TIISTAI 14.07.2020

TIISTAI 14.07.2020
”Etsikää Jumalaa, te kaikki maan nöyrät, jotka olette täyttäneet Hänen Lakinsa; etsikää vanhurskautta, etsikää nöyryyttä, ehkäpä löydätte suojan Herra Shebaotin vihan päivänä”.(Sef.2:3, Jerusalem Bible)

01. Kiinan ja Iranin välille esitetty Talous-ja turvallisuussopimus on paha uutinen Israelille, otsikoi JP julkaisemansa Lahav Harkovin kirjoittaman artikkelin.

USA:n hallituksen harjoittama ”äärimmäinen painostus-kampanja” on todella vaikuttanut syvästi Iranin talouteen, mutta Kiinan tarjoamat massiiviset investoinnit tulisivat suuresti neutraloimaan sen vaikutukset. 
Iran
Kiina ja Iran työskentelevät 25-vuotisen usean miljardin USD talous-ja turvallisuussopimuksen laatimiseksi, joka tulisi johtamaan läheisempään suhteeseen Teheranin ja Pekingin välillä, mukaan lukien yhteiset sotilasharjoitukset, tutkimus, ja aseiden kehitys sekä tiedustelun jakaminen.

Sopimus tulisi lisäämään Kiinan investointeja Iranin pankkitoiminnassa, tiedon-jakamisessa sekä kuljetuksissa kuten lentokentät ja rautatiet.
New York Timesin saaman julkisuuteen vuotaneen sopimusluonnoksen mukaan Kiina voisi saada Iranin öljytuotteita alennettuun hintaan.
https://www.jpost.com/middle-east/iran-news/proposed-china-iran-deal-is-bad-news-for-israel-634906,

02. Dokumentissa kuvataan ”Kiina ja Iran muinaisiksi Asian kansoiksi, saman-tapaisella asenteella, ja että ne näkevät toisensa strategisina kumppaneina”.

Kumpikaan osapuoli e ole virallisesti tunnustanut dokumenttia aidoksi, tai että sellainen sopimus on allekirjoitettu.

Kysyttäessä Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian sanoi:
”Kiinalla ja Iranilla on perinteinen ystävyys, ja molemmat osapuolet ovat kommunikoineet kahdenkeskisten suhteiden kehittämiseksi. Olemme valmiit työskentelemään Iranin kanssa vakaasti edistämään käytännön yhteistyötä”.

Iranissa on herännyt julkinen keskustelu, onko sopimus ehkä ansa. Entinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad vastustaa sitä.

Sopimusta on kehitelty jo kauan. Kiinan presidentti Xi Jinping ehdotti sitä ensiksi Teheranin vierailunsa aikana 2016. Sen nostaminen esille juuri nyt voi johtua Iranin taloudellisesta heikkoudesta.

Signalin toimitusjohtaja Carice Witte puki ajatuksensa sanoiksi: ”Tämä on tyypillinen kiinalainen lähestymistapa: identifioida toisen heikkous ja jäädä rauhassa odottamaan tilaisuutta sen hyödyntämiseksi käytännössä”.

Kiinalla on paljon voitettavaa sopimuksesta: kaasua alennettuun hintaan; se sopii erinomaisesti Kiinan ”vyöhyke ja tie” aloitteeseen rakentaa infra-struktuuria kaikkialla maailmassa, sekä saada Iran vaikutuspiiriinsä.

Lisäksi se voisi vahvistaa Kiinan uutta digitaalista valuuttaa e-RMB keinona  ohittaa amerikkalainen järjestelmä ja vähentää US Dollarin voimaa – taas yksi tapa, millä sopimus tullessaan voimaan voisi vahingoittaa Israelia.

Iran saisi sen kautta voimaa ja vaikutusta Iranissa; se olisi diplomaattinen kortti USA:n vaikutusvallan ja voiman vähentämiseksi Gulf-maissa. 

Sopimuksen Israelille aiheuttama vaurio on ilmiselvä: ”Jokainen iranilaiseen järjestelmään käytetty USD voidaan käyttää Israelia vastaan” sanoi Witte.

Selvimmin se ilmenee siitä, miten se voimistaa Iranin armeijaa yhteistyössä Kiinan kanssa. Jokainen uusi Islamilaiselle Tasavallalle suunnattu vahvistus voidaan - ja potentiaalisesti tullaan - käyttämään Israelia vastaan.

Toinen pointti on massiivinen aseiden myynti Iranille.
Pentagonin äskeisen raportin mukaan Kiina pyrkii myymään Iranille hyökkäys-helikoptereita, hävittäjiä, tankkeja ja muuta kalustoa YK:n aseiden vientikiellon poistuessa lokakuussa. 

Kiinan näkemyksen mukaan Iranin toistuvat uhkaukset Israelin tuhoamiseksi eivät tarkoita sitä, eikä Iran muodosta eksistentiaalista uhkaa Israelille. Maailman mahtivaltiot eivät myöskään pidä niitä todellisina.

Kiinan YK:n lähettiläs Zhan Jun sanoi viime viikolla vastustavansa USA:n yrityksiä aktivoida JCPOA-sopimuksen uhkaamia sanktioita Iranille.
https://www.jpost.com/middle-east/iran-news/proposed-china-iran-deal-is-bad-news-for-israel-634906,

03. ”Iran vaarantaa Israelin ja juutalaisen kansan turvallisuuden Saksassa”.
Saksan tiedusteluvirkailijoitten raportissa kerrotaan: ”Vakoilun aktiivisuus Israelille ja juutalaisille myötämielisiä kohteita vastaan ovat siten osa tiedustelujärjestön toimintaa”.

”Israelilaiset ja juutalaiset kuten myös heidän omistamansa organisaatiot ovat Iranin pahamaineisen tiedustelujärjestelmän kohteina”, todetaan silmiä-karsastavassa Saksan federatiivisen hallituksen äskettäin julkistetussa kotimaisen tiedustelun raportissa perjantaina.

Tiedustelu-upseerit kirjoittivat: ”Iranin tunnustamien vihollisten joukossa ovat USA, Israelin valtio, sen edustajat ja juutalaisen valtion tukijat”.
”Tämä voi sisältää juutalaisjärjestöjen johtavat edustajat diasporassa” tiedustelu-agentit huomioivat.

Raportissa ei puututa aiempiin esimerkkeihin, mutta siinä mainitaan Iranin laaja tiedustelujärjestelmä, joka operoi laajalti estämättä Saksassa.

Islamin vallankumousarmeijan ja sen suuresti spesialisoitunut ei-tavanomaisten aseiden sodankäynti-yksikkö Al-Quds, ovat olleet aktiivisia Saksassa useiden vuosien ajan.

USA:n hallituksen mukaan molemmat yksiköt ovat terrorijärjestöjä.
Saksan liittokansleri Angelika Merkelin hallitus kieltäytyi sanktioimasta IRGC:n tai sen Quds joukkoja terrorioperaatioista Saksan maaperällä.
https://www.jpost.com/international/iran-endangers-israel-and-jewish-people-in-germany-634948,

04. Israelilaisen journalistin Tzvi Yehezkelin kesäkuun alussa salakameroilla kuvaamat palestiinalaiset, jotka sanoivat kannattavansa Israelin hallituksen suunnitelmia ulottaa itsenäisyys osiin Juudeaa ja Samariaa sekä Jordanin laaksoa, ovat joutuneet PA/PLO:n mustalle listalle.

Monet haastatelluista, joiden ääni ja kasvot on hämärretty julkistetussa versiossa, sanovat suoraan haluavansa Israelin kansalaisuuden ja vakuuttaen, että valtaosa arabeista tuntee samoin.
”Eivät israelilaiset ole vihollisia, vaikka heidän hallituksensa voi sitä olla”.

Salaisen haastattelun tehnyt Jehezkeli sanoo, että ainakin kuusi haastatteluun osallistuneista, jotka suosivat Israelin hallintoa, PA:n turvallisuusmiehet ovat pidättäneet.
https://www.jpost.com/international/iran-endangers-israel-and-jewish-people-in-germany-634948,

05. Israelin korkea viranomainen sanoo, ettei Israelin 1. pääministeri Netanyahu uskalla täyttää toistuvaa lupaustaan itsenäisyyden ulottamiseksi Israelin Jumalan Abrahamille, vannoman, Isakille toistaman ja Jakobille lain muotoon vahvistaman Egyptin purosta suureen Eufratjokeen ja Jordanin vuorista Välimereen ulottuvan Luvatun Maan alueille.

Tämä näyttää vahvistavan median toistamaa kuvaa Netanyahusta, että hän on enemmän poliitikko kuin kansanjohtaja ja näkijä, joka seuraa mieluummin maailman mielipiteitä ja mielipidetiedusteluja kuin omaa moraalista kompassiaan.

Hänen kansansuosionsa on samalla romahtanut, viikko sitten gallupit lupailivat hänelle 41 kansanedustajaa, pari päivää myöhemmin 36 (jotka hänellä on nyt) ja viimeisessä 33 kansanedustajaa.

Yariv Levin, Knessetin puhemies ja Israelin delegaation johtaja keskusteluissa Valkoisen Talon kanssa, kertoi suljetussa tilaisuudessa, etteivät USA:n johtajat ole halukkaita tukemaan Netanyahun ilmoittamaa itsenäisyyttä osiin Juudeaa ja Samariaa, mutta ovat valmiit keskustelemaan siitä.

Levin kertoi myös, ettei Netanyahu edistä suunnitelmiensa toteuttamista ilman USA:n virallista tukea. Hän vahvistaa, ettei Bibi alunperinkään luvannut suunnitelmansa toteuttamista ilman presidentti Trumpin tukea. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283527,
Bibi taisi nukkua onnensa ohi, uskaltamatta tarttua siihen otollisella ajalla.

06. Matkustajabussin järkyttävässä maantieonnettomuudessa ainakin 18 ihmisen kerrotaan haavoittuneen Kabri-risteyksessä valtatiellä no 89 Galilean länsiosassa, Nahariyasta itään.

Bussi ajoi yhteen yksityisauton kanssa, kuljettajan menettäessä bussin hallinnan, joka ajoi ulos tieltä ja kaatui kyljelleen.
United Hatzalah vapaaehtoisten mukaan yksi matkustaja haavoittui kohtalaisesti, loput 17 saivat lievempiä vammoja.

Matkustajilla ei liene hengenvaaraa, vaikka tilanne näytti pahalta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283527,

07. Puolet Israelin koronaviruspotilaista ovat hajaantuneina kansaan, eikä heitä ole tavoitettu.

Raportti kertoo myös, että tuhannet kansalaiset sairastavat koronavirusta, mutta eivät ole tietoisia siitä.
Lähes 10 000 ihmistä ovat saaneet tartunnan, mutta valtaosa ei tiedosta sitä, kertoi Yedot Aharonot tiistaiaamuna.

Statistiikan mukaan infektioaste on nyt 1.4 – 1.6 potilasta kohti, ensimmäiset 6 321 potilasta levittivät virusta 10 000 ihmiseen, mutta heistä vain 2 468 löydettiin. Siten meillä on ainakin 8 000 viruksesta tietämätöntä kantajaa.

Raportit kertovat, että virusepidemia edelleen lisääntyy jokaisena päivänä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283529,

08. Terveysviranomaisten arvioiden mukaan israelilaiset joutuvat viettämään tänä vuonna korkeasti pyhät päivät välittömän perheensä kanssa. 

Suuremmat kansalaisten kokoontumiset jouduttaneen kieltämään, näitä juhlapäiviä ovat Rosh haShanah, Yom Kibbur ja Succot (Lehtimajanjuhla) lomapäivät syyskuussa ja Lokakuussa tänä vuonna.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283526,

Tartuntojen määrä on nyt 41 235, heistä 19 474 paranivat, mutta 21 393 ovat edelleen aktiivisia. Virukseen kuolleiden määrä on 368. Maanantaina vahvistettiin 1 681 uutta virustartuntaa, tiistaina 254.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283533,

09. Alma keskuksen tutkimus osasto löysi Hizbullahin 28 ohjusten laukaisu-paikkaa Libanonissa, monet niistä lähellä siviiliasutuksen infrastruktuuria. Hizbulah käyttää siviiliasutuksen suojaa häpeilemättä tai pelkäämättä YK:n tai muiden kansainvälisten järjestöjen tuomiota ilmiselvistä sotarikoksista. Tämä siksi, että niitä hallitsevat muslimit tai niiden ostamat hallitukset.

Ohjusten osoite oli selvästi kohti Israelia, kertoo Alma Wikipedia web-sivullaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283500,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -32; Tiberias 23 -38; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -39 +C-astetta, aurinkoista myös huomenna, lämpenevää.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021