Friday, May 26, 2006

PERJANTAI 26.05.06
1. PALESTIINAN KRIISI
Fatahin ja Hamasin väliset voimien koetukset jatkuivat edelleen eilen torstaina. Ainakin yhden ihmisen kerrotaan saaneen surmansa ja 15 haavoittuneen aseellisissa yhteenotoissa Hamasin uuden joukko-osaston ja estävän turvallisuusjoukkojen välillä. Silminnäkijöitten mukaan tulitukset kestivät useita tunteja PLC:n toimitilojen lähellä Gazan kaupungissa. Myöhemmin kaksi Abbasin henkivartijakaartin Force 17 jäsentä haavoittui vaikeasti Hamasin miesten luodeista.
Abbasin aloittamat kaksipäiväiset keskustelut tilanteen rahoittamiseksi Fatahin ja Hamasin välillä alkoivat eilen. Hamasin johto Gazassa ja PA:n puheenjohtaja Abbas Ramallahissa olivat yhteydessä toisiinsa videopuhelimen välityksellä.
Abbas yllätti Hamasin johdon antamalla sille ultimaatumin: Hamasin tulee 10 päivän sisällä hyväksyä Israelin vankiloissa istuvien tuomittujen vankien esittämä rauhansuunnitelma, jonka keskeinen kohta on Israelin valtion tunnustaminen ja Palestiinan valtion perustaminen ennen 1967 sotaa sovituille aselepolinjoille.
Jos Hamas ei suostu tähän, Abbas lupasi järjestää 40 päivän sisällä kansanäänestyksen asiasta.
Hamasin johto on osoittanut sekä yllättynyttä että ärtymystä Abbasin ultimaatumin johdosta.
PA:n hallituksen pääministeri Haniyeh sanoi puheessaan Hamasin ja Fatahin olevan asiallisesti lähellä toisiaan, eikä hän kommentoinut Abbasin ultimaatumia. Hän ei sulkenut pois mahdollista yhteishallitusta Fatahin kanssa.
Fatahia edustava Muhammad Dahlan arveli, että Fatah voisi hyväksyä tarjouksen hallituspaikasta, jos Hamas tunnustaa PLO:n ainoaksi ja lailliseksi palestiinalaisten edustajaksi.
Israelin poliittinen johto ei halua kommentoida asiaa, mutta toteaa tyydytyksellä Abbasin käyttävän hänelle kuuluvia oikeuksiaan tilanteen selvittämiseksi.
Kansanäänestyksen järjestäminen palestiinalaisten keskuudessa voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi, jos Hamas ei siihen suostu.
2. SAUDI-SUUNNITELMA UUDELLEEN
Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kertoo Jpostille myöntämässään haastattelussa, joka julkaistiin 26.05., että Israel on ymmärtänyt tämän saudi-suunnitelman vuodelta 2002, jota kutsutaan nimellä Beirutin aloite ja jonka arabiliiton 22 jäsenmaata hyväksyivät, täysin väärin.
Moussan pitäisi tietää, koska hän sanoo itse laatineensa sen. Hän jopa keskeytti haastattelun välillä aloittaakseen uudelleen alusta, koska hänen sanomansa ei tullut siinä selväksi.
Hän haluaa painottaa, että arabimaat suostuvat todelliseen rauhaan Israelin kanssa, jos Israel vetäytyy 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, hyväksyy Palestiinan valtion Jerusalem pääkaupunkinaan ja suostuu oikeudenmukaiseen ratkaisuun pakolaisten asiassa YK:n päätöslauselman 194 mukaisesti.
Moussa tähdentää, ettei Beirutin aloite ole ristiriidassa ”tiekartan” esitysten kanssa. Siinä ei määritellä Palestiinan valtion rajoja eikä sitä, miten pakolaisasia tulee ratkaista tai Jerusalemin ongelmaa käsitellä. Kaikki, myös valtioitten rajat ja pakolaiskysymys, on Moussan mukaan selvitettävä neuvotteluissa, joille hän antaisi aikaa kaksi vuotta ja sopimusten toteuttamiseen käytännössä viitisen vuotta (yhteensä seitsemän vuotta!). Neuvotteluissa selvitetään, ketkä palaavat asuinalueilleen, ketkä eivät ja mitkä ovat korvaukset.
Moussa pitää Olmertin yksipuolista rajojen määrittelemistä mahdottomana hyväksyä, koska se jatkaisi osapuolten välistä konfliktia loputtomiin.
Hänen mielestään Hamas voisi tukea arabien esitystä, mikä ei tarkoittaisi Israelin valtion tunnustamista, mutta Hamas voisi suostua siihen todettuaan Israelin rauhantahdon.
Vuoden 1973 sotaa Moussa pitää viimeisenä sotana, mitä arabit halusivat. Se sota oli tarpeellinen arabien kunnian palauttamiseksi 1967 sodan häpeällisen tappion vastapainoksi, hän selvittää.
3. ISRAELIN TAHDIKKUUS
Israel on ollut vuosikymmenen ajan Maailman talousorganisaation (WTO) jäsen tekemättä yhtään valitusta Israelia tai sen tuotteita vastaan asetettua syrjintää toisten jäsenvaltioitten taholta. Varsinkin Saudi Arabia tultua organisaation jäseneksi vuosi sitten aihetta olisi ollut, sillä saudit harjoittavat avointa syrjintää israelilaisia tuotteita tai niiden Israelissa valmistettujen tuotteiden osia vastaan lupauksistaan huolimatta.
Israelin viranomaisten selitys on, ettei se halua politisoida kauppaorganisaatiota, vaan toimii mieluummin hienovaraisesti taustalla toivoen, että sen toiminta saisi syrjintää harjoittavat maat seuraamaan esimerkkiä.
Israelilaisten viranomaisten mukaan näin on tapahtunutkin, joskin se vie aikaa.
WTO perustettiin 1995 ja siinä on nyt 149 jäsenmaata, jotka ovat sitoutuneet pidättymään toisen jäsenmaan tuotteiden syrjimisestä. Kaikkiaan 340 valitusta on vuosien aikana tehty organisaation sisällä.
4. USA:N JÄLKEEN EUROOPPA
Olmert hykertelee vieläkin onnesta USA:n matkansa jälkeen, joka hänen mielestään onnistui erinomaisesti.
Mutta nyt on suunniteltava seuraavan maanosan valloittamista. Se on Eurooppa.
Olmertin matkasuunnitelmissa on käväistä kesäkuussa Ranskassa ja Englannissa. Ulkoministeri Tzipi Livni käy jututtamassa Turkin johtajia jo sunnuntaina parin päivän matkansa aikana. Kesäkuun puolivälissä Livni pitää puheen EU-parlamentissa ja tapaa EU maitten ulkoministereitä EU-Israel Association kokouksessa Luxenbourgissa.
Olmert ja Livni uskovat, ettei EU:n kielteinen kanta realignment-suunnitelmaan ole lopullinen, vaan se pyörtää pyhät sanansa ja on mukana määrittelemässä Olmertin kaavailemia rajoja Israelille. Eihän arabiliiton pääsihteeri Moussakaan suoralta kädeltä tyrmää niitä, jos ne ovat osa lopullista suunnitelmaa.
Israelin suunnitelmaan kimpussa häärivät viranomaiset pitävät kummallisena, että EU vaatii Israelia vetäytymään 1967 vapauttamiltaan alueilta, mutta kun Israel esittää pakkosiirtävänsä 70 000 kansalaistaan näiltä Juudean ja Samarian sydänmailta, jotka ovat raamatullisen perinteisesti juutalaisten asuttamia alueita, EU nostaa kädet pystyyn: Ei, ei se käy, ette te voi luovuttaa noita alueita.
Samaan aikaan Israel pyrkii saamaan EU:n tuen sille, etteivät palestiinalaiset pakolaiset voi palata Israeliin, vaan ratkaisu on löydettävä heidän sallimisekseen muuttaa palestiinalaisten alueille tai heidät asutetaan arabimaihin ja ehkä osaksi länsimaihin.
Israelin johto tuntee huonoa omaatuntoa siitä, että maailmalla levitetään väitteitä palestiinalaisten ahdingosta ja nälänhädästä, olkoon sitten tehty tai todellinen. Siksi Israel siirtää 50 miljoonaa NIS palestiinalaisille heti, kun siihen löytyy sopiva kanava, ja lisäksi ostaa lääkkeitä ja muita hätäaputarvikkeita, jotka toimitetaan palestiinalaisille välittömästi, varsinkin Gazan alueelle.
5. ABBAS EI HALUA ISRAELIN ASEITA
Eilen maassa kierteli uutisia, joitten mukaan Israel antaa kevyitä käsiaseita ja ammuksia Mahmoud Abbasin henkivartijoille. Tämän aamun uutisten mukaan Abbasin kanslia kieltää huhut loukkaantuneina: Ei Abbasin henki ole vaarassa ja maassa on runsaasti aseita ja ammuksia. Lisäksi Erekat varoittaa Israelin johtoa pysymään sivussa palestiinalaisten keskeisistä kahinoista. Israelin valmistusmerkinnöillä varustetut aseet voisivat olla hämmentäviä joutuessaan vastapuolen pyssymiesten käsiin. Järkevä kanta.
Olmert oli jo eilen antanut luvan aseitten toimittamiseksi IDF.n johdon ja Shin Betin suositusten mukaisesti.
Eipähän olisi ensimmäinen kerta, kun Israel toimittaa terroristeille aseet, jotka käännetään israelilaisia vastaan. Oslon sopimusten mukaan Israel lupasi toimittaa 18 000 kivääriä ammuksineen. Arafat vaati kaksinkertaisen määrän, että jokaisella ”taistelijalla” olisi omansa. Peres suostui tähän ilman muuta. Niitä kun oli Israelin toivomuksen tapaan tarkoitus käyttää taistelussa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi, eli kuten silloin luonnehdittiin: Antaa PA:n hoitaa arabiterroristit, heillä kun ei ole ihmisoikeusjärjestöjä eikä Peace Now haihattelijoita kiusanaan, kuten IDF:n sotilailla. Moni israelilainen kuoli tai haavoittui niillä aseilla.

Thursday, May 25, 2006

TORSTAI 25.05.06
1. OLMERTIN TUOMISET USA:STA
Olmert kehuu olevansa ”erittäin mielissään” USA:n tuesta. Nathan Guttmanin kirjoittaman JPostin artikkelin mukaan ”Israel on tyytyväinen USA:n presidentin positiiviseen suhtautumiseen yksipuoliseen vetäytymis-suunnitelmaan ja näkee sen ensimmäisenä askeleena saada sille Amerikan ja kansainvälinen tuki.”
Olmert esitteli ”realignment”.suunnitelmaansa puheessaan USA:n kongressille. Kuulijat amerikkalaiseen tapaan osoittivat suosiotaan ystävämaan pääministerille, mutta mitä he ajattelivat puheesta, on asia erikseen. Useimpien tarkkailijoitten mukaan matkan tuomiset jäivät kovin vähäisiksi.
Bush viittasi omissa lausunnoissaan ”tiekarttaan”, joka on hänen oma suunnitelmansa. Hän myös vetosi Mahmoud Abbasin merkitykseen, mikä sai aikaan muutoksen Olmertin terminologiassa. Hänkin alkoi viitata puheissaan ”presidentti” Abbasiin, vaikka ensin piti häntä heikkona ja merkityksettömänä. Kongressille pitämässään puheessa Olmert uskalsi vielä mainita, että ”hän uskoo koko maan kuuluvan historiallisella oikeudella juutalaiselle kansalle, mutta sen on luovuttava osasta unelmastaan antaakseen tilaa myös toisen unelmille, jotta molemmat kansat voivat nauttia paremmasta tulevaisuudesta.”
Olmertilla oli Capitolin kukkulalla vieraana Daniel Wultzin kävelykeppiä käyttävä isä Yekutiel, äiti ja sisar, joille kongressi antoi pitkät kättentaputukset. 16-vuotias Daniel Wultz kuoli terrori-iskussa Tel Avivissa ja hänen isänsä Yekutiel haavoittui toiseen jalkaansa. He ovat USA:n kansalaisia Floridasta.
2. VÄKIVALTAA GAZASSA
Gazassa tapahtui jo toinen korkean Fatah-johtajan surma viikon sisällä. Nabil Hodhod (Hudhud), Abbasin läheinen estävän turvallisuuspalvelun johtaja Gazan keskiosassa, sai surmansa hänen autossaan tapahtuneesta räjähdyksestä Gazan kaupungin keskustassa. Hänen apulaisensa haavoittui räjähdyksessä. Kukaan ei ottanut vastuuta iskusta, Hamasin hallituksen edustaja Bhazi Hamad kutsui sitä vahingoksi. Myös kahta muuta turvallisuuspalvelun johtajaa on yritetty teloittaa. Lauantaina turvallisuuspäällikkö Tareg Abu Rajab haavoittui hänen toimistossaan sattuneessa räjähdyksessä ja turvallisuuskomentaja Rashid Abu Shabakin talolle johtavan tien varrelta löydettiin suuri pommi. Abbas nimitti Shabakin johtamaan kaikkia PA:n alaisia turvallisuusjoukkoja, mihin Hamas vastasi perustamalla oman 3000 miehen osastonsa.
Naamioidut pyssymiehet kaappasivat kolme Hamasin jäsentä moskeijan ulkopuolella keskiviikkoaamuna, veivät heidät jonnekin ja palauttivat heidät 15 minuutin kuluttua bensiiniasemalle ampumahaavoja vatsassa ja jaloissa. Yksi heistä kuoli myöhemmin haavoihinsa.
Hamasin uusin, 1000 miehen vahvuinen osasto, esittäytyi keskiviikkona. Sitä johtaa entinen Fatah komentaja Khaled Abu Hilal. Miehillä oli yllään mustat T-paidat ja otsasiteet, joitten logot osoittivat heidän kuuluneen Fatahiin. Fatah ilmoitti välittömästi, ettei sillä ole mitään tekemistä tämän joukko-osaston kanssa.
3. IDF TULITAISTELUSSA RAMALLAHISSA.
Duvdevan joukko-osaston eliittiryhmä meni keskellä keskiviikkopäivää pidättämään Shin Betiltä saamansa vihjeen perusteella etsittyjä palestiinalaisia, niiden mukana Islamic Jihadin Kalkiliyan johtaja Muhammad Hamed Shamir Shubaki, jolla oli lähes valmiit suunnitelmat terrori-iskua varten lähi tulevaisuudessa.
Siviilivaatteissa olevat palestiinalaiset pyssymiehet aloittivat tulituksen sotilaita kohti, jotka vastasivat tuleen.
Paikalle kertynyt väkijoukko saartoi sotilaat, sytytti tuleen yhden heidän jeepeistään ja kivitti heitä. Sotilaat kutsuivat paikalle apujoukkoja, joiden suojaamina joukko pääsi poistumaan kaupungin keskustasta. Useat armeija jeepit kärsivät pahoja vaurioita operaation aikana.
Neljä palestiinalaista sai surmansa ja 17 haavoittui, yksi sotilas haavoittui päähän osuneesta kivestä.
Nablusissa sotilaat pidättivät ennen aamunkoittoa seitsemän etsittyä, sielläkin heitä tulitettiin.
Kalkiliyassa sotilaat pidättivät Islamic Jihadin jäsenen, jolla oli hallussaan M-16 kivääri ja kaksi konekiväärin ammuslipasta. Hebronissa ja lähellä Ramallahia pidätettiin kaksi Hamasin aktivistia.
Nablusin lähellä Israelin arabi haavoittui palestiinalaisten hänen autoonsa heittämästä kivestä.
Gazasta ammuttiin keskiviikkona aamupäivällä kaksi Kassam-rakettia. Toinen osui keskeneräiseen rakennukseen aiheuttaen siinä tuhoa, kukaan ei loukkaantunut. IDF vastasi tykkitulella.
4. USA PUOLUSTAA ISRAELIA
Keskustelujen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa USA:n presidentti Bush lupasi USA:n voimakkaan tuen Israelille, jos sitä vastaan hyökätään. Tällä Bush halusi luultavasti viestittää Iranin vastuuttoman hyökkäävälle johdolle, että jos se iskee ohjuksillaan Israeliin, USA tulee Israelin avuksi.
Bush kuitenkin vakuutti USA:n pyrkivän ratkaisemaan Iranin ydinohjelmaa koskevan kiistan neuvotteluilla, ja pyrkivänsä vakuuttamaan Venäjän, ettei Iran osoita mitään hyvää tahtoa.
Olmert ei halunnut paljastaa yksityiskohtia neuvotteluistaan, mutta hän pyrki vaikuttamaan Bushin harkintaan vakuuttamalla, että ”jos emme vastaa Iranin hyökkäävään retoriikkaan nyt, joudumme käsittelemään Iranin ydinpommiuhkaa myöhemmin.” Hän painotti toimien eikä lausuntojen merkitystä.
5. SKOTLANNIN KIRKKO ISRAELIA VASTAAN
Skotlannin kirkko on vaatinut, että sekä Euroopan virkailijat että Kirkkojen maailmanneuvosto edellyttävät israelilaisiin tuotteisiin selvästi merkittäväksi, ovatko ne peräisin Israelin ”setlementeistä”. Päätös tämän presbyteerikirkon yleiskokouksen Edinburghin kokouksessa tehtiin sen jälkeen, kun ilmeni, ettei kirkolla ole merkittäviä investointeja, joiden voisi katsoa ” sortavan palestiinalaisia.”
Skotlannin kirkko on kuitenkin lujasti päättänyt tehdä oman osansa ”noitten julkeitten juutalaisten palestiinalaisia veljiä sortavan politiikan muuttamiseksi.” Siispä kuluttajille ja kirkon jäsenille on annettava tarpeeksi informaatiota, etteivät heidän valitsemansa tuotteet vain ole Israelin sortopolitiikan kautta syntyneitä.
Kirkon johto ei ilmeisesti ole selvillä, että lukuisat palestiinalaiset saavat elantonsa näitten vihattujen setlereitten maatiloilla ja teollisuusyrityksissä. Jos tuotteilla ei ole markkinoita, niitä ei valmisteta eikä myöskään ole työtä sitä kipeästi kaipaaville palestiinalaisille.
6. SAUDIKOULULAISTEN OPPIKIRJA
Washington Post esitteli 23.05.06 otteita Saudien koulukirjasta, jota levitetään maailman laajuisesti.
1. Ensi aste: Kaikki muuta uskonnot paitsi Islam ovat vääriä
2. 5. aste: Ei kukaan profeettaa totteleva ja Allahin ykseyteen uskova voi pitää läheisiä ystävyys-suhteita niihin, jotka vastustavat Allahia, vaikka olisivat lähisukulaisia.
3. 6. aste: Juuri kuten vain muslimit muinoin yhdistyneinä vakavaan yritykseen onnistuivat karkottamaan ristiretkeläiset Palestiinasta, samoin arabit ja muslimit tulevat voittamaan, jos Allah niin tahtoo, juutalaisia ja heidän liittolaisiaan vastaan käydyssä taistelussa, jos he yhdistyvät ja taistelevat aitoa jihadia Allahin puolesta, sillä tämä on hänen vallassaan.
4. 8. aste: Kuten Ibn Abbas toteaa: Apinat ovat juutalaisia, sapatin lapset; mutta kristityt ovat sikoja, Jeesuksen yhteisön vääräuskoisia (infidels). Allah kertoi profeetalleen Muhammedille, joka opiskeli muutamia Jumalan kirjan osia (Torah ja evankeliumit), että vain Jumala on arvollinen palvottavaksi. Tästä huolimatta he kannattavat vääryyttä epäjumalanpalveluksen, ennustuksen ja noituuden kautta. Tehdessään siten he tottelevat paholaista. He pitävät vääryyden ihmisiä parempina kuin totuuden ihmisiä kateudesta ja vihamielisyydestä. Tämä tuottaa heille tuomion ja on varoituksena meille, ettemme tee kuten he tekevät. He ovat juutalaisia, jotka Allah kirosi ja joihin hän vihastui niin, ettei hän enää koskaan hyväksy heitä.
Joitakin sapatin ihmisiä rangaistiin siten, että heidät muutettiin apinoiksi ja sioiksi. Jotkut heistä saatettiin palvelemaan paholaista eikä Allahia, vihkimyksen, uhraamisen, rukouksen, avunpyyntöjen ja muiden palvontamuotojen kautta. Jotkut juutalaisista palvovat paholaista. Samoin jotkut tämän kansan jäsenistä palvovat paholaista eikä Allahia.
5. 11. aste: Tervehdysmuoto ”rauha olkoon kanssasi” (shalaam) on tarkoitettu uskoville eikä sitä voi sanoa muille. Älä alistu heille (juutalaisille ja kristityille) kaidalla tiellä kunnioituksesta ja arvonannosta.
6. 12. aste: Jihad Allahin tiellä – joka tarkoittaa taistelua epäuskoa, sortoa ja epäoikeudenmukaisuutta ja niitä harjoittavia vastaan – on yhteenveto islamista. Uskonto nousi jihadin kautta, ja jihadin kautta sen lippu nostettiin korkealle. Se on yksi jaloimmista toimista, joka saattaa ihmisen lähemmäs Allahia, ja yksi kaikkein arvokkaimmista teoista kuuliaisuudessa Allahille. (jihad, pyhä sota)
( Nina Shea, 23.05.06, Washington Post, artikkeli JPost 25.05.06)

Wednesday, May 24, 2006

KESKIVIIKKO 24.05.06
1. MR. OLMERT WASHINGTONISSA
Ehud Olmert neuvotteli eilen USA.n tärkeimpien johtajien kanssa. Hänellä oli salkussaan convergence-suunnitelmansa (tai realignment) juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänmailta siltä varalta, että joku haluaisi tutustua siihen. Mutta toiveet raukesivat tyhjiin. Bushin neuvonantajat olivat neuvoneet Bushin kiirehtimään hitaasti tässä asiassa, ja tämän he olivat saaneet ujutettua Bushin myöhäisillan lausuntoon. Bushin kanta on, että vaikka hän ei vastusta Olmertin suunnitelmaa, sille on ensin hankittava kansainvälinen tunnustus. Tämä ei ollut sitä, mitä Olmert halusi. Niinpä leveä voitonvarma hymy Ehudin kasvoilla on muuttunut vaivautuneeksi huulet tiukasti yhteen puristettuina.
USA:n hallitus pyrkii selvittämään itselleen Olmertin suunnitelman sisällön ja aloittaa samalla keskustelut siitä alueen muitten osapuolten, kuten Jordanian ja Egyptin, kanssa. Kansallisen turvallisuuden apulaissihteeri Elliott Abrams ja apulaisulkoministeri David Welch matkustavat Lähi Itään ensi kuussa tässä tarkoituksessa. Ulkominiasteri Rice saapunee joskus kesän loppupuolella.
Olmert sai myös vakavat evästykset aloittaa todelliset keskustelut Mahmoud Abbasin kanssa, koska muitakaan keskustelukumppaneita ei ole näköpiirissä, olkoon sitten mielekästä tai ei.
USA:n edustajainhuone hyväksyi tiistaina äänin 361-37 lain 2006, joka rajoittaa hallituksen mahdollisuuksia ylläpitää diplomaattisia suhteita PA:n kanssa, katkaisee kaiken suoran avun PA:lle ja rajoittaa ihmisystävällisten kohteitten rahoittamisen Palestiinan alueilla.
USA:n senaatti valmistelee omaa samansuuntaista lakiaan, joka antaa presidentille mahdollisuuden käyttää siirto-oikeuttaan (waiver) kohteissa, jotka hän katsoo tärkeiksi USA:n kannalta.
2. OLMERTIN KOTOISET ONGELMAT
Jos Ehud Olmertilla oli vastoinkäymisiä Amerikassa, yhtään helpompaa ei ole kotiareenallakaan. Vuoden 2006 budjetti on saatava kasaan vajaan neljän viikon aikana tai tulee uudet vaalit.
Ministeriö toisensa jälkeen esittää tai vaatii lisää rahaa. Neuvottelut UTJ:n (United Torah Judaism) kanssa hallitukseen tulosta tai edes sen tukemisesta Knessetissä ovat pahasti jumissa. UTJ vaatii lasten etuisuuksien nostamista ja vakuutusta, että valtion ja uskonnon välinen tasapaino säilytetään ennallaan. Olmert pyysi kokenutta Ya´acov Litzmania (UTJ) pysyttelemään Knessetin talouskomitean puheenjohtajana, koska hänellä on kokemusta ja taitoa luovia ohi uhkaavien karikkojen. Mutta jos sopimusta Kadiman kanssa hallitusyhteistyöstä ei tule, Litzman eroaa puheenjohtajan tehtävistä ja UTJ liittyy oppositioon.
Pahin kanto budjetin tiellä on Labourin kahden kansanedustajan ehdoton vastustus budjettiesitystä vastaan, ja he ovat uhanneet äänestää sitä vastaan, ellei muutoksia tehdä. Talousministeri Avishay Braverman (Labour) sanoo myös olevansa tyytymätön budjettiin, mutta sitä on vaikea enää muuttaa radikaalisti.
Shas on tyytymätön siihen, ettei Olmert ole määritellyt sen kahdelle salkuttomalle ministerille mitään tehtäviä.
3. TONNEITTAIN RÄJÄHTEITÄ SIINAILTA
Israelin pyrkiessä suurella rahalla vahvistamaan Gazan aluetta ympäröivän rajansa terroristit salakuljettavat tonneittain TNT räjähdettä Siinailta huonosti valvotun ja usein merkitsemättömän rajan yli Egyptin Siinailta Israelin puolelle, kertoi IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle. Vaikka sotilaspartioita on lisätty Egyptin vastaiselle rajalle, terroristit ovat onnistuneet salakuljettamaan 6.5 tonnia TNT, 15 rakettia ja tusinoittain RPG kranaatteja. (rocket propelled granate)
Halutz nostaa kädet pystyyn antautumisen merkiksi, kun kysyttiin, miten IDF aikoo lopettaa yhä vaarallisemmiksi tulevat Kassam-hyökkäykset Gazasta Israeliin. Hänen mukaansa niitä ammutaan, vaikka IDF perustaisi tukikohtansa keskelle Gazan kaupungin toria. Halutz arvelee, että taloudelliset sanktiot Hamasia vastaan vain lisäävät sen kansansuosiota eivätkä saa Hamasin hallitusta kaatumaan.
Hamasin ja Fatahin taistelut voivat kiihtyä sisällissodaksi, ennustaa Halutz, mutta Iranin ydinpommi on valmis hänen tietojensa mukaan aikaisintaan 2008-2010.
4. HAMAS VASTAAN FATAH RAFAHIN TERMINAALISSA
PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar (Hamas) oli palaamassa tiistaina ulkomaanmatkaltaan Rafahin terminaalin kautta. Istuessaan autossaan Fatahia edustava PA:n poliisi lähestyi häntä ja letkautti kysymyksen: ”Toitko meille rahaa ulkomailta?” Zahar tunsi tulleensa syvästi loukatuksi ja silminnäkijöitten mukaan veivasi autonsa ikkunan auki ja sylki hävyttömän poliisin kasvoille. Tilanteen taustalla oli Hamasin edustajan Sami Abu Zuhrin yritys salakuljettaa lähes miljoona USD rajan yli viime perjantaina.
Pian tämän jälkeen suuri joukko Hamasin pyssymiehiä kerääntyi terminaalin edustalle sulkien kaiken liikenteen sinne ja vaatien syyllisen poliisin luovuttamista, mikä torjuttiin.
Terminaalin korkea virkailija esitti myöhemmin anteeksipyynnön Zaharille ja sanoi, että poliisi erotetaan tehtävistään, mikä ei tyydyttänyt Zaharia.
Palestiinan TV:n johtaja Muhammad Dahoudi kertoo, että hänen henkeään on uhattu useaan kertaan sen jälkeen, kun hänen kanavansa oli lähettänyt ohjelmaa Hamasin ja Fatahin välisistä taisteluista, joissa Jordanian lähettilään autonkuljettaja sai surmansa. Hamas syyttää, että TV kiihottaa kansaa sitä vastaan esittämällä Hamasin pyssymiesten surmanneen autonkuljettajan.
5. HANIYEH LIEHITTELEE EU:N VIRKAILIJOITA
PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on viime aikoina vihjaillut puheissaan, että hän voisi tunnustaa Israelin oikeuden olla olemassa, jos se vetäytyy vuoden 1967 rajoille. ”Silloin rauhantila tulee vallitsemaan ja Hamas tulee tekemään monivuotisen ”hudnan” (tulitauon) Israelin kanssa. Tarkkailijat uskovat. että lausuntojen tarkoituksena on vaikuttaa EU:n päätöksiin avun myöntämiseksi PA:lle.
Haniyeh ei kuitenkaan tarkoita rauhansopimusta, vaan rauhanomaisen tilan jatkamista ja tilapäisen tulitauon solmimista Israelin kanssa, jonka se voi halutessaan keskeyttää, mutta siten ettei sen tarvitse luopua periaatteistaan, ei hyväksyä aiempia sopimuksia eikä sanoutua irti terrorismista.
EU:n virkailijoitten keskuudessa on havaittavissa selvää ymmärtämystä Hamasin vaikeuteen muuttua verenhimoisesta terrorijärjestöstä länsimaisittain toimivaksi demokraattiseksi hallituspuolueeksi.
EU:n virkailijat uskovat ensi kuun loppuun mennessä saavansa kehitettyä uuden kanavan, jonka kautta se voi siirtää rahaa palestiinalaisille siten, ettei se joudu Hamasin käsiin.
6. TILASTOTIETOJA
Israelin hotellit tilastoivat, että viime vuoden aikana hotelleissa yöpyi 2 930 100 vierasta, mukana on sekä ulkomaiset että kotimaiset käyttäjät. Edellisenä vuonna yöpyjiä oli 1 981 200, eli kasvua oli vuoden aikana lähes 50 %. Turistien määrä Israelissa kasvoi 27 % vuonna 2005.
Jerusalemin juutalaisten suhteellinen osuus pienenee.
Kaupungin asukasluku on kaikkiaan 718 900, josta 66 % on juutalaisia ja 34 % arabeja.
Jerusalemin asukasluku on kasvanut 170 % kuuden päivän sodasta lähtien (1967). kaupungin asukkaista 60 %, eli 414 300 ihmistä, asuu kaupunkiin liitetyissä kaupunginosissa vuoden 1967 jälkeen. Heistä 44 % on juutalaisia ja 56 % arabeja.
Mielipidetiedustelun mukaan 37 % Israelin juutalaisista arvioi, että Yad Vashem on suosituin turistikohde ja tärkein juutalaisuuden symboli, toisena Mahane Yehuda markkinatori. 54 % israelilaisista haluaa kierrellä Jerusalemin vanhassa kaupungissa, jos siihen löytyy kolme tuntia vapaata aikaa.
7. KÄÄNTYMISET ULKOMAILLA VOIDAAN HYVÄKSYÄ
Shephardi päärabbi Shlomo Amar vihjaa, että hän voi suostua muuttamaan pari vuotta sitten omaksumansa kielteisen kannan ulkomailla suoritettujen kääntymisten suhteen. Tämä hänen yksipuolinen ja henkilö-kohtainen päätöksensä olla hyväksymättä ulkomailla myös ortodoksirabbien suorittamia kääntymisiä herätti suuren määrän vastalauseita ja epämukavan epätietoisuuden omasta asemastaan kääntyneitten parissa.
Toinen ei-uskonnollisia Israelilaisia suuresti ärsyttänyt ja vaikeuttanut asia on siviiliavioliittojen hyväksyminen. Sisäministeri Roni Bar-On joutuu parin kuukauden päästä ratkaisemaan, hyväksyykö hän korkeimman oikeuden odotettua päätöstä konsulaateissa suoritettuja siviilivihkimisiä laillisiksi Israelissa.
Vuonna 1995 ulkoministeriö oli antanut kaikille konsulaateille ohjeet, jossa niitä kiellettiin suorittamasta siviilivihkimisiä. Korkeimpaan oikeuteen on tehty asiaa koskevia valituksia, joihin se ottaa kantaa.
Uskonnollisten puolueitten odotetaan vastustavan käytännön muuttamista.
8. POLIISI PIDÄTTI YKKÖSTERRORISTIN
Israelin poliisi oli kahdeksan vuotta jahdannut Hamasin Länsirannan komentajaa ja lukuisten terrori-iskujen suunnittelijaa Ibrahin Hamedia, mutta aaveen tavoin tämä vältti yritykset eiliseen saakka. Poliisin eliittiosasto Yamam terrorinvastaiselta osastolta Dukufatin sotilaitten tukemina piirittivät Shin Betiltä saamansa vihjeen perusteella Ramallahin al-Bakuaan kaupunginosassa eilen ennen aamun valkenemista talon, jossa Hamed piileskeli. Hamed suostui antautumaan vasta, kun puskutraktori aloitti talon hajottamisen. Hänet määrättiin riisuutumaan alusasuilleen pommien pelosta. Poliisi löysi talosta kaksi käsiasetta ja räjähteitä. Poliisi lähetti robotin taloon ennen astumistaan sisälle peläten miinoitusta. Talon ovet ja ikkunat räjäytettiin ennen sitä.
Hameed on syyllinen yli 60 israelilaisen ja viiden amerikkalaisen murhaamiseen ja hän suunnitteli uusia megaiskuja uusiin kohteisiin. Alla lista hänen ”sankaritöistään”:
Zion-aukean autopommi 01.12.2001, 11 kuollutta; Heprealaisen Yliopiston itsemurhaisku 31.08.2002, 9 kuollutta; Moment kahvilan itsemurhaisku 09.03.2002, 12 kuollutta;
Snooker Club kahvila Rishon Legion itsemurhaisku 07.05. 2002, 6 kuollutta; Hyökkäys PI Glilot öljyvarastoja vastaan 23.06.2002; Hyökkäys rautatielle 21.06. ja 30.07. 2002; Hyökkäysyrityksiä rakennuksiin, rautatien infrastruktuuria ja öljyvarastoja vastaan.
Eilisen aikana Gazasta ammuttiin kaksi Kassam-rakettia, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.

Tuesday, May 23, 2006

TIISTAI 23.05.06
1. OLMERT AMERIKASSA
Olmertin ja presidentti Bushin tapaamista tänään tiistaina Amerikan aikaa valmistelleet Israelin ja USA:n johtajien neuvonantajat yrittivät löytää yhteistä linjaa, jonka mukaan Bushin tulisi esittää oma kantansa tapaamisen jälkeen pidettävässä lehdistötilaisuudessa. Tällaiset lausunnot ovat tärkeitä ja niiden sanamuotoa tutkitaan vuosikaudet, koska niiden katsotaan sitovan lausunnon antanutta maata.
Olmertin neuvonantajat yrittivät saada Bushin neuvonantajat suosittelemaan Bushille, että tämä huomioisi Olmertin karkotussuunnitelman positiiviseksi, jos kahdenkeskisiä neuvotteluja PA:n kanssa ei voida käydä.
Bushin neuvonantajien mukaan Bushin ei tule sitoutua mihinkään vaan hänen tulee painottaa neuvottelujen aloittamisen tärkeyttä. Tässä he katsovat Olmertin toimineen väärin määritellessään Mahmoud Abbasin heikoksi ja neuvottomaksi. He katsovat, että neuvottelut tulee käydä Abbasin kanssa. Tzipi Livnin ja Shimon Peresin tapaaminen Abbasin kanssa Sharm e-Sheikissä talouskonferenssin yhteydessä nähdään positiiviseksi mutta riittämättömäksi. ”Keskusteluja tulee jatkaa hänen kanssaan.”
Bush ja Olmert tapaavat tänään kolmelta kahden tunnin pituiseksi suunnitellussa neuvottelutilaisuudessa, jonka jälkeen he lehdistötilaisuuden päätyttyä jatkavat keskusteluja työpäivällisen yhteydessä.
2. JORDANIALAINEN AMMUTTIIN GAZASSA
Jordanian hallitus esitti vakavan varoituksen palestiinalaisille sulkea Gazan lähetystönsä vastalauseeksi lähettilään autonkuljettajan jouduttua ammutuksi kilpailevien ryhmien välisissä tulitaisteluissa eilen.
Jordanian hallituksen korkeat edustajat sanovat olevansa hyvin vihaisia tapahtuman johdosta ja vaativat osapuolia lopettamaan päivittäiset väkivaltaisuudet. Mahmoud Abbas esitti valittelunsa autonkuljettajan Khaled Radaidahin, 48-vuotiaan Jordanian kansalaisen, surman johdosta.
Tämä oli kahdeksas kuolonuhri kilpailevien osapuolten välisissä taisteluissa kuukauden alusta lähtien.
Aiemmin päivällä Fatahia kannattava 23-vuotias Muhammad Abu Toameh sai surmansa Abbasan kaupungissa Gazan alueen eteläosassa Hamasin ja Fatahin välisissä tulitaisteluissa.
Fatahin edustajat väittävät, että Jordanian lähettilään autonkuljettaja sai surmansa Hamasin uuden turvallisuusjoukon luodeista, mutta Hamas syyttää tulituksesta tuntemattomia pyssymiehiä, jotka aloittivat ampumisen heitä kohti lähellä PLC:n toimistoja.
3. SISÄLLISSOTA PALESTIINASSA?
Harvat uskovat sisällissodan mahdollisuuteen Fatahin ja Hamasin välillä, ei ainakaan toistaiseksi ihan siitä syystä, että Hamasin asema on liian heikko. Sillä on arviolta 3000 miehen heikosti koulutettu mutta ilmeisen hyvin aseistettu joukko-osasto Fatahin 40 000 – 60 000 miehen joukkoja vastaan, joitten lojaalisuudesta ei tosin ole takuita. Kaiken avaimena on se, kuka maksaa kenenkin palkat. Hamasin kansansuosion sanotaan kuitenkin pysytelleen korkealla, yli 60 %.
Fatah ei ole halunnut tunnustaa vaalitappiotaan vaan elättelee haaveita Haniyehin hallituksen kaatamisesta ja uusista vaaleista, jotka tuskin parantaisivat tilannetta näissä olosuhteissa.
Mahmoud Abbas on itse sekoittanut tilannetta heräämällä vasta Hamasin murskavoiton tultua ilmeiseksi ja Haniyehin hallituksen noustua valtaan siirtämällä itselleen hallitukselle kuuluneita oikeuksia ja suuren osan PA:n turvallisuusjoukoista. Tämä ei ole ollut omiaan lisäämään luottamusta osapuolten välillä.
Päivän teemoihin kuuluvat vastapuolen johtajien teloitukset ja murhayritykset tai uhkaukset niillä.
Abbas lupasi Sharm al-Sheikissä aloittaa keskustelut osapuolten kanssa 26. päivä toukokuuta Ramallahissa tarkoituksella muodostaa yhteistyöhallitus. Niiden onnistumisesta ollaan hyvin epäuskoisia.
4. OPISKELIJARAHASTO ISRAELIN TUHOAMISEKSI
Joukko iranilaisia opiskelijoita ilmoitti sunnuntaina perustaneensa rahaston, jolle annettiin komea nimi ”Opiskelijarahasto Israelin tuhoamiseksi”, tilaisuudessa, johon osallistui Vallankumouskaartin korkea-arvoinen jäsen. Rahaston perustajat väittävät, että nimestään huolimatta sen tarkoituksena on kerätä varoja Hamas-johtoiselle taloudellisissa vaikeuksissa painiskelevalle PA:n hallitukselle. Arviolta 300 opiskelijaa, jotka sanovat kuuluvansa ”oikeutta hakevien opiskelijoitten liikkeeseen”, osallistui tilaisuuteen. Hamasin hallitukselle kerätään varoja useissa arabimaissa.
Opiskelijoitten tilaisuudessa puhunut vallankumouskaartin kenraali Saeed Ghassemi sanoi mm.:
”Vastarinta on ainoa ratkaisu palestiinalaisille; jos hylkäät miekan, se on alkuna tuhollesi.”
Tilaisuudesta kertovan uutisen mukaan keräys ei ole saanut suurta kannatusta.
5. SAKSA VALMISTAUTUU MAAILMANKUPIIN
Kesäkuun 9. päivänä alkavat kuukauden kestävät Maailmakupin kilpailut ovat herättäneet Saksassa aiheellista huolta kaikenlaisten ääri-ilmiöiden eliminoimiseksi jo ennen kisojen alkamista. Sisäministeri Wolfgang Schaeuble kertoo sekä federaation että valtion tehneen työtä kuukausikaupalla varmistaakseen rauhan säilymisen. ”Minkäänlaisia ääri-ilmiöitä, enempää vieraanpelkoa kuin anti-semitismiäkään ei sallita.”
Hänen huolensa saa tukea äskettäisistä tummaihoisiin kohdistuneista väkivaltaisuuksista, joista Turkista maahan muuttaneet ovat joutuneet kärsimään. Eräs Turkista muuttanutta parlamentin jäsentä hakattiin pullolla päähän viikonvaihteen aikana ilmeisestä rasistisesta xenophobiasta (vieraanpelosta) johtuen.
6. KIRKKOJEN MAAILMANNEUVOSTO
Kirkkojen Maailmanneuvoston toimeenpaneva neuvosto (hallitus) piti kokoustaan Genevessä 16. – 19. toukokuuta. Kristillinen vasemmistoon kallistuva ekumeeninen järjestö, kuten JPostin artikkelin kirjoittaja George Conger sitä luonnehtii, sanoo lausunnossaan, ”ettei Israelin toimia palestiinalaisia kohtaan voida oikeuttaa moraalisesti, oikeudellisesti eikä poliittisesti. Kansainvälisen lain jättäminen huomiotta on johtanut nykyisen tilanteen vaiheeseen, jolta ei ole paluuta.” Kirkkojen maailmanneuvoston lausunnossa tuomitaan viattomien siviilien surmaaminen konfliktin kummaltakin osapuolelta ja palestiinalaisia kehotetaan jatkamaan yksipuolista aselepoaan Israelin kohtaan. Israelia kehotetaan perustamaan turvallisuutensa tasapuolisilla neuvotteluilla naapuriensa kanssa lopullisista rajoista.
LAUSUNNOSSA TODETAAN edelleen tilanteen epätasapaino: ”Yksi osapuoli valmistautuu määrittelemään lopulliset rajat territorioille, jotka kuuluvat toiselle osapuolelle, joka on kasvavassa määrin rajattu hajanaisille erillisalueille, jotka vielä ovat olemassa. Yksi puoli hallitsee yhä enemmän maata ja vettä, kun toisen osapuolen perheet enenevässä määrin menettävät maata ja vettä. Yksi osapuoli asuttaa yhä enemmän asukkaitaan miehitetylle maalle, toisen osapuolen pakolaiset ovat ilman koteja ja maata. Yksi osapuoli hallitsee Jerusalemia, kaupungin, jonka jakavat kaksi kansaa ja kolme uskontoa; toinen osapuoli – muslimit ja kristityt – näkevät demograafisen, kaupallisen ja uskonnollisen läsnäolonsa vähenevän Jerusalemissa. Yksi osapuoli, joka pitää kiinni laittomasta voitostaan, saa ansaitsematonta tukea osasta kansainvälistä yhteisöä. Toinen osapuoli, epätoivoisena näitten laittomien voittojen johdosta, käytti laillisia vaaleja valitakseen uudet johtajat, on eristetty ja sitä rangaistaan. Demokratiaa täytyy suojella, missä se juurtuu”, sanotaan lausunnossa ja vaaditaan, että Amerikka, EU ja Englanti lieventävät sanktioitaan Hamasia vastaan.
”Rauhan täytyy tulla pian, tai se ei tule kummalekaan kansalle pitkään aikaan.”
Kirkkojen maailmanneuvosto pyytää jäseniään etsimään rakentavia tapoja niitä uhkia vastaan, joita Juutalainen kansa kokee, niiden mukana rasismin luonne, jatkuvuus ja rajuus paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
KIRKKOJEN MAALIMANNEUVOSTON HALLITUS kehottaa kaikkia 340 jäsenkirkkojaan yli sadassa maassa edustaen arviolta 550 miljoonaa ortodoksista, anglikaanista ja protestanttista kristittyä ”käyttämään laillisia muotoja painostaakseen ja edistääkseen oikeudenmukaista rauhaa ja lopettaakseen israelilaisten ja palestiinalaisten harjoittamat laittomat toimet.”
Maaliskuussa 2005 kirkkojen maailmanneuvosto kehotti jäsenkirkkojaan vakavasti harkitsemaan investointien vetämistä pois Israelista ja toteuttamaan USA:n presbyteerisen kirkon vuonna 2004 tekemän päätöksen valikoitujen investointien vetämiseksi asteittain pois Israelista. Presbyteerikirkko käsittelee boikottiasiaa ensi kuussa uudelleen 217:ssa yleiskokouksessa Birminghamissa, Alabamassa, koska edellinen päätös herätti katkeria vastalauseita.

Monday, May 22, 2006

MAANANTAI 22.05.06
1. IRANIN YDINPOMMI
USA:n viranomaiset ovat vähätelleet Israelin viranomaisten lausuntoja, joitten mukaan Iranin ydinpommi on vain muutaman kuukauden päässä, koska heidän tietojensa mukaan siihen kuluu vielä kolme neljä vuotta. Molemmat sanovat perustuvansa saamiinsa tiedustelutietoihin. Olmertin CNN:lle antama lausunto vähän ennen Washingtonin matkaa voi olla tarkoitettu korostamaan Iranin ydinpommihaaveen todellisuutta ja tärkeyttä Israelille ennen tapaamistaan Bushin kanssa tiistaina. Israelissa asia nähdään kiireellisenä, joka on hoidettava. USA suosii YK:n kanavan käyttämistä mahdollisine turvallisuusneuvoston asettamine sanktioineen voidakseen saada Venäjän ja Kiinan yhteisen taktiikan taakse. Jos tämä tie ei vie toivottuun tulokseen, USA voi käyttää omaa boikottiaan Irania vastaan. Tulevatko muut maat, ennen kaikkea EU, Japani, Kanada ja Australia, mukaan tähän on epäselvää. Israelin toivo painotuksen siirtämisestä palestiinalaisten asioista Iraniin uskotaan johtuvan Bushin hallituksen haluttomuudesta tukea Olmertin convergence-suunnitelmaa (uusin nimi: realignment, uudelleen ryhmitys).
Olmert neuvottelee tänään neuvonantajiensa kanssa ja nauttii työ-päivällisen ulkoministeri Ricen kanssa.
2. ISRAEL BOIKOTOI EU:N KONFERENSSIA
Israel ei osallistu maanantaina Viinissä pidettävään EU:n sponsoroimaan konferenssiin, jonka teemana on ”Rasismi, vieraanpelko ja media”, koska anti-semitismi ei kuulu konferenssin aiheisiin. Israelin Itävallan lähettiläs Dan Ashbel ei osallistu tähän Itävallan ulkoministeriön, EU:n komission ja rasismin ja vieraanpelkoa seuraavan keskuksen järjestämään konferenssiin. Lähettiläs Ashbel ja edustajat Euro-Välimeren Yhteistyön maista - EU:n 25 jäsenmaata ja kymmenen Välimeren ympäristön maata – kutsuttiin osallistumaan konferenssiin. Tämä on ensimmäinen kerta 1995 Barcelonan konferenssin jälkeen, että Israel jää pois. Maaliskuussa esitetyn alustavan ohjelmaluonnoksen mukaan aiheina olivat rasismi, vieraanpelko, islaminpelko ja anti-semitismi. Arabimaiden painostuksen vuoksi anti-semitismi pudotettiin pois kaksipäiseksi suunnitellun konferenssin ohjelmasta. Israelin viranomaiset painottavat, ettei Israel voi osallistua virallisesti konferenssiin, jossa Euroopan ja arabi-maissa yleinen anti-semitismi on poistettu ohjelmasta.
Konferenssin järjestäjien mukaan Israelista osallistuu kuitenkin kolme: kaksi Israelin arabia ja yksi Israelin juutalainen, jonka edustama NGO (itsenäinen järjestö) valvoo, miten Israelin media esittää arabien asioita.
3. ISRAEL ANTAA APUA PALESTIINALAISILLE
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni keskusteli Mahmoud Abbasin kanssa neljästi eilen Kairossa pidetyn talouskonferenssin keskustelujen väliaikana. Livni lupasi, että 50 miljoonaa NIS Israelin pidättämistä vero- ym. saatavista toimitetaan palestiinalaisille ja lisäksi Israel antaa terveydenhoidollista apua. Livni totesi turva-aidasta, että se on vain aita, jota voidaan siirtää tarvittaessa. PA:n neuvottelijana esiintynyt Saeb Erekat keräsi median edustajilta suuret ablodit julistaessaan, ettei mikään mahti maailmassa saa palestiinalaisia tyytymään pienempään valtioon kuin vuoden 1967 rajoilla.
Sekä Erekat että Abbas esittivät huolensa palestiinalaisten sisäisistä taisteluista, joita he pitivät hälyttävinä, vakavina ja vaarallisina. Sisällissodan mahdollisuutta kumpikin kauhisteli.
Yksi varakkaimmista palestiinalaisista PA:n alueilla ja Abbasin neuvonantaja, Munib al-Masri, on aloittanut kampanjan Palestiinan yksityissektorin sisällä voidakseen osallistua kansalliseen päätöksen tekoon. 54 suurinta yhtiötä on jo allekirjoittanut aloitteen. Al-Masri syyttää miehitystä kaikesta, mutta hänen mielestään heidän itsensä on tehtävä jotakin voidakseen keskeyttää jatkuvan alamäen.
Olmert ilmoitti CNN:n haastattelussa, että Abbas on voimaton ja saamaton eikä hänen kanssaan kannata neuvotella.
4. GAZAN KASVIHUONEET
Sharonin hallituksen karkotettua juutalaiset omistamistaan Gazan kasvihuoneista viime vuoden elo- syyskuussa amerikkalaiset – pääasiassa juutalaiset – hyväntekijät ostivat heidän kasvihuoneitaan ja – tarhojaan 14 miljoonalla USD ja lahjoittivat 3160 dunamis (790 eekkeriä) hiekkadyynejä, jotka juutalaiset olivat kehittäneet hedelmällisiksi maatalousmaiksi, Gazan miljoonalle asukkaalle. Kasvihuoneita hoitamaan perustettiin yhtiö nimeltä Palestinian Economic Develepment Corporation (PEDC), jota johtaa Bassil Jabir.
Yhtiö sijoitti 20 miljoonaa USD kasvimaitten ja –huoneitten korjaamiseen laajan ryöstelyn ja varastelun jäljiltä alueen jäädessä ilman valvontaa ja hoitoa. Se palkkasi 6000 palestiinalaista työntekijää, jotka tunsivat tekevänsä kansallista suurprojektia omalla maallaan. Ensimmäinen Israeliin tarkoitettu tuotantoerä, 12 000 tonnia, todettiin tarkastuksessa erittäin korkeatasoiseksi. Mutta sitten alkoivat ongelmat.
Terroristit uhkasivat useaan kertaan hyökätä ainoaa vientikanavaa Karni-terminaalia vastaan, mikä pakotti Israelin sulkemaan sen lyhyitä katkoja lukuun ottamatta. Palestiinalaiset hylkäsivät Israelin tarjouksen käyttää toista, Kerem Shalomin, terminaalia etelässä, koska se olisi vähentänyt Karnin terminaalissa toimivien palestiinalaisten virkailijoitten saatavia. Vain 1500 tonnia saatiin lopulta vietyä ajoissa Israeliin. Suurin osa sadosta jouduttiin dumppaamaan hiekkadyyneille, eikä sitä ei voitu myydä Gazan alueella, koska se olisi sotkenut muitten tuottajien markkinoita. PEDC oli odottanut saavansa ensimmäisestä sadosta voittoa 16 miljoonaa USD, mutta sai vain yhden miljoonan USD. Yhtiö on suurissa vaikeuksissa, se ei pysty maksamaan kahden viimeisen kuukauden palkkoja ja on joutunut irtisanomaan 6000 työntekijäänsä.
PEDC:n katastrofi koskee myös israelilaista vientiyritystä Adafresh, joka oli investoinut rahaa vientiä varten, mikä nyt peruuntui. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu Gazan kasvitarhoille ja –huoneille, joitten arvo on 45 miljoonaa USD. Yhtiön johtajan Jabirin mukaan yhtiö lopettaa, ellei tilanne muutu perusteellisesti, mihin kukaan ei usko nykyisessä tilanteessa.
5. SDEROTIN IHME
Palestiinalaiset ampuivat sunnuntaiaamuna kaikkiaan viisi Kassam-rakettia Gazan pohjoisosasta Israelin puolelle. Yksi raketeista putosi Gevimin risteysalueelle Sderotissa, jossa yhtä naista hoidettiin shokin vuoksi, yksi putosi Gazan puolelle aitaa, kaksi muuta asumattomille alueille.
Yksi Kassam-raketti osui Sderotissa suoraan koulurakennuksen kattoon n. 08.35 aikaan sunnuntaiaamuna. Oppilaat kokoontuvat synagogaan aamurukouksiin 07.45-08.30 aikaan palaten sitten luokkiinsa. Jostain syystä sinä aamuna oli viivytystä, ja he jäivät synagogaan keskustelemaan ohjaajiensa kanssa. Jotkut oppilaat olisivat halunneet mennä valmistelemaan ylioppilastutkintoaan varten ennen oppilaitten palaamista, mutta eivät päässeet sisälle ovien ollessa lukittuina. Oppilaat kuulivat ”Red Dawn” hälytyssireenin varoittavan lähestyvästä raketista, mutta se räjähti muutaman sekunnin kuluttua koulun sisällä. Raketti oli tullut katon läpi tuhoten luokkahuoneen ja sen viereisen lepohuoneen välisen seinän. Kauhistuneet vanhemmat kiirehtivät paikalle hakemaan lapsiaan kotiin, mutta myös sosiaali- ja psykologihoitajia kutsuttiin paikalle antamaan henkistä ensiapua pahimmin kärsineille.
Sekä opetusministeri Yuli Tamir että puolustusministeri Amir Peretz kävivät paikalla tutustumassa tilanteeseen. Peretz määräsi kiireellisesti vahvistamaan Sderotin koulujen kattoja, mutta se ei valmistu syyskuun alkuun mennessä.
IDF ampui 200 tykinammusta Gazan alueen tyhjille hiekkakentille. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut.
Nablusin alueella palestiinalaiset väittävät naisen saaneen surmansa IDF:n luodeista sunnuntaiaamuna. Sotilaat kertoivat, että al-Aksan pyssymiehet tulittivat heitä operaation aikana, mutta he eivät vastanneet siihen. Muualla Länsirannalla IDF pidätti kuusi epäiltyä palestiinalaista.
Gazan alueella sotilaat havaitsivat 16 palestiinalaisryhmän lähestyvän turva-aitaa ja ampuivat lopulta heidän jalkoihinsa, kun he eivät poistuneet alueelta.
6. EMME AVUSTA KARKOTUKSIA
Satoja uskonnollisia oppilaita, joiden on määrä astua asepalvelustaan suorittamaan muutaman kuukauden sisällä, on ilmoittanut pääministeri Olmertille, että he kieltäytyvät osallistumasta juutalaisten karkotuksiin Juudean ja Samarian sisäosista. He sanovat kirjeessään palvelevansa maansa puolustamisessa mutta eivät suostu toimimaan joukoissa, jotka osallistuvat karkotuksiin.
Kaikki opiskelijat eivät hyväksy kirjelmän muutamia kohtia, mutta pitävät sen kokonaissanomaa oikeana. Heillä on myös lukuisten rabbien tuki ja siunaus takanaan.
7. ABBASIN ONGELMAT
PA:n puheenjohtaja, jota myös presidentiksi kutsutaan, Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, on saanut teloitusuhkauksen muiden PA:n johtajien ohella ryhmältä, joka kutsuu itseään nimellä al-Qaida in Palestine.
Ryhmä sanoo olleensa lauantain murhayrityksen takana tiedustelujohtaja Tarek Abu Rajabia vastaan.
PA:n tiedustelulähteet ilmoittavat, että Hamas hankkii suuria määriä aseita mahdollista yhteenottoa Fatahin joukkojen kanssa. Sunnuntaiaamuna PA:n turvallisuusjoukot löysivät 70 kilon pommin PA:n turvallisuusjoukkojen johtajan Rashid Abu Shabakin taloon johtavan tien varrelta. Shabak on myös Fatahin johtajia. Asian tultua julkisuuteen sadat palestiinalaiset tungeksi kaduille huutaen Abbasia ja Shabakia tukevia iskulauseita ja ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi puolustamaan johtajiaan.
Ramallahissa lukuisat palestiinalaiset osoittivat mieltään al-Jazeeran omistamien kolmen auton polttamisen johdosta lauantai-iltana. Fatahin johtajat eivät hyväksy al-Jazeeran tapaa haastatella Hamasin johtajia ja välittää Hamasin saarnaajien puheita moskeijoista.
Lauantaina lehtien ja TV:n toimittajia piestiin heidän tullessa seuraamaan yleisen tiedustelupalvelun päämajassa sattunutta räjähdystä Gazan kaupungissa.
Abbas nostaa oikeusjutun Lontoossa toimivaa tunnettua toimittajaa vastaan, koska tämä on hyökkäillyt useasti Abbasia vastaan kutsuen häntä mafiajohtajaksi ja syyttäen häntä taloudellisesta korruptiosta.
Abbasin pojat Tarek ja Yasser esittivät syytteen al-Quds al-Arabi-lehden toimittajaa Abdel Bari Atwania vastaan Ramallahin maistraatin oikeudessa. Atwanin tulisi tulla vastaamaan oikeuteen 26. kesäkuuta 2006.
Atwan on kritisoinut Abbasia hyvinkin kärkevästi useissa lehtensä artikkeleissa.

Sunday, May 21, 2006

SUNNUNTAI 21.05.06
1. POMMEJA GAZASSA
GAZAN KAUPUNGISSA räjäytettiin pommi PA:n yleisen tiedustelupalvelun päämajan hississä lauantaina. Tiedustelupalvelun komentaja Abu Rajab haavoittui vakavasti ja hänet vietiin sairaalahoitoon Israeliin. Räjähdyksessä kuoli Rajabin henkivartija Ala Abu Hasija, 40, ja kymmenen muuta henkilöä haavoittui, niiden mukana sihteeri ja useita virkailijoita. Tiedustelupalvelu kuuluu Fatahiin ja on vastuullinen Abbasille. Fatah syyttää räjähdyksestä Hamasia ja vaatii hallituksen hajottamista. Hamasin hallitus on valittanut tapahtumaa.
ABBAS sanoi asettavansa tutkimuskomitean selvittelemään hyökkäyksen tekijöitä. Abbas, joka osallistuu Kairossa pidettävään taloudelliseen maailmanfoorumiin, kertoi aloittavansa tärkeän kansallis-poliittisen keskustelun palestiinalaisten ongelmista. Keskusteluihin osallistuvat kaikki Israelin vankiloissa istuvat eri ryhmiä edustavat johtajat, ja sen tarkoituksena on lopettaa Hamasin ja Fatahin välinen jännitys.
RAJABIN VARAMIES Tawfik Tirawi totesi, että ”palkkasoturit” ovat soluttautuneet PA:n turvallisuusjoukkoihin tarkoituksenaan surmata Fatahin johtajat. Hän syytti saarnaajia, jotka moskeijoissa kiihottavat kansaa vastuuttomilla lausunnoillaan. Hän ei hyväksynyt PA:n sisäministeriön edustajan Khaled Abu Hilalin selitystä, että räjähdyksen aiheutti Rafabin henkivartijan pudottama käsikranaatti.
Rajab oli yksi Fatahin johtajista, jotka al-Qaidan äskettäin Gazassa levitetyissä lentolehtisissä esitettiin teloitettaviksi. Fatahin pyssymiehet Gazassa antoivat Hamasille uhkavaatimuksen vetää muodostamansa ”mustan militian” kaduilta kolmen päivän kuluessa, tai Fatah lähettä omat joukkonsa kaduille.
TOINEN jännitystä nostattava aihe tuli Abbasin Force 17 miesten takavarikoitua 639 000 Euroa (?) Rafahin raja-asemalla Hamasin edustajalta Sami Abu Zuhrilta, joka oli palaamassa matkaltaan arabimaihin. Zuhri kertoi, että varat oli tarkoitettu Israelin vankiloissa istuvien vankien omaisille. Hän suostui lähtemään asemalta saatuaan vakuutuksen, että varat tilitetään PA:n sisäministeriön tileille.
2. TÄSMÄISKU GAZASSA
IAF:N KONEET ampuivat eilen Gazan kaupungissa ohjuksensa kohti autoa, jossa oli Islamic Jihadin Gazan alueen korkein sotilaskomentaja Muhammad Dadouh, 40. Dadouh sai surmansa, mutta lisäksi lähellä olevassa taksissa kuolivat Hanan Aman, 25, hänen 5-vuotias poikansa ja pojan isoäiti. Viisi muuta ihmistä haavoittui, niiden mukana Amanin 3-vuotias tytär.
Dadouh oli osallistunut useisiin pommi-iskuihin Israelia vastaan, ja hän oli henkilökohtaisesti mukana ampumassa kolmea Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia Israeliin, joista viimeinen osui Netiv Ha´asaran kanalaan tappaen 30 kanaa. Näitten rakettien kantomatka on 20 km, joten niillä ylettyy Ashdodiin.
Puolustusministeri Amir Peretz valitti sivullisten kuolemaa, mutta totesi, että täsmäiskuja tullaan jatkamaan tarpeen mukaan. Jihadin edustaja Abu Ahmed lupaa ”tuskallista kostoa”.
Muhammad Dahdoudin veli sai surmansa kaksi kuukautta sitten hänen autossaan räjähtäneestä pommista.
Aiemmin päivällä Kassam-raketti ja kolme kranaattia ammuttiin Gazasta Israeliin. Kassam putosi aukealle pellolle Negevin länsiosassa. IDF ampui 200 tykinammusta oletetuille laukaisupaikoille.
Perjantai-iltana IDF:n sotilaspartiota tulitettiin Gazan alueen turva-aidan lähellä, kukaan ei haavoittunut.
Sotilaat pidättivät Nablusissa kaksi etsimäänsä palestiinalaista, toinen oli Jihadin operatiiveja, ja löysivät putkipommin. Sotilaita tulitettiin ja pommi räjäytettiin heidän lähellään operaation aikana.
Lauantaina sotilaat löysivät pienen putkipommin lähellä turva-aitaa Kafr Kapinissa ja suorittivat pari epäillyn pidätystä. Heitä myös tulitettiin operaation aikana, mutta kukaan ei loukkaantunut.
3. BUSHIN VIHJE OLMERTILLE
Pääministeri Ehud Olmertin on määrä tavata USA:n presidentti George Bush Washingtonissa tiistaina. Viimeisenä evästyksenä ennen Amerikan matkaa Bush kehotti Olmertia huomioimaan Jordanian asema suunnitellessaan 70 000 juutalaisen karkottamisen Juudean ja Samarian sydänmaasta. Ehkäpä jordanialaiset voisivat antaa vihjeitä, miten se suoritettaisiin, onhan heillä kokemuksia asiasta: Vuoden 1948 sodassa he miehittivät nuo alueet kuten myös Itä Jerusalemin, karkottivat sieltä kaikki juutalaiset ja tuhosivat kaikki löytämänsä juutalaisten asumisesta todistavat rakenteet, niiden mukana Itä Jerusalemin 58 synagogaa. Tosin juutalaisia asui siellä silloin vähemmän kuin nyt, mutta asui kuitenkin.
Bushin huolenaihe koskee kuitenkin tällä kertaa Olmertin kaavailemia Israelin rajoja, erityisesti niiltä osin, kuin ne yhtyvät Jordanian omiin. Kuningas Abdullah II lähetti asiaa koskevan huolestuneen kirjeen Bushille, jossa kertoi varmaan aivan aiheellisen pelkonsa Olmertin yksipuolisista toimista. Abdullah pelkää kruununsa puolesta, jos jännitys Israelin ja palestiinalaisten välillä kasvaa nykyisestään. Kolmas Abdullahia huolestuttava asia koskee rajanylityspaikkoja Samariasta Jordaniaan, jos niitä valvoo Hamas.
Bush ei hyväksy Mahmoud Abbasin esityksiä lopullisten rauhaneuvottelujen aloittamista välittömästi.
Bushin hallituksen edustajien mukaan Bushilla on tusinan verran avoimia kysymyksiä Olmertin convergence-suunnitelmista, jota he kutsuvat luonnoksiksi. Näihin odotetaan vastauksia, kuten myös kysymyksiin aikataulusta, joka on pahasti epämääräinen. He eivät usko, että ennen ensi vuoden loppua tai seuraavan alkua suunnitelmaa voidaan aloittaa toteuttamaan.
4. JUUTALAISET IRANISSA
Kanadalainen national Post kertoi perjantain uutisissaan, että Iranin viranomaiset kieltävät vääriksi aiemman ilmoituksen, jonka mukaan Iranin uskonnolliset vähemmistöt. juutalaiset, kristityt ja zoroastrit joutuvat kantamaan puvuissaan värillistä merkkiä, josta heidän uskontonsa voidaan havaita.
Juutalaisten tulee kiinnittää pukuihinsa keltainen merkki, kristityt punainen, zoroastrian palvelijat sininen.
Laki oli ensimmäisessä käsittelyssä maanantaina, mutta eri lähteet ovat erimielisiä tiedon oikeellisuudesta.
Keskusteluissa Iranin sisällä on kuitenkin vaadittu käyttämään ”islamilaista pukua” islamilaisen identiteetin säilyttämiseksi. Vähemmistöjä koskeva niiden uskontoa ilmentävä merkintä oli lain sivuesityksenä.
Naisia koskeva vaatimus pään ja muun ruumiin peittämiseksi lähes kokonaan on Khomeinin ajoista lientynyt eikä sitä noudateta yleisesti Teheranissa.
Simon Wiesenthal keskuksen edustaja rabbi Marvin Hier Los Angelesissa kirjoitti asiasta kiireellisen viestin YK:n pääsihteerille vaatien välitöntä puuttumista asiaan. Lakiesitys on pari vuotta vanha, mutta se vedettiin nyt esiin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin vaatimuksesta. Hier viittaa kirjeessään Ahmadinejadin aiempaan toimintaan kaikkea juutalaisuutta vastaan ja toteaa, että hänet on otettava tosissaan.