KESKIVIIKKO 08.08.07
1. USA HALUAA VARMISTAA, että Israel ja USA ovat samoilla linjoilla Yhdysvaltain tarjoamasta 20 miljardin USD asetoimituksista arabimaille. Samalla USA:n viranomaiset ovat vakuuttaneet Israelin johdolle, etteivät Israelille tarjottu 3 miljardin ja Egyptille tarjottu 1.3 miljardin apupaketit vuodessa liity arabeille tarjottuun asevientitarjoukseen.
USA:N APULAISULKOMINISTERI poliittisissa asioissa Nicholas Burns matkustaa Israeliin tänään varmistamaan, että asioita ymmärretään oikein puolin ja toisin. Arabimaista Saudi Arabia ja viisi Persianlahden maata ovat USA:n asetarjouksen kohteina.
ISRAEL EI VIRALLISESTI ole ottanut kantaa USA:n asevientitarjoukseen arabimaille, mutta hallituksen epävarmuus osoittaa tiettyä huolestuneisuutta. Burns on luvannut kuunnella avoimesti Israelin huolten syitä, joista ns. täsmäpommit eivät ole vähäisimmät uuden sukupolven lentokoneitten ja ohjusten ohella.
ASETARJOUSTA ARABEILLE ei ole vielä esitetty kongressille, eikä Israelin johto ole hälyttänyt Amerikassa toimivaa painostusjärjestöä AIPAC asian johdosta.
BURNS haluaa kuunnella myös, mitä Olmert ja Abbas keskustelivat äskeisen tapaamisensa aikana sekä luodata ulkoministeri Ricen Israelin vierailun jälkitunnelmia.
2. POLIISIN JA IDF:N 3000 miehen joukot saivat eilen kuuden tunnin hikisen äheltämisen jälkeen siivottua juutalaisten asukkaitten jäljet Hebronin entisellä juutalaisella torilla, jonka arabit omivat 1929 veristen mellakoitten seurauksena. Karkotetut asukkaat olivat erityisen katkeria karkottajille siitä, että ne tuhosivat juutalaisten asumat rakennukset ja lopulta hajottivat asukkaitten rakentaman synagogan Shalhevet-polun varrella, joka oli toiminut heidän rukous- ja levähdyspaikkanaan. Asukkaat eivät tienneet, että poliisi oli hankkinut luvan rakennusten tuhoamiseen karkotusten yhteydessä varmistaakseen, etteivät asukkaat muuta niihin uudelleen.
KARKOTETUT ovat kuitenkin vannoneet, että he palaavat torille vastustuksesta huolimatta.
TIEDOSTUSVÄLINEET ovat ilmoittaneet 12 sotilaan kieltäytymisestä karkotuksiin, mutta INN kertoo kieltäytyjiä olleen ainakin 30 kaikista Dushifat pataljoonan yksiköistä, ja että kieltäytymiset alkoivat Kfir prikaatin Netzah Yehuda pataljoonasta, ei pelkästään uskonnollisten parissa. Netzah Yehuda on iskujoukko, joka muodostuu pelkästään haredi- ja kansallis-uskovista sotilaista.
3. ”POLIISIT OVAT PAHEMPIA kuin saksalaiset. Saksalaisilta ei voi odottaa mitään, mutta poliisi menetti täällä rippeetkin inhimillisyydestä ja ovat valmiit mihin tahansa. Mitä he tekevät täällä tuo hävityksen Israelin kansalle monien sukupolvien ajaksi”, tulkitsi Hebronin juutalaisten karkotuksia juutalaisten tutkimusten professori Hillel Weiss Bar Ilan yliopistosta ja Orot opistosta
Hän protestoi juutalaisten karkotuksia Hebronista Shalhevet torilla.
Hänen kuultiin myös kiroavan sotilaita ja heitä johtanutta Hebronin prikaatin komentajaa: ”Joutukoon äitisi suremaan ja vaimosi leskeksi, tulkoot lapsesi orvoiksi ja sinä itse tuhoutumaan seuraavassa sodassa ja hävitettäköön muistosi lopullisesti.”
KUTEN ASIAAN KUULUU, professorin suuressa hädässä lausutut mutta harkitsemattomat sanat ovat aiheuttaneet suuttumuksen myrskyn vasemmistoa edustavissa piireissä. Poliisi harkitsee syytteen nostamista Weissia vastaan, ja hänen yliopistonsa ja opistonsa ovat kiireesti sanoutuneet irti professorinsa sanoista. ”Professori Weiss puhuu vain omasta puolestaan”.
OPETUSMINISTERI Juli Tamir (Labour), joka tunnetaan äärivasemmistolaisista ja suorastaan juutalaisuutta vihaavista lausunnoistaan, joka haluaa juutalaislapsille opetettavan vuoden 1948 merkitsevän katastrofia (naqba) arabeille, hehkuttaa, ettei tuollainen mies saa opettaa juutalaisia lapsia ja vaatii virallista tutkimusta asiasta.
4. JOHTAVAT SIONISTIRABBIT syyttävät armeijaa, että se tietoisesti ja tarkoituksellisesti antaa medialle vääriä tietoja hesder yeshiva-sotilaista Hebronin karkotusten yhteydessä. Rabbit toteavat, että karkotuksista kieltäytyneitä hesder-sotilaita oli vain kolme. Hesder-sotilaat yhdistävät asepalveluksensa Tora-opintoihin. Rabbit syyttävät armeijan antavan kuvan, että tämä sotilasyksikkö on eräänlainen viides kolonna, epäluotettava kriisitilanteessa.
Rabbi David Stav, joka edustaa hesder-sotilaita, kertoo, että yksi kieltäytyjistä oli Gush Katifin entinen asukas ja toinen kotoisin Kiryat Arbasta Hebronin vieressä. Rabbi kertoo, että heidän oli mahdotonta osallistua juutalaisten karkottamiseen kodeistaan Hebronissa. Viisi muuta sotilasta kieltäytyi, yksi heistä ei-uskonnollinen.
ARMEIJAN EDUSTAJA kertoo, että 12 eristysselliin, jotkut heistä 28 vuorokaudeksi, tuomittua sotilasta ovat varoittavana esimerkkinä muille, ettei armeija siedä kieltäytymistä esimiesten käskyistä mistään syystä. Taustalla on pelko, että sotilaitten lojaalisuus on suurempi heidän rabbejaan kuin armeijan komentajiaan kohtaan.
TÄMÄN KAIKEN TAKANA on Israelin puolustusministeriön halu osallistua poliisioperaatioihin, mitkä eivät kuulu armeijan tehtäväkuvaan.
USKONNOLLISET SOTILAAT ovat osoittautuneet hyvin motivoituneiksi taistellessaan palestiinalaisia terroristeja vastaan, ja heidän lukumääränsä kasvaa sekä rivisotilaitten että alemman ja keskitason upseerien joukossa. Mutta heille tuottaa ylipääsemättömiä vaikeuksia osallistua juutalaisten karkotuksiin Israelin kansalle luvatulta maalta, olkoon hallitusten tulkinta mikä tahansa. Rabbi Stav selittää, että uskonnolliset sotilaat pysyvät lojaaleina upseereilleen, ei siksi, että he panisivat armeijan Jumalan yläpuolelle, vaan siksi, että Jumala tahtoo niin.
5. UUTISOTSIKOITA
- YK:N UNIFIL-JOUKKOJEN nykyinen mandaatti Libanonissa päättyy kuukauden lopussa. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee asiaa kokouksessaan 16.08.07. Israel haluaa muutoksia joukkojen toimintakuvaan siten, että ne partioivat enemmän myös kaupunkialueilla. Joukkojen vahvuus on 11 428 jalkaväen sotilasta, 2000 merisotilasta, 185 toimistohenkilökuntaan kuuluvaa ja 20 paikallista henkilöä. Sotilaat ovat 30 eri maasta. UNIFIL:n joukkojen lisäksi Libanonin eteläosassa partioi 15 000 Libanonin armeijan sotilasta. YK:n pääsihteeri haluaa joukkojen mandaattia jatkettavan seuraavan vuoden ajaksi. Kesäkuun 24. päivänä kuusi YK:n espanjalaissotilasta kuoli heidän ajoneuvonsa ajettua tielle asetettuun pommiin. Heinäkuussa tienvarsipommi vahingoitti YK:n jeeppiä ilman ihmisvahinkoja. Kesäkuun 17. päivänä Libanonista Israeliin ammutut raketit todistavat pääsihteerin mielestä alueen epävakaudesta.
- IDF ANTOI LUVAN palestiinalaislääkärille täydentää opintojaan Egyptissä tietämättä, että korkein oikeus oli hylännyt lääkäri Ragda Abu Labenin anomuksen. Abu Laben matkusti Kairoon Gazan kaistaleelta osallistuakseen kahden vuoden synnytysopin ja gynegologian kurssiin Al-Shams yliopistossa.
- ISRAELILAINEN autoilija haavoittui vaikeasti rintaan ammutusta luodista tiistaina valtatie kuudella, ns. tullitiellä, lähellä turva-aitaa. Poliisi ei ole varma, oliko luoti terroristin ampuma vai liittyikö se arabien tapaan juhlia häitään ampumalla kivääreillään ilmaan tai jonkun ylioppilaskirjoitusten läpäisemiseen.
- NAISEN RUUMIS löydettiin tiistaina Kafr Yasif-kylässä Galileassa. Surmattu 82-vuotias nainen omisti laajahkoja maa-alueita kylän ympärillä. Poliisi epäilee, että 36-vuotias mies Nasaretista, surmatun serkku, surmasi hänet omaisuutta koskevien erimielisyyksien vuoksi.
- IDF PIDÄTTI naishenkilön, joka liikkui armeija yksiköissä upseerin asepuvussa väittäen olevansa Givati-príkaatin kapteeni ja apulaiskomentaja. Hän oli jopa liittynyt IDF:n joukkoihin Libanonin sodan aikana. Hän joutui kuulusteluihin erään sotilaan havaittua, että nainen oli varastanut hänen muistivihkonsa ja sanoi epäilevänsä, että nainen oli huijari. Naisen asunnosta löydettiin IDF:n univormuja, kaksi M-16 leikkikivääriä, kartta IDF:n ammuntakentistä ja pommin sytyttimiä. Nainen kertoi leikkineensä sotilasta ja upseeria, koska se tuntui hyvältä.
- SIETÄÄPÄ VAROA KINNERETIN kaloja, ainakin uidessaan, ettei käy kuten 25-vuotiaalle Galilean asukkaalle, joka sai uidessaan haavan kalan piikkievästä. Sen kautta hän sai bakteerin, joka aiheutti hänelle hengenvaarallisen tulehduksen.
- VIRON JUHLINTA ja uudelleen näyttelemä toisen maailmansodan aikaisen Viron Waffen SS 20. Estonian osaston ensimmäisen hyökkäyksen vuosijuhlassa venäläisiä joukkoja vastaan 1941 on herättänyt vihaisia vastalauseita Euroopan viranomaisilta ja Venäjän juutalaisilta. Juhlallisuuksiin saapui viikko sitten osanottajia Yhdysvalloista, Suomesta ja Saksasta. Viro irrottautui NL:n kahleista 1991. Euroopan Neuvoston parlamentti-istunto tulee puuttumaan asiaan kokoontuessaan istuntoonsa lokakuun 1. päivänä Strasbourgissa. Viron 3500 juutalaista ovat pitäneet matalaa profiilia asemansa arkaluonteisuuden vuoksi.
- VENÄJÄ NÄYTTÄÄ tarkoituksellisesti hidastavan Iranin ydinteollisuuden edistymistä. www.debka.com kertoo, että Venäjä toimitti salaa kesäkuussa ydinpolttoainetta Busherin ydinlaitokseen, jota Venäjä rakentaa, mutta jonka valmistuminen on 7 vuotta aikatauluaan myöhässä. Venäjä ei ole suostunut toimittamaan lisää ydinpolttoainetta lähes valmiiseen Busherin laitokseen.
- Debkafile kertoo, että Venäjä haluaa diplomaattisten sovitteluyritysten jatkuvan ainakin 2009 alkuun, jolloin USA saa uuden presidentin. Mutta toisaalta Busher on vain pelkkä kulissi, jonka suojassa Iranilla on salainen puolisotilaallinen ydinohjelma, jota se toteuttaa. Debkafilen mukaan kieltäytymisellään ydinpolttoaineen toimittamisesta Venäjä painostaa Irania luopumaan sopimuksestaan rakentaa öljy- ja kaasujohto Kazakstanin ja Turkin kautta, mikä vähentäisi Venäjän monopoliasemaa öljynkuljetuksissa alueelta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019