KESKIVIIKKO 28.03.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Gondi Rice lensi eilen kotiinsa tyytyväisenä saatuaan iskostetuksi
vastahakoisten Olmertin ja Abbasin paksuihin kalloihin, että heidän tulee keskustella, vaikka mitään keskusteltavaa ei olisikaan, ja sen tulee tapahtua joka toinen viikko. Sen Rice sentään sallii, ettei tarvitse kosketella Palestiinan valtion tulevia rajoja, ei palestiinalaispakolaisia eikä Jerusalemia. Tämä siksi, että hän sentään ymmärsi, ettei keskusteluja niistä asioista voisi kutsua keskusteluiksi. Sellaiset aiheet tulee säästää aikaan, jolloin puhutaan lopullisista suunnitelmista kahdelle kansalle, eikä sen aika ole vielä, Rice totesi.
Gondi Rice halusi äänensä kuuluvan myös Riadin arabiliiton kokouksessa, jonne hän lähetti kehotuksen edistää diplomaattista prosessia.
OLMERTIN KANSLIA ymmärsi asian siten, että jo pölyttyneet Juudean ja Samarian evakuoinnin suunnitelmat vedetään esiin ja suunnitelmia jatketaan niitten pohjalta. Olmertin suuri idea Palestiinan valtiosta, joka on täysin puhdistettu juutalaisista, on tämän instanssin käsityksen mukaan seuraava asia, johon tulee paneutua uudella innolla, olkoon sitten rasismia, etnistä puhdistusta tai mitä vain.
2. PA:N PUHEENJOHTAJKA Mahmoud Abbas näkee asiat vähän toisella tavalla.
Lennettyään tänään alkaviin Riadin arabiliiton kokoukseen hän kertoi puheessaan, että arabiliiton omaksuma saudisuunnitelma Israelin ja palestiinalaisten välisten ongelmien ratkaisemiseksi tarkoittaa käytännössä sitä, että Juudeassa ja Samariassa asuvien Israelin juutalaisten on parasta alkaa pakata matka-arkkujaan. Abbas kuitenkin jalomielisesti lupasi, että juutalaiset saavat kyllä sen jälkeen asua missä tahansa muslimien imperiumissa Mauretaniasta Indonesiaan saakka.
ABBAS SELVITTI, että arabien suunnitelma on Israelin viimeinen mahdollisuus rauhaan, selittämättä kuitenkaan tarkemmin, mitä sitten seuraa, jos Israel jättää sen käyttämättä.
ISRAEL VASTUSTAA eniten arabisuunnitelman vaatimusta palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta, koska sen katsotaan merkitsevän Israelin muuttumiseksi juutalaisesta kahden kansan valtioksi.
3. KARKOTUS HOMESHISTA NO II alkoi tänä aamuna. Paikalle oli jäänyt eilisestä arviolta 300 nuorta
aktivistia, jotka halusivat aloittaa tuhotun juutalaiskylän rakentamisen uudelleen. Pieniä kivien heittelyjä ja tappelunnujakoita käytiin paikalle kertyneitten uteliaitten arabien kanssa, mutta muuten kaikki sujui rauhallisesti tähän aamuun saakka. Poliisi ja armeija toivat paikalle tuhatkunta poliisia ja sotilasta poistamaan loput nuoret juutalaiset, joita vasemmistolainen lehdistö uskollisesti kutsuu oikeistolaisiksi. Mistä lieneekään tullut tuo terminologia, että voidakseen vaatia kaikkea juutalaisille luvattua maata omakseen täytyy olla oikeistolainen, ikään kuin asia ei koskisi muita kansalaisia ollenkaan. Nuorten poistaminen ei kuitenkaan sujunut enää yhtä sopuisasti kuin tulo, lievää välivaltaa on jouduttu käyttämään.
4. OLMERTIN HALLITUKSEN halvaantuminen on pysäyttänyt kaiken aktiivisen toiminnan aikana, jolloin tarvittaisiin tuoreita aloitteita ja suunnitelmia. Tässä tilanteessa israelilaiset voivat vain seurata sivusta, miten sen asioita suunnitellaan ja johdetaan ulkopuolisten toimesta. Rice halusi matkallaan Israeliin vakuuttaa, ettei USA ole vielä hylännyt Lähi Itää, vaan haluaa aktiivisesti osallistua ratkaisuihin. Israelin ja palestiinalaisten asioitten selvittelyn johto on kuitenkin siirtynyt Saudi Arabiaan. Saudit itse tuntuvat olevan haluttomia siihen asemaan, sillä he esittävät YK:n turvallisuusneuvostoa ja kvartettia ottamaan johdon.
Tänään alkaneen ja huomenna jatkuvan arabiliiton kokouksen jälkeen ollaan viisaampia, mihin suuntaan tuuli kääntyy tästä eteenpäin.
HALLITUKSEN TOIMIA tarkkailevat analysoijat katsovat hallituksen toimien rajoittuneen siinä määrin, että maata hallitaan nyt oikeusviranomaisten ja entisten tuomarien voimin. Ansel Pfeffer, jota olen ennenkin lainannut, vinoilee viimeisten vaalien kustannuksella: Se muistuttaa märkiin juhliin osallistunutta, joka seuraavana päivänä pää kivistäen tarkkailee juhlista otettuja kuvia eikä oikein usko silmiään: kenen kanssa oikein hengailin ja näytinkö minä todellakin tuolta? Pfeffer arvelee kansan katsovan silmät pystyssä valitsemiaan kansanedustajia ja ministereitä, tuollaisiako me todella valitsimme? Tulee mieleen Kari Suomalaisen pilapiirros juurevasta isäntämiehestä, joka lehdestä vaalituloksia tarkkaillessaan puhisee otsa kurtussa ja naama punaisena: P- -s, enhän minä noin äänestänyt.
PFEFFER LUETTELEE Israelin kansan ihmettelyn aiheita: Ei koskaan maan pääministeri ole ollut niin epäsuosittu kuin Olmert; puolustusministeriksi valitulle Peretzille ei olisi koskaan pitänyt antaa sitä salkkua; talousministerin on nähty vastaan ottavan kasoittain luvatonta rahaa; presidenttiä syytetään seksuaali-hurjastelijaksi; oikeusministeri jäi kiinni luvattomasta kielipususta naissotilaan kanssa; pääministeriä tutkitaan osallisuudesta useisiin rikoksiin; oppositiojohtaja juuri ja juuri välttyi syytteistä jne, eikä Winograd-komitea ole vielä julkistanut raporttiaan Libanonin sota II:n vastuuhenkilöistä, jotka sitä kauhulla odottavat.
Ja tämä on vasta jäävuoren huippu, ihmettelee tämä kaiken kokenut analysoija Pfeffer.
ISRAELISSA TARVITTAISIIN uudet vaalit ja uudet vastuuhenkilöt. Ongelmana on vain aikapula. Vaaleja ei kyhätä noin vain, ne voitaisiin pitää korkeintaan vuoden lopussa. Kuka maata johtaisi sinä aikana, kun kaikkien vastuuihmisten mielenkiinto on keskittynyt oman nahkansa säilyttämiseksi? Likudille mielipidetiedustelut lupaavat murskavoittoa, valtapuolue Kadima putoaisi niiden mukaan kärpässarjaan, mutta mikä tilanne olisi puolen vuoden jälkeen?
5. AINAKIN KUUSI IHMISTÄ KUOLI tiistaina maavallilla suojatun viemärivesilammikon murrettua vallin ja hölähdettyä pahaa aavistamattomaan Umis Naser beduiinikylään Gazan alueen pohjoisosassa vajaan 300 metrin päässä Israelin ja Gazan alueen välisestä turva-aidasta. 56 000 kuutiometriä puhdistamatonta viemärijätettä ja mutaa tulvi 3000 asukkaan kylään tuhoten tai tehden vaarallisiksi asua 387 taloa, joista 96 julistettiin tuhoutuneiksi tai käyttökelvottomiksi. Kuolleitten määrä voi nousta kymmeneen ja lisäksi kymmeniä loukkaantui; yli kymmenen ihmistä oli eilen illalla kateissa.
EILEN EI osattu kertoa onnettomuuden syytä. Palestiinan ympäristöministeri syytti Israelia katastrofista, koska se oli hänen mukaansa uhannut ampua Ruotsin ja muitten länsivaltojen lupaaman avun turvin suunnitellun uuden viemäröintijärjestelmän rakentajia. Toiseksi syytettiin länsivaltojen PA:lle asettamaa talousboikottia, joka on estänyt viemärijärjestelmän uusimisen.
PALESTIINAN LÄÄKINTÄAPU järjestö lupaa testata kaikki kylän asukkaat mahdollisen infektion vuoksi; UNRWA lupaa pystyttää 300 telttaa kotinsa menettäneille, ja monet muut IDF:n ohella ovat luvanneet apuaan.
ALKUPERÄINEN VIEMÄRIJÄRJESTELMÄ on Israelin rakentama 1980-luvulla silloin arvioitua 50 000 käyttäjää varten, mutta se on täysin riittämätön 250 000 asukkaalle. Suunnitelmia uuden rakentamiseksi on tehty, mutta niitä ei ole voitu aloittaa, koska ulkomaiset asiantuntijat eivät uskalla tulla Gazan alueelle, ja toiseksi varoja siihen ei ole. Nyt romahtanut viemärivesilammikko oli pienempi kahdesta. Muutaman päivän ajan jatkuneitten sateitten uskotaan nostaneen veden pinnan ja pehmittäneen suojavallin.
6. UUTISOTSIKOITA.
- IDF JOUTUI tulitaisteluun partioidessaan al-Aksan pyssymiesten kanssa tänä aamuna Jeninissä. Yksi pyssymies haavoittui vaikeasti ja menehtyi myöhemmin haavoihinsa. Lisäksi IDF pidätti yön aikana 37 etsittyä terroristia Juudean ja Samarian alueilta.
- ARVIOLTA 100 egyptiläistä sotilaallista neuvonantajaa on Mideast Newsline uutisen mukaan poistunut Gazan alueelta Hamasin uhattua heidän henkeään.
- ISRAELIN SÄÄ pysyy viileänä, joskin aurinko pilkistelee sapatin aattoon saakka. Ensi viikon puolivälissä ennustetaan viileää ja sateista säätä.
- TERRORISTIT ampuivat kaksi Kassam-rakettia Ashkelonia kohti tänä aamuna.
- USA, ISRAEL JA SAUDI ARABIA ovat käyneet salaisia neuvotteluja korvausten maksamiseksi palestiinalaispakolaisille, jotka haluavat jäädä asumaan maahan, jossa he nyt ovat. Libyan uskotaan vastustavan suunnitelmaa ja se uhkaa karkottaa kymmenet tuhannet maassa asuvat pakolaiset. Jordanian puolitoistamiljoonaa ja Libanonin 300 000 pakolaista ovat listan kärkisijoilla, eivätkä nämä maat vastustane suunnitelman toteuttamista, Syyrian 200 000 pakolaisen asema on epäselvä tässä vaiheessa.
- PERSIANLAHDELLA alkoivat eilen suuret USA:n laivaston sotaharjoitukset. Niihin osallistuu lahdella olevat kaksi lentotukialusta Stennis ja Eisenhover saattoaluksineen, 10 000 miestä ja sata lentokonetta. Alueella on myös ranskalainen lentotukialus saattueineen. Harjoituksissa simuloidaan iskuja vihollisaluksia vastaan, sukellusveneitten seurantaa sekä miinanharavointia tapauksessa, että Hormusansalmen merialue miinoitetaan öljynkuljetusten estämiseksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019