Tiistai 20.10.2020

 TIISTAI 20.10.2020

01. ”Kahden PA:n sieppaaman IDF:n sotilaan raaka murha Ramallahissa 20 vuotta sitten oli varoitus siitä, mitä oli tulossa Israelin ja PA/PLO:n välisissä suhteissa”, toteaa Nitsana Dashan-Leitner ynetnws.com julkaisemassa mielipide-artikkelissaan. Synkkä epäluulo, erottautuminen ja kovan käden politiikka ovat tunnusomaisia Israelin suhteissa palestiinalaisiin tänään, mutta ne voidaan jäljittää takaisin kahden IDF:n asevelvollisen raakaan murhaan PA:n poliisin Ramallahin poliisiasemalla 20 vuotta sitten v. 2000, Nashan-Leitner arvioi. 


Nämä kaksi siviilipuvuissa olevaa reserviläistä, jotka olivat menossa IDF:n tukikohtaan, ajoivat vahingossa Beitunan tarkastuspisteen ohi ja päätyivät PA:n valvonnan alla olevaan Ramallahiin. PA:n turvallisuuspoliisit pidättivät heidät ja  veivät heidät PA:n poliisiasemalle kuulusteluja varten.


Poliisiaseman ympärille kokoontui hetkessä tuhatkunta PA:n arabia, jotka miehittivät sen paikalla olleiden poliisien paettua jättäen avuttomat reserviläiset raivokkaan arabimassan käsiin.

https://www.ynetnews.com/article/rk3Cwkjvw, 


02. Ensimmäinen UAE:n Etihad lentoyhtiön matkustajakone laskeutui Ben Gurionn lentokentälle 19. lokakuuta 2020.


Koneen henkilöstö juhli tapahtumaa kokoontuen koneensa ulkopuolelle Israelin pienoisliput käsissään, mutta peittäen kasvonsa COVID19 maskeilla. 


Tänään tiistaina UAE:n korkea delegaatio allekirjoittaa dokumentin, jolla viisumi-pakko maiden välillä poistetaan, ensimmäisenä arabimaana. 


Dokumentti allekirjoitetaan korkean tason kokouksissa Tel Avivissa, joihin osallistuvat pääministeri Benyamin Netanyahu, USA:n talousministeri Steven Mnuchin sekä kaksi UAE:n korkeaa ministeriä – osa ensimmäisestä korkean tason delegaatiosta Persianlahden Gulfmaista vierailulla Israelissa. 


Viisumipakon poistuttua molempien maiden kansalaiset voivat vierailla toistensa maassa ilman aikaa vievän viisumien hankkimista.

Dokumentit tulevat voimaan sitten, kun ne on hyväksytty molempien maiden parlamenteissa tai vastaavissa elimissä. 


Israelilla on rauhansopimus Egyptin, Jordanian, Bahrainin ja UAE:n kanssa, joista vain UAE on valmis poistamaan viisumipakon. Viisumin hankkiminen on kuitenkin välttämätön Israelin läheisimmän maan USA:n kanssa. 

https://www.timesofisrael.com/israel-to-sign-visa-exemption-agreement-with-uae-its-first-with-an-arab-state/, 


03. Israelin puolustusministeri Benny Gantz lupaa, että Israelin COVID19 ihmistestit aloitetaan kuluvan kuun lopussa.


Gantz paljasti, että rokotteen nimi on ”Brilife”, yhdistesana (portmanteau) ”elämä” (life) ja heprealainen terveyttä tarkoittava sana ”briut”. 


Israelin Biologien Tutkimuksen Instituutti aloittaa koronavirusrokotteen testit vapaaehtoisiin ihmisiin kuluvan kuun lopussa, kuten Gantz vahvisti. 


”Elämme hyvin merkittävää vaihetta”, Gantz sanoi. ”Professori Shapira ja koko hänen tiiminsä ovat tehneet fantastisen työn. He ovat Israelin valtion tieteellinen etujoukko saattaessaan tämän rokotteen tasolle, jolla aloitetaan sen testaukset inhimillisiin olentoihin” Gantz hehkutti innoissaan. 


Prof. Shmuel Shapira aloitti tiiminsä kanssa rokotteen valmistamisen helmikuun 2. päivä ilmoittaen silloin, että rokote oli lähes valmis. Elokuussa Gantz ilmoitti laboratorion valmistautuvan aloittamaan testit lokakuun puolivälissä.


Shapiran johtama instituutti osallistuu – ulkomaisten raporttien mukaan – myös kemialliset ja biologisten aseitten kehittämiseen, kuten myös vastamyrkyn ja puolustuksen kehittämiseen bio/kem-aseitten torjumiseksi. 


KV-rokotetta testattiin onnistuneesti jyrsijöihin kesäkuussa. 

https://www.timesofisrael.com/gantz-israeli-covid-19-vaccine-to-begin-human-trials-by-months-end/, 


04. Hallituksen ministerit äänestivät maanantaina lukitusmääräysten osittaiseksi helpottamiseksi valtaosin ultraortodoksien asuttamassa Rechasimin kaupungissa COVID19 kuolleisuuslukujen osoittaessa selvää laskua. 


Kaupunkiin asetettuja lukituksia jatkettiin ylisuurten tartuntatapausten vuoksi, mutta nyt tilanteen osoittaessa selkeää muutosta parempaan, ne, kuten myös ”kielletty alue” rajoitukset, poistetaan, kertoivat pääministerin kanslian ja Terveysministeriön tiedottajat. 

https://www.timesofisrael.com/ministers-vote-to-ease-lockdown-in-northern-haredi-town/. 


05. Yamina-puolueen ke. Bezalal Smotrich vakuutti maanantaina vastustavansa puolueen puheenjohtajan Naftali Bennettin lupausta tukea LGBT (homojen, lesbojen ja poikkeavien) haluamaa siviilioikeuksien täyttä yhdenvertaisuutta. 


Yamina-puolue, joka äskeisissä gallupeissa on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi 22 -24 (nyt 5) kansanedustajan tuella, koostuu kahdesta osasta: Bennettin johtama New Right (Uusi Oikeisto) ja Smotrichin johtama National Union (Kansallinen Unioni). 


Bennettin pyrkimyksenä on vetää etäisyyttä uskonnollisesta imagosta, Smotrich edustaa Israelin Kansallista uskonnollista leiriä.


Bennett sanoi Instagram haastattelussa viime viikolla, että hän sanoo uskovansa hokemaan: ”Elää ja antaa elää, ja kunnioita jokaista henkilöä. Siten myös LGBT kansalle kuuluvat kaikki siviilioikeudet, joista straight kansa nauttii”. 


TV-13 haastattelussa maanantaina Smotrich sanoi: ”Olemme aiemmin äänestäneet niitä vastaan. Jos niistä äänestetään, me tulemme vastustamaan, koska uskomme ”juutalaiseen kansaan” – ei vain hokemana ja etikettinä, vaan käytännöllisenä sisältönä”.


”Puolueen sisällä vallinnut tasapainotila on antanut meille mahdollisuuden elää yhdessä 70 vuotta, jotka sisältävät myös tosiasian, että avioliitto ja ero siitä tehdään juutalaisen uskon mukaan” Smotrich selvitti.  


Bennett on pyrkinyt antamaan itsestään kuvan tasapainoisena, vastuun-tuntoisena aikuisena puolueen sisäisen kähinän keskellä. Hän on ponnistellut antaakseen Yaminasta kuvan kansallisena, tradition juuriin perustavana, mutta eteenpäin katsovana puolueena. 

https://www.timesofisrael.com/after-yamina-chief-bennett-backs-gay-rights-partys-smotrich-vows-opposition/, 


06. Opposition kansanedustajat ahdistivat pääministeri Netanahua COVID19 pandemian käsittelystä todeten: ”Häpeällinen epäonnistuminen”. 


Samaan aikaan hallitus purkaa hiljalleen yksien maailman korkeimpien tartuntatapausten vuoksi asettamiaan lukituksia ja liikkumis-rajoituksiaan. 


Pääministeri joutui osallistumaan Knessetin istuntoon, jossa kysymystä käsiteltiin, 40 kansanedustajan kirjallisen vaatimuksen mukaan. 


Puhuessaan puhujalavalla pääministeri syytti kansanedustajia hallituksen ponnistelujen häiritsemisestä taistella KV-pandemiaa vastaan. 


”Useimmissa maailman maissa oppositio avustaa hallitusta koronaviruksen vastaisessa taistelussa, mutta se ei toteudu Israelissa. Te tuhraatte aikaanne Knessetissä sen sijaan, että työskentelisitte, johon teidät valittiin” hän läksytti.

https://www.timesofisrael.com/opposition-mks-assail-netanyahus-handling-of-pandemic-a-shameful-failure/, 


07. Knessetin terveysasiantuntijat syyttävät lainlaatijoita ammatillisten neuvojen syrjimisestä. 


Arvostettu akateemikko, joka on osallistunut useisiin Knessetin forumeihin, sanoi havainneensa kansanedustajien kiinnittävän huomionsa vain kysymyksiin, jotka tukevat heidän omaa käsitystään.


”He seuraavat puoluejohtajiensa antamia kehotteita tukea sitä tai tätä, olematta itse selvillä, mitä heidän tulisi sanoa, kuten tapahtuu useissa kysymyksissä”.

https://www.timesofisrael.com/opposition-mks-assail-netanyahus-handling-of-pandemic-a-shameful-failure/, 


08. PLO:n pääsihteeri, Mahmoud Abbasin neuvonantaja, Saeb Erekat sanoi hengitysvaikeuksiensa pahentuneen siinä määrin, että hänet päätettiin toimittaa sairaalaan. Hänet kuljetettiin ambulanssilla Hadashan sairaalaan, josta kerrottiin hänen tapauksensa olevan tavallista monimutkaisemman, koska hän oli saanut keuhkojensiirron USA:ssa 3 vuotta sitten.


Tapansa mukaan Ein Keremin Hadashan sairaala otti yhteyden amerikkalaisiin asiantuntijoihin New Yorkissa ja Washingtonissa ja myös Tel Avivin asiantuntijaan ennen varsinaisten operaatioiden alkamista. 

Koska Erekatin hengitysvaikeudet olivat pahentuneet, lääkärit saattoivat hänet lääkinnälliseen koomaan ennen kytkemistä hengityslaitteeseen. 


Sairaalasta vakuutettiin, että Saeb Erekatia hoidetaan kuten muitakin potilaita, antaen hänelle parasta hoitoa, mitä he resurssiensa puitteissa pystyvät antamaan. 

 https://www.jpost.com/breaking-news/saeb-erekats-covid-19-symptoms-worsen-en-route-to-hadassah-646114, 


09. INN:n julkaisemassa artikkelissa Jonathan S Tobin pyrkii selvittelemään, miksi Jerusalem päätti tarjota lääkintähoitoa Saeb Erekatille, joka tunnetaan yhtenä elinikänsä kestäneenä Israelin juutalaisvaltion vihaajana? 


Kuten Tobin arvelee, tämä on yksi niistä kertomuksista, jotka saavat monet Israelin ystävät sekopäisiksi. Erekat valitsi Jordanian ja Egyptin asemesta turvautua Israelin lääkintähoitoon, joka tunnetaan korkeasta tasostaan. Mutta miksi Israelin tulisi suostua auttamaan pulaan joutunutta vihollistaan?  


Saeb Erekat on tunnettu hävyttömistä Israelia koskevista valheistaan koko uransa aikana tuomiten Israelia sotarikollisena ja kansansa sortajana. Hän on osa PA:n hallitusta, joka käyttää paljon enemmän varoja terroristien ja heidän perheittensä palkkoihin ja eläkkeisiin, kuin sairaaloiden rakentamiseen.


Maaliskuussa tänä vuonna Erekat väitti - perättömästi - israelilaisten sylkevän PA:n arabien autoihin COVID19 viruksen levittämiseksi. 

Hän oli PA/PLO:n keskeinen rauhantekijä, mutta hän käytti aikaansa tehdäkseen rauhanneuvottelut mahdottomiksi asettamalla ehtoja, joihin Israel ei voi koskaan suostua: ”Kieltäytyen koskaan tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona”, hyvin tietäen Israelin asenteen. 


Juutalaisissa, mukaan lukien heidän johtajansa, on aina ollut pehmeä puoli, jota jo muinaiset assyrialaiset osaivat käyttää hyväkseen jopa hävitessään. 


Netanyahu ja muut johtajat ovat suostuneet ilman vastareaktiota myönnytyksiin myös PA:n johtajille, mitä he - ollakseen rehellisiä - ovat joutuneet katkerasti katumaan (ehkä Shimon Peresiä ja muita Oslon tukijoita lukuun ottamatta). 

Juutalaisille ominainen juutalaisen uskonsa pohjalta nouseva arvopohja on kysymys, mikä hämmästyttää kansoja ja niiden johtajia, joilla ei ole samaa arvopohjaa.  


Ei tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Israel on ensimmäisten joukossa 

avustaen ihmisen tai luonnon aiheuttaman katastrofin kohdatessa toista kansaa tai kansalaista odottamatta maksajaa tai vastavuoroisuutta heiltä tai toisilta maailman kansoilta. Mutta se ei estä kansoja syyttämästä Israelia kansain-välisissä yhteisöissä enemmän kuin mitään muita kansoja tai valtioita yhteensä. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/289468, 


10. Hadashan sairaalan lääkärit ovat kehottaneet Saeb Erekatin perheen jäseniä tulemaan sairaalaan hyvästien jättämiseksi hänelle, sillä hänen vointinsa on edelleen kriittinen. Jos hän menehtyy, PA tulee syyttämään siitä Israelia.

PA:n tiedottaja sanoi, ettei COVID19 pandemialla ole mitään osuutta siihen, että  Erekat vietiin sairaalaan Israelissa eikä ulkomaille - joissa häntä ei voitu hoitaa koronan vuoksi - vaan komplikaatioiden vuoksi, jotka aiheutuivat hänelle 3 vuotta sitten Amerikassa suoritetun keuhkoimplantin vuoksi.


Erekatin hyväksyminen Hadashan sairaalaan aiheutti mielenosoituksia sairaalan läheisyydessä, etenkin terroristien uhrien ja heidän omaistensa taholta. 

https://www.jewishpress.com/news/eye-on-palestine/erekats-family-asked-to-come-and-say-goodbye/2020/10/19/, 


11. Emiratin Israeliin lähettämä taloudellisia kysymyksiä käsittelevä delegaatio käytti tilaisuutta hyväkseen tekemällä torstai-iltana vierailun Jerusalemin Temppeli-vuorelle (Haram al Sharaf) ja Al-Aqsa moskeijaan. 

Emiratin delegaatiota johti hänen korkeutensa Khadi Abdullah  Al Dar´i, varapuheenjohtaja ja perustajajäsen Al-Dahra Agriculture, kertoi Emiratin WAM news toimiston virkailija.  


PA:n sosiaalinen media levitti laajalle tilaisuudesta otettuja videoita Emiraatin delegaation vierailusta Al-Aqsa moskeijassa.

Muutamat paikalla olleet PA/Hamas arabit eivät olleet ollenkaan kiitollisia ja ylpeitä korkeista vieraistaan, vaan solvasivat heitä. 


”Trash, trash” (roskaa), kuului huutoja videoissa, ”lähde jo, mene pois”. 


PA:n pääministeri Mohammad Shtayeh tuomitsi vierailun kutsuen sitä surulliseksi. ”Siunatun Al-Aqsa moskeijan vieraiden voisi kuvitella saapuvan sisään omistajien portista, eikä miehityksen portista” hän valitti.  

https://www.timesofisrael.com/emirati-economic-delegation-quietly-visits-israel-is-accosted-on-temple-mount/, 


12. Alaskan eteläosassa tapahtui 7.6 R-asteen maanjäristys, jota seurasivat ainakin 3 jälkijäristystä suuruudeltaan 3.5 -5.9 R-astetta. 

Maanjäristys oli luultavasti heinäkuussa sattuneen 7.8 R-asteen järistyksen jälkijäristys. Tsunami varoitus annettiin mutta peruttiin myöhemmin. 

https://www.timesofisrael.com/emirati-economic-delegation-quietly-visits-israel-is-accosted-on-temple-mount/, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 20 -29: Tiberias 19 -35; Suolameri 29 -36; Eilat 25 -36 +C-astetta, viilenevää. Ahkelonissa, jossa Michal työskentelee, on hiostavan kuumaa. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021