Sunnuntai 23.08.2020

 SUNNUNTAI 23.08.2020

01. Israelin Parlamentti, 23. Knesset, hajottaa itsensä maanantaina keskiyöllä, ja maa menee uusin vaaleihin, ellei poliittista kriisiä pystytä ratkaisemaan ennen sitä.


Kriisin aiheuttaneet varsinaiset osapuolet Likud ja SiniValkoinen ovat useiden viikkojen ajan jauhaneet kompromissin sopiakseen hallituksen budjettiesitystä koskevat erimielisyydet, mutta löytämättä ratkaisua. Puolueiden johtajat sanovat, että on 50 %:n mahdollisuus uusista vaaleista. 


Likudin johtaja Benyamin Netanyahu (Bibi) ja SiniValkoisten (SV) johtaja Benny Gantz harkitsevat viimeisenä mahdollisuutena ulko- ja puolustuskomitean puheenjohtajan Zvika Hauserin tekemää kompromissiehdotusta, jossa esitetään lakia, jolla budjetin hyväksymistä siirretään 100 päivällä, ja perustetaan komitea tutkimaan korkeiden virkamiesten nimittämistä, mihin molemmat hallitus-koaliittioon liittyneet puolueet voisivat suostua. 


Hauserin esityksen mukaan korkeiden virkamiesten nimitykset jäädytetään, ja hallitus keskittyy koronaviruksen ja vuotuisen talviflunssan vastaiseen taisteluun. 

Hallituksen tulee pystyä vastaamaan myös sekä pohjoisrajalla että Gazan kaistan turva-aidalla uusiutuneisiin haasteisiin. 


Likudin taholta raportoidaan, että pääministeri harkitsee Hauserin kompromissi-esitystä keskeisessä päämajassaan ja suhtautuu siihen myönteisesti.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285700, 


02. Israelin kansa on vaarallisesti jakaantumassa kahteen leiriin: Toiset, joita kutsutaan oikeistolaisiksi, kannattavat pääministeri Netanyahun johtamaa Likudia, ja toiset, joita kutsutaan vasemmiston ja Israelin arabien liittoutumaksi, ovat katsoneet tärkeimmäksi päämääräkseen Netanyahun hallituksen kaatamisen ja hänen poistumisekseen poliittisesta elämästä. 


Molemmat järjestävät mielenosoituksia ideologiansa tukemiseksi. 

Poliisi on pyrkinyt hillitsemään niitä, mutta tunteet alkavat nousta tasolle, jota poliisi ei pysty enää täysin hallitsemaan. Väkivalta nousee varalliselle tasolle, ja poliisin koventuneitten otteiden vuoksi kääntyneet poliisia vastaan.  


Poliisikomentaja kenraaliluutnantti Ofer Shomer kommentoi sunnuntai-illan väki-valtaisia yhteenottoja poliisin ja vasemmistolaisten mielenosoittajien välillä näin: 


”Pahaksi onneksi, vaikka olimme informoineet mielenosoittajien järjestäjiä, ettei poliisi anna lupaa osoittaa mieltään kaupungin sisäänkäynnin lähellä, he alkoivat kuitenkin kokoontua sinne laittomasti” Shomer sanoi. 


”Käsitykseni mukaan paikalle kokoontunutta kansaa kiihotettiin prosessin aikana, kuten näin, sosiaalisessa mediassa, jonka johdosta he huusivat poliisille ja rikkoivat lakia räikeästi. He kirosivat poliisia ja häpäisivät heitä kaiken aikaa”. 


”He kohtelivat poliisia karkeasti ja rumalla tavalla. Heillä ei näytä olevan johtoa, kaikkien ryhmien toimintaa hallitsee barbarismi”. 


”Tämä on laiton vihan ilmaus poliisia vastaan. Mielenosoittajat nimittelivät ensin meitä etunimellä, kiihottaen meitä toisiaan vastaan uhaten tehdä tilit selväksi kanssamme”. 


”Yksi poliisiupseeri joutui sairaalaan epäillyn kylkiluun murtumisen vuoksi, toista poliisiupseeria lyötiin nyrkeillä ja kolmatta kivitettiin” Shomer sanoi.  

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285693, 


03. ”Koronatsaariksi” nimetty COVID19 vastaisen taistelun koordinaattori professori Roni Gamzu esitteli maanantaina ”liikennevalojensa” toimintaa ennen ohjelman esittämistä koronakabinetille, jonka oletetaan hyväksyvän suunnitelman. 


Gamzun ohjelma aloittaa toimintansa syyskuun alusta, jos se hyväksytään. Sen mukaisesti laaja osa vastuusta sairastuneitten hoitamiseksi siirretään syyskuun alusta paikallisille viranomaisille. 


Yediot Ahronot raportoi, että uusi liikennesuunnitelma jakaa Israelin valtion 250 paikallisten viranomaisten valvomiksi alueiksi. Kukin hallintoelin saa ennalta arvioidun pistemäärän, joka määrittelee sen värin 2 viikon periodiksi: Vihreä, oranssi ja punainen. 


Hallintoelimet arvioivat 2 viikon välein värien sopivuutta ja informoivat viran-omaisia saamiensa tulosten perusteella, joihin perustuen hallintoelinten valvomia alueita koskevat rajoitukset kohdistetaan uudelleen. 


Kunkin hallintoalueen väri määritetään kolmen parametrin perusteella: 

”Uusien potilaitten määrä; positiivisten testien määrä, sekä sairaiden määrä”. Hallintoalueen väriä muutetaan punaisesta oranssiin ja vihreään sen mukaan, onko siellä tapahtunut selvä positiivisten testitapausten väheneminen. 


Gamzu olettaa, että järjestelmä antaa hallintoelimen johdolle kiihotteen lisätä testien määrää alueellaan, myös heikosti oireilleiden testaamiseksi. 


Kukin hallintoalue saa tarvittavat välineet annetun pistemäärän ja värin mukaisesti, sekä kansalaisille sallittu aktiivisuus kunkin alueen saavuttaman pistemäärän mukaisesti.


Muutamat toiminnot - opetus, liikenne, urheilukilpailut ja kulttuuritapahtumat - määritellään kansallisella tasolla. 

Paikallinen taso määrittelee rukoushuoneet, ravintolat, näytökset, kulttuuri-tapahtumat sisätiloissa, mikvet, hotellit, kauppatorit, kahvilat ja uimalaitokset hyväksytään kunkin alueen saaman pistemäärän mukaan. 


Kotirintaman joukoilla on oikeus suorittaa epidemiologisia testejä ja tutkimuksia sekä siirtää potilaita hotelleihin läheisissä suhteissa hallintoelinten kanssa.  

Taudin puhjetessa pormestarit järjestävät läpiajo-testauspaikkoja sekä testien toimittamisen laboratorioihin Kotirintaman avulla. Tällä voidaan pysyttää taudin puhkeaminen paikallisena, kuten uskotaan. 


”Asukkailla on oikeus raportoida annettujen ohjeiden rikkomisesta kunnalliselle hotline-linjalle. Sen laiminlyöminen vahingoittaa yhteiskuntaa”, sanoo Gamzu.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285701, 


04. Rakennus ja asuntotuotantoministeri Yaacov Litzman (UTJ) kritisoi ankarin sanoin professori Roni Gamzun suunnitelmaa estää juutalaisten vuotuista Rosh HaShannah matkustamista Breslov rabbi Nachmanin haudalle Umanissa korona-virus-epidemian vuoksi. 


Litzman kertoi TV-12 News ohjelmassa lauantai-iltana, että Roni Gamzun kirje Ukrainan presidentille ohittaa hänen virka-asemansa ja poliittisen tien, joka kuuluu pääministerin oikeuksiin. 


”Kymmeniä tuhansia Breslov-rabbin seuraajia, jotka vuosittain matkustavat Umaniin, pelkäävät, että matka jää tekemättä COVID19 epidemian vuoksi. Tämä vaatii heidän tuskansa ja ymmärtämistä ja kuulla heidän laillisia vaatimuksiaan”. 


”Tämä on isku kymmenien tuhansien Breslov-juutalaisten kasvoille. Meidän tulee istua rabbi Nachmanin seuraajien edustajien kanssa ja keskustella heidän kanssaan ratkaisun löytämiseksi asetettuihin sääntöihin olosuhteisiin matkustaa ilman tartunnan pelkoa” ministeri Litzman selitti. 


Roni Gamzu selitti aiemmin: ”Ei tule matkaa Umaniin. Se ei ole yksi Tishrey loma-päivistä, eikä pyhänä pidetty tapahtuma, vaan juhlintatilaisuus tai kutsut, eikä sitä pidä sallia, koska se johtaa meidät yleiseen lukintaan. Hallituksen tulee ottaa ohjaksen käsiinsä ja selittää tilanne kansalle. Se riskeeraa israelilaisten elämää”.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285705, 


05. Yamina-puolueen johtaja Naftali Bennett arvosteli raskaasti kahta Terveysministeriön entistä korkeaa virkailijaa syyttäen heitä väärästä tavasta hoitaa koronaviruspandemiaa ja aiheuttaen Israelin taloudelle laajaa tuhoa. 


Pian julkisuuteen tulevassa kirjassaan How to Beat Epidemic (miten voittaa epidemia) Bennett kohdistaa arvostelunsa TM:n entiseen pääsihteeriin Moshe Bar Siman Tov ja entiseen kansan terveyspäällikköön Siegal Sadetzki, kuten Yediot Ahranot raportoi.


Bennett syyttää heitä siitä, että he hylkäsivät kaikki muut optiot keskittyen kansalliseen lukkiutumiseen. 


”Hölmöys, joka luonnehti koronaviruksen ensimmäistä vaihetta, oli tosiasia, ettei järki pystynyt missään vaiheessa ylittämään korkeiden virkailijoitten asettamaa estettä. Ensimmäisestä päivästä alkaen he keskittyivät lukkiutumiseen. He eivät halunneet kuulla vaihtoehdoista”. 


”Alusta lähtien he kieltäytyivät uskomasta testeihin ja miten tärkeitä ne ovat. Illasta iltaan he tunkivat uutisaiheisiin: ”Testit eivät ole ratkaisu. Ei ole mitään syytä lisätä testien lukumäärää”. 


”Professori Gai Barbashin ehdotettua Weizman Instituutin kanssa massatestien suorittamiseksi fast-food ravintoloissa, he tyrmäsivät ehdotuksen. Eivät he ole pahoja ihmisiä, mutta he perustivat nollariskiin”. 


Bar Siman iski takaisin sanoen, että ”Bennettin syytökset ovat täynnä virheitä, valeita ja epätarkkuuksia”.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285648, 


06. ”Jos vaalit tulevat ne, tulevat pääministeri Netanyahun henkilökohtaisten syiden vuoksi” sanoo 2. pääministeri Benny Gantz, jolla on puolustusministerin salkku. 


Ottaessaan kantaa komitean perustamiseen hän sanoi: ”Komitean tulisi ja se voisi nousta esiin ja tutkia tapoja, joilla haluamme nimittää virkamiehiä, ja joka tapauksessa, meidän tulee olla yksimielisiä päätöksissämme”. 

”Jos Bibi voittaisi vaalit, edessä olisi sisällissota” Gantz arvioi. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285689, 


07. G A Honigman tutkii artikkelissaan, joka on turhan pitkä referoitavaksi kokonaisuudessaan, joskin suositeltava englantia taitaville, onko kuviteltavissa jokin toinen valtio maailmassa, joka vuodesta toiseen, kuukaudesta toiseen, viikosta toiseen ja vuorokaudesta toiseen alistuu rajanaapurinsa hillittömiin hyökkäyksiin siviiliasukkaitaan vastaan lopulta nousematta horroksestaan sanoakseen painokkaasti: ”dai, nyt riittää”. 


Eikä vain sanoakseen, vaan toteuttaakseen välttämättömyyden, joka olisi pistänyt suorittaa ensimmäisen qassam-raketin räjähtäessä Israelin puolella.


Mikä sitten lieneekin saanut aikaan horrosmaisen tilan, maan hallitukset ovat lopulta syyllisiä päästäessään tilanteen rapautumisen nykyiseen tilaan, jossa ”poliittinen korrektiivisuus” on ottanut johtoaseman ja sumentanut järkevän ajattelun ja päätöksenteon. 


”Israelilaisten elämän ja omaisuuden ollessa tarkoituksellisesti tuhon kohteena, useiden tuhansien eekkerien Israelin maata jouduttua pyromaanien sytyttämiksi Gazan arabien toimesta, Israel – kuten näyttää - on lopultakin taas kerran alkanut saada liika-annostuksen sodan todellisista toimista”. 


”Israel näyttää olevan valmistautumassa vastaamaan härnäämiseen raskaalla kädellä”, kuten Honigman toteaa. 


Honigman toivoo, että ”vastaus olisi epätavallisen tehokas, ja että se voitaisiin suorittaa minimoimalla nuorille israelilaisille sotilaille aiheutetut riskit, jotka joutuvat usein menemään maan uumeniin löytääkseen pelkurimaiset rotat tunneleissaan useimmiten tarkoituksellisesti sulautuakseen ei-sotilaalliseen kansaan, käyttäen sitä inhimillisenä kilpenä”. 


Honigman käy läpi Israelia ympäröivät uhkakuvat todeten: ”Ei kukaan - Israelin ohella - ole yhtä kovasti yrittänyt toimia niin inhimillisesti kuin Israel kohdentaen hyökkäyksensä siviiliuhrien vähentämiseksi – jopa omin menetyksin, kuten on tapahtunut – vain sotilaallisiin kohteisiin. 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285699, 


Haluaisin lisätä edelliseen sen, että Israelin kanssa joutuu elämään kovassa maailmassa, jossa vallitsevat toisenlaiset moraaliset ja eettiset arvot kuin ne, joihin juutalaiset ovat tottuneet ja joita heille on iskostettu vuosisatojen kuluessa. Lisäksi se asuvat vihamielisessä ympäristössä, jonka rajanaapurit eivät näe mitään väärää tai tuomittavaa tuhansien jopa kymmenien tuhansien omien kansalaistensa surmaamisessa, ja jotka uhkaavat juutalaisten maata täydellisellä tuholla ja sen kansalaisten massamurhalla, jotta islamin messias mahdi voi tulla.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285699, 

https://www.timesofisrael.com/, 


08. Saudi Arabia vakuuttaa kruununprinssi MBS:n suulla, että rauha Israelin kanssa on mahdollinen vasta sitten, kun palestiinalaisvaltio on perustettu.

Arabiliiga teki äskettäin saman sisältöisen päätöksen, ei rauhaa ilman arabi-valtiota Israelin pyhille paikoille Juudeassa ja Samariassa, joista on suojattu kulkuyhteys Gazan kaistalle.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285675, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285696, 

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/285702, 


09. Israelissa seurataan kauhistuneina äskettäin Eilatissa eräässä hotellissa tapahtunutta 16-vuotiaan israelilaistytön joukkoraiskausta. 


Hotelin käytävällä oli 30 nuorta miestä, jotka odottivat vuoroaan voidakseen liittyä nuoren tytön raiskaukseen. 

Poliisi on pidättänyt 11 nuorta miestä, jotka lienevät tunnustaneet, mutta suuri osa on vielä kadoksissa. 

https://www.timesofisrael.com/police-arrest-7-more-suspects-over-alleged-gang-rape-of-16-year-old-girl/, 


10. Pyro-terrorismi Gazasta Israelin siviilikohteisiin jatkuu taukoamatta, jonka ohessa ammuttiin Gazasta muutama rakettikin. 


IAF vastaa tavallisesti niihin koneittensa ilmaiskuilla, huolella valiten kohteensa siten, että siviiliuhrit jäävät minimiin: tyhjille harjoituskentille, varastoihin, tunneleidin, joita Gazassa riittää muillekin jakaa, joskus harvoin satamaan. 


Ilmapalloterrori sytytti Israelin puolella turva-aitaa 35 paloa, jotka varmuudella voidaan todeta tahallisiksi iskuiksi siviilikohteisiin. 

https://www.jpost.com/israel-news/incendiary-balloons-spark-25-fires-in-southern-israel-639559, 


11. Kiinassa Yangtze joen yli 2003 rakennettu yksi maailman suurimmista padoista, Three Gorges pato-rakennelma ja sen yhteydessä oleva hydroelectric voimala, ovat nyt suurimmassa vaarassa romahtaa. 

Ihmisiä on jo evakuoitu, mutta jos pato murtuu, miljoonat ihmiset ovat vaarassa. Sateet ovat jatkuneet viikkokausia, mutta nyt saavutetaan viides joen veden-korkeuden huippu. Sateet jatkuvat. 

https://www.theepochtimes.com/largest-ever-three-gorges-dam-flood-arrives-chongqing-residents-evacuate_3470848.html/amp?__twitter_impression=true, 


LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN 


Jerusalem 17 -31; Tiberias 23 -38; Suolameri 27 -37; Eilat 27 -39 +C-astetta aurinkoista, hieman lämpenevää.

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html, 



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021