MAANANTAI 26.03.07
1. AMERIKKALAINEN HEGEMONIA esittäytyy ulkoministeri Gondi Ricen tavassa esittää USA:n näkemyksiä, miten asioita Lähi Idässä tulee hoitaa.
Rice sai Egyptissä päälleen presidentti Mubarakin vihaisen ryöpyn hoitaa omia etupihojaan eikä sekaantua toisten asioihin. Rice vaati Mubarakia jouduttamaan Egyptin uudistussuunnitelmia.
ISRAELISSA RICE kertoi Olmertille, että hän on hyväksynyt saudien rauhansuunnitelman ilman lisävaatimuksia ja että Olmertin on paras elää sen mukaisesti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Israelin ja palestiinalaisten suorat keskustelut on ohitettu ja huomio on siirtynyt Riadiin, josta annetaan ohjeet seuraaville siirroille. Israel olisi halunnut muutoksia ainakin pakolaiskysymykseen.
RICE ANTOI myös Olmertille selvän ohjeen, että keskusteluja Mahmoud Abbasin kanssa on jatkettava, vaikka Abbas puhuu pehmoisia ja lupaa asioita, joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa. Aivan kuten Arafat aikoinaan. Olmert on yrittänyt selittää, että Abbas lupasi vapauttaa Gilad Shalitin ennen yhteishallituksen muodostamista, mikä ei toteutunut. Abbasin lupaukset toimia Shalitin vapauttamiseksi ovat myös pelkkä huitaisu ilmaan, mitään näyttöä ei ole siitä, että hän edes yrittäisi.
TOISAALTA, voi pitää paikkaansa mitä Moshe Yaalon sanoi Abbasista. ”Abbas ei uskalla liikuttaa edes teekuppia pöydän laidasta toiseen pelätessään sen läikkyvän yli.” Abbas pelkää omia joukkojaan.
KORKEANTASON LÄHETTI, voisi sanoa Ricen toiminnasta. Keskusteltuaan Israelin ja palestiinalaisten johtajien kanssa hän matkustaa Ammaniin, jossa hän tapaa kuningas Abdullah II:n ja myös Abbasin, joka myös ehtii sinne samaan aikaan. On selvää, että Ammanissa keskustellaan saudi-suunnitelmasta .
Ammanista Rice palaa Israeliin, jossa hän antaa Olmertille viimeiset ohjeet ennen paluutaan kotiinsa.
2. YK:N PÄÄSIHTEERI Ban Ki-Moon on jatkanut omaa ohjelmaansa Israelin vierailunsa yhteydessä.
Hän vieraili edellisen kerran maassa 2005 toimiessaan Etelä-Korean ulkoministerinä. Käydessään Ramallahissa ja tavatessaan siellä Abbasin Ban Ki-Moon totesi, ettei aika ole nyt sopiva yhteyksille PA:n hallituksen Hamas-ministereille, mutta toivoi hallituksen toimivan rauhanperiaatteitten mukaan. Tähän hän liitti kaapatun israelilaissotilaan palauttamisen, mikä ”suuresti ilahduttaisi kansainvälistä yhteisöä.” PÄÄSIHTEERI tapaa Olmertin uudelleen maanantaina, minkä jälkeen he pitävät lehdistötilaisuuden. Iltapäivällä pääsihteeri vierailee Jad Vashemin holokaustmuseossa. Muutamia hänen lausunnoistaan ei välttämättä ole kuunneltu mieltymyksellä Israelissa.
VIERAILLESSAAN EILEN Betlehemissä hänet vietiin Aidan pakolaisleiriin, jossa hänet otettiin vastaan suurin Israelin vastaisin mielenosoituskilvin. Jotta sanoma menisi paremmin perille, pääsihteeri vietiin pakolaisleirin tyttökoulun katolle, josta hänelle näytettiin Israelin rakentamaa turva-aitaa, joka sillä kohtaa on korkea betonimuuri. Näkymä sai hänet runoilemaan: ”Tämä on vahvistanut päättäväisyyttäni ja haluani työskennellä rauhan edistämiseksi Lähi Idässä. On hyvin surullista ja traagista nähdä monien kärsivän tämän muurin rakentamisen vuoksi, riistäen mahdollisuuden elämän perusteisiin.” Pääsihteeri Ban Ki-Moon taisi unohtaa, miten moni elämä voi säästyä terroristien pommeilta tämän muurin ansiosta.
LOHDUTUKSENA tälle tuskin voidaan pitää sitä, että pääsihteeri tapasi yli 9000 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien tai tuomiotaan odottavien palestiinalais-terroristien omaisia, mutta ei muslimien kaappaamien tai terroristien hyökkäyksissä rakkaittensa menettäneitten israelilaisten omaisia.
Jossain välissä Ban Ki-Moon kävi hoitamassa velvollisuutensa laskemalla valkoisista kukista solmitun seppeleen Jasser Arafatin haudalle Ramallahissa.
3. JONATHAN POLLARD istuu edelleen USA:n vankilassa eristyssellissä, jossa häneltä on riistetty monet inhimilliset perusoikeudet, on istunut jo yli 21 vuotta. Monet paljon raskaimmista rikoksista tuomitut on päästetty vapaiksi puolta lyhyemmässä ajassa. Pääministeri Olmert näyttää unohtaneen Pollardin olemassaolon, vaikka Pollardille myönnettiin äsken Israel-palkinto ja viimeksi Jerusalemin kaupungin valtuutetut vaativat pormestaria myöntämään Pollardille Jerusalemin kunniakaupunkilaisen arvon.
POLLARD VANGITTIIN 1985 epäiltynä vakoilusta Israelin hyväksi ja vaikka hän suostui tunnustamaan syyllisyytensä sopimus-ratkaisulla, hänet tuomittiin elinkautiseen ilman valitusoikeutta. Pääministeri Netabyahu yritti saada Bill Clintonin vapauttamaan Pollard ennen virkakautensa loppumista, ja Clinton suhtautui asiaan myönteisesti, mutta peruutti aikomuksensa asian päästyä julkisuuteen aiheuttaen suuren kohun. Pollard oli USA:n kansalainen, mutta Israel myönsi hänelle myöhemmin Israelin kansalaisuuden.
POLLARDIN VAPAUTTAMISEKSI on järjestetty lukuisia mielenosoituksia ja kampanjoitta ilman tulosta.
4. WINOGRAD-KOMITEAN kuulustelupöytäkirjoja on julkistettu oikeuden päätöksen mukaisesti.
Päätös ei välttämättä ole herättänyt myönteisiä lausuntoja kuulusteluihin joutuneilta. Shimon Peres valittaa, ettei hän olisi kertonut asioita niin avomielisesti, jos hän olisi tiennyt kaiken joutuvan kansalaisten tutkittavaksi. Samaa valittaa entinen tiedustelujohtaja kenraalimajuri (res.) Amos Malka.
KOMITEAN TAHOLTA todetaan, että komitealle annettiin laajat valtuudet päättää avoimesta kuulustelusta ja asiakirjojen julkistamisesta. Tämän mukaisesti komiteassa uskottiin, että suljettujen ovien takana tehtyjen kuulustelujen tai niitten osien julkistaminen kuuluu sen oikeuksiin. Erään kansanedustajan vaatimuksen mukaan korkein oikeus päätti vastoin komitean pyyntöä julkaista kuulustelupöytäkirjat ilman sensurointia. Shimon Peres selitti, että päätös julkaista pöytäkirjat estää tekemästä oikeita johtopäätöksiä Libanonin sota II:sta. Peresin lausunnossa kuultaa läpi se, että hän esitti kuulusteluissa syytöksiä Olmertille ja pahoittelee sitä nyt. Peres syytti myös sitä, että julkistaminen vahingoittaa Israelia, koska Hizbullah sen varjolla pystyy osoittamaan Israelin valmistautumattomuuden sotaan ja häviön siinä.
MALKA VALITTAA sitä, että kuulusteluissa annetut tiedot voivat antaa joillekin mahdollisuuden nostaa syytteitä kuulusteltuja vastaan. Olmert vastusti valtakunnan-oikeuden asettamista juuri tästä syystä, koska hän pelkäsi jälkiseurauksia.
5. LIBANONIN SODASSA henkensä menettänyt majuri Rai Klein on ehdolla Israelin korkeimman
mitalin, Medal of Valor, saajien joukossa. Hän palveli sodassa Golani prikaatin pataljoona no 51 apulais-komentajana. Hän heittäytyi vihollisen heittämän kranaatin päälle säästääkseen miehiään. Seitsemän muuta sotilasta kuoli pataljoonasta sodan aikana. Mitalia Medal of Valor ei ole myönnetty Jom Kippur-sodan jälkeen. Edellisen mitalin sai prikaatikenraali Avigdor Kahalani panssaripataljoona 77 komentajana Golanilla.
6. HOMESHIN SIIRTOKUNNASTA karkotettujen ja heihin liittyneitten vapaaehtoisten marssi entisen
kylän raunioille tänään on vielä epäselvää. Marssin järjestäjät kertovat, että ainakin 2000 ihmistä osallistuu marssiin, ja marssin johtaja Yossi Dagan, joka asui hävitetyssä Sa-Nurissa sanoo, että IDF ei ole antanut heille lupaa mennä alueelle, yöpyä siellä ja palata seuraavana päivänä, kuten jotkut uutiset kertovat. Marssijat aikovat kokoontua Shavei Shomronissa, läheisessä siirtokunnassa. Dagan lupaa, että Homesh on vain ensimmäinen kohde, joka rakennetaan uudelleen. Muut hävitetyt kylät rakennetaan samoin uudelleen. PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz julmistelee, että armeija tulee estämään näitten ”ääriainesten” pääsyn evakuoituun kylään. Homesh oli viimeinen Samarian neljästä kylästä, jotka Sharon tuhosi elokuussa 2005.
VIIMEISEN TIEDON mukaan IDF on antanut luvan marssijoille mennä Homeshin raunioille sotilaitten ja poliisien suojaamina. Ensimmäiset marssijat aloittivat vaelluksensa aikaisin maanantaiaamuna.
Marssijoita uskotaan tulevan paikalle tuhansittain eri puolilta maata.
Palestiinalaiset ovat uhanneet puolustaa raunioita asein.
7. IRAN UHITTELEE turvallisuusneuvoston asettamien uusien pakotteiden alla todeten, että ne ovat
laittomia ja etteivät ne estä Irania jatkamasta ydinohjelmaansa. Iran on aloittanut omat merisota-harjoituksensa Persianlahdella USA:n ja Englannin sekä Ranskan kasvavien merivoimien silmien alla. Ranska lähetti alueelle oman lentotukialuksensa useine saattoaluksineen.
IRANIN ASEMAHTIA tarkkailevat ovat ilmaisseet epäilyksensä Iranin sotakaluston todellisesta kunnosta ja määrästä. He epäilevät, ettei Iranin uusin ohjus Shihab 3 eikä sen 1600 osakärkeä sisältävä räjähdekärki ole vielä valmis. Tähän päätelmään he ovat tulleet havaittuaan, ettei ohjusta ole esitetty sotaharjoituksissa ja että samoja laukaisualustoja käytetään toistuvasti uudelleen. He epäilevät, että Shihab 3 ohjuksen asemesta on käytetty Shihab 2 ohjusta, joka on maalattu katsojien hämäämiseksi Shihab 3:n puna-mustin värein. (lähde www.debka.com)
8. TURKKI ON LÄHETTÄNYT joukkojaan Irakin pohjoisosiin estääkseen jokakeväisen kurdien operaation. Tämä ei välttämättä ole USA:n suunnittelijoitten mieleen. Turkki on tiettävästi kieltänyt USA:n koneita lentämästä Kyproksen turkkilaisosan yllä. Tarkoittaneeko tämä Turkin ja USA:n suhteitten viilenemistä ?

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019