Sunnuntai 02.08.2020

SUNNUNTAI 02.08.2020
”Mutta Kooreksen, Baabelin kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena antoi kuningas Koores käskyn rakentaa uudestaan tämän Jumalan Temppelin” Esra 5:13. 
USA:n presidentti Donald Trumpia on verrattu Koorekseen, joka salli juutalaisten palata hävitettyyn kotimaahansa ja aloittaa Jumalan Temppelin rakentaminen. 
Trump muutti Jerusalemin kansainvälisen aseman muuttamalla USA:n lähetystön Israelin pääkaupunkiin, jota monet muut maat ovat seuranneet.
Nyt odotetaan suurella mielenkiinnolla, seuraako hän esikuvaansa ja antaa luvan rakentaa Jerusalemin Temppelin? Tapahtuuko se Trumpin toisen presidenttikauden ensimmäisenä vuotena?
01. Mielenosoitukset Israelin hallitusta vastaan - muuttuen yhä selvemmin pääministeri Netanyahun vastaisiksi - ovat jatkuneet ja voimistuneet etenkin Tel Avissa mutta myös Jerusalemissa. 

Poliisi antoi mielenosoittajien jatkaa toimiaan Netanyahun virkatalon edustalla Jerusalemissa yli puolen yön lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana. 

Lopulta poliisi katsoi viestin tulleen kuulluksi ja aloitti usean sadan mielen-osoittajan ryhmän hajottamisen väkivalloin, koska he kieltäytyivät tottelemasta poliisin käskyä.

Arviolta 10 000 ihmistä oli ahtautunut Jerusalemin Pariisi-torille sabatin jälkeen lauantai-iltana vaatien pääministeri Netanyahun eroamista. Protesti oli suurin pääministeriä vastaan järjestetty protesti, johon osallistuivat aktivistit – monet heistä nuoria ja poliittisesti keltanokkia – nousevin määrin. 

Jännitys ihmisjoukon sisällä alkoi nousta ihmisten tajutessa, että aiemmin mielenosoittajia vahingoittaneita oli soluttautunut kansanjoukkoon.
Poliisi salli kansanjoukon jatkaa protestejaan 01.00 saakka sunnuntaina, mutta useimpien lähdettyä poliisin käskyt hajaantumisesta paikalle jääneille kovenivat. 

Lopulta poliisin täytyi ottaa käyttöön mellakan hajottamistoimet ja sen yhteydessä poliisi pidätti 12 kuumakallea. Poliisi kutsui paikalle Yassam mellakka-poliisin erityisosastot, jotka jakoivat mielenosoittajat poliisin valvomiin lohkoihin, turvautuen koviinkin otteisiin, ja poliisia vastustaneen painamista maata vasten. 

Joku mielenosoittaja heitti maalipurkin poliisien päälle, mutta pahimmasta väkivallasta vältyttiin. Median edustajat jouduttiin työntämään syrjään heidän häiritessä polisien toimia – kuitenkin välttäen heidän vahingoittamistaan. 
https://www.timesofisrael.com/police-break-up-large-jerusalem-anti-government-rally-12-detained/, 

02. Mielenosoituksia järjestettiin pitkin maata: Järjestäjien mukaan tuhansia ihmisiä osallistui protesteihin yli 300 kohteessa eri puolilla maata. 

Haifassa polisi poliisi pidätti miehen, joka kivitti protestoijia haavoittaen naista. Poliisi sanoi, että kiviä heittänyt oli asunnoton, mutta silminnäkijät sanoivat hänen poistuneen paikalta autolla. 
Ashkelonissa poliisi pidätti miehen, joka kirosi ja syljeskeli mielenosoittajia maantien risteyksessä, ja kolme miestä, jotka olivat autosta ruiskuttaneet vettä mieltään osoittavien päälle. 

Mielenosoitukset pyrittiin siirtämään pois pääministerin virkatalon edustalta, mutta Korkein Oikeus hylkäsi sitä koskevan anomuksen. Yleisen käsityksen mukaan rauhalliset mielenosoitukset ovat sallittua Israelissa, jos ne toteutetaan hankitun luvan ja poliisin antamien ohjeitten mukaan.  
https://www.timesofisrael.com/police-gear-up-for-anti-netanyahu-demonstrations-in-jerusalem-across-country/, 
https://www.timesofisrael.com/israeli-expats-hold-anti-netanyahu-rally-in-san-francisco/,

03. ”Koronatsaariksi” nimitetty Roni Gamzu sanoi terveysongelmien maassa nousseen lähelle sosiaalis-taloudellista kriisiä todeten, mutta ettei hänellä ole suunnitelmia lukituksista juutalaisten uuden vuoden juhlallisuuksien aikana. 

Gamzu esitti toiveen, että tartuntojen määrän osoittaessa pientä laskua, lento-liikenne voitaisiin aloittaa parissa viikossa, mutta USA:n yeshiva-opiskelijat eivät ole mukana tässä arviossa.  

”Koronatsaari” esitteli tiistaina kehittämänä strategian, jolla hän pyrkii selättämään näkymättömän ja mutta useitten kivuliaasti tunteman vihollisensa. 
Gamzu ei suosittele lukitusten käyttämisestä, eikä hän usko terveyspalvelujen romahtamiseen enempää kuin järjettömien rajoitusten voimaankaan.

Hän sanoo, että terveysongelmaakin suuremman ongelman muodostaa maan sosiaali-taloudellinen kriisi.
”Sosiaali-taloudellinen trauma muodostaa syvimmän ongelman kansalle”, Gamzu, joka sai vastuun koronasta heinäkuun lopulla, selitti useille medialähteille, jotka haluavat tietää, mitä on odotettavissa.

Gamzu tunnustaa, että osittainen lukitus maalis-huhtikuun aikana aiheutti selvän taantuman COVID19 tartunnoissa, mutta maan avautuessa uudelleen pandemiaksi kehittynyt virus sai uutta vauhtia, mutta se ei silti oikeuta lukitusten uusimiseen, sillä kansa ei kestä sen ihmisille aiheuttamaa traumaa ja taloudelle aiheuttamaa tuhoa. 
https://www.timesofisrael.com/coronavirus-czar-says-health-woes-second-to-socioeconomic-crisis/, https://www.jpost.com/health-science/israel-passes-500-dead-from-coronavirus-637012,

04. Jerusalemin ministeri Rafi Peretz, 3 Likudin kansanedustajaa ja 3 heidän avustajistaan ovat antautuneet vapaaehtoiseen karanteeniin joutuessaan tahtomattaan kosketukseen koronaviruksen kantajan kanssa. 

Perets kirjoitti twitter sivullaan, että hänet testattiin positiiviseksi perjantaina, ja se vahvistettiin sapatin jälkeen lauantai-iltana.
Hän oli ollut karanteesissa torstaista lähtien, kun ministeriön pääsihteeri Avi Cohen testattiin positiiviseksi. 

Poliisin Jerusalemin alueen komentaja Doron Yadid, joka johti poliisin yksiköitten mielen-osoitusten vastaisia toimia Jerusalemissa, joutui myös karanteeniin tavattuaan Peretzin. Yadidin toimia hoitaa kakkosmies Eli Kazari 2 viikon ajan. 

Knessetin tiedottaja ilmoitti, että 3 pääministeri Netanyahun johtamasta Likud puolueesta: Amir Ohana; Avi Dichter ja Osnat Marjk, joutuvat eristyksiin tavattuaan viruskantajan Knessetin tiloissa. 

Aiemmin korkean opetuksen ja vesivarantojen ministeri Zeev Elkin ilmoitti suostuneensa 2 viikon karanteeniin.
https://www.timesofisrael.com/jerusalem-affairs-minister-rafi-peretz-tests-positive-for-coronavirus/, 

05. Terveysministeriön ilmoituksen mukaan lauantain aikana testattiin 1 193 uutta koronavirustartuntaa, jota pian korjattiin 55 uudella tapauksella, mikä nosti virustartuntojen määräksi alusta alkaen 72 218 tartuntatapausta. 

Kuolleitten määrä nousi 14 uuden tapauksen vuoksi perjantaina lukuun 526. 
Perjantaina testattiin 22 890 ihmistä, ja lauantaina 7 426. 

26 590 aktiivisesta tapauksesta 328 ihmistä ovat vakavassa tilassa; 96 hengitys-laitteissa.155 ihmisen oireet olivat lievempiä tai oireettomia. 
https://www.timesofisrael.com/jerusalem-affairs-minister-rafi-peretz-tests-positive-for-coronavirus/, 

06. Opetusministeri Yoav Gallant ilmoitti lauantai-iltana, että hän oli keskeyttänyt suositun ”Sal Tarbut” ohjelman peruuttamisen opetusohjelmassa, ainakin toistaiseksi, ja sanoi järjestäneensä tilapäisen rahoituksen koululasten osallistumiseksi esityksiin ja näytöksiin. Hän sanoi antaneensa valtion rahoja 8 miljoonaa NIS tilapäisenä ratkaisuna ohjelmien jatkumiseksi. 

Ohjelmaa hoitaa Yhteisökeskusten Israel Järjestö, joka viime viikolla on perunut ohjelman jatkumisen, mikä aiheutti terävän vastalauseen kulttuuriteollisuudelta, jonka jatkuminen on elintärkeä useille taiteilijoille. Ohjelma vastaa suurelta osin koululasten kulttuurikokemusten kehittymisestä.
https://www.timesofisrael.com/after-outcry-education-minister-says-popular-culture-program-for-kids-wont-end/, 

07. Pääministeri Benyamin Netanyahu (Bibi) iski uuden läimäyksen Israelin medialle: Pahempaa kuin PohjoisKoreassa, hän sanoi. 

”He tekevät epätoivoisia yrityksiä kansan aivopesemiseksi päämääränään kaataakseen voimakkaan oikeistolaisen pääministerin” Bibi päätteli. 

Pääministeriä vastaan protestien huuhtoessa koko maan pituudelta, Bibi osoitti syyttävän sormensa kohti TV-12 ja TV-31 tavasta, millä ne olivat raportoineet viikonvaihteen aikana jatkuneita mielenosoituksia, verraten sitä PohjoisKoreaan. 

Bibi syytti FB:n tilillään TV-12 ja TV-13 jättäen huomiotta niiden väkivaltaista luonnetta, jossa huudetaan pääministerin ja hänen perheensä vahingoittamista. 
Useita epäiltyjä kansalaisia on pidätetty Bibin ja hänen perheensä uhkaamisesta. 

”Pääministeri Benyamin Netanyahu jatkaa työtään kellon ympäri taistellakseen koronavirusta vastaan ja voimistaakseen Israelin taloutta. Pääministeri kutsuu jokaista yhdistymään ponnisteluihin ja jättämään huomiotta median harjoittaman kiihotuskampanjan” todetaan Bibin kanslian tiedotteessa.
https://www.jpost.com/israel-news/netanyahu-lashes-out-at-media-worse-than-north-korea-637167, 

08. Poliisin mukaan Israel elää sosiaalisessa kaaoksessa, sanoo korkea poliisiupseeri. 
”Jossakin vaiheessa ne alkavat hyökätä mieltään osoittavia vastaan veitsin, kepein ja lasipulloin” hän ennusti.  

Tel Avivissa pidetyissä mielenosoituksissa viikonvaihteen aikana 4 pääministeriä vastaan protestoivaa henkilöä vietiin sairaalaan äärioikeistolaisten aktivistien hyökättyä heidän kimppuunsa. Aktivistit olivat soluttautuneet väkijoukkoon ja iskivät uhrejaan pippurisumuttimin ja lasipulloin. 
https://www.jpost.com/israel-news/police-israel-is-in-a-state-of-social-chaos-637135, https://www.jpost.com/israel-news/take-the-protests-in-proportion-analysis-637147,

09. Yhdistyneet emiirikunnat, UAE, ilmoitti onnistuneensa nousemaan alueen johtavaksi ydinenergian käyttäjämaaksi käynnistäen Barakah ydinvoimalansa viikonvaihteen aikana. 

Ydinvoimala tuottaa nyt ydinvoimaa, ja Abu Dhabissa sijaitseva laitos tullaan kytkemään taloudellisiin operaatioihin myöhemmin tässä kuussa, sanoo raportti. Tämä on tärkeä saavutus sekä UAE:lle ja Gulfmaille että arabimaailmalle yleensä, kuten raportissa todetaan. 

Mitä tulee ydintutkimukseen ja teknologiaan UAE ei suinkaan ole ensimmäinen, sillä jo 1980 luvulla maailmassa oli 260 ydinvoimalaitosta 22 maassa, mutta vain muutama Lähi-Idässä. Israel sai Dimonan ydintutkimuslaitoksensa 1950-luvulla Ranskan suosiollisella avulla. 

Israel tuhosi Irakin rakenteilla olevan Osiraqin ydintutkimuslaitoksen peläten sen voivan aloittaa ydinpommin suunnittelun ja valmistamisen 1960-luvulla. 
Syyria pyrki aloittamaan ydintutkimuksensa 2000-luvulla, mutta luopui siitä projektin tultua julkiseksi, kuten myös Libya. 
Saudi Arabia, Jordania ja Egypti ovat ilmaisseet halunsa päästä mukaan, ja tutkivat mahdollisuuksiaan Venäjän avustuksella, kertoo Al-Monitor. 

Saudi Arabia ponnistele ensimmäisen ydinreaktorin valmistumiseksi Kuningas Abdulaziz City tieteen kaupunkiin. The Guardian lehden rapportin mukaan reaktori on lähes valmis, ja aloittaa toimittaa 15 % maan käyttämästä sähkö-energiasta vuoteen 2040 mennessä. 

Maailmassa on nyt 440 ydinvoimalaa. 
https://www.jpost.com/middle-east/uaes-nuclear-energy-success-is-symbolic-for-region-analysis-637180,

10. Turkkilainen prikaatikenraali Semih Terzi raportoitiin 2016 olleen yksi v 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen organisoijista presidentti Recep Tayyip Erdoganin syrjäyttämiseksi. 

Turkin erityisjoukkojen tiedusteluosaston OKK eversti todisti oikeudessa, että entinen OKK:n johtaja prikaatinkenraali Semih Terzi ahtoi teloituskäskyn yhdestä sen organisoijistaan 2016, koska tiettävästi hän oli tietoinen Qatarin laittomasta rahoituksesta jihadi-ryhmille Syyrian sisällissodassa, kuten Nordic Monitor raportoi websivullaan perjantaina. 

Eversti Firat Alakus todisti oikeudessa, että prikaatinkenraali Semih Terzi  tiesi Qatarin antamista avustuksista aseitten ja ammusten hankkimiseksi oppositiolle, ja miten paljon siitä virkailijat käyttivät, ja miten paljon kavallettiin.

Eversti sanoi Terzin tietäneen, että Turkin hallitus anoi lääkintäapua Turkissa aseistetuille jihadiryhmille, jotka naamioitiin Vapaan Syyrian armeijan sotilaiksi. Syytteitä Turkin viranomaisten vaatimuksista lahjuksista palveluja vastaan jihadisteille oli myös esillä oikeudenkäynnissä.

JP ei pystynyt referoimaan Nordic Monitorin antamia tietoja autenttisiksi. https://www.jpost.com/middle-east/turkish-brig-gen-executed-for-revealing-qatari-funding-of-jihadists-637141, 

11. Uusi repeymä COVID19 tartunnoissa tuli esiin Bnei Brakissa Shlomo HaMeleck (Kuningas Salomon) hoivakodissa.

Tilannealkoi heinäkuun 28. päivänä, jolloin oireita saanut potilas testattiin positiiviseksi. Tämä käynnisti laitoksessa täydellisen tutkimuksen Magen Avot Ve´imahotin johdolla. 

Tutkimuksissa tartunnan levittäjäksi todettiin terapeutti ja lisäksi todettiin 8 muuta oireetonta potilasta samassa osastossa. 

Magen Avot Ve´lmahot päätti omaksua uuden käytännön, jonka mukaan hauraita vanhuksia ei lähetetty koronakeskuksiin maan geriatrian keskuksissa, koska he eivät kestäisi sitä fyysisesti, lisäksi he tuntevat olonsa turvallisemmaksi tutussa ympäristössä. 
Pidettiin huolta siitä, että oireettomat viruksen kantajat voidaan tarvittaessa eristää laitoksen muista osastoista, ja heidän ja heidän hoitajiensa tilaa voidaan seurata tehokkaasti.  

Professori Maimon, Magen Ve`lmahot johtaja, antoi ohjeita pitää potilaat tiloissaan, ja suorittaa heille toistuvia testejä joka 4. päivä, sekä tarkoin seurata potilaitten ja heidän hoitajiensa tilaa vaaratilanteiden eliminoimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284581, 

12. Israelin pääministeri Ariel Sharonin poika Gilad Sharon torjuu julkisuuteen levinneet tiedot, että hänen isänsä Arik suunnitteli Juudean ja Samarian juutalaisten täydellistä evakuoimista ennen kuin hän menehtyi aivoveren-vuotoon ja sen aiheuttamaan halvaukseen. 

Gilad kieltää ehdottomasti, että hänen isänsä olisi suunnitellut mitään sellaista. Mutta hän vihjaa, että Ehud Olmert informoi USA:n hallitusta, että Gazan evakuoiminen oli vain ennakkoharjoitus, sillä Olmert tarjosi Abbasille 98 % + lisämaatta Israelin alueelta, minkä Abbas hylkäsi. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284547, 

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 

Jerusalem 19 -32; Tiberias 23 -38; Suolameri 28 -39; Eilat 28 -40 +C-astetta, aurinkoista, huomenna hieman viilenevää. 
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021