Torstai 17.09.2020

 TORSTAI 17.09.2020

01. Israelin pääministeri Netanyahu allekirjoitti ”Abrahamin Accordit”, rauhansopimukset tai siihen pyrkivät toimet, tiistaina Washingtonissa presidentti Donald Trumpin valvonnassa ja suosiollisella hyväksynnällä. 


Gazan arabit, jotka ilmoittivat vastustavansa rauhaa, juhlivat allekirjoitusta terrorijärjestöille sopivalla tavallaan: Ampumalla 13 rakettia Gazasta Ashdodin siviilikohteisiin aiheuttaen jonkin verran tuhoa ja haavoittaen kahta siviiliä. Iron Dome torjunta eliminoi 8 Gazasta ammuttua rakettia, loput putosivat pelloille.


Kuten Gazan totuttuun rutiiniin kuuluu: IAF kävi keskiviikon vastaisen yön aikana ampumassa joitakin ohjuksia harjoituskentille ja tyhjiin varastoihin varoen koskemasta siviileihin. 


Israelunwired.com artikkelin laatija Micha Gefen kutsuu Gazan kaistaa arabien miehittämäksi, kuten se Israelin näkökulmalta katsoen onkin, koska Gazan kaista kuuluu Israelille luvattuun maahan. 


02. Israelin hallitus hyväksyi korkeasti pyhien päivien lukitukset 30 tuntia ennen niiden tulemista voimaan perjantaina 14.00.  Tämän siitä huolimatta, että kansa vastustaa niitä, ja etenkin liikemaailma uhkaa avoimesti boikotoivansa niitä. 


Knessetin tulee hyväksyä hallituksen päätös ennen lukitusten alkamista. Päätös – jos Knesset hyväksyy sen – on voimassa 3 viikon ajan. 


Terveysministeri Yuli Edelstein sanoi ”keskustelleensa Israelin etevimpien, arvostettujen ja palkittujen virkailijoitten kanssa saadakseen selvän kuvan, tulevatko hallituksen esittämät rajoitteet alentamaan COVID19 tartuntojen määrää, ja sanoi pettyneensä kuullessaan, ettei yksikään heistä uskonut lukitusten alentavan virustartuntojen määrää”, raportoi TV-12. 

https://www.jpost.com/israel-news/govt-approves-high-holy-day-regulations-lockdown-starts-friday-642581, 


03. Israelissa testattiin keskiviikkona korkein päiväkohtainen tartuntojen määrä yli

5 500 positiivista testausta. 


Koululaiset ja heidän vanhempansa ovat tietoisia, etteivät koulut ole avoinna torstaista alkaen, mutta monet lukitukseen liittyvät detaljit ovat edelleen epäselviä sekä suurelle kansalle että niille, joiden on määrä valvoa ohjeitten noudattamista. 


Ei myöskään ole varmuutta siitä, mitä hyötyä lukituksesta on, mutta niiden aiheuttamista vahingoista taloudelle ja kansalaisten psyykkiselle hyvinvoinnille sen sijaan on selvää ja tutkittua näyttöä. 


Ainoa, mistä ollaan yksimielisiä, on havainto, että COVID19 tartuntojen määrä ylittää jokaisena päivänä edellisen päivän määrät. 

Tiistaina testattiin 5 510 positiivista tartuntaa, ja toiset 3 670 keskiyön ja torstai-illan välillä. 549 potilasta ovat vaarallisessa tilassa; 140 ovat hengityslaitteissa. Kuolleiden määrä on nyt 1 165 kansalaista. 


Koronakenraali Ronni Gamzu pyörittelee silmiään todettuaan: ”Tartuntojen määrä kaksinkertaistui 2 viikossa” raportoi TV-12. ”Tämän taudin puhkeaminen, mutta miksi Holonissa tai Rishon LeZionissa? Miksi se tapahtui? Miten käännämme tapahtumien kulun? Opetusjärjestelmä on vastuussa tästä”. 

https://www.jpost.com/health-science/israels-latest-coronavirus-peak-5523-patients-in-a-single-day-642489, 


04. Israelin Terveysministeriö laatii listaa ns. vihreistä maista, joilla on vähäinen COVID19 tartuntojen määrä. Edellinen lista julkistettiin viime kuussa, mutta tartuntojen määrän muuntuessa ministeriö julkisti ajan tasalle saatetun listan. 


Ministeriö lisäsi kolme maata vihreiden joukkoon, joista Israeliin matkustavien ei tarvitse jäädä 2 viikon pakolliseen karanteeniin Israelissa. 

Nämä maat - Itävalta, Kroatia, Unkari ja Slovenia – olivat vihreitä, mutta ne alennettiin uudessa listassa punaisiksi. 


Vihreiden listaan lisättiin Kuuba, Islanti, Serbia ja Seyshelles. 

Vihreän listan muut maat ovat: Italia, Estonia, Bulgaria, Englanti, Georgia, Saksa, Tanska, Hong Kong, Kreikka, Jordania, Latvia, Liettua, Uusi Seelanti, Suomi, Kanada, Kypros, Rwanda, Australia, Urugay, UAE, Irlanti, Taiwan, Norja, Singapore, Portugal ja Thaimaa. 


Terveysministeriö uudistaa listaansa kahden viikon välein ja määrittelee vihreät maat niissä tapahtuneitten muutosten mukaan.

Hallituksen päätöksen mukaan Ben Gurionin lentokenttä toimii myös lukitusten aikana. Matkalippunsa ulkomaille ostaneet voivat suorittaa matkansa nykyisten lentojen puitteissa, mutta uusia lentoja ei järjestetä. 


Lennolle pyrkivien tulee näyttää voimassa oleva lentolippu jatkaakseen. 

Kaikkien maahan pyrkivien tulee täyttää online terveystodistus ennen terminaaliin pääsyä. 

Ulkomaille matkustavien on syytä tarkistaa kohdemaansa tilanne ja ohjeet ennen matkalle lähtöään. Monet maat vaativat negatiivista näyttöä saapuessaan maahan. 

https://www.jpost.com/israel-news/seychelles-iceland-cuba-and-serbia-added-to-israels-list-of-green-states-642501, 


05. Uuden Vuoden aattona Israelin väkiluku on 9 246 000 kansalaista, kertovat Rekisterikeskuksen CBS luvut Uuden Vuoden aattona, joka alkaa perjantaina. 


CBS ennustaa, että Israelin väestö saavuttaa 10 miljoonan määrän 2024 lopussa,

15 miljoonaa v. 2048 ja 20 miljoonaa v. 2065.


Syyskuun 1.päivästä 2019 lähtien 170 000 vauvaa syntyi Israelissa, 44 000 ihmistä kuolivat ja 20 000 juutalaista tekivät aliyan. 

Väkiluku kasvoi 2019 aikana 150 000 henkilöllä.


Juutalaisten määrä on 6 841 000, n. 74 % väestöstä. Arabeja on 1 946 000, 21%. Ei-arabeja kristittyjä on 459 00, sekä muita uskontokuntia edustavia. 

 https://www.ynetnews.com/article/H1B3VuJHP,


06. USA uhkaa sanktioilla asevalmistajia, jota myyvät aseita Iranille. USA; erityislähettiläs Elliott Abrams sanoi YK:n turvallisuuskokouksessa, että UNSC:n asettamat sanktiot Iranille tulevat voimaan lauantaina klo 08.00. 


”Viidessä vuodessa JCPOA-sopimus ei ole modifioinut Iranin asennetta” hän sanoi. Trump lupaa sanktioiden iskevän kaikilla voimillaan kaikkia niitä ase-valmistajia, jotka vastoin UNSC:n sanktioita myyvät aseita Iranille. 

Hän kertoi niistä tavattuaan USA: ulkoministeri Pompeon. 

https://www.jpost.com/breaking-news/us-threatens-to-sanction-arms-makers-that-sell-to-iran-642551,


07. Natanzin ydinlaitoksessa Iranissa 2 kuukautta sitten tapahtunut räjähdys oli varoitus Iran avain-urania rikastavalle laitokselle ja Iranin ydinohjelmalle. 

JP on saanut tietää, ettei räjähdys ollut cyber-hyökkäys, vaan fyysisen sabotaasin aiheuttama. 

https://www.jpost.com/middle-east/goal-of-natanz-explosion-was-to-send-clear-message-to-iran-642512, 

https://www.jpost.com/middle-east/syria-says-us-sanctions-behind-acute-fuel-crisis-642577,


08. Palestiinan Islamilaisen Jihadin (PIJ) pääsihteeri Ziyad al-Nakhalah sanoo, että sillä on sotilaallinen edustus Juudean ja Samarian alueilla.


Hän kertoi näin Al-Mayadeen lehden haastattelussa keskiviikkona, samalla varoittaen, ettei terrorijärjestöllä ole mitään punaisia linjoja, jos sota puhkeaa Israelin kanssa, tarkoittaen, ettei siviilikohteita kohdella eri tavoin. 


Pääsihteeri sanoi tärkeitä muutoksia tapahtuvan Länsirannalla PA:n arabien asuntoalueilla. Hän sanoi, että PIJ:llä on sotilaallisia rakenteita Juudeassa ja Samariassa. 

https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/pij-leader-gaza-terror-groups-have-military-presence-in-west-bank-642573, 


09. Washingtonin Valkoisen Talon nurmikolla allekirjoitetut Abrahamin sopimukset eivät sisällä yksityiskohtia, kuten oli laita Egyptin ja Jordanian kanssa solmituissa rauhansopimuksissa, eikä myös mitään aikatauluja tulevista tapahtumista. 


Erilaisuus sopimus teksteissä voi johtua siitä, ettei osapuolilla ollut rajakiistoja eikä alueluovutuksia, ne eivät ole koskaan sotineet keskenään. 

Siten sieltä löytyy vain lyhyt viittaus Judeaan ja Samariaan sekä Israelin ja PA/PLO:n arabien välisiin suhteisiin. 

https://www.jpost.com/middle-east/the-abraham-accord-no-details-no-devil-analysis-642541, 


10. Ministeri Zeev Elkin, jonka tehtäväksi tuli hoitaa Ukrainan ja Belaruksen rajalle juuttuneiden Breslov Hasidim juutalaisten kysymys, jotka olivat matkalla pyhiinvaellusmatkalle Umamiin Ukrainassa. 

Ukraina ei huoli heitä, eikä heillä ole muita mahdollisuuksia. 


Elkin kehottaa heitä palaamaan konttinsa. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287473, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287464,



11. Alla olevassa linkissä kerrotaan koronavirusrajoitteet ja poikkeukset. 


http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287473, 

Lukitukset alkavat perjantaina klo. 14.00, ja kestänevät 3 viikkoa. 


12. Tuore gallup kertoo karua tekstiään: 


Likud saa sen mukaan 30 edustajaa Knessetiin; Jamina 22; Yesh Atid 18; arabien Yhteislista 12, SiniValkoinen 8; Israel Beitenu 8; Meretz 8, Shas 7 ja UTJ 7 edustajaa. 


46 % kansasta katsoo, että lukitus on tilapäinen helpotus, 41 % ei auta ollenkaan. 

58 % kansasta katsoo, että pääministeri on epäonnistunut, 21 % ei ole niin varma ja vain12 % on tyytyväinen Netanyahuun. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287459, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 22 -35; Tiberias 25 -40; Suolameri 22 -35; Eilat 30 -43 +C-astetta; huomenna on vielä hellettä, sen jälkeen alkaa helpottaa. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021