Torstai 08.10.2020

 TORSTAI 08.10.2020

01. Israelin Terveysministeriön tilaston mukaan maassa on edelleen 4 685 COVID19 tartuntatapausta; kansallinen testien tartuntojen prosenttiluku stabilisoituu 10 prosenttiin; 13 ihmistä menehtyi viruksen aiheuttamiin komplikaatioihin, mikä nosti kuolemantapausten kokonaismäärän lukuun 1 818 ihmistä. 


Tiistaina suoritettiin 47 007 testiä, joista 10 % osoittautui positiivisiksi; testeistä 

tehtiin 2 552 ihmiselle testi puoliyön jälkeen. 

Pandemian alusta alkaen 1 818 ihmistä on menehtynyt COVID19 virukseen. 

https://www.ynetnews.com/article/FPYH9D0LE, 


02. Ynetnews.com käsittelee mielipide-sivullaan hallituksen ministerin Gila Gamlielin tapausta. Hänet testattiin positiiviseksi, mutta hän on esiintynyt julkisuudessa karanteenimääräyksen jälkeenkin, mitä artikkelin laatija Amichai Attali pitää hyvin huolestuttavana, mitä lisää se, ettei pääministeri ole tuominnut häntä käyttäen samaa mittaa kuin muihin lukitusmääräysten rikkojiin. 


Turismiministeri Asaf Zamir erosi ministerin tehtävistään perjantaina vasta-lauseena hallituksen politiikalle COVID19 pandemian hoidossa. Pääministeri lähetti hänelle tiedottajansa kautta välittömän tuomitsevan vastalauseensa. 

https://www.ynetnews.com/article/FPYH9D0LE, 


03. Israelin entinen Medical Association johtaja professori Leonid Eidelman syyttää positiivisten testitulosten päivittäisistä hitaasta alenemisesta määräysten noudattamisen puutteesta, osoittaen sormellaan etenkin julkisia virkailijoita, jotka rikkovat rajoitteita, mutta myös ultraortodoksi-yhteisön tapaa syrjiä annettuja julkisia ohjeita ja rajoitteita. 


”Päivittäisten COVID19 aiheuttamien kuolemantapausten määrän tulisi olla viikon kestäneen kansallisen lukituksen jälkeen jo paljon alempi. Tämä tarkoittaa vain sitä, että ihmiset kokoontuvat edelleenkin suuriksi joukoiksi” Eidelman sanoi keskiviikkona. ”Annettuja rajoitteita ei noudateta”. 

https://www.ynetnews.com/article/HJm6z4s8w,


04. Satoja Visbyn Lääkinnän kannettavia PCR (Polynerase Chain Reaction) COVID19 testilaitteita tuotetaan Israeliin ensi viikolla. 


Israelilaisen yrittäjän Adam de la Zerdan yritys sai USA:n Ruoka- ja Lääkintä-hallinnon myöntämän hätäkäyttöluvan käden kokoiselle laitteelleen, joka antaa luotettavan tuloksen alle 30 minuutin kuluessa testin suorittamisesta. 

https://www.calcalistech.com/ctech/articles/0,7340,L-3853631,00.html, 


05. Poliisin kunnioitettu eliitti Etgar-yksikkö jättää toistaiseksi vakavien autoliikenne-rikosten tutkimisen keskittyen sen sijaan luvattomien kokoontumisten ja muiden annettuja rajoitteita rikkovien tapausten selvittämiseen Kansallisen Terveyspalvelun hyväksi. 


Korruptionvastainen eliitti poliisiyksikkö Etgar Yksikköä kunnioitetaan Israelissa poliisin kaikkein parhaimpana poliisitoiminnan haarana, joka keskittyy nyt saamansa komennon mukaisesti COVID19 viruksen vastaiseen taisteluun.   

https://www.ynetnews.com/article/H1YhN00oUv, 


06. PA:n hallinnon alaisiin arabikyliin asennetaan valvontakameroita, joiden tarkoituksena on ”rekisteröidä ”israelilaisten setlereiden” toistuvia hyökkäyksiä arabikyliävastaan, joita useimmiten ei rekisteröidä”.  


Projektin perustajien mukaan suljettujen TV-valvontakameroiden ottamat videot on yhdistetty mobiilijärjestelmään, joka varoittaa arabiasukkaita setlereistä. 


”Tarkoituksena on rajoittaa setlerien hyökkäyksiä kyliimme, lapsiamme, pikkuisiamme, jotka asuvat lähellä ”setlementtejä” sanoo Ali Farah yksi perustajista. Yksi kylistä on Kisan, joka on perustettu IDF:n täyden valvonnan alaiselle alueelle. (Ehkä laiton EU:n rahoittama kylä)

 https://www.ynetnews.com/article/HJi3ufoLP, 


07. Koronaviruslääkäri Haifan Rambam-sairaalassa tri Ami Neuberger uskoo, ettei hän ole todellakaan vielä nähnyt kaikkea seuratessaan suurella kunnioituksella juutalaisten ja arabien lääkintäasiantuntijoiden muodostaman tiimin täydellisesti antautunutta toimintaa COVID19 potilaitten hoitamiseksi.


”Me hoidamme erästä haifalaista naista entisellä parkkialueella” hän toteaa hämmentyneenä antaen ennen kokematonta tunnustusta tiimin työskentelylle. 


”Kuuntelin sivusta yhden naisen kertovan hengästyneenä perheelleen, että hän voi hyvin”. Lääkärin kysymykseen, haluaisiko hän, että lääkäri soittaisi heille, nainen sanoo: ”Tohtorin suorittama soitto vain pelottaisi heitä”. 

https://www.ynetnews.com/magazine/article/SJLeVXjID, 


08. Poliisi pidätti tiistai-iltana Bat Yamissa miehen, jonka todettiin kurittavan koiraansa käsillään ja vyöllään välittämättä koiransa tuskankiljaisuista.


Epäillyn miehen nähdään videossa kurittavan sitomaansa koiraa sen tuskan-kiljaisuista huolimatta. Poliisi seurasi tilannetta lasin läpi vihaisen kansanjoukon kerääntyessä sadoittain miehen asunnon edustalle vaatien vastatoimia. 


Eläinrääkkäyksestä epäilty mies on USA:sta Israeliin muuttanut kolmissa-kymmenissä oleva uusi muuttaja ”Oleh Chadash”, joka pidätettiin kuulusteluja varten. Video tapauksesta levisi laajalti sosiaaliseen mediaan.  

https://www.ynetnews.com/article/HJRg7Bo8D#autoplay, 


09. Poliisin edustaja kertoi keskiviikkona, että sadat ultraortodoksit kamppailivat poliisien kanssa yön aikana heidän yrittäessään pakottaa heitä noudattamaan kansallisia COVID19 lukitusmääräyksiä. 


Tilaisuuksista otetuissa video-otoksissa nähdään suurten ultra-ortodoksisten kansanjoukkojen heittelevän Jerusalemin poliiseja kivillä ja metallitangoilla. 

Poliisi pidätti 17 ihmistä väkivallasta poliisia vastaan syytettyinä. 


Yhteenottoja tapahtui myös Modiin Illitissä, Samarian ultraortodoksien asuttamilla alueilla. Neljä poliisia haavoittui kivistä ja it-raketeista; 7 ihmistä pidätettiin. 


Jotkut ultraortodoksiryhmät vastustavat kokoontumisrajoituksia, sillä he ovat tottuneet läheiseen kansakäymiseen keskenään, vaikka tilastot osoittavat virus-tapausten nousevan juuri heidän yhteisöissään. 

Ultraortodoksitapauksia on noin 30 % Israelin kansallisesta määrästä.

https://www.ynetnews.com/article/rJJu3Zs8D#autoplay, 


10. Ynetnews.com kertoo Itamar Eichnerin ja Yuval Karbin kirjoittamassa artikkelissa, miten pääministerin puoliso Sara Netanyahu kutsui - kansallisesta lukitus-määräyksestä välittämättä - viime viikolla kampaajan viralliseen asuntoonsa siistimään hänen tukkaansa. 

Sara Netanyahu kertoi olevansa tietoinen lukituksesta, mutta että succotin aattona tapahtunut kampaus oli välttämätön esiintymistä varten PR-videossa. 


Artikkelissa kerrotaan myös että pääministerillä on oikeus käyttää verovaroin maksettua kampaajaa, mutta ettei se koske hänen puolisoaan. 

Artikkelissa kerrotaan myös, että Sara noudatti muutoin tarkoin määräyksiä. 

 https://www.ynetnews.com/article/Hys1dAc8w, 

Shin Betin johtaja Nadav Argamanin todetaan myös rikkoneen lukitusohjeita. 


11. COVID19 ihmiselle aiheuttamista vahingoista on paljastunut yksi uusi ongelma.


Maailmanlaajuisissa tutkimuksissa on havaittu, että COVID19 virus aiheuttaa miehille hedelmällisyyspulmia.


Seuraten maailmalla suoritettuja tutkimuksia Israelin lääkärit ovat havainneet, että sperman laatu ja kyky putoavat 50 % miespotilaissa, jotka ovat sairastaneet keskinkertaisen tai vakavan CV-tartunnan. 


Professori Dan Aderka Sheban lääkintäkeskuksesta kertoo: ”Heikon tartunnan sairastaneiden miesten sperma oli laajasti ottaen lähes normaali sperman laatu. Mutta keskinkertaisen tai vakavan sairauden käyneillä sperman laatu ei usein ollut normaali, ei edes heidän toivuttuaan sairaudestaan. 

https://www.timesofisrael.com/covid-is-harming-sperm-israeli-researchers-say-raising-infertility-worries/,


12. USA:n presidentin vaalitaistelun alkaessa lähestyä climaxiaan, huippukohtaansa, varapresidentti ehdokkaat Republikaanien vp Mike Pence ja Demokraattien vastaehdokas Kamala Harris ottivat mittaa toisistaan usean metrin päässä toisistaan ja plexiseinillä erotettuina paljon rauhallisemmin tunnoin kuin Trump ja Biden. 


Näennäisestä rauhantilasta huolimatta heidän mielipiteensä olivat kaukana toisistaan, heittäen kärkeviä piikkejä toisilleen, Pencen useimmiten ylittäessä hänelle varatun aikansa. 


Bidenin varapresidentti ehdokas Kamala Harris, jonka uskotaan olleen ”etunimensä mittainen” toimittuaan syyttäjän toimessaan, ja pelätään olevan potentiaalisessa vara-presidentin virassaan, otti esiin taistelun koronaa vastaan.


”Amerikan kansa on todistanut presidentin hallituksen suurimman epäonnistumisen maamme historiassa” Kamala Harris kuulutti vastauksena ensimmäiseen hänelle osoitettuun kysymykseen keskiviikkoiltana. 


”Meidän tulee pelastaa maamme, ja Joe Biden on paras johtaja tekemään sen”. Todellakin, juuri siksi tämä hallitus on menettänyt oikeutensa tulla uudelleen valituksi” hän analysoi, sivuuttaen Bidenin mielenterveysongelmat. Herras-miehenä tunnettu Pence ei myöskään puuttunut niihin. 


Viitaten Bob Woodwardsin uuteen kirjaan Harris syytti Trumpia COVID19 peittelystä kysyen: ”Kysyn sinulta, miten tyyni olit metsästäessäsi WC-paperia? Tai kun lapset eivät voineet nähdä isovanhempiaan pelätessään tappavansa heidät (virustartunnan pelossa)?” Harris vaati vastausta. 


VP Mike Pence, joka johtaa Trumpin hallituksen taistelua koronavirusta vastaan, puolusti nopeasti Trumpin päätöstä kieltää matkustus Kiinasta, mitä Biden silloin vastusti. 


”Katsoessamme heidän pandemic-suunnitelmaansa, jossa puhutaan kehittyneistä testeistä, uuden PPE:n ja rokotteen kehittämisestä, se näyttää vähän plagioitulta, josta Joe Biden tietää jonkin verran” Pence sanoi.


Pence otti kantaa myös Harrisin skeptisismiin hypoteettisen rokotteen käyttämisestä Trumpin sanan mukaan, vastakohtana tri Anthoni Faucin kantaan. 


”Tosiasia, että jatkat kansan luottamisen horjuttamista rokotteeseen, jos rokote valmistuu Trumpin hallituksen aikana, on mielestäni kohtuuton” Pence vakuutti. ”Senaattori, pyydän sinua: Lakkaa pelaamasta politiikkaa ihmisten elämän kustannuksella”. 


Pence kutsui Harrisiä liberaalimmaksi senaattoriksi, enemmän vasemmalla kuin Bernie Sanders, ja sinetöi Bidenin taloudellisen agendan ”Green New Deal” kanssa. Yhtenä päivänä Joe Biden tulee nostamaan veroja, todeten, että Harris oli AOC:n esittämän ”Uuden Vihreän Sopimuksen” allekirjoituksen ensimmäinen senaattori. 


Kumpikaan ehdokkaista ei vastannut suoraan kysymykseen abortista, eikä rasismikaan kiinnostanut. Pence käytti kysymystä siirtäen aiheen Korkeimman Oikeuden avoinna olevan tuomarin valintaan, jossa Trump esitti ehdokkaansa Amy Coney Barret juuri ennen vaaleja, mikä ei ole ennen kokematonta, kuten demokraatit väittävät. 

https://www.washingtonexaminer.com/news/pence-and-harris-strike-calmer-tone-than-presidential-debate-but-sharply-contest-the-issues?utm_source=wnd&utm_medium=wnd&utm_campaign=syndicated,

https://www.bbc.com/news/election-us-2020-54459078,’


13. IDF:n uuden ohjeen mukaan arabit voivat myös päästä Yitzharin juutalais-yhteisön asuttamaan kylään, vastoin sen kauan jatkunutta ohjetta kieltää arabien pääsy yhteisön sisälle. IDF:n päätökseen vaikutti yhteisön kielto päästää koronavirustutkija yhteisön sisälle.  

https://www.bbc.com/news/election-us-2020-54459078, 


14. Libanonin presidentti Aoun suunnittelee keskustelua uuden pääministeri-ehdokkaansa kanssa ensi viikolla, kertoo AP. 

https://www.ynetnews.com/article/rJqmamoIv, 


15. Lyhytaikainen 2020 sesonki kapseleineen, maskeineen ja sosiaalisine etäisyyksineen, antavat tilaa Israelin Philharmonisen Orkesterin (IPO) konserteille, jotka sopivat online-esityksille.


Eläviä sisällä tarkoin tiukkojen ”Purple Seal” sääntöjen puitteissa pidettyjä konserttiesityksiä on pidetty Tel Avivissa ja Haifassa. 

Konserttiohjelmat ovat lyhyemmät kuin tavalliset, noin 75 minuuttia, ja ilman taukoja. 

https://www.ynetnews.com/culture/article/r1Hyk0W8v, 


16. Positiivisten COVID19 testien määrä putoaa tartuntojen määrän myös osoittaessa selvää, joskin vielä vähäistä alenemista. 

Keskiviikon 45 317 testistä 9.1 % osoittautui positiiviseksi. Kuolemantapausten määrä on nyt 1 824 potilasta.

 https://www.timesofisrael.com/positive-virus-test-rate-continues-to-drop-as-covid-spread

 https://www.timesofisrael.com/lockdown-is-slowing-virus-spread-but-hospitals-still-have-it-worse-than-ever/-spread-appears-to-slow/, 


17. Kaksi poliisia haavoittuivat myöhään keskiviikkoiltana tapahtuneessa tulituksessa ranskalaisessa Herblayn kaupungissa.


Poliisi etsii tulituksiin syyllistyneitä. Väkivaltainen rikollisuus ja huoli terrorismista ovat presidentti Emmanuel Macron suurimmat huolet, sanoi Herblayn pormestari Philippe Rouleau BFM TV-ohjelmassa.

 https://www.jpost.com/breaking-news/two-police-injured-after-shooting-in-herblay-north-of-paris-645000, 


18. Entinen kansanedustaja Yehuda Glick, joka selviytyi muutama vuosi sitten terroristin lähietäisyydeltä ampumista neljästä laukauksesta, aikoo asettua Israelin presidenttiehdokkaaksi.

”Juuri siksi, etten ole kansan ylistämä henkilö, uskon pystyväni hommaan.” 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288647, 


19. Presidentti Donald Trump julkisti keskiviikkona uuden videoviestin, jossa hän kehuu hänelle sairaalassa annettua ”antibody” cocktailia testattuaan positiiviseksi COVID19 pandemiaan. Hän toivoo cocktailin olevan jokaisen saatavilla.


”Sen antama elpyminen oli uskomaton. Tunsin itseni heti paremmaksi. Tunsin oloni 3 päivää sitten yhtä hyväksi kuin nytkin.”

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288629, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288607, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/288595, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 24 -34; Tiberias 20 -40; Suolameri 27 -42; Eilat 27 -42 +C-astetta, huomenna asteen verran lämpöisempää, sitten viilenee. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021