Friday, July 21, 2006

PERJANTAI 21.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Israelin laskuvarjojääkärien ja Egoz-prikaatin sotilaat kävivät koko eilisen päivän kiivaita taisteluja Hizbullahin terroristien kanssa Libanonin puolella turva-aitaa Maroun al-Ras kylän lähettyvillä. Kylä kuuluu Hizbullahin valvomaan alueeseen. IDF on antanut taisteluista niukasti tietoja, mutta tämän aamun uutisten mukaan neljä sotilasta sai surmansa ja kahdeksan haavoittui. Hizbullahin terroristeja kuoli JPostin uutisen mukaan 30-40. JPost artikkelin kirjoittaja Yaakov Katz käyttää Hizbullahin terroristeista nimitystä pyssymies (gunman), Hsanomat nimitystä taistelija. Koska Hizbullah on kansainvälisesti nimitetty terrorijärjestöksi, sen jäsenet ovat terroristeja, myös gerilla-sanaa on tarjottu. EU:n ulkoasiain päällikkö Javier Solana sanoi käväistessään Israelissa, ettei hän ole saanut tarpeeksi asiatietoja kutsuakseen Hizbullahia terrorijärjestöksi.
IDF ennakoi, että taistelujen rajuus Libanonin eteläosassa voi pakottaa lähettämään suuremman joukko-osaston alueelle puhdistamaan sen Hizbullahin terroristeista ja tuhoamaan sinne louhitut tunnelit, joihin Hizbullah on koonnut aseita, ammuksia ja raketteja, ja joissa sen terroristit piileskelevät. Maallikkona sivusta seuraten tuntuisi järkevältä, että IAF pommittaisi vaarallisen raja-alueen tuusan nuuskaksi ennen kuin jalkamiehiä ja panssareita päästetään sinne. Hizbullah on hyvin aseistautunut sekä panssariohjuksin että olalta laukaistavin ilmatorjuntaohjuksin kuten myös RPG-kranaatein.
Eilen illalla kaksi Apache-helikopteria ajoivat yhteen Kiryat Smonan lähettyvillä. Yksi upseeri kuoli ja kolme miehistön jäsentä haavoittui.
TORSTAIN AIKANA IAF teki iskuja sataan kohteeseen Libanonissa, mukana viisi raketinlaukaisualustaa. Siitä huolimatta 50 rakettia iski eilisen aikana Israelin alueelle.
IAF pudotti 23 tonnia pommeja Beirutin kaakkoispuolella olevaan bunkkeriin, jossa Nasrallahin oletettiin piileskelevän. Hän kuitenkin esiintyi al-Manarin TV-ohjelmassa yhtä voitontahtoisena kuin ennenkin pommi-iskujen jälkeen. Myös al-Manar TV-yhtiö lähettää ohjelmaa, vaikka sen toimitiloja on pommitettu kahdesti.
Liikenneministeri Mofazin mukaan operaatio suunnanmuutos (Change of Direction) on tuhonnut 50 % Hizbullahin kapasiteetista, minkä Nasrallah kiisti. Al-Manar lähetti kuvia IDF:n sotilaan jälkeensä jättämistä varusteista, jopa käsivarteen sidottavasta raamatunlausekotelosta.
IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz varoittelee, että sodasta voi tulla pitkäikäinen, kuukausia kestävä.
IAF on tehnyt kaikkiaan 3000 lentoa Libanoniin, ja se on iskenyt Hizbullahin päämajaan, terroristeja kuljettaviin autoihin, raketin laukaisualustoihin ja asevarikoihin.
Hizbullah on ampunut yli 1600 rakettia Israeliin, niistä 34 –50 eilen. Keskiviikkona iltapäivän aikana se ampui yli 200 rakettia lyhyessä ajassa, kohteina Haifa, Carmiel, Tiberias ja Safed. Vauriot olivat vähäisiä.
2. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO
Libanonin tilannetta käsiteltiin eilen YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa sen pääsihteeri Kofi Annan antoi tilanneselostuksen, kuten hän asiat näkee.
Annan kutsui puheessaan Hizbullahia valitettavaksi (deplorable, surkea, kurja, valitettava), mutta samalla tuomitsi Israelin vastatoimet Hizbullahin varoittamattomaan terrori-iskuun Libanonin alueelta Israelin puolelle
”suhteettomiksi” (disproportienate responce). Hän tunnusti, että tämä isku 12. heinäkuuta toimi laukaisimena Israelin vastatoimiin. Annan myös tunnusti, etteivät Hizbullahin väitteet Libanonin ja palestiinalaisten intressien puolustamisesta pidä paikkaansa, vaan päinvastoin asettavat koko alueen sen vangiksi ja siirtävät rauhanmahdollisuudet taaksepäin. Hän pyrki tunnustamaan Israelin oikeuden puolustaa itseään, mutta syytti Israelia koko Libanonin alueen hajottamisesta. Hän väitti näiden toimien heikentävän Libanonin hallitusta.
Puhetta seuraava Israelin YK:n lähettiläs Dan Gillerman totesi, että Annan vältti huolellisesti lausumasta yhtä sanaa, jota hän odotti kaiken aikaa: Terrorismi, joka täytyy poistaa alueelta, ennen kuin voidaan edes aloittaa puhuminen vihollisuuksien lopettamisesta.
USA:n YK:n lähettiläs John Bolton sanoi olevansa samaa mieltä. Hän ihmetteli, miten voidaan solmia tulitauko terrorijärjestön kanssa. Hän kuitenkin katsoo, että on aika turvallisuusneuvoston puuttua asiaan.
RANSKAN YK:n henkilöstö on samaan aikaan levittänyt epävirallista suunnitelmaa, jossa esitetään humanitaarisen välirauhan solmimista tulitauon asemesta. Siinä esitetään turvallisuuskäytävän muodostamista Etelä-Libanoniin, ja siellä partioisivat kansainväliset joukot, joissa Ranskan sotilaat olisivat vahvasti mukana ja jota valvoisi YK:n turvallisuusneuvosto.
ANNAN LUETTELI useita toimia, jotka tulisi toteuttaa Libanonissa. Niistä ensimmäinen on siepattujen IDF:n sotilaitten palauttaminen, sitten tulitauko, laajennettu turvajoukko, turvallisuusneuvoston päätöslauselmien 1559 ja 1680 toteuttaminen ja mekanismin muodostaminen sen toteutumisen seuraamiseksi, lahjoittajamaiden etsiminen Libanonin jälleenrakentamiseksi ja kehittämiseksi, sekä Libanonin rajojen lopullinen määritteleminen ja vahvistaminen, mukana kiistanalainen Shaba Farms.
Pääministeri Olmert ei suoralta kädeltä hylännyt Ranskan esityksiä, mutta ei niitä vahvistanutkaan.
LIBANONIN PÄÄMINISTERI Fuad Saniora (Siniora) yhdessä druusijohtaja Walid Jumblattin kanssa ilmoitti eilen harvinaisessa lausunnossaan olevansa täysin yhtä mieltä, että Hizbullah tulee riisua aseista. Saniora sanoi, että Hizbullah on muodostunut valtioksi valtion sisällä, ja että se toteuttaa Syyrian ja Iranin tahtoa. Hän vaati koko maailman apua Hizbullahin riisumiseksi aseista, mutta ensi tulee saada tulitauko.
Jumblatt kertoi, että IDF:n sotilaitten kaappaus toteutettiin pian sen jälkeen, kun Iran oli hylännyt EU:n esityksen Iranin ydinohjelmasta. Iranin hallituksen korkea virkailija vieraili Damaskoksessa vain muutamia päiviä ennen sotilaitten kaappausta. Vierailu tapahtui ennen G-8 kokousta Pietarissa, missä oli tarkoitus keskustella Iranin ydinasesuunnitelmista. Tämä muutti kokouksen esityslistan nostaen Libanonin sen kärkeen. Jumblatt kiisti Nasrallahin väitteet, että hän taistelee islamin ja arabikansojen puolesta muistuttaen, että Libanon on itsenäinen demokraattinen valtio, eikä mikään aseistettu yksityisjärjestö voi päättää sodasta ja rauhasta sen puolesta. Hän vaati Libanonin armeijaa ottamaan Etelä-Libanonin valvontaansa sekä kansallista armeijaa muistuttavan yksityisarmeijan hajottamista. Hän sanoi Libanonin olevan vielä liian heikko puolustamaan itseään. Sisällissodan uhka häälyy vielä ihmisten mielissä, hän totesi.
Tarkkailijat ovat varoitelleet, että Syyria voi haluta miehittää uudelleen Libanonin, tai jos se ei onnistu, muodostaa Libanonin alueesta Irakin kaltainen eri ryhmittymien välinen taistelukenttä soluttamalla al-Qaidan taistelijoita Libanoniin. Saniora vaati Israelia lopettamaan ilmapommituksensa välittömästi, koska siviilien pommitukset kääntävät kansan suosiollisiksi Hizbullahille sielläkin, missä sitä ei aiemmin esiintynyt.
Israel on tähdentänyt, että sen kohde on Hizbullah, ei Libanonin kansa.
3. GAZAN RINTAMA
IAF pudotti torstaina lentolehtisiä Gazan alueelle, joissa varoitettiin, että kuka tahansa yksityinen, joka piilottelee aseita ja räjähteitä talossaan, joutuu kärsimään vakavat seuraukset.
Levottomuudet jatkuivat eilen Gazan keskiosan Mughazi pakolaisleirissä, missä IDF surmasi kolme palestiinalaista, kaksi heistä aseistettuja, joista toinen oli aikeissa ampua sotilaita panssariohjuksella. Ilmahyökkäyksessä keskiviikkona haavoittunut palestiinalainen 10-vuotias tyttö kuoli haavoihinsa eilen.
Kolme viikkoa sitten palestiinalainen kommandojoukko surmasi kaksi IDF:n sotilasta ja kaappasi korpraali Gulad Shlitin. Yli 100 palestiinalaista, suurin osa heistä aseellisia, on kuollut sen jälkeisissä IDF:n sotilaitten operaatioissa. Siitä huolimatta palestiinalaiset terroristit ovat ampuneet 182 Kassam-rakettia Israeliin, niistä viisi torstain aikana. Aiemmin viikolla palestiinalaiset ampuivat uudenmallisen Grad-raketin, joka putosi ilman vahinkoja Negeviin. Siinä on suurempi räjähdekärki kuin Kassam-raketeissa, joita terroristit ovat ampuneet yli 1000 viimeisen vuoden aikana.
IDF on ampunut 1000 tykistön ammusta ja tehnyt 168 pommituslentoa Gazan alueelle Gazan operaatioiden alettua kesäkuun 28. päivänä.
NABLUSISSA on jatkunut IDF:n sotilaitten ja aseistettujen palestiinalaisten taistelut. IDF saartoi PA:n turvallisuusjoukkojen asemat, jonne aseistetut palestiinalaiset ovat linnoittautuneet.
Yli tuhat palestiinalaista osoitti mieltään Nablusissa eilen Hizbullahin tukemiseksi vaatien Nasrallahia hyökkäämään heidän tuekseen. He kutsuivat Nasrallahia rakkaakseen ja pyysivät iskuja Tel Aviviin.
GAZAN KAUPUNGISSA Sanaiyan kaupunginosassa kuoli palestiinalaislähteen mukaan äiti, hänen kolme lastaan ja sukulainen taloon osuneesta tykin ammuksesta tänä aamuna. IDF tutkii asiaa. Sen arvion mukaan räjähdyksen talossa aiheutti palestiinalaisten sotilaita kohti ampuma harhautunut panssarikranaatti.
Palestiinalaiset valittavat, että sotilaat hajottivat taloja tuhosivat alueen infrastruktuuria ja surmasivat 15 ihmistä kolme päivää kestäneen operaationsa aikana.
NBC:n uutisen mukaan Iranin sukelluslaiva on nähty Libanonin rannikon edustalla. Havainnon teki alueella oleva USA:n risteilijä. Iran on kehittänyt voimakkaasti sukellusveneitään ja niihin sopivaa aseistusta. Iranin uusien sukellusveneiden väitetään pystyvän ampumaan samanaikaisesti torpedoja ja ohjuksia.

Thursday, July 20, 2006

TORSTAI 20.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
EMME TIENNEET, on IDF joutunut jo muutamaan kertaan toteamaan viimeisen viikon aikana joutuessaan Hizbullahin asettamiin ansoihin.
IDF ei tiennyt, että Hizbullahilla oli Silkworm C-802 tutkaohjaimella varustettuja ohjuksia, joka vaurioitti IDF:n hienointa tykkivenettä ja surmasi neljä merisotilasta. Eikä IDF tiennyt, miten paljon ja kuinka pitkälle ulottuvia
raketteja Hizbullahilla on. Eilen paljastui yksi Hassan Nasrallahin lupaama uusi yllätys. IDF:n laskuvarjo-joukkojen Maglanin eliitti osasto lähetettiin tuhoamaan Hizbullahin rakentamaa tähystystornia ja tukikohtaa Libanonin rajan toisella puolella. IDF luuli karkottaneensa Hizbullahin joukot kauaksi Litanijoen pohjoispuolelle. Mutta joukkojen yllätykseksi ne saivat vastaansa hyvin koulutettuja ja aseistettuja kommandoyksiköitä, jotka näyttivät ilmaantuvan kuin tyhjästä. IDF ei tiennyt, että Hizbullah oli louhinut rajan läheisyyteen valtavia tunneliverkostoja, joissa aseistetut joukot odottivat IDF:n sotilaitten tuloa. Eliittisotilaat joutuivat lähi-taisteluun Hizbullahin joukkojen kanssa ja menettivät lyhyessä ajassa kaksi kaatunutta ja yhdeksän haavoittunutta. Hizbullahin menetyksistä ei ole varmuutta, yhden miehen tiedetään saaneen surmansa. Apuun lähetetty panssarivaunu ajoi maamiinaan tai panssariohjus tuhosi sen miehistön haavoittuessa. Taistelut käytiin parin kilometrin päässä Avivim moshavista Libanonin rajan takana.
Hizbullahilla on näitä tukikohtia kaikkiaan parikymmentä, ja IDF on päättänyt tuhota ne kaikki.
IDF:n ollessa nukuksissa Hizbullah on ollut kiireinen ja täydessä työn touhussa vuodesta 2000 lähtien, jolloin Ehud Barak käski IDF:n sotilaat pois Libanonin eteläosasta kuvitellen sen tuovan rauhan ja turvallisuuden.
ETELÄ BEIRUTISSA oli IDF:n tiedustelutietojen mukaan rakenteilla olevan rakennuksen alla kymmenien metrien syvyydessä Hizbullahin johdolle rakennettu bunkkeriverkosto, jonne oli asennettu sisäinen tiedotusverkosto välttämättömine laitteistoineen. IAF pudotti alueelle yli 20 tonnia pommeja tuhotakseen maanalaiset bunkkerit. Koska Libanonin turvallisuusmiehillä ei ole lupaa mennä sinne, ne eivät pystyneet antamaan mitään tietoa pommituksen tuhoista tai siitä, oliko Hizbullahin johtoa paikalla. Järjestön TV-asema al-Manar ilmoitti vain lyhyesti, että IAF pommitti rakenteilla olevaa moskeijaa.
RAKETTEJA ammuttiin keskiviikon aikana Libanonista 110, useimmat ilmeisesti Katjusha-tyyppiä. Jotkut niistä putosivat Afulaan ja Nasaretiin.
Nasaret, joka on 70 000 pääosin kristittyjen arabien ja muslimien tiiviisti asuttama kaupunki, sai ensimmäiset Katjusha-raketit kaupungin keskustaan ja sen reuna-alueille.
Kaksi rakettia putosi kaupunkiin 17.30 aikaan. Veljekset, Rasia 3-vuotta ja Mahmoud, 7-vuotta, olivat menossa vanhemman veljensä kanssa pelaaman jalkapalloa, kun raketti surmasi heidät kadulla Tsafafran kaupunginosassa. Toinen raketti vaurioitti liikehuoneistoja kaupungin keskustassa.
Kaikkiaan 16 siviiliä on kuollut ja 76 haavoittunut raketti-iskuissa eiliseen iltaan mennessä.
- Kiryat Smonaan ammuttiin eilen 12 rakettia.
- Tiberias sai 4 rakettia, yksi talo tuhoutui, ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi.
- Carmielissa yksi talo tuhoutui, ei ihmisvaurioita.
- Afulassa raketit vaurioittivat kaupungin vedenjakeluverkkoa, varajärjestelmä otettiin käyttöön.
- Safediin ammuttiin useita raketteja kaksi taloa vaurioitui, neljä ihmistä haavoittui.
- Haifassa oli rakettihälytyksiä. Rakenteilla oleva kerrostalo vaurioitui.
- Nahariyassa raketit putosivat aukealle pellolle.
- Hatzor Hablilit, Rosh Pina ja Jezreel Valley saivat 10 rakettia.
Nasaretissa on jouduttu tilanteeseen, jossa ainakin osa asukkaista kokee tulleensa omiensa maalitauluksi.
Kaupungissa ei ole kunnallisesti rakennettuja väestönsuojia eikä taloissa ole suojahuoneita. Asukkaat kuitenkin vakuuttavat, etteivät he kannata Hizbullahia. Kun talo tuhoutuu, on samantekevää, kuka sen teki.
Eräs rakettisodan ilmiö on asukkaista tyhjentyneitten kaupunkien irralleen jätetyt koirat. Asukkaat lähtivät pakoon sotaa ja kuvitellen palaavansa pian takaisin jättivät koiransa irralleen, koska niille ei ollut tilaa autoissa. Aluksi ne haukkuivat yksinäisyyttään, nyt ne ovat hakeutuneet piiloon rakennusten ja raunioitten alle rakettien aiheuttamaa kovaa pauketta peläten uskaltamatta edes haukkua.
IDF poisti Haifan satama-alueelta 92 % vaarallisimmista kemikaaleista raketti-iskun pelossa.
HIZBULLAH käyttää varastoimiaan raketteja, joista JPost esitteli muutamia: Tavallinen Katjusha, kantomatka 20 km: Fajr-3, kantomatka 35km; Fajr-5, kantomatka 70 km; C-802, kantomatka 95 km (toisessa lähteessä 120 km); Zelzal, kantomatka 200 km. IDF sanoo tuhonneensa tästä 50-60 %, mutta Hizbullah pyrkii saamaan täydennystä Syyriasta rekkakuljetuksina, joita IAF tuhosi eilenkin. Rekka-autoista on vaikea nähdä niiden kuorman laatua, koska niissä on tavallisesti kangaspeitto.
Kaksi IDF:n sotilasta haavoittui tänään heidän tankkiaan vastaan ammutusta ohjuksesta Avivim-alueella.
PALESTIINAN (VIRALLINEN) UUTISTOIMISTO Ma´an kertoi uutiskatsauksessaan lähdettä mainitsematta, että Hizbullah tulee antamaan Tel Avivin asukkaille käskyn evakuoida asukkaat tunnin kuluessa. Sen jälkeen kaupunkiin ammutaan lyhyen ajan kuluessa 500 pitkänmatkan ohjusta, kukin määrättyyn sektoriin. Kysymyksessä on luultavasti muslimien propagandatoimisto, mutta Hizbullah ulottuu Zelzal-raketeillaan Tel Aviviin ja parannetulla versiolla Beer Shebaan saakka. Tel Aviv on linnuntietä n. 130 km Libanonin rajasta.
Palestiinalaiset väittävät myös, että he laukaisivat Katjusha-raketin Sderotiin.
2. GAZAN RINTAMA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota Jpost on alkanut tituleerata presidentiksi, tapasi eilen Gazassa YK:n lähettämät tarkkailijat. Abbas vaati tilaisuuden jälkeen Israelia suostumaan välittömään tulitaukoon ja väitti Israelin käyttävän Libanonin kriisiä hyväkseen jatkaakseen verisiä operaatioitaan Gazan alueella.
Viime päivinä IDF on surmannut 12 ja haavoittanut 50 palestiinalaista tulitaisteluissa Gazassa ja Nablusissa.
Abu Rudaineh, joka toimii Abbasin äänitorvena, kertoi tulitauon olevan tärkeimmän aiheen sen lisäksi, mitä he kärsivät ”humanitaarisen kriisin vuoksi”, kuten hän esitti. YK:n edustajilla ei ollut mitään uutta esitettävänä.
Fatahin keskuskomitea puuhaa esitystä YK:n turvallisuusneuvostolle saadakseen välittömän tulitauon Israelin ja palestiinalaisten välille. Palestiinalaiset ovat olleet yllättyneitä ja vihaisiakin arabimaiden hiljaisuudesta Libanonin ja Gazan tilanteen suhteen.
3. KOLMAS RINTAMA
Eilen Hasharonin alue oli täydessä hälytysvalmiudessa turvallisuusjoukkojen saatua luotettavan tiedon kahden potentiaalisen itsemurhaterroristin liikkumisesta kohti Tel Avivia. Poliisi asetti lukuisia tiesulkuja moniin paikkoihin aiheuttaen valtavia ruuhkia pääteille. Poliisi huomioi autoilijoiden ahdingon helteessä ja alkoi jakaa kylmää juotavaa autoihin ja pystyttämällä tilapäisiä kanttiineita tien varrelle.
Terroristi löydettiin tuntien etsimisen jälkeen Hod Hasharonin alueelta rakennus-työmaalta. Myöhemmin poliisi pidätti lähellä Kafr Kassemia toisen miehen, joka oli avustanut terroristia.
Vain pari päivää aiemmin Jerusalemin poliisi sai kiinni miehen, jolla oli kassissa viiden kilon pommi.
Nämä tapaukset ovat lisänneet epäilyjä palestiinalaisten halusta aloittaa uusi väkivalta-aalto.
KESKIVIIKKONA ennen aamunkoittoa IDF:n sotilaat saartoivat vankilan Nablusissa, jossa piileskeli sen etsimiä terroristeja. Sotilaat vaativat heidän luovuttamistaan ja alkoivat hajottaa rakennusta. Alkaneessa tulitaistelussa sotilaat ampuivat kolme, joilla oli yhteyksiä Hizbullahin kanssa ja suunnittelivat terroritekoja Israelissa. Neljäs palestiinalainen kuoli myöhemmin haavoihinsa. IDF pidätti useita epäiltyjä
Myöhemmin sotilaat ampuivat miehen, joka heitteli kiviä heidän päälleen kaupungissa.
GAZASSA sotilaat yhdessä ilma- ja merivoimien kanssa surmasivat 8 pyssymiestä Mughazi pakolaisleirissä alueen keskiosissa. Viisi sotilasta haavoittui tulituksessa. Leirissä, n. kilometrin päässä Israelin rajasta, asuu 22 000 palestiinalaista. Levottomuudet jatkuivat leirissä pitkin päivää. IAF avasi tulen mielenosoittajia kohti ainakin kahdesti surmaten yhden ja haavoittaen pari tusinaa, mukana siviilejä.
IDF:n aloitettua operaationsa Gazan alueella, se on surmannut yli 100, suurin osa heistä pyssymiehiä, saadakseen Kassam-tulen lopetettua. Operaatiosta huolimatta palestiinalaiset jatkoivat rakettien ampumista, yksi putosi Ashkeloniin avoimelle kentälle, toinen Sderotiin ammuttu oli Katjusha-raketti.
LIBANONIN RAJALLA Hizbullah teki kaksi yritystä päästä turva-aidan yli mahdollista panttivankioperaatiota varten eilen. Toinen tapahtui Rosh Hanikran alueella, toinen Metullan alueella. Molemmat epäonnistuivat.
JORDANIA informoi Israelin turvallisuusmiehiä Hamasin terroriryhmästä, joka oli matkalla Jordanian kautta Israelin puolelle. Sen tehtävänä oli terrori-isku joko Eilatissa, Eilatin ja Beit Sheanin välisellä valtatiellä tai Beit Sheanin kaupungissa. Puolustusministeri Peretz julisti torstaina Länsirannalle täydellisen saarron.
SIIRTOLAISIA tulee maahan sotatilanteesta huolimatta. Keskiviikkoiltana 220 siirtolaista aloitti matkansa kohti Israelia Pohjois-Amerikasta. Ryhmään kuuluu 38 perhettä, 36 yksinasuvaa, yksi koira ja kaksi kissaa.
Useimmat heistä ovat ortodokseja. Siirtolaisten määrä ei ole osoittanut vähenemisen merkkejä väkivallasta huolimatta, päinvastoin useat vakuuttavat sen motivoivan muuttamaan Israeliin.

Israelin sähkönjakelu on katkeillut eilen ja tänään, ja internet-yhteydet ovat suuren osan päivästä poikki.
Tämä on aiheuttanut viivytyksiä raporttien julkaisemiselle.

Wednesday, July 19, 2006

KESKIVIIKKO 19.07.06

1. LIBANONIN RINTAMA

IDF:n edustajan mukaan 50-60 % Hizbullahin kapasiteetista on tuhottu, mutta se ei näytä pahasti haittaavan sen raketti-iskuja Israelin pohjoisosaan. Israelin sotilas-poliittinen johto on päättänyt muuttaa aiemman käytännön, jossa tehtiin vastaiskuja puoliteholla ja sitten jäätiin odottamaan diplomaattisia tai muita keinoja syntyneen tilanteen ratkaisemiseksi. Uuden käytännön mukaan IDF tulee jatkamaan kovaa linjaa siihen saakka, kunnes sen asettamat päämäärät on tyydyttävästi saavutettu.

Olmert on hylännyt neuvottelujen aloittamisen ja tulitauon julistamisen välittömästi, kuten esim. Egyptin ulkoministeri vaati tavatessaan USA:n ulkoministeri Ricen. Olmert haluaa, että kaapatut sotilaat vapautetaan ilman ehtoja edellytyksenä neuvotteluille. Libanonissa päämääränä on Hizbullahin aseellisen voiman murskaaminen ja Etelä Libanonin saaminen Libanonin armeijan valvontaan. Israelissa on huonot kokemukset YK:n joukkojen kyvystä estää Hizbullahin soluttautumista uudelleen Libanonin eteläosiin, josta se on nyt suurelta osin joutunut vetäytymään. Olmert vastustaa kansainvälisten joukkojen käyttöä.

IDF ei mielellään lähetä maajoukkoja Libanoniin kahdesta syystä: Hizbullah on miinoittanut rajan läheisyydessä olevat alueet ja tärkeät tiet niiden takana. IDF pelkää juuttuvansa kiinni maaoperaatioihin, mikä lisää Syyrian mahdollista suoraa puuttumista tilanteeseen. Se myös lisäisi uhrien määrää molemmin puolin ja herättäisi kansainvälisen tuomion hyökkääjälle. Toisaalta aatteellisen järjestön kitkeminen kokonaan tuskin onnistuu sotilaallisin keinoin.

Hizbullahilla uskotaan olevan Iranissa valmistettuja Zelzal-raketteja, joitten kantomatka on 150-160 km; sadoittain raketteja, joiden kantomatka on 50-60 km ja peräti yli 11 000 lyhyemmän kantomatkan Katjusha-raketteja. IAF tuhosi eilen kolme rekka-autollista ohjuksia matkalla Syyriasta Libanoniin.

Viimeisen 48 tunnin sisällä IAF on tuhonnut Etelä Libanonissa 10 pitkänmatkan rakettia, joukossa Zelzal.

Tiistai-iltaan mennessä IDF on ampunut 6000 tykistönammusta, IAF on tehnyt 1500 ilmaiskua ja sen helikopterit satoja ilmahyökkäyksiä. Lisäksi miehittämättömät pienkoneet ovat lentäneet 400 tuntia Libanonin yllä. Niiden käyttöä rajoittaa käyttöhenkilökunnan puute, vaikka kaikki reservit on jo käytössä.

Eilisen tiistain aikana Hizbullah jatkoi raketti-iskujaan Galileaan ampuen iltapäivällä ja illalla 130 Katjusha- rakettia, niistä 100 puolentoista tunnin aikana. Iskujen kohteina olivat Carmiel, Tiberias, Safed, Maalot, Rosh Pina, Hatzor Haglilit sekä Haifa, jonne ammuttiin kuusi rakettia. Iskuissa haavoittui 60 ihmistä. Nahariyassa 37-vuotias mies kuoli raketti-iskussa ollessaan juoksemassa pommisuojaan.

Safedin Rebecca Siejj sairaala kärsi vaurioita maanantai-illan raketti-iskussa. Neljäsosa sairaalan lasi-ikkunoista särkyi haavoittaen kahdeksaa ihmistä. Raketti osui pohjakerroksen huoneeseen, jota ei käytetä potilashuoneena. Sairaalassa hoidetaan 13 raketti-iskuissa haavoittunutta. Sairaalan rakennutti paroni de Rotschildt 1910, ja se oli alun perin tarkoitettu tuberkuloosisairaalaksi. Sairaalassa on 304 potilaspaikkaa ja se palvelee Safedin 120 000 asukasta, juutalaisia, muslimeja, kristittyjä, kirkassilaisia ja beduiineja. Sairaalan hoitohenkilökuntaa on 1100, mukaan lukien 180 lääkäriä ja 500 sairaanhoitajaa.

2. USA:N KONGRESSI TUKEE ISRAELIA

USA:n kongressin molemmat kamarit työstävät omia julkilausumiaan, jotka ennakkotietojen mukaan tukevat Israelin iskuja Libanonissa ja Gazassa ja syyttävät väkivallan aloittamisesta Hizbullahia ja Hamasia. Julkilausumaluonnosten tuki ei ole kiistaton, jotkut vierastavat niiden liaksi Israelia suosivaa sisältöä, mutta enemmistö on niiden takana. Sekä hallituspuolue että oppositio työskentelevät yhdessä niiden parissa.

Senaatin työstämä versio on juuttunut joittenkin kokeneitten senaattorien epäilyyn siitä, mitä vaikutuksia sillä voisi olla USA:n toimiin Irakissa ja Afganistanissa. Senaatin aseellisten palvelujen komitean puheenjohtaja senaattori John Warner on yksi epäilijöistä. Hän kutsui Israelin toimia erikoisiksi ja pyysi harkitsemaan julkilausuman sisältöä, jolla pyydetään presidenttiä jatkamaan Israelin tukemista sen puolustaessa itsenäisyyttään. Julkilausumat eivät ole sitovia enempää presidentille kuin hallituksellekaan.

Presidentti Bush jutteli Englannin pääministeri Blairin kanssa päivällispöydän ääressä huomaamatta, että mikrofoni oli auki, ja keskustelu oli kaikkien kuultavissa. Siten media sai vihiä, että Bush aikoi lähettää ulkoministeri Ricen Lähi Itään. Hänen tuloaan ei kuitenkaan ole lyöty lukkoon, ja jos hän tulee, hän poikkeaa tänne Kauko Idän matkansa yhteydessä ehkä ensi viikolla. Rice keskusteli Egyptin ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin kanssa, jonka yhteydessä annetussa lehdistötilaisuudessa Rice antoi ymmärtää, ettei USA painosta Israelia välittömään tulitaukoon. USA katsoo, että Hizbullahin ruhjominen auttaa sekä USA:n Irakin toimia, että Libanonin pääministeri Fuad Sinioran demokraattista hallitusta. Lisäksi se lisää painostusta Iraniin sen ydinase-suunnitelmien romuttamiseksi, ja Iranin terrorismin tukemisen lopettamiseksi.

Tällä hetkellä on ilmeistä, että Libanonin sota on hyödyttänyt sekä Irania että Syyriaa. Molempien kiusalliset kysymykset ovat joutuneet Libanonin tapahtumien varjoon, ja kumpikin maa haluaa tilanteen jatkuvan.

3. GAZAN RINTAMA

IDF lopetti kahden päivän kestäneen operaationsa Gazan alueen pohjoisosassa. Se tarkoituksena oli saada jatkuva Kassam-rakettien ammunta Gazasta loppumaan. Mutta se oli toivoton yritys. Ainakin neljä Kassamia ammuttiin eilisen iltapäivän ja illan aikana, joista osa putosi Nativ Ha´asaran kibbutsin ja Sderotin alueelle, osa Ashkelonin lähettyville. Thai-työntekijä haavoittui lievästi Netiv-Ha´asaran alueella.

IDF:n edustajan mukaan kymmeniä palestiinalaisia on saanut surmansa sen aloitettua operaationsa Gazan alueella kolme viikkoa sitten.

Gazan alueen palestiinalaiset ovat yrittäneet kiihdyttää omia operaatioitaan huomion herättämiseksi.

4. GAZAN AMATSOONIT

Palestiinalaiset toivoivat Hizbullahin ja sen tukijamaitten Syyrian ja Iranin tavoin, että mahtava muslimikansa nousisi yhtenä miehenä puolustamaan Hizbullahia, joka on jäämässä IDF:n jalkoihin.

Kun miehiä ei ole löytynyt, palestiinalaiset ovat sonnustaneet naisensa sotilasasuihin, sälyttäneet heidän hennoille hartioilleen USA:n toimittamat upouudet automaattiaseet ja RPG-kranaatit ja lähettänyt heidät marssimaan pitkin Gazan katuja huudellen iskulauseita Hizbullahin ja Hamasin tueksi ja pyrkien saamaan arabi- ja muslimi-maita yhteiseen taisteluun Israelilaista hyökkääjää vastaan. Tämä nais-amatsoonien joukko on Palestiinan vastarintakomitean muodostama, ja vastaus Fatahin perustamille naisten itsemurhajoukoille vain viikko sitten. Fatahin joukoissa on jo 100 naista sitoutunut murhaamaan itsensä ja suuren määrän ”infideleitä”, vääräuskoisia, itsemurhatehtävissä Israelissa ja Länsirannalla.

Naiset kertovat olevansa sairaita ja väsyneitä odottaessaan miesten johtamien arabihallitusten nousevan puolustamaan Palestiinaa ja Libanonia, ja he kertovat liittyneensä jihadiin, pyhään sotaan, koska arabijohtajat ja -armeijat nukkuvat. He kehottivat arabijohtajia menemään maan alle, koska naiset tulevat puolustamaan arabien ja muslimien kunniaa.

Hamasin johto on pyrkinyt etääntymään Hizbullahista todeten, ettei niillä ole organisatorisia yhteyksiä, vaikka poliittiset päämäärät ovatkin yhteneväiset. Hamas pelkää joutuvansa samanlaisen jyrän alle kuin Hizbullah.

Abbas matkustanee Gazaan, jossa hän yrittää selvitellä panttivankiongelmaa ja tapaa myös YK:n lähettilään Terje Roed-Larsenin.

Hamasin pyssymiehet surmasivat alkuviikosta Zaki Dahlanin, joka palveli PA:n estävissä turvallisuus-joukoissa Khan Younissa. Zaki Dahlan on Muhammad Dahlanin sukulainen. Tiistaina Hamasin pyssymiehet ampuivat raketin PA:n toisen turvallisuusmiehen Nabil Tamousin kotiin surmaten yhden hänen henkivartijoistaan ja kaapaten kolme muuta. Tamous ei itse haavoittunut iskussa, mutta asunto tuhoutui.

Muhammad Dahlan johti ns. kuolemanpartioita, jotka surmasivat useita Hamasin johtajia ja jäseniä.

Tuesday, July 18, 2006

TIISTAI 18.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Hizbullah ampui maanantain kuluessa uuden raketti-salvon Golanin asutuskeskuksiin ja Haifaan.
Yksi raketeista osui 4-kerroksiseen asuintaloon Haifan keskustassa saaden osan rakennuksesta romahtamaan ja haavoittaen 11 ihmistä. Ihmeenä pidetään ettei kukaan saanut surmaansa iskussa.
Hizbullahin käyttämät raketit Haifaa vastaan eivät ole tavanomaisia Kathusha-raketteja, vaan tuhoisampia, Syyriassa valmistettuja, joissa on suurempi räjähdyskärki ja metallikuulia tuhovoiman lisäämiseksi.
Raketti-iskut jatkuivat myös viime yön aikana useitten Golanin paikkakuntien saadessa osumia.
KUUDEN LIBANONIN SOTAPÄIVÄN AIKANA on kuollut eiliseen mennessä 20 israelilaista, mukaan lukien sotilaat; 377 on haavoittunut, joista 7 hengenvaarallisesti, 22 suhteellisen vaikeasti, 127 lievästi; 201 hoidettiin shokin vuoksi sodan alusta lukien. Luvut kasvavat päivittäin Hizbullahin jatkaessa raketti-iskujaan.
Haifan edustalle pystytetyt kolme Patriot-ohjustentorjunta patteristoa ovat vain moraalin nostattamiseksi, niitä ei voida käyttää Katjusha-tyyppisten rakettien torjuntaan. USA ja Israel ovat pyrkineet kehittämään toiminta-kelpoisen laser-tykin, joka sopisi lyhyen kantomatkan rakettien torjuntaan, mutta suunnitelma hyllytettiin teknisten- ja rahoitusvaikeuksien takia. Sillä olisi ollut nyt käyttöä.
IAF teki viitisenkymmentä lentoa tiistain vastaisen yön aikana Libanoniin, yksi ulottui Beirutin pohjoispuolelle, jossa tuhottiin kaksi rekka-autoa lähellä Syyrian rajaa. Eilen IAF tuhosi rekka-auton, joka kuljetti Zelzal pitkänmatkan ohjusta, jolla ulottuu Tel Avivin esikaupunkiin. Eilen arabien TV-asemilla näytetty putoava liekehtivä esine, jota asema kutsui Hizbullahin ampumaksi israelilaiseksi lentokoneeksi, oli luultavasti Zelzal-raketti, jonka matka keskeytyi tuntemattomasta syystä.
ISRAELIN ARMEIJAN tarkoituksena on toistuvilla ilma- ja tykistöiskuilla heikentää Hizbullahin asemaa ja raketti-varastoa sekä tuhoamalla lentokenttiä, satamia, teitä ja siltoja estää uusien toimitusten pääsy Syyriasta ja Iranista Hizbullahin käsiin. IAF on tuhonnut 130 raketinlaukaisualustaa, Hizbullahin terrorisoluja, tutka-asemia, joista on seurattu IAF:n koneitten liikkeitä ja lukuisia siltoja ja maanteitä.
IDF uhkaa, että jos Hizbullah ampuu rakettejaan Israelin pohjoisosan strategisiin kohteisiin, kuten Haifan öljynjalostuslaitoksiin tai petrokemiantehtaisiin, IAF tulee iskemään Libanonin voimalaitoksiin.
IDF on välttänyt suoraa kontaktia Libanonin armeijan yksiköitä tai sen asemia vastaan.
IAF pommitti useaan kertaan Beirutin eteläosassa sijaitsevia Hizbullahin päämajaa vastaan, käyttäen osin paksuja betonirakenteita läpäiseviä Buster-bunker pommeja, koska Hizbullahin komentotilat ovat pääosin vahvasti vartioiduissa maanalaisissa tiloissa. Ei tiedetä onko Nasrallah siellä vai Hermel-vuoristoon louhitussa luolastossa Syyrian rajan tuntumassa.
Maanantaina IAF teki iskuja Baalbekin kaupunkiin, jossa sijaitsevat Hizbullahin johtajiston lomanviettotilat, ampuen sinne 12 ohjusta kuudessa eri iskussa. Kaupungissa syttyi useita tulipaloja. Kaupunki on kuuluisa vanhoista roomalaisen ajan raunioistaan.
2. SODAN TUHOA TALOUDELLE
Liiketoiminnan pysähtyminen sodan takia aiheuttaa Israelille 500 miljoonan NIS tappiot päivässä. Tehtaita ja liikeyrityksiä on jouduttu sulkemaan ja työntekijät päästetty koteihinsa. Kukaan ei tiedä, saavatko lomautetut työntekijät mistään korvauksia menetetystä työajastaan tai tehtaat ja liikkeet toiminnan keskeytyksistä.
Liikeyrittäjät odottavat, että hallitus selventäisi asiaa antamalla julkilausuman asiasta tai julistamalla hyökkäysten kohteiksi joutuneet alueet sotatoimialueiksi tai julistamalla sinne hätätila. Yksityisten työntekijöitten tulee oma-aloitteisesti hoitaa veroalennukset ja ilmoitukset lomautuksista veroviranomaisille.
Häiriötekijöistä huolimatta Israelin talouden ei uskota pahasti kärsivät tilanteesta pohjoisessa, ellei tilanne kärjisty tai jatku kuukausia. IDF arvioi, että sota on maksanut Israelille tähän mennessä miljardin NIS.
Sotatilanne on pahoin iskenyt pohjoisen alueen turismiin ihmisten peruuttaessa tilauksiaan tai muuttaessa maan keski- tai eteläosan hotelleihin, jotka puolestaan kokevat uutta lisäystä liiketoiminnalleen.
Maahan tuli vuoden ensimmäisen puoliskon aikana yli miljoona turistia eli 22 % lisäyksen, mutta kukaan ei tiedä, miten tilanne kehittyy loppuvuodesta.
IDF antoi eilen palvelukseen astumismääräyksen kolmen reserviläispataljoonan muodostamiseksi.
3. KOLMAS RINTAMA
Maanantaiaamuna partiomatkalla Nablusissa kuoli kersantti Osher Damari, 20 Netaniyasta, ja kuusi muuta sotilasta haavoittui pommi-iskussa partiota vastaan Nablusin kauppakujalla. Yksi haavoittuneista oli IDF:n maan keskiosan komentajan kenraalimajuri Yair Navehin poika, eikä kenraaliluutnantti Dan Halutzin, kuten eilen ilmoitettiin. Hänet leikattiin eilen ja hän on kohtalaisessa kunnossa. Partio oli matkalla pidättämään itsemurhaterroristia, jonka tiedettiin pyrkivän Israeliin. Partio pidätti viisi epäiltyä palestiinalaista ja oli matkalla tukikohtaansa, kun palestiinalaiset räjäyttivät suuren pommin heidän vieressään. Damari kuoli iskussa heti.
Pommi-iskujen ja muitten väkivaltaisuuksien yritykset ovat lisääntyneet huomattavasti Gazan ja Libanonin tilanteen kärjistymisen myötä.
MAANANTAINA tarkkasilmäinen poliisiupseeri havaitsi Jerusalemin keskustassa palestiinalaisen, jolla oli epäilyttävä pussi mukanaan. Poliisin pysäyttäessä hänet hänen pussistaan löydettiin viiden kilon pommi.
25-vuotias mies oli tullut pääkaupunkiin jostain Länsirannan kylästä, saanut pommin saman päivän aamuna ja oli kysellyt ohikulkevilta arabeilta, missä Jaffakatu sijaitsi ja onko siellä turvallisuusmiehiä.
Hänen tehtävänsä oli sytyttää pommi siellä. Poliisi ei halua kertoa miehen nimeä, kotipaikkaa eikä sitä, miten hän tuli Jerusalemiin ja kuka hänet palkkasi.
Poliisi pelkää, että terrorijärjestöt ovat suunnittelemassa uuden väkivalta-aallon aloittamista maassa.
Viimeisen kuuden vuoden aikana 125 palestiinalaista itsemurhaterroristia ovat murhanneet sadoittain israelilaisia itsemurhaiskuissaan.
4. GAZAN RINTAMA
IAF pommitti eilen toisen kerran PA:n ulkoministeriön rakennusta Gazan kaupungissa varmistaakseen, ettei kukaan pysty siellä suunnittelemaan iskuja Israelia vastaan, kuten sitä on aiemmin käytetty. Ohjusiskussa useat lähiympäristön talot kärsivät vaurioita ja yhdeksän ihmistä haavoittui.
IDF:n sotilaat ottivat yhteen palestiinalaisten pyssymiesten kanssa Beit Hanoun kaupungissa. Kaksi palestiinalaista kuoli ja neljä muuta haavoittui tulitaisteluissa.
VAIKKA ISRAELIN VÄESTÖ näyttää kannattavan hallituksen Gazan ja Libanonin sotilaallisia toimia, josta on osoituksena Knessetin tarkkaavainen huomio Olmertin esittäessä tilannekatsauksensa ja hallituksen politiikan suuntaviivoja, joukko äärivasemmistolaisia osoitti eilen mieltään Tel Avivissa. Mielenosoittajat vaativat neuvottelujen aloittamista palestiinalaisten ja Hizbullahin kanssa kutsuen Olmertin hallituksen kaikkia ministereitä ”sotarikollisiksi”. Mielenosoituksen järjesti Gush shalom, ja siihen osallistuivat Yesh Gevul (Olmertin USA:ssa asuva poika kuului tähän), Anarchists against the wall (muuria vastustavat anarkistit), Ta´ayush, ja Naisten rauhanliittoutuma. Peace Now järjestö jättäytyi pois tällä kertaa.
5. KOLMAS MAAILMANSOTA?
Jotkut USA:n huomattavat poliitikot ovat julkisissa puheissaan arvuutelleet, josko Libanonin sota olisi alkusoittona kolmannelle maailmansodalle. Tämän mukaisesti he ovat myös osoittaneet jopa odottamatonta myötätuntoa ja tukea Israelille. John McCain (demokraatti Kaliforniasta), ja entinen Talon puhemies Newt Gingrich (republikaani) kutsuivat nykyistä Lähi Idän väkivalta-aaltoa kolmannen maailmansodan alkuna ja sanovat olevansa syvästi huolissaan tilanteesta. He kertoivat mielipiteensä CNN:n Larry King Live ohjelmassa. McCain pyysi eurooppalaisia ystäviään ymmärtämään, että tämä tilanne on kaikkein vakavin, mitä on koettu Lähi Idässä pitkään aikaan. Hän arvioi, että USA voi joutua puuttumaan tilanteeseen jossain vaiheessa. McCain on USA:n seuraavien presidentin vaalien potentiaalinen ehdokas.
Gingrich on useissa haastatteluissaan viikon vaihteen aikana kutsunut kriisiä kolmanneksi maailmansodaksi lisäten, että USA ja Israel ovat toimineet tilanteessa hyvin hillitysti ja ehdottaa, että USA:n tulisi ampua alas Iranin Libanoniin aseita kuljettavat lentokoneet.
Israelissa Danny Yatom (Labour) sanoo olevansa hermostunut amerikkalaisten reaktiosta. Hän näkisi mieluummin, että USA voi lähettää varaosia ja rahaa Israeliin, mutta pysyttelee muuten kriisin ulkopuolella.
Benny Elon (NRP/NU) epäilee, että amerikkalaiset evankelistat kuten John Hagee ovat vaikuttaneet poliitikkojen arvioihin omilla ajankohtaisilla tilanne-analyyseillaan.
Monet analysoijat ja poliittiset kommentoijat ovat pyrkineet selvittelemään, onko Libanonin kriisissä kysymys paikallisesta välien selvittelystä, vai onko se osa globaalia suunnitelmaa, joko al-Qaidan ja Hizbullahin tai Iranin ja shia-muslimien laatimasta. USA:n johto katsoo kuitenkin, että on suora yhteys Hamasin, Hizbullahin ja Iranin johtaman USA:n ja länsivaltojen vastaisen liittymän välillä. Iran ja Syyria ovat joutuneet sunni-enemmistöisten arabivaltioitten arvostelun alaisiksi ja ainakin osittain syrjäytetyiksi, mutta tilanne voi muuttua hetkessä. Jos Syyria joutuu sotaan mukaan, Iran on lupautunut tukemaan sitä, mikä varmasti herättäisi arabirintaman yhtenäisyyden uskonnollisista suuntaeroista huolimatta.

Monday, July 17, 2006

MAANANTAI 17.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Sunnuntai oli verisin päivä Hizbullahin ampumien rakettien takia. Yli 30 rakettia ammuttiin sunnuntain aikana Israelin pohjoisosaan, monet niistä Haifan keskustaan. Yksi raketti putosi Haifassa rautateitten junavarikkoon tappaen ja haavoittaen useita työntekijöitä ja aiheuttaen tuhoa rakenteille. Yli 800 rakettia on ammuttu Israelin puolelle viiden päivän aikana. Haifaan ammutut raketit olivat Fajar 3 tyyppiä, joiden kantomatka on ainakin 40 km.
Kahdeksan ihmistä kuoli sunnuntaina Haifaan tehdyissä raketti-iskuissa ja yli 20 on hoidettu sairaaloissa.
Tapahtumia sunnuntain aikana.
- Fajar 3 raketti osui rautatien varikolle lähellä Israelin sähköyhtiön laitteistoja Haifan satama-alueella. Iskussa kuoli 8 työntekijää ja ainakin 17 haavoittui, kuusi heistä vaarallisesti.
- IAF iski kymmeneen rakettien laukaisualustaan Libanonin eteläosassa. Yksi Hizbullahin liikuteltava laukaisupatteristo tuhottiin.
- IAF varoitti Libanonin eteläosan asukkaita lähtemään kodeistaan kahden tunnin kuluessa, koska IAF:n hyökkäys oli odotettavissa pian määräajan jälkeen.
- IAF jatkoi Beirutin eteläisen kaupunginosan pommittamista raketein.
- Beirutin ulkopuolella ohjusiskussa vaurioituneen tykkiveneen kateissa olleiden kolmen merisotilaan ruumiit löydettiin aluksen miehistöruumasta.
Rakettituli on jatkunut maanantaiaamuna.
Raketteja putoili Nahariyan lähelle, Kibbutz Lahomein Hagataot of Busten Hagalil lähellä Akkoa.
Akkoon osui useita raketteja, yksi lähelle yhteisön uima-allasta, toinen osui yhteen omakotitaliin 04.30 aikaan aamulla haavoittaen kahta, lisäksi kaksi muuta sai sirpalehaavoja.
Sireenit soivat myös Tiberiassa, mutta raketteja ei löydetty.
Yksi raketti putosi Afulan kaupungin alueelle, vajaa 8 km Nasaretista etelään.
IAF on jatkanut omia lentoiskujaan tehden maanantaiaamuna 50 lentoa Libanoniin mm. Beirutin satamaan sekä lentokentälle, jossa arabimedia ilmoittaa 15 ihmisen saaneen osumia.
IDF varoittaa Tel Avivin pohjoisosan lähellä olevan Dan-alueen asukkaita valppauteen, koska se voi olla seuraava kohde, jonne Hizbullah yrittää osua raketeillaan.
Israelin kotirintama on antanut ohjeita ja määräyksiä useille alueille, jotka ovat vaaravyöhykkeillä.
- Pohjoisen vaara-alueen asukkaita kehotetaan pysymään pommi- tai sirpalesuojissa.
- Karmielin, Tiberiaan ja Acre-Amiad tien pohjoispuolella asuvia kehotetaan pysyttelemään sisätiloissa tai kellarikerroksissa ja välttämään oleskelua ulkosalla.
- Haifan, Acren ja ympäröivien alueitten asukkaita kehotetaan pysyttelemään lähellä rakennuksia ja hälytysäänen kuultuaan menemään heti sisätiloihin.
- Gush Dan alueen asukkaita Haifasta etelään kehotetaan tarkkailemaan hälytyssireenin ääntä. Kun sellainen annetaan, heillä on minuutti aikaa mennä suojattuihin tiloihin.
Kotirintaman pelkona on, että israelilaisia matkailijoita voidaan kidnapata ulkomailla, ja on antanut ohjeita heitä varten.
- Pysytellä poissa arabimaista, paitsi Mauritania ja Komoro-saaret
- Pysytellä ulkomailla poissa alueilta, joissa vaara on tarjolla, kuten Turkissa lähellä Iranin rajaa.
- Välttää toimimasta outojen ihmisten tarjousten perusteella ulkomailla.
- Torjua oudot lahjat tai lomatarjoukset vierailta ihmisiltä.
- Välttää tapaamisia tuntemattomien kanssa syrjäisissä paikoissa.
- Välttää menemästä yksin sovittuun tapaamiseen tuntemattoman kanssa.
2. NASRALLAH ON HENGISSÄ
Hizbullahin johtaja sheikki Hassan Nasrallah esiintyi eilen järjestön al-Manar TV:ssä nukkavieruna, tavallisesti musta parta harmaantuneena ja väsyneen näköisenä, mutta edelleen voitontahtoa uhkuen. Nasrallah kehui järjestönsä IDF:lle aiheuttamia ”yllätyksiä” ja lupasi uusia yllätyksiä. Hän myös ilmoitti ”sotilaittensa”, joitten määrä lienee 1000 – 3000, tarkkaa lukua ei tiedetä, odottavan malttamattomina päästä taistelemaan IDF:n maajoukkoja vastaan ja aiheuttamaan niille suuria tappioita. Nasrallahin mukaan Hizbullahin joukot ovat täysissä voimissa ja vahvoina IDF:n viiden päivän pommitusten jälkeen. Hän kehui, että heillä on kapasiteettia ampua vielä paljon enemmän raketteja. Hän väitti, ettei tarkoituksen ole osua siviilikohteisiin, mutta IDF:n tehdessä niin heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastata samalla mitalla.
Nasrallah väisti joittenkin arabimaitten syytökset, että hän oli saanut ne ja ennen kaikkea Libanonin taistelemaan Israelia vastaan todeten, että arabien ja muslimien tulee ottaa kantaa tulevaisuuden ja lasten tulevaisuuden vuoksi. Hän totesi, että arabi- ja muslimimailla on historiallinen tilaisuus aiheuttaa tappio sionistiselle viholliselle, ja Hizbullah näyttää siinä esimerkkiä. Hizbullah ei taistele itsensä eikä Libanonin vaan koko islamilaisen kansan puolesta, hän vakuutti.
Nasrallah kielsi väitteet, että iranilaiset vallankumouskaartilaiset toimivat Libanonissa Hizbullahin riveissä, ja iranilaiset asiantuntijat laukaisivat kaksi Silkworm-ohjusta Beirutin rannikolla, joista toinen osui kreikkalaiseen kauppalaivaan, jossa oli egyptiläinen miehistö, ja upotti sen, toinen osui israelilaiseen tykkiveneeseen surmaten neljä merisotilasta ja vahingoittaen alusta. ”He ovat libanonilaisia ja ylpeitä saavutuksistaan.”
Nasrallahia on verrattu Bin Ladeniin ja Ahmadinekadiin, mutta hänen tyylinsä on erilainen. Hän on ollut liittosuhteessa jopa Libanonin kristittyjen kanssa. Hizbullah saa vuosittain arviolta 100 miljoonaa USD apua Iranilta ja Iranin tuella se on vuodesta 2000 lähtien rakentanut Israelin hallitusten puuttumatta asiaan
13 000 raketin ja ohjuksen arsenaalin, kaikkiaan 40 eri tyyppiä. Iranin suurajatollah Khamenei sanoi äskettäin puheessaan, ettei Hizbullahia tulla koskaan riisumaan aseista.
3. GAZAN RINTAMA
IDF:n joukot jatkoivat aloittamaansa operaatiota Gazan alueella.
Sunnuntaina ainakin 10 terroristia kuoli ja 20 haavoittui IAF:n useissa iskuissa Beit Hanoun alueella.
Lauantaiyönä IAF iski ohjuksillaan taloon Jabaliyassa Gazan pohjoisosassa. Kaksi ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui palestiinalaislähteitten mukaan.
Golani-prikaati etsi palestiinalaisten kaivamia tunneleita insinöörien, puskutraktorien ja helikoptereitten avustamina. Yhteenottoja palestiinalaisten pyssymiesten kanssa tapahtui.
IAF pommitti kanahäkkiä, jonka alta alkoi suuri tunneli täynnä räjähteitä.
SUNNUNTAIN AIKANA Gazasta ammuttiin viisi Kassam-rakettia Negevin alueelle.
IAF ampui Beit Hanoussa ohjuksen autoon, jossa oli terrorisolu ja panssariohjuksia.
Armeija ampui 400 tykinammusta Gazan alueelle, mistä Kassam-raketteja ammutaan.
Sunnuntai-iltana Gazasta ammuttiin kymmenen Kassamia, joista yksi lähelle strategista kohdetta ja bensiiniasemaa Ashkelonissa, kolme osui Sderotiin yhden pudotessa lastenklinikkaan aiheuttaen ahdistusta lähellä oleville, osa Kassameista Nahal Ozin kibbutsin ja Shaar Hanegev aluetoimiston lähelle.
MAANANTAIAAMUNA Gazasta on ammuttu kymmenen Kassamia, kolme niistä Hahal Ozin kibbutsiin, jossa kuoli yksi vasikka ja joukko lapsia joutui shokkiin. Yksi Kassam putosi talon pihamaalle Sderotissa. Kaksi ihmistä haavoittui raketin sirpaleista.
IDF JATKAA OPERAATIOTAAN Gazan alueella, jossa viikon aikana on surmattu 90 terroristia.
Palestiinalaiset Gazassa ovat selvästi saaneet lisäpontta yrityksilleen Hizbullahin esimerkeistä.
4. KOLMAS RINTAMA
Operaatiot jatkuvat myös Juudean ja Samarian alueilla.
Viime yönä palestiinalaiset tekivät pommi-iskun IDF:n partiota vastaan Nablusin keskustassa kauppakujalla. Yksi sotilas sai surmansa ja kuusi muuta haavoittui iskussa. Suuri joukko palestiinalaisia kerääntyi paikalle tanssien ja iloiten onnistuneesta iskusta. Osa palestiinalaisista otti ruhjoutuneen sotilaan ruumiinosia heilutellen niitä käsissään. IDF ei halua kertoa, neuvotellaanko sotilaan ruumiinosien palauttamisesta.
Yksi haavoittuneista on IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin poika, joka aamulla joutui leikkaukseen.
5. EVAKUOINTIA LIBANONISTA
Ulkomaat ovat alkaneet evakuoida kansalaisiaan Libanonista, jossa he ovat tahtomattaan joutuneet sodan jalkoihin. Sekä Englanti että USA ovat puuhaamassa joukko-evakuointia tuhansien kansalaistensa saamiseksi pois maasta. Ainoa tie maantiekuljetusten ohella lienee laivakuljetus lentokenttien ollessa suljettuina. Myös Suomi on aloittanut omien kansalaistensa evakuoinnin maasta.
G-8 maat ovat antaneet voimakkaan vetoomuksen taistelujen lopettamiseksi. YK:n välittäjä- ja tarkkailutiimi on tulossa maahan. Kansainvälinen huoli tilanteen kärjistymisestä Syyrian ja Iranin suuntaan on nousemassa ja pakottamassa yhteisiin toimiin tilanteen ratkaisemiseksi. Kansainvälisten joukkojen tuominen Libanonin eteläosaan on vakavasti harkittavana, eikä Israel vastusta sitä.
Israel toivoo saavansa lisäviikon voidakseen moukaroida Hizbullahin maan rakoon.
IDF kokeilee ensimmäistä kertaa uutta rakettia nimeltä ”destroyer”, MLRS, jota pidetään pisimmälle kehitettynä. Sitä pystytään ampumaan useita raketteja yhtenä salvona.

Sunday, July 16, 2006

SUNNUNTAI 16.07.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Libanonin operaatioille on annettu nimi ”Change of Direction” ( Suunnanmuutos).
Viikonvaihteen aikana on kirjattu seuraavia tapahtumia:
Perjantaina:
- Hizbullah ampui Kiinassa valmistetun mutta Iranissa Radar-ohjauslaitteella varustetun Silkworm C-802 ohjuksen israelilaiseen Hanit (keihäs) Saar 5-luokan ohjusalukseen Beirutin edustalla sytyttäen aluksen polttoaine-järjestelmän tuleen ja surmaten neljä merisotilasta, joista yhden ruumin löydettiin, kolme on kateissa. Tämä tapahtui perjantai-iltana 20.00 jälkeen. Tuli saatiin hallintaan aluksessa ja se pystyi purjehtimaan omin konein Ashdodiin. Alus on Israelin kehittynein alus ja varustettuna Harpoon ja Baral-ohjustentorjuntajärjestelmillä, mutta niitä ei oltu kytketty päälle. Hizbullahin ohjusisku oli täydellinen yllätys.
- Isoäiti ja hänen 5-vuotias lapsenlapsensa saivat surmansa Katjusha-iskusta Meron moshavissa.
- IAF iski ohjuksillaan ja pommeillaan 11-kerroksiseen kerrostaloon Beirutin keskustassa. Rakennus toimi Hizbullahin päämajana. Rakennus tuhoutui iskussa.
- Katjusha-raketti osui omakotitaloon Safedissa. 12 ihmistä haavoittui, yksi heistä vakavasti.
- IAF iski ohjuksillaan uudelleen Beirutin lentokentälle ja maanteille sekä Hizbullahin TV-asemalle, joka kuitenkin pystyi jatkamaan lähetyksiään iskun jälkeen.
Lauantaina:
- Hizbullah ampui 12 Katjusha-rakettia Tiberiaaseen. Kaksi hotellia vaurioitui ja viisi ihmistä
haavoittui lievästi. Kymmeniä hoidettiin shokin vuoksi.
- Ainakin 18 libanonilaista siviiliä sai surmansa tiettävästi IAF:n tulittaessa autokolonnaa lähellä
kylää Etelä Libanonissa. He olivat luultavasti pakenemassa sodan jaloista. Heidän kerrotaan
pyrkineen suojaan paikallisen YK:n tiloihin, mutta heitä ei huolittu sinne.
- IAF iski ohjuksillaan Hizbullahin päämajaan ja sen johtajien asuintaloihin Beirutin eteläosassa.
- Hizbullah ampui raketteja lukuisiin Golanin kaupunkeihin, kyliin ja asutuskeskuksiin, mm. Kiryat Smona, Nahariya, Shavei Zion, moshav Meron, Hatzor Haglitit, Ben Ami, Safed, Amiad ja Tiberias.
- Sunnuntaiaamuna Haifaan ammuttiin 7 Katjusha-rakettia kuten myös Nahariyaan ja Akkoon. Arviolta 30 ihmistä haavoittui ja 9 sai surmansa iskuissa, tämä kello 9.30 mennessä. Kahdeksan kuollutta rekisteröitiin Haifassa näissä iskuissa.
Hizbullah on kolmen päivän aikana ampunut yli 750 Katjusha-rakettia Israelin puolelle. Se alkaa pian ylittää sen Kassam-rakettien määrän yli 1000, minkä palestiinalaiset ovat ampuneet Gazan alueelta.
Hizbullah ei ole vielä ampunut pitemmän matkan ohjuksiaan, joita sillä tiedetään olevan, ja joilla se yltäisi aina Tel Avivin esikaupunkiin. Se pidättää niitä strategisena varastona tai ei ole vielä saanut lupaa niitä toimittaneilta mailta toimittajilta Syyrialta tai Iranilta niiden ampumiseen.
IDF:n arvion mukaan Hizbullahilla on 11000-13000 rakettia.
Kaikkiaan miljoona ihmistä on Hizbullahin Katjusha-rakettien vaikutuspiirissä. Puolustus- ja pelastustoimien nopeuttamiseksi ja saadakseen tarpeeksi liikkumatilaan nopeissa päätöksissä IDF on julistanut Golanin alueen sotatoimialueeksi, jossa on voimassa sotalait.
2. AIKAA 72 TUNTIA
Israelilaiset diplomaatit Jerusalemissa arvioivat, että Israelilla on 72 tuntia aikaa musertaa Hizbullahin asemia ja voimaa Libanonissa, ennen kuin kansainväliset yhteisöt ja maat astuvat väliin keskeyttäen sotatoimet.
Israelissa todettiin tyydytyksellä Libanonin pääministeri Fuad Sanioran lauantaina antama lausunto, jossa hän lupaa Libanonin hallituksen ulottavan valvontansa koko maan alueelle, myös sen eteläosaan. Tämä toteuttaisi YK:n päätöslauselman 1559 vaatimukset Hizbullahin riisumiseksi aseista ja Libanonin armeijan ottamiseksi valvontaansa maan eteläosa, jota Hizbullah on valvonut suvereenisti.
Kuitenkin israelilaiset diplomaatit esittävät vaatimuksen, että Hizbullahin kidnappaamat kaksi sotilasta täytyy palauttaa.
IAF:n koneet iskivät Hizbullah-johtajien sheikki Muhammad Yazbekin ja Hussein Musawin asuintaloihin Baalbekin kaupungissa sytyttäen ne tuleen, mutta Hoizbullah-johtajat ovat menneet maan alle.
IDF sanoo, että sen iskut ovat aiheuttaneet 60 % tuhon Hizbullahin pitkän matkan rakettikapasiteetille. IAF on iskenyt sataan rakettien laukaisualustaan ja 11 liikkuvaa laukaisualustaa on tuhottu.
3. ISRAELIN VASTATOIMIA
IAF:n koneet tuhosivat Libanonin armeijan tutka-aseman rannikolla, koska sen kautta Hizbullah pystyi ohjaamaan ampumiaan ohjuksia, mm. Silkworm C-802, jossa on tutkaohjaus.
IDF pystytti kolme Patriot ohjustentorjunta patteristoa Haifan lähettyville. Asiantuntijat epäilevät niitten tehoa nopeita ja matalalla lentäviä lyhyen kantomatkan Katjusha-raketteja vastaan. Patriot-ohjusten tarkoituksena on nostattaa asukkaitten mielialaa, joka on kärsinyt pahoin rajoittamattoman Katjusha-tulen alla.
Iran on toimittanut 11 500 neljää eri mallista rakettia Hizbullahille. Niiden kantomatka vaihtelee sadasta sataan viiteenkymmeneen kilometriin.
Libanonin hallitus on pyytänyt tulitaukoa, mutta Israel vastusta sitä, ellei sen kahteen vaatimukseen suostuta, eli kaapattuja sotilaista vapauteta ja Hizbullahia poisteta Libanonin eteläosista tai riisuta aseista.
Israel varoittaa Libanonin hallitusta, että Libaonin voidaan sulkea vuosikausiksi.
Erään uutisen mukaan IDF:n kommandoyksikkö oli toiminnassa Libanonissa, mutta sen tehtävistä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Se on jo tiettävästi palannut Israeliin.
4. RATSUVÄKI SAAPUU HIZBULLAHIN AVUKSI
Palestiinalaiset ovat innoissaan seuranneet Hizbullahin onnistuneita iskuja IDF:n sotilaita vastaan. He tanssivat kaduilla ja jakelivat makeisia saatuaan tiedon kommandoiskusta Libanonin rajan yli ja kahden sotilaan kaappauksesta. Nyt innokkaimmat PA:n turvallisuusjoukoissa palvelevat nuoret palestiinalaiset ovat ilmoittaneet halunsa matkustaa Libanoniin taistelemaan Hizbullahin riveissä israelilaisia vastaan. Myös jotkut vanhemmat, aikoinaan Libanonissa israelilaisia vastaan taistelleet veteraanit ovat ilmaisseet halunsa antaa valtavan kokemuksensa Hizbullahin käytettäväksi.
Hamasin Libanonissa oleville johtajille on annettu kehotus matkustaa Syyriaan turvaan, koska on pelättävissä, että IAF voi yrittää iskeä heihin Libanonissa.
Arabiliiton Kairossa kokousta pitävät osanottajat eivät ole löytäneet yhteistä linjaa Libanonin tilanteeseen.
Syyria puolustaa Hizbullahin toimia, mutta monet maat, kuten Egypti, Saudi Arabia, Jordania ja Qatar ovat ilmaisseet suuttumuksensa Hizbullahin oma-aloitteisesti tekemään operaatioon, jossa muitten arabi- maitten mielipidettä ei kysytty etukäteen, mutta josta muut maat joutuvat kärsimään.
Äskeisen gallupin mukaan 72 % palestiinalaisista haluaa PA:n turvallisuusjoukkojen taistelevan Israelin sotilaita vastaan. Abbasia painostetaan Israelin vangitsemien palestiinalaisten vapauttamiseksi.
JPostin kolumnisti David Forman esitti aamun artikkelissaan, että Israel toimi tyhmästi pidättäessään ja tuomitessaan palestiinalaisia terroristeja kuten Marwan Barghouti, ja hän esittää tosissaan, että heidät tulee vapauttaa välittömästi kaapattuja sotilaitten vapauttamista vastaan. Formanin argumentti on, että tämän tyhmyyden seurauksena Abbas nyt puuhaa yhteishallitusta Fatahin ja Jihadin kanssa näitten murhamiesten laatiman ns. ”vankien dokumentin” ohjelman perusteella.
Oma arvioni on, että David Formanin tulisi kiireesti tutkituttaa päänsä ja sulkea suunsa lopullisesti.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo järjestönsä olevan valmis avoimeen sotaan Israelin kanssa. Hän oli tiettävästi Beirutissa yhden IAF:n pommittaman ja tuhoaman talon kellarissa ja erään raportin mukaan haavoittui iskussa, mitä ei ole voitu vahvistaa.
IDF:n arvion mukaan Iranilla on sadan miehen iskujoukko Libanonissa.
5. MIELIPITEITÄ LIBANONISSA
Libanonin hauras sisäinen yhtenäisyys on kovalla koetteella Hizbullahin yksipuolisten ja yllättävien toimien vuoksi. Viimeinen hallituksen istunto oli riitainen ja keskustelut käytiin huutaen ja elämöiden.
Shiat kannattavat Hizbullahia, sunnit, druusit ja kristityt ovat Syyrian vastaisia ja mielipiteet ovat kireitä sitä vastaan Haririn murhan seurauksena.
Yksityiset libanonilaiset liikemiehet surevat hyvin alkanutta turismikautta, joka nyt keskeytyi surkeasti.
6. GAZAN RINTAMA
Gazan alueen tapahtumat ovat jääneet Libanonin tilanteen varjoon. Eilen palestiinalaiset Hamasin jäsenet ampuivat suuren aukon Egyptin ja Gazan väliseen muuriin, josta tuhansia Egyptin puolelle jääneitä matkalaisia tulvi Gazan puolelle. Egypti uhkaa sulkea Gazan rajansa kokonaan.
Kassam-rakettaja on ammuttu ainakin Sderotiin.
IDF:n joukot tunkeutuivat tänä aamuna Gazan pohjoisosaan Beit Haniyaan ja Beit Lahiyaan. Syntyneissä taisteluissa kolme pyssymiestä kuoli ja arviolta 11 haavoittui, yksi heistä lapsi.
Lauantaina IAF tuhosi PA:n talousministeriön tilat Gazan kaupungissa.