Torstai 20.08.2020

 TORSTAI 20.08.2020

01. Israelin johtavat hallituspuolueet kuten myös oppositio tunnustavat avoimesti, ettei hallitus nykyisessä muodossaan toimi kunnolla. 


Päätöksiä on vaikea saada tehdyksi, sillä SV:n johtaja, odottava pääministeri, Benny Gantz vänkää vastaan lähes jokaisessa asiassa, vaatien viikon tai kahden tutkimusaikaa. Kantona kaskessa on hallituksen budjetti, jota SV haluaa kaksi-vuotiseksi, mutta Likud vaatii loppuvuoden budjettia. 


Turhaantunut Likud esittää SiniValkoisille (SV): ”Unohda koko 2020 budjetti ja keskity ensi vuoden 2021 budjetin laatimiseen”. 


Kan News raportoi tänä torstaiaamuna Likudin esittäneen SV:lle, että ”he hyppäävät 2020 budjetin yli ja antavat hallitukselle valtuudet toimia 2020 budjetti-esityksen mukaan, ja aloittaa välittömät 2021 budjetin valmistelut”. 


Raportin mukaan esityksen tarkoituksena on jättää ikkuna avoimeksi Bibille julistaa uudet vaalit maaliskuussa 2021. Jo tämä yksin on vaikea pala nieltäväksi SV:lle vaatien sen sijaan keskittymistä lakiin, jolla budjettiesityksen hyväksymistä Knessetissä siirretään. Lain mukaan budjetti tulee hyväksyttää Knessetissä sadan päivän kuluessa. Budjetin siirtoa koskeva lakiesitys on valmis, mutta se jäi kiinni komiteaan, jossa SV ja Likud eivät ole löytäneet tapaa, millä se toteutetaan. 


Talouskomitea peruutti keskiviikkona äänestyksen, jossa oli tarkoitus käsitellä lakiesitystä. Erimielisyys koski kiireistä rahoitusta, jolla olisi estetty Kansallisen Uskonnollisen Opetusjärjestelmän romahtaminen, sekä suurempaa liikkuma-varaa budjettivarojen käyttämisessä.   


SV hylkäsi esityksen suoralta kädeltä vaatien jättöpäivän siirtoa ilman muutoksia. 

Jos budjettia ei saada hyväksytettyä maanantaina, Knesset purkaa itsensä ja vaatii välittömiä uusia vaaleja. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285591, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285547, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285563


02. Panels Politics tuoreen gallupin mukaan puolueiden kannatus on seuraava: 


Likud 29 Knessetin jäsentä; Yesh Atid-Telem 20; Yamina 19;

Israelin arabien Yhteis Lista 14; Gantzin johtama SiniValkoinen 9; 

Shas 8; UTJ 7; Meretz 5; Libermanin Israel Beitenu 9 kansanedustajaa.


Oikeistoblokki saisi 63 kansanedustajan tuen; vasemmisto+joint list 48. 


Labor, Otzma Yehudit, Gsher, Jewish Home ja Drech Eretz 

eivät ylitä vaalikynnystä 3.25 %.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285590, 


03. UAE:n ja Israelin välille neuvoteltu suhteiden normalisoimissopimus on saanut varovaista tunnustusta Euroopassa kuten myös arabimaailmassa. 


Muutamat arabimaat ovat suoraan ilmoittaneet halunsa liittyä nopeasti eteneviin vaunuihin, toisten pyrkiessä muotoilemaan oman suhtautumisensa tilanteeseen, joka yllätti monet housut kintuissa. 


Arabimaailmassa on esiintynyt kirjoituksia, joissa on pyritty selvittämään sekä maailmalle että omalle kansalle, miksi Israelia on vaikea hyväksyä.

Useimmissa tunnustetaan asuoraan, että ongelman ydin on PA/PLO:n hallitsema sekalainen kansa, jota kutsutaan ”Palestiinaksi” ilman rajoja ja valtiota. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285586, 


04. Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Faisal bin Farhan al-Saud sanoi keskiviikkona, ettei Ryadin hallitus normalisoi suhteitaan Israelin kanssa, ennen kuin rauhansopimus Israelin ja PA/PLO:n arabien välillä on saavutettu. 


Tämä on saudien ensimmäinen virallinen kannanotto torstaina solmittuun UAE:n ja Israelin välisten suhteitten normalisoimissopimukseen.

Prinssi viittaa v. 2002 Saudi Arabian laatimaan arabien rauhan aloitteeseen, jossa Faisal bin Farhan al-Saudin mukaan selvästi esitetään ehdot, joilla Arabimaiden ja Israelin väliset suhteet määritellään. 


”Israelin ja PA/PLO:n arabien välille tulee solmia rauhansopimus, joka perustuu kansainvälisiin (YK:n) sopimuksiin. Kun tämä päämäärä on saavutettu, kaikki on mahdollista” ulkoministeri Faisal bin Farhan al-Saud sanoi lehdistökonferenssissa Berliinissä yhdessä Saksan ulkoministerin Heiko Maasin kanssa. 


Haluamatta suoraan ottaa kantaa ”Abrahamin sopimukseen” al-Saud sanoi asian näin: ”Toimia Israelin yksipuolisten päätösten peruuttamiseksi voidaan pitää positiivisina” tarkoittaen Israelin suunnitelmia Israelin lain ulottamiseksi osiin Juudeaa ja Samariaa, jonka toteuttamista siirrettiin sopimuksen johdosta. 


Egypti, jolla on rauhansopimus Israelin kanssa, antaa tunnustusta sopimukselle, kuten myös Oman ja Bahrain. 

PA:n Ramallahin johto sanoo sopimusta ”puukoniskuksi selkään”. 

Saudi Arabian ulkoministeri bin Farhan al-Saud sanoi Israelin juutalaisyhteisöjen laajennustoimien vahingoittavan rauhanprosessia: ”Käsityksemme mukaan Israelin yksipuoliset päätökset Juudean ja Samarian osien liittämistä Israeliin tai 

uusien yhteisöjen rakentamista voidaan pitää laittomina ja haitallisina kahden valtion toteuttamiseksi”. 


Yksi tällainen rakennuskohde on ns. E1 alue Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä, jonka toteuttamista on harkittu Rabinin ajoista lähtien ilman päätöstä, mutta jonne Israel on jo rakentanut infrastruktuuriaan. 

https://www.timesofisrael.com/saudi-fm-no-israel-normalization-without-peace-with-the-palestinians/,


05. Saudi Arabian entinen tiedotusministeri Adel al-Toraifi puolestaan kutsuu sopimusta ”historialliseksi päätökseksi”. 

”On korkea aika Gulfmaiden siirtyä vääristyneen arabinationalismin ja Islamilaisten terroristien tuhoisan saarnaamisen yli, ja vaatia PA/PLO:n arabeja luopumaan Hamasin edustamasta terrorismista perustaakseen modernin valtion” hän tweettasi. 


Presidentti Donald Trumpin vävypoika Jared Kushner vakuuttaa, että ennen pitkää Saudi Arabian on oman turvallisuutensa vuoksi liityttävä arabimaihin, joilla on normaalit diplomaattisuhteet Israelin kanssa. 


”Käsittääkseni on useita muita maita, jotka ovat hyvin kiinnostuneita siirtymään eteenpäin suhteissaan Israeliin, ja tämän prosessin edistyessä näen, että Saudi Arabian ja Israelin väliset suhteet normalisoituvat, sillä heillä on suuria yhteisiä intressejä” Kushner sanoi perjantaina. 


Israelin ja Saudi Arabien välillä on harjoitettu salaisia yhteyksiä jo vuosien aikana, ja ne ovat lisääntyneet. Saudien poliittista suuntaamista ohjaa kruununprinssi Mohammed bin Salman, MBS, joka lähes epätoivoisesti etsii strategista kumppania taistelussaan Iranin vaikutusvallan kasvua vastaan. 


Vuonna 2018 Saudi Arabia antoi luvan maansa yli suorille lennoille Intiasta Israeliin, vaikka ElAl ei voi lentää saudimaan yli KaukoIdän lennoillaan. UAE:n kanssa tehdyn sopimukseen liittyen Israel neuvottelee suorien lentojen sallimiseksi pyhiinvaeltajille Saudi Arabian maan yli UAE:sta Jerusalemiin.  


PA/PLO:n pääneuvottelija, PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat, joka lienee jatketulla vapaalla rauhanprosessin keskeytymisen vuoksi, ei usko raportteihin (Persian) Gulfmaiden ja Israelin välisten suhteitten kehittymiseen. 

”Gulfmaat eivät koskaan normalisoi Israelin kanssa; Saudi Arabia ei koskaan normalisoi suhteitaan Israelin kanssa. Saudi Arabia on arabi-ja islamin maailman keskus. Saudi Arabia katsoo turvallisuutensa nousevan arabi-maailman syvyydestä, eikä ulkopuolisista voimista” Erekat ennusti. 

https://www.timesofisrael.com/saudi-fm-no-israel-normalization-without-peace-with-the-palestinians/, 


06. Israelissa uutisoitiin, että UAE:n ja Israelin väliseen normalisoimissopimukseen liittyen Israelin hallitus antoi suostumuksensa USA:n toiveille myydä F-35 koneita Yhdistyneille Arabiemiirikunnille (UAE). 


Pääministeri Netanyahu kieltää uutisen perättömänä, mutta myöntää kysyneensä IAF:n kantaa asiassa myöntymättä USA:n toiveisiin. 


Presidentti Trump vahvisti keskiviikkona, että USA tutkii mahdollisuutta F-35 Stealth hävittäjien myymiseksi UAE:lle raporttien vahvistaessa, että ”aseiden myynti UAE:lle oli oleellinen osa Abrahamin sopimusta”. 


Israelin hallitus on kuitenkin viimeisten viikkojen aikana tutkinut hypoteettista mahdollisuutta, että USA suostuu myymään F-35 koneita alueen maille.


TV-13 paljasti keskiviikkona ensimmäisenä raportin, että Kansallisen Turvallisuus-neuvoston johtaja Meir Ben-Shabbatt otti kesäkuussa yhteyttä IAF:n komentajaan Amikam Norkiniin kysyen Israelin asennetta F-35 myymisestä Lähi-Itään. Hän viittasi epäsuorasti USA:n tutkimuksiin kysymyksestä. 


USA kieltää virallisesti sopineensa aseitten myynnistä, mutta USA:n entinen Lähi-Idän lähettiläs Jason Greenblatt vihjaili, että joissakin pimeissä takahuoneissa siitä on voitu keskustella. UAE:n virkailija kertoi Yedioth Aharonille tiistaina, että Netanyahu antoi suostumuksensa asetoimituksille. 


USA:n Israelin lähettiläs David Friedman vakuuttaa USA:n pysyvän lupauksessaan säilyttää Israelin aseellinen edistyneisyys Lähi-Idässä, ja tulee harkitsemaan Israelin asemaa ennen asesopimusten allekirjoittamista. 


UAE:n tosiallinen johtaja kruununprinssi Mohamed bin Zayed Al-Nahyan oli asettanut sopimuksen ehdoksi asetoimitusten liittämisen siihen.  


Mikä tahansa lieneekin totuus, on kuitenkin selvää, että Netanyahun ja Gantzin välisiä suhteita leimaa syvä epäluottamus. Ulkoministeri Gabi Ashkenazi sanoi lehdistötiedotteessaan, ”ettei heillä ole tietoa puolustukseen liittyvistä sopimuksista, jos sellaisia oli”, mutta vakuutti, että ”IDF:n pysyminen alueen aseellisen kehityksen kärjessä, on IDF:n tärkein turvallisuustekijä”. SV:n johtaja Benny Gantz vahvistaa tämän omasta puolestaan. 

https://www.timesofisrael.com/trump-says-uae-bid-for-f-35s-under-review-israeli-govt-sought-iafs-stance/, 


07. Iranin presidentti Hassan Rouhani ilmoittaa maansa kehittäneen uusia ohjuksia. Maasta-maahan ohjuksen, nimeltä Qassem Soleimani, kantomatka on 1 400 km; uuden risteilyohjuksen Abu Mahdi, kantomatka on 1 000 km, kertoi ministeri Amir Hatami televideoidussa lähetyksessä Reutersin mukaan. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285597. 


08. Jared Kushner sanoo, että presidentti Trump on halukas keskustelemaan myös Iranin johdon kanssa, mikäli hän voittaa presidentin vaalit lokakuussa. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285593, 


09. Saksalaisen uutislehden mukaan Iranin Quds-joukot toimittivat Hizbullahille satoja tonneja ammonium nitraattia 2013.  670 tonnin ammonium nitraattierä oli saapunut samoihin aikoihin, kuin Beirutin räjähdys tapahtui. 

 https://www.timesofisrael.com/report-iran-sold-hezbollah-hundreds-of-tons-of-ammonium-nitrate-in-2013/, 


10. Hallituksella on vain 4 päivää aikaa selvitellä ongelmansa, tai Knesset hajottaa itsensä ja kutsuu uudet vaalit Israeliin. 


SV:n johtaja Benny Gantz, joka selvisi kunnialla selkäleikkauksesta, selittää Bibin johtavan maata kauheisiin vaaleihin, mutta ettei SV voi tinkiä periaatteistaan. 

https://www.timesofisrael.com/gantz-says-critical-days-for-govt-wont-accommodate-pms-personal-problems/, 


11. Jay Shapiro ennustaa, että COVID19 pandemic on todella vain alkua maailman joutumiseksi täydelliseen kaaokseen. Organisoidut mielenosoitukset ja provosoidut väkivaltaisuudet tulevat leviämään moniin paikkoihin maailmalla, eivätkä viranomaiset pysty hallitsemaan niitä. 


Viruksen aiheuttamat protestit ja niiden maailman taloudelle aiheuttamat menetykset voivat muuttaa koko maapallon kansojen ja valtioitten kasvokuvat. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285587, 


12. Israel voi luopua omaksumastaan hillinnästä vastauksena Gazan terrorijärjestöjen harjoittamaan väkivaltaisiin hyökkäyksiin Israelin siviiliasutuksia, kyliä ja kaupunkeja vastaan. 


Täsmäiskut terrorijohtajia vastaan voidaan aloittaa uudelleen, arvioi Qatarissa toimiva uutislehti. Qatarin miljardiapu pitää Gazan asukkaat hengissä.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285587, 


13. ILTV arvioi uutislähetyksessään, että arabiterrorismi on nousussa, mikä voi enteillä sodan mahdollisuuden lisääntymisestä.  

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285543, 


14. Terveysministeriö ilmoitti 1 554 uudesta koronatartunnasta 24 tunnin kuluessa, 10 ihmistä menehtyivät. Ministeripaneeli keskustelee lukituksen välttämättömyydestä ja sen maan taloudelle aiheuttamista menetyksistä. 

Kuolleitten lukumäärä on 789, positiivisten testausten määrä on 6.2 %. 


Korkeasti pyhien päivien ajaksi suunnitellaan koko maata käsittävää lukitusta. Tuo periodi alkaa 18.syyskuuta ja loppuu 10. lokakuuta. 

https://www.timesofisrael.com/ministers-to-discuss-restrictions-potential-lockdown-over-high-holidays/, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 17 -31; Tiberias 23 -38; Suolameri 27 -38; Eilat 26 -40 +C-astetta, aurinkoista, lämpötilat lähes ennallaan.

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021