Torstai 03.09.2020

 TORSTAI 03.09.2020

01. Israelissa positiivisiksi testattujen määrä ylitti ensi kerran 3 000/päivä. 


Koronavirus kabinetti kokoontuu keskustelemaan, miten tähän suhtaudutaan; terveysviranomiaset varoittavat, ettei näytä olevan muuta mahdollisuutta kuin määrätä maahan uusia tuskallisia rajoitteita uuden hyppäyksen rajoittamiseksi. 


Edelstein sanoo kannattavansa lukituksen käyttämistä siellä, missä virus on aloittanut uuden hyökkäyksen. 


Ultraortodoksien johtava rabbi Chaim Kanievsky kehottaa yeshiva oppilaita kieltäytymään COVID19 testeistä. ”Se tuhlaa Toran opiskeluun käytettävää aikaa, ja voi lähettää toisia karanteeniin”.

Koronatsaari Gamzu sanoo: ”Tämän kaltaiset lausunnot vaarantavat ultraortodoksien yhteisöä”. 

https://www.timesofisrael.com/top-ultra-orthodox-rabbi-says-yeshiva-students-shouldnt-take-covid-19-tests/, 

Jotkut koulut aloittivat toimintansa Beitar Illitissä, joka kuuluu ”punaisiin alueisiin”. Lasten vanhemmat sanovat virkailijoiden vakuuttavan koulujen avaamisesta. Kaksi koulua suljettiin ensimmäisenä koulupäivänä uusiutuneitten koronavirustapausten vuoksi. Asukkaat ovat pääosin ortodokseja. 

https://www.timesofisrael.com/schools-open-in-red-zone-beitar-illit-despite-ban/,

   

02. USA:n Tautienvalvonnan ja -estämisen Keskus (CDC) kehottaa valtion terveys-viranomaisia valmistautumaan potentiaalisen koronavirus rokotteen suorittamiseen korkeanriskin ryhmille lokakuun ja marraskuun vaihteessa, kerrotaan julkaistuissa dokumenteissa keskiviikkona. 


Aikamäärällä voi olla vaikutusta presidentin vaaleihin lokakuun alussa, ja etenkin presidentti Donald Trumpin uudelleen valintaan, koska hallitus on asettanut huomattavia summia Federaation varoja rokotteen kehittämiseksi. 


NEW YORK TIMES (NYT) raportoi aiemmin CDC:n ottaneen yhteyttä kaikkien 50 osavaltion viranomaisiin ja 5 laajaan kaupunkiin antaen niille dokumentit. Tarttuvien tautien asiantuntija Anthony Fauci sanoi keskiviikkona MSNBC:lle, että rokotteiden testien ollessa käynnissä, heillä voi olla tarpeeksi testituloksia tietääkseen lokakuussa tai marraskuussa, mikä niistä on vaaraton mutta tehokas.  

https://www.timesofisrael.com/schools-open-in-red-zone-beitar-illit-despite-ban/, 


03. Tsekit raportoivat uusien koronavirustartuntojen nousseen 650 tapaukseen/p, mikä on korkein tasavallassa mitattu pandemian tultua maahan maaliskuussa. 


COVID19 tartuntatapausten määrä on kaikkiaan 25 773; asukkaita on 10.7 miljoonaa. 

https://www.jpost.com/breaking-news/czechs-report-highest-daily-number-of-covid-19-cases-since-pandemic-start-640925, 


04. Intia raportoi torstaina koronavirustartuntojen nousseen ennätys-korkealle/

päivä, eli 83 883 positiivista tapausta, nostaen kokonaisamäärän 3.85 miljoonaan, millä se pudottaa Brasilian kakkoseksi 100 000 tapauksella, kuten Terveys-ministeriön keräämä materiaali osoittaa. 


Intia on johtanut päiväkohtaisten tartuntojen määrässä lähes vuoden ajan, vaikka kuolleisuus on pysynyt suhteellisen matalana. Ministeriön mukaan COVID19 potilaita on kuollut 1 043/päivä, nostaen kokonaismääräksi 67 376. 

https://www.jpost.com/breaking-news/india-reports-record-daily-jump-of-83883-coronavirus-infections-640917, 


05. UAE:n kruununprinssi Mohamed bin Zayed haluaa matkustaa Jerusalemiin osoittaakseen konkreettisesti tukensa ”kaiken kattavalle rauhalle” Israelin kanssa, kertoi korkea UAE:n virkailija All Arab News uutistoimistolle. 


Kruununprinssin halu käydä tutustumassa Israelin pääkaupunkiin, josta paljon puhutaan julkisuudessa, mutta jonka tuntemus on hatara, painottaa Israelin ja UAE:n välisen rauhansopimuksen historiallisuutta vihjaten, etteivät vain Persian Gulfmaat halua rauhantilan kansojen välille, vaan ”lämmin rauha” jonkin-asteisesta keskinäisestä yhteistoiminnasta, jota ei voitu edes kuvitella Lähi-Idässä vuosikymmenien ajan, on jopa etsitty ja haluttu. 


UAE:n Puolustus-, Sisä- ja Ulkomaan asioitten komitean puheenjohtaja Federaation Kansallis-Neuvostossa Tri Ali Rashid al-Nuaimi selitti kruununprinssin strategiaa All Arab News toimittajalle näin: ”Kruununprinssi on kaukokatseinen, näkyjä näkevä henkilö, ja hänellä on rohkeutta tehdä kovia päätöksiä”. 


”Hän uskoo, että kansana UAE:n tulee toimia äärimmäisyyden vastaisesti alueella ja maailmassa. Voidakseen saavuttaa sen, meidän tulee edistää rauhaa, ja etsiä kumppania, joka uskoo rauhaan. Kuten ymmärrät, jos haluat rauhaa alueella, sinun on ensin muodostettava rauha Israelin kanssa. Se on ensi askel. Se on voimakas viesti”. 

”UAE:n antama viesti on kattava: On tunnustettava, että Lähi-Itä on monien kansojen koti, joilla kaikilla on laillinen oikeus asua siellä: ”Juutalaiset, ja Kristityt – heidän juurensa ovat täällä ja tällä alueella. He kuuluvat tänne” Nuaimi sanoi. 


Nuaimi selitti edelleen, että ”jatkuva vastakohtaisuus ei tuo muuta kuin vaikeuksia konfliktin kummallekin osapuolelle”. 

”Israelin ja UAE:n välien normalisoimissopimuksen kruunu on siten: Yhteistyö, sietokyky, hyväksyntä ja erilaisuus alueen sisällä, joka tähän saakka on puuttunut heidän kertomuksistaan ”. 


”Siksi me uskomme viestiimme” al-Nuaimi sanoi. ”Se on rauhan viesti, eikä poliittinen sopimus. Se on sopimus yhteisolosta, kansojen välinen sopimus. Se ei ole vain hallituksia koskeva. Uskomme UAE:n kansa ja samoin Israelin kansan olevan valmis tulemaan yhteen luodaksemme paremman tulevaisuuden kummallekin kansalle ja koko alueelle”. 


”Toimikaamme yhdessä viedäksemme rauhan viestin maailmalle”.   

Israelin ja USA:n virkailijoita lensi EL AL matkustajakoneella Abu Dhabiin tavatakseen UAE:n virkailijoita ystävyydellä ja voidakseen keskustella muista sopimukseen kuuluvista kysymyksistä. 


UAE:n virkailijoita lentää puolestaan Yhdysvaltoihin syyskuussa jatkaakseen aloittamiaan keskusteluja, joihin kuuluu myös COVID19 vastainen taistelu. 


UAE:n ja Israelin välinen ”Abrahamin Sopimus” on syventänyt kasvavaa erimielisyyttä arabimaiden keskuudessa. PA:n arabit ovat täysin sitä vastaan – he tuntevat tulleensa täysin sivuutetuiksi – väittäen, että sopimus heikentää heidän neuvotteluasemaansa. Heitä tukevat etenkin Iran, Turkki ja Qatar. 


Al-Nuaimin viesti PA:n arabeille on tämä: ”UAE taisteli rajusti saadakseen tämän potentiaalin neuvottelupöydälle. Te PA:n johtajat sanotte edustavanne palestiinalaisia. Keiden sitten tulee istua neuvottelupöytään? Teille se kuuluu. 

Te hylkäätte sopimuksemme Israelin kanssa, mutta te teitte sen (Oslon sopimuksen)”. 


”On luotava puheyhteys suoraan PA:n kansan kanssa, heidän mieleensä ja sydämeensä, eikä antaa Mahmoud Abbasin median tunkeutua väliin”. 

Al-Nuaimi sanoo arabimaailman enemmistön tukevan sopimusta, myös PA. 


”Vain terrorismia kannattavat maat ja järjestöt: Hamas, Muslimi veljeskunta, Iranin hallitus ja Turkin presidentti Erdogan ovat sitä vastaan”. 

https://www.jpost.com/middle-east/uaes-crown-prince-planning-visit-to-jerusalem-to-seal-comprehensive-peace-640872, 


06. Israelin Tiedusteluministeriö raportoi, että Saudi Arabia on kiinnostunut sotilaallisesta ja tiedusteluyhteistyöstä Israelin kanssa; Bahrainia ja Omania kiinnostavat enemmän turvallisuus-ja kauppasuhteet. 


Tiedusteluministeriö tutkii innolla mahdollisuuksia potentiaalisten kolmen maan liittymiseksi seuraamaan UAE:n esimerkkiä. Ehdolla ovat Oman, Bahrain ja Saudi Arabia. 


Ministeriön analyysin mukaan Riyadin turvallisuusongelmat liittyvät läheisesti Jerusalemin vastaaviin, mikä raivaa tietä yhteistoiminnalle. Kuningaskunnan uhkakuvien verkosto peittää osin Israelin vastaavat uhat, mikä antaa toiveita alueellisista liitoista. 


Saudien laatima Vision 2030 ohjelma esittää maan pitkän tähtäyksen päämäärät, mukaan lukien Kuningaskunnan talouden monipuolistaminen, mikä luo uusia potentiaalisia yhteisiä projekteja eri alueilla. 

https://www.timesofisrael.com/security-and-business-israel-charts-potential-of-future-ties-with-gulf-states/, 


07. USA:n vuoden 2020 presidentinvaalien siirtyessä nyt viimeisen 100 päivän alueelle, Ruderman Perhesäätiö julkisti tänään asemapaperinsa, joka paljastaa USA:n juutalaisten vedenjakavan kampanjan Amerikan juutalaisväestön syvästä osallisuudesta maan poliittisessa prosessissa koskien juutalaista identiteettiä. 


Julkaisun nimi: ”Juutalainen ääni 2020: Heikentyneempi kuin voimallinen”. 

Yksi esimerkki: Vaikka USA:n juutalaiset ovat voimakkaasti Israel-myönteisiä, se ei kuitenkaan nouse esiin vaaliuurnilla.

Vain 4 % juutalaisista äänestäjistä katsoo Israelia ensimmäiseksi tai toiseksi eniten tärkeäksi aiheeksi. 43 % mieltää terveydenhoidon, 28 aseellisen väkivallan ja 21 % sosiaalisen turvallisuuden ja lääkintähoidon tärkeimmäksi.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286537,


08. Juudan kuninkaallisten monumentaalisten kivirakennusten jäänteitä on löydetty AAI:n kaivauksissa Armon HaNatziv (kuvernöörin palatsi) promenaadilta. 


Ehkä rakennus kuului kuninkaallisen perheen jäsenelle, tai ehkä hän oli aatelinen, vauras yksityishenkilö. Palatsin raunioiden jäännökset kertovat kuitenkin sen mahtavuudesta ja eleganteista yksityiskohdista. 

Hienosti veistettyjä pylvään päitä löydettiin päällekkäin aseteltuina, ikään kuin joku olisi halunnut suojata niitä tulevaa löytäjää varten. Rakennuksen muut osat ovat tuhoutuneet perusteellisesti, ehkä Babylonian hävittäessä Jerusalemin kaupungin 586 eKr.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286535, 


09. Arkeologisten löytöjen siivittäminä arkeologit ja maan historiaa tutkivat ovat kyselleet: Oliko UAE:n ja Israelin välisen ”Abraham Accord”sopimuksen hintana - Netanyahun kuuluttaman Juudean ja Samarian osien sekä Jordanin Laakson Israelin lain ja oikeuden piiriin suunnitelmasta luopuminen? 


Samalla määriteltiin potentiaalisen Palestiinalaisvaltion alueelle jäävien arkeologisten ja historiallisten jäänteiden hylkääminen lopullisesti, sillä PA ei ole osoittanut arvostavansa juutalaisten historiaa ja läsnäoloa Israelin maassa.


Siitä ovat tuskallisina todisteina ne 450 rekka-autollista Temppelivuoren jäämistöä läheiseen laaksoon kippaamat arkeologiset todisteet, joitten kohtalosta AAI ei ollut virallisesti kiinnostunut, mutta joista yksityiset ryhmät ovat seuloneet esiin 1. ja 2. Temppelin ajan esineistöä ja todisteita. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286507, 


10. IDF:n sotilas ja poliisiupseeri haavoittuivat lievästi autolla tehdyssä terrori-hyökkäyksessä Länsirannalla keskiviikkona, kertoi Israelin viranomainen. 


Tilanne kehittyi Tapuah-risteyksessä Nablusin eteläpuolella. Poliisi oli ojentamassa sakkoa ylinopeutta ajaneelle, kun heidän suuntaansa ajava auto ajoi heidän päälleen. 

Auton kuljettaja tuli ulos ja alkoi juoksemaan heitä kohti veitsellä uhaten. Virkailijat ampuivat häntä kohti haavoittaen häntä. Hän oli Gazassa toimivan Vankien Mediatoimiston virkailija Muhammad Jabr Khdeir, kotoisin Bitan arabikylästä lähellä Nablusia.   

https://www.timesofisrael.com/soldier-cop-lightly-injured-in-suspected-car-ramming-in-northern-west-bank/, 


11. IDF pidätti Gazasta Israelin puolelle turva-aidan läpi soluttautuneen arabin, jolla oli mukanaan pommi ja veitsi. 

Tämä tapahtui keskiviikkoiltana Gazan kaistan eteläpäässä, lähellä Ein HaShlosha juutalais-yhteisöä. 

https://www.timesofisrael.com/idf-palestinian-who-entered-israel-from-gaza-had-bomb-knife/, 


12. USA asetti sanktioita ICC:n Haagin kansainvälisen rikosoikeuden pääsyyttäjälle Fatou BenSoudalle, ilmoitti USA:n ulkoministeri Mike Pompeo osana USA:n pyrkimyksiä ICC:n luopumiseksi USA:n sotilaitten suorittamista (väitetyistä) sotarikoksista maissa (kuten Afganistan), joihin USA heitä lähetti. 


ICC:n pääjuristi Phakiso Mochochoko sai myös sanktioita, matkustuskieltoja ja heidän molempien tilit jäädytettiin USA:ssa. 

USA haluaa lopettaa Bensoudan tutkimukset myös IDF:n väitetyistä sotarikoksista. 

https://www.timesofisrael.com/us-places-sanctions-on-international-criminal-court-prosecutor-bensouda/, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 23 -38; Tiberias 27 -41; Suolameri 34 -44; Eilat 30 -44 +C-astetta, hellekausi jatkuu ja voimistuu seuraavien päivien aikana. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019