SUNNUNTAI 30.08.2020

 SUNNUNTAI 30.08.2020

01. UAE osoittaa todeksi Israelin kanssa sopimansa rauhansopimuksen aloittaen käytännön toimet sen toteuttamiseksi.

Ensimmäisiä käytännön toimia oli UAE:n aiemmin omaksuman Israelin vastaisen boikotin BDS poistaminen, juuri ennen Israelin delegaation saapumista Abu Dhabiin.


1972 säädetty Israelia boikotoiva laki on ollut voimassa UAE:n perustamisesta lähtien. 

UAE:n valvoma WAM News Agency raportoi, että boikotin lopettamis-määräyksen antoi Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, Abu Dhabin hallitsija ja Emiraatin johtaja. 


”Uuden lain säätäminen on osa UAE:n ponnisteluja diplomaattisen ja taloudellisen yhteistoiminnan laajentamiseksi ” raportoi WAM. ”Tämä tulee muodostamaan tiekartan yhteisten toimintamuotojen aloittamiselle, johtaen kahdenkeskisiin suhteisiin stimuloimalla taloudellista kasvua ja innostaen teknologista kehitystä”. 


Netanyahu pitää sopimusta ”tärkeänä askeleena hyvinvoinnin ja rauhan edistämiseksi alueella”. 


Muutamat israelilaiset yhtiöt ovat jo solmineet sopimuksia UAE:n yhtiöihin, mutta uusi laki laajentaa mahdollisia uusia toimintamuotoja, kuten lento-liikenne, pankkitoiminta ja talouskysymykset. 


Ensimmäinen suora israelilaisen lentoyhtiön EL AL lento Abu Dhabiin tapahtuu maanantaina, joka kuljettaa Emiraattiin Israelin delegaation ohella USA:n presidentti Turmpin neuvon-antajan Jared Kushnerin johtaman delegaation, johon kuuluvat lisäksi USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O`Brien, sekä ulkomaisten neuvottelujen lähettiläs Avi Berkowitz. 


Bibin kanslian julkistaman tiedotteen mukaan israelilaista delegaattiota EL AL koneessa 31.08.2020 johtaa Kansallisen Turvallisuusneuvoston neuvonantaja Meir Ben-Shabbat, lisäksi siihen kuuluvat Siviililentoliikennehallinnon ja pääministerin kanslian johtajat, kuten myös ulko - ja puolustusministeriön johtavat edustajat.


Valmisteleva delegaatio lensi Emiraattiin jo perjantaina, kertoo Army Radio. 

Abu Dhabin keskusteluissa keskitytään lentoliikenteeseen, turismiin, kauppaan, talouteen, sekä terveydenhoidon, energian ja puolustuksen kysymyksiin. 

”Tämä on historiallinen sopimus”, sanoi Netanyahu. ”Se tulee kiihottamaan kasvua, avustamaan yleistä talouskasvua, etenkin koronavirus-kauden aikana”. 


USA:n neuvottelema rauhan- ja yhteistoiminnansopimus julkistettiin 13.08.2020, ”jota edelsi Israelin hallituksen virallinen ilmoitus luopua suunnittelemastaan Juudean ja Samarian osien liittämisestä Israelin lain ja oikeuden alaisiksi”. 


USA:n ja Israelin delegaatiot julkistivat toiveensa, että ”muut Persian Gulfmaat seuraavat pian UAE:n esimerkkiä Israelin suhteissaan yhteisten taloudellisten ja turvallisuusintressien sekä Iranin osoittaman vihamielisyyden johdosta”. 

https://www.timesofisrael.com/uae-formally-abolishes-israel-boycott-law-ahead-of-delegations-arrival/, 


02. EL AL pyysi Saudi Arabialta lupaa suorittaa Israelin ja UAE:n välisen lento-liikenteensä Saudi Arabian maan yli, koska se lyhentää matkustusaikaa. 

https://www.timesofisrael.com/el-al-said-to-ask-permission-for-israel-uae-flight-to-cross-saudi-airspace/, 

Jasser Arafatin ulkomailla elävä leski Suha Arafat hyväksyi UAE:n ja Israelin välisen sopimuksen, mutta sanoo joutuneensa hyökkäysten kohteeksi.

https://www.timesofisrael.com/suha-arafat-says-under-attack-by-pa-after-uae-deal-will-open-gates-of-hell/, 

Jordania pidätti pilapiirtäjän, joka oli piirroksissaan kritisoinut UAE:n ja Israelin välistä rauhansopimusta. KV järjestöt vaativat hänen vapauttamistaan. 

https://www.timesofisrael.com/rights-groups-urge-release-of-jordanian-jailed-over-cartoon-on-israel-uae-deal/


03. Qatarin lähettiläs Mohammed al-Emadi oli viemässä 30 miljoonaa USA Gazan kaistaa hallitsevalle terrorijärjestö Hamasille, mutta joutui turvallisuutensa vuoksi poistumaan kiireesti Hamasin jatkaessa pyromaattista ilmapallo-ryppäittensä lähettämistä israelilaisiin siviilikohteisiin. 


Lähettiläs siirtyi IDF:n vastaiskujen pelossa Israelin puolelle, jossa hän tapasi maan turvallisuusvirkailijoita Hamasin kiihdyttämän väkivallan lopettamiseksi. 


IDF:n tankit moukaroivat Hamasille kuuluvia sotilaskohteita vastauksena jatkuvan ilmapalloterroriin Gazasta. Ilmapalloihin on yhä useammin sytykkeiden asemesta kiinnitetty pommeja, jotka räjähtäessään aiheuttavan vammoja ihmisille. Onneksi kukaan ei ole vahingoittunut. 

Lauantain aikana ilmapallot sytyttivät 25 tulipaloa koko eteläisen Israelin aleilla lähellä turvallisuusaitaa. Useisiin oli kiinnitetty pommi, myös muutamia raketteja ammuttiin Israelin siviilikohteisiin.  


Turkissa Hamasin poliittista toimistoa johtava Hamasjohtaja Ismail Hanieyeh, jolle kuten useille muille Hamas-johtajille, Turkki lienee myöntänyt Turkin kansalaisuuden, varoitti terrorijärjestön valmistelevan taloudellisten rajoitusten täydellistä lopettamista Gazan kaistalla. 


”Ilmoitamme täten täydellisellä selvyydellä, että Hamasin johdon ja kansamme päätös on tämän epäoikeudenmukaisen saarron lopettaminen Gazan kaistalla kaikissa muodoissaan ilman taloudellisia rajoitteita” Haniyeh sanoi lehdistölle jakamassaan tiedotteessa. 


Haniyeh lisäsi, että ”Hamas silti jatkaa keskusteluja Egyptin ja Qatarin kautta ponnisteluissaan saavuttaa vaatimansa tavoitteet”. 


Qatarin lähettiläs Al-Emadi poistui Gazasta Israeliin, jossa hän tapasi turvallisuus-järjestön edustajia keskusteltuaan ensin Hamasin edustajien kanssa Gazassa. 


Terrorijärjestö Hamasin edustaja kertoi libanonilaiselle Al-Mayadeen News toimistolle, että YK:n erityislähettilään Nickolay Maldenivin omaksuma kanta sopia ”rauhasta rauhaa vastaan” ei sovi Hamasille, ja vaati häntä seisomaan Gazan kaistan kansan rinnalla pakottaakseen Israelia lopettamaan Gazan kansan kärsimykset. Egypti valvoo omaa Gazan rajaansa, mutta sitä ei edes mainita.


Mladenov varoitti twitter sivullaan perjantaina, että tilanteen kiihtyminen Gazassa on välitön, elleivät israelilaiset ja Hamas osoita hillintää ja vedä tilannetta pois kuilun partaalta. ”Olen hyvin huolissani, että kiihtyminen voi tulla välittömästi”. 


Entinen Hamasjohtaja Khaled Meshaal kehotti lauantain puheessaan kansain-välistä yhteisöä lopettamaan Gazan vastaiset rajoitteet ja tukemaan Gazan kansaa. Hän osoitti luottamusta terroriryhmälle vaatien maailmaa liittymään taisteluun rajoitteita vastaan. 


Meshaal vaati rajoitteitten poistamista ennen kuin Hamas suostuu kiihotuksen lopettamissopimukseen. IDF on suostunut joittenkin rajoitusten helpottamiseen sekä luvannut sallia avustustoimien jatkumisen jännityksestä huolimatta. 

https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/hamas-leader-we-wont-stop-until-blockade-is-completely-lifted-640426, 


04. Israelin laboratorio-työntekijöistä, n. 2 000 henkilöä uhkaavat aloittavansa lakon sunnuntaista lähtien heidän järjestönsä ja Talousministeriön välisten neuvottelujen epäonnistuttua torstaina. 


Lakkoilevan työntekijäjärjestön johtaja Eshter Admon totesi: ”Pyydän anteeksi julkisten lääkintälaboratorioitten työntekijöitten puolesta epämukavuudesta, joita aiheutamme teille huomenna, lakon alkaessa laboratorioissa sairaaloissa ja terveyssäätiöissä”. Admon johtaa Biokemistien, Mikrobiologistien ja laboratorioiden työntekijä-järjestöjä.  


Lakkoon menevät työntekijät, 2000 työntekijää, ovat maan yleisten sairaaloiden ja Clalit Terveyssäätiön palkkaamia. 

Muut terveyssäätiöt, kuten Maccabi ja Meuhedet, ovat yksityisiä laboratorioita ja jatkavat toimintaansa ilman katkoa. 


Tri Yifat Alcalay, joka johtaa immunologista laboratoriota TA:n Souraski lääkintä-keskuksessa, kertoi maisterin tutkinnon suorittaneen saavan alkupalkakseen 37 NIS/tunti, kun yksityisten laboratorioitten työntekijät saavat 2 -4 kertaisen tuntipalkan, eli 100 NIS/tunti. 


Eshter Admon syyttää hallitusta, ”ettei se ole havahtunut tajuamaan tilannetta kentällä; se syrjii yleisten järjestöjen työntekijöitä ja suosii yksityisiä järjestöjä”. 

Tri Alcalay tähdensi, että julkiset laboratoriot eivät suorita pelkästään COVID19 testejä, vaan suorittavat kymmeniä tuhansia muita välttämättömiä terveystestejä, kuten syöpätestejä. 

https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/hamas-leader-we-wont-stop-until-blockade-is-completely-lifted-640426, 


05. Hamas-johto Gazassa pyytää Israelista apua äkillisen koronavirus-epidemian tartuntojen kohoamisen vuoksi. 


Israel suostuu siihen yhdellä ehdolla: ”Hamasin tulee lopettaa Israelin siviilikohteisiin pyroterrorin tai muilla keinoin tekemänsä väkivaltaiset hyökkäykset”. 


Hamasin terveysministeriö raportoi eilen illalla 36 uudesta COVID19 tartunta-tapauksesta Gazassa; testejä suoritettiin 1 004 henkilölle. 

Gazassa on testattu 247 positiivista korollavirus-tapausta; niistä 182 ovat aktiivisia. Kolme ihmistä ovat kuolleet viruksen vuoksi. 


Gazan eristyskeskuksessa on nyt 2 368 potilasta. 

Gazan sisäministeriö määräsi aiemmin määrätyn yleisen lukituksen jatkumisen kaikilla osa-alueilla seuraavan 48 tunnin ajan. 


Gazan sisäministeriön tiedottaja Iyad al-Bazem sanoi lehdistökonferenssissa, että viranomaiset pakottavat täydellisen eristämisen eri alueiden kesken pyrkien estämään asukkaitten liikenteen niiden välillä. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286189, 


06. Ben Gurionin Yliopiston tutkimuksen mukaan kansalaisten yleistä lukitsemista ei tarvita, sillä COVID19 tartuntojen määrä tulee pienentymään lähiaikoina. 


Tutkimuksen valvoja prof. Mark Last Ben Gutionin Ylipistosta toteaa, että seuraavan parin viikon aikana Israel saavuttaa ”lauma immuniteetin” COVID19 tartuntaa vastaan. 


”Lauma immuniteetti” saavutetaan silloin, kun tartunnan saaneiden ja siitä parantuneitten lukumäärä ylittää tartuntojen määrän yhä useamman kansalaisen saavutettua immuniteetin tartuntojen samalla vähentyessä.  

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286194,


07. Ke. Bezalel Smotrich vaatii puolustusministeri Benny Gantzia aloittamaan välittömästi Hebronin Patriarkkain mausoleumiin suunnitellun vajaaliikkeisille tarkoitetun kävelyrampin ja hissin rakentamisen ilman viivyttelyä välittämättä PA/PLO:n arabien johdon tai vasemmiston vastaväitteistä. 


Smotrich sanoo kirjeessään Gantzille, että rakentamista vastustaneitten aikamäärä umpeutui keskiviikkona.

”Päivämäärää on toistuvasti siirretty äärivasemmiston ja Hebronin kaupunkia johtavan tuomitun terroristin vaatimuksista. Nyt aika on lopulta täyttynyt”.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286199, 


08. B´Noam rabbiininen järjestö aloitti kampanjan shofarin puhaltamiseksi Israelissa samaan aikaan rakennusten ulkopuolella. 


Samaan aikaan lääkintähenkilökunta co-ordinoitaisiin ceder-illan laulujen esittäminen parvekkeilla ja terasseilla kaikkialla Israelissa tapahtuisi shofarin puhaltamisen yhteydessä. 

Perusteeksi kerrotaan, että monet haluavat kuulla shofarin äänen kaikuvan Israelissa erityisesti nyt, koska COVID19 tartunnan vaaran vuoksi lukuisat kansalaiset eivät voi mennä synagogiin. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286188, 

Kerrankin järkevä ja suositeltava esitys rabbeilta, jota kannatan. 


09. EteläKoreassa suoritetun tutkimuksen mukaan lapset voivat kantaa koronavirusta nenässään ja kurkussaan viikkojen ajan, vaikka heillä - vahvan immuniteetinsa vuoksi - ei olekaan näkyviä oireita taudista. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286185, 


10. Arutz Shevan henkilökunnan laatimassa artikkelissa ihmetellään, miksi EI AL suorassa lennossa Abu Dhabiin Saudi Arabian yli mahtuvat vain konferenssi-vieraiden ohella vain valitut journalistit, mutta eivät kaikki median edustajat, jotka ovat nostaneet kovan huudon syrjinnästä tai poliittisesta pelistä. 


Journalisti Raz Shechnik Yediot Aharonit uutislehdestä paljasti lauantaina, että ”joku oli estänyt Yediot Aharonit ja sen uutisten websivujen journalistien pääsyn mukaan historialliselle lennolle Abu Dhabiin”. 


”Ehkä Nahum Barnean suuri sieppaus F35 sopimuksesta oli liikaa Netanyahulle, joka vaati hyssyttelemään”: ”Hyvin hiljaa”. 


Itay Blumenthaal Yediot Aharonit kirjoitti tweet-sivullaan. 


”El AL 737-900 kone (4x-EHD) aloittaa matkansa maanantaina Abu Dhabiin, koneessa on 175 istuinta.

Korkeat viranomaiset luultavasti istuvat noilla 16 business-luokan tuoleilla, journalistit ja muut istuvat koneen takaosassa ekonomi-tuoleilla. 

Kaikkiaan 159 tuoleilla yhtään istuinta ei ollut varattu Ynet ja Yediot Aharonit edustajille. Mikä häpeä. Onneksi asia voidaan vielä korjata!” 


Oikeistoon kuuluva journalisti Shimon Riklin kritisoi Netanyahua todeten: 


”Maanantaina tulee olemaan juhlallinen lento Israelista Emiraattiin. Journalistit ovat mukana – paitsi yksi: Vasemmistosta kaikki mukaan lukien Barak Ravid. 

Kiitos pääministeri oikeistoleirin syrjimisestä, ja kiitos avusta noille, jotka eivät ole vielä ymmärtäneet, miksi yhtenä päivänä oikeisto ei tule koskaan todella hallitsemaan täällä”. 


GLOBES toimittaja Naama Sikuler tweettasi: ”Sopimuksen valtava potentiaali Emiraattien kanssa? Ilmeisesti pääministerin kanslia ei ajattele siten. Miten muuten kukaan voi selittää tosiasiaa, ettei yhtään business-reportteria ole mukana ensimmäisellä lennolla Abu Dhabiin?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286186, 

 

11. IDF turvautuu Libanonin vastaisella rajallaan Hizbullahin erehdyttämiseksi sotilaan pukuun puettuja nukkeja. Hizbulah videoi tilanteen ja julkisti ottamansa esityksen. Siinä näytetään IDF:n sotilasta esittävä nukke robotissa, joka ehkä liikkui. Video otettiin lauantai-iltana Libanonin rajalla. 


Raportissa kerrotaan, että 3 Merkava tankkia ylitti operatiivisen rajan, mutta ylittämättä valtioitten välistä Meiss El Jabal alueen sinistä rajaa. Ne ampuivat savupommeja. Aikaisin keskiviikko-aamuna IDF:n hyökkäyshelokopterit ja hävittäjät havaitsivat Hizbullahin tarkkailuasemia ja tuhosivat ne.

 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286168, 


12. Tuhopolttajat sytyttivät Chabad rakennuksen tuleen Delawaren yliopistossa Yhdysvalloissa, raportoivat tutkijat keskiviikkona. 


Tulipalo vahingoitti rakennusta korttelissa 200 Etelä College Avenuessa, jossa Chabadkeskus sijaitsee. Rakennukselle aiheutetut vahingot havaittiin tuhoisiksi. 

Palopäällikön toimisto päätteli, että tuli oli sytytetty tarkoituksellisesti.

 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286168, 


13. Pääministeri Netanyahun vastaiset mielenosoitukset keräsivät 20 000 osanottajaa. 200 Hassidim juutalaista osallistui niihin vastalauseena UMAN pyhiinvaellusmatkan peruuntumisen vuoksi Ukrainaan. 


Pääkaupungissa mielenosoitukset sujuivat pääosin ilman väkivaltaa, 

Yksi mies osoitteli ohiajavan auton sivuikkunasta taskuaseellaan Herzlian aktivisteja, mutta ei ampunut.  


Järjestäjät väittävät osanottajia protestiin olleen kaikkiaan 37 000. 

Poliisi pidätti 16 yleisen rauhan rikkomisesta tai poliisin vastustamisen vuoksi. 

https://www.timesofisrael.com/thousands-protest-against-netanyahu-across-israel-amid-tensions-with-police/, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 22 -38; Tiberias 27 -47; Suolameri 29 -41; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoista, tukahduttava hellesää jatkuu.

 https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021