Tiistai 18.08.2020

 TIISTAI 18.08.2020

01. Aiemmin tässä kuussa juutalaisen kansan juhliessa iloista loma-aikaa Tu B´Av, jonka aikana juutalaiset perinteisesti keskittyvät rakkauteen ja perheyhteyteen, USA:n presidentti Donald Trump, Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu ja UAE:n kruununprinssi Mohammed bin Ayed Al-Nahyan viimeistelivät salaista sopimusta, jolla Israelin ja Yhdistyneiden Emiirikuntien (UAE) välit pyritään normalisoimaan. 


JP:n julkaiseman artikkelin kirjoittaja Martin Oliner kutsuu sopimusta ”taivaassa tehdyksi”, jolla ”Israelin tekninen kehittyneisyys ja innovaatiokyky yhdistetään UAE:n taloudelliseen voimakenttään”. 


Oliner selittää ”tutustuneensa kumpaankin maahan, ja siksi pystyy arvioimaan, miten valtavia mahdollisuuksia sopimus sisältää, ei vain Israelille, vaan myös UAE:lle sen pyrkimyksissä kehittämään maailmaa entistä paremmaksi”. 


Molemmat maat ovat onnistumisen etulinjassa globaalin maailman muodostamiseksi entistä uljaammaksi, Oliner suitsuttaa. 

”Dubain siluetti hämmästyttävine arkkitehtonisine luomuksineen kilpailee New Yorkin Manhattanin kanssa sen ohella, että se on tärkeä taloudellinen keskus”. 


”Etenkin maailman pienet maat pitävät Israelin hämmästyttävää kehittymistä muutamassa vuosikymmenessä raunioituneesta ja takapajuisesta maasta maailman eturivin maaksi useilla alueilla vähäisistäluonnonrikkauksista huolimatta mallina omalle maalleen”, hän toteaa. 


Rauhansopimukset Egyptin ja Jordanian kanssa eivät pystyneet muodostamaan toivottua yhteistoimien ja yhteiselon ilmapiiriä, jota odotettiin. Tämä johtunee pääosin siitä, että maiden hallitukset laiminlöivät täysin kansansa valistamisen ja kehittämisen voidakseen hyödyntää juutalaisvaltion huimaa kehitystä. 


Juutalaisvastaisuus on iskostunut useimpiin Euroopan maihin jo varhaisesta keskiajasta lähtien, jonka johdosta juutalaiset karkotettiin niistä. Maailmalle levisi käsitys vaeltavasta juutalaisesta, jolla ei ole kotimaata. 


UAE:n kanssa solmittu rauhansopimus, josta UAE:n johtajat mieluummin käyttävät termiä ”suhteiden normalisoiminen”, on rikkonut uutuudellaan juuttuneita käsityksiä. UAE:n johtajat ja journalistit viittaavat mielellään tosiasiaan, että juutalaiset ja arabit ovat kumpikin Abrahamin jälkeläisiä.


Toisaalta he osoittavat sormella juutalaisille luvatussa maassa - minkä myös Koraani tunnustaa - asuvia palestiinalaisiksi kutsuttuja heimoja alueen yli kulkeneitten miehittäjien ja maassa muinoin asuneitten kansanrippeitten jälkeläisten muodostamiksi sekalaisiksi yhteisöiksi, joihin on lähimaista muuttanut myöhemmin työtä etsiviä arabeja. 


He eivät tunnusta palestiinalaisia arabeiksi, eivätkä pidä heidän islamin uskonnon harjoittamistaan aitona, mistä on todisteena heidän mieltymyksensä terroriin.  

Yhä useampi arabimaa katuu miljardien USD menetyksiään, joiden tarkoituksena oli avustaa heitä nousemaan köyhyydestään ja aloittaa maansa kehittämisen uudenaikaiseksi valtioksi, mikä näky hajosi yleiseen korruptioon ja huonoon taloudenhoitoon.  


UAE:n ja Israelin suhteitten normalisoiminen herättää toiveita kokonaan uusista lähtökohdista, joissa ”palestiinalaiset” eivät ole enää kehityksen jarruna. 

Pystyvätkö PA/PLO:n johtajat nousemaan juutalaisvihansa yli ja liittymään kehityksen vankkureihin, jotka eivät odota haluttomia, on lähitulevaisuuden asia.

Jos niin ei käy, minne he joutuvat? 

https://www.jpost.com/opinion/uae-and-israel-a-match-made-in-heaven-638993, 


02. USA:n presidentti Trump sanoi maanantaina, että ”hänen 2017 tekemänsä päätös USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin, ja sen tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi, perustui haluun tyydyttää maansa evankelisia kristittyjä”. 


”Ja niin me muutimme lähetystömme Jerusalemiin” Trump sanoi vaali-puheessaan Oshkosh lentokentällä Wisconsinissa. ”Se tehtiin evankelisten hyväksi”. Jerusalem on toiminut Israelin pääkaupunkina perustamisestaan lähtien vuossa 1948, mutta vain harvat maat ovat sen tunnustaneet. 


YK pitää edelleen Jerusalemia kansainvälisesti hallittuna kaupunkina, ja siksi YK:lla on vahva mutta hyödytön edustus Jerusalemin ”Pahan neuvon vuorella”. 


Trump hämmästeli puheessaan Wisconsinissa, että evankeliset ovat enemmän innostuneita Jerusalemista kuin juutalaiset. ”Se on todella uskomatonta” hän ihmetteli kuulijoiden yhtyessä hyvähuutoihin ja kättentaputuksiin.  


”Mielestäni omaksumani toiminnansuunta palvelee parhaiten USA:n etuja sekä Israelin ja PA/PLO:n arabien rauhanprosessia. Tämä on kauan odotettu askel rauhanprosessin edistämiseksi ja ponnisteluille pysyvään sopimukseen”. 


”Israel on itsenäinen valtio, jolla on täysi oikeus valita pääkaupunkinsa” Trump sanoi lisäten, että ”tämä tosiasia on välttämätön edellytys rauhan solmimiseksi”. 


”Suuri osa evankelisista kristityistä uskoo Jumalan valinneen Trumpin edistämään Jumalan kuningaskunnan perustamista maailmaan. Useat korkean tason tunnustetut uskonnolliset johtajat ovat tehneet samantapaisia havaintoja, usein verraten  Trumpia muinaiseen kuningas Kyyrokseen, jolle Israelin Jumala antoi tehtäväksi päästää Babyloniaan karkotetut juutalaiset palaamaan kotimaahansa” kuten seuramassani artikkelissa todetaan.  


Suoritetun gallupin mukaan evankelisten osuus kansasta on 40 %. 

”Vuonna 2017 gallupin mukaan pro-israelilaiset havaitsivat, että evankelisista 

80 % uskoo Israelin valtion perustamisen täyttäneen Raamatun profetiat”.


Elizabeth Oldmixon pohjoisTexasin yliopistosta arvioi, että ”noin kolmannes evankelisista asettaa Israelin politiikan ensimmäiselle tilalle äänestyksissä, ennen aborttioikeutta ja uskonnollista vapautta”. 

https://www.timesofisrael.com/trump-says-he-moved-us-embassy-to-jerusalem-for-the-evangelicals/, 


03. Fatahin entinen turvallisuusjohtaja Gazassa Mohammed Dahlan, joka joutui Abbasin mustalle listalle, ja joutui pakenemaan UAE:en, uskotaan olleen mukana muotoiltaessa Israelin ja UAE:n suhteitten normalisointia. 

https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2014/02/AP07021103988-e1400705459321-640x400.jpg, 


04. PA/PLO:n jähmettynyt ja osittain rämettynyt johtajisto on täysin ymmällään, miten tässä näin kävi. 


Abbasin neuvonantaja Mahoud Habbash ihmetteli, miten on mahdollista, että jopa Arabiliitto ja kansainväliset muslimijärjestöt näyttävät menettäneen puhekykynsä Dubain sopimuksen johdosta. 


PA:n pääministeri Mohammed Shtayyeh pystyi vai keksimään sen, että PA/PLO tulee boikotoimaan Dubain Expo konferenssia lokakuussa 2021. 

”PA tulee boikotoimaan UAE:n edustajia, jotka vierailevat Al-Aqsa moskeijassa”. 

https://www.timesofisrael.com/the-emiratis-won-by-giving-israelis-something-to-lose/, 


05. PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat sanoi uskovansa, että ”Dubain sopimus oli surmanisku kahden valtion periaatteelle”. Hänen puheistaan voidaan havaita syvä pettymys ja epäusko, että hyvä leipäpuu menetettiin noin vain. 

Hän myös katsoo, ”ettei Netanyahulla ole mitään syytä suostua kompromisseihin arabimaitten liittyessä tukemaan Dubain sopimusta”. 

https://www.timesofisrael.com/erekat-israel-uae-deal-is-a-killer-to-2-state-solution-kushner-is-arrogant/, 


06. Trumpin vävypoika ja rauhantiimin johtaja Jared Kushner sanoo, ”USA ei anna tukeaan Israelin suunnitelmille ulottaa Israelin laki Juudeaan ja Samariaan, ei ainakaan vähään aikaan”. 


Kushner sanoo myös ”Netanyahun vakuuttaneen, ettei hän tee yksipuolisia päätöksiä asiassa ilman USA:n suostumusta”. 


”Juudean ja Samarian juutalaisjohtajat ovat syyttäneet Bibiä katkerasti petoksesta ja antamiensa lupausten syömisestä”. Bibi kuitenkin vakuuttaa, ”ettei asiaa ole haudattu, vain siirretty myöhemmäksi”, mitä kukaan ei usko todeksi. 


Tämän on yksi asia, joka on hiertänyt Bibin ja Gantzin välejä Gantzin vaatiessa, että lain ulottamiselle Juudeaan ja Samariaan tulee saada kansainvälinen hyväksyminen, mikä käytännössä on ollut mahdotonta. Miten nyt käynee? 

https://www.timesofisrael.com/kushner-says-us-will-not-consent-to-annexation-for-some-time/, 


07. Mossadin johtaja Yossi Cohen lensi takaisin Dubaihin maanantaina. Hänen uskotaan osallistuvan Dubain kirjoitetun sopimustekstin laadintaan. 


Israelin laajempi delegaatio lentää Dubaihin viikon loppupuolella. 

Ulkoministeri Gabi Ashkenazi haluaisi johtaa keskusteluja. Hänet ja Benny Gantz jätettiin alustavan sopimuskeskustelujen ulkopuolelle ”vuotojen estämiseksi”, kuten Netanyahu selitti saaden SV:n vihat ylleen. ”Se on Bibin operaatio”. 

https://www.timesofisrael.com/mossad-chief-back-in-abu-dhabi-for-talks-on-normalization/,


08. USA:n demokraatit aloittivat 4-päivän konvention, jossa on tarkoitus valita USA:n Demokraattisen puoleen presidentin vaaliehdokas Joe Biden ja varahenkilönsä

Kamala Harris, jota monet sanovat kammottavaksi vaihtoehdoksi. 


Monet USA:ssa sanovat ”ettei 77-vuotias Biden tule toimimaan täyttä 4 vuoden kauttaan presidenttinä, jos hänet valitaan”. 

Hillary Clinton sanoo olevansa käytettävissä, jos häntä tarvitaan, mutta entinen presidentti Barak Obama ja hänen puolisonsa Michelle häärivät ahkerasti vaali-valmisteluissa. 

Kongressin puhemies Nancy Pelosi on listassa seuraava ehdokas presidentiksi.

Äänestys tapahtuu videon välityksellä COVID19 kunniaksi. 


Presidentti Trump kutsuu lokakuun vaaleja maansa historian tärkeimmiksi: ”Demokratiamme tulevaisuus on vaakalaudalla, koko planeetan tulevaisuudesta tässä on kysymys” Trump sanoi. 


Trump sanoi Bidenin varahenkilöstä Kamala Harrisistä: ”Hänen päämääränään on harjoittaa mielipuolista sosialistista politiikkaa. Nämä ovat vaarallisimmat koskaan USA:ssa pidetyt vaalit. Tämä tulee olemaan laaja-alainen Venezuela, jos he voittavat”. 

https://www.timesofisrael.com/democrats-kick-off-convention-to-nominate-biden-and-save-democracy/, 


09. Egyptin lähettämä delegaatio poistui Gazasta pyrittyään sovittelemaan IDF:n ja Hamasin välillä. IDF iski uudelleen Hamasin kohteisiin Gazassa pyro-terrorin sytyttäessä useita uusia tulipaloja Israelin puolella turva-aitaa. 


Yksi räjähdepanoksella varustettu ilmapallo räjähti lastentalon lähellä sytyttäen sen osittain tuleen. 

Pyro-terrorin vuoksi Israel perui polttoöljyn toimittamisen Gazaan, minkä johdosta sen ainoa sähkölaitos keskeytti sähkötoimitukset tiistaina. 

https://www.timesofisrael.com/israeli-airstrikes-hit-hamas-targets-in-gaza-after-fresh-arson-balloon-attack/, 

https://www.timesofisrael.com/balloon-borne-device-from-gaza-starts-fire-outside-sderot-kindergarten/, 


10. Valkoinen Talo harkitsee ja etsii polkuja, joilla Lähi-Idän rauhansopimus suunnitelma voitaisiin tehdä sitovaksi silloinkin, jos demokraatit voittavat. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285458, 


11. Asianajaja Marc Zell, ”republikaanit ulkomailla Israel” ja ”republikaanit ulkomailla” puheenjohtaja, sanoo Amerikan juutalaisten suhtautumisen Juudeaan ja Samariaan muuttuneen ”Abrahamin sopimuksen” myötä. 


”Itsenäisyyden ulottamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ei pidetä enää niin tärkeänä kuin aiemmin, nyt katsotaan mikä on tärkeintä USA:lle. 

Lähi-Idän rauhansopimus on lähiajan tärkein päämäärä”. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285457, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285470, 


12. Terveysministeri Yuli Edelstein sanoi puhuessaan maskitehtaassa tiistaina, että 10 -11 % kaikista testatuista israelilaista havaittiin positiivisiksi. 


Maanantaina 1 660 ihmistä testattiin positiivisiksi, ja lisäksi 248 ihmistä puoliyön ja 11.00 aamutuntien välisenä aikana. 

Vakavasti sairastuneita on 410; heistä 113 hengityslaitteissa. Kuolleita on 692.


COVID19 pandemian alusta alkaen potilaita on kaikkiaan 95 000. 


Koronavirustsaarin varamies Itamar Grotto pahoitteli tuodessaan huonoja uutisia, jotka voivat aiheuttaa täydellisen lukituksen korkeasti pyhien päivien ajaksi. ”Vaikka ajoittaista tartuntojen alenemista on havaittavissa, kokonais-tilanne voi vaatia kovempia otteita”.  

https://www.jpost.com/health-science/edelstein-10-percent-11-percent-of-all-israelis-screened-are-positive-for-coronavirus-639053, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285374, 


13. Yleisen juhlinnan ja ylistyksen keskellä, Netanyahun ja Trumpin ilmoitettua torstaina ns. ”Abrahamin sopimuksen” valmistumisesta Dubaissa, juutalaisia huolestuttaa, ettei sopimuksessa mainita juutalaisten oikeuksista rukoilla Temppelivuorella, ei Jerusalemin erikoisasemasta, eikä kolmannen Temppelin rakentamisesta, josta sabatin Torah-luku puhuu, toistaen 15 kertaa käskyn rakentaa Temppeli (Beit HaMikdash) Jumalan valitsemaan paikkaan, Temppelivuorelle. 


Siksi kysellään: ”Miksi sopimusteksti puhuu muslimien oikeuksista kaikkialta maailmassa vierailla useissa historiallisissa kohteissa Israelissa, joita he ovat kauan aikaa vuosisatojen aikana halunneet nähdä, ja rauhassa rukoilla Al-Aqsa moskeijassa, joka on erityisen tärkeä paikka heille”. 


”Mutta miksi ei mainita mitään juutalaisten oikeuksista Temppelivuorella, jonne HaShem komensi rakentamaan Temppelin Israelin Jumalalle (ei Allahille)?”

”Muslimit voivat lentää UAE:sta suoraan (Saudi Arabian yli?) Israeliin, mikä parantaa uskontojen välistä vaihtoa”, kuten teksti lupaa. 


Artikkelissa sanotaan suoraan: ”Kushnerin tulisi olla häpeissään salliessaan tuollaisia myönnytyksiä muslimimiehittäjille. Sopimus vahvistaa nykyistä tilannetta, joka selvästi sortaa juutalaisten oikeuksia Temppelivuorella. Lisäksi sopimus sallii Palestiinan valtion perustamisen Israelin keskeisille paikoille”. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285461, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 17 -31; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -39 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, lämpötilat lähes ennallaan. 


 



 







 




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021