Sunnuntai 16.08.2020

 SUNNUNTAI 16.08.2020

01. IAF suoritti ilmaiskuja Gazan kaistalla sen jälkeen, kun Gazasta ammuttiin raketteja Israelin siviilikohteisiin. Ilmaiskut olivat toiset tuntien kuluessa. Iron Dome eliminoi kaksi rakettia, mutta raportin mukaan kolmas niistä osui asuin-rakennukseen Sderotissa vaurioittaen sitä ja haavoittaen miesasukasta. 


Vastauksena toistuviin pyromaanihyökkäyksiin, jotka sytyttivät ainakin 19 maastopaloa Israelin puolella, IDF sulki Gazan arabien kalastusoikeudet toistaiseksi ilman määräaikaa. Kielto tuli voimaan välittömästi.  


Sunnuntain vastaisen yön aikana tehdyt ilmaiskut tehtiin Hamasin kohteisiin Gazan kaistan eteläosissa. Kohteina olivat terroriryhmän varastorakennukset, joissa se varastoi valmistamiaan raketteja. 


IDF sanoo tiedotteessaan suhtautuvansa hyvin vakavasti terroriin ja jatkavansa operointia Gazan kaistalla tarpeen mukaan Israelin siviilien turvaamiseksi. 

Tätä ilmaisumuotoa Israel on jatkanut vuodesta toiseen ilman, että sillä on juuri mitään vaikutusta terroriryhmään.

https://www.timesofisrael.com/after-rocket-fire-israeli-jets-strike-gaza-for-second-time-in-hours/,

https://www.timesofisrael.com/gaza-fire-balloons-spark-19-blazes-in-south-on-saturday/,


02. Hamas varoitti Israelin, että se joutuu kantamaan seuraukset ”vaarallisesta eskaloimisesta”, jossa kaksi arabilasta haavoittuivat lievästi.


Hamas totesi punaisen varoitusviivan ylittyneen.

IDF sanoo iskeneensä taisteluhelikoptereillaan ja tankkien tulella useisiin Hamasin omistamiin kohteisiin, mukaan lukien Hamasin merialukset, maanlaiset infrastruktuurikohteet sekä tarkkailutornit. 


Hamasin tiedottaja Fawzi Barhoum sanoi IDF:n iskeneen viattomiin siviileihin. Yksi 3-vuotias tyttö haavoittui lievästi Al-Burej pakolaisleirissä. Hän sai sirpaleen osuman kasvoihinsa. 

https://www.timesofisrael.com/hamas-israel-will-bear-consequences-after-2-kids-said-lightly-hurt-in-strikes/,


03. Viikonvaihteen tärkein ja huomattavin uutinen on kuitenkin ”rauhansopimuksen solmiminen Israelin ja UAE:n välille niin pian kuin mahdollista”, kuten UAE:n ulkoministeri Gargash sanoi. 

Tieto tästä lienee ollut se, jonka johdosta pääministeri Netanyahu poistui kesken hallituksen istuntoa vastatakseen saamaansa puhelinsoittoon. 


Kaksi päivää sopimuksen ilmoittamisesta Israelin TV-asemat haastattelivat kilvan Emiratin ilahtuneita politiikkoja.

GCC:n (Gulfmaiden yhteistoimintakomitean) 5 muuta jäsenmaata olivat epätietoisia, miten uutiseen suhteiden julkistamisesta tulisi suhtautua.  


Diplomaattisen aktiivisuuden ohella valmistellaan turismin kasvua Israelin ja UAE:n välillä, ja hotellien vastaanotto tarjoaa jopa 40 %:n alennuksia hinnoista israelilaisille turisteille. 


”Kaikki UAE:ssa juhlivat tätä sopimusta, hyväksyvät sen ja rohkaisevat toisia GULF-maita seuraamaan UAE:n esimerkkiä” sanoi tyytyväien kuljettaja Dubaissa TV-2:n toimittajalle. ”Olemme onnellisia sheikki Mohammed bin Zayedin tekemästä päätöksestä ja tuemme häntä kaikin tavoin Israelin kanssa”. 


UAE:n ulkoministeri Anwar Gargash antoi haastattelun perjantaina heprealiselle Walla News sekä toisen lyhyen TV-2:selle. 


”Selvästi 70 vuotta ilman keskusteluyhteyttä Israelin kanssa ei johtanut meitä minnekään” hän selitti. ”Uskoakseni meidän tulee siirtyä uuteen metodiin asioiden hoitamiseksi, ja tämä metodi on: Voimme olla poliittisesti eri mieltä, mutta voimme työskennellä Israelin kanssa ei-poliittisista kysymyksistä”. 


”UAE katsotaan paikallisessa mediassa rauhan taistelijaksi jakaantuneella alueella, jonka täytyy yhdistää voimansa Irania vastaan”, raportoi AFP News Agency. 

Eräs myyntitoimissa työskentelevä sanoo suunnittelevansa matka Tel Aviviin.

”Kuinka kauan olemmekaan eläneet konfliktissa? Maailma on jo saanut sitä tarpeekseen, joten nauttikaamme välillä rauhasta” hän totesi AFP:lle.

https://www.timesofisrael.com/uae-locals-hail-israel-peace-offer-hotel-discounts-elsewhere-in-gulf-wariness/,


04. AFP totesi artikkelissaan, että muut GCC-maat – Saudi Arabia, Qatar, Bahrain, Kuwait ja Oman – eivät kuitenkaan ole vielä vakuuttuneita. 


Diplomaattisten ja liikesuhteiden kasvaessa viime vuosien aikana - sitä on tapahtunut etenkin Saudi Arabian nuorten keskuudessa, mutta virallisesti suhteitten normalisoimisesta ei puhuta julkisesti. 


UAE:n läheisin arabimaa Saudi Arabia on pysytellyt hiljaa, mutta presidentti Trumpin läheisin neuvonantaja ja vävypoika Jared Kushner ennusti perjantaina, että Saudi Arabian ja Israelin välinen sopimus on väistämätön. 


Bahrain oli torstaina ensimmäisenä hyväksymässä UAE:n päätöksen sopimuksesta, jossa USA toimi välittäjänä. Bahrainin oppositiopuolueet hylkäävät sopimukset normalisoinnista ”sionistisen vihollisen kanssa”. Ne valittavat tilannetta ja katsovat asiakseen protestoida. 


”Se on petos, isku palestiinalaisten veljiemme selkään” ne sanovat. 

Qatar ei reagoinut välittömästi UAE:n päätökseen. Qatarin suhteet UAE:n, Saudi Arabian, Bahrainin ja Egyptin kanssa ovat viileät sen tukiessa terrorijärjestöjä. 


Doha – samalla ollessaan läheisissä suhteissa USA:n kanssa – kieltää syytökset. Qatarin suhteet Israelin kanssa ovat monimutkaiset, siellä toimi Israelin taloudellisia asioita hoitava taloustoimisto 1996 -2000. 


Qatar käytännössä pitää Hamasin hallintoa Gazassa elossa toimittamalla sille kymmeniä miljoonia USD estääkseen väestön nälänhädältä. 


Kuwait, jolla on läheiset suhteet USA:n kanssa, on myös hiljaa odottaen toisten reagointia. 

”En näe ongelmia suhteitten normalisoinnin kanssa, koska niitä pidetään yllä salaisesti kaiken aikaa, ja joka maalla on omat intressinsä, mutta samalla se tuntuu kuitenkin epänormaalilta” sanoo kuwaitilainen seniori Ibrahim Chihab. 

https://www.timesofisrael.com/uae-locals-hail-israel-peace-offer-hotel-discounts-elsewhere-in-gulf-wariness/, 


05. Mossadin johtaja Yossi Cohen on salaisesti ollut puhelinyhteydessä Bahrainen pääministeri Khalifa bin Salman Al-Khalifan kanssa viime päivien aikana todeten salaperäisesti, että Khalifa, 84, lensi Bahrainista yksityiselle vierailulle Saksaan, jossa hän on saanut lääkintähoitoa vaivoihinsa. 


Tarkoittaako tämä sitä, että sopimus Israelin ja Bahrainin välillä olisi muhimassa, kuten TV-12 vihjaa raportissaan lauantaina, ja ehkä pikaisesti kuoriutumassa, on vielä epäselvää. Marokkoa pidetään seuraavana rauhansopimusehdokkaana. 


Kuitenkin näyttää, että ”pullon henki” on päästetty vapaaksi ja se toimii nyt salaisesti oman aikataulunsa mukaisesti. 

https://www.timesofisrael.com/mossad-head-talks-to-bahrains-pm-amid-signs-it-could-ink-deal-with-israel-tv/, 

https://www.jpost.com/middle-east/normalization-with-other-arab-countries-is-possible-says-avi-berkowitz-638777,


06. Libanonin presidentti Michel Aoun ei pidä mahdottomana sitä, että Libanon voisi haudata sotakirveensä Israelin kanssa ja solmia rauhansopimuksen. 


”Se riippuu. Meillä on ongelmia Israelin kanssa, jotka meidän tulee selvittää ensin” presidentti Aoun selitti kertomatta, mitä ongelmat olisivat. 


Hänen lausuntonsa yllätti kaikki, sillä hänen Free Patriotic Movement puolueensa ja Hizbullah on läheisissä suhteissa toistensa kanssa. Virallinen sopimus niiden välillä allekirjoitettiin v. 2016, ja Aoun on tukenut Hizbullahia siitä lähtien. Hizbullah pitää itseään Libnonin puolustajana. 


Aoun antoi lausunnon 2016, jossa hän vakuutti vapauttavansa kaiken, mitä on jäljellä Israelin miehityksestä.  Viitaten UAE:n ja Israelin sopimukseen suhteiden normalisoinnista hän totesi: ”Ne ovat itsenäisiä maita”. 


Haastattelussa v. 2015 Aoun sanoi Israelin rauhansopimuksesta Egyptin ja Jordanian kanssa: ”Libanonin ei hyökkää ketään vastaan, mutta on velvollinen puolustautumaan” Libanonin National News Agencyn mukaan. 


”Libanon, joka on vastustanut Israelia 35 vuotta, ei voi vastustaa sitä yksin, eikä se voi toimia vastoin arabien yleistä käsitystä. Libanon on viimeinen allekirjoittamaan rauhansopimuksen Israelin kanssa” Aoun vakuutti. 


Libanonin kohtalo liittyy Hizbullahiin, joka väittää Israelin olleen osallinen Beirutia runnelleeseen räjähdykseen, vaatien sopivia vastatoimia. 

Aoun sanoi selvitystoimien alkaneen, joissa pyritään selvittämään, kenelle ammonium nitraattierä kuului, ja miten se syttyi.

https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/lebanons-president-says-country-could-consider-peace-with-israel-638806, 


07. Talousministeri Yisrael Katz väittää, että arabimaitten tyydyttämiseksi päätös itsenäisyyden (Israelin lain) myöntämisestä Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöille tehtiin ennen UAE:n kanssa solmittua rauhansopimusta. 


Katz väittää myös Kan Bet sunnuntaiaamun katsauksessa, ettei ulkoministeri Gabi Adshkenazilla ollut mitään tekemistä sopimuksen kanssa. Katz puolustaa sopimusta sanoen ”sen omaavan positiivista potentiaalia Israelille”.


”Sillä on suurta potentiaalia. Me voimme toimia porttina Eurooppaan ja muualle maailmaan” sanoi Katz. 

UAE:n ulkoministeri Anwar Gargash sanoi, ”ettei sopimuksella ole aikataulua, mutta että UAE haluaa allekirjoittaa sen mahdollisimman pian”.


”Tämä on historiallinen tilaisuus, mutta rauhanprosessi sovitetaan Israelin kanssa solmittuihin velvoitteisiin. Uskon kaikkien toimivan nopeasti strategisen läpimurron ja halun vuoksi molemmin puolin” hän s anoi.  

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285336, 


08. Yamina puolueen toinen puheenjohtaja entinen oikeusministeri Ayelet Shaked selvitteli puolueensa tilannetta Aruts Shevan henkilökunnan artikkelissa.


Shaked sanoo, että Netanyahun solmiessa hallitussopimuksen SiniValkoisen kanssa hän sanoi heti: ”Ei tule olemaan itsenäisyyden ulottamista Juudeaan ja Samariaan”. Hän ei myöskään usko Bibin vakuutuksiin, että ”se on edelleen pöydällä, joskin siirretty myöhemmäksi”. 


Hän puhui Kan Bet ohjelmassa sunnuntaiaamuna. Hän ei usko Bibin vakuutuksiin, vaan luottaa enemmän Trumpin ja Kushnerin sanaan, ettei itsenäisyyttä tule. Hän valittaa ”vuosisadan mahdollisuuden” menettämistä Trumpin tuella. 


Shaked valittaa poliittista näytöstä Bibin ja Gantzin välillä kansan kustannuksella, johon Yamina ei halua osallistua, eikä liittyä hallitusyhteistyöhön Likudin aseman vahvistamiseksi. Bibi ja Gantz pitävät siinä Israelin valtiota panttivankinaan.  

Hän uskoo yhden vuoden sopimuksen syntyvän Gantzin antautuessa. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285332, 


09. PA/PLO:n arabit järjestivät mielenosoituksen, jossa he polttivat Bibin, Trumpin ja UAE:n Abu Dahabin ulkoministeri, kruununprinssin kuvia ja jalanjälkiä.  


Sadoittain PA/PLO:n arabeja kokoontui perjantaina osoittaakseen vastustavansa USA:n tuella solmittua normalisoimissopimusta. 

Mielenosoituksia järjestettiin myös Gazassa Palestinian Islamic Jihadin ja muiden terrorijärjestöjen yhteisvoimin. 

”Palestiina ei ole myytävänä” oli niiden iskulauseena. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285298,


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 18 -32; Tiberias 23 -38; Suolameri 28 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, ei lämpötilaeroja.  

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021