PERJANTAI 04.05.07
1. YLI 200 000 ihmistä kaikista kansankerroksista ja puolueista osallistui eilen torstai-iltana
Tel Avivissa järjestettyyn massa-mielenosoitukseen Olmertin hallitusta vastaan. Tilaisuudessa ei esitetty poliittisia puheita, vaikka ministereitä ja poliitikkoja osallistui tilaisuuteen.
Tilaisuuden koordinaattorina toimi Uzi Dayan (Dafni), eläkkeellä oleva kenraali, jonka perustama muutos-puolue ei saanut viime vaaleissa yhtään kansanedustajaa.
Poliisi arvioi, että tilaisuuteen osallistui yli 150 000 ihmistä. Heidän lukumäärällään ei sinänsä ole merkitystä, tärkein oli sen lähettämä viesti koko kansalle, että nykyisen Olmertin hallituksen tulee osoittaa todellista vastuuntuntoa ja johtamistaitoa ja erota kansan edun nimissä.
ONGELMAN muodostaa se, että Olmert pitää edelleen itseään eräänlaisena kansan profeettana, joskin ei-uskonnollisena, jonka ”näky Juudean ja Samarian sisäosien luovuttamisesta palestiinalaisille ilman vastavuoroisuutta johtaa rauhaan ja turvallisuuteen”. Tässä hän on henkisen mentorinsa Ariel Sharonin opetuslapsi ja työn jatkaja, kuten Tzipi Livnikin.
OLMERTIN SOKEA PISTE estää häntä näkemästä Libanonin eteläosan luovuttamisen ja Gazan juutalaisten karkotusten esimerkeistä, mihin yksipuolinen haaveelliseen utopiaan perustuva toiveajattelu voi johtaa: Lisääntyneisiin hyökkäyksiin ja vihollisen rohkaistumiseen nähdessään Israelin johtajiston heikkouden ja epävarmuuden.
ISRAELIN VASEMMISTO, jonka ideologiaan kuuluu ”pyrkiminen rauhaan vastustajan kanssa vaikka oman turvallisuutensa vaarantaen”, tuki Olmertin hallitusta varauksetta niin kauan, kun Olmertin hallitusohjelman pääkohteena oli Juudean ja Samarian tyhjentäminen juutalaisista. ”Häntä tulee suojella kuin etrogia”, juutalaisten succot-seremoniaan kuuluvaa sitruunan hedelmää, jonka tulee olla ”täydellinen, ei kuiva, vahingoittunut eikä epäsuhtainen, ja jota tavallisesti säilytetään paperiin käärittynä pahvilaatikossa”, oli Labourin johdon teemana.
NYT OLMERTIN HYLLYTETTYÄ Juudean ja Samarian karkotussuunnitelmansa Libanonin sodan takia, varsinkin vasemmiston äärilaita on nousemassa Olmertia vastaan.
RAUHA NYT (PEACE NOW) vasemmistolainen painostusryhmä, jolle www.ynetnews.com antaa web-sivullaan toistuvasti ja näkyvästi palstatilaa, kritisoi Tel Avivin mielenosoitusta siitä, ettei siellä esitetty mitään vaihtoehtoista suunnitelmaa Olmertin hallituksen tilalle.
2. KNESSETIN EILEN järjestämä erikoisistunto tuntui niistä katkelmista päätellen, joita olin tilaisuudessa seurata, kovin hengettömältä ja lattealta. Tarkoituksena oli käsitellä Winograd-raportin aiheuttamaa poliittista tilannetta, jota JPostin päätoimittaja David Horovitz kutsuu maanjäristykseksi, mutta puheitten rajoittaminen viiteen minuuttiin lienee vienyt terän hyviltäkin aikomuksilta. Vain opposition johtajalle Binyamin Netanyahulle annettiin kymmenen minuuttia. Kansanedustajien puheet noudattelivat kunkin puolueen omaksumia suuntaviivoja eikä aidan yli hyppäyksiä juuri tapahtunut, paitsi Labour-puolueen kohdalla, joka käy kiivasta puheenjohtajan vaalikamppailua. Oppositio vaati Olmertin eroa, hallituspuolueet eivät, paitsi Labour varauksin.
YLEISENÄ HUOMIONA on nähtävissä, että Olmert aikoo jatkaa hallituksensa kanssa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän vakuuttaa oikovansa Winograd-raportissa esitetyt ongelmakohdat ja uskoo vakaasti, että hän itse on paras mies johtamaan uudistustoimia.
OLMERT JULISTI ennen Libanonin sotaa, ettei hänellä ole agendaa eikä maailmankuvaa, jota seurata. Tämä on juuri sitä, mitä hän toteutti Libanonin sodan aikana: Päätökset tehtiin ilman kokonais-suunnitelmaa ja –näkyä, pyrittiin mukautumaan tilanteen vaatimusten myötä, tämä kaikki sotilaallisen diletantin ominaisuudessa.
JPOSTIN päätoimittaja David Horovitz toteaa sapattiaaton artikkelissaan, että Olmert näyttää ymmärtäneen raportin sanoman täysin väärin. Sen päätarkoituksena ei ole niinkään osoittaa tehtyjä virheitä ja havaittuja puutteita, kuin huutaa julki uuden johdon ja uudenlaisen ajattelun välttämättömyydestä juutalaisen kansan säilymiseksi hengissä.
3. IDF HALUAA LUOPUA Ghajarin kylän pohjoisosasta Libanonin etelärajalla. Kylän etelä- osa on Israelin puolella ja YK:n vahvistama rajalinja kulkee kylän keskeltä.
Kylän pohjoisosa jäi Israelin hallintaan IDF:n vetäydyttyä Libanonista 2000, eikä sen asemasta ole voitu sopia Libanonin kanssa.
KESKUSTELUT UNIFIL:N joukkojen ja IDF:n kesken ovat lähellä sopimusta, jonka mukaan kylän valvonta siirtyy IDF:ltä Libanonin armeijalle (LAF). IDF halusi antaa kylän valvonnan UNIFIL:n joukoille, mutta Libanonin hallitus ei suostunut siihen. YK:n joukot voisivat tarkkailla tilannetta kylässä sen pohjoispuolelle rakennetusta tukikohdasta ja valvoa, ettei Hizbullah pääse sinne. Keskusteluja YK:n puolesta on käynyt UNIFIL komentaja kenraalimajuri Caludio Graziano ja IDF:n puolesta everstiluutnantti Sorrel Hershkovitz.
GHAJARIN KYLÄN asukkaitten edustaja Hattib Nageb pitää vääränä kylän valvonnan luovuttamista Libanonin armeijalle, koska he pitävät itseään syyrialaisina ja ovat jopa esittäneet mahdollisuutta muuttaa Syyriaan. Nageb pelkää, että jos kylän valvonta siirtyy Libanonille, he joutuvat pakolaisen asemaan maassa, joka ei halua heitä.
4. HYÖKKÄYKSET PALESTIINALAISIA journalisteja vastaan Gazassa, Juudeassa ja Samariassa ovat oleellisesti lisääntyneet viimeisen kuukauden aikana. Raportin julkisti PA:n kehityksen ja mediavapauden keskus. Sen mukaan ainakin 12 palestiinalaista journalistia on haavoittunut hyökkäyksissä, joihin osallistuivat militaristit, laittomat pyssymiehet ja PA:n turvallisuusupseerit, huhtikuun aikana. Joitakin valituksia oli Juudeassa ja Samariassa myös IDF:n sotilaita vastaan, jotka estivät journalisteja seuraamasta heidän operaatioitaan.
HÄLYTTÄVÄNÄ journalistit näkevät sen, että väkivaltaan journalisteja vastaan osallistuvat PLC:n ja PA:n pääministerin henkivartijat, ja tämä trendi on leviämässä Juudean ja Samarian alueille, jossa hyökkäillään myös median toimistotiloihin ja instituutioihin.
JOURNALISTIEN TILANNE on huolestuttava myös Jordaniassa ja Egyptissä, jossa journalisteja tuomitaan oikeuslaitoksissa usein tekaistujen syytösten perusteella eikä heille anneta tasapuolista tilaisuutta puolustaa itseään
5. EGYPTI HARKITSEE syvän ja leveän kaivannon rakentamista koko Egyptin ja Gazan alueen kilometrin pituiselle raja-alueelle. IDF suunnitteli samantapaisen kaivannon rakentamista, joka olisi ollut 25 m syvä, 100 metrin levyinen. Sen tarkoituksena oli pakottaa salakuljetus-tunnelien kaivajat kaivamaan paljon syvemmälle ja pitemmän tunnelin.
Yhden suunnitelman mukaan kaivanto olisi täytetty vedellä, mikä olisi kosteuttanut maan ja tehnyt sen alttiiksi sortumille.
EGYPTIN JA GAZAN välinen alue, ns. Philadelphia-käytävä, oli IDF:n valvonnassa vuoden 2005 syyskuun 12. päivään saakka, jolloin IDF veti joukkonsa pois alueelta uskoen Egyptin pystyvän hoitamaan rajavalvonnan. Nyt rajan ali on kaivettu ainakin 30 toimivaa tunnelia, joitten kautta salakuljetettiin vuonna 2006 yli 30 tonnia korkealuokkaisia räjähdeaineita Shin Betin mukaan.
Israel ja Egypti ovat käyneet jatkuvia keskusteluja rajavalvonnasta maitten välillä vuodesta 1982, jolloin IDF rauhansopimuksen mukaisesti veti joukkonsa pois Siinailta.
6. SUNNUNTAINA 06.05.07 vietetään Israelissa Lag Ba-omer juhlaa, joka juutalaisessa kalenterissa osuu 18. iyyar-kuuta. Se on 33. päivä omer-laskennassa 7-viikkoisen puolipaaston jälkeen. Luku 33 tulee heprealaisten kirjaimien lamed (30) ja gimmel (3) lukuarvoista. Päivä on iloinen juhla, jota kunnioitetaan rovioin juhannuskokkojen tapaan. Lapset ja nuoret keräävät viikon aikana puutavaraa ja muuta palavaa, varastellen niitä joskus ilman lupaakin.
Tradition mukaan tänä päivänä loppui vitsaus, jonka aikana rabbi Akivan 24 000 seuraajaa tapettiin Bar Kochba kapinan yhteydessä. Päivä on myös Simeon bar Yohain syntymäpäivä. Toisen tradition mukaan päivänä tehdään retkiä luontoon ja nuoret järjestävät leikkisotia nuolin ja jousin muistona kapinasta. Israelissa rovioita sytytetään Simeon bar Yohain ja hänen poikansa Eliezerin haudalle Meronissa lähelle Safedia. Rituaaliin kuuluvat laulut ja tanssi.
HASSIDIPERINTEEN mukaan 3-vuotiaat pojat saavat silloin ensimmäisen tukanleikkuun. Jotkut juhlivat päivää oppineitten juhlana, toiset haluavat vihkiytyä Lag Ba´omerin aikana.
7. USA ON LAATINUT yksilöidyn dokumentin, jonka se on antanut sekä Israelin että PA:n johtajille. Dokumentin laativat USA:n turvallisuusyhteysupseeri Keith Dayton, USA:n Israelin lähettiläs Dick Jones ha USA:n Jerusalemin pääkonsuli Jaakob Walles. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice suhtautuu omalta puoleltaan dokumenttiin myönteisesti, ja hänen odotetaan matkustavan 15. toukokuuta Israeliin keskustelemaan dokumentin toteuttamisesta.
Sen oli tarkoitus tulla voimaan jo kuun alusta, minkä vuoksi siinä esitetyt tarkat päivämäärät, joina määrättyjen toimien tuli olla valmiit, eivät pidä paikkaansa.
DOKUMENTISSA luetellaan lukuisia kohtia, joita Israelin tulee toteuttaa sekä Gazan alueen rajalla että Juudeassa ja Samariassa olevien tarkastuspisteitten suhteen. Siinä vaaditaan esim., että Israelin tulee asettaa panssaroitu bussikuljetus Gazasta Hebroniin viitenä päivänä viikossa heinäkuun alkuun mennessä. Samoin esitetään päivämäärät, joina määrätyt tarkastuspisteet tulee poistaa Juudeassa ja Samariassa. Israelin johto ei välttämättä ole onnellinen dokumentista.
Israelin turvallisuusviranomaisten tulee voida esittää dokumenttiin omat huomautuksensa.
Palestiinalaisten tulee huolehtia turvallisuusjoukkojen asettamisesta Abbasin valvontaan ja laatia suunnitelma ja aikataulu Kassam-rakettien tulen lopettamiseksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019