Friday, August 18, 2006

PERJANTAI 18.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
LIBANONIN ARMEIJAN joukot alkoivat eilen siirtyä Libanonin eteläosiin raskaine kalustoineen. Libanonin johto on kuitenkin kaiken aikaa vahvistanut, ettei sen sotilailla ole mitään aikomusta riisua Hizbullahin terroristeja aseista, kuten YK:n päätöslauselmat edellyttävät.
Myös YK:n johto on ilmoittanut, ettei YK:n mandaattiin kuulu aseriisunta. Niiden läsnäolo on siten enemmän symbolinen, ne varustetaan asein, mutta niitä kielletään käyttämästä aseitaan muuten, kuin äärimmäisessä itsepuolustuksessa.
RANSKA, joka oli innokkain YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuman tukija ja kiirehti YK:n rauhanturvaajien lähettämistä Libanoniin, on alkanut vetäytyä pois vastuusta. Le Monde lehden artikkelin mukaan Ranska lähettää paikalle vain 200 miehen symbolisen joukko-osaston entisten UNIFIL:n joukoissa palvelevan 200 miehen lisäksi.
SOTILAITA LIBANONIIN tarjoavat Italia, Belgia, Espanja ja Bangladesh, joka ilmoittaa voivansa lähettää 2000 miestä.
USA on tarjonnut ilmavalvontaa Libanonin yllä. Saksa ei halua antaa sotilaita, mutta tarjoaa laivaston partiointia Libanonin vesillä, joskaan ei YK:n valvonnassa, sekä poliisi- ja rajavalvojia Syyrian vastaiselle rajalle.
YK:n apulaispääsihteeri Mark Malloch Brown arvioi, että YK:n 3500 miehen vahvuinen joukko-osasto on valmis ottamaan vastuuta Libanonin eteläosassa 15 päivän sisällä. Kypros tarjoaa saartaan YK-joukkojen väliasemaksi.
ISRAELISSA mieliala on pettynyt YK:n joukkojen koosta ja niiden tehtävästä. Israel toivoi, että YK toisi Libanoniin ainakin 15 000 miestä, mikä nyt näyttää kuivuvan kasaan. YK:n johto ilmoittaa yksikantaan, ettei YK osallistu Hizbullahin riisumiseen aseista. Libanonin armeija veljeilee avoimesti Hizbullahin kanssa kutsuen sen terroristeja veljiksi. Hizbullah saa pitää aseensa ja tukikohtansa sekä kaivamansa luolastot . Libanonin armeijan parissa Hizbullah nähdään osaksi Libanonin armeijaa.
Israelissa on jo esitetty uhkauksia, että jos Hizbullahia ei riisuta aseista, Israelin armeija tulee tekemään sen. Se olisi onnetonta, koska vahvistetut YK:n joukot haittaisivat pahasti sen operaatioita, mikä voisi aiheuttaa ikäviä välikohtauksia.
ISRAELIN SISÄLLÄ on jatkuvaa nurinaa huonosti käydystä sodasta.
Eilen 200 mielenosoittajaa kokoontui Tel Aviviin vaatien pääministeri Olmertia eroamaan. Mielenosoittajat vertasivat Libanonin sotaa Jom Kippur-sotaan, joka sekin yllätti Israelin poliittisen johdon ja armeijan valmistautumattomana.
SODAN AJAKSI syytös- ja tutkimustoimet johtavia poliitikkoja vastaan keskeytettiin tai niitten julkistamista siirrettiin, mutta nyt niitä on tuotu julkisuuteen. Syytettyinä tai epäiltyinä ovat IDF:n päällikön Dan Halutzin lisäksi Ehud Olmert, jota syytetään lahjonnan vastaanottamisesta osakekaupan yhteydessä, oikeusministeri Haim Ramon, ministeri Tzahi Hanegbi ja myös presidentti Moshe Katsav. Tarkkailijat ennakoivat remonttia hallituksen sisällä epäiltyjen tai syytettyjen joutuessa eroamaan. Tämä avaisi monelle edellisestä hallituspaikkojen jaosta pettyneelle tilaisuuden saada valkoinen Volvo kuljettajineen ja oma virasto henkilökuntineen.
Puolustusministeri Amir Peretzin nimittämä Libanonin sotaa tutkiva komitea on saanut lähes yksimielisen tuomion, ja sen hajottamista vaaditaan. Peretzin uskotaan nimittäneen komitean vaientaakseen arvostelijat puoli vuotta kestävän tutkimuksen ajaksi. Arvostelijat valittavat komitean vetäjäksi nimitetyn Amnon Lipnik-Shahakin asemaa. Häntä arvostetaan ja häntä pidettiin pääministeriehdokkaana. Hänen olisi ehkä parasta luopua nimityksestään.
LIBANONIN JOHTO reagoi kärkevästi Syyrian presidentti Bashar Assadin puheeseen, jossa hän väitti Syyrian vastaisten voimien Libanonissa toimineen yhteistyössä Israelin kanssa. Assad hyökkäsi myös Jordaniaa, Egyptiä ja Saudi Arabiaa vastaan, joitten hän väitti avustavan USA:n haavetta uudesta Lähi Idästä. Tämä haave on Assadin sanoin osoittautunut illuusioksi.
MURHATUN entisen Libanonin pääministeri Rakif Haririn poika Saad Hariri syytti Assadia kiihotuksesta ja kehotti Libanonin kansaa asettumaan hallituksen tueksi. Hariri sanoi Syyrian käyttävän hyväkseen Kanan, Gazan ja Bagdadin vuodatettua verta tavalla, minkä johdosta Damaskoksen Muhajereen palatsia (presidentin palatsi) voidaan nimittää Mutajereen palatsiksi (kaupanvälittäjien palatsi). Saad Hariri ja hänen kannattajansa syyttävät Syyrian johtoa hänen isänsä ja 21 muun murhasta pommi-iskussa. Hän valittaa, että Israelin viiltämä Libanonin haava on syvä, mutta nyt sen ystävä (Syyria) viilsi vielä syvemmän haavan.
DRUUSIJOHTAJA Walid Jumblatt syytti Syyrian valmistelevan uutta teloituskampanjaa ja väitti Syyrian käyttävän Libanonia hyväkseen parantaakseen suhteitaan USA:n kanssa. Hän sanoi Syyrian sotivan Israelia vastaan Libanonin kustannuksella. Hän ihmetteli, miksei Syyria tunnusta, että Shaba Farms kuuluu Libanonille. Walid Jumblatt syyttää Syyriaa hänen isänsä murhasta.
Jotkut libanonilaiset lehdet kutsuvat Assadin puhetta sodan julistukseksi Libanonia vastaan.
TULITAUON KESTÄMISTÄ epäillään entistä selvemmin. Libanonin johtavien poliitikkojen kärkevät arvostelut Syyrian presidentti Assadin puheesta antavat ymmärtää, että Syyria haluaa ottaa kunnian Hizbullahin menestyksestä taisteluissa Israelia vastaan.
Libanonin poliittisen aseman sekavuutta lisää presidentti Emile Lahoud, joka avoimesti toteaa, että Hizbullah on osa Libanonin armeijaa. Täten Israelin tulisi antaa Etelä Libanonin valvonta Libanonin armeija ja Hizbullahin yhtyneille voimille. Lahoud tunnetaan kiinteästä Syyrian tukemisesta. Lahoun lausunto tarkoittaa myös sitä, että Israelin taistelu Hizbullahia vastaan oli samalla taistelu Libanonin hallituksen aloittamaa hyökkäystä vastaan. Kaksi Libanonin hallituksen jäsentä kuuluu Hizbullahin kannattajiin.
Hizbullahin johto seuraa Iranin omaksumaa taipumatonta periaatetta väittää tappiota voitoksi ja hylätä kaikki sovittelutarjoukset. Iranin mallin mukaan se pitää länsivaltoja hampaattomina, jotka oman mukavuutensa vuoksi eivät halua asettua sitä vastustamaan.
Hizbullah voitti ehkä yleisen mielipiteen, mutta taistelukentällä se hävisi. (asiatiedot: JPost Barry Rubin)
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n korkea virkailija kertoo JPostin mukaan, että Gazassa, Juudeassa ja Samariassa toimivat terrorijärjestöt ja -solut ovat saaneet kattijärjestöltään Hizbullahilta käskyn kiihdyttää hyökkäyksiään Israelia vastaan.
SUNNUNTAINA palestiinalaiset ampuivat kaksi Gard-tyyppistä Katjusha-rakettia Gazasta Israeliin, vain muutama tunti ennen tulitauon tulemista voimaan Libanonissa. Kassam-rakettituli Gazan alueelta on selvästi lisääntynyt siitä lähtien.
TORSTAINA palestiinalaiset hyökkäsivät useita israelilaisia jeeppejä vastaan niiden partioidessa Gazan alueen turva-aidalla.
IDF ei aio kuitenkaan siirtää asevoimiaan Libanonin rajalta Gazan lähelle, koska ei ole vielä selvää, miten tilanne kehittyy Libanonissa. Rakettituli Libanonista Israeliin on lakannut.
Myös palestiinalaisten yritykset itsemurhahyökkäyksistä ovat lisääntyneet. IDF ja Shin Bet saivat kiinni kahdeksan itsemurha-hyökkäyksen yrittäjää lyhyen ajan sisällä, jotkut heistä vasta Israelin alueella.
Torstaina sotilaat surmasivat palestiinalaisen, joka yritti lähestyä Gazan turva-aitaa. Hänellä oli mukanaan epäilyttävä kassi, josta vaijerit näkyivät ulos. Häntä varoitettiin useasti ennen tulen avaamista.
HAMAS VÄITTÄÄ, että Mossad, Israelin salainen tiedustelujärjestö, suunnittelee Damaskoksessa asuvan Hamas-johtajan Khaled Mashaalin teloitusta. Teloitus toteutettaisiin sen jälkeen kun korpraali Gilad Shalit on palautettu, kertovat lähteet.
Mossad yritti teloittaa Mashaalin 1997 Ammanissa myrkyllä, mutta hänet pelastettiin vasta-ampullilla USA:n vaatimuksesta.
Israelin ulkoministeriö kieltäytyy kommentoimasta asiaa.
IRAN ALOITTAA lauantaina laajan sotaharjoituksen, joka ulotetaan koko maan alueelle ilman päätöspäivää. Harjoituksen tarkoituksena on kokeilla Iranin omaksumaa uutta sotataktiikkaa. Iranin armeijan edustaja kenraali Muhammad Reza Ashtiani kertoo, että Iranin tulee valmistautua kaikkiin mahdollisiin hyökkäyksiin maata vastaan, ja että sen tulee olla esimerkkinä muille alueen valtioille. Sotaharjoitukseen nimeltä ” the Blow of Zolfaghar” (imaami Alin miekan nimi) osallistuu 12 jalkaväkirykmenttiä.
Iran myös tehostaa raja-alueittensa valvontaa, salakuljettajia vastaan, kuten armeija sanoo.
Iranin sotilasjohto kiistää, että se kouluttaisi Hizbullahin sissejä ja aseistaisi heitä.

Thursday, August 17, 2006

TORSTAI 17.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin armeija jatkaa vetäytymistään Libanonista, vaikka Libanonin armeija aloitti omien joukkojensa, 2., 3. ja 12. pataljoonan, sijoittamisen Lutanijoen eteläpuolelle vasta torstain vastaisena yönä, ja vaikka on jo täysin selvää, ettei Hizbullah aio luopua aseistaan. Pahempaa vielä, Libanonin hallitus on luvannut Hizbullahille, että se saa pitää aseensa, mutta ei näyttää niitä julkisesti.
IDF on jo luovuttanut joitain tukikohtiaan Libanonissa UNIFIL:n pienille joukoille.
RANSKAN PUOLUSTUSMINISTERI Michele Alliot.Marie ilmoitti eilen, että Ranska on valmis lähettämään Libanoniin 1700 miehen osaston, mutta se odottaa torstaina pidetyn neuvottelun tulosta sekä selvennystä joukkojen mandaatista kuten aseitten käyttöoikeudesta.
Ranskan, Turkin ja Malesian ulkoministerit keskustelivat eilen Beirutissa libanonilaisten viranomaisten kanssa joukkojen asemasta, ja ilmoittivat, että he edellyttävät Hizbullahin ensin suostuvan luopumaan aseistaan. Vain Marokko ja Indonesia ovat edelleen halukkaita tuomaan joukkojaan Libanoniin.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni keskusteli eilen YK:n pääsihteerin kanssa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen toteuttamisesta käytännössä. Annan lupasi, että 3500 YK:n sotilasta tulee Libanoniin viikon sisällä. Livni esitti Israelin toiveena, että joukot olisivat taisteluvalmiita ja hyväksyttävistä maista. Israel ei halua Libanoniin sotilaita maista, joitten kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita.
Annan sanoo, ettei Hizbullahin riisuminen aseista kuulu YK:n joukkojen mandaattiin, Livnin mielestä kuuluu.
Toinen kysymys koski Hizbullahin kaappaamia IDF:n sotilaita, joita se ei ole palauttanut vastoin YK:n päätöslauselmaa. Annan suostui tapaamaan kaapattujen sotilaitten omaisia.
IDF KATSOO, että sillä on oikeus, jota USA:n hallitus tukee, estää aseitten kuljetus Syyriasta Hizbullahille, eli se aikoo suorittaa ilmavalvontaa raja-alueella ja tuhota epäilyttävät rekat.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz päätti eilen asettaa ulkoisen tutkimuskomitean selvittelemään IDF:n selviytymistä Libanonin sodasta ja sen valmisteluista. Komitean jäsenet ovat IAF:n aiempi päällikkö kenraalimajuri Herzl Bodinger, aiempi puolustusministeriön kansliapäällikkö kenraalimajuri Iran Bilan, huolto-portaan päällikkö kenraalimajuri Ami Sagis ja Tevan puheenjohtaja Eli Hurwitz. Komiteaa johtaa aiempi yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Amnon Lipkin-Shahak. Poliitikot ovat arvostelleet Peretzin asettamaa komiteaa todeten, että se on Peretzin yritys välttää kiusallisia kysymyksiä ja vastuuta huonosti edenneestä sodasta. Myös puheenjohtajavalintaa pidetään huonona, sillä Lipkin-Shahakilla on läheiset suhteen Peretzin ja puolustusministeriön kanssa. Se tuskin takaa puolueettoman tutkimuksen.
Poliitikot haluavat todella puolueettoman ja sitoutumattoman tutkimuskomitean asettamista, jonka tulisi tutkia myös syyt, miksi IDF oli puutteellisesti varustettu ja miksi reserviläisten koulutusta oli laiminlyöty.
IDF:N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKKÖ Dan Halutz on joutunut kovaan ryöpytykseen. Hän oli käynyt hoitamassa osakesalkkunsa myymisen kolme tuntia sotilaitten kaappauksen jälkeen. Salkku oli arvoltaan 120 000 NIS, ja sen arvo aleni sodan aikana 8 %. Arvostelijat ovat ihmetelleet, miksi armeijan päälliköllä oli sellainen kiire hoitaa asioitaan samaan aikaan, kun tuhannet reserviläiset olivat jättäneet opintonsa, työpaikkansa ja liikeyrityksensä lyhyellä varoitusajalla ladaten aseitaan ja tykkejään kuolettavaan sotaan.
Tämä on israelilaisessa yhteiskunnassa tyypillinen tapa hoitaa yhteisiä asioita. Yksi äänekkäimmistä Halutzin arvostelijoista on Tzahi Hanegbi, jota itseään syytetään virka-asemansa väärinkäyttämisestä ja jonka erottamista ministerinpaikalta vaaditaan. Toinen erottamisuhan alainen on oikeusministeri Haim Ramon, joka erään naisen väittämän mukaan yritti pussata häntä ilman hänen suostumistaan. Kolmas epäilty on presidentti Moshe Katsav, jota myöskin syytetään asiattomasta lähentelystä.
Halutz tuskin hoiti päällikön tointaan huonosti sodan aikana. Jos häntä jostain voidaan syyttää, se koskee hänen uskoaan lentoaseen kykyyn saada Hizbullah alistumaan vain rajoitetuin maaoperaatioin. Tämä on tietenkin raskas syytös, sillä hänen pitäisi pystyä suunnittelemaan ja valvomaan armeijan valmiutta kaikkiin tuleviin konfliktitilanteisiin. Israelilla ei ole varaa virhearviointeihin, koska sitä ympäröi vihamielinen ja kostonhaluinen rintama joka puolelta. Peretz valitti, ettei IDF kertonut hänelle Hizbullahin raketeista.
Halutz oli eilen Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kuultavana, mutta hän pakeni paikalta - edustajien mukaan - välttääkseen edustajien ikäviä kysymyksiä.
OLMERTIN REALIGNMENT suunnitelma oli ehkä se naula, joka veti Olmertin vaalivoittoon, mutta tarkkailijoitten mukaan se voi myös vetää hänet alas korkeimmalta pallilta.
Sekä Olmertin että Peretzin kannatus on alimmillaan äskeisten gallupien tulosten mukaan.
Smith Research suorittaman gallupin mukaan, joka julkaistiin Globes päivälehdessä, 62 % israelilaisista uskoo, ettei Olmert hoitanut hommiaan hyvin sodan aikana, 34 % antoi myönteisen vastauksen.
Yediot Aharonot lehden Dahat instituutin suorittaman gallupin mukaan 47 % katsoi Olmertin onnistuneen,
51 % katsoi, että Olmert epäonnistui. Ma´ariv-lehden Teleseker gallup paljasti, että Olmertia kannatti 43 % ennen sotaa, 78 % sodan aikana ja vain 40 % sodan jälkeen.
Peretzin kannatus paljon surkeampi. Hänen kannatuksensa vaihteli tutkijain mukaan 28-31 %, sodan aikana yli 50 %.
Tulitaukosopimusta vastusti lähes kolmannes vastanneista, eli kielteiset luvut vaihtelivat 53-70 %.
Vastaajat asettivat syylliset järjestykseen: Olmert 49 %, Peretz 41 %, Dan Halutz 40 %, pohjoisen lohkon komentaja Udi Adam 18 %, vain 3 % uskoi, ettei sodassa ollut epäonnistumisia.
Puolueitten kannatus vaihtui: Kadima 29 (29); Labour 15 (19); Likud 20 (12) kansanedustajaa.
2. GAZAN RINTAMA
Mahmoud Abbas ja Ismail Haniyeh jatkoivat eilen keskustelujaan Gazassa yhteishallituksen muodostamiseksi. Abbas ilmaisi toiveikkuutensa hallituksen muodostamisesta ja tämän ”laittomuuden loppumisesta”. He myös esittivät kutsun Islamic Jihadille tulla mukaan hallitukseen, minkä sekä Gazassa että Syyriassa olevat järjestön johtajat ovat torjuneet.
Hamasin ja Fatahin yhteisymmärrystä himmensi myöhemmin Gazassa sattuneet kiivaat aseelliset yhteenotot järjestöjen pyssymiesten kesken. Niissä kuoli 14-vuotias Suleiman Abu Nasr ja viisi muuta haavoittui.
Hamasin edustajat vaativat kuitenkin, että Israelin tulee ensin vapauttaa pidättämänsä Hamasia edustavat hallituksen ministerit ja PLC:n 30 kansanedustaa. Neuvottelijoilla on kiire saada sopimus aikaan, sillä he pelkäävät IDF:n kiihdyttävän operaatioitaan Gazassa Libanonin taistelujen loputtua. Hamasin edustajat asettavat toiveensa ns. vankien dokumenttiin, joka ei hyväksy Israelin valtiota, mutta suostuu Palestiinan valtion perustamiseen Gazan ja Länsirannan alueille, joskin ensiaskeleena Israelin tuhoamiseksi.
IAF:N OHJUKSET tuhosivat asuintalon Khan Younisissa aikaisin keskiviikkona. Asukkaita oli varoitettu poistumaan talosta, mutta kaksi ihmistä oli mennyt sinne, ja he jäivät sortuneen rakennuksen raunioihin.
Talo kuului al-Aksan paikallisosaton johtajalle, ja kaksi talon raunioihin ruhjoutunutta miestä olivat myös al-Aksan jäseniä ja omistajan serkkuja. Omistaja ei itse ollut paikalla. Neljä muuta ihmistä haavoittui.
Eilen IDF:n sotilaat ampuivat kahta palestiinalaista, jotka pyrkivät Israelin puolelle Gazan alueelta.
KAHDEN FOX-TV-YHTIÖN TYÖNTEKIJÄN kaappauksesta Gazassa ei ole mitään uutta tietoa. Mikään järjestö ei ole esittänyt vaateita heistä, mikä kummastuttaa ja vaikeuttaa heidän etsimistään.
Uuden Seelannin ulkoministeri tuli Israeliin johtamaan neuvotteluja. Toinen kaapatuista on Uudesta Seelannista, toinen USA:sta.
3. KOTIRINTAMA
Israelilaiset pakolaiset ovat alkaneet suuresti epäillen ja kuulostellen, onko rakettituli todella loppunut, palata kotiseuduilleen Israelin pohjoisosissa. Monet. aivan liian monet, ovat löytäneet kotinsa tuhottuna, jos seinät ovatkin vielä pystyssä, kaikki ikkunat rikkoutuneina ja kattotiilet sirpaleina, sisätilat täynnä rojua.
Voi vain aavistella, miltä asukkaista tuntuu, kun ei ole kotia, ei vuodetta mihin päänsä kallistaisi.
Useimmilta ovat rahat loppuneet eikä työn alkamisesta ole kaikilla varmuutta. Myös tehtaat, teollisuusyritykset, maatilat ja laitokset ovat vielä sekasortoisessa tilassa.
Ihmisten mielessä kiertää kysymys: Miksi tämä kohtasi meitä? Miksi IDF ei ensimmäiseksi mennyt tuhoamaan raketteja ja niiden miehistöjä? Miksi IAF keskittyi kerrostalojen ja laitosten tuhoamiseen eikä etsimään ja tuhoamaan Israelia tuhoavia raakalaisia, kuten heitä nimitettiin? Oliko Olmertin tarkoituksena pehmittää mielipiteitä uusille juutalaisten karkottamisille osoittamalla, kuka käskee?
Mutta elämä alkaa palata vähitellen totuttuihin uomiinsa. Uusia siirtolaisia tulee maahan sodasta välittämättä. Heitä tulee USA:sta, Kanadasta, Englannista, maista, joista heitä on ollut vaikeinta saada lähtemään, runsaitten lihapatojen äärestä. Heidän motiivinsa tulla nyt on se, että anti-semitismi on noussut ja nousemassa kaikkialla läntisissä maissa, eniten Englannissa. Heitä metsästetään sieltä pois.
KIRKKOJEN MAAILMANNEUVOSTON Israelissa ja Lähi Idässä vieraileva protestantteja ja katolisia edustava delegaatio esitti havaintonaan, että Israel oli suunnitellut tuhota Libanonin jo ennen viimeistä sotaa, se vain odotti sopivaa syytä aloittaa tuhoaminen. Delegaation mielestä Israel ei voi sietää Libanonin valtiota, jossa kristityt, muslimit ja juutalaiset voivat elää sovussa keskenään. Sen mielestä Hizbullah ei ole kriisin todellinen syy, vaan Israelin ja Palestiinan välinen konflikti.
Delegaatio ilmaisi syvän paheksumisensa siitä, ettei Israelin hallituksen edustajilla ollut aikaa heille.
EPÄVARMA TURVALLISUUSTILANNE Israelissa ja muuallakin maailmalla on aiheuttanut peruutuksia turistien matkasuunnitelmiin Israeliin, mutta heitä tulee kuitenkin kaiken aikaa ja uusia varauksia tehdään.

Wednesday, August 16, 2006

KESKIVIIKKO 16.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF on alkanut vetää ensimmäisiä joukko-osastojaan Libanonista. Ensimmäiseksi on tarkoitus lomauttaa Libanonista palaavat reserviläiset. IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz arvioi, että kaikki joukot vedetään pois 10 päivän sisällä. Tämä siitä huolimatta, ettei ole varmuutta, ovatko Libanonin armeijan 15 000 miestä valmiit siirtymään Litanijoen pohjoispuolelta, minne he ovat kokoontuneet, joen eteläpuolelle.
LIBANONIN PUOLUSTUSMINISTERI Murr on tiettävästi tehnyt sopimuksen Hizbullahin kanssa, että se saa pitää aseensa, mutta ei esitellä niitä julkisesti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Libanonin armeijalla ole aikomustakaan riisua Hizbullahia aseista eikä ajaa sen miehiä Litanijoen eteläpuoleiselta alueelta. Hizbullahin miehillä on perheet Litanijoen eteläpuolisissa kylissä, heillä on siellä sukulaisia ja tuttavia, ja heidän louhimansa luolastot ja tukikohdat, luvultaan lähes 200, alueen keskiosalla ovat koskemattomat, koska IDF ei tuhonnut niitä.
RANSKA on valmis lähettämään joukkojaan Libanoniin, mutta se odottelee muitten maitten sitovia lupauksia. Ranskalainen kenraali on sanonut, etteivät ranskalaiset joukot osallistu Hizbullahin riisumiseen aseista. Samoin UNIFIL:in päällikkö Libanonissa sanoo, etteivät sen joukot riisu ketään aseista. Jos väkivaltaisuuksia syntyy Hizbullahin ja IDF:n sotilaitten välillä, UNIFIL voi vain pyytää osapuolia lopettamaan. Niillä ei ole lupaa avata tulta muuten kuin itsepuolustukseen.
YK:N PÄÄSIHTEERI Annan lähetti kirjeen sekä Olmertille että Sinioralle Libanoniin, jossa hän antaa yksityiskohtaisia ohjeita: Kumpikaan osapuoli ei saa avata tulta konfliktitilaisuudessa, vaan ensin tulee pyytää lupa YK:n pääsihteeriltä. Hän myös tähdensi, ettei Hizbullahin riisuminen aseista ole YK:n tärkein mandaatti, ja että YK:n joukkojen kokoaminen alueelle kestää viikkoja tai kuukausia.
YK:N LIBANONIN OPERAATIOSTA on tullut piirileikki ennen kuin se on edes ehtinyt alkaa. Israel ei voi vetää joukkojaan Libanonista, ennen kuin on olemassa joukko-osasto, jolle se voi luovuttaa vastuun siitä.
Israelin kanta on tämä: ”Toinen osapuoli (Hizbullah) on aiheuttanut tahallisen provokaation hyökkäämällä toisen (Israelin) kimppuun, murhaamalla kahdeksan ja kidnappaamalla kaksi sen sotilasta. YK ei voi kohdella näitä osapuolia tasavertaisesti. Toinen on tuomittava hyökkääjänä ja toinen on uhri, ja tätä YK ei ole tehnyt.”
Annan puolustautuu sanoen, että hän tuomitsi Hizbullahin, mutta syyttää Israelia kohtuuttoman voiman käytöstä. Täten hänen mielestään kohtelu on tasapuolinen. Annan ei ota huomioon sitä, että useissa YK:n päätöslauselmissa vaaditaan Libanonin hallitusta takavarikoimaan Hizbullahin aseet. Tätä se ei ole tehnyt.
ISRAELIN ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkustaa Yhdysvaltoihin, jossa hänen tarkoituksensa on selvitellä tätä asiaa, YK:n rauhanturvajoukkojen saapumista Libanoniin, sekä kaapattujen Israelin sotilaitten palauttamista.
YK EI OLE SAANUT selkeitä tarjouksia joukkojen lähettämisestä Libanoniin, mutta kiinnostuneita ovat Ranska, Italia, Turkki, Malesia ja Indonesia. Tusinan verran muita maita on ilmoittanut osallistuvansa kustannuksiin.
Ranskalainen kenraalimajuri Alain Pellegrini tulee johtamaan YK:n joukkoja, joka johtaa myös YK:n nykyistä 2000 miehen joukko-osastoa Libanonissa. Tämä takaa piirileikin jatkumisen Libanonissa.
Israel on esittänyt uhkauksen, että jos YK ei pysty tai halua riisua Hizbullahia aseista ja poistaa sen terroristeja Libanonin eteläosista, Israel tulee tekemään sen. Tämä tarkoittaisi uutta sotaa.
2. IRAN JA SYYRIA
Sekä Iranin että Syyrian presidentit ovat pitäneet julkisia puheita Libanonin sodan keskeytyessä. Molemmat johtajat ovat todenneet Hizbullahin voittaneen yli kuukauden kestäneen sodan.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kehui Hizbullahia todeten, että se menestyksellisesti vastusti IDF: voittamattomana pidettyä armeijaa yli kuukauden siinä, missä IDF edellisellä kerralla eteni Beirutiin 7 päivässä. Assad myös suorastaan ärsytti Israelia hyökkäämään Syyriaan, koska hänen mielestään nyt on sopiva aika siihen IDF:n menetettyä myyttisen iskukykynsä. Assad sanoi, että USA:n kuvitelma uudesta Lähi Idästä on osoittautunut illuusioksi Hizbullahin voiton myötä, ja että rauhanprosessi on kuollut.
Israel on pitänyt itsellään oikeuden iskeä Syyriasta Hizbullahille aseita kuljettaviin rekkoihin
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad puolestaan syytti USA:n ha Englannin johtoa siitä, että ne tahallisesti viivyttivät tulitauon syntymistä ja sitten sen toimeenpanoa. Hänen mielestään USA on menettänyt oikeutensa toimia YK:ssa ja sen turvallisuusneuvostossa, ja sen pitäisi erota niistä. Myös Ahmadinejad kehui Hizbullahia ja onnitteli sitä voitosta.
IRANILAINEN SAARNAAJA Ahmad Khtatami varoitti perjantain saarnassaan Israelia ajattelemaan kahdesti, ennen kuin se hyökkää Irania vastaan. ”Ajatelkaa Libanonin tilannetta. Jos 70 km:n kantomatkan raketit pystyivät muuttamaan Israelin pohjoisosan kaupungit haamukaupungeiksi, mitä Iranin 2000 km:n päähän yltävät Shihab-ohjukset pystyvät tekemään Tel Avivin keskustalle?. Khatami on jäsenenä asiantuntijoitten ryhmässä (assembly of experts), jolla on oikeus erottaa ja valita Iranin ylin johtaja, mutta hän ei ole valtion viranomainen. Khatami viittasi puheessaan mahdollisuuteen, että Shihab-3 varustettuna ydinkärjellä ammutaan Israelin suuriin asutuskeskuksiin. Ahmadinejad on luvannut antaa Iranin vastauksen YK:n vaatimukseen sen ydinohjelman alistamisesta kansainväliseen tarkkailuun 22.elokuuta, joka vastaa 27. päivä rajab-kuuta islamilaisessa kalenterissa. Silloin muhamettilaisten uskomuksen mukaan Muhammed teki yöllisen matkan Temppelivuorelta paratiisiin.
Iran on määrätietoisesti kehittänyt omaa aseteollisuuttaan. Se valmistaa omia tankkeja ja tykkejä, lentokoneita ja ohjuksia, joista yksi monikärkiohjus pystyy välttämään tutkavalvonnan, sekä torpedoja, joita Iran kehuu haavoittumattomiksi niiden suuren nopeuden vuoksi.
Israelin holokaust-museon Yad Vashemin puheenjohtaja Avner Shalev valittaa sitä, ettei maailma reagoi mitenkään Iranin toistuvasti esittämiin kansanmurha-uhkauksiin Israelia vastaan.
3. GAZAN RINTAMA
Palestiinalaiset jatkavat edelleen Kassam-rakettiensa ampumista Israeliin. Eilen kaksi Kassamia putosi Nahal Ozin lähettyville, onneksi ilman henkilövahinkoja, mutta kovaa meteliä ne pitävät räjähtäessään.
Palestiinalaiset ovat ampunet yli 1000 Kassam-rakettia Israeliin Gazasta vetäytymisen jälkeen vuosi sitten.
IDF aloitti sotilasoperaation Gazan alueella puolitoista kuukautta sitten sotilaan kaappauksen jälkeen. Sinä aikana lähes 200 palestiinalaista on saanut surmansa, mutta Kassam-raketteja ammutaan kaiken aikaa.
IDF hajotti eilen tyhjennetyn rakennuksen Gazan alueella Jabaliyan pakolaisleirissä. Kahdeksan ihmistä haavoittui rakennuksen ulkopuolella, mukana talon omistaja vaimonsa ja lastensa kanssa.
UUSI SEELANTI lähetti diplomaattiedustajansa kiireesti Gazaan pyrkimyksissään vapauttaa tuntemattomien pyssymiesten kidnappaama uusseelantilainen valokuvaaja Olaf Wiig sekä amerikkalainen reportteri Steve Centanni, jotka työskentelivät Fox TV-yhtiölle. He ajoivat TV-merkinnällä varustetulla autollaan PA:n turvallisuuspalvelun parkkialueelle, kun kaksi kuorma-autoa ajoi heidän autonsa viereen. Heidät kiskottiin kuorma-autoon, jotka ajoivat tiehensä. Heistä ei ole kuultu mitään sen jälkeen, vaikka PA:n poliisi asetti tiesulkuja ja on tehnyt tehostettuja etsintöjä heidän löytämisekseen, mutta ilman tulosta.
Neuvottelut heidän vapauttamisekseen on aloitettu.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas keskusteli maanantaina ja eilen PA:n pääministeri Ismail Haniyehin kanssa yhteishallituksen muodostamisesta Hamasin ja Fatahin kesken. Toinen kiireinen asia on israelilaisen panttivangin Gilad Shalitin vapauttaminen, mitä egyptiläiset diplomaatit ovat hoitaneet toistaiseksi ilman tulosta. Abbas vaatii vangin vapauttamista välittömästi, mutta hänen vangitsijansa vaativat maksuksi tuhansien palestiinalaisvankien vapauttamista. Haniyeh haluaisi ratkaista asian ennen Qatarin matkaansa, mutta hänellä ei ole valtaa kaappaajiin.
4. KOTIRINTAMA
Sodasta ja sen ikävästä jälkiselvittelystä huolimatta elämä Israelissa jatkuu. Juutalaiset ovat tottuneet vuosi-tuhansia kestäneen pakolaisuutensa aikana kestämään toistuvat ahdistusten ajat.
MAANANTAINA vihittiin Tel Avivissa 50 avioparia massavihkimyksenä. Heidän alkuperäinen tarkoituksensa oli suorittaa vihkiminen pohjoisen kaupungeissa, mutta sota ja sen aikaan saamat raketit muuttivat suunnitelmat. Seremonioihin kuuluivat myös eksoottiset tanssiesitykset ja osanottajille tarjotut hieronnat.
Jotkut sulhasista tulivat suoraan sotanäyttämöltä ja joutuivat palaamaan seuravana päivänä.
KESKIVIIKKOAAMUNA tuli 800 uutta maahanmuuttajaa, olim, USA:sta, Kanadasta ja Englannista Nefesh B´Nefesh ohjelman puitteissa, joka tarjoaa apuaan ja tukeaan maahan muuttajille.
Kaikkiaan 4000 uutta kansalaista on tullut Israeliin sodan alkamisesta lähtien yli kuukausi sitten.
EGYPTIN USKONNOLLISET AUKTORITEETIT ovat kieltäneet egyptiläiseltä saarnaajalta oikeuden saarnata perjantain rukoustilaisuuksissa siksi, että hän antoi fatwan, uskonnollisen määräyksen muslimeille, surmata jokainen sionisti missä tahansa sodan aikana. Al-Azhar, maailman arvostetuin sunni-instituutti, antoi vasta-fatwan, jossa kielletään surmaamasta israelilaisia Egyptissä, koska sellainen luokitellaan terrorismiksi. Israelilaisten surmaaminen Egyptin ulkopuolella sen sijaan sallitaan tämän tulkinnan mukaan. Tämä siksi, että jokainen israelilainen on potentiaalinen sotilas sodan aikana, mutta se koskee vain Israelin juutalaisia, ei arabeja.
Tulkinta sai aikaan vastalauseita, koska se voidaan tulkita siten, että kun Israelin juutalainen tulee Egyptiin sodan aikana, hän on turvassa, häntä ai voida surmata.

Tuesday, August 15, 2006

TIISTAI 15.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Taistelevat osapuolet ovat lopettaneet toistensa tulituksen ja Hizbullah on keskeyttänyt rakettiensa laukomisen israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin tulitaukosopimuksen mukaan.
Vain pari pientä välikohtausta sattui eilen. Molemmissa tapauksissa Hizbullahin terroristi käyttäytyi IDF:n sotilaitten mielestä uhkaavasti ja nämä avasivat tulen luultavasti surmaten hänet. Hizbullah menetti eilen seitsemän kaatunutta eri välikohtauksissa, viisi IDF:n sotilasta haavoittui.
LIBANONILAISET SIVIILIT ovat alkaneet palata koteihinsa pohjoisesta, jonne he olivat paenneet sotaa pakoon. IDF on kuitenkin antanut ohjeet pidätellä siviilien saapumista kyliinsä, koska niissä on paljon räjähtämättömiä kranaatteja ja tykinammuksia. Toisaalta tilanne on vielä niin jännittynyt, että väärinkäsityksiä voi sattua.
IDF valmistautuu vetäytymään miehittämiltään alueilta viikon lopusta alkaen, jos siihen mennessä Libanonin armeijan joukot ovat yhdessä UNIFIL:n joukkojen kanssa valmiit ottamaan vastuun alueista. tarkkailijat ihmettelevät, mistä Libanon saa 15 000 miestä, kun sillä on tiettävästi vain pari tuhatta sotilasta.
IDF:n pelkona on, että palaavien libanonilaisten joukossa on siviileiksi naamioituja Hizbullahin terroristeja, mutta se ei voi enää vaikuttaa asiaan. Libanon on ilmoittanut, että se ottaa vastuun vasta Hizbullahin poistuttua Etelä Libanonista. Se on Ranskan tavoin ilmoittanut, ettei se aio riisua Hizbullahia aseista.
TÄMÄN JÄLKEEN alkaa jälkien siivoaminen ja saavutusten tai menetysten mittaaminen.
Sekä Israelin hallitus että Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah ovat vakuuttaneet voittaneensa.
PÄÄMINISTERI OLMERT esitteli eilen Knessetille ”voittopuheensa”, mutta siitä oli veto poissa.
Tuhannet ihmiset, sotilaat ja siviilit, libanonilaiset ja israelilaiset ovat menehtyneet tai vammautuneet, osa heistä loppuelämänsä ajaksi. Satoja tai ehkä tuhansia koteja on tuhottu, siltoja, maanteitä, lentokenttien kiitoratoja, julkisia laitoksia ja instituutioita on vaurioitettu. Yli 500 000 israelilaista ja yli miljoona libanonilaista joutui lähtemään kodeistaan sotaa pakoon. Monet heistä löytävät palatessaan kotinsa tai talonsa tuhottuna tai varkaitten jäljiltä tyhjennettynä, kylänsä infrastruktuurin vaurioituneena.
Israelin poliitikot pidättävät vielä henkeään odotellessaan, ovatko taistelut todella loppuneet ja onko jo aika aloittaa syyllisten etsintä ja tehtyjen virheitten tutkiminen. Useimmat käyttäytyivät vielä eilen korrektisti, vaikka tyytymätöntä murinaa kuuluikin takapenkistä ja pari ”kuumakallea” poistettiin salista.
TYYTYMÄTTÖMIEN HUULILLA on sanat, joita on vältetty lausumasta ääneen: Virallinen tutkimuskomitea. Hallituksen vastaavat, pääministeri ja puolustusministeri, ovat täysin tietoisia tästä ja kumpikin on luvannut asettaa oman tiiminsä tutkimaan sotaan johtaneita tilanteita ja sodan johtamistapaa. Mutta tämä ei ole sitä, mitä tyytymättömät haluavat. Sodan tärkeimmät tavoitteet: Kaapattujen sotilaitten palauttaminen ja Hizbullahin riisuminen aseista, jäivät saavuttamatta, eikä YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuma anna mitään toiveita kummankaan toteutumiseksi.
HIZBULLAHIN JOHTAJA NASRALLAH ilmoitti eilisessä puheessaan, ettei aika ole sopiva aloittaa keskustelua hänen järjestönsä riisumisesta aseista. ’
Toisaalta hän osaa käyttää oikeita argumentteja. Hän vetosi Libanonin kansaan luvaten, että Hizbullahin seuraava tehtävä on IDF:n tuhoamien talojen ja asuntojen korjaaminen. Tällaista kieltä kansa ymmärtää. Nasrallah voi olla kiihkouskova, mutta hänellä on jalat maassa, vaikka onkin kansankiihottaja.
Nasrallahin puheen jälkeen al-Manarin TV:ssä eilen illalla libanonilaiset tungeksivat kaduille aseitaan laukoen, tanssien ja laulaen. He yhtyvät Nasrallahin vakuutukseen, että Hizbullah on sodan voittaja.
KNESSETIN PUHEENJOHTAJA Dalia Itzik esitti omassa puheessaan tunnepitoisen vetoomuksen hallitukselle kansallisen yhtenäishallituksen muodostamista selvittelemään tehtyjä virheitä, yhdistämään kansaa ja valmistelemaan seuraavaa sotaa, joka hänen mukaansa on väistämätön.
OPPOSITIOJOHTAJA Binyamin Netanyahu (Likud) sanoi, että erimielisyyden Olmertin kanssa ovat liian suuret sellaisen hallituksen muodostamiseksi. Myös Israel Beiteinun johtaja Avigdor Lieberman pitää mahdottomana liittyä hallitukseen, jonka tärkein tavoite on juutalaisten karkottaminen kodeistaan ja heidän kotiensa tuhoaminen, kuten Olmert esitti sodan alkuvaiheissa.
OLMERTIN HALLITUKSEN hajottamista vaadittiin jo sodan aikana, ja nyt vaatimukset on uusittu entistä pontevammin. Erään mielipidetiedustelun mukaan Olmertin johtama Kadima-puolue saisi vaivaiset 20 Knessetin paikkaa, nyt 29, ja Peretzin johtama Labour-puolue 12 paikkaa, nyt 19. Hallituksen saama mandaatti on todella kutistumassa olemattomaksi.
Sodan aikana julkaistun artikkelin mukaan USA:n toiveena oli, että Israel olisi laajentanut sotatoimet Syyriaan, mitä USA olisi tukenut, ja sitä kautta päässyt iskemään Iraniin, jolla on puolustussitoumus Syyrian kanssa. Tämä olisi antanut USA:lle oikeutetun mahdollisuuden hoitaa kiusallista Iranin kiistaa julistamatta avointa sotaa. Eräs kolumnisti laskeskeli, että sota Syyrian kanssa olisi vaatinut Israelilta ehkä 500 kuolonuhria, mikä olisi kuitenkin hänen mukaansa ollut pieni uhraus sen saavutuksiin verraten. Se olisi lopettanut Hizbullahin toiminnan valtiona Libanonin valtion sisällä ja se olisi lopettanut Syyrian terroristijohtajien toiminnan Syyrian pääkaupungista. Ja tärkeimpänä, se olisi antanut mahdollisuuden iskeä Iranin ydinlaitoksiin, valmiina tai rakenteilla oleviin. Tämä oli liian suuri pala Olmertin hallitukselle.
New Yorker lehden artikkelin mukaan Israelin puolustusvoimat valmistautuivat iskemään Hizbullahin kohteisiin ja viikkoja ennen israelilaissotilaitten kaappaamista. USA:n intressissä oli Hizbullahin heikentäminen, koska se koulutti ja toimitti taistelijoita USA:n vastaisille joukoille Irakiin. Kysymyksessä olivat lentohyökkäykset Hizbullahin infrastruktuuria vastaan. Juuri tätä IAF:n koneet tekivät 33 päivää kestäneitten sotatoimien ajan. On epäselvää, johtuiko Olmertin haluttomuus maajoukkojen lähettämisestä Libanoniin USA:n vaatimuksesta tai varoituksista, mutta IDF sai aikaa vain 48 tuntia operaatioon, joka olisi vaatinut ainakin kaksi viikkoa ja puhdistusoperaatioihin sen jälkeen pari kuukautta lisää.
2. GAZAN RINTAMA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Ismail Haniyeh puuhaavat yhteishallitusta Hamasin ja Fatahin kanssa. Molemmat ovat huolissaan, että maailman media on menettänyt mielenkiintonsa palestiinalaisten asiaan, ja haluavat päästä taas lehtien etusivuille. Haniyeh on saanut kutsun matkustaa Qatariin neuvottelemaan asioista. Qatar on Egyptin ja Jordanian kanssa toiminut aktiivisesti rauhan palauttamiseksi palestiinalaisten alueille. Hamasin johto on tiettävästi jakaantunut yhteishallituksesta Fatahin kanssa, kuten myös PRC:n kaappaaman korpraali Gilad Shalitin palauttamisesta.
Palestiinalaiset ovat saaneet suurta rohkeutta IDF:n Libanonin sodan surkean menestymisen vuoksi. He pitävät sitä Israelin lopullisen tuhon enteenä ja lehdet ja TV ovat täynnä artikkeleita ja ohjelmia, joissa arvioidaan Israelin tuhoamisen mahdollisuutta. He katsovat, että Israel on ainiaaksi menettänyt kykynsä puolustautua menestyksellisesti.
Palestiinalaiset ampuivat tänä aamuna Kassam-raketin Nahal Oz kibbutsin lähelle.
IDF surmasi eilen Beit Hanoun lähellä kolme palestiinalaista, jotka olivat ampuneet Grad-raketin Ashkeloniin.
Jeninissä eräs palestiinalainen kirosi Nasrallahia, mikä aiheutti joukkotappelun kahden perheen välillä. Seitsemän ihmistä haavoittui vakavasti veitsien viilloista ja puukartuista.
3. KOTIRINTAMA
Syyrian presidentti Bashar Assad on omalta kannaltaan arvioinut Libanonin sodan tuloksia ja tullut siihen päätelmään, että IDF kärsi hävettäviä tappioita taistellessaan Hizbullahin muutaman tuhannen miehen joukkoja vastaan, ja että nyt on sopiva tilaisuus aloittaa Golanin ylängön vapauttaminen Syyrian omin voimin. Hän lupasi pitää tärkeän linjapuheen vielä tänään tiistaina.
WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aaron Klein arvioi artikkelissaan 15.08.06 IDF:n sotatoimia. Hänen mukaansa IDF menetti kaiken taistelukykynsä Olmertin jatkuvan jarrutuksen ja viivyttelyn vuoksi. Se lisäsi myös IDF:n miestappioita, koska he joutuivat odottelemaan asemissaan Libanonin puolella joutuen Hizbullahin terroristien kranaattien ja ohjusten tulituksen alle pystymättä itse toimimaan.
Israelilaiset pakolaiset ovat myös alkaneet palata pohjoiseen koteihinsa. Eräs bussiyhtiö on luvannut kuljettaa heidät heidän kotiseuduilleen ilmaiseksi.
Hizbullah ampui tiistaiaamuna seitsemän rakettia. Ne putosivat omalle puolelle eikä IDF vastannut niihin.
Aiemman pääministerin Ariel Sharonin tila on huonontunut ratkaisevasti. Hänen sekä molemmat keuhkonsa että aivonsa ovat osoittaneet toiminnan heikkenemistä.
Jotkut suomalaiset oivat kyselleet, onko Israelissa puute ruuasta ja muista välttämättömyys tarvikkeista.
Täytyy tunnustaa, ettei sota ole koskenut suurinta osaa kansasta juuri ollenkaan. Uutisia on seurattu ja kannuja valettu, mutta muuten elämä on jatkunut normaalina. Hyvin monilla ihmisillä on kuitenkin sukulaisia tai ystäviä pohjoisessa, tai heidän poikansa, tyttärensä tai aviopuolisonsa sotivat Libanonissa, heitä sota tietenkin riipaisee aivan eri tavalla.
Huonosti mennyt Libanonin sota on kuitenkin jättänyt syvälle sielun pohjaan juuttuneen huolen Israelin kyvystä selviytyä, jos tulee sota, jota kutsutaan sodaksi. Suuria puutteita havaittiin sotilaitten varusteissa ja varustelussa sotanäyttämöllä, sekä sotilaitten koulutuksessa. Panssarijääkärit valittivat, etteivät he olleet koskeneet hienoihin koneisiinsa vuosikausiin. Suurin puute oli kuitenkin kokematon johto.

Monday, August 14, 2006

MAANANTAI 14.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
TULITAUKO alkoi virallisesti tänä aamuna kello kahdeksan Israelin aikaa.
Israelin puolustusministeri Amir Peretz lupasi, että kaikki aseet Israelin puolella hiljenee silloin.
IDF tulee avaamaan tulen vain silloin, kun sitä vastaan hyökätään tai se on vaarassa. IDF tulee pysyttelemään nykyisissä asemissaan eikä jatka operaatioitaan kyliin ja kaupunkeihin.
IAF suoritti viimeiset pommituslennot vielä aamulla ennen tulitauon alkamista Beirutin ja Bekaan laakson kohteisiin. Nyt kaikki koneet on pysytetty maassa ja tykistö on lopettanut tulituksensa.
Hizbullah on uhannut, ettei se tule lopettamaan sotatoimiaan ennen kuin IDF poistuu Libanonin alueelta.
Hälytyssireenit soivat aamulla monissa Israelin kaupungeissa varoittaen rakettien lähestymisestä.
33 päivää kestäneitten taistelujen aikana Libanonissa 166 israelilaista sai surmansa, heistä 114 sotilasta ja 52 siviiliä, tuhatkunta haavoittui. Libanonilaisia kuoli vajaa 780, haavoittuneita on n. 3800.
Hizbullah menetti kaatuneina n. 500 terroristia, mutta se ei ole antanut omia lukujaan.
SUNNUNTAINA Hizbullah ampui Israeliin ennätykselliset 250 rakettia. Yksi ihminen kuoli Haifan alueella raketin iskusta. Kolme ihmistä haavoittui hengenvaarallisesti, 11 muuta lievemmin raketin sirpaleista.
Hizbullah on ampunut 33 päivän aikana yli 4000 rakettia Israeliin, osa niistä Fajr-5 pitkänmatkan.
IDF MENETTI kaksi upseeria ja kolme sotilasta kaatuneina sunnuntaina kahdessa eri tapauksessa, molemmissa pt-ohjuksen aiheuttamana. Yksi pt-ohjus osui jalkaväkijoukkoon, jonka upseeri ja kolme sotilasta kuoli, 20 muuta haavoittui.
Toisessa tapauksessa pt-ohjus osui tankkiin. Siinä upseeri kuoli ja sotilas haavoittui.
Sunnuntaiaamuna IAF ampui alas Hizbullahin lähettämän ohjaajattoman tiedustelukoneen Libanonin ilmatilassa. Sunnuntai-iltana IDF:n sotilaat havaitsivat kuorma-auton Libanonin puolella rajaa matkalla kohti Metullaa. Sotilaat tuhosivat auton, joka oli lastattu täyteen räjähteitä.
IAF levitti lentolehtisiä Beirutiin ja Libanonin eteläosiin varoittaen asukkaita, että he joutuvat vaaraan, jos Hizbullah rikkoo tulitaukoa, koska Israel tulee vastaamaan siihen rajusti. Niissä myös selitetään, että Hizbullah palvelee vain Iranin ja Syyrian etua.
LIBANONIN SODAN JÄLKIPUINTI on jo aloitettu, vaikka ei ole varmaa, onko sota nyt lopussa.
Israelin poliittinen kenttä laidasta laitaan syyttää hallitusta karkeista virheistä ja laiminlyönneistä, joskin lähtien eri perusteista. Yleisin huomio näyttää olevan, että hallitus toimi ilman kokonaisnäkemystä, mihin se pyrkii ja mikä on sen päämäärä. Olmertia verrataan ison firman palkkaamaan asianajajaan, mikä hän onkin koulutukseltaan, joka ei pysty suunnittelemaan yhtiön strategiaa ja tulevaisuutta ja jolta puuttuu kokonais-näkemys tilanteesta. Kysymyksiä asetetaan toisensa perään, joita kuppiloissa on ihmetelty mutta pidetty toistaiseksi pienen sisäpiirin keskusteluina sodan aikana. Nyt ne tuodaan julkisuuteen.
ULKOMINISTERI LIVNIN outoa hiljaisuutta ihmetellään myös. Miksi hän ei sukkuloinut pitkin Eurooppaa näiden 33 päivän aikana vaatien ja selittäen, mikä Israelin tilanne on käytännössä. On esitetty syytteitä, että hän keskittyi varmistamaan omaa asemaansa tilanteeseen, jossa etsitään sotarikollisia. Myös hänen luonnekuvansa eristyneisyyttä mutta hillitöntä oman etunsa tavoittelemista pyritään erittelemään.
IDF:n yleisesikuntapäällikköä syytetään, ettei hän ollut ajan tasalla kommandoiskun tapahtumahetkellä ja että hän ymmärsi tilanteen täysin väärin. Vain päivää ennen sotatoimien alkua hän vielä varasi itselleen ja perheelleen lomamatkan Israelin pohjoisosan hotelliin. Hän vakuutti IAF:n pystyvän nujertamaan Hizbullahin, ja sai tälle idealleen Olmertin hyväksymisen siirtäen ratkaisevia maataisteluja viime hetkeen.
IDF:N VARUSTEISSA on ollut suuria puutteita. IDF:n varustelupäällikkö Avi Mizrachi sanoo, että armeija pystyisi varustamaan sotilaat toista rintamaa varten. Kuitenkin rahapulan vuoksi reserviläiset joutuivat hankkimaan luodinkestäviä turvaliivejä USA:n juutalaisten avustusten turvin taistelujen jo ollessa käynnissä. IDF:n hienot Merkavat oli jätetty ilman Rafaelin kehittämää suojajärjestelmää, jolla olisi säästetty useita pt-ohjusten tuhoamiksi joutuneita panssareita lukuisten ihmishenkien lisäksi. Joissakin tapauksissa sotilailla ei ollut ruokaa eikä juomaa Libanonissa, ja he joutuivat varastelemaan niitä kylistä.
KOLME ISRAELIN VASEMMISTOLAISTA VAIKUTTAJAA, kirjailijat ja kommentoijat David Grossman, Amos Oz ja A B Yeshoshua, pitivät yhteisen lehdistökonferenssin sunnuntaina, jota media kuuliaisesti seurasi.
He vaativat ”tämän mielettömän tuhon lopettamista juuri tällä hetkellä”. Tämä oli heidän sanomansa. Grossman menetti oman poikansa kaatuneena sunnuntaina pt-ohjuksen iskiessä hänen johtamaansa tankkiin Libanonissa. He syyttävät hallitusta sodan aloittamisesta ja sen laajentamisesta maasodaksi.
Nämä kolme herraa ovat myös olleet kuuluvimmat alueluovutusten kannattajat. Amos Oz osoitti vielä omaavansa pientä järjen kipinää kehottamalla Olmertia toistaiseksi hautaamaan realignment-suunnitelmansa juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänalueilta. Tämä on luettava hänelle ansioksi. Olmert julisti kesken sotaa, että Libanonin sota vahvistaa hänen karkotus-suunnitelmaansa.
TUHANNET LIBANONILAISET ovat alkaneet palata koteihinsa Libanonin eteläosiin, joista he joutuivat lähtemään sotaa pakoon. Israelilaisten pakolaisten paluusta Galilean pohjoisosiin ei ole tietoa, mutta he tuskin luottavat Hizbullahin vakuutuksiin tulitauosta, ei ainakaan vielä.
IDF on ilmoittanut aloittaneensa vetää joitain joukkojaan pois Libanonista.
Seuraavien tuntien aikana todettaneen, miten tulitauko käytännössä toimii. Epäuskoisia on runsaasti.
Yhdestä asiasta tarkkailijat ovat liikuttavan yksimielisiä, ja se on toteamus, että Hizbullahin ”voitto” antaa lisää rohkeutta ja taistelutahtoa ääriaineksille. Palestiinalaisalueilla yli 50 poikalasta on saanut nimensä Hassan Nasrallahin mukaan. Palestiinalaisten keskuudessa on yleisenä näkemys, että IDF kärsi tappion Libanonissa taistellessaan Hizbullahia vastaan. Se tulee vahvistamaan jihadistien, pyhää sotaa käyvien asemaa kaikkialla maailmassa, uskovat muslimijohtajat.
ISRAELIN ARMEIJAN kehno menestys tässä sodassa ei ole vain Israelin vaan ennen kaikkea USA:n ja koko läntisen maailman tappio, joka tulee näkymään entistä julkeampina vaatimuksina heidän oikeuksiensa ja uskontonsa vaatimusten toteuttamiseksi sekä myös entistä rohkeampina terroritekoina.
2. GAZAN RINTAMA
Viisi palestiinalaista pyssymiestä ampui yhteistyöstä Israelin kanssa syytetyn palestiinalaisen Jeninin pakolaisleirin yleisellä torilla sunnuntaina. Hänen väitettiin auttaneen IDF:n sotilaita surmaamaan kaksi terroristia viime viikolla. Nämä terroristit kuolivat IAF:n helikopterin ampumista ohjuksista heidän taloonsa. Uhri oli 22-vuotias Bassem Malah, joka työskenteli Umm el-Fahmissa ja oli menossa naimisiin ensi viikolla.
Murhaa seurasi viitisensataa ihmistä, jotka potkivat uhrin ruumista ja asettivat kenkänsä hänen päälleen häpeän merkiksi.
Aamun uutisten mukaan palestiinalaiset ovat ampuneet Kassam-raketteja Israeliin Gazasta. Yksi raketti, Grad-mallinen, osui Ashkelonin torille aiheuttamatta henkilövahinkoja. Tapaus osoittaa palestiinalaisten kiihtyvän tarpeen saada oman asiansa median palstoille ja toiseksi heidän yrityksensä rakettiensa kantomatkan lisäämiseksi ja osumatarkkuuden parantamiseksi.
EPÄILYTTÄVÄ PALESTIINALAINEN nuorimies halusi päästä pääministerin toimistoon Jerusalemissa sunnuntaina. Epäluuloiset vartijat pysäyttivät hänet epäillen hänen piilottelevan räjähteitä kengissään. Ne räjäytettiin turvallisesti pioneerien toimesta, mutta ilmeisesti niissä ei lopulta ollut räjähteitä. Tämä oli toinen vastaava tapaus viikon sisällä, jossa palestiinalainen pyrkii pääministerin toimistoon.
IDF AMPUI kolmen palestiinalaisen ryhmään, jonka uskottiin olleen Ashkeloniin ammutun Grad-raketin miehistön. Palestiinalaiset väittivät, että he olivat saman perheen jäseniä, ja että raketti-miehistö oli jo paennut paikalta.
KORPRAALI GILAT SHALITIN palauttamisen uskotaan lähestyvän Mahmoud Abbasin välitysyritysten seurauksena. Se olisi osa pakettia, jonka mukaan IDF lopettaa iskunsa Gazaan alueelle ja palestiinalaiset lopettavat rakettitulensa Israeliin. Abbas haluaa muodostaa yhteishallituksen Hamasin ja Fatahin kesken, mikä lopulta lopettaisi luonnottoman hallitsemattoman tilanteen Gazan ja Länsirannan alueilla.

Sunday, August 13, 2006

SUNNUNTAI 13.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
IDF on taistellut kaksi päivää laajennetussa operaatiossa Libanonin eteläosan puhdistamiseksi Hizbullahin terroristeista ja raketeista. IDF:llä on tämän aamun tietojen mukaan aikaa maanantaiaamuun kello 08.00, jolloin Olmertin ja Annanin kesken sovittu tulitauko alkaa. Miten se käytännössä toteutuu on toinen asia. Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah vannoi eilen pitämässään TV-puheessaan, ettei se lopeta sotatoimiaan, ennen kuin viimeinen Israelin sotilas on poistunut Libanonista.
Aikapula on saanut IDF:n ryntäämään terroristien miinoittamalle ja linnoittamalle Litanijoen eteläpuolen alueille kaikkia kulmia oikoen, mikä puolestaan on aiheuttanut IDF:n suhteettoman suuret tappioluvut.
Tähän aamuun mennessä IDF ilmoittaa menettäneensä 24 sotilasta kaatuneina ja 84 haavoittuneina, 12 heistä hengenvaarallisesti. Debkafilen uutisen mukaan haavoittuneita on yli sata, ja luvut kasvavat kaiken aikaa. Hizbullahin kuolettavin ase on pt-ohjus, jota vastaan ei ole mitään puolustuskeinoa. Sitä käytetään menestyksellisesti sekä tankkeja että jalkaväkisotilaita vastaan.
IDF MENETTI EILEN yhden Yasur- (Sikorsky) helikopterin Hizbullahin terroristien ampumasta Waad-ohjuksesta. Helikopterin 5-henkinen miehistö ilmeisesti menehtyi ohjusiskussa. Se oli neljäs helikopterin menetys tämän sodan aikana. Tämä oli ensimmäinen Hizbullahin alas ampuma helikopteri.
IDF:N TARKOITUKSENA on saartaa Litanijoen ja Libanonin etelärajan välissä olevat Hizbullahin asemat ja bunkkerit ja tuhota ne tulitauosta huolimatta. Toinen tavoite on tuhota Tyron läheisyydessä olevat Fajr-5 pitkänmatkan raketit sekä suurin osa lyhyenmatkan Katjusha-raketeista Litanijoen molemmilla rannoilla.
Israelin toivoma ratkaiseva voitto Hizbullahista jää tavoittamatta hallituksen hidastelusta johtuen.
IDF:n pohjoisen lohkon komentaja Udi Adam sanoo, että hän oli valmis nykyiseen operaatioon jo 10 päivää sitten, mutta Olmert ja Peretz eivät halunneet antaa lupaa siihen. Nyt se on auttamatta myöhässä.
YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO hyväksyi USA:n ja Ranskan laatiman tulitaukosopimuksen yksimielisesti 15-0 perjantaina. Sekä Libanon että Hizbullah ovat hyväksyneet sen, vaikka Libanonin pääministeri Siniora valittaakin, että se turvaa enemmän Hizbullahia kuin Libanonia. Hizbullahin in syytäkin olla tyytyväinen siihen. Sopimus antaa sille lähes kaikki sen vaatimat ehdot. Seuraavan 30 päivän aikana turvallisuusneuvosto pyrkii sopimaan yksityiskohdista ja jatkotoimista. Sinä aikana YK:n pääsihteeri Annan seuraa päätöslauselman no 1701 toteutumista ja raportoi siitä neuvostolle. Juuri tämä on yksi kohta sopimuksessa, joka kauhistuttaa israelilaisia, sillä Annan on avoimen vihamielinen Israelia kohtaan. Tässä Israelin diplomatia epäonnistui, mistä voi syyttää Olmertin ja Livnin kokemattomuutta. He uskoivat USA:n ulkoministeri Ricen vakuutukseen, että ”tämän enempää emme pystynet saamaan aikaan”.
CAROLINE B GLICK, joka edustaa tasapuolista ja harkitsevaa tilanteitten analysointia, pitää sopimusta Israelille katastrofisena. Sen mukaan sopimus 1701 on selvä voitto Hizbullahille, sekä sen tukijoille Iranille ja Syyrialle, joita ei kuitenkaan edes mainita siinä, sekä tuhoisa tappio USA:lle ja Israelille. Yksi pahimmista puutteista on se, ettei se anna YK:n peruskirjan 7. pykälän suomaa voiman käyttämistä Libanonin eteläosaan sijoitettaville monikansallisille joukoille. Lisäksi nämä joukot liitetään osaksi siellä jo toimiviin YK:n UNIFIL-joukkoihin, jotka ovat osoittautuneet täysin tehottomiksi tehtäviensä suorittamiseen. Glick kysyy, mitä tapahtuu, jos Hizbullah vastoin sopimusta tuo joukkojaan ja rakettejaan Litanijoen eteläpuolelle, tai jos se ampuu rakettejaan Israeliin, tai mahdollisesti suorittaa kommandoiskuja rajan yli Israelin puolelle?
UNIFIL-joukot eivät pystyneet tätä estämään eivätkä edes raportoineet niistä YK:lle. Miten uusittu joukko?
Yksi sodan keskeisiä tavoitteita oli kahden Hizbuklllahin kaappaaman IDF:n sotilaan palauttaminen. Sopimus ei suoraan vaadi sitä toimenpideosassa, siitä mainitaan yleisesti johdanto-osassa ilman määräaikaa. Mutta se vaatii Israelissa olevien libanonilaisten vankien palauttamista huomioimatta sitä, että heidät vangittiin ja tuomittiin eripituisiin vankeustuomioihin oikeusistuimissa henkirikoksista ja terroriteoista israelilaisia vastaan.
POLIITTINEN KENTTÄ Israelissa on oikealta vasempaan laitaan tuominnut Olmertin hallituksen antaman tuen sopimukselle. Vasemmisto syyttää Olmertia tarpeettomasta israelilaisten sotilaitten veren vuodattamisesta tunkeutumalla syvälle Libanoniin. Oikealla ja vasemmalla ja jopa Kadima-puolueen sisällä Olmertia syytetään sodan huonosta johtamisesta. Kansanedustaja Zwi Hendel (NU-NRP) ilmoitti, että oppositio käynnistää uudelleen sodan ajaksi keskeytyneet yritykset hallituksen kaatamiseksi ja tutkimuksen aloittamiseksi Olmertin tavasta johtaa sotaa sekä hänen tekemistään virheistä. Silvan Shalom (Likud) totesi, että sopimus on huonoin, mitä Israelille on koskaan tarjottu. Israel ei saavuttanut tavoitteitaan, ja Shaba Farmin ja Dov-vuoren alueen kohtalo Libanonin vankien lisäksi otetaan uudelleen tarkasteltavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Israelin ja Libanonin välistä rajaa pidetä lopullisena YK:n hyväksymisestä huolimatta, mikä antaa Egyptille ja Jordanialle aiheen esittää omia rajantarkistus vaateitaan.
Jos Israel joutuu puolustautuakseen lähettämään kommandojoukkojaan Libanonin puolelle Hizbullahin aiheuttaman uuden uhkan poistamiseksi, maailman tuomio tulee kohdistumaan yksin Israeliin.
HIZBULLAH AMPUI LAUANTAIN AIKANA 68 rakettia Israeliin. Ainakin kuusi ihmistä haavoittui sirpaleista ja useita hoidettiin shokin vuoksi. Perjantaina raketteja ammuttiin 120 ja ainakin 8 ihmistä haavoittui.
ISRAELIN SOTILASJOHTO toteaa, että se tarvitsisi muutamia lisäpäiviä tavoitteensa toteuttamiseksi. Joukot ovat Metullan pohjoispuolella saavuttaneet Litanijoen. yleisesikunnan päällikkö Dan Halutz, jota myös syytetään sodan väärästä johtamisesta, haluaisi jatkaa operaatioita siihen saakka, kun monikansalliset joukot saapuvat alueelle ehkä joskus viikon tai kahden sisällä, mutta toisten lähteitten mukaan IDF keskeyttää operaationsa maanantaiaamuna välttäen menemistä kaupunkeihin ja kyliin. IDF tulee kuitenkin puolustautumaan ja tarvittaessa hyökkäämään, jos siihen on tarvetta, sotilaslähteet vahvistavat.
IDF:n joukkojen vahvuus Libanonissa on nyt n. 20 000 miestä.
Israelin hallitus käsittelee YK:n tulitaukosopimusta no 1701 istunnossaan tänään.
Hizbullahin menetykset 2 päivän aikana ovat 45 kaatunutta.
USA tarjosi IDF:lle tehokkaita Bunker-Buster pommeja. Dan Halutz ei halunnut niitä, mitä nyt kadutaan.
Israel on pyytänyt USA:lta pikatoimituksena M-26 rypälepommeja, jotka ovat tehokkaita tuhottaessa Hizbullahin rakentamia luolastoja. Pommi levittää ympäristöönsä lukuisia pyöreitä metallikuulia, jotka kukin räjähtävät erikseen aiheuttaen tuhoa laajalle alalle.
2. KOTIRINTAMA
Pohjoisen alueen kaupungit ja kylät odottavat epäuskoisen toiveikkaina, että rakettitulitus vihdoinkin lakkaisi.
Haifan 270 000 asukkaan pormestari Yona Yahav uskoo ja toivoo, että niin tulee tapahtumaan, vaikka antaessaan haastattelua JPostin Tovah Lazaroffille lauantaina hotellin kahviossa hän joutui hetkeksi suojautumaan hotellin porraskäytävään hälytyssireenin varoittaessa lähestyvästä raketista. Kaupunkiin on ammuttu kaikkiaan 150 rakettia, osa ehkä Katjusha-, osa Fajr-5 tyyppiä. Mutta Yahav ei usko vaaran poistumiseen, ennenkuin länsimaat rohkaistuvat ja hyväksyvät tosiasian, että taistelu on yhteistä vihollista, kansainvälistä islamin fasismia vastaan, jonka etummaisena pesäkkeenä Hizbullah toimii. Vasta sitten, kun Hizbullah saadaan riisuttua aseista ja sen joukot lopullisesti karkotettua Libanonin eteläosasta, voidaan odottaa rauhallisen ajan palaavan, hän uskoo. Hän myös muistuttaa, että kysymys on Iranin ja Syyrian aktiivisesta osallistumisesta Hizbullahin toimiin. Yahavin mielestä Hizbullahin terroristit Libanonissa eivät ole gerilloja, he ovat osa Iranin armeijaa, ja se, mitä nyt tapahtuu Haifassa, koskee koko läntistä maailmaa. Hän näkee selvän yhteyden tästä Lontoossa paljastetusta kymmenen matkustajakoneen tuhoamisesta saman aikaisesti al-Qaidan kanssa yhteydessä olevien terroristien toimesta. Israelin ja Libanonin välisen tilanteen rauhoittumisen avaimena on Libanonin nouseminen vastuunalaiseksi valtioksi, joka aktivoituminen suojelemaan omia intressejään ilman ulkopuolisten sekaantumista ja sanelua.
Tämän hetken tietojen mukaan Israelin hallitus on hyväksynyt tulitaukosopimuksen, joka astuu voimaan maanantaiaamuna kello 08.00.
Taistelut jatkuvat kuitenkin taukoamatta IDF:n ja Hizbullahin terroristien välillä. Myös IAF on jatkanut pommituslentojaan sekä Tyon että Bekaan laakson alueilla. Myös rakettituli Israeliin jatkuu.
Reutersin tietojen mukaan Israel on halukas neuvottelemaan vankien vaihdosta Hizbullahin kanssa. Tämä tarkoittaisi Hizbullahin hyväksymistä tasavertaisena kumppanina, minkä Israel on aiemmin torjunut.