikylien tuhoaminen toteutetaan. IDF:n parissa uskotaan, että 26 tällaisen kylän tuhoaminen muodostaa vaikean ja väkivaltaisen tehtävän. IDF lähtee siitä, että Ariel Sharon lupasi USA:lle vuonna 2001 näiden parakkikylien tuhoamisen. Näihin tuhottaviin kyliin kuuluvat: Avigail, Asael, Maon lähellä Hebronia; Bnei Adam Binyajmin alueella, Havat Glad lähellä Keduminimia, Kida lähellä Shevut Rachelia, Maaleh Rehavam lähellä Tekoaa ja Migron, jonka kohtalon määrittelee korkein oikeus.
IDF ARVIOI, että asukkaitten karkottaminen kylistä vaatii tuhansien poliisien ja sotilaitten osallistumisen, ja se voi pitkittyä asukkaitten esittämien valitusten vuoksi. IDF kuitenkin aloitti suunnitelmien laatimisen saatuaan Olmertilta vinkin, että karkotukset ovat edessä USA:n tehostuneitten vaatimusten ja painostuksen vuoksi. Karkotussuunnitelmien toteuttaminen aloitetaan heti, kun hallitus tekee sitä koskevan päätöksen. Karkotus suoritetaan 3-4 kylää kerrallaan. Poliisi suorittaa karkotukset ja armeija pyrkii estämään sivullisten pääsyn häiritsemään karkotuksia. (JP, Y Katz)
5. ISRAEL BEITEINU puheenjohtaja, ministeri Avigdor Lieberman lähetti sunnuntai-iltana Olmertille kirjeen, jossa hän pyytää tätä nimittämään asianajaja Tali Sassonin johtaman komitean tutkimaan arabien laitonta rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Sasson laati 2005 raportin juutalaisten ”laittomasta” rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa.
LIEBERMANIN mukaan arabien laiton rakentaminen C-alueella, joka on Israelin siviili- ja turvallisuushallinnassa, on paljon pahempi kuin juutalaisten ”laittomat” parakkikylät. Hän pitää erityisen pahan arabien rakentamista ohitusteitten varteen, mikä vaarantaa juutalais-asukkaitten turvallisuutta. Lieberman lähtee siitä, ettei laittomiksi määriteltävää rakentamista saa suorittaa valikoivasti, vaan tasapuolisesti molempia kansanosia koskien. Sasson ei itse ole varma, onko Liebermanin esitys vakava vai tarkoitettu poliittiseksi näpäykseksi. (JP)
6. FATAH VALMISTAUTUU intifadan (väkivalta-aallon, tapa jolla koiraa hätistää kärpäsiä ympäriltään) aloittamiseen Hamasia vastaan Gazan alueella. Hamas katsoo, että Fatah pyrkii sillä hoitamaan kärsimäänsä häpeää Gazassa. Abu Haroun, Abu Rish prikaatien komentaja Gazassa, vakuuttaa, että sekä Abbas että Dahlan ovat syypäitä Fatahin kärsimään tappioon. Nyt Fatahin edustajat ovat heräämässä. He ovat kahdesti ottaneet yhteen Hamasin toimenpidejoukkojen kanssa parin viikon aikana. Fatahin johtajat sanovat olevansa syvästi tyytyväisiä Fatahin mielenosoituksiin Gazassa, mutta vakuuttavat samalla, ettei niitä järjestetty etukäteen, vaan ne olivat spontaaneja kansannousuja. Abbasin läheinen avustaja ja Fatahjohtaja Länsirannalla Ahmed Abdel Rahman väittää, että mielenosoitukset olivat merkkinä Hamasille kansan tyytymättömyydestä Hamasin vallasta, ja myös maailmalle, ettei palestiinalaisten enemmistö hyväksy Hamasin vallankaappausta. Hän odottaa mielenosoitusten kiihtyvän lähiaikoina, mitä myös Hamasin edustajat ennakoivat, jotka puhuvat Fatahin aloittamasta ”aseellisesta kamppailusta”. Fatahin sotapäällikkö Abu Haroun tunnustaa, että hänen miehensä luhistuivat, koska Fatah luhistui. ”Presidentti Abbas teki useita virheitä, joista suurin oli Mekkan sopimus hallitusyhteistyöstä Hamasin kanssa”, hän sanoo. Toinen Abbasin virhe oli Mohammed Dahlanin nimittäminen neuvonantajakseen ja turvallisuusjoukkojen johtoon. ”Turvallisuusjoukot menettivät motiivinsa taistella”.
EILISTEN UUTISTEN mukaan Dahlan on laatinut listan teloitettavista Hamas-johtajista. Hamasin johto ilmoitti, että jos uutinen on totta, Hamas tulee vastaamaan samalla mitalla.
ABBAS ON UUSINUT PA:n vaalilakia voidakseen sen kautta vähentää Hamasin mahdollisuuksia seuraavissa PA:n lakiasäätävän neuvoston vaaleissa. Hamas ilmoittaa, että Abbasin sitä koskevat toimet ovat laittomia, eikä Hamas aio alistua niihin.
7. UUTISOTSIKOITA
- YLI 1 810 000 koululaista aloitti eilen koulunsa Israelissa kahden kuukauden kesäloman jälkeen. Lukumäärä on 1 % suurempi kuin vuosi sitten.
- SDEROTIN KOULULAISET aloittivat koulunsa ”tulen alla”. Kaikkiaan 7 Kassam-rakettia ammuttiin tänään Gazasta Israeliin, niistä 3 Jihadin. Yksi raketti putosi Sderotissa lähelle lastentarhaa. Useat koululaiset soittivat hysteerisinä koteihinsa, vaikka onneksi kukaan ei loukkaantunut. Vanhemmat ovat hakeneet lapsiaan pois kouluista. MK Hendel vaatii, että Olmert aloittaa tosissaan Kassam-rakettien tulen lopettamisen Gazasta: ”Peli on ohi.”
- OIKEUSKANSLERI Mehachem Mazuz harkitsee syytteen nostamista entistä talousministeriä Avraham Hirchsonia vastaan syytettynä kavalluksesta ja varkaudesta. KE Ofir Pines-Paz (Labour) sanoo: ”Olmertin ystävistä voi päätellä, millainen hän itse on.”

No comments: