Sunnuntai 13.09.2020

 SUNNUNTAI 13.09.2020


01. Hallituksen päätös uusista täydellisistä lukituksista on herättänyt Balfourinkadun mielenosoittajien keskuudessa ja suuressa osassa muuta kansaa - mukaan lukien liike-maailman edustajat – kapinamieltä varoituksella, että lukituspäätöksiä tullaan tarkoituksellisesti rikkomaan. 


Liikemaailman korkeat johtavat antoivat pääministeri Benyamin Netanyahulle varoituksen, että kansallinen lukitus tulee olemaan katastrofaalinen paikalliselle talouselämälle useiden liikemaailman edustajien uhatessa haastaa lukitus-päätökset ja pitää liikkeensä auki joka tapauksessa. 


Israel Manufacturers Association ja Chamber of Commers yhdessä muiden liikemaailman edustajien kanssa kirjoittivat pääministerille kirjeen, jossa ne varoittavat, että uusi lukitus voisi aiheuttaa uusia lomautuksia ja tuottaa ”taloudellisen koronaviruksen”, jonka seuraukset tulisivat olemaan paljon tuhoisammat kuin ”lääkinnällisen COVID19” aiheuttamat, varoittaen, että sen taloudelle aiheuttama tuho tuntuisi vuosikymmenen ajan.  


”Suunnitellut toimenpiteet aiheuttavat tarpeettomia hengenvaarallisia haavoja  liikemaailmalle, eikä maan taloutta saa sulkea” ne kirjoittavat. ”Meidän tulee oppia elämään koronaviruksen kanssa samalla säilyttäen terveyssäännöt ja voimalliset toimet niiden toteuttamiseksi käytännössä”. 


TV-12 raportoi, että sadat elleivät tuhannet liikkeiden omistajat tulisivat kieltäytymään toteuttamasta lukitusohjeita kestääkseen taloudellisen paineen, mikä aiheutuisi liikkeiden sulkemisesta. ”Etenkin loma-ajat ovat kriittisiä esim. ravintoloille, sillä jokainen shekeli on tärkeä ja ihmiset taistelevat työstä”. 


Tunnettu ravintoloitsija Tomer Mor kertoi uutisverkostolle, että hallituksen lupaama korvaus on merkityksetön: ”Useita kuukausia tulee kulumaan aiheutetun vahingon ja luvattujen korvausten välillä; useat liikkeet joutuisivat konkurssitilaan ennen niiden saapumista”. 


Voimistelulaitosyhdistyksen edustaja sanoi useiden liikkeiden jatkavan toimintaansa kiellosta huolimatta voidakseen pitää ne hengissä. 

”Emme tule selviytymään ilman yhteistyötä hallituksen kanssa. Emme tule lopettamaan toimintaamme, vaan tulemme pitämään toimipisteemme auki yhdessä ravintolatoimen veljiemme kanssa” hän sanoi. 

https://www.timesofisrael.com/business-leaders-warn-netanyahu-against-lockdown-amid-threats-to-defy-closure/#gs.fzqzqn, 

https://www.timesofisrael.com/in-last-major-rally-before-lockdown-anti-pm-activists-joined-by-business-owners/#gs.fzp3fn, 

https://www.timesofisrael.com/business-leaders-warn-netanyahu-against-lockdown-amid-threats-to-defy-closure/#gs.fzp46s,


02. Terveysministeriön suunnitelmat kansallisesta lukituksesta aiheutti välittömät voimalliset vastareaktiot hallituksen ministerien taholta toisten pyrkiessä hillitsemään hyökyaaltoa. 


Yksi nimeltä mainitsematon ministeri kutsui lukitussuunnitelmia ”mielettömiksi”. 

Useat hallituksen ministeri esittivät mielipiteensä anonyymisti lisäten, ”etteivät he tule hyväksymään niitä esitetyssä muodossa syntyneen yleisen vastustuksen ja liikemaailmalle aiheutetun vahingon johdosta”, kuten TV-12 raportoi. 

https://www.timesofisrael.com/health-ministry-plan-sees-schools-shut-wednesday-lockdown-begin-6-a-m-friday/#gs.fzp6yn, 


03. Israelissa koronavirus tartuntojen määrä ylitti 150 000 tapausta, kuolleitten määrän ylittäessä 1 100 potilasta. 


Perjantaina raportoitiin 3 962 tartuntaa; lähes 500 vakavaa tapausta; sekä lähes miljoona ihmistä on asetettu karanteeniin heinäkuun1. päivästä lähtien. 

Lauantaina 22.00 testattiin lisäksi 2 397 positiivista tapausta. 


Testattujen määräoli pandemian alusta lähtien 152 722, niistä 38 119 aktiivisia. 

10 ihmistä kuoli nostaen kuolleiden lukumääräksi 1 103 tapausta. 

Perjantaina testattiin 43 377 ihmistä, kuten edellisen viikon päivinä. 


Terveysministeriön data kertoi lauantaina, että 978 000 ihmistä oli asetettu karanteeniin heinäkuun 1.päivästä lähtien. 

TV-12 raportoi, että Terveysministeriön virkailijat haluavat muuttaa kriteereitä positiivisista diagnosista, koska käytetty PCR testaus on sensitiivinen ja usein antaa vääriä positiivia tuloksia. 

https://www.timesofisrael.com/israels-coronavirus-case-count-passes-150000-deaths-cross-1100/#gs.fzsq7q, 


04. Hallitus tulee äänestämään sunnuntaina Terveysministeriön lukitus-suunnitelmista korkeasti pyhien päivien ajaksi.


Päätöksessä tullaan käsittelemään erityisesti opetusalaa, rukoustilaisuuksia ja lentomatkustajia koskevista kysymyksistä.

Hallituksen tulee päättää maan lukituksesta ainakin 2 viikon ajaksi, alkaen 18. syyskuuta, mikä maksaa maalle 20 miljardia NIS. 


Seuraamani JP:n artikkelin laatija otaksuu, että ennen lukituksen toimenpiteitä tullaan käydä lukuisia neuvotteluja ja poikkeamia täydellisestä lukituksesta. Toiset asiantuntijat pitävät lukituksia tehottomina, ja niiden psykologista vaikutusta kansaan arvaamattoman tuhoisina, kuten myös taloudelle.


”Niiden aiheuttama kustannus on korkea ja lukitusten loputtua palaamme lähtöruutuumme paljon köyhempinä ja jakaantuneempana kansana”.

Tätä mieltä on tri Eyal Leshem, Matkustuslääkinnän ja Trooppisten Sairauksien Keskuksen johtaja Sheban Sairaalassa. 

”Kansan pakottaminen jäämään pois työstä ei ole tieteen antama ohje”. 

 https://www.jpost.com/israel-news/govt-to-vote-on-final-plans-for-high-holiday-lockdown-sunday-642057, 


05. Jerusalemin Suuri Synagoga antautuu ensimmäistä kertaa ulkonaisen paineen vuoksi ja sulkee ovensa korkeasti pyhien päivien ajaksi. 


Jerusalemin Suuren Synagogan sunnuntaina antamassa lausunnossa todetaan, että ”useiden vaihtoehtojen joukosta valittiin vaihtoehto, jolla jokaisen tilaisuuksiin osallistuneen henkilökohtainen turvallisuus pysytään turvaamaan”. 

https://www.jpost.com/israel-news/jerusalems-great-synagogue-to-be-closed-for-high-holy-days-for-first-time-642075, 

https://www.jpost.com/israel-news/coronavirus-what-will-proposed-closure-look-like-642060,


06. Bahrain ilmoitti hyväksyneensä suhteittensa normalisoimisesta Israelin kanssa ja lähettää delegaationsa Washingtoniin tiistaiksi 16.09.2020 tilaisuuteen jossa allekirjoitetaan viralliset dokumentit rauhasta Israelin ja UAE:n sekä ilmeisesti erikseen tiistaina Bahrainin edustajien välille. 


Israelin delegaatiota johtaa pääministeri Benyamin Netanyahu, jonka osallistumista koronavirus pandemian ollessa pahimmillaan on kritisoitu hyvinkin kärjekkäästi opposition taholta, kuten myös Bibin vaatimusta yksityiskoneesta koronavirusleviämisen pelossa, minkä hän myöhemmin peruutti. 


Israelin viranomaiset esittivät välittömän vaatimuksen avata Israelin lähetystö Bahrainissa ensi tilassa. 

Trump esitti toivomuksen, että Marokko seuraisi Saudi Arabian esimerkkiä ja avaisi edestakaiset turistilennot Israelista Marokkoon.  

https://www.jpost.com/israel-news/trump-expected-to-announce-historic-bahrain-israel-normalization-agreement-641961, 


07. Nave Dromi kirjoittaa JP:n julkaisemassa artikkelissaan, ettei ole sattuma, että Israelin ja UAE:n välistä sopimusta kutsutaan myös nimellä Abraham Accords (Abrahamin sopimukset). 


Patriarkka Abraham, jonka Israelin Jumala kutsui Kaldean Urista luopumaan maastaan, suvustaan ja isänsä perheestä ja matkustamaan maahan, jonka Hän Abrahamille osoittaisi. 


Sekä muslimit että juutalaiset uskovat, että Abraham oli vähällä uhrata oman poikansa, vain siitä ollaan eri mieltä, kumpaa Abrahamin kahdesta pojasta käsky koski, Isakia vaiko Ismailia; juutalaisuudessa poika oli Isak, islamissa Ismail, joka syntyi ensimmäisenä.  


Nave Dromi nostaa esiin Jesajan saaman ilmoituksen, jossa puhutaan ensin ”muukalaisista, joilla on myös oikeus rukoilla Temppelivuorella”.


”Ne myös Minä tuon Pyhälle Vuorelleni ja ilahdutan heitä rukoushuoneessani ja heidän poltto- ja teurasuhrinsa ovat otolliset Minun alttarillani, sillä Minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi”.(Jes56:6 -7) 


Dromi esittää, että ehkä on aikaista puhua Jesajan saaman ilmoituksen toteutumisesta aikanamme, mutta käytännössä kehitys Lähi-Idässä on saanut uutta vauhtia profeettain saamien ilmoitusten toteutuessa silmiemme edessä, riippumatta siitä, uskommeko me niihin vai emme. 


Israelin Jumalalla on oma aikansa ja aikajaksonsa, jotka toteutuvat Hänen määräämänään aikana ja aikajaksona. (Apt 1:6 -8) 


Dromi viittaa ”harmoniaan, jossa ei haluta rikkoa oikeuksia ja vapautta toiselta”. Mutta Herra Jumala ilmoittaa Sanassaan, että Hän valitsi Temppelivuoren paikaksi, jonne Hänen temppelinä rakennetaan. Vuori on Hänen. 


Oli juutalaisten suuri virhe antaa Temppelivuori muslimeille 1967 voittoisan sodan jälkeen, eikä pitää edes juutalaisten oikeutta rukoilla Vuorella. 

Vuoren omistusoikeus kuuluu Jumalan päätöksen mukaan Jaakobin jälkeläisille ikuisena perintöoikeutena, kuten koko Luvattu Maa Egyptin purosta Suureen Eufratvirtaan, ja Jordanin vuorilta Välimereen. Tämä on perusta, jolta kysymystä omistusoikeudesta Temppelivuoreen ja Jerusalemiin voidaan käsitellä. 


Rukousoikeus Temppelivuorella tuli ilmi PA/PLO:n kiellettyä UAE:n edustajien oikeudesta rukoilla Al-Aqsa moskeijassa Vuorella, ja Vuoren imaami jopa antoi uskonnollisen päätöksen, waqfan, jolla asia sinetöitiin, PA jätettiin sopimuksen ulkopuolelle omasta tahdostaan. 


PA/PLO käyttäytyy ikään kuin se omistaisi Temppelivuoren, vaikka sillä on vain päivärutiinin hoito-oikeus Vuorella.  


Onko todella tullut aika, jolloin normalisoidaan myös Jerusalemin Temppelivuori? Ja juutalaiset ja arabit hyväksyvät toisensa serkuksina?

https://www.jpost.com/opinion/its-time-to-normalize-the-temple-mount-642055, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287130,



08. Terveysministeriön esittämä lukitus korkeasti pyhien päivien aikana ei näytä saavan hallituksen ministerien hyväksyntää. 


Yaakov Litzman uhkasi erota hallituksesta, jos lukituspäätös koskee myös Rosh HaShana (Uusi vuosi), eikä hän ole yksin vastustamassa lukitusta, raportoi TV-12. 


Hallituksen tulee tehdä päätös ennen pääministeri Netanyahun johtaman delegaation matkaa Washingtoniin osallistuakseen Israelin ja UAE:n ja mahdollisesi Israelin ja Barainin välisen Abrahamin sopimuksen allekirjoitus-tilaisuuteen.


Terveysministeri Yuli Edelstein esiintyy hyvin kovana: ”Allekirjoitin esityksen, jonka esittelen hallitukselle ja sanon yksiselitteisesti: siitä ei voida keskustella”. Hän pelkää, että ”jos alamme neuvotella tästä tai toisesta alueesta, se romuttaa koko sopimuksen ja terveydenhoito-järjestelmän”. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287120, 


09. Israelin Itsenäisyysliike, jolla tarkoitetaan Israelin lain ja oikeuden ulottamista Juudeaan ja Samariaan, aktivistit varoittavat ministereitä, jotka ovat ”normalisoinnin huumassa hyväksymässä kaiken heille esitetyn”, että varoisivat suostumasta Palestiinan valtion perustamiseen - jota UAE tukee - sekä rakennuskieltoon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöille. 


Aikapulan vuoksi kukaan israelilaisista ei ole nähnyt sopimusta, - ehkä Bibiä lukuun ottamatta - jonka Netanyahun on tarkoitus allekirjoittaa tiistaina Washingtonissa UAE:n ja ehkä Bahrainin kanssa. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287128, 


10. Egypti hyväksyy Israelin ja muutaman arabimaan välille solmitun normalisointi-sopimuksen, mutta Iran sekä PA/PLO ovat enemmän kuin käärmeissään nähdessään johtajatason henkilöittensä menettävän taloudellisesti erittäin tuottavan tulolähteen UAE:n sopimuksen myötä. 


PA/PLO:n johtajat syyttävät UAE:n ja Bahrainin hallitsijoita petoksesta, mitä arabimaailmassa pidetään kuolemantuomioon verrattavana syntinä. Kysymys on heimon kunniasta, jonka menetystä pidetään kuolemaakin pahempana.

https://www.debka.com/mivzak/egypt-praises-iran-palestinians-slam-bahrain-over-israel-ties/, 


11. Yamina-puolue on netonnut runsain määrin Israelin poliittisen epävarmuuden ja COVID19 pandemian kourissa. Se saisi 20 -21 edustajaa Knessetiin, jos vaalit pidettäisiin nyt. Likud saisi 31 (36) edustaja, Yesh Atid –Telem 13 (16) ; Arabilista 17 (15) ; Meretz 5; SiniValkoinen 10 (15); UTJ 7; Shas 9; Israel Beitenu 8 (7).  


Likudin johtama oikeisto saisi 67 (58) edustajan turvallisen enemmistön. Vasemmisto + arabi-blokki 45 (55)edustajaa Knessetiin.  

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/287046, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 22 – 32; Tiberias 24 -38; Suolameri 34 -40: Eilat 31 -41 +C-astetta, aurinkoista, lämpenevää torstaisin saakka. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021