Friday, March 31, 2006

gavriblockPERJANTAINA 31.03.06
1. ITSEMURHAISKU SAMARIASSA
Nuori israelilainen pariskunta, 16-vuotias poika ja itsemurhaterroristi saivat surmansa terroristin räjäyttäessä pomminsa, jotka oli joko sidottu hänen vyötäisilleen tai hän kuljetti sitä repussa.
Pariskunta ajoi autollaan myöhään torstai-iltana Karnei Shomronin suunnasta kohti Kedumimin juutalaiskylää, kymmenkunta kilometriä Nablusista länteen. He olivat ottaneet kyytiinsä nuoren pojan ja peukalokyytiläiseksi naamioituneen terroristin jossain matkan varrella.
Terroristi Mahmoud Musharka oli al-Aksan jäsen, kotoisin Ein Buren pakolaisleiristä lähellä Hebronia, mutta asui El Ein pakolaisleirissä lähellä Nablusia.
Terroristi räjäytti pommivyönsä autossa joko vahingossa tai tarkoituksellisesti auton lähestyessä bensiiniasemaa ennen Kedumimin sisäänkäyntiä.
2. HAMAS OTTI KOMENNON PA:SSA
Hamasin jäsenistä koostuva PA:n hallitus otti eilen komentoonsa palestiinalaisten asiat. Ensimmäiseksi sen Damaskoksessa asuva Hamas-johtaja tuomitsi USA:n ja vannoi Hamasin jatkavan taisteluaan Israelia vastaan. Myös PA:n virkailijat tuomitsivat USA:n ja Kanadan niiden lopetettua taloustukensa PA:lle Hamasin otettua hallitusohjakset. Ulkoministeri Mahmoud Zahar hyökkäsi rajusti USA:ta vastaan: ”USA suosii Israelia ja on syyllinen muslimeja ja arabivaltioita vastaan tehtyihin rikoksiin suurentaen siten Amerikan kansan ja Lähi Idän kansojen välistä juopaa. Hän hyökkäsi myös Kanadan päätöstä vastaan sen lopetettua tukensa PA:lle syyttäen sitä Palestiinan kansan nälkiinnyttämisestä.
USA:n viranomaiset valittelivat, ettei Hamasin tapa aloittaa hallitusvastuunsa ollut kovin diplomaattinen.
3. IDF VASTAA JATKUVAAN KASSAM-TULEEN
Israelin armeija vastasi eilen palestiinalaisten päivittäin jatkuvaan Kassam-rakettien virtaan tulittamalla rakettien laukaisupaikkoja sekä tykistöllä että meri- ja ilmavoimien ohjuksilla, jopa huomioiden, että ne saattavat aiheuttaa PA:n turvallisuusmiesten ja siviilien uhreja. Kaupunkeja ei ole tarkoitus pommittaa.
Puolustusministeri Shaul Mofaz määräsi armeijaa kiihdyttämään kohdistettuja iskujaan Islamic Jihadin ja al-Aksan rakettimiehistöjä vastaan Katjusha-raketin ampumisen seurauksena.
Torstaina yksi israelilainen haavoittui ja useita hoidettiin shokin vuoksi Kassam-raketin osuttua jalkapallo-kentälle Karmiyan kibbutsissa Ashkelonista etelään. IDF varoitti PA:n turvallisuusjoukkoja tyhjentämään lähellä Kassam-rakettien laukaisupaikkoja sijaitsevat tukikohtansa. Terrorivaroitukset ovat lisääntyneet siinä määrin, että Mofaz käski tiivistää Juudean ja Samarian palestiinalaiskaupunkien saartoa.
Mofaz tapasi eilen USA:n erikoislähettiläät David Welchin ja Elliott Abramsin kertoen heille, että terroristit pääsevät esteettä Rafahin raja-aseman kautta Egyptistä Gazaan, ja pyysi amerikkalaisia rajavalvojia siellä tehostamaan tarkastuksiaan. Mofaz pitää Hamasia vastuussa siitä, mitä tapahtuu PA:n hallintoalueilla.
4. PALESTIINALAISTEN MAANPÄIVÄ
Israelin arabit viettivät perinteeksi tulleen maan päivän 30-vuotisjuhlaa. He marssivat Lodissa Palestiinan lippuja heilutellen turvallisuusmiesten vartioidessa kulkuetta. Monet marssiin osallistuvat vakuuttivat, ettei marssi ollut protesti Israelia vastaan sinänsä vaan sen hallitusten harjoittamaa palestiinalaisten syrjintää vastaan. Toinen heitä rassaava aihe oli Israelin harjoittama laittomasti rakennettujen palestiinalaistalojen purkaminen. Niitä rakennetaan laittomasti siksi, ettei heille anneta tarpeeksi rakennuslupia, on Israelin arabien puolustus. Rakennusvalvonta on Israelissa perua turkkilaisten ja englantilaisten mandaattiajoilta, ja se on länsimaiseen valvontamenettelyyn verrattuna arkaainen ja kömpelö ja aiheuttaa enemmän vaikeuksia kuin poistaa niitä. Eilinen mielenosoitus sujui ilman vammoja ja uhreja.
Maan päivän vietto aloitettiin 1976 vastalauseena sille, että Israelin hallitus pakkolunasti arabeilta maaliskuun 11. päivänä 5250 eekkeriä maata, josta osa käytettiin kibbutsin tarpeisiin, osa armeijan ammuntaharjoituskenttänä. Kommunistinen arabipuolue Arab Rakah järjesti mielenosoituksen 29. päivän iltana 1976 , ja se jatkui seuraavana päivänä kehittyen väkivaltaiseksi. Poliisi joutui käyttämään kovia luoteja surmaten 6 arabia ja haavoittaen paria sataa.
5. ABBAS JA OLMERT PUHUIVAT PUHELIMESSA
Israelin vt. pääministeri Olmert sai torstaina onnittelupuhelun PA:n puheenjohtajalta Mahmoud Abbasilta. Abbas soitti ennen matkaansa Etelä Afrikkaan toivoen, että Olmert saisi kokoomushallituksensa kasaan mahdollisimman pian. He eivät kuitenkaan sopineet tapaamisesta. Abbas onnitteli myös Shimon Peresiä.
Olmert kehotti palestiinalaisia modifioimaan haaveitaan kuten israelilaisetkin ovat joutuneet tekemään ja pyysi palestiinalaisia tulemaan neuvottelemaan. Tämä on retorista hymistelyä, sillä Olmertilla ei aiempien puheittensa mukaan ole aikomustakaan tavata Hamasin hallituksen edustajia, ennen kuin he tunnustavat Israelin, hyväksyvät aiemmat Israelin kanssa tehdyt sopimukset ja luopuvat terrorismista. USA ja kvartetti vaativat lisäksi, että Hamasin hallitus suostuu ”tiekartan” sille asettamiin vaatimuksiin. PA:n perinteiset tukijamaat eivät ole saaneet selkeitä suuntaviivoja, miten avustuksia olisi jaettava. Useimmat niistä haluavat jatkaa entiseen tapaan, mutta siten, ettei raha pääse Hamasin ministerien käsiin.
Lopulliset laskelmat aiheuttivat pieniä muutoksia puolueitten edustajamääriin:
Kadima 29 (21.96 %), Labour 20 (15.0 %), Likud 12 (8.9 %), Shas 12 (9.5 %), Israel Beiteinu 11 (8.9 %), NU+NRP 9 (7.1 %), Gil eläkeläiset 7 (5.9 %), UTJ 6 (4.6 %), Meretz 5 (3.7 %), United arablist 3 (3.0 %).
Balad 3. (2.2 %); Hadash 3 (2.7 %). Vihreät 0 (1.5 %), Vihreä lehti 0 (1.2 %); äänikynnys oli 2 %.
6. ISRAEL EI MYRKYTÄ KAIVOJA
Juutalaisten syyttäminen kaivojen myrkyttämisestä on vanha perinteinen tapa, jota keskiajalla harjoitettiin Euroopassa tehokkaasti motivaationa juutalaisvainoille. Mutta palestiinalaiset tulevat jälkijunassa käyttäen juuri samoja syytöksiä Gazan evakuoinnin yhteydessä. Viime vuoden heinäkuussa aivan juutalaisten karkottamisen aattona PA:n ympäristöministeriön johtaja Yousef Abu Safiyya syytti Israelia ympäristö-rikoksista territorioissa, mukaan lukien Gazan alue. Hän väitti, että Israel hautasi 50 000 tonnia jätteitä Gazan alueelle; Israel oli koonnut Gush Katifissa viemärijätettä kolmeen lampeen, joista yksi vuosi 15 000 kuutiometriä jätettä arabien maalle Mawasin alueella, saastuttaen kolme suurinta vesilähdettä, neljä vihannestarhaa ja tuhoten sadot kymmenien dunamien alueella arabimaata, jotka hukkuivat jäteveteen.
YK:n asettama tutkimus toteutti YK:n ympäristöohjelman (UNEP) mukaisen tutkimuksen Gazan alueella ja julkisti raporttinsa torstaina.
UNEP:n raportissa kumotaan kaikki palestiinalaisten esittämät syytökset ja todetaan, että lukuun ottamatta pieniä paikallisia saastutuksia ja asbestista johtuvia ongelmia, alueelta ei löydetty veden, rakennusten tai maapohjan saastumista, mikä aiheuttaisi merkittävää vaaraa ympäristölle tai alueen asukkaille. Raportissa suositeltujen jälkipuhdistusten jälkeen alueella ei ole mitään esteitä tyhjennettyjen alueitten asuttamiselle. Raportin mukaan tuhottujen rakenteiden jäänteet, 1.2 miljoonaa tonnia, joissa on mukana asbestia, tulee suorittaa huolella, ettei aiheuteta vahinkoa työntekijöille. Israel lupautui poistamaan alueelta vahingolliset aineet, mutta rakennusjätteiden puhdistamisen suorittaa PA Israelin maksaessa siitä 30 miljoonaa USD. Tämä on vielä suorittamatta.
UNEP:n edustaja sanoo, että tästä saatuja kokemuksia voidaan käyttää arvioitaessa muita vastaavanlaisia tapauksia, kuten mahdollisten Juudean ja Samarian evakuointien yhteydessä.
Vt. pääministeri Olmertin evakuointi suunnitelmien toteuttaminen koskee 125 000 Juudeassa ja Samariassa asuvaa juutalaista, joista ainakin 65 000-85 000 on tarkoitus pakkosiirtää muualle. Loput n. 125 000 Juudean ja Samarian juutalaista asuvat alueilla, jotka Olmertin suunnitelman mukaan jäävät Israelin hallintaan.
Vuoden 1967 sodassa vapautetuilla alueilla Juudeassa ja Samariassa asuu kaikkiaan n. 250 000 juutalaista.
7. PYHÄ TIE TEMPPELIVUORELLE
Davidin kaupungista Temppelivuorelle johtava päätie toisen Temppelin ajoilta on kaivettu esiin arkeologien johdolla. Kivilaatoilla päällystetty tie yhdisti Shiloan lammikon Davidin kaupungissa Temppelivuoren rakennuksiin.
Tämä 2000 vuotta vanha tie kaivettiin esiin alueella suoritettavien kaivausten yhteydessä, joita johtaa arkeologi Eli Shukrun yhdessä Haifan yliopiston professori arkeologi Ronny Reichin kanssa.
Kymmenet tuhannet uskonnollisiin juhliin Jerusalemiin tulleet juutalaiset puhdistautuivat Shiloan lammikossa
ennen siirtymistään tietä pitkin Temppelivuoren alueelle. Tietä käytettiin sen rakentamisesta ensimmäisellä vuosisadalla eKr. lähtien Temppelin tuhoamiseen v. 70 jKr. saakka. Kaivausten yhteydessä tieltä löydettiin suuria kivenlohkareita, tuhkaa ja rahoja n. 600 metrin matkalta lammikosta lähtien.
Tie osoittaa Shiloan lammikon ja Temppelin keskeisen aseman Davidin kaupungin elämässä.

Thursday, March 30, 2006

gavriblockTORSTAINA 30.03.06
1. TAISTELU MINISTERIPAIKOISTA
Vaalitaistelut on käyty ja lähes lopulliset tulokset tiedossa. Joitakin hienosäätöjä voi aiheutua, kun viimeiset ulkomailla ja eri instituutioissa kuten armeijassa annetut äänet on saatu laskettua ja mukautettua muihin ääniin. Mutta nyt alkavat uudet taistelut, jotka voivat olla aivan yhtä verisiä ja rassaavia kuin edelliset taistot.
Vain kaksi ministeripaikkaa on jotakuinkin varmoja Olmertin uudessa hallituksessa: Pääministerinä on Ehud Olmert ja ulkoministerinä Tzipi Livni, jolle Olmert lupasi myös varapääministerin arvon ja vastuun. Omana mielipiteenääni, jonka tavallisesti olen pyrkinyt peittämään, Livnin valinta näin tärkeälle ja näkyvälle paikalle on virhe. Syynä ei ole hänen sukupuolensa vaan kokemattomuus ja alkeellinen kielitaito.
ENSIMMÄINEN TAISTELU käydään talousministerin pallista, jonka Kadima haluaa pitää, mutta jota suuruusjärjestyksessä kakkosena oleva Labour-puolue pitää tärkeimpinä haluttavista.
Olmert kokosi eilen muodostamansa hallitusneuvottelijoitten tiimin teollisuus-, kauppa- ja työministeriöön keskustelemaan strategiasta, miten neuvotteluja toisten puolueitten kanssa käydään. Olmert haluaisi mahdollisimman laajan hallituspohjan ohjelmansa toteuttamiseksi. Ideaali olisi 88 kansanedustajan tuki, jonka koostumus olisi: Kadima, Labour, Shas, Israel Beiteinu, United Tora Judaism (UTJ) ja Gil eläkeläisten puolue. ”Kaikki sionistiset puolueet ovat tervetulleita hallitukseen,” lupaa Olmert. Listasta puuttuu kuitenkin puolueita, jotka varmaan ovat myös sionistisia siinä missä Kadima ja Labourkin.
Olmert sanoo aloittavansa varsinaiset hallitusneuvottelunsa sunnuntaina.
PRESIDENTTI KATSAV aloittaa sunnuntaina keskustelut puolueitten kanssa pystyäkseen harkitsemaan, kenellä on parhaimmat mahdollisuudet muodostaa toimintakykyinen hallitus, joka voisi hallita täyden vaalikauden, eli neljä vuotta. Eilen hän neuvotteli asiantuntijoitten kanssa, mitä laki edellyttää häneltä.
Labour, Shas ja Gil-eläkeläiset voivat vaatia opetus-, teollisuus, kauppa--, työ--, sosiaali- ja sisäministeriöitä, koska niiden alueet koskettavat näitten puolueitten ajamia intressejä. Labour tullee vaatimaan kaksi tai kolme avainministeriötä ehtona hallituskumppanuudesta. Näitä ovat ulko-, puolustus-, talous- ja opetusministeriöt. Peretz itse haluaisi talousministeriön, mutta juuri sitä hänelle ei uskota, koska Peretzillä on maine talouden hajottamisessa Histadrutia (työväen ammattiliittoa) johtaessaan.
2. USA JA KANADA EIVÄT KESKUSTELE HAMASIN KANSSA
USA ja Kanada ovat ilmoittaneet, etteivät niiden diplomaatit pidä yhteyksiä Hamasin hallituksen kanssa. Kanada ilmoitti myös eilen, että se katkaisee taloudellisen apunsa Palestiinan Auktoriteetille. Nämä maat kuten myös EU odottavat, että Haniyehin hallitus ilmoittaisi selkeästi hyväksyvänsä niiden asettamat kolme ehtoa sekä myös ”tiekartan” rauhaan.
Eilen Haniyehin 24 ministeriä vannoivat virkavalansa, niiden mukana 14, jotka ovat olleet Israelin vankilassa.
Tähän päättyi se epäselvyys, joka on jatkunut PA:n ja Hamasin välillä Hamasin tammikuun puolivälissä saamasta ehdottomasta vaalivoitosta lähtien. Se aloitti myös selkeän vastakohtaisuuden Israelin ka Palestiinan hallitusten välillä. Olmert sanoo antaneensa Haniyehin hallitukselle määrätyn armonajan voidakseen osoittaa hyvän ja maltillisen tahtonsa, minkä jälkeen hän tekee omat johtopäätöksensä ja toimii oma-aloitteisesti, jos muutosta parempaan ei ole tapahtunut.
3. ISRAEL UHKAA VASTATA VOIMALLA KATJUSHA-RAKETTEIHIN
IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz ja puolustusministeri Shaul Mofaz ovat pitäneet useita neuvotteluja laatiakseen sopivia toimintatapoja vastata Gazan alueelta ammuttaviin Katjusha-raketteihin, joista ensimmäinen ammuttiin alkuviikosta. Vaikka he eivät pidä sitä strategisena uhkana Israelille, sen psykologiset vaikutukset ovat suuret ja arvaamattomat. Eilen Israelin laivasto tulitti Gazaa ohjuksin.
Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa Katjusha-raketin ja ilmoitti samalla, että sillä on useita samanlaisia.
Se kuljetti niitä salaa Siinailta, joko tunneleita pitkin tai rekka-autoissa rajan ollessa ilman valvontaa.
Katjusha-raketti on venäläisvalmisteinen Grad-versio, sen pituus on 2.8 metriä ja paino 66 kg; sen kaliiberi on 122 mm, sen räjähdyskärki painaa 17 kg ja sen kantomatka on 18-30 km.
Jihadin edustaja Abu Abdullah sanoo, että Katjusha-rakettien tarkoituksena on muodostaa Gazan alueeseen rajoittuvilla Israelin osilla samanlainen tilanne, joka vallitsee Libanonin rajalla. Jihad pyrkii rakettien pellolla tyhjentämään Gazan alueen rajan läheisyydessä olevat israelilaiskylät ja -kibbutsit.
Israelin puolustusministeriö vähättelee Jihadin ilmoitusta, että sillä on satoja Katjusha-raketteja, mutta ilmoittaa samalla huolensa sen mahdollisista muista aseista, joista olalta laukaistavat ilmatorjuntaohjukset ovat vaarallisimpia.
Jordanjoen laaksossa sotilaat pidättivät keskiviikkona Bekaotin tarkastuspisteessä 18-vuotiaan palestiinalaisen, jolla oli toimintavalmis 10 kilon pommivyö yllään. Hän aikoi räjäyttää sen Israelin puolella kohteessa, jonne häntä odottavat operaattorit hänet veisivät.
Keskiviikkona oli kaikkiaan 70 terrorivaroitusta, 13 niistä akuutteja.
4. HAMASIN EDUSTAJA EI SAANUT VIISUMIA
Hamasin edustaja, nukutuslääkäri Ahmad al-Ramahi, ei saanut viisumia voidakseen osallistua Brysselissä Belgiassa pidettäviin EU:n Euro-Välimeren parlamentaarikkojen (EMPA) kokoukseen maanantaina. Al-Ramahi on PLC:n pääsihteeri ja numerolla 8 Hamasin ”Change and Reform” (muutos ja uudistus) vaalilistalla. Belgian viranomaiset tähdensivät, että viisumihakemuksen käsittelyn viivästyminen johtui teknisistä syistä, ja että sitä tarkasteltiin samalla vakavuudella kuin kenen hyvänsä PA:n VIP-henkilön hakemusta. He myös kielsivät perättöminä huhut, että viisumi kiellettiin siksi, että Hamas on edelleen terroristiryhmän mustalla listalla. EMPA, jota myös kutsutaan nimellä Barceloja Process, perustettiin 2003. Sen kokouksiin osallistuu 240 parlamentaarikkoa, puolet EU- ja puolet Välimerenmaista (Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Syyria, Tunisia, Turkki ja PA.)
Israel havainnoi tyydytyksellä Hamasin estymisen EMPA:n kokoukseen, mutta on huolestunut sen edustajan kutsumisesta Europarlamentaarikkojen Neuvoston kokoukseen Strasbourgissa Ranskassa. Koska tällä neuvostolla ei ole suoraa yhteyttä EU:n kanssa, Hamasin osallistumisen sen kokoukseen ei katsota edustavan muutosta EU:n virallisessa kannassa Hamasin johtamaan PA:n hallitukseen.
5. ARABILIITON PÄÄTÖKSIÄ
Arabiliitto päätti kokouksensa Khartoumissa julkistaen tärkeimpinä pitämiään päätöksiään, jotka ovat luonteeltaan ohjeellisia eivätkä sido ketään. Muutamia liiton tekemiä päätöksiä:
- Päätettiin uudistaa tuki 2002 arabien rauhanaloitteelle, joka tarjoaa Israelille yleisen rauhan, jos se vetäytyy ”arabimailta”.
- Vaatii kansoja hyväksymään Palestiinan kansan oikeuden valita johtajansa.
- Hylkää ”Israelin yksipuoliset teot, joitten päämääränä on rauhanprosessin lopettaminen.”
- Vaatii kansainvälistä yhteisöä julistamaan Lähi Idän vapaaksi massatuhoaseista ja varsinkin ydinaseettomaksi alueeksi. Israelin tulee allekirjoittaa sopimus ydinaseitten leviämisestä.
- Tuomitsee terrorismin kaikissa muodoissaan. ”Terroriryhmien suorittamat rikokset ovat räikeä ihmisoikeuksien rikkomuksia, jotka uhkaavat kansallista turvallisuutta ja vakautta arabimaissa.”
- Osoitetaan tuki Syyrialle kansainvälistä painostusta ja USA:n sanktioita vastaan.
- Tuetaan Libanonin poliittista prosessia ja vastarintaa – Hizbullah –ja vaaditaan totuuden julkistamista entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta vuonna 2005.
- Vakuutetaan tarve yhteistyöhön ja keskinäiseen arvostukseen ihmisten ja kulttuurien välillä ja muistutetaan, että uskonnon ja uskon pyhyyden arvostus on ratkaiseva tekijä rakennettaessa uskottavuutta ja ystävyyden siltoja kansojen välille.
- Ilmaistaan ehdoton hylkääminen ja tuomio kaikenlaiseen Islamin profeetta Muhammedin tai minkä tahansa uskonnon tai sen symbolien häpäisemiseen ja esitetään maailman kansoja laatimaan lakeja, jotka tuomitsevat sellaiset toimet.
6. AURINGONPIMENNYS ISRAELISSA
Auringonpimennys (eclipse) oli Israelissa eilen 85 % ja pilvinen sää häiritsi sen tarkkailua. Monissa maissa koulut sulkivat ovensa ja päästivät koululaiset tarkkailemaan tapahtumaa, joka on melko harvinainen.
Monissa maissa ihmiset tulkitsivat pimennystä uskonnollisesti, kokien voimakkaita uskonnollisia tuntemuksia ja huudelleen uskontonsa iskulauseita, kuten muslimit Allah Akbar.
Turkissa 10 000 ihmistä kokoontui muinaisen Apollon temppelin raunioille Välimeren rannalla sijaitsevan Siden kaupungin lähellä. Ihmiset hurrasivat ja olivat innoissaan Venus-tähden ilmestymisestä.
Edellinen auringon pimennys tapahtui 2003.
7. KAASURÄJÄHYS HAIFASSA
Ilmeisesti viallisesta kaasujohdosta syttynyt kaasuräjähdys tuhosi osittain 6. ja 7. kerroksen asuntokerrostalossa Haifassa Nisenbaumin kadulla Neveh Shaananin kaupunginosassa. Räjähdys tapahtui pian aamuseitsemän jälkeen. Yksi ihminen haavoittui vaarallisesti ja 24 muuta lievemmin.

Wednesday, March 29, 2006

gavriblockKESKIVIIKKONA 29.03.06
1. ISRAELIN VAALIT
Tänä keskiviikkoaamuna kahdeksan maissa, kun lähes kaikki äänet on jo laskettu (n. 99.67 %), äänten jakautuma on seuraava:
Kadima 28; Labour 20; Shas 13; Israel Beiteinu 12; Likud 11; NU+NRP 9; Eläkeläiset 7; UTJ 6; Meretz 4;
Arabipuolueet 10 kansanedustajaa. Äänestysvilkkaus oli 63.2 %; 5.7 % alle vuoden 2003 vaalien.
Suurin yllätys on Likudin putoaminen neljännelle tilalle ja Israel Beiteinun nouseminen. Myös eläkeläisten puolueen hyvä menestyminen on yllätys, vaikka sen merkitys jäänee hallituskuvioissa vähäiseksi.
Sekä Labourin että Likudin puheenjohtajat ovat vaarassa menettää paikkansa.
Oikeisto toivoi saavansa yli 60 kansanedustajaa voidakseen taistella Olmertin maanluovutus politiikkaa vastaan, mutta se sai yhteensä vain 51 edustajaa ilman eläkeläisten puolueen seitsemää edustajaa.
Hallitusneuvotteluista ennustetaan vaikeita, eikä Olmert saanut toivomaansa yli 35 kansanedustajaa voidakseen itsenäisemmin jakaa ministerinpaikkoja hallituksessaan. Hän joutuu tekemään kompromisseja.
2. PALESTIINALAISET ILOITSEVAT
Palestiinalaiset ovat ilmaisseet luonnollisen ja aidon ilonsa Netanyahun ja Likudin tappion johdosta.
Mutta he ovat samalla ilmaisseet ehdottoman hylkäyksensä Olmertin yksipuolisille evakuoinneille Juudeasta ja Samariasta. ”Olemme iloisia, että Binyamin Netanyahu kärsi nöyryyttävän tappion. Toivomme Kadiman ja Labourin yhdistävän voimansa edistääkseen rauhanprosessia ja lopettaa konflikti”, kertoi eräs PA:n virkailija JPostin toimittajalle.
Mahmoud Abbas arvosteli kärkevästi Olmertin yksipuolisia suunnitelmia kutsuen niitä ”erittäin vaarallisiksi” ja varoitti, että ”ne voivat johtaa kaaokseen alueella. Yksipuolinen suunnitelma vain kiihottaa konfliktia eikä koskaan tuo rauhaa”, Abbas arvioi. Hän sanoi olevansa valmis keskustelemaan ”tiekartan” edistämisestä uuden hallituksen kanssa.
Myös PA:n pääministeri Haniyeh ilmoitti vastustavansa Olmertin evakuointisuunnitelmia. Hän puhui sen jälkeen, kun PLC oli antanut luottamuslauseen hänen hallitukselleen eilen tiistaina, vaikka hän lupasi käsittelyn tapahtuvan keskiviikkona. Ministerit vannovat valansa ehkä tänään.
Abbas ja muutamat Fatahin johtajat ovat Khartoumissa osallistuen arabiliiton 18. vuosikokoukseen. Avauspuheessaan Sudanin presidentti Omar al-Bashir sanoi, että ”arabit sanovat ei niille, jotka rankaisevat Palestiinan kansaa sen demokraattisen valinnan johdosta ja ei alistumiselle Israelin suorittamiin kaikkien sopimusten rikkomisiin.”
3. MITEN TÄSTÄ ETEENPÄIN
Uusi Knesset kokoontuu seuraavan viikon ensimmäisenä maanantaina klo 16.00 siitä, kun viralliset tulokset on julkistettu.
Tulosten julkistamisesta seuraavan seitsemän päivän aikana presidentti Katsav antaa sopivimmaksi katsomalleen Knessetin jäsenelle tehtäväksi uuden hallituksen muodostamisen keskusteltuaan ensin Knessetin eri puolueryhmien kanssa. Hallituksen muodostajan tulee ilmaista halukkuutensa hyväksyä annettu tehtävä, ja hänellä on 28 päivää aikaa muodostaa uusi hallitus, mutta presidentti voi pidentää aikaa kahdella viikolla. Jos hän ei saa hallituskokoomusta aikaan tai Knesset ei anna sille luottamustaan, hänen tulee luopua tehtävästään. Presidentti antaa kolmen päivän sisällä tehtävän jollekin toiselle, tai hän ilmoittaa Knessetin puheenjohtajalle, ettei hän näe mahdollisuutta hallituksen muodostamiseksi.
Knesset voi antaa presidentille uuden hallituksenmuodostajan nimen, jolle presidentti antaa hallituksen muodostamisen kahden päivän sisällä. Jos hallitusta ei saada aikaan, julistetaan uudet vaalit.
Hallitusneuvottelujen ajan vt. hallitus jatkaa tehtävässään uuden muodostamiseen saakka.
4. VÄHÄN RAUHATTOMUUTTA VAALIEN AIKANA
Siitä huolimatta, että turvallisuusvirkailijoilla oli kymmeniä terrorivaroituksia, niistä toista kymmentä akuutteja, vaalit sujuivat ilman suuria rauhattomuuksia. Myös pidätysten määrä oli edellisvuosia pienempi. Vain viisi henkilöä pidätettiin kuulusteluja varten ja heidätkin laskettiin vapaalle sen jälkeen.
Kaikkiaan 22 000 turvallisuusmiestä oli asetettu valvomaan järjestystä vaalipaikoilla.
Pieniä puolueiden kannattajien välisiä kahinoita esiintyi paikallisesti, mutta kukaan ei loukkaantunut niissä pahemmin. Pahin onnettomuus sattui alkuviikosta Labourin kannattajan noustessa korkeajännitetorniin irrottaakseen sinne kiinnitetyn kilpailevan puolueen julisteen. Hän kuoli saamaansa sähköiskuun.
5. HAMASIN HALLITUS SAI LUOTTAMUSLAUSEEN
Allahu Akbar kaikui PLC:n kokoussalissa Ramallahissa sen osoittaessa äänin 71-36 luottamuksensa tiistaina Ismail Haniyehin hallitukselle, jonka kaikki jäsenet kuuluvaan Hamas-puolueeseen. Hallituksen tulee vielä vannoa virkavalansa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin edessä, muita muodollisuuksia ei tarvita.
Kaikkiaan 109 edustajaa 132 hengen Palestiinan Lakiasäätävästä Neuvostosta (PLC) otti osaa äänestykseen. Loput 13 kansanedustajaa kuuluvat PFLP:n, Hamasin ja Fatahin leireihin, mutta he ovat Israelin vankilassa. Kolme PFLP:n edustajaa äänesti hallituksen puolesta, kaksi Badl-listan edustajaa, jotka kuuluvat leninistiseen DFLP puolueeseen, pidättyivät äänestämästä. Kaksi muuta puoluetta äänestivät Fatahin kanssa hallitusta vastaan.
PLC:n puhemies Abdel Aziz Dweik ilmoitti istunnon jälkeen, että uudet ministerit vannovat virkavalansa keskiviikkona, kun Annas palaa arabiliiton kokouksesta.
6. NELJÄ ISRAELILAISTA KUOLI TIISTAINA
Kaikki neljä olivat Negevin beduiinipaimenia, jotka käsittelivät löytämiään laukeamattomia raketteja saaden ne räjähtämään heidän käsissään. Isä ja hänen 16-vuotias poikansa kuolivat tiistaiaamuna yrittäessään ottaa haltuunsa löytämäänsä Kassam-rakettia lähellä Nahal Oz kibbutsia. Kaksi muuta ihmistä haavoittui.
Myöhemmin tiistaina kaksi beduiini-paimenta kuoli ja 16-vuotia poika haavoittui tarkastellessaan löytämäänsä ammusta lähellä Beit kamahia, Kiryat Gatin vieressä. He kuuluivat samaan klaaniin. Alue kuuluu IDF:n harjoitusalueeseen, jossa harjoitellaan kovilla ammuksilla.
Tiistaina illalla löydettiin räjähtämätön ammus lähellä jätekasaa.
Aikaisin tiistaina IDF ampui aseistetun palestiinalaisen tulitaistelussa Al Yamounin kylässä lähellä Jeniniä.
Mies kuului Islamic Jihadiin ja oli etsittyjen luettelossa.
7. KATJUSHA-RAKETTI GAZASTA
Ensimmäinen Katjusha-raketti ammuttiin tiistai-aamuna Gazasta Israelin puolelle. Vaikka se ei aiheuttanut vahinkoa ilmeisen toimintahäiriön vuoksi, se herätti huolestumista turvallisuusjoukoissa. Tämä Katjusha oli huolellista tekoa, sen kantomatka on n. 20 km. Sillä yltää hyvin Ashkelonin arkoihin installaatioihin.
Katjushan ampumisesta ilmoitettiin vasta vaalipaikkojen ollessa sulkeutumassa.
Tänä aamuna ammuttiin kaksi Kassam-rakettia, ilman vaurioita.

Tuesday, March 28, 2006

gavriblockTIISTAINA 28.03.06
1. TÄNÄÄNKÖ RATKEAVAT ISRAELIN TULEVAT RAJAT?
Vaalipaikat avautuivat aamulla kello 07.00 ja sulkeutuvat illalla 22.00, pienemmät vaalipaikat avautuivat tuntia myöhemmin. Viimeiset gallupit esiteltiin eilen, tänään lehdet ovat täynnä spekulaatioita puolueitten menestyksestä ja potentiaalisista hallituskokoomuksista. Monet mielipiteitä tekevät järjestöt ovat alkaneet vetää takaisin esittämiään arvioita ja vielä useammat median edustajat toteavat gallupien johtavan ihmisiä harhaan. Tämä on totta varsinkin Israelin nykytilanteessa, jossa epävarmojen osuus on runsas neljännes äänestäjistä. Epävarmuutta on erikoisesti 18-30 ikäluokissa.
Äänioikeutettuja on kaikkiaan 5 014 622 yli 18-vuotiaista kansalaista valitsemassa kansanedustajat Israelin 17:en Knessetiin.
Yleisen käsityksen mukaan Olmertin johtama Kadima voittaa vaalit ja saanee tehtäväkseen hallituksen muodostamisen. Labour, Meretz ja arabipuolueet mainitaan potentiaalisina hallituskumppaneina, mutta Shas ja Israel Beiteinu kuten jotkut muutkin puolueet, ovat vielä vahvasti kuvioissa mukana. Kabbalisti-rabbi Haim Cohen ennustaa, että Kadima voittaa vaalit ja Olmert on seuraava pääministeri.
Olmertin hallitusohjelmassa on Israelin pysyvien rajojen muodostaminen. Olmert on esittänyt suunnitelmansa hyvin epämääräisessä muodossa, mutta toiset Kadiman kärkimiehet ovat antaneet siitä tarkempia vihjeitä.
2. HANIYEH HALUAA KESKUSTELLA KVARTETIN KANSSA
PA:n pääministeriehdokas esitteli eilen hallitusohjelmansa ja ministerilistansa Palestiinan lakiasäätävälle Neuvostolle (PLC), mutta siirsi Mahmoud Abbasin pyynnöstä äänestyksen Israelin vaalien jälkeen, eli keskiviikoksi, jolloin PA:n hallituksen ministerit vannovat virkavalansa.
Israelin ulkoministeriön edustajan Marc Regevin mukaan Haniyehin puhe sisälsi paljon kauniita sanoja ja hyvin muotoiltuja lauseita, mutta niiden sisältö ei vastannut odotuksia. Niissä ei ollut vilahdustakaan niiden kolmen ehdon hyväksymisestä, jotka kvartetti, USA, YK, EU ja Venäjä ovat asettaneet ehdoksi, että Hamasin hallitus saisi kansainvälisen hyväksymisen. ”Paljon hymyä länsivalloille”, oli Regevin huomio.
PLC:n kokous pidettiin videon välityksellä samanaikaisesti Ramallahissa ja Gazassa.
Haniyeh sanoi toivoneensa, että ”kokous olisi voitu pitää Jerusalemissa, itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupungissa, mutta katkeran ja sortavan miehityksen vuoksi kotimaamme on pirstottu. Miehitysvalta käy katkeraa sotaa kansaamme ja demokraattista valintaamme vastaan.” Hän kertoi hallituksensa pyrkivän poistamaan taloudellisen korruption ja anarkian ja solmimaan hyvät suhteet ulkovaltoihin. Hänen hallituksensa taistelee setlementtien poistamiseksi ja turva-aidan purkamiseksi ja vastustaa Israelin yksipuolisia toimia rajojen muodostamiseksi. Haniyeh painotti paluuoikeutta palestiinalaisille pakolaisille ja korvausta kaikille pakolaisille.
Aiemmista PA:n tekemistä sopimuksista Haniyeh antoi moniselitteisen lausunnon: ”Hänen hallituksensa suhtautuu niihin vastuuntuntoisesti ja tavalla, joka palvelee palestiinalaisten etuja ja oikeuksia.”
Fatahin kansanedustajat vähättelivät Haniyehin puhetta ja sanoivat sen olevan täynnä tyhjiä iskulauseita.
He sanoivat äänestävänsä keskiviikkona Haniyehin hallitusta vastaan.
3. LIVNI TEKEE OLMERTYIN LIKAISEN TYÖN
Olmert ei turvallisuussyistä ja ehkä taktisesta laskelmoinnistakin johtuen ole uskaltanut asettaa jalkaansa Jerusalemissa sijaitsevan kansliansa ulkopuolella. Tämä voi tietenkin ympäröidä Olmertin eräänlaisella mystiikan verholla, jota itsevaltiaat ovat aina käyttäneet hyväkseen. Siihen perustui suurelta osin Ariel Sharonin saavuttama kansansuosio. Hän hymyili salaperäisesti kameroille ja sanoi mahdollisimman vähän, vain toistaen mantraansa: ”Luottakaa minuun, minä tiedän, mikä on kansalle parasta.” Sharon myös vältti julkisia väittelyjä ja keskusteluja oppositionsa kanssa. Täten hän sai eräänlaisen ”kansan isän” manttelin, joka tuntui turvalliselta ja joka tiesi, mitä pitää tehdä. Olmertin ”spintohtorit” ovat suunnitelleet Olmertille samanlaista kaapua, ja ovat kauhuissaan katsoneet, miten helposti Olmertin vanha minä ryöpsähtää esille vain vähän ärsytettynä. Siksi häntä pidetään suljettuna kansliansa seinien suojaan.
Olmert lähetti ulkoministeri Tzipi Livnin Jerusalemin Mahane Yehuda vihannestorille eilen maanantaina kerätäkseen muutaman irtopisteen sieltäkin, mutta kuten Olmertia aikoinaan kutsuttiin petturiksi, eilen Tzipi Livni ajettiin torilta ivahuutojen ja solvausten saattelemina, kuten myös sisäministeri Gideon Ezralle kävi pari viikkoa sitten. Mahane Yehuda on perinteisesti Likudin linnoitus, kun taas Tel Avivin vihannestori puoltaa Kadimaa. Vihaiset kauppiaat ajelivat jopa ulkomaisia kameramiehiä pois reviiriltään.
4. NETANYAHU: JERUSALEM ON VAARASSA
Likudin puheenjohtaja ja pääministeriehdokas Binyamin Netanyahu kierteli eilen puolueensa johtoryhmän kanssa Jerusalemin Länsimuurilla(Itkumuurilla) vahvan poliisisaattueen ympäröimänä tarkastellen myös sen lähistöllä tehtäviä arkeologisia kaivauksia. Häntä ei turvallisuussyistä päästetty muurin viereen.
Netanyahu varoitteli, että vasemmisto ja Kadima tulevat jakamaan Jerusalemin, jos ne saavat hallitusvallan. Hän kehotti kaikkia israelilaisia käymään Itä Jerusalemin puolella nähdäkseen omin silmin, mitä he ovat vaarassa menettää. ”Vain Likud voi pelastaa Jerusalemin yhtenäisyyden.” Knessetin puhemies Reuven Rovlin muisteli, miten 1996 Olmert varoitti puheissaan, että Peres tulee jakamaan Jerusalemin. Rivlin sanoo nyt käsittävänsä, että Olmert tarkoitti, että hän yhdessä Peresin kanssa tulee jakamaan Jerusalemin.
Netanyahu esitti vahvana käsityksenään, että gallupit ovat erehdyttäviä eivätkä pysty mittaamaan todellisia puolueitten välisiä voimasuhteita.
5. IDF SURMASI KAKSI GAZASSA
IDF:n sotilaat havaitsivat eilen kolmen palestiinalaisen ryömivän 250 metrin päässä turva-aidasta Gazan alueen pohjoisosassa lähellä Eretz rajanylityspaikkaa. Sotilaat avasivat tulen heitä kohti panssarien ja helikopterien tulen vahvistamina. Kaksi heistä sai surmansa, kolmas pääsi pakenemaan. Toinen surmatuista kuului Jihadiin, toinen al-Aksa Marttyyreihin. Armeija sanoo käyttävänsä uutta taktiikkaa iskeäkseen rajan läheisyydessä liikkuviin palestiinalaisiin varmistaakseen osuman aidan takana oleviin kohteisiin.
IDF:n edustajan mukaan miehet olivat matkalla tulittamaan Kassam-raketeilla.
Viime yön aikana palestiinalaiset ampuivat Gazasta kolme Kassamia, kaksi kohti Ashkelonia, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Juudeassa ja Samariassa sotilaat pidättivät kahdeksan epäiltyä terroristia.
Aamulla sotilaat ampuivat tulitaistelussa etsimänä terroristin, Samer Farikatin al-Yamonin kylässä. Hän kuului Islamic Jihadin al-Quds prikaatiin.
6. ZEEVIN MURHAN SUUNNITTELIJA OIKEUDESSA
Turismiministeri Rehavam Zeevin murhan suunnittelija PFLP:n johtaja Ahmed Saadat oli Oferin sotilasoikeudessa Jerusalemissa eilen kuulemassa häntä vastaan nostettuja syytöksiä. Saadat oli hyökkäävä ja vannoi jatkavansa taisteluaan miehitystä vastaan. Hänet pidätettiin Jerikon vankilaan tehdyllä iskulla neljän muun PFLP:n jäsenen kanssa, jotka suorittivat itse murhan. Suljetussa oikeuden istunnossa Saadat kieltäytyi todistamasta henkilöllisyyttään ja kielsi oikeuden laillisuuden. Saadatin lakimies Mahmoud Hassan piti oikeuden istuntoa laittomana, koska ”PA:n korkein oikeus oli vapauttanut Saadatin, eikä miestä voida tuomita kahdesti samasta rikoksesta.” Oikeuskansleri Mazuz tulkitsi, että Saadat voidaan tuomita Israelilaisessa tuomioistuimessa, mutta mieluummin siviilioikeudessa.

Monday, March 27, 2006

gavriblockMAANANTAINA 27.03.06
1. ISRAELIN VAALIT PIDETÄÄN HUOMENNA
Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan Kadima ja Likud lipsuvat edelleen alas äänestäjien suosiossa.
Kadiman osuus heiluu 32-33 välillä, labour 19-20, mutta Likudin kannatus liikkuu 12-15 edustajan välillä. Erään gallupin mukaan Israel Beiteinu ohittaisi Likudin ja saisi 15 kansanedustajaa.
Mutta vaalit ratkaisevat kotona tai beachillä löhöävät, sillä epävarmoja äänestäjiä on edelleen 25-30 %.
Tämä on ratkaisun paikka paitsi Likudille myös sen puheenjohtajalle Binyamin Netanyahulle, sillä kruunun-prinssi Silvan Shalom lupasi jo kauan sitten, että Netanyahu kammetaan pois puolueen johdosta, jos puolue ei menesty näissä vaaleissa.
2. TEMPPELIVUORI SULJETTU JUUTALAISILTA
Poliisi sulki Temppelivuoren vaalien ajaksi juutalaisilta vierailijoilta, koska palestiinalaiset ovat uhanneet järjestää väkivaltaisuuksia, mikäli juutalaiset rabbit nousevat Temppelivuorelle.
Tämä on herättänyt kärkevää arvostelua oikeiston taholta, jotka näkevät tässä Olmertin hallituksen taipuvan Hamasin vaatimusten alle.
3. HANIYEH LUPAA AUKAISTA TAKALUKON
Hamasin pääministeriehdokas Ismail Haniyeh lupaa lopettaa verenvuodatuksen ja pitkään kestäneen konfliktin Lähi Idässä. Hän sanoo palestiinalaisten haluavan oikeuden ja arvokkuuden palauttamista.
Haniyeh syytti Olmertia tämän vannottua, ettei hän suostu keskustelemaan hänen kanssaan ja siitä, että Olmert suunnittelee yksipuolisia vetäytymisiä koordinoimatta niitä palestiinalaisten kanssa.
Hamasin hallitusohjelmaan kuuluu kuitenkin periaate, jonka mukaan se tulee puolustamaan vastarinnan laillisuutta miehitystä vastaan; ”puolustamaan itseään Israelin toimia ja haasteita vastaan.”
Hamasin ulkoministeriehdokas Mahmoud Zahar ilmaisi Hamasin kannan toisin: ”Hamas ei tule luopumaan tuumastakaan Palestiinaa.” Hän selvensi vielä, että vaikka USA antaisi Hamasille kaikki varansa Israelin tunnustamisesta ja Palestiinan maan luovuttamisesta tuumankaan verran, Hamas ei suostuisi siihen vaikka se maksaisi heidän kaikkien henkensä.
Kristittyjen ehdokas hallitukseen Tanas Abu Aitah kieltäytyi ministeriehdokkuudesta. Hän on kertonut tulleensa kovan painostuksen alaiseksi sekä perheensä että ulkomaisten liikekumppaniensa taholta, jotka olivat uhanneet katkaista liikesuhteensa hänen kanssaan.
Abbas tapasi eilen Egyptin presidentti Mubarakin Sharm e-Sheikissä Siinailla keskustellen Palestiinan tilanteesta ja huomenna alkavasta Arabiliiton kokouksesta Sudanissa. Abbas pyytää arabimaita lisäämään taloudellista tukeaan palestiinalaisille. Hän kielsi uhanneensa Haniyehia erottamisella, jos tämä ei suostu hänen vaatimiinsa muutoksiin hallitusohjelmassa.
4. TURVALLISUUSJOUKOT HÄLYTYSVALMIUDESSA
Israelin turvallisuusjoukot on hälytetty äärimmilleen vaalipäiväksi, koska pelätään terroristien iskevän juuri silloin. Vaalipäiväksi 32 000 poliisia ja rajapoliisia valvoo turvallisuutta Israelissa.
Tel Avivissa tarkkasilmäiset turvallisuusmiehet estivät potentiaalisen puukotuksen pidättämällä keskusbussiasemalla epäilyttävästi käyttäytyneen palestiinalaisen, jolla oli veitsi piilotettuna vaatteisiinsa.
Gazan alueella sotilaat ampuivat 16-vuotiaan palestiinalaisen, jonka nähtiin ryömivän turva-aidan vierellä lähellä Bureijin pakolaisleiriä.
Aikaisin aamulla sotilaat haavoittivat etsimäänsä Islamic Jihadin terroristia Yamoun kylään tekemänsä operaation yhteydessä lähellä Jeniniä.
Eilen oli 79 yleistä ja 16 erikois-varoitusta mahdollisista hyökkäyksistä Israelissa.
Viikon alussa Shin Betin turvallisuusmiehet pidättivät kaksi palestiinalaista Eretz-rajanylityspaikalta Gazan pohjoisosassa. He olivat suunnitelleet terrori-iskua Israelissa.
Maaliskuun 7. päivänä turvallisuusjoukot pidättivät Samih Hadadin, joka pyrki Israeliin väärennetyllä lääkärintodistuksella. Hänen tarkoituksensa oli saada pommivyö Israelissa itsemurhaiskua varten. Muutamia päiviä aiemmin turvallisuusjoukot pidättivät pommiekspertin Ihab Titin, 25, jonka Islamic Jihad oli lähettänyt Länsirannalle rakentamaan terroristitukikohtaa hyökkäyksille sotilaita ja siviilejä vastaan.
5. KIROTTU SE JOKA EI ÄÄNESTÄ SHASIA
Shas-puolueen hengellinen auktoriteetti, joka silloin tällöin vangitsee median huomion esittämällä räväköitä huomioita, joita tavallinen kansalainen ei uskaltaisi inahtaakaan pidätyksen pelossa, on huomioinut vaalipäivän lähestyvän uhkaavasti eikä Shasin kannatusluvut vain nouse.
Niinpä tämä entinen päärabbi, joka edelleenkin pitää yllään päärabbin vaatekertaa ja päähinettä, päätti tarttua asiaan kovalla kädellä.
Tarjottuaan ensin kauniisti pääsyä Edenin puutarhaan Shasia äänestäville, haredi shefardi rabbi Ovadia Yosef päätti ampua kovilla pelkän hyssyttelyn asemesta.
Yosefin omalla käsikirjoituksella varustettu pamfletti, jota jaetaan äänestäjille vaalipäivänä, suitsuttaa näin:
”On sanottu, kirottuja ovat ne, jotka eivät tule Jumalan avuksi.
Kirottu on se, joka ei pidä tämän Toran käskyjä ja noudata niitä.
Tahtoni on, että äänestät Shasia ja kehotat muitakin äänestämään.”
Shasin puheenjohtaja Eli Yishai selitti Yosefin lausuntoa, etteivät kaikki ymmärrä rabbin sanoja eivätkä hänen raamatullisia ja talmudiin perustuvia lähteitään.
Shasin edustajana toimiva virkailija selitti, että pamfletti on tarkoitettu sefardi yeshiva-opiskelijoille, jotka opiskelevat asahkenazi-opistoissa Jerusalemissa ja muualla.
Uutistietojen mukaan monet muutkin rabbit pyrkivät käyttämään arvovaltaansa vaikuttaakseen äänestäjiin.
6. VALTAOSA PALESTIINALAISIA EI TUNNUSTA ISRAELIA
Kuusi henkilöä kymmenestä palestiinalaisesta vastustaa vaatimusta, että Hamas tunnustaisi Israelin valtion, kertoo sunnuntaina julkaistu yleinen mielipidetiedustelu. 37 % kannattaa Israelin tunnustamista, 59 % vastustaa sitä. Tiedustelun suoritti Jerusalemin Heprealainen Yliopisto yhteistyössä Palestinian Center for Policy and Survey Research järjestön kanssa Ramallahissa.
Tutkimuksen mukaan – kun rauha vallitsee ja palestiinalaisilla on oma valtio – 66 % palestiinalaisista voisi siinä tilanteessa hyväksyä, että Hamas tunnustaa Israelin valtion.
Hamas voitti vaalit ilmoittaen selkeästi, että sen päämääränä on Israelin tuhoaminen, joskin se myöntyy tilapäisen tulitaukoon.
Israelilaisista 55 % uskoo, että on olemassa pieni tai hyvin pieni mahdollisuus, että Hamas kokisi muodonmuutoksen maltillisemmaksi, mutta 44 % uskoo keskisuureen tai suureen mahdollisuuteen.
Valtaosa sekä palestiinalaisista että israelilaisista pitää neuvotteluja etualalla, ja 63 % israelilaisista ja 59 % palestiinalaisista uskoo, että yksipuoliset toimet vähentävät lopullisten rauhansopimusten mahdollisuutta.
56 % israelilaisista kannattaa sekä siviilien että armeijan poistamista territorioista, mutta kolme neljäsosaa haluaisi, että evakuointi suoritetaan neuvottelujen kautta.
Gallupissa haastateltiin 1270 palestiinalaista ja 603 israelilaista, virhemarginaali 3-4 %.
7. TILANNE LINTUFLUNSSARINTAMALLA
Israel on tuhonnut yhdeksän päivän aikana siipikarjaa 1.2 miljoonaa yksilöä. Tämän jälkeen maatalousministeri Zeev Boim ilmoitti, että Israel on saanut yliotteen lintuflunssasta.
Boim varoittaa kuitenkin, että epidemia jatkuu edelleen Egyptissä, Jordaniassa ja Gazassa. Erikoista huolta terveysvirkailijat tuntevat Gazan tilanteesta, jossa on siipikarjaa arviolta 2 miljoonaa yksilöä. Pääministerin kanslian pääjohtaja Ilan Cohen ilmoitti, että palestiinalaiset kanafarmarit voivat olla haluttomia tuhoamaan siipikarjaansa ilman varmuutta kompensaatioista. Israel toimitti Gazaan tehokasta myrkkyä ja suojakaapuja ja välineitä saastuneen siipikarjan tuhoamiseksi ja tarhojen puhdistamiseksi.
Boim kehui Israelin tehokkuutta saastuneitten tarhojen tuhoamiseksi verrattuna moniin muin maihin, joissa vastaavan määrän tuhoaminen kesti paljon kauemmin, ja Egyptiin, joka aluksi kielsi taudin olemassaolon, ennen kuin se oli levinnyt lähes koko maahan.

Sunday, March 26, 2006

gavriblockSUNNUNTAINA 26.03.06
HYVÄ YSTÄVÄ, tämä uutisblog perustuu pääosin julkaisupäivän Jerusalem Post (JP) uutisartikkeleihin.
Blogin uutiset eivät ole suoria käännöksiä, vaan tiivistettyjä esityksiä JP:n artikkeleista terästettyinä detaljeilla muista uutislähteistä uutispohjan laajentamiseksi. Mikäli uutinen on julkaisupäivää vanhempi ja/tai pääosin toisesta lähteestä, vain siinä tapauksessa ilmoitetaan uutislähde ja julkaisupäivä.
1. OLMERT JA NETANYAHU NENÄKKÄIN
Vaalikamppailu Kadiman ja Likudin puheenjohtajien kesken on kääntymässä henkilökohtaiseksi vaalipäivän lähetessä. Kadiman johtaja ja vt. pääministeri Olmert heittää kärkevästi Netanyahulle takaisin sen, millä tämä syyttää häntä. Likudin edustaja käy läpi Olmertin perhetaustoja, hänen kahdesta pojastaan, vanhemmasta Shaulista, joka liittyi vasemmistolaiseen Yesh Gvul järjestöön ja asuu nyt New Yorkissa, nuoremmasta Arielista, joka asuu Euroopassa eikä mennyt armeijaan, vaimosta Alizasta, joka liittyi Women in Black-järjestöön ja tyttärestä Danasta, joka toimii aktiivisesti Machshon Watch IDF:n sotilaita häiritsevässä järjestössä. Olmert heittää Netanyahulle takaisin: Kukas se menikään Amerikkaan, otti USA:n kansalaisuuden ja muutti heprealaisen nimensä amerikkalaiseksi.
Likudin edustaja letkauttaa: Jos Olmertin pojat tietäisivät isänsä halusta luovuttaa maata Hamasille, he eivät muuttaisi koskaan takaisin Israeliin. Peres syyttää Likudia pelottelutaktiikan käyttämisestä, mutta vakuuttaa, etteivät pelottelut heihin tehoa, eikä niihin turvautuminen ole ensimmäinen kerta. Peres alistuu pitkin hampain Olmertin ilmoitukseen, että ulkoministeri Livni toimii seuraavan hallituksen varapääministerinä.
2. LIEBERMAN HALUAA MAANVAIHTOJA
Israel Beiteinu-puolueen puheenjohtaja Avigdor Lieberman esittää tosissaan, että Israel voisi luovuttaa PA:n hallintoon selvästi palestiinalais-enemmistöisiä kaupunkeja kuten Umm el-Fahm, ja vastaavasti pidättää Israelin omistuksessa juutalaisten Juudean ja Samarian kiistanalaisissa osissa asuttamat kylät ja kaupungit. Hänen ehdotuksensa ei yleisönosaston yllättävän myönteisiäkin kirjoituksia lukuun ottamatta ole herättänyt suurta kiinnostusta. Siihen liittyy tietenkin monia tunneperäisen poliittisia ja jopa rasistisiksi leimattavia näkökohtia, joihin varovaiset poliitikot eivät halua sotkeutua juuri vaalien alla.
Laintuntijat sen sijaan ovat tutkineet alustavasti asian laillisia näkökohtia, ja kuten asiaan kuuluu, jotkut leimaavat ehdotuksen laittomaksi, toiset taas katsovat, ettei asia ole ollenkaan selvä.
Liebermanin ehdotuksen taustalla on se mielenkiintoinen asia, ettei siihen liity asukkaitten siirtoa, kukin saisi asua omalla palstallaan entisessä talossaan ja asunnossaan, vain veronkiskoja vaihtuisi. Mutta palestiinalaiset, joita asia lähinnä tulisi koskemaan, eivät ole ollenkaan innostuneet asiasta. He katsovat, että on aivan asiallista morkata Israelia kaikesta mahdollisesta, mutta haluavat silti asua Israelissa mieluummin kuin PA:n epävakaan ja turvattoman hallinnon alla.
3. VENÄJÄLTÄ MUUTTANEET TUKEVAT KADIMAA JA ISRAEL BEITEINUA
JP:n Smith instituutilla suorittaman gallupin mukaan Kadiman ja Israel Beiteinun kannatus on nousussa Venäjältä muuttaneitten keskuudessa, mutta Likudin kannatus pienenee.
Torstaina julkistetun gallupin mukaan 44 % heistä kannattaa Israel Beiteinua, Kadimaa 27 %. Likudin kannatus on 12 %. Pari viikkoa aiemmin luvut olivat: Israel Beiteinu 35 %; Kadima 20 % ja Likud 17 %.
Labour-puolueen kannatus on vakaa 4 %. Epävarmojen äänestäjien osuus on pudonnut: 14 % pari viikkoa sitten, nyt enää 10 % ei tiedä, ketä äänestää jos äänestää ollenkaan.
Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman muutti Israeliin Moldovasta, hän puhuu venäjää usein myös vaalitilaisuuksissaan, mikä herättää luottamusta Venäjältä muuttaneitten keskuudessa.
4. MAAILMANPANKKI KORVAA GAZAN KANAT
Maailmanpankki on ilmoittanut, että se on varannut 2 miljoonaa USD Gazan alueen maanviljelijöille korvaukseksi heidän menetyksistään lintuflunssaan saastuttamien kanojen tuhoamisesta.
Israelin ulkoministeri Tzipi Livni toimi tässä aktiivisesti kvartetin lähettilään Paul Wolfowitzin avustuksella suositellen, että maailmanjärjestö ottaisi vastuun taloudellisista menetyksistä. Tämän uskotaan myös helpottavan epäilyttävien kanatarhojen tuhoamista, koska kanojen menetys koskee kipeästi muutenkin tiukalla olevien palestiinalaisten maanviljelijöitten talouteen.
Maailman Terveysjärjestö (WHO) on suostunut osallistumaan lintuflunssan seurausten hoitoon PA:n alueilla.
Israelilaiset maanviljelijät ja kibbutsit saavat korvauksen menetyksistään hallitukselta, joka on varannut siihen varoja 15 miljoonaa NIS.
USA:n ulkoministeri Rice kiirehtii Israelia avaamaan liikenteen Karni-terminaalin kautta Gazaan. Sekä Karni että Kerem Shalom etelässä avattiin viime viikolla hetkittäin liikenteelle Gazaan, mutta Karni-terminaalia uhkaavat terrori-iskut ovat pakottaneet sen sulkemiseen toistuvasti.
Israelin lintuflunssan saastuttamissa kibbutseissa on tuhottu yli miljoona kanaa ja kalkkunaa. Koska on kysymys elämästä ja kuolemasta, rabbit ovat antaneet luvan työntekijöille jatkaa työtään myös sapattina.
5. ABBAS JA HAMAS NENÄKKÄIN
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kieltäytyy hyväksymästä pääministeriehdokas Ismail Haniyehin ministerilistaa ja hallitusohjelmaa, jos tämä ei suostu hänen esittämiinsä muutoksiin. Niihin kuuluu Israelin tunnustaminen, aiempien sopimusten noudattaminen ja terrorismista luopuminen. Abbas lisäsi niihin omia vaatimuksiaan, joista yksi on, että Hamas tunnustaa PLO:n (Palestiinan Vapautusjärjestö) edustavan koko Palestiinan kansaa. Hamas vastustaa kaikkia näitä vaatimuksia.
Haniyeh sanoo esittelevänsä hallituksensa PLC:n (Palestiinan Lakiasäätävä Neuvosto, parlamentti) maanantain istunnossa luottamuksen mittaamiseksi. Abbas sanoo kieltäytyvänsä esittämästä hallitusta, ellei se suostu hänen vaatimuksiinsa. Haniyeh suunnittelee, että hänen hallituksensa vannoo valansa keskiviikkona, suostui Abbas siihen tai ei. Koska Hamas pystynee saamaan 88 kansanedustajan enemmistön PLC:n maanantain istunnossa, hallitus saanee siltä luottamuslauseen.
Abbas kertoo, että hän tulee estämään hallituksen toiminnan, jos se pyrkii ottamaan hallitusvastuun ilman hänen suostumustaan. Abbasilla on teoreettinen valta erottaa Haniyeh ja nimittää uusi pääministeriehdokas, mutta häneltä puuttuu voimaa sen toteuttamiseen, jos tilanne kehittyy ja kärjistyy siihen pisteeseen.
Hamasin edustajat vähättelevät kriisiä ja Haniyeh sanoo erimielisyyden Abbasin kanssa tasoittuvan neuvottelujen kautta. Abbas pelkää, että Hamasin jyrkkä kanta karkottaa länsimaitten tuen ja avustukset, jotka ovat elintärkeitä sen taloudelle.
6. HAMAS TULEE HILLITSEMÄÄN ITSENSÄ
IDF: yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz esittää omana arvionaan, että Hamas tulee muuttamaan äärimmäiset käsityksensä ja ideologiansa astuttuaan hallitusvastuuseen. Halutz uskoo, että tajuttuaan taloudelliset vastuunsa ja vastuunsa esim. lasten koulutuksesta Hamas tulee muuttamaan toimintaansa parantaakseen kansainvälistä imagoaan. Halutz katsoo, että jos Hamas jatkaa terroria suosivaa politiikkaansa, Israel tulee käsittelemään sitä vihollismaana. Halutz puhui Bar Ilan yliopistossa perjantaina.
Halutzin mukaan terrorijärjestöt, kuten Islamic Jihad ja al-Aksa ovat nostaneet motivaatiotaan terrori-iskujen suorittamiseksi Israelissa, joko vaaleista johtuen tai niistä huolimatta. Hän painotti, että yhteistoiminta IDF:n ja PA:n poliisin kanssa on jatkunut ja jatkuu ainakin siihen saakka, kun Hamasin hallitus on ottanut vallan.
Halutz selvitti kysymykseen, miksei IDF vastaa rajummin jatkuviin Kassam-rakettien tuleen, että Israel tulee toimimaan määrättyjen moraalisten ja sivistyneitten kriteerien puitteissa eikä tule vastaamaan siihen samalla tasolla, millä palestiinalaiset iskevät Israeliin. Eilen ammuttiin kaksi Kassamia, toinen niistä tuhosi talon Ashdodissa, mutta ilman henkilövahinkoja. IDF:n tykistö tulitti tieyhteyksiä Gazan pohjoisosassa.
On toivottavaa, ettei Halutzin hyvä usko ole jatkoa sille itsepetokselle, mikä toi Israelin maaperälle PLO:n kouliutuneet kymmenet tuhannet terroristit ja jatkuvan terrorin länsimaitten korvia hivelevien rauhanvakuutusten suoja-naamarin pettämänä.
7. IRANIN ILMAVOIMAT EIVÄT UHKAA ISRAELIA
IDF:n korkea-arvoinen upseeri vakuuttaa JP:n toimittajalle, ettei Iranin ilmavoimat ole uhka Israelin ilmavoimille. Tämä nimeämätön upseeri vakuuttaa, että Israel pyrkii ylläpitämään teknistä ja laadullista ylivoimaansa arabinaapureittensa rinnalla ja pystyy puolustamaan maataan kaikkia uhkakuvia vastaan.
Suurin uhka Israelille tulee Iranin taholta sen saatua rakennettua ydinpomminsa, mutta tämä ei ole vain Israelia vastaan suuntautuva uhka, vaan se kohdistuu kaikkiin lähialueen ja maailman vapaisiin maihin.
Iranilla on 30 vuotta vanhoja Mig 29 koneita. Sillä on SA-2; SA-5; SA-6 ja olalta laukaistavia SA 7 ohjuksia. Lisäksi sillä on USA:n rakentamia Hawk-ohjuksia ja se pyrkii hankkimaan Venäjältä tehokkaita S-300P ohjuksia.
Upseeri katsoi, että USA:lla on parhaat mahdollisuudet supervaltana estää Iranin ydinpommihaaveet, mutta ei pidä mahdottomana, etteikö Israel pystyisi yksinkin tuhoamaan Iranin ydinlaitteet. Hän toivoo kuitenkin, kuten puolustusministeri Shaul Mofaz, diplomaattista ratkaisua ongelmaan, mutta aika luisuu käsistä, ellei asiassa tehdä jotain pian.
IAEA:n toiminnanjohtaja ElBaradei oli kriittinen YK:n turvallisuusneuvoston mahdollisuuksiin toimia asiassa riittävän tehokkaasti viitaten kohteisiin, joissa, kuten Sudanin tapauksessa, sadat tuhannet ihmiset ovat menehtyneet turvallisuusneuvoston puuttumatta asiaan.