Sunnuntai 06.09.2020

 SUNNUNTAI 06.09.2020 

01. Perjantaina Serbia ja Kosova vakuuttivat muuttavansa lähetystönsä Jerusalemiin. Jos lupaus toteutuu, neljä maatta ovat silloin muuttaneet lähetystönsä Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin. 


Belgraden ja Pristinan päätökseen lienee vaikuttanut USA:n painostus, mutta sitä voidaan pitää yhtenä uutena sulkana Netanyahun voiton hattuun.


”Tervehdin ilolla Kosovon kanssa tehtyä sopimusta. Kosovo on ensimmäinen muslimivaltio, joka avaa lähetystönsä Jerusalemissa, ja Serbia tulee olemaan ensimmäinen Euroopan maa, joka avaa myös lähetystönsä pääkaupungissa” sanoi pääministeri Benyamin Netanyahu. 

https://www.timesofisrael.com/kosovos-jerusalem-embassy-offer-was-available-for-years-but-israel-was-wary/, 


02. Tuhansia mielenosoittajia kokoontui lauantai-iltana shabatin loputtua Jerusalemissa viikoittaiseen hallituksen vastaiseen mielenosoitukseensa vaatien Netanyahun eroa. 


Mieltään osoittavat marssivat jännesillalta (Chordbridge) pääkaupungin läntisen sisäänkäynnin lähellä kohti kaupungin keskustaa jo 3. kerran viikossa yrittäen saada kontaktia tuhansiin toisiin mielenosoittajiin Paris-aukiolla lähellä pääministerin asuntoa. 


Poliisi yrittivät estää protestoijien pääsyn poliisin asettamien esteiden yli. Poliisin mukaan 2 poliisiupseeria haavoittui käsirysyissä heidän välillään. 

Protestoijien toisen aiheena oli hallituksen kyvyttömyys hoitaa koronavirus-pandemiaa. Protestien kiihko ja henki näyttävät kuitenkin laimentuneen. 


Poliisi pidätti 12 kiivainta mielenosoittajaa. Yksi pilapiirtäjä oli ”pukeutunut alastomaksi naiseksi”; häntä syytetään ”kansan seksuaalisesta häirinnästä”.  

https://www.timesofisrael.com/12-arrested-2-cops-hurt-at-protest-outside-netanyahus-jerusalem-home/, 


03. Oikeuskansleri Avichai Mendelblit sanoo, ettei Netanyahun tarvitse erota häntä vastaan pidettyjen oikeusistuntojen vuoksi, mutta hänen tulee välttää oman edun tavoittelua, jossa hänen voitaisiin käyttävän virka-asemansa suomaa valtaa vaikuttaakseen tammikuussa alkaviin oikeustoimiin häntä vastaan. 

https://www.timesofisrael.com/attorney-general-says-netanyahu-wont-have-to-step-down-over-graft-trial/, 


04. UAE:n ja Israelin välille sovittu suhteiden normalisoimissopimukselle tulee antaa rauhansopimukselle asema, kuten Egyptin ja Jordanian kanssa solmituille rauhan-sopimuksille, jotka ratifioitiin Knessetissä, kertovat israelilaiset lähteet.

Israelin WallaNews raportoi nimettömiin israelilaisiin ja amerikkalaisiin lähteisiin viitaten, Israelin virkailijoitten pyytäneen UAEn virkailijoita antamaan sopimukselle rauhansopimuksen laillisen aseman, jotka suostuivat siihen. 

Saadakseen rauhansopimuksen aseman, se vaatii Knessetin sekä UAE:n Federaation Kansallisen neuvoston hyväksymisen. Sitä halutaan kutsua rauhan-sopimukseksi, vaikka Israel ja UAE eivät ole koskaan sotineet toisiaan vastaan. https://www.timesofisrael.com/israel-uae-normalization-to-be-given-peace-treaty-status-report/, 

05. IDF:n 19-vuotias sotilas Ariel Yoav Tzafrir Barkanin juutalaisyhteisöstä Samariassa kuoli osallistuttuaan nuorison juhliin Pura kansallispuistossa maan eteläosassa perjantaina, joka rekisteröitiin yhdeksi kuumimmista päivistä maan historiassa. 


Heprealaisen median raportin mukaan poliisi sai ensimmäisen puhelun läheisen Kibbuts Ruhamasta 08.50 aamulla ulkojuhlista. 

Soittajan huolena oli juhlien pitäminen koronaviruspandemian aikana, eikä liittynyt sotilaan tilaan. 


Virkailijoitten partioauto Sderotista sai yhteyden soittajaan, joka opasti heidät juhlapaikalle.

Toinen soittaja ilmoitti poliisille COVID19 kokoontumiskiellon rikkomisen vuoksi, mutta poliisin partioauto ei löytänyt juhlintapaikkaa. 


Poliisi sai tiedon Tzafrirista vasta 13.30 saatuaan tietää MDA:n ambulanssin hakeneen huonossa kunnossa olleen sotilaan, jonka hänen ystävänsä oli kuljettanut tielle no 40. 


Tzafrir kiidätettiin Sorokan Lääkintäkeskukseen Beershebassa, jossa lääkärit joutuivat toteamaan hänet kuolleeksi. Hänestä löydettiin merkkejä alkoholista ja huumeista, jotka yhdessä läkähdyttävän helteen kanssa aiheuttivat kuoleman. 


Poliisi pidätti 4 tilaisuuden järjestäjää ja lisäksi neljä muuta niihin osallistunutta.

https://www.timesofisrael.com/police-launch-internal-probe-following-death-of-19-year-old-at-outdoor-rave/, 


06. Israelissa viime viikolla alkanut helleaalto jatkui perjantain yli lauantaihin, mutta 

lämpötilat olivat hieman tasoittuneet, joskin kosteus oli edelleen korkea etenkin rannikolla.


250 ihmistä tarvitsivat lääkinnällistä hätäapua, 28 heistä dehydraation

(nestevajauksen) vuoksi perjantai ja lauantain aikana. Kaksi 50-vuotiasta vietiin sairaalaan vaikean nestevajauksen vuoksi; IDF:n sotilas Tzafrir oli yksi heistä. 


Lämpötilat tasoittuvat kuluvan viikon aikana, lupaavat säätieteilijät, mutta pysyy kuitenkin normaalitason yläpuolella. Torstaina lämpö nousee uudelleen 30 +C-asteeseen päivähelteen aikana. 

Perjantain lämpötila kipusi Jerusalemissa ennätyskorkeuteen 42.8 +C-astetta, 

mutta Eilatissa mitattiin 48,9 +C (F 120)-ennätys korkeus, raportoi TV-12. 

https://www.timesofisrael.com/israel-continues-to-swelter-under-heatwave-but-temperatures-ease-slightly/, 


07. Puistosalueitten hallinto kokeilee ennen kokematonta sukupuolten eriaikaista järjestelmää tässä kuussa suositulla juottopaikalla lähellä Kuolluttamerta. 


Einot Tzukim luonnonpuistossa Puistohallinto kokeilee toistuvien valitusten johdosta uutta käytäntöä järjestämällä ajat eri sukupuolille, kuten uskonnollisten järjestöjen edustajat ovat vaatineet. 


Einot Tzukim luonnonpuisto sijaitsee lähellä Qumrania Juudeassa. Se muodostuu useista pienistä kahluualtaista, joihin maanalaiset vesisuonet tuovat vettä, mutta siellä on myös yksi laajempi allas. Sekä juutalaiset että palestiinalaiset suosivat niitä. 


Suunniteltu uusi aikajärjestelmä suosii myös turistiyhteisöä, joiden uskonnolliset naisjäsenet ovat vierastaneet yhteisiä altaita sukupuolille. Oman ongelmansa muodostaa koronavirus, joka ei ole toivottu vieras altailla. 

https://www.timesofisrael.com/parks-authority-to-try-out-segregated-swimming-at-west-bank-nature-reserve/, 


08. IDF teki ratsian Jeninin kaupunkiin etsiessään haluamiaan terroristeja ja aseitaan. Ratsian aikana sotilaat joutuivat räjäyttämään yhden talon ulko-oven, koska heitä ei päästetty sisään, ja mikä oli vaarallista sotilaille. 


Oven räjäyttämisen yhteydessä 2 palestiinalaista, jotka PA news WAFA nimesi Ahmad ja Mohammad Jadoun veljeksiksi, haavoittuivat. 

Heidät kannettiin paareilla pois, mutta heidän kunnostaan ei tiedetä. 


IDF:n raportin mukaan arabit mellakoivat yöllisen pidätyksen aikana, tulittaen, heitellen kranaatteja ja pommeja heitä kohti. Sotilaat eivät haavoittuneet. 

IDF suorittaa etsimiensä terrorismista epäiltyjen etsinnät ja pidätykset yöllä.  Sotilaitten kivittäminen, mellakointi ja tulitukset ovat usein heitä vastassa. 

https://www.timesofisrael.com/2-armed-palestinians-wounded-during-israeli-raid-in-jenin-idf/, 


09. Koronavitus pandemic on aiheuttanut uuden hyppäyksen tartuntojen määrässä. Shabatin aikana testattiin 1 482 ihmistä positiivisiksi, 9.4 % testatuista. Viimeisten päivien aikana positiivisten testausten määrä on ollut n. 8 %.


Terveysministeriö julkaisi em. luvut ennen tämän päivän hallituksen kokousta, jossa määritellään potentiaalisten punaisten alueitten sijainti.  Kuolleitten määrä nousi sekin ennätyskorkealle, 1 007 ihmistä, mutta yön aikana kukaan ei kuollut. 


Haifan geriatrisessa keskuksessa raportoitiin 80 ihmisen saaneen tartunnan, joista kaksi on myöhemmin kuollut.  


Koronakenraali Ronni Gamzu sanoi, että totaalinen lukitus julistetaan vain 8 alueelle kymmenestä, joita hän kutsuu punaisimmiksi yhteisöiksi. Näissä asukkaat saavat liikkua vain 500 m kodeistaan, ja koulut ovat kiinni.


Punaisimmat kaupungit ovat ultraortodoksien asuttamia, mutta myös palestiinalaisryhmiä ja alueita kuuluu samaan luokkaan. 

Totaalisen lukituksen asemesta vaaditaan joustavaa käytäntöä, tai osallista lukitusta paikallisviranomaisten päätöksen mukaan. 

https://www.timesofisrael.com/2-armed-palestinians-wounded-during-israeli-raid-in-jenin-idf/, 

https://www.jpost.com/opinion/how-israel-went-from-right-to-wrong-on-coronavirus-641197, 


10. Israelissa ja varmaan muuallakin, arvaillaan, seuraako Saudi Arabia UAE:n esimerkkiä ja tekee rauhansopimuksen maailman ainoan juutalaisvaltion Israelin kanssa. Saudit eivät ole antaneet selkeitä merkkejä siitä, mutta vinkkejä siihen suuntaan esiintyy.


Meccan suuren moskeijan imaami Abdul Rahman al-Sudais viittasi siihen suuntaan perjantaina pitämässään puheessaan, jota muutamat arabit ja muslimit ovat tulkinneet alkusoittona välien normalisoimiseksi Israelin kanssa. 


Sudais sanoi Koraaniin viitaten, että ”islam vaatii muslimeja kunnioittamaan ei-muslimeja ja kohtelemaan heitä hyvin”. 

Hän väitti profeetta Mohammedin suorittaneen käsienpesun polyteistisellä vesipullolla, ja kuolleen hänen kilpensä joutuessa juutalaisen suojaksi.  


”Mohammad oli niin hyvä juutalaiselle, että tämä kääntyi islaminuskoon”. 

Hän puhui islamin uskon puhdistamisesta vääristä, epäilyttävistä uskomuksista. 

Imaami on aiemmin vaatinut uskontojen välistä keskustelua ja sanonut islamin vastustavan räjähdyksiä ja terrorismia.  


Saudien ulkoministeri prinssi Faisal bin Farhan sanoi olevansa valmis suhteisiin Israelin kanssa, jos Israel ja PA/PLO:n arabit solmivat rauhansopimuksen. 

Kaikki arabimuslimit eivät suinkaan hyväksy imaami al-Sudaisin teemoja. 

https://www.jpost.com/israel-news/sermon-suggests-saudi-arabia-on-its-way-to-normalizing-ties-with-israel-641176,


11. ”Saksan federaation hallitus hylkää kuolemantuomion kaikissa olosuhteissa”. Tämän on Saksan vastaus tiedoille, että Iran voi lähiaikoina teloittaa palkitun painijamestarin Navid Afkarin, 27, joka tuomittiin kahteen kuolemantuomioon yhdestä murhasta, vesiyhtiön turvallisuusvirkailijan surmaamisesta protestien aikana Shirazassa vuonna 2019. 


Protestit olivat maanlaajat, joilla vastustettiin Iranin hallituksen taloudellista ja poliittista korruptiota. Afkarin sanotaan tunnustaneen hillittömän kidutuksen aikana, jota Iran käyttää yleisesti vankiloissaan. 

https://www.jpost.com/middle-east/iran-may-execute-innocent-wrestler-placed-in-solitary-confinement-641183, 


12. Netanyahun väitetään suostuneen F-35 Stealth koneitten myymiseen UAE:lle, mutta hän kiistää väitteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286577, 


USA lupaa myydä UAE:lle tutkan välttäviä tai poistavia koneita, joiden tarkoituksena on suojata koneita niitä vastaan ammutuilta ohjuksilta F-35 oman järjestelmän lisäksi. 


Israel on vaatinut, etteivät UAE:lle hyväksytyt asejärjestelmät heikennä Israelin teknistä aseylivoimaa alueella. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286647, 


13. PA:n terveysministeri raportoi lauantaina seitsemästä koronavirukseen kuolleesta, nostaen kokonaismenetykseksi 199 kuollutta. 


Mediatilaisuudessa PA:n terveysministeri Mai al-Kaila kertoi seitsemästä kuolleesta, kaksi muuta oli kuollut Gazan kaistalla. 


Tartuntojen määrä nousi 433 tapauksella, kokonaismäärän ollessa 33 250. 

PA viivyttelee lukitusten määräämisessä, mutta Gazassa lukitus koskee koko aluetta, ”jotta tartuntojen leviäminen voidaan estää tai rajoittaa”. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286645, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/286636, 


14. USA ja Venäjä leikkivät vaarallista kuurupiiloa Krimin niemimaan yllä tai sen rajan tuntumassa. 


USA lähetti kolme B-52H pommittajaa Venäjän vuosia sitten miehittämän Krimin niemimaan rajan tuntumaan. Niihin liittyi Ukrainan ja RAF:n koneita voiman osoitukseksi ja varoitukseksi Venäjän presidentti Vladimir Putinille. 


B-52H stratofotress koneet voivat kuljettaa ydinpommeja; ne aloittivat lentonsa RAF Fairfold tukikohdasta Gloucertershire Englannissa. 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8700707/Donald-Trump-flies-three-B52-bombers-Ukrainian-airspace-RAF-Fairford.html, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 24 -36; Tiberias 26 -41; Suolameri 35 -43; Eilat 32 -44 +C-astetta, 

Aurinkoista ja helteistä huomenna, lämpötila alenee hieman. 

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021