Torstai 15.10.2020

 TORSTAI 15.10.2020

01. Katsellessamme ihmiskunnan kirjoa, sen sisällä vallitsevia jännityksiä ja ideologisia ja poliittisia suuntauksia, me helposti unohdamme tosiasian, että kaikki maailman ihmiset ovat Noan poikien, Shem, Ham, ja Japhet jälkeläisiä, riippumatta kielellisistä, rodullisista ja yhteiskunnallisista erilaisuuksista.


Me helposti unohdamme myös tosiasian: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka Häneen uskoo, hukkuisi, vaan että hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh3:16) 


Kuriositeettina kerrottakoon, että Kiinan sanamerkeissä Noakin arkkia tarkoittava sanamerkki koostuu merkeistä: ”8 ihmistä suuressa veneessä”. 


02. Ron Ben-Yishai kertoo ynetnews.com mielipidesivulla: ”Poliisin ponnistelut koronaviruksen huojennussäännösten toteuttamiseksi haredi-yhteisöissä ovat osoittautuneet nykyisissä muodoissaan hyödyttömiksi, mutta valtion rahoituksen sääteleminen voisi ehkä osoittautua tehokkaaksi, ei vain nyt, vaan myös tulevaisuudessa”. 


Ben Yishai arvioi, että ”määräysten rikkomista tehdään tarkoituksellisesti ja halukkaasti yhteisöjen eri lohkoissa, useimmiten rabbiensa rohkaisemina, sekä moraalinsa että uskonnollisen ylivoimansa tunnossa tarkoituksellisen provosoivasti ei-uskonnollisen valtion asettamia määräyksiä vastaan”. 


”Annettujen määräysten noudattamisen todellisen valvonnan tehokkuus ei ole realistinen tavoite, sillä se edellyttäisi poliisin voimien hajottamisen lähelle romahtamista demokraattisille valtioille kyseenalaisia metodeja käyttäen”. 


”Lukitusmääräysten tiukka noudattaminen ei ole vaikea vain haredi-sektorille, vaan myös Israelin arabiyhteisöille hallituksen vastaisten protestoijien rinnalla, sekä heille, jotka haluavat vilvoitella rantahietikoilla”. 

https://www.ynetnews.com/article/HyujH7NDv#autoplay, 


03. ”Väestöryhmien välille kehittynyt suuttumus repii yhteiskunnan kudoksia yhä useampien menettäessä toimeentulonsa, toisten yhtiöitten onnistuessa inventoimaan tilanteensa ja omaksumaan uuden todellisuuden”, kirjoittaa Josef Federman ToI:n julkiasemassa artikkelissaan.


”Hallituksen hyväksymät koronalukitukset no 2 syventävät hajaantumista ja sosiaalisia eroja Israelissa”.

Esimerkkinä lukitus no 1 ajasta viime keväänä kerrotaan pubinomistajasta Leon Shwartzista, joka toimi liukkaasti pelastaakseen yrityksensä: Hän muutti toimintansa ”toimitus- ja ota-mukaan” yritykseksi, mikä pelasti hänen yrityksensä sillä kertaa.


Mutta kesän lopulla tuli toinen lukitusvaihe, joka suki ravintolat ja pubit lähes kuukaudeksi. Shwarztin liikeyritys ponnistelee taas olemassaolostaan. Hän joutui erottamaan 16 työntekijäänsä 17:sta.


ATK:n tietokannan, software, laatija, joka toimi konferenssien järjestämisalalla, inventoi asemansa nopeasti uudelleen alkaen tarjota virtualitapahtumia, mikä kaksinkertaisti hänen myyntinsä ja työntekijänsä. 


Federman kutsuu tätä kehitystä ”Israelin nousevaksi digitaaliseksi jakamiseksi”. 

Ennen pandemiaakin Israelissa tuloerot ja köyhyys olivat suurimpia kehittyneissä talouksissa, paitsi muutamien harvojen hyvin toimeentulevien – etenkin hyvin palkatuilla hai-tek sektoreilla, - useiden israelilaisten kituutellessa yhteiskunnan palvelujen ja pienten palveluyritysten tavoin lähellä toimentulorajaa. 


Viimeiset lukitukset iskivät raskaasti yhteiskunnan perusrakenteisiin, aiheuttaen kymmenien tuhansien joutumisen palkattomalle lomalle ilman aikarajaa, saattaen ei-uskonnollisen enemmistön nousemaan voimakasta ultra-ortodoksista vähemmistöä vastaan. 


Presidentti Reuven Rivlin puuttui myös kehitykseen todeten: ”Tunnen, että ilma on täynnä ruudinhajua. Tunnen ärtymyksen kaduilla” hän kertoi Knessetille alku-viikosta. ”Israelin heimokulttuuri on tunkeutumassa rakojen läpi; syyttävät sormet osoittavat yhdestä yhteiskunnan osasta toiseen, heimosta toiseen”.


Pääministeri Netanyahu sai kehuja onnistuneesta taisteluta COVID 19 pandemiaa vastaan lukittuaan rajat ja lukittuaan ihmiset sisätiloihin, mikä näytti onnistuvan. 


Mutta lukitus tuli kalliiksi nostaen työttömyyden 35 %:in huhtikuussa, useimpien jouduttua joko työttömiksi tai palkattomalle lomalle, etenkin pienipalkkaisten alojen keskellä, kuten vähittäismyynti, matkustus ja palvelualat. 

https://www.timesofisrael.com/coronavirus-lockdown-2-0-deepens-divisions-social-gaps-in-israel/, 


04. Sisäministeri Aryeh Dari varoitti mahdollisesta kapinasta ultraortodoksi- juutalaisten parissa, jos yeshivat eivät saa avata oviaan. 


Raportin mukaan rabbit aikovat avata koulunsa ensi viikolla, vaikka hallitus ei antaisikaan lupaa niille rajoitteita helpottamalla. 

”Olemme lähellä räjähdystä. Jos ette löydä järjestelyä kanssamme, pelkään todella laaja-alaisia rikkomuksia, joiden johdosta määräyksiä on vaikea toteuttaa” Derin kerrotaan sanoneen. 

https://www.timesofisrael.com/deri-said-to-warn-of-possible-haredi-revolt-if-yeshivas-barred-from-reopening/, 


05. Pääministeri Benyamin Netanyahu määräsi tutkimukset poliisin hajottaessa väkivaltaisesti yksityiskodissa Givat Zeevissä tapahtuneen hääseremonian keskiviikkona väittäen, että hääjuhlat olivat selkeä annettujen määräysten rikkominen.  


Tilaisuudesta otetussa videossa näytetään poliisien nujakoivan häävieraiden ja perheenjäsenten kanssa tilassa, jonne oli asennettu juhlapöydät herkkuineen, jotka ilmeisesti hajotettiin pitkin lattioita ihmisten jalkoihin. 


Poliisin tunkeuduttua yksityiskotiin ihmiset kirkuivat ja huusivat, yksi mieshenkilö lyötiin lattialle. Morsiamen veli ohjattiin ulos veren virratessa hänen kasvoistaan. 

Yksi poliisiupseeri vammautui lievästi. Kodinomistajaa sakotettiin 5 000 NIS. 

Poliisin mukaan heitä vastaan hyökättiin ensiksi. 

https://www.timesofisrael.com/probe-ordered-after-violent-clash-as-police-break-up-wedding-over-lockdown-rules/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/289141


Seurasin ikkunasta naapurin pihassa vastaavanlaista hääseremoniaa. Ehkä siinä oli parikymmentä miestä tanssimassa äänekkään musiikin tahdissa, jonka toistuva rumputus lienee tarkoitettu ekstaasin herättämiseksi; muistuttaen afrikkalaista kansanmusiikkia, jossa toistuu sama teema loputtomiin, kuitenkin välillä muuttaen tempoaan ja rytmiään; siellä se liittyy henkien palvelemiseen. 

Poliisi ei ilmeisesti puuttunut tähän tilaisuuteen. 


06. Ultra-ortodoksikaupungit aiheuttavat suuttumusta, saattaen Israelin käänne-kohtaan politiikassaan, sanoo entinen ke. Yohanan Plesner, Israel Demokratic Institute (Demokraattisen Instituutin) presidentti ennustaa. 


”Harmistuminen ultra-ortodoksien tottelemattomuuteen COVID19 määräyksistä tulee luultavasti karakterisoimaan ilkeän lahkolaista kampanjaa” hän sanoo. 

”Tämän hetkinen todellisuus on täysin vastakkainen Ronni Gamzun laatimille liikennevaloille, jotka määrittelevät kohteet määräysten noudattamisen mukaisesti kaupungit ja kylät punaisen, oranssin ja vihreän värisiksi. 

Haredi kansa näkee tämän määritelmän epäreiluksi, koska se syyllistää heidän yhteisönsä toisia rajummin, ja vastusti sitä alusta lähtien.

Plesner katsoo tilanteen niin vakavaksi, että ”se on kehittänyt liikennevalojen vastaisen mielialan kansan keskuudessa”. 


Entinen kansanedustaja Yohanan Plesner puhui journalisteille tarkoitetussa tilaisuudessa ja ToI:n haastattelussa keskiviikkona. Samaan aikaan uutisissa liikkui videoita ja artikkeleita määräysten vastaisista juhlatilaisuuksista. 

Raportit kertoivat myös, että tartuntojen määrä on kaksikertainen verrattuna kansalliseen keskimäärään, hetkellisestä putoamisesta huolimatta. 

https://www.timesofisrael.com/resentment-toward-haredim-on-virus-violations-to-dominate-next-election-expert/, 


07. Israelin ennätyskuumien kesähelteiden viiletessä syksyn alkamisen merkiksi maan sisäpoliittinen tilanne alkaa kuumeta poliitikkojen herätessä osittaisesta horroksestaan. 


Pääministeri Netanyahulla on Gantzin ohella - jonka hän halusi kiusakseen hallituskumppaniksi, vaikka tarjolla oli muitakin vaihtoehtoja - Yamanin nouseva puheenjohtaja Naftali Bennett, jonka niska oli liiallisesta nyökyttelystä johtuen kipeentynyt siinä määrin, että tarvitsi lääkärihoitoa. 


Lisäksi hänen oikeuskansleriksi nimittämänsä Avichai Mandelblit suunnittelee koaliittion kurinpitäjän (coalition whip) ke. Miki Zoharin tutkimista kiihotuksesta. 


Miki Zohar puolestaan uhkaa: ”Ellei oikeuskansleri Mandelblit sulje Netanyahun vastaisia rikostapauksia ja eroa, hän tulee julkistamaan uusia videoita, joilla Mandelblitin asema oikeuskanslerina kyseenalaistetaan”. 

 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/289141, 


08. SiniValkoisten puheenjohtaja, puolustusministeri ja pääministeriksi odottava Benny Gantz harkitsee komitean perustamista tutkimaan Case 2000, ns. sukellusvenetapauksen taustoja. 


”Sukellusvenetapaus oli siinä määrin vakava, että on korkea aika tutkia sitä” Gantz sanoo. Hän tunnustaa rajoituksensa puolustusministerinä, mutta katsoo olevansa ”siinä määrin sisällä järjestelmässä, että se antaa hänelle oikeuden aloittaa tutkimukset Puolustusministeriön sisällä”. 

Korkeimman Oikeuden tarkoitus on torstaina käsitellä oikeuskanslerin tekemän päätöksen purkamista, jolla hän vapautti Netanyahun epäilyistä tapaus 3000:n yhteydessä tehdyistä rikoksista. 


KO:n tuomarien uskotaan hylkäävän kantelun, sillä uudet tiedot kuvaavat Netanyahun osuutta kaupasta kielteisessä poliittisessa kuviossa, mutta ilman syytteisiin johtavia kontakteja. 

https://www.jpost.com/israel-news/high-court-to-hear-last-shot-at-pm-on-case-3000-645802, 


09. Pääministeri Benyamin Netanyahun puolison Sara Netanyahun turvallisuus on siinä määrin uhattuna, että valtio hankkii hänelle henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun panssaroidun auton, jonka hinta-arvio on 1 miljoona NIS.  


Vain talous- ja puolustusministereille (pääministerin ohella) annetaan oikeus panssaroituun autoon, ei muille hallituksen jäsenille. 


Skoda Super Auton valmistaja lupaa toimittaa auton lähipäivien aikana, samalla kun sellainen toimitetaan entisille pääministereille Yehud Barak ja Yehud Olmer. 


Sara Netanyahun ja lasten Yair ja Avner turvallisuudesta vastaa pääministerin Magen David Adom haaraosasto. Pääministerin turvallisuuden takaa Shin Betin turvallisuuspalvelu. 

https://www.ynetnews.com/article/HyaDNzQwv?utm_source=Taboola_internal&utm_medium=organic, 


10. Knesset äänestää tänään Israelin ja UAE:n välien normalisointi-sopimuksesta. Israelin arabien muodostama Joint List (Yhteislista) vastustaa sopimusta väittäen, että ”se on tulosta Netanyahun virheellisestä näkemyksestä rauhasta, ja että ”rauha rauhasta” sopimus tuo vain tuhoa maalle ja sen asukkaille, varmistaa konfliktin jatkumisen, tuoden kärsimystä ja veren vuodattamista.” 


Netanyahu, joka esittelee sopimuksen sisällön, kieltää, että siihen kuuluu salainen suostumus USA:n edistyneitten aseiden myymisestä UAE:lle, vaikka USA:n viranomaiset myöntävät sen. 


Israelissa puntaroidaan, mikä on sopimuksen todellinen sanamuoto, jossa käsitellään ohimennen Temppelivuoren asemaa ja kolmatta Temppeliä, kuten muutamat väittävät. 


Netanyahun kanta on selvä: Sopimuksella vahvistetaan UAE:n ja Israelin yhteisiä ponnisteluja COVID19 vastaisessa taistelussa – mainitsematta Irania. 

Ensimmäinen UAE:n matkustajakone lensi Israeliin, ja Emiraatteihin suuntaavat matkustajakoneet saavat lentää Israelin ja Jordanian ilmatilan kautta. 


Netanyahu sanoo tapaavansa UAE:n kruununprinssin Mohammed bin Aayed al-Nahyanin pian. 

 https://www.ynetnews.com/article/5TBWQ7WKE, 


11. Yesha-neuvoston puheenjohtaja David Elhayani ilmaisi syvän epäilyksensä sekä Netayahuun että presidentti Trumpin johtamaan hallitukseen. 


Hän sanoi, että Israelin pääministeri toimii enemmän kuten Yhdysvaltain 51. osavaltion kuvernöörin roolissa. 

”Tarvitaan uusi rohkea mies, joka uskaltaa sanoa, mikä on hyväksi Israelille”.


”Olen likusnikki ja pysyn sellaisena, mutta on korkea aika vaihtaa pääministeriä. En kaipaa Trumpia. Kuka hyvänsä muotoilee Palestiinan valtion Israelin Luvatun Maan rajojen sisäpuolelle ja vaarantaa sen turvallisuuden, en pidä häntä ystävänäni” Elhayani sanoo. 


”Ehkä olen ohjattu väärään suuntaan, petetty, en osaa sanoa” hän tunnustaa. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/289148,


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 17 -27; Tiberias 20 -33, Suolameri 28 -35; Eilat 24 -35 +C-astetta, lämpenevää, osittain pilvistä.  

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021