TORSTAI 18.06.2020

TORSTAI 18.06.2020
01. Keskustelu Turmpin rauhantiimin laatimasta Lähi-Idän ”vuosisadan diilistä” jatkuu edelleen Israelissa vilkkaana, joskin sen sallima Juudean ja Samarian alueen 30 %:n liittäminen virallisesti Israeliin – käytännössä se on jo osa Israelia, joskaan Israelin lakia ei ole vielä ulotettu sinne – on vallannut uutisten ykkösaseman.

Kuten viime päivinä on raportoitu, pääministeri Benyamin Netanyahu toimii aktiivisesti sen toteuttamiseksi ja on laatinut suunnitelman, jonka mukaan kaikki tapahtuisi. Ulkomaitten kitkerän kritiikin vuoksi hän on laatinut useampia vaihto-ehtoja suunnitelmansa toteuttamiseksi, joista houkuttelevin lienee vaiheittainen toteutus, jossa Israeliin joka tapauksessa liitettävät kaupungit – Ariel, Maale Adumim ja Gush Etzion blokki – toimivat sen alkuunpanijoina.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat eivät ole tyytyväisiä Trumpin suunnitelmaan ja haluavat siihen muutoksia laatimansa version mukaisesti. Eniten heitä arveluttaa vuosisadan diiliin sisällytetty mahdollisuus Palestiinan valtion perustamisesta, mitä he pitävät Israelille vaarallisena viitaten Gazan esimerkkiin, joka rauhan ja turvallisuuden asemasta toi jatkuvat hyökkäykset, raketein, aseellisten hyökkäysten ja ilmapalloin harjoitetun terrorin muodossa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282039,

02. Netanyahun suunnitelmaa ei ole julkistettu, eikä siten ole tiedossa, miten hän aikoo ratkoa palestiinalaisten valtion perustamisongelman.

Koko rakennelma voi kuitenkin kaatua hallituksen kakkos-pääministeriin Benny Gantziin, jota poliittisen toimintansa alussa mainostettiin ”miehenä, joka pelastaa Israelin Netanyahulta, pelastaa sen oikeusjärjestelmän, ja hyppää vaikka helvetin syövereihin Israelin pelastamiseksi tuholta”, kuten hänen tukijansa ylistivät uskoen hänen pystyvän solmimaan rauhan PA:n ja muiden arabien kanssa.

Käytännössä Benny Gantz on kuitenkin osoittautunut poliittiseksi kameleontiksi, joka muuttaa väriään ja hitaasti edeten harkitsee seuraavaa otettaan. Hänen lopullista kantaansa juutalaisen lain ulottamisesta Länsirannan juutalais-yhteisöihin ei tiedetä, eikä siten voida asettaa luottamusta hänen varaansa.

Shas-puoleen johtaja Arieh Deri sanoo tilannetta ”historialliseksi, mitä ei saa tuhlata”, mutta muistuttaa samalla, että ”Israelin lain ulottaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin tulee tehdä oikein, laajalla kannatuksella”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282041,

03. UAE:n valtion ulkomaan asioitten ministeri Anwar Gargash totesi Washingtonissa toimivan Lähi-Idän Instituutin ohjelmassa, jota AP lainasi, että ”UAE kannattaa kahden valtion periaatetta vuosisatoja kestäneen konfliktin lopettamiseksi Israelin ja arabien välillä”. Hän kuitenkin totesi Israelin suunnitelmista Juudean ja Samarian sekä Jordanin laakson ”liittämisestä” Israelin lain alle näin:

”Henkilökohtaisesti uskon, että jos etenemme tietä, jota nyt kuljemme, ja menetämme kahden valtion mahdollisuuden toteuttamiseksi, puhumme todella tasapuolisista oikeuksista kahdelle kansalle yhdessä valtiossa”.

Hän tähdensi Amerikan juutalaiskomitealle, että ”UAE vastustaa kaikenlaista liittämistä ja tukee arabimaiden tavoin kahden valtion ratkaisua”, mutta sanoi, että ”on mahdollista tehdä yhteistyötä Israelin kanssa joissakin kysymyksissä”.

UAE:n ulkoministeri Abdullagh bin Zayed sanoi asiasta olevansa ”huolestunut Israelin uuden hallituksen suunnitelmista ”liittää” osia Juudeasta ja Samariasta” ja että ”hän vastustaa sitä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282055, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282070,

04. USA:n demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin neuvonantaja Nickolas Burns varoitti Israelia, että ”liittäminen tulisi olemaan valtava virhe”.

Puhuessaan Abba Eban Instituutin haastattelussa Herzliassa Burns sanoi, että ”Juudean ja Samarian osien liittämisen toteuttaminen voisi vahingoittaa USA:n ja Israelin välisiä suhteita”.
Kysymykseen, miten tämä voisi vaikuttaa USA:n presidentin vaaleihin, hän sanoi:
”USA:ssa on äärimmäisen voimakas tuki Israelille molempien puolueitten ja molempien presidentti-ehdokkaitten taholta. USA tuntee syvää sympatiaa Israelin turvallisuusongelmia kohtaan”.                             
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282061,

05. PA:n virkailija kertoi Israel Hajom mukaan, että ”sekä PA että Jordania ovat haltioissaan ”setlereitten” vastustuksesta itsenäisyyssuunnitelmaa kohtaan” ja totesivat, että ”setlerit tekevät heidän likaisen työnsä”.

”USA on menettämässä kärsivällisyytensä oikeiston kriittisen suhtautumisen vuoksi Netanyahua kohtaan” PA:n virkailija arvioi.
”Saamamme käsityksen mukaan Amerikka on menettämässä kärsivällisyytensä Israelin oikeiston harjoittaman Netanyahun vastaisen opposition vuoksi, joka kohdistuu myös Trumpin suunnitelmaa vastaan.”
Oikeistolainen Yamina on kritisoinut itsenäisyyssuunnitelmaa, kuten myös Trumpin rauhansuunnitelman antamaa tukea Palestiinan valtiolle.
”Setlerien” oppositioasema avustaa meidän asiaamme” sanoo PA.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282009,

06. Viimeisimmässä ennusteessa Jerusalemista todetaan, että Israel valmistautuu
90 000 diasporajuutalaisen muuttamiseen maahan vuoden 2021 loppuun mennessä. Näin kertoo Alyah-ministeri Pnina Tamano-Shata.

Voittoa tuottamaton järjestö Nefesh b`Nefesh (kasvoista kasvoihin), joka järjestää muuttoprosesseja, raportoi, että Amerikan juutalaisia haki muuttoa tai kyseli siitä toukokuun aikana enemmän, kuin yhden kuukauden aikana aiemman kahden vuosikymmenen aikana.

Järjestölle jätettiin lähes kaksinkertainen määrä hakemuksia toukokuun aikana 2020, kuin saman kuukauden aikana viime vuonna.
Yli 800 taloutta haki Aliyaa internetissä; 2019 toukokuussa hakemuksia oli 424.
https://www.breakingisraelnews.com/152581/jews-worldwide-now-moving-to-israel-in-unprecedented-droves-as-prophesied-in-jeremiah/,

07. Seuraamassani Israel Bible artikkelissa viitataan profeetta Jerusalemin kirjan 31:13 jakeeseen, jossa todetaan:
”Ja sinulla on toivoa tulevaisuudessa, sanoo HaShem: Lapsesi palaavat maahansa”. Israel Bible selittää tätä kohtaa sanoen: ” Jumala puhuu siinä suoraan matriarkka Rachelille, jolla Juutalaisen tradition mukaan on erityinen rooli lastensa – juutalaisen kansan – lunastamisessa ja palaamisessa Israeliin”.

Tradition mukaan Rachelin isän Labanin antaessa hänen siskonsa Lean Jaacobin vaimoksi hänen sijaansa, Rachel paljasti Lealle salaisen merkin, jonka hän oli tehnyt Jacobin kanssa säästääkseen hänet hämmennykseltä.

”Rachelin vertaansa vailla olevan epäitsekkyyden ja hänen rakkautensa vuoksi sisareensa, Rachelin rukoukset, kyyneleet ja huudot lapsiaan kohtaan tulevat Jumalan korviin enemmän, kuin minkään muun raamatullisen henkilön”.
 Jumala lupaa Rachelille, että ”hänen työnsä tulee saamaan palkkionsa” ja ”hänen lapsensa palaavat maahan”.
https://www.breakingisraelnews.com/152581/jews-worldwide-now-moving-to-israel-in-unprecedented-droves-as-prophesied-in-jeremiah/,
Jeremia 31:16 lauletaan usein juutalaisten saapuessa takaisin Israeliin.
Suomalainen Raamatunkäännös poikkeaa suuresti ”Israel Bible” tekstistä.

08. ”Bring them Home” (Tuo heidät Kotiin) järjestön, joka opettaa juutalaisille Aliyan merkityksestä, johtaja Josh Wander toteaa:
”Covid19, taloudellisen epävakauden, laajan rauhattomuuden ja antisemitismin vuoksi juutalaiset ovat järkyttyneet sisintään myöten ja ensimmäistä kertaa etsivät vaihtoehtoista paikkaa elääkseen”.
”Mikä olisi parempi paikka asua, kuin esi-isiensä kotimaa Israel” Wander sanoo.

”Aina löytyy niitä, jotka vaativat palaamista takaisin Egyptin lihapatojen ääreen, ja että nämäkin vitsaukset menevät ohi”. ”Ehkä Egyptin vitsaukset oli tarkoitettu Egyptin kansalle, jotka eivät ymmärtäneet niiden merkitystä heille”.

”Ehkäpä Amerikan kansaa kohtaavat vitsauksetkin menevät ohi ja elämä palautuu ennalleen, mutta entä jos ne ovatkin tarkoitetut juutalaiselle kansalle?”
”Amerikan mukavuudet ja helppo elämä ovat nyt loppuneet, on aika tulla kotiin”.
https://www.breakingisraelnews.com/152581/jews-worldwide-now-moving-to-israel-in-unprecedented-droves-as-prophesied-in-jeremiah/,

09. Netanyahu yhdessä Yariv Levinin kanssa esittelivät Benny Gantzille ja Gabi Ashkenazille useita vaihtoehtoisia suunnitelmia Tumpin suunnitelman mukaisten Juudean ja Samarian osien ”liittämiseksi” Israelin lain alle, kertoi TV-13.

Gantz ja Ashkenagi sanoivat vastustavansa yksipuolisia toimia ja vaativat sekä alueellista että kansainvälistä diplomaattista hyväksymistä. Keskiviikon tapaamisessa ei löydetty mitään yhteisymmärrystä, jota voitaisiin kehittää.
https://www.timesofisrael.com/pm-said-to-present-gantz-with-annexation-options-ranging-from-30-to-symbolic/,

10. Kolme entistä IDF:n korkeaa virkailijaa kieltäytyivät ottamasta vastuuta itsenäisyys-päämajan johdosta. He vieroksuvat sekaantumista politiikkaan.
https://www.timesofisrael.com/3-former-top-idf-officers-said-to-turn-down-offer-to-head-annexation-headquarter/,

11. PA:n turvallisuusjoukot ovat hävittäneet dokumentteja pelätessään IDF:n tekevän ratsioita heidän tiloihinsa. Ilmeisesti kolmannen intifadan pelko on saanut heidät valtaansa. Dokumentteja hävitettiin myös toisen intifadan aikana.
https://www.timesofisrael.com/pa-security-confirms-shredding-documents-fearing-israeli-raids-amid-volatility/.

12. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Josep Borell esitti huonosti verhotun uhkauksen Israelille, todeten, että ”Israelin yksipuoliset toimet (oman maansa) saattamiseksi maan lakien ja oikeuksien piiriin, tulevat aiheuttamaan seurauksia EU:n ja Israelin välisiin suhteisiin".
Borrel sanoi puhuessaan EU-parlamentin jäsenille, että EU:n kanta on yksi-mielinen, vaikka tunnusti samalla, että yhteistä lausuntoa on vaikea löytää.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282075,

13. Tusinoittain Israelin arabeja osoitti mieltään Haifassa vaatien sieppaamaan IDF:n sotilaita panttivangeiksi sekä hyökkäämään Shin Betin agentteja vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282069,

14. Israel aloitti massiivisen maantien rakennusprojektin, joka tulee yhdistämään Juudean ja Samarian Jerusalemiin.
Kriitikot sanovat sen olevan ensimmäinen osa suunnitelmaa ulottaa Israelin laki ja oikeus maan kaikkiin osiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282013,

15. IDF esti aseitten salakuljettamisen Siinailta meren kautta Gazaan. Takaa-ajon jälkeen IDF pidätti 2 salakuljettajaa ja takavarikoi heidän aselastinsa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/282022.

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 15 -27; Tiberias 21 -33; Suolameri 23 -36; Eilat 22 -37 +C-astetta. osittain puolipilvistä, huomenna aurinkoista, lämpötilat laskevat hieman.
 https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021