TIISTAI 15.09.2020

 TIISTAI 15.09.2020

01. 700 henkilön arvioidaan osallistuvan tänään tiistaina 15.09. Washingtonissa pidettävään tilaisuuteen, jossa Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu allekirjoittaa ”rauhansopimuksen” UAE:n ja Bahrainin kanssa, vaikka Israel ei ole sotinut noita maita vastaan. 


Pääministeri Netanyahu lensi Sara vaimonsa kanssa tilaisuuteen, mitä opposition edustajat moittivat tarpeettomaksi, koska UAE:ta ja Bahrainia edustavat ulko-ministerit. Israel solmi rauhansopimuksen Egyptin kanssa 1979 ja Jordanian kanssa 1994. Ne ovat kylmiä sopimuksia; kansaa ei ole opetettu rauhaan.  


Netanyahun tarkoituksena oli käydä samalla diplomaattisia keskusteluja paikalla olevien kansanjohtajien kanssa. EU:sta vain Unkari lähetti edustajan tilaisuuteen.

Tilaisuuden järjestäjät vakuuttavat, että tiettyä etäisyysvaadetta voidaan yrittää noudattaa, mutta kasvomaskeja ei vaadita. Saahan siten parempia kuvia lehtiin. 


Ennen seremoniaa Netanyahu tapaa USA:n presidentti Trumpin Valkoissessa Talossa. Trumpilla oli keskeinen osa normalisoinnin saamiseksi Israelin ja kahden muslimimaan välille. Bahrain on shia-enemmistöinen maa. 


ArabiEmiirikuntien Liittoa (UAE) edustaa ulkoministeri Abdullah binZayed Al-Nahyan, ja Bahrainia ulkoministeri Abdullatif bin Rashid  Al-Zayani. 


Trumpin hallituksen edustajat työskentelevät saadakseen muittenkin arabi-maitten edustajia osallistumaan normalisointitilaisuuteen, mikä vahvistaisi kasvavaa normalisointitrendiä Israelin ja useiden maiden välillä. 

Oman on luultavasti seuraava maa, joka seuraa UAE:n ja Bahrainin esimerkkiä.


Netanyahu painotti, että allekirjoitusdokumentti, jota ei ole julkistettu, on sittenkin vain esitys, kunnes se ratifioidaan Israelin Knessetissä ja arabimaiden vastaavissa elimissä.


”Ponnistelimme tämän hyväksi monta vuotta” sanoi Netanyahu. ”Tämä tilanne toteutuu huomenna. Se on massiivinen käännekohta Israelin historiassa, kuten myös Lähi-Idän historiassa. Se tekee valtavan positiivisen vaikutuksen israelilaisiin” hän sanoi lisäten: ”Saamani vaikutelman mukaan muita kansoja tulee seuraamaan normalisointitoimia”. 

https://www.timesofisrael.com/1000-to-attend-white-house-peace-pact-signing-netanyahu-to-meet-trump-first/#gs.fmf9en, 


02. Virallinen seremonia alkaa Valkoisen Talon nurmikolla 12.00 pm. (19.00 Israelin aikaa), paikassa, jossa tapahtui Oslon traagisten sopimusten allekirjoitustilaisuus 13. syyskuuta 1993. Tätä seuraavat johtajien puheet ja kansallishymnit. 

Sen jälkeen korkeat vieraat nauttivat yhteisen päivällisen.


TV-12 mukaan tilaisuudessa on mukana useita USA:n tunnettuja poliitikkoja ja virkailijoita, mm. Nikki Halley, miljardööri Ron Lauder, entinen Englannin pääministeri Tony Blair ja muita. 


Israelin YK:n ja Washingtonin lähettilään Gilad Erdanin läsnäolo on epävarma.  


Sopimustekstiä ei ole vielä julkistettu. Netanyahu allekirjoittaa ”rauhansopimuksen” UAE:n ja ”rauhan julistuksen” Bahrainin kanssa. 

Edellisellä on kansainvälisesti sitova asema, toinen on pelkästään yhteinen julistus rauhanomaisista pyrkimyksistä. 


Rauhansopimukset Jordanian ja Egyptin kanssa lopettivat sotatilan; UAE ja Bahrain eivät ole edes muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa. 


Israelilainen virkailija sanoi, että sopimusten arkaluonteisuuden vuoksi tekstiä ei haluttu julkistaa ennen aikaansa, ei edes Knessetin jäsenille.


”Tämä on standardi proseduuri: Ensin allekirjoitetaan, sitten sopimusta käsitellään hallituksessa, ja vasta sen jälkeen Knessetissä” hän selitti.

Sopimustekstien allekirjoittamisen uskotaan kiihdyttävän Israelin ja näiden kahden arabimaan välistä kanssakäymistä. 


UAE:n nuoriso etenkin odottaa mielenkiinnolla tutustumista tuohon outoon maahan ja sen outoon kansaan, jotka ovat jatkuvasti median etusivun uutisissa.

Kansallisen TurvallisuusNeuvoston johtaja Mir Ben Shabbat kävi viime viikolla hiomassa joitakin epäselviä sopimuskohtia Abu Dhabissa.


Odottava kakkospääministeri Benny Gantz sanoi TV-13 uutisissa lukeneensa sopimustekstin, jota hän luonnehti ammatillisesti laadituksi ulkoministeriön toimesta, ”se on sopimus rauha rauhaa vastaan” hän sanoi. 


Gantz oli ollut yhteydessä UAE:n ulkoministerin Abdulla bin Hassan al-Nuaimin kanssa toivottaen hänet tervetulleeksi Israeliin, eikä ollut pahoittanut mieltään, ettei häntä ollut kutsuttu mukaan Washingtonin tilaisuuteen. 

https://www.timesofisrael.com/1000-to-attend-white-house-peace-pact-signing-netanyahu-to-meet-trump-first/#gs.fmj2se, 


03. Israelin delegaatio Washingtonissa ylläpitää tiukkoja sääntöjä mukaan lukien vaatimus pienryhmistä, ja pysytteleminen hotellissa, ettei heidän tarvitse joutua karanteeniin palattuaan Yhdysvalloista.


Tämä perustuu Terveysministeriön sääntöön, joka pakottaa jokaisen ulkomaalta palanneen henkilön 14 päivän karanteeniin, poikkeuksena ovat ns. vihreät maat, joissa koronavirusepidemia on vähäinen. USA ei kuulu niihin. 


Netanyahun korkea neuvonantaja Reuven Azar ei voinut vastustaa kiusausta, vaan lähti lenkille Washingtonin hotellistaan. Voiko tuollaiseen neuvonantajaan luottaa, joka itse rikkoo sääntöjä? Delegaation toinen jäsen vakuutti koronavirus-sääntöjen tiukkaa noudattamisen tärkeyttä, kuten hebreankielinen media raportoi. 

https://www.timesofisrael.com/adviser-to-netanyahu-violates-delegations-coronavirus-regulations-in-us/#gs.fmiid9, 


04. Bahrainin sisäministeri Rashid bin Abdullah Al-Khalifa sanoi sopimuksesta Israelin kanssa: ”Suhteiden normalisointi Israelin kanssa suojelee Bahrainin intressejä ja vahvistaa sen strategista kumppanuutta USA:n kanssa Iranin laajentumisuhan alla” lisäten:


”Se ei tarkoita palestiinalaisten asian hylkäämistä; se vahvistaa Bahrainin turvallisuutta ja sen talouden tasapainoa”.


”Iran on valinnut käyttäytymisen dominoivalla tavalla useissa muodoissaan ja on tullut alituiseksi uhkaksi, mikä vaarantaa sisäisen turvallisuuden”. 


 Bahrain on pieni (Persianlahden) Gulfmaa, USA:n 5. laivaston kotisatama, jota johtaa sunnimuslimi Al-Khalifa perhe. Hänen hallituksensa syyttää Irania, jota johtaa shia-muslimien mullah-hallitus, Bahrainin aseman horjuttamisesta. 


Se on kärsinyt Iranin jatkuvasta häirinnästä 2011 epäonnistuneen kapinyrityksen jälkeen. Toinen häiriötekijä on valtion velkataakka, jota se pyrkii poistamaan. 


Manaman hallitus pelastettiin pankkikriisiltä v. 2018 rikkaitten naapurimaitten myöntämällä 10 miljardin USD avustuspaketilla. IMF arvioi Bahrainin finanssi-vajauksen nousevan 15.7 %:in bruttokansantulosta 2019-vuoden 10.6 %:sta. 


Israelin ja UAE:n puolustusministerit keskustelivat puhelimessa maanantaina, ja toiset ministerit keskustelivat yhteisistä talousongelmista. 

https://www.jpost.com/middle-east/israel-deal-protects-bahrains-interests-amid-iran-threat-minister-says-642308, 


05. Pääministeri Netanyahu joutuu kotiin palattuaan vastaamaan ikäviin kysymyksiin, joista yksi on Juudeaan ja Samariaan lupaamansa itsenäisyys, joka nyt näyttää siirtyneen ainakin vuoteen 2024, kuten USA:n virkailijat sanovat. 


Toiseksi Meretzin johtaja Nitzan Horowitz syyttää virallisiin lähteisiin viitaten, että Netanyahu suostui jäädyttämään rakentamistoimet Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ehtona suhteitten normalisoinnille UAE:n ja Bahrainin kanssa. 


Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat sanovat, ettei helmikuun jälkeen ole hyväksytty tai edistetty yhtään uutta rakennuskohdetta. 

Horowitz sanoi hyväksyvänsä normalisoinnit, mutta hän ei voi ymmärtää, miksi niistä ei voida puhua julkisuudessa ilman verukkeita? 


Toiseksi Horowitz syyttää Bibiä, ettei hän Obaman ajan jälkeen ole kutsunut Juudean ja Samarian Korkeaa Suunnittelukomiteaa laatimaan Juudeaa ja Samariaa koskevaa yleiskaavaa, minkä johdosta ei ole myöskään rakennuslupia. 


Bezalel Smotrich vaati Bibiä ”julkistamaan sopimukset Juudeaa ja Samariaa koskevilta osiltaan hiljentääkseen Horowitzin ja muut arvostelijat, ettei hän tee rauhaa juutalaisen maan luovuttamista ja jäädyttämistä vastaan”. 

https://www.jpost.com/middle-east/netanyahu-promised-settlement-freeze-for-uae-bahrain-deals-meretz-head-642236, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287301,



06. PA:n pääministeri Mohammed Shtayeh vaati maanantaina ”kaikkia arabimaita boikotoimaan tiistaiksi sovittujen normalisointisopimusten allekirjoitus-tilaisuutta UAE:n ja Bahrainin kanssa”. 


Shtayeh kutsui tiistaipäivää ”mustaksi päiväksi arabikansan historiassa. Tämä päivä tullaan lisäämään palestiinalaiseen kalenteriin tuskan päivänä”. 


Hän vaati arabimaita ”hylkäämään aiotut normalisointisopimukset Israelin kanssa, koska se vahingoittaa arabien arvokkuutta; huomenna arabien v. 2002 rauhanaloite on kuollut, kuten myös arabien solidaarisuus”. 


Hän syytti Gulfmaita ”Palestiinan, al-Aqsa moskeijan ja Jerusalemin asioitten pettämisestä, puukottaen palestiinalaisia selkään”. 

https://www.jpost.com/middle-east/palestinian-authority-calls-for-arab-state-boycott-of-signing-ceremony-642254, https://www.ynetnews.com/magazine/article/rJ1dLgANw, 


07. POLITICO julkisti maanantaina raportin, jonka mukaan Iran suunnittelee USA:n EteläAfrikan lähettilään teloittamista kostoksi USA:n eliminoitua Iranin tehokkaimman sotilasjohtajan Qassam Soleimanin, joka johti Iranin vallan-kumouskaartia. 


Politico viittaa USA:n useisiin tiedustelulähteisiin ja CIA;b globaaliin uhka-dokumenttiin, joiden perusteella Iran suunnittelee tammikuussa teloitetun Soleimanin kostamista iskemällä USA:n EteläAfrikan lähettilästä vastaan.

https://www.jpost.com/middle-east/iran-news/cia-iran-seeks-to-assassinate-us-ambassador-to-south-africa-report-642195, 


08. Presidentti Trump vastasi siihen: ”Iranin hyökkäykseen Yhdysvaltoja vastaan tullaan vastaamaan tuhat kertaisella voimalla”. 


USA:n lähettiläs Lana Mark (66) muutti asemapaikkaansa viime lokakuussa. Hänelle on ilmoitettu ilmeinen uhka, joka on myös CIA:n globaalissa tiedusteluarviossa. 

https://www.jpost.com/middle-east/trump-attack-by-iran-against-us-will-be-met-with-response-1000x-greater-642330, 


09. Terveysministeriön laatimat ja hallituksen hyväksymät rajoitteet (lukitukset) Israelin korkeasti pyhien päivien ajaksi ovat pääosin seuraavat: 


- rajoitteet alkavat 18.09. klo 14.00 ja kestävät 11.10.2020 saakka.

- Matkustus yli 500 m kodista on kielletty, 

- Kokoontumiset sallitaan alle 10 henkilölle sisällä, ulkona 20, 

- Opetusjärjestelmä erityisopetusta lukuun ottamatta on keskeytetty,

- Kauko-opetus on sallittu missä se on mahdollista,

- Julkinen sektori toimii rajoitetulla kapasiteetilla,

- Yksityissektori toimii tavallisten Purple Ribbon ohjeitten mukaan,

- Rokoustilaisuudet sisä - ja ulkotiloissa sallitaan erityisohjeitten mukaan,

- Ravintolat ovat suljetut, toimituspalvelut sallitaan, 

- Kaikki massapalveluja tarjoavat laitokset on suljettu (turismi ja vapaa-aika),

- Tärkeät palvelut pysyvät auki. Sellaisia ovat ruokaa ja lääkkeitä tarjoavat, optikot, hygienian parissa toimivat, taloustarvikkeita tarjoavat, tietoliikenteen tuotteet sekä lääkintävälineet.  

- Lentokentät toimivat aiemmin sovittujen matkojen yhteydessä, ihmiset voivat sääntöjen puitteissa harjoittaa liikuntaa tarpeittensa mukaan. 

https://www.jpost.com/israel-news/what-are-the-high-holy-days-coronavirus-restrictions-in-israel-642178, 


10. Israelissa testattiin korkein päiväkohtainen tartuntamäärä 4 812 positiivista tapausta. TM ilmoittaa, että myös sairaalaan joutuneitten COVID19 potilaitten ennätys rikottiin, eli 1 145 potilasta /päivä. 


Koronakenraali Ronne  Gamzu sanoo: Sairaitten todellinen määrä on suurempi kuin viralliset luvut osoittavat. 

https://www.ynetnews.com/article/rJfkvk04w, 

https://www.ynetnews.com/article/ryxj1111pND, 


11. 2 500 Umaniin Ukrainassa pyrkivää Breslov juutalaista joutuivat pysähtymään Belaruksen rajalle Ukrainan kieltäydyttyä päästämästä heitä läpi. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287294,


12. Jared Kushner antoi Bahrainin kuninkaalle Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa Tora-käärön Bahrainin pääkaupungissa Manamassa sijaitsevaa synagogaa varten. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287281, 


Nahariyan ja Jerusalemin sairaalat ilmoittivat, etteivät ne voi ottaa enää koronavirus-potilaita, koska osastot ovat täynnä. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287290,


13. Keskiyöstä lähtien 2984 henkilöä testattiin positiivisiksi, 10 % 30 000 testatusta,

 https://www.ynetnews.com/article/BkuKzEaVD, 


14. IAF:n isku Hizbullahin asemiin Syyriassa surmasi 10 Iranin tukemaa pyssymiestä, raportoi Libanonin media. 

https://www.ynetnews.com/article/BySTrk6ND,


15. Puolustusteollisuus antoi puolustusministerille ja pääministerille laatimansa suunnitelman, jonka tarkoituksena oli edistää puolustusteollisuuden talouden kasvua, mutta suunnitelma pölyttyy jossain hyllyllä ilman toimenpiteitä.

 https://www.ynetnews.com/article/SyDqHJSNP,


16. Iranilla on 1 044 aktiivista sentrifugia FORDO:n maanalaisissa tiloissa. 

https://www.ynetnews.com/article/HkjrqtnND, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 20 -32; Tiberias 24 -39; Suolameri 33 -42; Eilat 30 -42 +C-astetta, helle- sää jatkuu ainakin sunnuntaihin saakka, jolloin lämpötilat ovat alle 30 astetta. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021