SUNNUNTAI 14.06.2020

SUNNUNTAI 14.06.2020
01. Uutisaiheitten runsaus saa aikaan ongelman, mistä aloittaa, mitä kertoa ja mitä sivuuttaa, koska kaikkea ei voi ottaa mukaan. Olisiko paras tapa kertoa vain uutisotsikot, mutta suuri osa lukijoista jäisi osattomiksi syistä ja seurauksista, koska kaikille ei ole annettu vieraan kielen taitoa. Aloitetaan kuitenkin.

02. Pääministeri Benyamin Netanyahua syytetään oikeudessa neljästä aiheesta, joissa hän poliisin keräämän aineiston pohjalta oikeuskanslerin määritelmän mukaan toimi laittomasti esittäen viralliset syytökset häntä vastaan.

Media ei kuitenkaan malta odottaa oikeuden päätöstä, vaan on tuominnut hänet jo ennen tuomiota, joka voi olla vapauttava tai tuomitseva.
ToI julkaisi Haviv Rettig Gurin laatiman artikkelin aiheesta otsikoiden sen: ”Miksi oikeisto näkee Netanyahun oikeuskäsittelyn epäoikeudenmukaisena, vaikka hän on syyllinen”?

Myöhemmin artikkelissa tulevaa oikeuskäsittelyä kutsutaan pääministeri Benjamin Netanyahun ”korruptio-oikeuskäsittelyksi”.
Minne on hävinnyt englantilaisen oikeustajun mukainen määritelmä: ”Syytön kunnes oikeuden päätöksellä tuomitaan syylliseksi”. 

Netanyahu itse vakuuttaa syyttömyyttään, kuten myös jotkut ulkomailla toimivat kansainvälisesti tunnustetut lakiasioitten asiantuntijat.
Artikkelissa viitataan Netanyahun kannattajien kehittämään ”salaliittoteoriaan”, joka kohdistuu tutkimusten suorittaneisiin syyttäjiin ja poliisiin.

Haluamatta ottaa kantaa artikkelin esittämiin näkökohtiin, pyydän kieltä taitavia  -  jos tahtoa riittää - perehtymään omakohtaisesti sen syvyyksiin.
https://www.timesofisrael.com/why-the-right-sees-netanyahus-trial-as-unjust-even-if-hes-guilty/,

03. Israelin pääministeriä koskeva kysymys ei ole aivan sama kuin minkä tahansa maan päämiestä koskeva, sillä - kuten Raamattu todistaa – Israelilla ja sen juutalaisilla asukkailla tulee olemaan merkittävä osuus maailman tapahtumissa ja sen ongelmien selvittelyissä tulevaisuudessa.

Israel on nuori valtio, ja sen asukkaitten koostumus kehittyy ja vaihtuu kaiken aikaa sitä mukaa, kun uusia juutalaisryhmiä palaa muinaiseen kotimaahansa.
Yhä selvemmin on nähtävissä, etteivät juutalaiset vain palaa Israeliin, vaan he joutuvat väistämättä selvittämään kantaansa Israelin Jumalan osuuteen sekä Israelin valtion perustamisessa että henkilökohtaiseen suhteeseensa Häneen.

Israelin tarkoituksena on olla ”valona koko maailmalle”, millä se tuskin nykyisessä olomuodossaan voi kerskua, joskin viitteitä siihen ilmenee. Ne luut, jotka palaavat pakankansojen erämaasta, ovat saaneet lihaa ja nahkaa, mutta Henkeä niissä ei vielä ole. Vasta sen tapahduttua Israel palaa Jumalan pappeus-kansaksi.

04. Daniel Pinner tutkii artikkelissaan, keitä Moseksen lähettämät 12 Israelin maata tutkivat tarkkailijat olivat. ”Olivatko he vakoilijoita; miten he tekivät vakavan erehdyksensä? Olivatko he hölmöjä, vai puuttuiko heiltä usko Israelin Jumalaan? Eivätkö he tienneet, että Jumala suojelee Israelia, eikä kanaanilaisten heimojen voima ja suuruus merkinnyt vertailussa mitään? Eivätkö he tunteneet Toraa tarpeeksi?” (4Ms.13 -14)

”He olivat kaikki mahtavia miehiä, Israelin lasten johtajia; älykkäitä, tärkeitä ja arvokkaita miehiä, oikeamielisiä ja viisaita, miksi siis kutsua heitä hölmöiksi?
He olivat oikeamielisiä sekä Israelin että Moseksen silmissä, siksi heidät valittiin.

Pinner heittää arvionsa heistä: ”He olivat hölmöjä panetellessaan Israelin maata. Mutta miksi he tekivät niin tyhmästi Jumalaa vastaan viisaudestaan huolimatta? Miten he pystyivät saamaan kansan sellaiseen harhaoppiin ja syntiin?”

”Ehkä he eivät uskoneet sukupolvensa hengelliseen tasoon saamaan jumallisen puuttumisen sen asioihin? Tai ehkä he erämaassa ollessaan olivat johtajia, mutta säilyttäisivätkö asemansa uusissa olosuhteissa, ja siksi väheksyivät Israelin maata ja sotkivat Jumalan suunnitelman siirtymisestä Luvattuun Maahan? Ehkä se tulisi vaatimaan sodankäyntiä kanaanilaisia heimoja vastaan? ja eikö ihmishengen pelastaminen (pikuah nefesh) ole suurin hyvä työ (mitzvah), jopa suurempi kuin asuminen Israelissa?”

He olivat seuranneet tarkoin Moseksen heille antamia ohjeita, edenneet maahan etelästä, ja kulkeneet maassa pitkin ja poikin, ja ottaneet maan hedelmiä rypäle-laaksosta mukaansa todistaakseen sen hedelmällisyyden, etsien vastauksia heille annettuihin kysymyksiin: ”Millainen on maa, millainen sen kansa, onko maa hyvä vai huono, miten he asuvat, muurein varustetuissa kaupungeissa? Onko metsiä?” 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281793,

05. Lopuksi miehet antoivat raporttinsa Mosekselle: ”Maa todellakin vuotaa maitoa ja hunajaa, ja se on hedelmällinen, mutta maassa asuva kansa on voimakas, kaupungit ovat suuresti varmistettu, näimmepä siellä jättiläisten lapsiakin.
Amalek asuu Negevissä, heettiläiset, jebusilaiset ja amoriitit vuoristossa, ja kanaanilaiset meren rannikolla ja Jordanin joen varrella”.

Raportti kauhistutti kansaa, aikoen kivittää Moseksen ja Aronin, valita uuden johtajan ja palata takaisin Egyptiin. He syyllistyivät itsepetokseen, cognitive dissonance, arvioi rabbi Daniel Pinner. 

Kaaleb pyrki hillitsemään kansaa, mutta toiset mukana olleet sanoivat: ”Emme me pysty käymään sen kansan kimppuun, sillä se on meitä voimakkaampi”.

Miesten tehtävänä oli tutkia maata ja antaa siitä asianmukainen raporttinsa, mutta he syyllistyivät karkeaan virheeseen puuttuessaan päätökseen, joka yksin Moseksen tuli tehdä Jumalan Hengen ohjauksessa, vaikka he kuitenkin olivat tietoisia omasta menneisyydestään ja Jumalan lupauksista Abrahamista alkaen.

Miehet olivat vähän aiemmin kuulleet Jumalan sanat: ”Minä olen HaShem Jumalanne, joka vein teidät Egyptin maasta johtaakseni teidät Kanaanin maahan, ollakseni teidän Jumalanne”.  (3Ms25:38) Ja olivathan israelilaiset voittaneet amalekilaiset Refidimissä vuotta aiemmin, miksi siis pelätä heitä? (2Ms17:8-13)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281793,

06. Lopuksi rabbi Daniel Pinner sovittaa menneisyyden opetuksen omaan aikaamme.

”Kysypä miltä rabbilta tahansa USA:ssa, Britanniassa, Ranskassa, tai muitten maitten rabbeilta, eivätkö he aktiivisesti varoita aliyan vaaroista?” Onhan tosin juutalaisia, joilla on todellinen syy siirtää aliyaansa, mutta he ovat poikkeuksia.

”Aikamme rabbeilla on vakoilijoitten mentaliteetti: Heillä on laaja ja varakas seurakunta valvottavanaan, heillä on tärkeä tehtävä toteutettavanaan, Israelissa he äkkiä menettäisivät kaiken sen”.

”Juutalaiselle Israelin maan hylkääminen tarkoittaa Toran ja jopa Jumalankin hylkäämistä”. Eikö Jumala luvannut Abramille Kaldean Urissa siunaavansa häntä ja tekevänsä hänen nimenä suureksi, mutta vasta jätettyään kaiken ja muutettuaan Israelin maahan”. (2Ms12:1-2)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281793,

07. Korkeimman Oikeuden tuomari Anat Baron sanoo saaneensa kirjeen lähemmin määrittelemällä sisällöllä, minkä Baron yhdistää Benyamin Netanyahun ja hänen liittolaistensa hyökkäyksiin Israelin oikeusjärjestelmää vastaan.

Anat Baron on artikkelin mukaan ideologialtaan liberaalinen tuomari, joka on useasti tukenut KO:n päätöksiä, jotka ärsyttivät Bibin oikeistosiiven asemaa. 
https://www.timesofisrael.com/police-probes-threat-to-supreme-court-justice-blames-it-on-incitement/,

08. Netanyahun/Gantzin hallituksen uusi oikeusministeri Avi Nissenkorn (SV) vakuutti lauantaina pyrkivänsä estämään oikeuslaitosta vastaan nousseita hyökkäyksiä.

TV-12 haastattelussa Avi Nissenkorn sanoi: ”Tehtävämme julkisina palvelijoina on tietenkin myös korjata järjestelmää, mutta varmistaa, että hallituksen osia puolustetaan ja kunnioitetaan”.

”En salli oikeusjärjestelmää haavoitettavan millään tavoin, puolustan sitä teräs-nyrkillä” hän uhosi. Hän torjui oikeistolaisten kansanedustajien toiveet laatia lakeja, joilla Knessetin tekemiä lakeja ei KO voi kumota niin halutessaan.

Oikeiston ja keskustavasemmiston välinen kamppailu jatkuu kiivaana. 
https://www.timesofisrael.com/justice-minister-vows-to-defend-courts-rejecting-attacks-by-netanyahu-allies/,

09. COVID19 koronavirus-pamdemian tartuntojen määrä nousi yllättäen viikonvaihteen aikana, pysytellen 200/päivä, mikä on punainen linja.

Terveysministeriö laatii ”punaisia alueita”, joilla tartunnat ovat keskimäärästä suuremmat, mutta vakuuttaa, ettei maan talous kestä rajoitusten lisäämistä.
Se sijaan Bibi kehotti kansalaisia tuntemaan vastuunsa ja noudattamaan tarkoin TerveysMinisteriön antamia ohjeita.

Bibi kiitti samalla USA:n asettamia sanktioita Haagin kansainvälistä rikosoikeutta ICC ja sen johtavia virkailijoita vastaan. Trump varoitti ICC pitämään sormensa poissa USA:n asioista, ja muuttamaan Israelia painostavat uhkauksensa. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281807,

10. Fassy Kraus advertising agentuuri aloitti kampanjan, jolla kansalaisia kehotetaan nostamaan itsevalvontaansa eikä unohtamaan lapsiaan hellekausina lukittuihin autoihinsa. ”Älä unohda” on heidän iskulauseensa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281806,

11. Muslimit aloittivat mielenosoituksen Haifan kaupungin päätöstä vastaan rakentaa kodittomien suojatilojen laajennus alueelle, jossa vuosisata sitten oli muslimien hautausmaa.

Kaupungin tiedottaja muistutti, että haudat siirrettiin muualle vuosisata sitten.
”Luu voi löytyä täällä ja toinen siellä, kuten kaikkialla Israelissa, sillä ihmisiä on kuollut ja haudattu tuhansien vuosien ajan, eikä Haifa ole poikkeus”.

Islamin periaatteen mukaan maa-alue, joka joskus historian hämärässä on ollut Islamin vallan alla, pysyy islamilaisena ikuisesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281803,

12. Hadashan Sairaaloiden johtaja professori Zeev Rotstein sai halvauskohtauksen viikonvaihteen aikana ja on hoidettavana Sheban Tel-HaShomer sairaalassa.

69-vuotias Rotstein, kardiologian erityisasiantuntija ja terveysjärjestelmän hoitaja, nimitettiin Hadashan sairaaloiden johtoon 2016 alussa reformin yhteydessä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281802,
USA kehotti kansalaisiaan pysymään poissa Jaffasta mellakoiden jatkuessa.

13. Hallituskoaliittion puheenjohtaja Micky Zohar sanoo: ”Älä evakuoi yhtään juutalaista 25 juutalaisyhteisöstä, ja tulen valvomaan, ettei sitä tapahdu”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281801,

14. Poliisi tunkeutui Hebronin arabiasukasta uhanneiden juutalaisasukkaiden koteihin kutsuen 3 epäilemäänsä heistä kuulusteluihin.
Joukko juutalaisia uhkasi pahoinpidellä arabiasukasta perjantaina, joka sanoo kävelleensä rauhassa kadulla juutalaisryhmän ohi. IDF:n sotilas meni väliin ja saattoi arabiasukkaan turvallisesti kotiinsa - raportoi TV-12.
 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281798,

15. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vahvisti epäilyt, että Iranin valmistamia droneja ja ohjuksia käytettiin Saudi Arabian öljynjalostamoa vastaan 2019.
Iran kieltää uutisen.
Tämä asettaa Iranin heikoille jäille koskien YK:n päätöslauselmaa 2231, jolla on yhteyksiä 2015 JCPOA sopimukseen.
https://www.jpost.com/middle-east/new-details-on-irans-drones-as-un-confirms-tehrans-role-in-saudi-attack-631384,

16. Ortodoksirabbi Alter Yaakoc Schlersingers, 50, kärsi puukonhaavoista ylä-ruumiiseensa, päähän ja niskaan miehen hyökättyä häntä vastaan Lontoossa jonottaessaan pääsyä pankkiinsa perjantaina.

Poliisi sanoo pidättäneensä epäillyn syytettynä murhayrityksestä. Paikalla olleet pitivät 40-vuotista miestä aloillaan poliisin tuloon saakka; motiivi on vielä auki.
https://www.ynetnews.com/article/Bk2Z8VMaI,

17. Talousvaikeuksiin ajautunut El Al joutunee takaisin valtion valvontaan.

El Al Unioni kertoi Reutersille, ettei se vastusta valtion pääosakkuutta, etenkin jos sen ansiosta yhtiö vai jatkaa lentämistään.
https://www.ynetnews.com/business/article/BJQetLR2I,

18. Israel uskoo, että vuonna 2021 Israelissa on puoli miljoona työtöntä.
Työttömien määrä on 10 -11 % tammikuussa noustuaan huhtikuussa 27.5 %,

Israelin työunioni varoittaa, että ellei lakia muuteta, 300 000 työtöntä eivät saa työttömyyskorvauksiaan kesäkuussa.
COVID19 pandemian alusta lähtien 250 000 työntekijää ovat menettäneet työpaikkansa.
Vaikka monet ovat palanneet työhönsä, työttömin määrä on 950 000.
https://www.ynetnews.com/business/article/HJLwLb5nU,

19. Jordan joen laaksossa asuvat n. 10 000 arabia ovat huolissaan tulevaisuudestaan, eikä kukaan huoli heitä. Raaja totuus tulee ilmi, jos Israel ulottaa lakinsa heidän asuma-alueilleen. https://www.haaretz.com/middle-east-news/palestinians/.premium.MAGAZINE-palestinians-in-jordan-valley-feel-nobody-wants-them-just-their-land-annexation-1.8919049,

20. Fatah ilmoittaa keskustelleensa Al-Aksa marttyyrien prikaatin ja muiden arabi-yhteisöjen kanssa yhteistoimista, jos Israel toteuttaa lakinsa ulottamisen Juudeaan ja Samariaan. CIA:n kouluttamia ja aseistamia poliiseja on n. 60 000, heidän uskollisuudestaan ei ole tietoa. JP

21. PA/PLO valmistelee kolmannen intifadan aloittamista odotellen Hamasin ja Hizbullahin reaktiota, sekä Iranin soluttautumista Israelin pohjoisrajan tuntumaan Syyriassa. JP

22. Turkki uhkaa estää asevoimillaan Israelin suunnitelmat Israelin lain ulottamiseksi Juudeaan ja Samariaan. Gulfmaat Persianlahdella sanovat lähentymisaikeiden vaikeutuvan, jos näin tapahtuu. JP

23. Ruotsin Israelin lähettiläs sanoo edustavansa maataan TelAvivissa, eikä tunnusta Jerusalemia Israelin pääkaupunkina.

Miten tuollainen henkilö voi nauttia diplomaattista diplomaatti asemaa maassa, jota hän ei tunnusta? Olisi kaikille onneksi, jos Ruotsi vetäisi henkilön pois Israelista. Erik Ullenhag edusti maataan Jordaniassa ennen Tel Avivia. Hän kuuluu Ruotsin liberaaliseen (marxistiseen?) kansanpuolueeseen.
https://www.jpost.com/israel-news/new-swedish-ambassador-to-tel-aviv-denied-support-for-israel-631404,

24. Gazan rajan tuntumassa palaa 11 hallitsematonta tulipaloa, joita epäillään tahallisesti sytytetyiksi. Lauantaina palot syttyivät Eshkol alueella lähellä Be´erin kibbutsia.
15 palokuntaa sekä Israelin tulipalokunnasta että KKL ja 8 lentokoneetta pyrkivät saamaan palot hallintaansa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281782,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 14 -27; Tiberias 19 -34; Suolameri 22 -36; Eilat 21 -37 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, lämpötiloissa ei tuntuvia muutoksia.
 https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019