SUNNUNTAI 12.07.2020

SUNNUNTAI 12.07.2020
01. Israelin juutalaisten kärsivällisyys alkaa rakoilla pahoin juuri pahimpaan aikaan, kun sotarummut kuuluttavat sodan olevan lähestymässä, ja COVID 19 jatkaa hetken hengähdettyään uudistetuin voimin kansan kaatamista sairauteen.

Tuhansia ihmisiä kokoontui Tel Avivin Rabinin aukiolle lauantai-iltana sabatin loppuessa auringonlaskuun.
Ihmiset sanoivat protestoivansa tapaa, millä Israelin hallitus käsittelee maata rasittavaa taloudellista kriisiä, jonka aiheuttaja on pandemic koronavirus.

Järjestäjien laskelmien mukaan 10 000 osallistuivat äänekkääseen mutta rauhalliseen protestiin. Oliisi halusi aluksi rajoittaa ihmisten määrää, mutta katsoi parhaaksi taipua kansan tahtoon ja raivasi lisätilaa.

Muutamat heistä pyrkivät estämään liikenteen kaupungin pääväylällä, jonka johdosta poliisi joutui pidättämään viisi kuumakallea.

Kotimaisen turismiyhtiön johtaja sanoi: ”Taistelu alkoi lukitsemisesta ja jatkui, koska emme ole saaneet luvattuja korvauksia. Taistelemme tästä päivästä, toimeentulostamme, arvokkuudestamme inhimillisinä olentoina, eikä tämä ole sonninlantaa (bullsh``t)”, sanoi Ahinoam Nehmad.

Monet poliitikot tukivat protestia, heidän mukanaan SiniValkoisten johtaja Benny Gantz, joka totesi ”protestoijien ilmentävän todellisen oikeutetun hätänsä”.
https://www.timesofisrael.com/thousands-demand-government-action-at-tel-aviv-protest-against-economic-policy/,

02. Pääministeri Benyamin Netanyahu julisti torstai-iltana hallituksen uuden tukipaketin yhtiöille ja työntekijöille, jotka olivat menettäneet toimeentulonsa lukitusten johdosta todeten, että hallituksen toimet talouselämän avaamiseksi olivat ennenaikaisia aiheuttaen viimeisen tartuntojen määrän nousun.

SiniValkoisten johto antoi torstaina tunnustusta suunnitelmalle. Puheenjohtaja, puolustusministeri Benny Gantz antoi sille tunnustusta todeten, että se laajalti toteuttaa SiniValkoisten (SV) sosiaaliset ja taloudelliset vaatimukset.

Toinen SV:n nimeämätön virkailija näki asiassa kuitenkin pahan särön: ”Pääministeri valmistee uusia vaaleja ja syytää rahaa israelilaisille nostaakseen kansan suosiota ennen vaaleja, eikä se pelasta maan taloutta kriisistä”.
Kansan tyytymättömyys Bibin toimiin talouden nostamiseksi alkaa näkyä myös gallupeissa, joissa Likudn kannatus oli pudonnut 4 kansanedustajaa 41 -36, Jemina-puolueen noustessa kuudesta 12 kansanedustajaan.
https://www.timesofisrael.com/blue-and-white-official-raps-pms-economic-plan-says-netanyahu-wants-elections/,
https://www.timesofisrael.com/unveiling-aid-package-netanyahu-acknowledges-reopening-of-economy-was-premature/,

03. Koronavirus tartuntojen määrä nousi torstaina ennätyslukemiin, raportoi Terveys-ministeriö perjantaiaamuna.

Noin 1504 ihmistä testattiin positiivisiksi torstain aikana, hallituksen määriteltyä uusia kaupunkeja kielletyiksi alueiksi.
Näitä kaupunkeja ovat Jerusalem, Beit Shemesh, Beitar Illit, Kiryat Malachi, Lod ja Ramle.

Jerusalemissa testattiin viikon aikana 1 200 uutta tartuntatapausta.
Tartuntojen määrän nousun vuoksi Jerusalemin kaupunki ilmoitti koronaviruksen vastaisen taistelun toimintakeskuksen avaamisen uudelleen sunnuntaina.

Toimintakeskus keskittyy tartuntapotilaitten ja heidän perheittensä muuttamiseen koronavirushotelleihin kaikkialla maassa. Keskuksen toimintaan osallistuvat IDF:n kotirintama, Israelin poliisi, Magen David Adom, paikalliset terveyssäätiöt ja toimivien yhteisöjen hallintoelimet.

Toimintakeskuksen päämääränä on keskeyttää infektioketjujen eteneminen ja eristää sairastuneet estääkseen virustaudin leviämisen.

Sabatin loppuessa Terveysministeriö raportoi tuoreimmista uutisista:
Perjantaina testattiin 1 360 ihmistä positiivisiksi, ja toiset 643 puoliyön ja lehtien ilmestymisen välisenä aikana lauantaina.
134 ihmistä ovat vakavassa kunnossa, heistä 49 hengityskoneissa.

Israelissa testattiin positiivisiksi 37 463 Ihmistä, 18 295 ovat aktiivitapauksia.
Terveysministeriön ennusteen mukaan 10 -14 päivän kuluessa maassa on 400 vaarallisessa kunnossa olevaa potilasta edellisen 2 viikon noususta päätellen.

Kuitenkin näyttää, että uusista tartunnoista vähemmän ihmisiä tulevat vakavasti sairaiksi, ehkä virus on muuttunut vähemmän vaaralliseksi, totesi TM:n tiedottaja. Pahaa verta on kuitenkin aiheuttanut se, että hallitus on asettanut useita uusia rajoitteita haredi-väestön (ultraortodoksi) asuma-alueille.

Toiset sanovat, ettei virus ole muuttunut, mutta kansa on entistä tarkemmin alkanut seurata annettuja ohjeita ja tuntevat vastuunsa entistä paremmin.

Ennen sabatin alkamista Kotirintama onnistui evakuoimaan 40 sairasta ihmistä Beit Shemeshin kaupungista valtion hoitamaan koronahotelliin.

Poliisi jatkaa myös omaa taisteluaan jakamalla sadoittain sakkoja etenkin nuorille sekä ravintoloille ja liikkeille, joissa asioivat ihmiset unohtivat maskin käyttämisen. Ei sakkojen jakaminen ainakaan nosta poliisin suosiota.

Viikonvaihteen aikana poliisi jakoi 3 835 sakkoa; 154 sakkoa annettiin niille, jotka poistuivat kielletyiltä alueilta. Perjantaina ke. Orna Barbovain neuvonantaja testattiin positiiviseksi ja hän apulaisineen joutui karanteeniin.
https://www.jpost.com/breaking-news/coronavrius-israel-surpasses-36000-cases-130-in-serious-condition-634640, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283390,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283371,

04. Terrorijärjestöt Hama ja Hizbullah pyrkivät yhdistämään islamin kansan, ”ummah”, taistelemaan Israelia vastaan, kertoo Iranin media. 

Iran on kärsinyt viimeisten päivien aikana useista hyökkäyksistä, jotka ovat rampauttaneet pahoin sen sekä ohjustuotannon että ydinteollisuuden tarvitseman uraanin rikastustoimet sekä nopeiden sentrifugien kehityksen.

Iran ei ole virallisesti ilmoittanut, mikä räjähdykset ja prosessihallien tuhoamisen aiheutti, mutta Israelia pidetään vahvana ehdokkaana USA:n ohella.

Iran pyrkii etenemään varovaisesti voidakseen muodostaa laajemman rintaman, jossa se pyrkii houkuttelemaan Kiinan toimimaan asetuonnin sulun lopettamiseksi. Siksi Iran odottaa ja sen sijaan aktivoi sille kuuliaiset liittolaiset kuten Hizbullah ja Hamas, joilla kummallakin on kana kynimättä Israelin kanssa.

IRGC:n kanssa läheisesti toimiva Iranin media kuulutti islamin kansan ummah aktivoimisen vastustamaan Iranin ja islamin vastaista salaliittoa, joissa palestiinalaisten kysymys ei ole keskeisessä asemassa, joskin siinä viitataan Israelin suunnitelmiin juutalaisen lain ulottamiseksi Judeaan ja Samariaan. 
https://www.jpost.com/middle-east/iran-media-hamas-hezbollah-seek-to-unite-islamic-ummah-against-israel-634743,

05. Ministeri Zeev Elkin (Likud) ilmoitti twitter-sivullaan lauantai-iltana joutuneensa eristykseen yhden hänen neuvonantajistaan antaessa positiivisen testituloksen.

Elkin sanoi, etteivät Terveysministeriön ohjeet ole pakolisia hänelle, koska hän ei ollut suorassa kontaktissa neuvonantajansa kanssa kahteen viikkoon. Hän pyysi ja sai Terveysministeriön suosituksen vapaaehtoisesta eristyksestä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283385,

06. Hamasjohtaja Ismail Haniyeh kehotti Gazan asukkaitta valmistautumaan aseelliseen taisteluun, sanoen järjestönsä voimistuvan ja valmistuvan sitä varten.

Haniyeh kehotti lauantaina pitämässään puheessa laatimaan kaiken kattavan strategian ”liittämissuunnitelman ja ”vuosisadan sopimuksen” eliminoimiseksi, päämääränään ”vapauttaa koko Palestiinan maa Jordan joesta Välimereen”. 

Haniyeh väitti, ettei Israelin sionistinen yritys uhkaa vain ”Palestiinaa”, vaan koko arabilaista ja islamilaista aluetta.

Hän kehotti hylkäämään Oslo sopimukset, lopettamaan yhteistoiminta Israelin kanssa peruuttamaan Israelin valtion tunnustaminen ja luomaan kansallisen yhteyden.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283383,

07. Ollessamme sabattiaamun piknikretkellä Kanada puiston liepeillä Markku herkistyi kuuntelemaan tuliaseiden pauketta kaukana muuten lähes pastoraalisen idyllisessä ja rauhallisessa maastossa.

Sunnuntaiaamun media kertoi arabikylien asukkaitten innostuneen juhlimaan nuorten arabipoikien ja tyttöjen ylioppilastutkimusten johdosta. 

Kylissä monin paikoin Israelia ammuttiin äänekkäitä raketteja ilmaan peräti yli 12 tunnin ajan. Ilmeisesti sille ei ollut hankittu lupaa.
Poliisi ilmoitti lauantaina pidättäneensä 38 arabia ilotulitusrakettien ampumisesta, ja takavarikoi 185 ilotulitusrakettia.

Toiminta ei ollut osoitettu Israelia vastaan, mutta ”poliisin tulee toimia protestoivia vastaan, jotka tähän saakka ovat aiheuttaneet pelkoa ja terroria kymmenille tuhansille perheille Jerusalemin pohjoisoissa, ja etenkin pienissä lapsissa, jotka ovat eläneet pelossa kuukausien ajan” sanoi ke. Michal Malchieli.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283384,

08. Raportti kertoo Israelin tiedustelun pystyneen tunkeutumaan Hamasin johto-elimiin, kertoi arabimedia lauantaina.

Korkea Hamas johtaja, joka valvoi Hamasin laivaston komandoyksikköä, ehti pakenemaan Gazasta ennen pidätystä IDF:n laivassa.
Hän on toinen korkea Hamas-johtaja, jota epäiltiin Israelin asiamieheksi.

Hänellä oli mukanaan rahaa, tallennuslaitteita, sekä ”salaista informaatiota” koskien johtamansa Hamasin kommanyksikön toimia.

Libanonilainen Al-Akhbar uutislehti raportoi viime viikolla Hamasin paljastaneen Israelin tiedustelupalvelun vaarallisen operaation terrori-iskujen suorittamiseksi Hamasin kohteisiin Gazassa.

Raportissa väitettiin myös Hamasin pidättäneen useita ISIS-operaattoreita Gazassa, jotka suunnittelivat itsemurhaiskuja Gazassa, jotka toteutettaisiin pommivöitä ja miinoitettuja moottoripyöriä käyttäen. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283384,

09. Kaasuräjähdys lauantaina Teheranissa Iranissa haavoitti yhtä henkilöä, se oli toinen vastaavanlainen räjähdys Teheranissa kahden viikon aikana.

Puolivirallinen ISNA raportoi kaupungin palokunnan lausuntoa, että räjähdys aiheutui rakennuksen pohjakerrokseen varastoitujen useiden kaasukanistereiden räjähdettyä. Yksi henkilö haavoittui.

Perjantain IRIB raportoi, että räjähdys kuultiin Teheranin länsiosassa, ja sähkö-yhteydet katkesivat räjähdysalueen lähettyvillä. Paikalliset sanoivat räjähdyksen tapahtuneen ohjusvarastossa.

IRAN News raportoi Qods kaupungin kuvernöörin Leila Vaseqin kieltäneen räjähdyksen väittäen, että sähkökatkos oli 5 minuuttia kestänyt tekninen häiriö.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283373,

10. Likudin ja SiniValkoisten välisen hallitussopimuksen mukaan molemmat, 1. ja2. pääministeri yhdessä hyväksyvät kaikki hallituksen päätökset, mutta pykälä 29 mukaan Netanyahu yksin päättää ja vastaa juutalaisen lain ulottamisesta Juudeaan ja Samariaan sekä Jordanin laaksoon.

Hallituksen kokouksessa päätetään tuon pykälän 29 jättämisestä pois sopimus-tekstistä.
Samarian alueneuvoston johtaja Yossi Dagan repäisi pyhähousunsa kuultuaan asiasta: ”Tämä on julkisen äänestyksen vastainen rikos ja moraalin täydellinen romahdus. Netanyahu valittiin kerran toisensa jälkeen, viime vuonna kolme kertaa lupauksella, ulottaa itsenäisyys juutalaisiin kaupunkeihin Juudeassa ja Samariassa”

”Tämä on totuuden hetki pääministerille. Kehotan pääministeriä lopettamaan leikkiminen, eikä sallia lain hyväksymisen tällä tavoin”.

Jos esitys hyväksytään, voidaan heiluttaa hyvästejä juutalaisten kaupunkien ja kylien Juudeassa ja Samariassa liittämiseksi osaksi Israelin valtiota, sillä Gantz on ilmoittanut vastustavansa toimenpidettä tässä vaiheessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283379,

11. Libanonin maanalainen media (IP-networks, Darcant etc) raportoi sunnuntaina Hizbullahin siirtäneen satoja taistelijoitaan Libanonin eteläosiin viime viikolla.
https://www.breakingisraelnews.com/,

12. Miljardööri Bill Gates sanoi videoviestissään lauantaina olevansa optimistinen globaalia taistelua COVID19 pandemiaa vastaan. Hän kehotti jakamaan kotona-virus rokotteita niitä taritseville eikä eniten tarjoaville.

”Jos näin ei tapahdu, meillä on kauemmin kestävä ja epäoikeudenmukaisempi, tappava pandemic” Gates analysoi. ”Tarvitsemme johtajia tekemään noita raskaita päätöksiä jakamisen toimittamiseksi tasapuolisesti, eikä vain markkinoiden vaatimusten mukaan. Pandemic on aiheuttanut lääkkeiden toimituskatkoksia, joka on estänyt satojen tuhansien ihmisten pääsemistä tarvittavaan hoitoon, eikä vain Saharan eteläpuolella”. 

Hän vaati globaalia yhteistoimintaa tarvittavien työkalujen luomiseksi.
Gates säätiö vakuutti kesäkuussa antavansa 7.4 miljardia USD Gaville, globaalille rokotusjärjestölle, avustamaan immuniteettiohjelmia, joita viruspandemia esti.
 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283374,

13. IDF yhdessä ulkoministeriön kanssa isännöivät 12 diplomaatin ja lähettilään kiertoajelua Israelin pohjoisrajalla, ennen UNIFIL-sopimuksen uudistamista.

Järjestön mandaatti uudistetaan kerran vuodessa, seuraavaksi elokuussa. Israel vaatii UNIFIL mandaatin muuttamista siten, että sillä on mahdollisuus säilyttää alueellinen rauhantila ja estää Hizbullahin vahvistuminen Libanonin eteläosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/283360,
14. Turkin sulttaaniksi pyrkivä presidentti Recep Tayyip Erdogan päätti vihkiä Hagia Sophia katedraalin museosta uudelleen moskeijaksi, jollaiseksi se vihittiin Turkin miehitettyä kaupungin 1453, ja 1934 edelleen museoksi.

Erdoganin kaukainen unelma on kuitenkin Al-Aqsa moskeijan vapauttaminen.

”Hagia Sophia edeltää Al Aqsa moskeijan vapauttamista” hän sanoi web-sivullaan. ”Hagia Sophia herättäminen on muslimien tahdon jalanjälki kaikkialla tulevassa maailmassa – se ennustaa muslimien toivon ja kaikkien vainottujen, väärin kohdeltujen, alaspainettujen toivon liekkiä”.

Englanninkielinen versio puheesta poikkeaa arabiasta – ehkä peitelläkseen katedraalin muuttamisen osallisuudesta laajempaan tavoitteeseen.
Erdoganin laajennushalu nähdään sen Syyrian kurdialueiden miehittämisessä, Libyassa ja viimeksi Jemenissä, jonne hän haluaa ulottaa vaikutusvaltaansa.

Aiemmin Erdogan vakuutti muodostavansa 1.5 miljoonan sotilaan islamin armeijan, joka tulee miehittämään Jerusalemin.
https://www.jpost.com/middle-east/turkey-vows-to-liberate-al-aqsa-after-turning-hagia-sophia-to-mosque-634700,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -30; Tiberias 25 -37; Suolameri 27 -38; Eilat 24 -38 +C-astetta. Puolipilvistä tänään, huomenna aurinkoista, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019