Torstai 23.07.2020

TORSTAI 23.07.2020
01. Israelin painiskellessa koronavirusta vastaan, mikä on osoittautunut entistäkin vaikeammaksi tartuntojen lisääntyessä eikä virus-tsaarin valintakaan tahtonut onnistua, maailman ainoan juutalaisvaltion taivaanrannalle on ilmaantunut uusia yllättäviä uhkatekijöitä. Lopulta korona-tsaariksi valittiin TA:n lääkintäkeskuksen johtaja Ronni Gamzu.

Yhteyshallitus Likudin ja SiniValkoisten välillä on ”täynnä keskinäistä taistelua vallasta ja kansansuosiosta, mikä tekee pääministerin otteen hallituksen yhtenäisyyden säilyttämiseksi päivä päivältä vaikeammaksi”.

”UTJ uhkaa lopettavansa kaiken yhteytensä SiniValkoisiin kokonaan siksi, että Gantz seuraajineen äänesti opposition kanssa esitettyä homo-käännytys-terapia-hoitoa vastaan. UTJ uhkasi äänestää koaliittion lainsäädäntöä vastaan”.
https://www.jpost.com/israel-news/knesset-to-vote-on-conversion-therapy-ban-635916,

02. Raporttien mukaan pääministeri Benyamin Netanyahu on päättänyt, ettei hän esitä valtion budjettia hallituksen hyväksyttäväksi ennen elokuun loppua, kuten sääntöjen mukaan pitäisi.

Haaretzin julkaiseman raportin mukaan – perustuen keskusteluihin Netanyahun ja hänen uskottujensa kanssa – ”Netanyahun päämääränä on aiheuttaa kaaostila hallitusyhteistyössä voittaakseen kansan suosion hallituksen hajottamiseksi”.

Nykyinen hallitus – jota johtavat Benyamin (Likud) ja puolustusministeri Benny Gantz (SiniValkoinen), vannoi virkavalansa toukokuussa 508 päivää kestäneen kriisin jälkeen, johon Israel oli vajonnut kolmen vaalikierroksen jälkeen.

SiniValkoiset kävivät vaalikamppailuaan iskulauseella: ”Emme halua liittyä kolmesta rikossyytteestä syytetyn henkilön johtamaan hallitukseen”.
SV:n johtaja Benny Gantz oppi ensimmäisen läksynsä: ”Politiikassa ei ole sopivaa sanoa ei koskaan, sillä sen joutuu kuitenkin rikkomaan”.

Benny Gantz ”käänsi kuitenkin kelkkansa sanoen syyksi koronaviruksen vastaisen taistelun, mikä onnistuakseen vaatii yhtenäisen rintaman”.

ToJ:n kanslian laatiman artikkelin mukaan Netanyahu teki päätöksen uusista valeista Jerusalemin alueoikeuden tehtyä päätöksen viime viikolla, jonka mukaan todistajat aloittavat todistamisensa rikosoikeudessa tammikuussa 2021, ja kuulemiset tapahtuvat kolme kertaa viikossa.

Raportin mukaan Netanyahu pelkäsi Korkeimman Oikeuden esittävän vaatimuksen hänen toimintansa jatkumisen estämiseksi oikeustoimien aikana, jota oikeuskansleri Avichai Mandelblit tukee, mikä helpottaisi tuomareita tekemään häntä koskevia päätöksiä muutosta anoneiden hyväksi.

Nimeämättömät Netanyahua lähellä olevien henkilöiden todetaan sanoneen, että ”pääministerin päämääränä on saada vaalien kautta Oikeusministeriö taas valvontaansa, ja että hän kamppailisi rajusti oikeusjärjestelmää vastaan ennen vaaleja, kuten hän teki edellisissä vaalikamppailuissa”.

Oikeusministeriön nykyinen haltija SV:n Avi Nissenkorn puolustaa nykyistä oikeusjärjestelmää Netanyahun ”perättömiä väitteitä” vastaan, että hän on ”aiotun poliittisen vallankaappauksen uhri”.

Vaalien järjestäminen on aina riskialtis yritys – etenkin koronaviruksen hallitessa markkinoita – mutta Netanyahun mielestä ”se on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin jatkaa nykyistä kivistä taivalta Gantzin pyrkiessä vesittämään kaikki hänen tekemänsä lakiesitykset”.

Lisäksi ”Netanyahulla ei ole aikomustakaan toteuttaa hallitusyhteistyön vaatimusta pääministerin vaihtamisesta Gantzin kanssa marraskuussa 2021”, kuten ToI:n laatimassa artikkelissa todetaan.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-said-to-decide-on-new-elections-in-november/,

03. Gantz haluaa kahden vuoden budjettia, mutta Netanyahu pitää parempana loppuvuoden kestävää, koska ei tiedetä, miten koronvirus käyttäytyy.

Sisäministeri Aryeh Deri, Shas, vastustaa vaalien pitämistä.

”Me olemme kuilun partaalla, eikä se ole liioittelua” hän sanoo. ”Valtion ei tule antaa poliittisen halvautumisen, johon olemme joutuneet, johtaa syvään terveydelliseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kriisiin” Deri kertoi HaDerech lehdelle. ”Koaliittion ja vaalien aientamista ei voida sallia”.

”Kansa ei anna koskaan anteeksi sille, joka johtaa sitä vaaleihin keskellä pahinta koronavirus pandemiaa”.

SiniValkoisten taholta sanotaan, että ”tämä oli kosto Likudille siitä, että se antoi tukensa parlamenttipaneelin asettamista tutkimaan Korkeimman Oikeuden tuomarien potentiaalista oman edun tavoittelua päätöksissään”. Tämä lakiesitys hylättiin Knessetissä SV:n tuella, vaikka Likud oli esityksen takana, kertoi TV12.

Koaliittion edustajat sanovat suoraan, että ”vaalien pitämisen mahdollisuus lokakuussa tänä vuonna on lisääntynyt”, kertoi TV13.

Viimeisten gallupien mukaan oikeisto uskonnollisilla puolueilla yhdessä Likudin kanssa voi saavuttaa potentiaalinen enemmistö Knessetissä, jos vaalit pidettäisiin nyt, eikä SiniValkoisilla olisi toivoa edes yrittää rikkoa oikeistoa.
Tämä siitä huolimatta, että Netanyahun henkilökohtainen kannatus romahti hänen heikon koronaviruspandemian hoitamisen vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-said-to-decide-on-new-elections-in-november/,

04. Presidentti Reuven Rivlin moittii kovin sanoin niitä, jotka hänen mielestään ”vastuuttomasti puhuvat” avoimesti uusien vaalien pitämisestä.
”Ei Israelin valtio ole teidän poliitikkojen riepunukke” hän tuhahteli moraalista suuttumusta uhkuen maskinsa takaa.

”Haluan tukistaa kaikkia hallituksen jäseniä: Lopettakaa leikkiminen riepu-nukeilla. Kansalaisena ja kaikkien meidän puolesta sanon: Tulkaa järkiinne! Lopettakaa puhuminen vaaleista, tästä kauheasta optiosta tällä kertaa, ja pelastakaa itsenne niiltä. Ei Israelin valtion kustannuksella saa kinata”.
https://www.timesofisrael.com/rivlin-scolds-lawmakers-for-early-elections-talk-israel-is-not-your-rag-doll/,

05. IDF ilmoitti torstaina lähettävänsä vahvistuksia pohjoisrajansa tuntumaan saatuaan vahvistuksen tiedoille, että Libanonissa majaileva terrorijärjestö Hizbullah uhkaa kostaa yhden pyssymiehensä kuoleman viikon alkupuolella.

”Tilanteen arvioimisen johdosta IDF katsoi aiheellisesti lähettää maajoukkojen vahvistuksia muutamiin Pohjoisen lohkon kohteisiin” IDF ilmoitti.

Hizbullahia lähellä oleva edustaja kertoi Lontoossa toimivalle Asharq al-Awsat uutislehdelle, että terroriryhmä tulee luultavasti reagoimaan taistelijansa menetykseen maanantaina.

IDF täsmensi aiempaa ilmoitustaan sanoen, että vahvistukset, yhden pataljoonan verran sotilaita Golani Prikaatin 13. pataljoonasta vähäisin lisäyksin muista yksiköistä, lähetettiin pohjoisrajan tuntumaan.

Hizbullahin jäsen Ali Kamel Mohzen Jawad sai surmansa maanantai-iltana Damaskoksessa ilmaiskussa, jonka tekijäksi epäillään Israelin ilmavoimia.
Iskun seurauksena Hizbullah julisti korkean hälytystilan, kuten myös IDF.

Ilmaisku kohdistui asevarikkoon ja sotilaallisiin kohteisin, jotka kuuluivat Syyrian armeijalle ja Iranin tukemille militaristijoukoille. Isku aiheutti useita räjähdyksiä Kiswahin kaupungin läheisyydessä, jossa IRGC:n joukkoja oli majoitettuina.

Ilmaiskut tehtiin kahtena aaltona. Reutersin mukaan ne kohdistuivat Jabal Al-Manen, Muqaytabiyan ja Zakiyan läheisyyteen aiheuttaen valtavia räjähdyksiä, joissa menehtyi myös iranilaisia sotilaita.
https://www.timesofisrael.com/idf-sends-reinforcements-to-northern-border-amid-hezbollah-tensions/,

06. Iranin ulkoministeriön tiedottaja kertoi, että ”USA on pääepäilty Iranissa äskettäin tapahtuneisiin mystisiin räjähdyksiin Iranin ydin- ja ohjusteollisuuden laitoksissa”.

Hän sanoi Iranin katsovan oikeudekseen kostaa IRGC:n omistamia laitoksia vastaan tehdyt hyökkäykset, joiden tekijää ei varmuudella tiedetä, vaikka ”USA onkin pääepäilty, kunnes toisin todistetaan”.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja kertoi edelleen, että ”Iran estää päivittäin tuhansia cyber-hyökkäyksiä sitä vastaan, mutta arkaluonteisiin kohteisiin tehdyt hyökkäykset katsotaan hallitusten suorittamiksi niiden edistyneen tason vuoksi”.

Abbas Mousavi sanoi äskettäin ”cyber-hyökkäysten lisääntyneen määrältään ja laadultaan ja että niitä on pystytty seuraamaan ulkomaisiin hallituksiin saakka”.

”Viime päivinä tapahtuneet tulipalot Iranin laitoksissa ovat erillisiä, eikä niillä ole mitään tekemistä cyber-hyökkäysten kanssa” sanoi virkailija nimeltä Mehr.
Mousavi sanoi, ”ettei yksikään iskuista onnistunut saavuttamaan päämääräänsä” lisäten, että ”sopiva vastaisku tehdään kaikin mahdollisin keinoin”.

Iranin parlamentin ja kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen Javad Karimi Qoddousi ”epäili hyökkäysten onnistumisen johtuneen repeämästä turvallisuus-palveluissa”. Hän ei hyväksynyt sitä, että hyökkäykset olivat aiheutuneet ulko-puolisista objekteista, sillä ”paikalla ei ollut mitään sirpaleitten jäännöksiä”. 

Hän ei selittänyt, mitä hän tarkoitti repeämästä turvallisuudessa, mutta sillä tarkoitetaan yleisesti vieraan agentin soluttautumista turvallisuuspalveluun.

Äskettäin Iran yritti tukeutua Israelin vedenjakelujärjestelmiin huhtikuussa pyrkien ATK-ohjelmaa peukaloimalla lisäämään myrkyllisen määrän kloriinia juoma-veteen, mikä onnistuessaan olisi aiheuttanut joukoittain siviilien sairastumisen ja mahdollisen menehtymisen allergisen reaktion vuoksi.

Onneksi valpas virkailija huomasi hyökkäyksen ajoissa ja suoritettuaan yleishälytyksen estämään sen toteutumisen. Israel pitää tallaista hyvin vakavana hyökkäyksenä rauhanaikana siviiliasukkaita vastaan. Vastauksena Israel teki cyber-hyökkäyksen Iranin Shahib Rajaee satamaa vastaan toukokuun 9. päivänä.
https://www.timesofisrael.com/iran-thousands-of-cyberattacks-thwarted-every-day-but-recent-fires-unrelated/,

07. Iranin terveysviranomainen sanoi Iranin onnistuneen testaamaan kehittämänsä halvemman version Redesivir ja Favipiravir rokotteista, joita Iranin tiedemiehet kokeilivat eläimiin, ja siirtyvänsä seuraavaksi testaamaan niitä ihmisiin.

Mohammad Mokhber, joka johtaa ”Imam Khomeinin Direktiivin päämajaa”, valtion omistamaa laitosta, sanoi keskiviikkona onnistuneitten eläimiin tehtyjen testien jälkeen siirtyvänsä testaamaan ihmisillä, saatuaan Terveysministeriön luvan.

Mokhber sanoi ”päämajan, joka omistaa eri aloilla toimivien liikayritysten verkostoa, kehittäneen halvemman version Remdesivir lääkeaineen, jonka uskotaan avustavan joidenkin koronaviruspotilaitten hoidossa”.

Iranin Terveysministeri Saeed Namak sanoi, että Remdesivir lääkeaine tulee markkinoille ensi viikon alussa, ja että toinen COVID19 hoidossa käytetty lääkeaine Favipiravir lasketaan markkinoille samoihin aikoihin.

USA:n presidentti Trumpin hallitus ilmoitti maksavansa Pfizerille lähes 2 miljardia USD joulukuuhun 100 miljoonan COVID19 sairaan rokotteesta, joita Pfizer ja muut valmistavat, jonka muutamat aktiivistit sanovat vain pahentavan tilannetta globaalisti rikkaitten maitten haaliessa haltuunsa rajoitetut määrät rokotteita.

Kiina kertoo myös useiden rokotteiden valmistajien valmistautuvan testaamaan tuotteitaan ihmisiin.
https://www.timesofisrael.com/iran-claims-to-successfully-test-virus-vaccine-on-animals-move-to-humans/,

08. USA:n entinen lähettiläs Lähi-Itään Jason Greenblatt sanoi Galei Tzahal toimittajalle Efi Trigerille torstaina, että Israelin suunnittelema itsenäisyyden ulottaminen Juudean ja Samarian osiin sekä Jordanin laaksoon edellyttää määrätyn alueen asettamista potentiaalista Palestiinan valtiota varten.

Greenblatt vakuutti, että Trumpin ”Vuosisadan Diili” on ainutkertainen, erottautuen kaikista edellisistä suunnitelmista siinä, että se asettaa vastuita myös palestiinalaisille.

”On erilaisia kriteereitä palestiinalaisten saamiseksi valtion asemaa, jos se koskaan tapahtuu. Mielestäni tämä erottaa julkistamme suunnitelman joistakin edellisistä ponnisteluista: on olemassa asioita, jotka täytyy selvittää ennen keskustelujen aloittamista, miltä Palestiinan valtio näyttäisi”.

”Tapahtuuko se? Voiko Israel ulottaa itsenäisyytensä? Vastaus on kyllä, mutta julkistamamme suunnitelman mukaan määrättyjä alueita on säilytettävä potentiaalista palestiinalaisten valtiota varten”.

Mutta uudelleen, on tärkeää painottaa, ettei Palestiinan valtio ole jotain, josta ihmiset puhuvat epämääräisesti, tai jolla ei ole vastuuntuntoista johtajistoa.
On olemassa useita kriteereitä palestiinalaisten valtion perustamiseksi, kuten tuleekin olla.

Greenblatt toteaa, että ”erimielisyys Netanyahun ja Gantzin välillä siirsi itsenäisyyden toteutumista. Tammikuussa julkistamamme suunnitelma tarkastelee Israelin lain ulottamista (osiin Juudeaa ja Samariaa), mutta uskon siihen että kun Israelin hallitus päättää mitä se haluaa, se tekee sen yhteisymmärryksessä Valkoisen Talon kanssa, mikä in oikea lähestymistapa”.

Greenblatt tunnustaa, että ”rauhanponnistelut parin seuraavan kuukauden aikana ovat ilmeisesti äärimmäisen haastavat, COVID19 ja talouskriisin kanssa, sekä palestiinalaisjohdon hylättyä suunnitelman ennen sen julkistamista”.

”Se on kuhmurainen tie, mutta mikään ei ole ollut sileää rauhanteossa, mutta jatketaan vain yrittämistä. Toivon Valkoisen Talon ja Israelin hallituksen jatkavan, ja toivoakseni palestiinalaisjohto tulee järkiinsä, koska suunnitelma on realistinen 
ja mahdollinen toteuttamiseksi”. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284052,
Ehkä kukaan ei ole kertonut Greenblttille, että kahden valtion periaate on kuollut  ja vain odottaa hautaamistaan, kuten yhä useampi palestiinalainen ja Jordanin pääministeri totesivat aivan äskettäin, kehottaen keskittymään yhteen valtioon.

09. Tuoreen gallupin mukaan paikkajako Knessetissä tulisi olemaan seuraava:

Likud 35 (33), Yes Atid 18 (18); Israelin arabien Joint list 16 (16); Yemina 11 (12); Shass 11 (12); Israel Beitenu 8 (9); SiniValkoinen 12 (8); UTJ 7 (8); Meretz 4 (6).

Oikeistoblokki saa kapean enemmistön 62 kansanedustajalla. Vasemmisto arabeilla ja Israel Beitenulla vahvistettuna saa 58 kansanedustajaa Knessetiin. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/284030,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 19 -33; Tiberias 24 -38; Suolameri 19 -33; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.

Täytyy tunnustaa, että tietokoneet jo nykyisessä muodossaan ovat indivuaalisia yksilöitä, jotka tekevät mitä haluavat lupaa kysymättä ja saamatta. Tuo kesämökkimme viehättävä kuva oli tarkoitettuja ihan muualle, mutta toista tuntia jahkailtuaan, se jämäytti se keskelle raporttia.

Viehättävä kuva, eikö vain, mutta ei sitä sinne olisi tarvinnut iskeä, eikä minulla ole aavistustakaan, miten sen voisi poistaa. Olkoon sitten siellä.  (tekniikka näyttää sittemmin poistaneen kuvan taas ilman lupaa)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021