Torstai 30.07.2020

TORSTAI 30.07.2020
01. Tänään on juutalaisen kalenterin mukaan 9. Av-kuukautta, joka on juutalaisen historian mustimpia päiviä, jona Av-kuukauden päivänä juutalaisia ovat kohdanneet lukuisat onnettomuudet ja katastrofit, lähtien Jerusalemin toistuvasta miehityksestä ja tuhoamisesta, sekä ”1. ja 2. Temppelin hävittämisestä maan tasalle, ettei jäänyt kiveä kiven päälle”, kuten Jeesus profetoi. 

Juutalaiset pyrkivät viettämään tämän päivän paastoten ja Jeremian valitusvirsiä toistellen synagogissaan, itkien ja valittaen kovaa kohtaloaan, jonka he itse ovat aiheuttaneet hyljätessään Israelin Jumalan tekemän liiton kansansa kanssa. 

02. Juutalainen kansa on ollut tunnettu kautta vuosituhansien itsepäisyydestään ja taistelusta vapauttaan kahlinneiden rajoitusten noudattamista vastaan. 

Mooseksen jälkeen Israelin johtajaksi noussut Joosua muistutti ennen kuolemaansa kansaa tekemästään liitosta Jumalansa kanssa varoittaen:

”Te ette voi palvella Herraa, sillä Hän on pyhä Jumala; Hän kiivas Jumala; Hän ei anna teille anteeksi teidän rikoksianne ja syntejänne”.

Joosua varoitti, että ”Jos te hylkäätte Jumalan ja palvelette muita jumalia, niin Jumala kääntyy teistä pois ja antaa teille käydä pahoin, ja tekee teistä lopun sen sijaan, että Hän oli aiemmin tehnyt teille hyvää”. 

Kansa vastasi siihen: Ei niin, vaan me palvelemme Herraa”.
Joosua vahvisti kansan päätöksen todeten: ”Te olette itse todistajina itseänne vastaan, että te olette valinneet Herran palvellaksenne Häntä, jonka kansa auliisti myönsi: Niin olemme”. (Joosua 24:19 -22).

03. Koronavirusepidemian vuoksi julistetut rajoitukset kokoontumisesta ja etäisyyden säilyttämiseksi naapurin kanssa unohtuivat satojen ihmisten rynnätessä keskiviikkoiltana Jerusalemin Länsimuurin edustalla ihmisten pyrkiessä Länsimuurille rukoilemaan Tisha B´Avin alkaessa auringon laskettua, tai  edes koskettamaan sitä valitusrukoustensa lomassa. 

Israelin poliisille oli annettu selkeät ohjeet, kuinka paljon ihmisiä sallittiin päästä poliisin asentamien esteiden kautta, mitkä eivät alkuunkaan tyydyttäneet kansaa. Sadoittain vihaisia ihmisiä tunki väkivalloin poliisin asettamia puomeja vastaan ohittaen monin kertaisesti asetetun rajan 20 ihmistä samalla kertaa. 

Poliisi ei mahtanut mitään kansan rynnätessä rukoilemaan Länsimuurin tasanteelle, joka oli jaettu 20 ihmisen lohkoihin rajoitusten noudattamiseksi. Aiempina vuosina tasanteelle on kokoontunut yli 10 000 ihmistä, eilen 800. 

Torstaiaamuna ansaa alkoi kokoontua uudelleen Länsimuurille johtavan sisään-käynnin lähelle, mutta ilmeisesti pahin kiihko oli tasaantunut ja järjestys säilyi paremmin. 

Tisha B´Av päivän mentyä ohi poliisi valmistautuu väkivaltaisten mielen-osoitusten jatkumiseen Jerusalemissa, mutta myös Tel Avivissa, jossa ne ovat jatkuneet jo viikkojen ajan.  
https://www.jpost.com/israel-news/after-western-wall-riots-police-prepare-for-violence-at-balfour-protests-636859, 

04. Tiistaina Likudia kannattavat äärioikeistolaiset aktivistit, joilla on yhteyksiä ”La Familia” ryhmään, väkivaltaisesti hyökkäsivät rauhallisten protestoijien kimppuun, jotka osoittivat mieltään poliisin brutaalia toimintaa vastaan, Kansan Turvallisuusministerin Amir Ohanan pyrkiessä estämään mielenosoitusten järjestämistä lähellä pääministerin virallista asuinrakennusta Jerusalemissa. 

2. pääministeri, puolustusministeri Benny Gantz tarttui tilaisuuteen kehottaen poliisia nopeasti pidättämään väkivaltaan syyllistyneet. 
TV13 raportoi keskiviikkona poliisin asettavan parhaan, Yaman terrorin-vastaisen yksikkönsä, suojelemaan rauhallisia mielenosoittajia fanaatikoilta. 

Apulaispoliisikomentaja Moti Cohen oheisti poliisia asettamaan kaikki hallussaan olevat keinot väkivallan taltuttamiseksi. Avuksi otetaan tekniikan suomia laitteita aktivistien seuraamiseksi, ja mieslukua lisätään tarpeen mukaan. 

Poliisin arvion mukaan suurimman vaaran eivät muodosta ryhmät kuten La Familia, joiden toimintaa voidaan seurata ja estää, vaan yksityiset henkilöt, joilla voi olla henkilökohtaista kaunaa jotain henkilöä kohtaan, ja soluttautuen kansan-joukkoon. Poliisi käyttää erilaisia keinoja heidän tunnistamisekseen ajoissa. 

Tilanne Tel Avivin mielenosoituksissa sai useat poliittiset johtajat tarttumaan tilaisuuteen lisäpisteen saamiseksi kansan parissa. 
Oppositiojohtaja Yair Lapid (Yesh Atid) syytti pääministeri Netanyahua hyökkäyksistä poliisia ja toisia mielenosoittajia vastaan.

Presidentti Reuven Rivlin, jonka edellytetään pysyvät poissa politiikasta, varoitti hyytävästi, että pääministeri Netanyahun ja hänen perheenjäsentensä vahingoittaminen on täysin mahdollista, jos jännittynyt ilmapiiri saa jatkua. 
https://www.jpost.com/israel-news/after-western-wall-riots-police-prepare-for-violence-at-balfour-protests-636859, 

05. 1. pääministeri Netanyahun uskotaan ottaneen uudelleen koronavirus-pandemian vastaisen taistelun johdon, vaikka uusi koordinaattori Ronni Gamzu on juuri astunut virkaansa ja pitänyt ensimmäisen julkisen puheensa. 

Netanyahu selitti hallituksensa ministereille, mitä hän odottaa Ronni Gamzulta: ”Odotan kaikkien hallituksen ministerien tukevan Gamzun suunnitelmaa, ja edellytän kaikkien kansalaisten ilman poikkeusta, työskentelevän sen kanssa”. 

Gamzun ensimmäisiä tehtäviä on luottamuksen palauttaminen johtoportaan virkamiesten ja kansan välille. 

”Olemme nähneet luottamuksen murenemisen viime päivinä, ja virustaudin uudelleen leviämisen. Uusi tehtäväkenttä: hallitus tekee kaiken loogisesti, nopeasti ja päättävästi, ja kansan tulee totella ja toimia yhteistyössä. Olen vastuullinen” Gamzu selitti puheessaan. 

JP:n artikkelin laatija Maayan Jaffe-Hoffman uskaltaa epäillä Gamzun edellytyksiä onnistua tehtävästä, josta monet luotettaviksi havaitut ovat lopulta kieltäytyneet. Mitä valtuuksia Gamzulla on suunnitelmansa toteuttamiseksi nopeasti ja tehokkaasti, mutta miksi tästä ei sovittu ennen viran ottamista vastaan? 

Gamzu sanoo käyttävänsä muita instituutioita toteutusvaiheessa, mutta niillä voi olla oma näkemyksensä, mikä ei välttämättä sovellu yhteen Gamzun kanssa. 

Gamzu muodosti alan erikoistuntijoiden hätäosaston ja erityishoidon yksikön, joiden tehtävänä on haarukoida tilannetta ja raportoida hänelle, koska maan terveysjärjestelmä ylittää punaisen varoitusmerkin ja torjuu kaikkien sairaimmat potilaat pois puuttuvan kapasiteetin vuoksi. 

Gamzu sai testauksen ja kontaktien seuraamisen myytyä IDF:lle, mitä entinen puolustusministeri Naftali Bennett pitää hyvänä saavutuksena. 

”Niin paljon vahinkoa on tehty Israelin kansalaisille pienin ja mitättömin perustein. Lähes 4 kuukautta sitten esitin korovirus komissaarin viran perustamista, siirtää testit ja seuranta IDF:lle, ja operoida rajoitteita perustuen punainen, oranssi ja vihreä alueisiin, jotka sisältyvät Gamzun suunnitelmaan”. 

Bennett pitää ”Israelin hallitusta syyllisenä, koska se olisi voinut estää kauhean talouskriisin, joka iski Israeliin, aiheuttaen paljon kärsimystä, työttömyyttä, vararikkoja ja sydänkipuja monille ihmisille”. 

Gamzu lupaa välttää populistisia päätöksiä, ja perustaa rajoitteet ja politiikansa logiikkaan ja todellisiin tietoihin. 
On syytä toivottaa Gamzulle Taivaan Isän viisautta ja rohkeutta työssään. 
 https://www.jpost.com/israel-news/is-netanyahu-back-at-the-coronavirus-helm-analysis-636811,

06. Netanyahu paljasti, että Israel testaa nyt 30 000 ihmistä/päivässä SARS-CoV-2 viruksesta, ja lupaa testausten lisääntyvän, mikäli siihen on tarvetta. 
https://www.jpost.com/health-science/netanyahu-tells-world-leaders-israel-aiming-to-mass-test-for-coronavirus-636792,

07. Israelin Terveysministeriö ilmoittaa, että matkustajat ”vihreistä maista” ovat tervetulleita ilman karanteenipakkoa tai testausta, alkaen elokuun 16. päivänä. 

Terveysministeriön apulaispääsihteeri Itamar Grotto totesi valtion Tarkastus- Komitean kokouksessa: ”Valmistaudumme taivaitten avautumiseen, mikä ei tapahdu hetkessä, mutta me puolestamme teemme kaikkemme sen hyväksi”. 
https://www.jpost.com/israel-news/health-ministry-skies-could-partially-open-as-early-as-august-16-636732,’

08. PA/PLO:n arabijohtajien pyrkiessä soittamaan, ettei juutalaisilla ole koskaan ollut mitään todellisia yhteyksiä Jerusalemiin, Israelin arkeologit yhdessä kansainvälisten kollegojensa kanssa kaivavat yhä uusi painavia arkeologisia todisteita arabijohtajien väitteitä vastaan todeten ne surkeiksi valheiksi.  

Jerusalem Post julkisti hämäännyttävän raportin uudesta arkeologisesta löydöstä Arnonan lähiössä lähellä USA:n lähetystöä Jerusalemissa. 

 Antiikin Auktoriteetin löytö käsittää laajan hallintokeskuksen Juudeassa, joka rakennettiin kuningas Hiskian (Hezekiah) ollessa Juudean kuninkaan. Kaivauksissa löydetyt poltetusta savesta tehdyt leimasimet, joilla viralliset kirjeet sinetöitiin, ja niillä ruukkujen kahvoihin muinaisella heprealla tehdyt painallukset kiinnittävät rakennuskompleksin kiistatta kuningas Hiskiaan. 

Kaikkiaan 120 sellaisen leimasimen painallusta löydettiin Arnonan kaivauksesta. Niitä on löydetty Israelissa n. 1000 vastaavanlaista vuosisadan kestäneiden kaivausten yhteydessä.  
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284441, 

09. Ulkomaisten vierailijoiden pääsy Israeliin COVID19 pandemian asettamien rajoitusten johdosta on lähes mahdotonta, mutta siitä huolimatta muutamat heistä voivat saada vierailuun oikeuttavan viisumin. 

Poikkeuksia muodostavat läheiset, intiimit ystävyyssuhteet, aviossa tai ilman, lapset, joiden toinen vanhemmista asuu Israelissa, opiskelijat etenkin yeshiva-opistoissa, ja vastaavat, mutta tie voi olla mutkikas ja ahdas. (ILTV ohjelma) 
https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284414, 

10. Direct Polls julkisti uusimman tiedustelunsa tulokset, jossa selvitetään, keitä israelilaiset haluavat keskusta-oikeisto ryhmän johtoon. 

34 % vastanneista pitää Netanyahua parhaana johtajana; Gideon Saar sai 22.2 %, Yaminan johtaja Naftali Bennett sai 16.4 %, Nir Barkat 10.2 % kannatuksen. 

Okeistolaisiksi tunnustautuvat antavat Bibille 43 %; Bennettille 24.09 %, Saar 16.8 % ja Nir Barkat 10.3 %. 

Tulosten perusteella näyttää myös, ettei Likudin johtama oikeistosiipi voi enää automaattisesti laskea saavansa enemmistöä Knessetissä. 

Panels Politics julkisti tutkimustensa tulokset tiistaina. Sen mukaan oikeistoblokki saa 60 edustajaa; vasemmisto/arabit saisi 52 edustajaa, Likud 31; Yamina 13; SiniValkoinen 10 edustajaa; Israel Beitenu 8; Yesh Atid 19 edustajaa; Yhteinen arabilista 16; Meretz 7; Jewish Home, Otzma Yehudit ja Labour eivät ylittäne 3.25 % äänikynnystä.
https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284414, 

11. Israel on ilmoittanut vieraiden diplomaattikanavien kautta Iranille, ettei Israel halua Hizbullahin kanssa syntyneen jännittyneen tilanteen kiihtyvän sodaksi. 

Samalla Israel tekee voitavansa, ettei Hizbullah katsoisi imagonsa voimallisena sotilasryhmänä hämmentyneen. Donvuoren lähellä kommandoiskua yrittäneet 5 terroristia päästettiin menemään ilman verenvuotoa, heitä oli seurattu useiden tuntien ajan, ja vasta heidän päästyään muutamia metrejä Israelin puolelle sotilaat avasivat tulen, mutta varoen haavoittamasta heitä. 
https://www.timesofisrael.com/idf-readies-for-imminent-hezbollah-attack-while-trying-to-avoid-escalation/, 

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 

Jerusalem 19 -34; Tiberias 25 -40; Suolameri 30 -41; Eilat 30 -43 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, hieman viilenevää. 
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,  
 


 

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021