Tiistai 08.09.2020

 TIISTAI 08.09.2020

01. Israelissa aamun kuumin uutinen koskee pääministeri Netanyahua ja hänen Sara vaimoaan koskeneiden tutkimusten yhteydessä ilmenneitä epäselvyyksiä, joita Netanyahu kutsuu shokeraaviksi ja vaikutukseltaan atomipommiksi, jotka hänen tulkintansa mukaan osoittavat tosiksi epäilykset salaliitosta. 


Korkeat poliisivirkailijat ovat jättäneet valtiontarkastajan kautta valituksia, että korkeat poliisiupseerit ja valtionsyyttäjä ovat syyllistyneet laajaan oman edun tavoitteluun yhden Netanyahun ja hänen Sara vaimonsa korruptioepäilyjä tutkineen johdosta, etteivät ne häiritsisi pääministeriä koskevia tutkimuksia, TV-12 raportoi maanantaina.


Likudin johtajat ovat vaatineet tutkimuksia esitetyistä syytteistä. 


Poliisivirkailijat sanovat valituksessaan, että tarkastaja Avi Rotenberg, joka johti Sara Netanyahua koskevia tutkimuksia, ei paljastanut 2016 esimiehilleen, että hänellä oli avioliiton ulkopuolinen suhde Judy Nir-Moseksen, Yedioth Aharonot julkaisijan Arnon Moseksen sisaren, kanssa. 

Nir-Mosesta syytetään Bibin tavoin ns. 2000 korruptiotapauksessa. 


Judy Nir-Moses on Bibin Likud-johtajan paikasta kilpailleen Silvan Shalomin entinen vaimo. Judy Nir-Moses on tunnettu media henkilö ja puheohjelmien juontaja, joka toistamiseen esittää kärkevää kritiikkiä pääministerin Sara vaimosta. Hän on myös Yedioth Aharonot lehden osakas omistaja. 


Sara Netanyahu tuomittiin kesäkuussa 2019 sovittelupäätöksessä valtion varojen väärinkäyttämisestä, laittomasti käyttäen ja virheellisesti raportoiden tarjoilu-palveluliikkeiden käyttämisestä pääministerin asunnossa. 


Sara Netanyahu selviytyi rikossyytteistä sovitteluratkaisun vuoksi, ja tuomittiin pienemmästä rikoksesta virheellisestä tilaisuuden käyttämisestä hyväkseen. Hänet tuomittiin maksamaan 55 000 NIS (15 210 USD) sakkoa ja sovittelua. 


TV 12 lähetyksessä näytettiin poliisidokumenttia, jonka sanotaan osoittavan Rotenbergin kieltävän huhut oman edun käyttämisestä. Rotenberg oli siten tietoinen tutkimusten yksityiskohdista tapauksessa 2000. Siihen kuuluu syytös, että Netanyahu suostui pienentämään kilpailijalehden levitystä saadakseen suotuisampia raportteja Yediothissa. 


Bibiä syytetään rikoksesta ja luottamuksen rikkomisesta, Mosesta syytetään korruptiosta. 


Poliisin korruption vastaisen yksikön Lahav 443 johtaja Roni Rittman sai tietoonsa Rotengergin suhteesta Judy Nir-Moseksen kanssa, mutta ei raportoinut sitä Oikeusministeriön Poliisin Sisäisten Tutkimusten Osastolle PIID, vaan ”päätti käsitellä asiaa hellävaroin esittäen, että Rotenberg siirretään toiseen osastoon”. 


PIID:n tutkijat sanovat TV-raportin mukaan, että Rotenberg oli tietoinen asioitten etenemisestä ja Nir-Moseksen henkilökohtaisesta intressistä. 

Rotenberg itse tunnusti selvän oman edun tavoittelun omalla kohdallaan. 

Valtion syyttäjä Shai Nitzan ei puuttunut kysymykseen, vaan antoi sen jatkua. 


Asia on monimutkainen ja sitä tullaan ruotimaan useiden tahojen toimesta, joten jatkoa tulee seuraamaan syytösten ja vastasyytösten muodossa. 

https://www.timesofisrael.com/law-enforcement-said-to-have-covered-up-conflicts-of-interest-in-netanyahu-probe/, 


02. Poliisi pidätti maanantaina tunnetun Likud-aktivistin epäilyistä, että hän oli uhannut apulais-Valtionsyyttäjän Liat Ben-Arin henkeä. 


Liat Ben-Ari johtaa syytetoimia pääministeri Netanyahua vastaan hänen korruptio-tapauksissaan.


Likudin aktivisti sanoi Liat Ben-Arille lähettämässään kirjeessä: ”Me tulemme ahdistamaan sinua, kunnes teet itsemurhan”. 


Poliisin Lahav 433 vakavien rikosten osasto kuulusteli epäiltyä virallisen virkamiehen uhkaamisen vuoksi, mutta epäilty kiistää syyllisyytensä. Toista henkilöä syytetään Ben-Meirin alaikäisen pojan uhkaamisesta. Protestit hänen kotinsa ulkopuolella ovat jatkuneet useita viikkoja. 


Pääministerin kannattajat ovat kritisoineet Liad Ben-Aria kovin sanoin kuten myös muita lain noudattamisvirkailijoita syyttäen heitä yrityksistä poliittisista syistä ilman todisteita kaataa Netanyahun johtama hallitus. 


TV-13 raportin mukaan poliisin saaman tiedustelutiedon mukaan uhka Ben-Meirin henkeä vastaan on tullut entistä vaarallisemmaksi, ja päätti antaa hänelle 24 tunnin jatkuvan vartioinnin.


Netanyahu sanoo joutuneensa poliittisen noitavainon uhriksi. 

Oppositiojohtaja Jair Lapid vastasi siihen: ”Pääministeri ylitti taas yhden vaarallisen punaisen linjan. Demokraattiselle valtiolle on sietämätöntä, että korkea syyttäjä tarvitsee pääministerin vuoksi turvallisuusvartijoita. 


Toukokuussa oikeuskansleri Avichai Mahdelblit, joka esitti Netanyahun syytteet, jätti oikeudelle valituksen poliisin kanssa saatuaan kuolemanuhkauksia ja muita häiritseviä viestejä.  


”Sinä ja perheesi kuolevat”; ”sinun tulee tehdä itsemurha”; ”saamme sinut ja lapsesi”, yhdessä oli kuva hänestä natsiunivormussa, toisessa ruumisarkusta. 


Netanyhun vanhin poika esitti anteeksi pyynnön julkaistuaan tweet-sivullaan kuvan Hindu-jumalattarista Durga Ben-Arin kasvoilla ja hänen useiden käsiensä nostaessa keskisormensa. 


Mandelblitin kasvokuva on liitetty tiikeriin jumalattarin kuvassa tekstillä: ”Tietäkää oma paikkanne, te iljettävät ihmiset”. 

https://www.timesofisrael.com/prominent-likud-activist-arrested-for-threats-against-netanyahu-prosecutor/, 


03. Israelin ja UAE:n välille solmittu rauhansopimus, ”Abrahamin sopimus”, ei ole vakuuttanut juutalaista kansaa demokraattisen hallinnon tulevaisuudesta maassa, kertovat tuoreet mielipidetiedustelut, eivätkä myöskään viikkojen ajan kestäneet protestit heidän pessimismiään tulevaisuudesta. 


Aiempien tiedustelujen mukaisesti pieni vähemmistö israelilaisista suhtautuu positiivisesti demokraattisen hallinnon tulevaisuuteen, mutta valtaosa kansasta on optimistinen kansallisesta turvallisuudesta. Kuukauden sisällä ei ole havaittu muutosta tapahtuneen.


Israelin VOICE INDEX mukaan elokuussa 2020 tiistaina julkaistussa gallupissa todetaan: ”Yli puolet israelilaista (52.4 %) suhtautuvat pessimistisesti demokratian tulevaisuuteen. Yli kaksi/kolmasosaa (68.4 %) katsovat nykyisen hallituksen elin-päivien loppuneen, ennustaen neljänsiä vaaleja Likudin ja SiniValkoisten välille runnotulle hallitushirviölle määrätyn kompromissiajan loputtua”. 


Vain pieni vähemmistö (14.6 %) uskoo molempien osapuolten tehneen vastaavia myönnytyksiä kompromissin saavuttamiseksi, jonka tarkoituksena oli estää neljännet vaalit. 

Keskusta/vasemmisto uskoo Gantzin tehneen enemmän myönnytyksiä; Oikeisto taas uskoo Netanyahun luopuneen enemmän periaatteistaan. 

Pääministeri Netanyahun johtaman hallituksen vastaiset protestit kahden kuukauden aikana ovat heiluttaneet maata etelästä pohjoiseen, kehittyen yhä selvemmin Netanyahun vastaisiksi ja kiihtyneen elokuun aikana. 


Kymmenesosa vastanneista sanoi osallistuneensa niihin kerran tai useammin; sama jakauma pätee myös Israelin arabiyhteisöissä. Vasemmiston jäsenet osallistuvat niihin useammin (30 %) kuin oikeistoa edustavat (11 %). 


Nuoremmat ja vanhimmat ikäluokat ovat selvänä enemmistönä mieltään osoittavien joukossa, keski-ikäisiä on vähemmän mukana. 


Väkivaltaisuuksista mielenosoituksissa kolmannes kansasta sanoo mielen-osoittajien syyllistyneen niihin (31 %), sama määrä uskoo poliisin aiheuttavan niitä, neljännes katsoo kumpienkin syyllistyneen niihin. Juutalaiset asettavat syyn mielenosoittajille, kuten myös oikeisto arabit ja vasemmisto syyttävät niistä poliisin rajuja vastaotteita. 


”Abrahamin accord” hyödyttää 79 % Israelin taloutta, politiikka ja diplomatiaa

(76 %), turismia ja lomailijoita (76 %), turvallisuutta ja armeijaa (53 %).


Vain pieni enemmistä (55 %) uskoo lämpimien suhteiden UAE:n kanssa lämmittävän myös PA/PLO:n arabien ja Israelin välisiä suhteita ja johtavan rauhankeskustelujen aloittamiseen. 37 % heistä sanoo sen häiritsevän yhteyttä.


Juutalaiset ja oikeisto ovat kahden vaiheilla, eikä löydy selvää enemmistöä, joka uskoo normalisoinnin muslimimaiden kanssa edistävän neuvotteluhalua.

Kansallinen mieliala on pääsääntöisesti pessimistinen, eikä Netanyahun hallitus ole pystynyt puhaltamaan kansaan innostusta COVID19 pandemian aikana. 


Positiivinen näkemys on ehkä yllättävästi kolme kertaa suurempi ultra-ortodoksien kuin muiden kansalaisten joukossa. 

Hallituksen ministerien olisi syytä vakavasti harkita, mihin he elämänsä ja toimintansa ministerinä perustavat, sillä juutalainen kansa ei ole kuin muut kansat, eikä yhteisyys tule muuten, kuin palaamalla Israelin Jumalan palvontaan.

 https://www.jpost.com/israel-news/israelis-more-pessimistic-about-democracy-and-the-future-poll-641394, 


04. Pääministeri Netanyahu ja opposition edustajat vaihtavat keskenään orjan-tappuroita pyrkiessään selvittämään, miten suhtautua ”punaisiin kaupunkeihin”. 


Tartuntojen määrän noustua maanantaina uuteen piikkiin, ja kaaoksen jatkuessa lukituksen asettamisesta punaisiksi määriteltyihin kaupunkeihin, Netanyahu pyrkii välttämään vastuuta hallituksen epäonnistumisista, asettaen vastuun logistiikkaan ja Knessetin oppositioasemaan. 


Pääministeri yritti selittää, miksi päätös 40 kaupungin asettamisesta yölliseen ulkonaliikkumiskieltoon siirrettiin tiistai-iltaan 19.00.


”Yritämme estää - tai ainakin siirtää – täydellisen lukituksen” Bibi sanoi. ”Me peruutimme päätöksemme lukita täysin 40 kaupunkia”. 


Bibi selitti, että ”lain mukaan yöllisistä liikkumiskielloista on sovittava paikallisten johtajien kanssa. Siksi jouduimme siirtämään yöllisiä liikkumiskieltoja”.  


Vähän aiemmin Bibi oli lähettänyt kirjeen Knessetin oppositiojohtajille ”syyttäen heitä Israelin vahingoittamisesta ja anarkiaan kiihottamisesta”.  

Kirje oli vastauksena Avigdor Libermanin kehotukseen kansalaisia käyttämään enemmän tervettä järkeään, eikä aina noudattaa hallituksen päätöksiä.


Bibi selitti ”tällaisten kansan valitsemien virkailijoiden lausuntojen heikentävän, hajottavan ja vahingoittavan kansa yhteistä taistelua koronavirusta vastaan, sillä ne kiihottavat kansaa jättää huomiotta Terveysministeriön ja poliisin määräyksiä, mistä seurauksen voi olla ihmishenkien menetyksiä”.


Lapid ja Liberman vastasivat Bibin kirjeeseen syyttämällä häntä COVID19 vastaisen taistelun epäonnistumisesta, ja Lapidin vaatiessa häntä eroamaan. 

https://www.jpost.com/health-science/coronavirus-cases-peak-12-percent-of-those-tested-have-the-virus-641354, 


05. Ovatko ultraortodoksien järjestämät hääjuhlat syynä COVID 19 tartuntojen määrän nousuun uuteen piikkiin New Yorkissa? 


Monet ortodoksijohtaja kehottavat yhteisöjensä jäseniä seuraamaan kansan Terveysministeriön antamia ohjeita kasvosuojista ja suurien kansanjoukkojen kokoontumisista, toisten tahallisesti venyttäessä annettuja ohjeita.


Nouseva pelko toisen vaiheen koronavirus tapauksista New Yorkissa näyttää toteutuvan taudin tartuntatapausten osoittaessa yli nelinkertaista nousua yhdessä suuresti ortodoksien asuttamassa lähiössä, kerrotaan elokuun lopulla julkaistussa raportissa. 

https://www.jpost.com/health-science/are-weddings-behind-the-covid-19-spike-in-new-york-orthodox-neighborhoods-641439, 


06. Korkein Oikeus vaatii hallitusta selittämään, miksi se kieltäytyy hämmentävää Khan Al-Ahmar laittoman beduiinikylän ja sen 180 henkilön Jabalin heimon  evakuoinnin toteuttamista, vaikka sitä koskeva KO:n ensimmäinen päätös tehtiin kesäkuussa 2019.


KO antoi uuden päivämäärän: lokakuun 1. päivä, johon mennessä hallituksen tulee selittää KO:lle, miksi päätöstä ei ole toteutettu.


Kyseinen beduiinikylä sijaitsee Jerusalemista Suolamerelle johtavan tien varrella. Beduiinit rakensivat sen EU:n ja Englannin tuella estääkseen Jerusalemin ja Maale Adumimin yhdistämisen. 


Korkein Oikeus tarttui asiaan Regavim NGO:n valituksesta.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Meir Ben-Shabbat laati hallituksen vastausta KO:n vaatimukseen selityksellä, jota KO:n tuomari Noam Solberg pitää hämmentävänä: ”Vaatimus kuulemisen siirrosta on hämmentävä todeten, että Regivimin jättämä valitus on viimeisin valitusten sarjassa koskien Khan Al-Ahmar kylän evakuoimista”. 


Israel pitää Jerusalemin ja Jerikon suuntaan menevää valtatietä strategisesti tärkeänä, jonka varteen kyhätty beduiinikylä vaarantaa sitä oleellisesti. 

https://www.jpost.com/israel-news/court-rejects-embarrassing-bid-to-delay-khan-al-ahmar-evacuation-hearing-641462, 


07. Israelissa pian alkavaa korkeasti pyhää aikaa pidetään normaalisti perheiden ja yhteisöjen yhteisinä kokoontumisina, mutta Terveysministeriön ja hallituksen kaavailut tulevat pahasti rikkomaan tätä perinnettä. 


Ponnisteluja lomahengen jatkumisen varmistamiseksi jatketaan Rosh HaShanah ja Yom Kippurin osalta huolimatta ilmeisestä jännityksestä ja rajoituksista koronaviruspandemian vuoksi. 


Kaksi järjestöä, Tzohar Rabbininen Järjestö ja Ohr Torah Stones Yachad Program juutalaisesta identiteetistä, ovat yhteisesti keskittyneet useiden vuosien aikana, edistääkseen yhteisöä perustuen loma-ajan palveluksiin, jotka kokoavat ei-uskonnollisia israelilaisia inspiroiden kaikista kansakerroksista tulevia juutalaisia juhlimaan yhteistä Yaakobin perintöä yhdessä. 


Tämän vuoden rajoitusten vuoksi järjestöt suunnittelevat niin monta ulkotiloissa pidettävää palvelusta kuin suinkin. Kuusi vuotta vanha ”Sofar in the Park”(Sofar puistossa) aloite on jo saanut yli 230 kohteen liittymisen ohjelmaan, useiden jatkaessa ilmoittumistaan. 


Perinteiseen sofarin puhaltamiseen liitetty ”Rosh HaShanah perheille” tarkoitettu ohjelmointi tulee lisäämään tilaisuuksien lomatunnelmaa. 


Sofarin puhaltamisella samaan aikaan kaikkialla Israelissa pyritään yhdistämään juutalaista kansaa ja siihen liittyneitä muita kansallisuuksia yhteisestä perinnöstä, ja lisäämään erilaisten ryhmien välistä yhteenkuuluvuutta. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286828, 


08. Ulkoministeri Gabi Ashkenazi (SV) ei usko TV-12 äskettäin julkaiseman salaliiton Netanyahun kaatamiseksi perustuvan tosiasioihin. 


”Tosiasiat ja vain ne ovat perusteina Israelin oikeusistuinten tekemissä päätöksissä” Ashkenazi vakuuttaa ja sanoo luottavansa oikeuslaitoksen kykyyn tehdä rehellisiä ja oikeudenmukaisia päätöksiä. 


Hän ”ei myöskään usko korruptioon oikeusjärjestelmän sisällä, joka harkitsee tapauksia pelkästään saamiensa todisteiden perusteella”.  

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286825, 


09. Jerusalemin poliisi pidätti ItäJerusalemin asukkaan epäiltynä murhayrityksestä ja varkaudesta sekä vakavien vammojen aiheuttamisesta 75-vuotiaalle rakennuskohteessa pääkaupungin itäosassa.


Viime kuussa pahasti pahoinpidelty 75-vuotias mies löydettiin rakennus- työmaalla Jerusalemin itäosassa ja vietiin sairaalaan kriittisessä kunnossa. 

18-vuotiaan mieshenkilön, jota artikkelissa kutsutaan teini-ikäiseksi, (arabiyhteisössä poika tulee täysi-ikäiseksi 16-vuotiaana) epäillään pahoinpidelleen vanhaa miestä rautatangolla, varastaen hänen kännykänsä, autonsa avaimet ja muita esineitä ennen pakenemistaan paikalta.


Toukokuussa tänä vuonna arabimies puukotti poliisia niskaan Meir Necher kadulla. Poliisi ampui häntä eliminoiden hänet. Poliisin haavat olivat lievät. 


Toinen puukotustapaus edellisen jälkeen tapahtui Binyamin alueella Samariassa. 

Puukotusyritys tapahtui lähellä Israelin Amichai kaupunkia Shilon alueella. Silloin kaksi terroristia yrittivät puukottaa turvallisuusvartijaa. 

IDF:n sotilaat avasivat tulen surmaten molemmat terroristit. 

Israelilaiset eivät vahingoittuneet tässä tilanteessa. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286832, 


10. Arabien ja juutalaisten oppilaiden yhteinen koulu joutui toiseen kertaan viikon sisällä ilmeisen tuhopolton kohteeksi Neve Shalomissa Juudeassa. 


Viimeisessä yrityksessä tulipalo syttyi sunnuntaina koulun kirjastossa, mutta onneksi se saatiin sammutettua lähes välittömästi. 


Ensimmäinen tuhopoltto tiistaiaamuna tunteja ennen koulutyön alkamista aiheutti koululle suurta tuhoa. Se määriteltiin tuhopoltoksi, koska syttyviä materiaaleja löydettiin koulussa, kuten WALLA News raportoi.


Neve Shalomin perusti Bruno Hussar v. 1969, kristitty munkki, joka oli Egyptissä syntynyt juutalainen. Yhteisön tarkoituksena on välistä juutalaisten ja arabien välistä keskustelua, yhteisössä asuu muutamia satoja juutalais- ja arabiperheitä.


Myös kaikenlaista vandalismia on harjoitettu koulua ja kylässä asuvia henkilöitä vastaan, autonrenkaitten puhkomista jne. Pensaspalot ovat yleisiä kylän ympäristössä pakottaen asukkaat evakuointiin.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286815, 


11. Gazan kansan kissanpäiviin tottuneet ihmiset joutuvat kehittämään itselleen uuden tulolähteen Qatarin ilmoitettua, etteivät avustukset tule heille kuten manulle illallinen aiemman tavan mukaan. 


”Tilanteet ovat muuttuneet, emmekä voi jatkaa aiempia tapoja” sanoi Qatarin emiiri Sheikh bin Hamad al-Thani. 

Lähi-Idän tiedustelulähteet uskovat emiirin päätökseen vaikuttaneen USA:n presidentti Donald Trumpin uudelleen valinta lokakuun vaaleissa.


Sheikki Tamim selitti, ettei viime viikolla suoritettu 30 miljoonan USD lähetys ole maan jatkama ohjelma, vaan tapauskohtainen tapahtuma. 

30 USD hiljensivät hetkeksi ilmapalloterrorin Gazasta Israeliin, mutta on odotettavissa sen uusiutuvan.


Ismail Haniyeh uhkasi ulkomailla ollessaan, että Hamasilla on raketteja, joilla ne uhkaavat Tel Avivia ja sen takana olevia alueita. Qatarin johtajat opastivat varoittaen Hamasin johtoa, etteivät amerikkalaiset ja israelilaiset puhu pehmoisia tällä kertaa, ja Trump näyttää voittavan vaalit Amerikassa. 

 https://www.debka.com/qatar-payouts-for-hamas-no-longer-guaranteed-report/, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 21 -36; Tiberias 27 -41; Suolameri 27-41: Eilat 31 -43 + C-astetta , huomenna lämpenevää ja helteistä säätä.

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021