Sunnuntai 01.11.2020

 SUNNUNTAI 01.11.2020

01. USA:n valmistautuessa presidenttinsä valintaan tiistaina 03.11.2020 ja useiden Euroopan maiden sulkeutuessa uudelleen lukintaan COVID19 uuden aallon kynsissä, PA:n arabit odottavat kuin hepo kesää, että Demokraattien presidentti ehdokas Joe Biden voittaisi tiistain vaalit; Israel näyttää saaneen ainakin hetkittäisen tauon KV:n vastaisessa taistelussaan.


Mutta ei Israelille ole suotu rauhaa vihollisistaan, sillä maa on jatkuvan uhan alla. 


Ynetnews kertoo julkaisemassaan Alex Fishmanin laatimassa artikkelissa, että Iran jatkaa ponnistelujaan liittolaisensa Hizbullahin kanssa pitääkseen Israelin siviiliasukkaat Golanilla jatkuvassa jännityksessä. 


Samaan aikaan Syyrian armeijan Syyrian Golanin alueelle sijoittamat sotilaat valmistautuvat toivoessaan muodostavansa toisen rintamalohkon Israelia vastaan tulevassa sodassa, jota he pitävät väistämättömänä Golanin kukkuloiden valtaamiseksi Israelin valvonnasta. 


Syyrian media raportoi edellisellä viikolla, että IAF:n lentokoneet olivat levittäneet lentolehtisiä Syyrian puoleisille Golanin kukkuloille, varoittaen asukkaita ja Syyrian armeijan 1. pataljoonan sotilaita, että ”jokainen, joka avustaa Hizbullahin terrorijärjestöä Israelin vastaisissa hyökkäysvalmisteluissa, joutuu IAF:n hyökkäysten kohteeksi”. 


”Hizbullahin viettäessä mukavia aikoja Libanonissa, sen pyssymiehet ovat perustaneet eturintaman Syyrian alueelle. Olkaa varuillanne!” lentolehtisessä sanotaan, joita levitettiin pian sen jälkeen, kun Syyrian media raportoi IDF:n ampuneen PST-ohjuksen kohteeseen lähellä Quneitraa osuen Hizbullahin ja muiden terrorijärjestöjen kohteisiin alueella. IDF ei ole reagoinut tietoon. 


Israel tekivät Venäjän kanssa sopimuksen, jolla ”Syyrian armeijan sallitaan palaavan Quneitran läheisyyteen rauhantilan vuoksi”, mitä ei ole tapahtunut. 

https://www.ynetnews.com/article/H1CPFl1OD, 


02. USA:n presidentti Donald Trump varoitti, että ”jos ääntenlaskenta viipyy viikkojen ajan eikä voittajaa pystytä ilmoittamaan, se tulee aiheuttamaan hullunmyllyn (bedlam), ja paljon pahaa maassamme”, mitä ”hän pitää hyvin mahdollisena”. 


Presidentin ja vallasta USA:ssa kilpailevat Trump ja Joe Biden kiersivät lauantaina esikuntineen kriittisillä alueilla teollisessa KeskiLännessä ja rannikkoalueilla kiihkeissä ponnisteluissaan mobilisoidakseen äänestäjiä viimeistellessään loppu-lausuntojaan tiistain vaalipäivää varten. 


Trump varoitti Pennsylvanian asukkaita, että ”on hyvin mahdollista, etteivät vaalit anna hyväksyttävää tulosta”. Amerikan itsenäisyys alkoi Pennsylvaniassa.


”Marraskuun 3. päivä tulee ja menee, emmekä ole saaneet tietoa (voittajasta), mikä aiheuttaa hullunmyllyn maassamme, ja hyvin pahoja asioita tulee tapahtumaan, niiden mukana laaja äänestyspetos”. 


Trumpin kilpailija Joe Biden kertoi tukijoilleen, että ”Donald Trumpin on aika pakata laukkunsa ja mennä kotiinsa”. 


Äänestyksen tärkeydestä todistaa tosiasia, että ennätyksellinen määrä – 90 miljoonaa ihmistä – ovat äänestäneet ennakkoon koronasta huolimatta, mikä ennustaa ainakin vuosisadan suurimmasta äänestysmäärästä. 


COVID19 on tappanut 230 000 amerikkalaista, rampauttanut maailman suurimman talouden ja tartuttanut ennätysmäärän ihmisiä eri puolella USA:ta. 


”On hyvin mahdollista, ettei voittaja selviä 03.11. Tämä on kauhea asia, mitä he ovat tehneet maallamme – mikä tarkoitan Korkeinta Oikeutta. Se on kauhea, poliittinen, kauhistuttava päätös, jonka he tekivät, se aiheuttaa hullunmyllyn” Trump analysoi tilannetta massa. (tarkoittanee postiäänestystä)  


Biden sai tuekseen entisen presidentti Barak Obaman, joka huolestui Bidenin horjuvista lausunnoista ja muistikatkoista unohtaen, ketä vastaan hän kilpaili. 


Varapresidentti Mike Pence kiersi jakautuneessa PohjoisKaroliinissa; Bidenin vara-henkilö Kama Harris kierteli Floridaa, joka on myös tärkeä swing-valtio. 

https://www.timesofisrael.com/trump-itll-take-weeks-to-count-votes-very-bad-things-could-happen/, https://www.timesofisrael.com/66-of-2016-turnout-have-already-voted-in-us-election-good-for-biden-probably/,


03. Trafalgar Group toimittaman ja Washington Timesin raportoiman gallupin mukaan, jossa kysyttiin 1076 äänestäjältä, ketä he olivat äänestäneet, Trump näyttää saavan voiton ns. Wsing-valtioissa. 


Gallupin tuloksen mukaan Trump sai 48.4 % äänistä; Bideniä äänesti 47.6 %. 

O.8 %:n ero on kuitenkin pienempi kuin 2.9 %:n virhemarginaali.  

Trafalgar Group tähdentää yrittäessään saada Trumpin äänestäjiä avautumaan, sillä monet heistä pelkäävät joutuvansa huonoon valoon Trumpia äänestettyään. 

Ryhmän suorittaman kyselyn mukaan myös muut swing-valtiot, Ohio, Arizona, Florida ja EteläKarolina sekä Michigan antavat äänensä Trumpille. 

https://www.jpost.com/us-elections/donald-trump-leads-in-pennsylvania-other-swing-states-poll-647527, 


04. Twitter avasi uudelleen lukitsemansa New York Postin tilin, jota edelsi erimielisyys NYP:n julkaisemasta, jaetusta artikkelista Hunter Bidenistä. 


Sosiaalinen mediajätti Twitter twiittasi perjantaina ”avanneensa NYT:n tilin, johtuen äskettäin muuttamastaan hakkeeratun materiaalin käyttämisestä”. 


”Toimintamme ovat eläviä dokumentteja. Olemme valmiit ajanmukaistamaan ja sovittamaan ne saatuamme uutta materiaalia ja uusia näköaloja asiakkailtamme” Twitter kirjoitti omalla twiit-sivullaan perjantaina. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/290234,


05. Entisen Yitzhak Rabinin tytär Dalia Rabin kirjoitti puoltavan artikkelin isänsä suostumisesta (painostuksen alla) Oslon sopimuksiin.


Dalia Rabin selittää, etteivät normalisoimissopimukset UAE:n ja Bahrainin kanssa olisi olleet mahdollisia ilman Oslon sopimuksia. 

Hän väitti tämän Yedioth Aharonot uutislehden haastattelussa. 


”Haluan tähdentää, että ilman Oslon accordeja ei olisi ollut mitään rauhaa Emiraatin kanssa. Prosessi alkoi päivä Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen, amerikkalaisten ja meidän siunauksella. Isäni lähettiläs lensi Emiraattiin välittömästi Oslon sopimusten tultua allekirjoitetuiksi, ja pyydän, että isäni tulee saada oma kiitoksensa siitä” Dalia selitti.


Haastattelija Itai Segal hämmästyi kommentista ja sanoi: ”Ensimmäistä kertaa kuulen siitä. Totta, mutta se aiheuttaa myös ongelman”. 


”Näillä mailla ei ole rajaa Israelin kanssa eivätkä sotineet Israelia vastaan. Sudanin tapauksessa kyllä, ja tästä lähtien se ei ole rauhansopimus, vaan sodasta pidättäytymisestä. Mutta rauha on joka tapauksessa tervetullut” Dalia selvitti haastattelijalle. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/290237, 


06. Israelissa koululuokat 1 -4 tasoilla avautuvat lukitusten helpottaessa. 


500 000 koululaista aloittavat aherruksensa määrättyjen rajoitusten alaisina, 6 viikkoa ovien sulkeuduttua COVID19 tartuntojen palossa. 


Kauneussalongit avautuvat myös, kuten bed&breakfasts (majatalo) palvelukset. 


Koululuokat jaetaan kapseleihin (osastoihin) korkeintaan 18 oppilaalle kukin. Kasvomaskit ovat välttämättömät pitkin päivää; ruokailu tapahtuu ulkotiloissa tai siten, että kukin on erillään muista. Eri kapseleita sekoitetaan yhteen koulunjälkeisen hoito-ohjelman puitteissa, mikä raivostuttaa lasten vanhempia. 


1 -4 taon oppilaat opiskelevat ainakin 4 tuntia neljänä päivänä viikossa. Monet paikallisvirkailijat etsivät varoja luokille viitenä päivänä viikossa. 


Terveysministeri Yoav Gallant kertoi sunnuntaiaamuna, että kaikki koulut eivät ole samalla linjalla; toisilla on taloudellisia mahdollisia, joita toisilla ei ole. 

Hän lupasi ministeriönsä pyrkivän löytämään ratkaisun näihin pulmiin. 


Viidennestä tasosta lähtein oppilaat suorittavat opiskelunsa etäopiskeluna ATK:n kautta, vaikka sen tehokkuus on kyseenalainen. 

https://www.timesofisrael.com/school-is-back-in-session-for-grades-1-4-as-lockdown-eased-synagogues-reopen/


07. Islamilaisen Museon muinaisaarteet selvisivät huutokaupasta toistaiseksi, mutta Museon muinaisaarteiden kohtalo on epäselvä. 


Presidentti Reuven Rivlin painotti, että muinaisaarteiden tulee pysyä maassa, mutta vaikka Sothebyn osan suunniteltu myynti siirtyy marraskuuhun, toiset vaativat niiden huutokauppojen lopettamista kokonaan. 


190 esinettä Islamilaisesta taiteesta L.A.:n Mauer Museosta varastosta ja 60 kellon ja rannekellon kokoelma suunniteltiin huutokaupattaviksi 27 -28. lokakuutta, museo ilmoittaa taloudellisen paineen johdosta– erityisesti COVID19 juhtuvasta – se oli pakotettu myymään kokoelman esineitä pysyäkseen avoinna. 

https://www.timesofisrael.com/spared-the-auction-block-for-now-islamic-museums-artifacts-face-unclear-future/, 


08. HaZorean kibbutsin arvostettu muinaisaarre-kokoelma – arvoltaan lähes 600 000 USD, on varastettu ja viety pois, luultavasti osaksi kibbutsin omien jäsenten toimesta tai avustuksella. Varkaus tapahtui kesän aikana, luultavasti 19.08.2020. 

https://www.timesofisrael.com/following-heist-of-beloved-kibbutz-museum-collection-some-suspect-an-inside-job/, 


09. Hälventääkseen Israelin turvallisuusmiesten epäluuloja Israelin laadullisen ylivoiman menettämisestä USA:n suostuessa myymään korkean teknisen tason aseita ja lentokoneita muslimimaille, presidentti Trump hyväksyi F-22 Raptor toimittamisen Israelin ilmavoimille. 


Tätä erityiskonetta USA ei ole suostunut jakamaan muille maille tietotaidon menetyksen pelossa. 


USA:n hallitus harkitsee 50 F-35 stealth koneen toimittamisen UAE:lle, raportoi saudilähde. 

USA:n puolustusministeri Mark Esper tapasi myös Israelin puolustusministeri Benny Gantzin myynnin johdosta Israelin tunteman pelon vuoksi. Myös täsmä-ohjusten ja pommien toimitukset olivat Israelin puolustusministeriön listalla. 


F-22-Rapter oli Israelin puolustusministeriön vaatimuksena teknisen laadullisen ylivoiman säilyttämiseksi alueen muslimimaiden rinnalla.

https://www.timesofisrael.com/trump-approves-selling-f-22-raptor-to-israel-report/. https://www.timesofisrael.com/us-officials-said-briefed-on-security-threat-possibly-tied-to-soleimani-killing/,


10. Sudan ja USA allekirjoittivat sopimuksen, jolla estetään uusien vaatimusten esittämisen Sudanille sen maaperällä toimivien terroristien amerikkalaisille aiheuttamien menetysten korvaamiseksi.

 https://www.timesofisrael.com/sudan-us-ink-deal-blocking-further-compensation-claims-in-american-courts/, 


11. Englannin pääministeri Boris Johnson vaatii Englannille kuukauden mittaista lukitusta maan COVID19 tartuntojen määrän ylitettyä miljoonan rajan. 


Tullakseen voimaan hallituksen tekemä päätös tarvitsee parlamentin hyväksymien.  

”Ellemme toimi nopeasti, voimme pian nähdä useita tuhansia virukseen kuollutta päivässä” Johnson varoitti. 

https://www.timesofisrael.com/england-to-enter-new-lockdown-as-uk-virus-cases-surpass-1-million/, 


12. Ranskassa ortodoksipappi haavoitti vaikeasti Lyonissa tapahtuneessa ampumis-välikohtauksessa, muutama viikko opettajan kaulan katkaisemisen jälkeen Pariisin ulkopuolella. 


Lauantaina tapahtuneessa terrori-iskussa hyökkääjä käytti sahattua kivääriä haavoittaen ortodoksipappia Lyonin kylässä. 52-vuotiasta Kreikan kansalaista, ortodoksipappia ammuttiin lähietäisyydeltä maksaan. 


Pappi on vakavassa tilassa sairaalassa. Raportin mukaan epäilty ampuja pidätetiin, kuten Lyonin pääsyyttäjä Nocolas Jacquet lausui. Miehellä ei ollut asetta mukanaan pidätyksen aikana. 

https://www.timesofisrael.com/orthodox-priest-seriously-hurt-in-france-shooting-attacker-flees/, 


13. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo pyrkivänsä ymmärtämään muslimien saamasta shokista Muhammedista tehtyjen pilapiirrosten uudelleen julkistamisen vuoksi.


Nicessä kirkossa tapahtuneen kolmen ihmisen puukottamisen - yksi heistä pään katkaisemisen - ja useiden haavoittamisen vuoksi muslimit ovat osoittaneet mieltään monin paikoin maailmalla, mutta ei puukotusten, vaan pilapiirrosten julkistamisen vuoksi. 


Indinesian entinen pääministeri sanoi, että muslimeilla on oikeus tappaa väärä-uskoisia, kristittyjä ja juutalaisia. 


Macron sanoo, että mielenosoituksista ja väkivallasta huolimatta Ranska ei koskaan luovu oikeudestaan osoittaa tunteitaan myös pilapiirrosten kautta. 

https://www.timesofisrael.com/macron-says-can-understand-muslim-shock-over-muhammad-cartoons/, 


14. Israelissa aloitetaan COVOD19 rokotusten testit ihmisiin tänään 01.11.2020.

Vapaaehtoiset potilaat tartutetaan Sheban Lääkintäkeskuksessa Tel HaShomer ja Hadashan Ein Kerem Yliopistollisessa Sairaalassa. 

Rokotteen valmistanut Israelin Biologinen Instituutti toimitti syväjäädytetyt rokoteannokset sairaaloille sunnuntaiaamuna. 

https://www.jpost.com/health-science/israels-hadassah-ready-to-launch-covid-19-vaccine-human-trial-on-sunday-647507, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 17 -24; Tiberias 21 -32; Suolameri 29 -33; Eilat 24 -34 +C-astetta, ilma alkaa viiletä noustakseen uudelleen torstain jälkeen, jolloin voi tulla sadetta. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021