TIISTAI 04.08.2020

TIISTAI 04.08.2020
Internet ja sähköt ovat vuoronperään lakkoilleet aamun kuluessa. Jos se jatkuu, raportin laatimisesta tulee tukkoinen. Katsotaan nyt, miten edetään.
01. Syyriassa – kuten myös Irakissa ja Iranissa - jatkuvat mystiset ilmaiskut, joiden tekijöistä ei ole tarkkaa tietoa. (Lienevätkö F-35i häivehävittäjät asialla?) 

Syyrian sotamonitori pyrkii identifioimaan maanantain ilmaiskuissa surmansa saaneita. Tunnistamattomien hävittäjien ilmaiskut kohdistuivat ”Irakin kansalaisten Iranin tukemiin militaristeihin” sanotaan lakonisesti ToI:n henkilö-kunnan laatimassa artikkelissa. 

Ainakin 15 ihmistä saivat surmansa Syyrian ilmavoimien tukikohtaan, jota käyttävät Iranin ja sitä tukevat militaristien joukot, tehdyissä ilmaiskuissa, raportoi Syyriaan keskittynyt monitoriryhmä tiistaina. 

Luotettaviin lähteisiin perustuen Lontoossa toimiva Syyrian Ihmisoikeus-tarkkailija kertoi kiihkeiden ilmaiskujen jatkuneen aamuviidestä yhdeksään aamupäivällä lähellä Iranin rajaa Derir Ezzorin alueella sijaitsevaa Abu Kamal Syyrian ilmavoimien tukikohtaa vastaan. 

SOHR raportti kertoi hyökkäysten vaatineen useita kuolonuhreja, tuhonneen aseman laitteita ja aseitten varastorakennuksia. Maanantaina SOHR identifioi surmansa saaneita ”15 Iranin tukemiksi militaristeiksi, joilla oli Irakin kansalaisuus”. 

Lähteiden mukaan joukot kuljettivat hyökkäysten jälkeen kuolleita ja haavoittuneita taistelijoita rajan yli Irakiin, ja että Al-Bokamalissa sijaitsevat iranilaiset joukot ovat korkeassa hälytystilassa, ja että ne saavat täydennyksiä. 

Deir Ezzonin ilmaiskut tulivat vain muutama tunti sen jälkeen, kun IDF:n sotilaat havaitsivat neljän syyrialaisen asentavan tienvarsipommeja Israelin puolelle rajaa Israelin ja Syyrian välille rakennetun turva-aidan varrella sijaitsevaan tyhjillään olevaan IDF:n tarkkailurakennukseen. 

IDF:n sotilaat yhdessä tunnistamattoman hävittäjän kanssa eliminoivat kaikki neljä tunkeilijaa. IDF ei kärsinyt ihmistappioita. IDF:n tiedottaja ei vielä osannut sanoa, mihin sotilas-tai militaristiryhmään tunkeilijat kuuluivat, mutta totesi heidän toimineen Syyrian alueella asentaessaan pommeja turva-aidan varteen. 
https://www.timesofisrael.com/15-said-killed-in-mystery-airstrikes-on-iranian-backed-militias-in-syria/, 

02. IDF:n hävittäjäkoneet suorittivat useita ilmaiskuja Syyrian sotilaskohteisiin myöhään maanantai-iltana vastauksena Golanin kukkuloilla IDF:n estäneeseen Syyrian hyökkäykseen edellisenä iltana, kerrotaan IDF:n julkistamassa tiedotteessa. 

IDF:n hävittäjäkoneet, hyökkäyshelikopterit ja toiset lentokoneet pommittivat Syyrian tarkkailuasemia, tiedustelulaitteita, ilmatorjuntatykkejä sekä komento- ja valvontainfrastruktuuria Syyriassa. 

IDF:n tiedotteessa todetaan, että ”Israel katsoo Syyrian hallituksen vastaavan kaikista sen alueilta tulevista Israelin vastaisista toimista, ja että Israel tulee päättäväisesti jatkamaan kaikkiin Israelin valtion itsenäisyyttä vastaan tehtyihin väkivaltaisuuksiin”. 

Syyrian virallinen uutistoimisto SANA totesi sotilaslähteisiin perustuen, että ilma-iskut aiheuttivat vain materiaalista tuhoa ilman ihmisuhreja. 
https://www.timesofisrael.com/idf-strikes-syrian-military-targets-in-response-to-attempted-border-attack/, 
https://www.timesofisrael.com/idf-finds-gun-more-explosives-left-behind-by-would-be-attackers-on-syria-border/,
https://www.timesofisrael.com/syria-cell-entered-israeli-territory-in-bid-to-attack-unmanned-army-post-idf/,

03. Terveysministeriön pääsihteeri, prof. Chezy Levy kertoi Armeijan radiolle tiistaina, että tiukan lukituksen mahdollisuutta puntaroidaan edelleen ministeriössä nykyisten koronaviruslukujen alentamiseksi. ”Se tulisi olemaan rajoitettu tai täydellinen lukitus” Chezy arvioi. 

Optiona harkitaan kaupunkien julistamia paikallisia lukituksia eniten tartuntoja esiintyneissä lähiöissä, ja että päätöksiä tekevät tutkivat kaikkia optioita, jotka olisivat tehokkaita, mutta aiheuttaisivat mahdollisimman vähän haittaa ihmisille. 

”Lukitus on työkalu, joka vähentää kuolleisuutta, mutta toisaalta hinta, minkä maksamme täydellisestä lukituksesta, on kaikille selvä” hän analysoi. 

Levyn kommentteja edelsi ns. ”koronakabinetin” istunto, jossa keskusteltiin mahdollisuudesta paikallisista lukituksista ja ulkonaliikkumiskiellosta iltaisin ja viikonloppuisin, mutta päätöksiä niistä ei tehty. 

Pääministerin kanslia sanoi päämääränä olevan tutkia kaikkia optioita viruksen leviämisen estämiseksi ja taltuttamiseksi ilman täydellistä lukitusta.
Lukitusten yleistäminen ja totaalinen suorittaminen on todettu paitsi maan taloutta eniten tuhoavaksi, myös tuhoisaksi ihmisten psyykkiselle hyvinvoinnille. 

Ministerit kritisoivat myös ”koronatsaarin” prof. Ronni Gamzun esittämiä toimia, ettei hän ollut esittänyt todellisia ehdotuksia päiväkohtaisten tartuntatapausten vähentämiseksi.
”Hän esitteli tyhjiä iskulaita ja yleisiä periaatteita ilman käytännöllisiä ehdotuksia. Hän näyttää vähän epäpätevältä” yksi ministeri arvioi. 
Israelilla on nyt yksi maailman korkeimmista asukasta kohti laskettu tartunta-määrä, mutta Bibi arvioi tiistaina, uusien tapausten määrä näyttää alenevan kuitenkin varoittaen, että COVID19 johdosta kuolleitten määrä voi nousta. 

Terveysministeriön julkistamat tuoreet luvut puhuvat karua kieltään. 
24 tunnin aikana rekisteröitiin 1 672 uutta tapausta, nostaen kokonaisluvuksi 
74 903 tapausta. 
Aktiivisia tapauksia on 24 598 – syvä lasku, kun 2 200 potilasta paranivat. 
Yön aikana ei rekisteröity yhtään kuolemantapausta; kokonaismäärä on 546.
Vakavia tapauksia on 333, joista 101 hengityslaitteissa. 140 on kohtalaisessa kunnossa, loput eriasteisesti sairaita. 

Päiväkohtaisten tartuntojen määrä pysyttelee 2000 paikkeilla, laskien viikonvaihteen aikana useaksi sadaksi testausten määrän laskiessa. 
Lauantaina ja sunnuntaina testattiin alle 10 000, nousten maanantaina 21 345, joista 8.4 % olivat positiivisia tapauksia. 
https://www.timesofisrael.com/top-health-official-warns-complete-lockdown-still-a-possiblity/, ’

04. Hallituksen päätöksen mukaisesti ensimmäisessä vaiheessa maksettiin tukirahat sunnuntaina 1.2 miljoonalla perheelliselle israelilaiselle, joilla on alle 18 vuotiaita lapsia.  

Toisessa vaiheessa aloitettiin tiistaina ja jatkuen keskiviikkona Kansallisen Vakuutusinstituutin NII korona-stimulusvarojen maksaminen ilman alaikäisiä lapsia elävien pankkitileille, tiistaina 400 000 ihmiselle ja keskiviikkona samalle määrälle. 

Ilman lapsia oleville aikuisille Israelin kansalaisille maksetaan 750 NIS (220 USD), mutta eläkkeiden varassa elävät saavat 1 500 NIS (440 USD). Maksun suorittamiseksi NII tarvitsee kansalaisen pankkitilinumeron. 

Ohjelma tulee maksamaan valtiolle 6.5 miljardia NIS(1.9 miljardia USD).
NII johtaja Meir Spiegler sanoi, että ohjelmaa – joka koskee kaikkia kansalaisia, myös korkeasti palkattuja – on suurin stimulus ohjelma, mitä agentuuri on koskaan suorittanut lisäten, että NII:n henkilökunta toimii korkeapaineella projektin suorittamiseksi sujuvasti ja ilman hankauksia.

Knesset hyväksyi pääministeri Netanyahun esityksen stimuluspaketista 29. heinäkuuta joutuen tekemään pieniä muutoksia esitykseensä.
https://www.timesofisrael.com/800000-israeli-adults-begin-to-receive-government-coronavirus-handouts/, 

05. Maailman huomion kiinnittyessä seuraamaan yhä laajenevaa ja osittain pahenevaa COVID19 koronavirus pandemiaa, pääministeri Netanyahun lupaama Israelin lain ja oikeuden ulottaminen osiin Juudeaa ja Samariaa sekä Jordanin laaksoa on joutunut sysätyksi syrjään, mutta Netanyahu vakuuttaa, ettei sitä ole suinkaan poistettu päiväjärjestyksestä, vain siirretty toistaiseksi.

USA:n hallituksen nimittämä Lähi-Idän lähettiläs Avi Berkowitz jatkaa työtään presidentti Donald Trumpin rauhansuunnitelman, vuosisadan diilin, toteuttamiseksi järjestäen tapaamisia asiasta kiinnostuneiden kanssa valmistellen Israelin haluamaa Länsirannan osien liittämistä osaksi Israelin valtiota, kertovat asioista hyvin perillä olevat tahot. 

Keskusteluja Jerusalemin ja Washingtonin välillä tarvitaan ennen liittämisen toimittamista, joista yksi on USA:n vaatimus hyvän tahdon eleen antaminen PA/PLO:n arabeille, mutta lähde sanoo asian nousevan kriittiseksi. 
(Israelissa vieroksutaan termiä ”liittäminen”, koska kysymys on lain ja oikeuden ulottamisesta maalle, joka kansainvälisten dokumenttien mukaan on osa Israelia)

Israelissa odotetaan presidentti Trumpin päätöstä asiassa, mutta julkisuuteen valuneitten vihjeitten mukaan USA odottaa Israelin hallituksen selkää päätöstä, jota Netanyahu/Gantz hallitus ei ole saanut aikaiseksi. Trumpin päätös tulee saada ennen USA:n lokakuun vaaleja, tai se voi viivästyä. 

USA:n Ulkoministeriön parissa elää edelleen käsitys ”Palestiinan valtion perustamiseksi, joka elää rauhassa ja turvallisena Israelin valtion rinnalla”. Tätä haaveellista käsitystä on käytetty viime aikoina yhä vähemmän, mutta ”jonkinlaista makeutusainetta on Berkowitzin mukaan käytettävä arabien hyvittämiseksi, vaikka he eivät sitä ansaitsekaan”. 

USA:n ulkoministeriö ei näytä uskovan tietoja ja haastatteluja, joiden mukaan Juudean ja Samarian arabien enemmistö haluaa saada Israelin kansalaisuuden ja sen suomat etuisuudet, yhä kutistuvan vähemmistön kannattaessa PA/PLO:n yksinvaltaista ja korruptoitunutta komentoa. 
https://www.timesofisrael.com/white-house-still-mulling-annexation-which-could-happen-this-month-source/, 

06. Tuore gallup osoittaa poliittisen ilmapuntarin siirtyneen entistä enemmän oikealle ja jättävän Gantzin johtaman vasemmisto-keskusta -arabit blokin yhä syrjäytyneempään asemaan. 

Jos vaalit suoritteisiin nyt, tulos olisi tällainen:

Likud 35 (36); Yamina 12 (5); Shas UTJ 7 (8); Israel Beitenu 8 (7); Yesh Atid/Telem 18 (16); Joint Arabilasta 15 (16); Meretz 5 (3)
Labor, Derech Israel, Gesher, Jewish Home ja Otsma Yehudit eivät ylitä kynnystä. 

Oikeistoblokki saa 64 kansanedustajaa (58);
Vasemmisto/arabiblokki 48 (55); 
Israel Beitenu 8 (7), jatkaa mustana jokerina, jota kukaan ei halua. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284705, 

07. Ministeri Ofir Akunis (Likud) esitti maanantaina uhkavaatimuksen SiniValkoisten johtajalle Benny Gantzille valtion budjetista jatkuvan kiistan johdosta:

”Jos emme hyväksy vuoden budjettia, jokainen tietää, kuka raunioitti Israelin ja rahasi sen neljänsiin vaaleihin 2 vuoden sisällä: syytös lepää täysin Gantzin hartioilla” Akunis totesi Galei Tzahal (IDF:n radion) ohjelmassa. 

Akuni vakuutti, ettei Likud aio liukastella vuoden kestävästä budjetista. 
”Jos SiniValkoinen estää vuoden kestävän budjetin, meidän ei tarvitse mennä uusiin vaaleihin: Me muodostamme vaihtoehtoisen hallituksen nykyisessä Knessetissä 61 kansanedustajan voimin. 

Akunis selvensi myös asemaansa ns. Korkeimman Oikeuden ohittamislakiin (overrule clause) todeten, että jos puolue sallii äänestysvapauden, hän äänestää esityksen puolesta ”kyllä”. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284690, 

08. Israel Beitanu kansanedustaja Alex Kushnir totesi i24NEWS lähetyksessä kysellen, miten kauan nykyinen hallitus voi ylipäätään jatkaa juupas/eipäs leikkiään. 

Hän näyttää pitävän mahdollisena uusia vaaleja, mutta ei toivottavina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284655. 

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN  

Jerusalem 19 -30; Tiberias 26 -38; Suolameri 28 -38; Eilat 26 – 39 +C-astetta, pohjoisessa puolipilvistä, muualla aurinkoista, hieman lämpenevää. 
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021