TORSTAI 11.06.2020

TORSTAI 11.06.2020
01. Pääministeri Benyamin Netanyahun ja SiniValkoisten johtajan Benny Gantzin kesken sopima ”kaksipäinen hirviö” Israelin hallitukseksi sopimuksella, jota eräs journalisti kutsui nimellä ”MAD”, yhteisesti vahvistettu tuho, alkoi osoittamaan toiminta-tapansa, ja miten se tapahtuu tulevaisuudessa.

Sopimuksen mukaan ykköspää Netanyahu pitää toistaiseksi ohjaimia käsissään, kunnes hän ojentaa ne ”hirviön” toiselle päälle, mutta jolla on veto-oikeus hänen päätöksiinsä, joiden tulisi pääosin koskea virustartunnan hoitamista sekä Juudeaa ja Samariaa koskevia kiireellisiä kysymyksiä. 

Edellisen hallituksen puolustusministeri Naftali Bennett teki päätöksen, jolla Israel vähentää PA:n Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille tai heidän perheilleen, jos terroristi sai surmansa operaatiossa, maksaman summan Israelissa työskentelevien PA:n arabien veroista tilittämättä niitä PA:lle.

”Hirviöhallituksen” puolustusministeri Benny Gantz peruutti Bennettin päätöksen, mikä oikeuttaa kysymään: Millä oikeudella hän sen teki?
Olkoon oikeutettu tai ei, mutta se osoittaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Trumpin hallituksen ja USA:n ulkoministeriön taholta on esitetty vaatimuksia, että Netanyahun päätöksen Juudean ja Samarian osien sekä Jordanian laakson liittämiseksi Israeliin tulee saada Gantzin suostumus, mikä osoittanee USA:n ulkoministeriön kiinnostuksen siirtyvän Gantziin.
https://www.timesofisrael.com/annexation-now-what-is-netanyahu-up-to/

Tuoreen gallupin mukaan israelilaisten enemmistö on kovin jakaantunut tai epätietoinen, mikä olisi Israelille hyväksi: Liittääkö vai ei osia Juudeasta ja Samariasta. Sen mukaan tärkein kysymys on heille maan talouden nostaminen, jota COVID19 virusepidemian hoitaminen on pahoin runnellut. 

Vain 3.5 % 621 vastanneesta sanoi liittämisasian tärkeimmäksi; tointuminen taloudellisesta kriisistä oli 42.2 %:n mukaan hallituksen tärkein kysymys, COVID19 toinen vaihe sai vain 24.6 %:n tuen tärkeysjärjestyksessä. Kolmanneksi tärkein oli 17.4 %:n mielestä turvallisuus ja terrorin vastainen taistelu; 10 % mielestä korruptio.

42 % kannattaa kahden valtion periaatetta; 25 % kannatti liittämistä kiireellisenä; 22.5 % haluaa hallituksen säilyttävän nykyisen tasapanotilan.
 https://www.jpost.com/israel-news/only-a-third-of-israelis-support-annexation-of-parts-of-west-bank-in-july-630971,

02. Times of Israel (ToI) päätoimittaja David Horovitz spekuloi kirjoittamassaan artikkelissa, mihin Netanyahu (Bibi) lopulta tähtää ja miksi tämän maan kokenein ja ovelin poliitikko ajaa jääräpäisesti Israelin itsenäisyyden ulottamista Juudeaan ja Samariaan sekä Jordanin laaksoon?

Horovitz hämmästelee, miksi Bibi puskee kaikin voimin eteenpäin, vaikka sen epäonnistuminen on potentiaalinen todennäköisyys? Lisäksi Israelin refleksin-omaisten kriitikoiden kuolaaminen välittömän kehityksen näkymän valossa, hän ennustaa, että sellainen kehitys tarkoittaa huonoja uutisia Israelille. Iranin on vaikea uskoa hyvää onneaan, ja lisäksi Israelia boikotoiva BDS-järjestö tuntee saaneensa tuulta siipiensä alle.

Pääministeri Netanyahu todellakin toistaa puheissaan ja lausunnoissaan päättäneensä liittää n. 30 % kiistanomaisesta Juudeasta ja Samariasta – käsittäen periaatteessa kaikki juutalaisyhteisöt sekä Jordan joen laakson, heinäkuun 1.päivänä, mikäli USA näyttää vihreää valoa.
(Bibi ei puhu ”liittämisestä” vaan ”Israelin lain ulottamisesta alueisiin, joihin Israelilla on lailliset oikeudet”)

Ei vielä tiedetä, onko Bibin tarkoituksena ulottaa itsenäisyys koko alueelle, joka sisältyy Trumpin ”Rauha vaurauteen” tammikuussa julkistettiin esitykseen.
Ovatko Juudean ja Samarian 132 juutalaisyhteisöä ensimmäiset, ja Jordanin laakso seuraa myöhemmin, kuten ”setlerijohtajat” olettavat?

Johtajatason poliitikot suosittelevat kolmen varman tapauksen - Etzion blog, Ma´ale Adumim ja Ariel - hoitamista ensiksi, joiden kartoittaminen on helpompi. USA:n johdolla tapahtuva Juudean ja Samaria kartoittaminen etenee hitaasti ja vaatii lisäaikaa.

Jared Kushnerin johtama tiimi ilmoittaa lisäajan tarpeesta, mutta Kushner sanoo, ettei alueiden liittämisestä voida edes puhua ennen kuin kartoitus on valmis.
Kysymys on kuitenkin ehdollinen, sillä jos Demokraattien ehdokas Joe Biden voittaa vaalit, hän lupaa peruuttaa Trumpin päätökset ja sen pohjalta tehdyt suunnitelmat ja niiden toteuttamisen. https://www.timesofisrael.com/annexation-now-what-is-netanyahu-up-to/,


03. Trumpin ”vuosisadan diiliin” sisältyy Palestiinan valtion perustainen, mikäli PA/PLO neljän vuoden kuluessa osoittaa valmistautuneensa valtion itsenäisyyteen, mihin kuuluvat rajat, yhtenäinen kansa, tarvittavat instituutiot ja hyvät naapuruussuhteet alueen muihin valtioihin. 4 vuoden aikana alueella on rakennuskielto. Nämä ovat asioita, joita juutalaisyhteisöjen johtajat puntaroivat mielessään, eivätkä luota PA/PLO:n lupauksiin.

Lisäksi arabialueiden keskellä eristyksiin jäävät juutalaisyhteisöt arveluttavat heitä: Miten niiden turvallisuus taataan?
Ulkomaiden suhtautuminen vaihtelee ehdottamasta tukemisesta varoituksiin jopa sotilaallisesta puuttumisesta tilanteeseen.
Monet arabimaat ovat kuitenkin jopa suosittelemassa Trumpin suunnitelman toteuttamista ja Israelin ottamista mukaan Lähi-Idän kehitysohjelmaan.

Israelin oppositio vastustaa Netanyahun liittämistoiveita. Jair Lapid uskoo, että asia on lopulta vain poliittinen juoni, joka ei koskaan toteudu.
https://www.timesofisrael.com/annexation-now-what-is-netanyahu-up-to/,

04. TV-kanava 13 arabiasioiden kommentaattori Zvi Yehezkeli halusi tietää, mitä Juudean ja Samarian arabiasukkaat ajattelevat Israelin suunnitelmista Israelin lain ja oikeuksien ulottamisesta heidän asumisalueilleen.

Koska tiedetään, että eri syistä johtuen arabit usein puhuvat eri tavalla kameran ollessa käynnissä, Yehezkeli päätti suorittaa kyselyjä salaisten kameralinssien avulla.

Ensimmäinen huomio on se, että monet heistä pitävät Israelin hallintoa parempana kuin PA/PLO, ja sanovat ystäviensä olevan samaa mieltä.

Hän myös heitti kysymyksen: Jos Netanyahu ja Abbas olisivat vastaehdokkaina PA:n valvomilla alueilla, ketä äänestät? vastaus oli: Netanahu.

Toinen sanoi, että koko hänen kylänsä on PA:n valvonnassa, mutta he haluavat Bibin – eikä ketään muuta. He haluavat Israelin ID-kortin, 100 -200 % haluaa siten. ”Asumme mieluummin IDF:n sotilassaappaan kuin Abu Mazenin pään alla”.

”Emme halua valtiota, haluamme rahaa enemmän kuin valtiota. Kansa ei halua PA:ta, joka ryöstää meitä, mutta antaa hyvin vähän” sanoo kolmas.

PA:n poliisi toteaa: ”Israelissa on laki ja oikeus. Elämä on hyvä. PA:n alueilla he ryöstävät meitä, ja antavat vähän. Kaikki raha menee Abu Mazenille ja johtajille, eikä kansalle jää mitään. Haluan 100 % Israelin itsenäisyyttä, kaikki 60 työntekijääni ajattelevat samoin. Tarvitsemme suojelua, ilman sitä ei ole mitään”.

Yehezkelin suorittamat haastattelut esitetään 3-osaisena sarjana TV-kanava 13 otsikolla ”Palestiinalaisten silmin”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281688,

05. Israelissa vieraileva Saksan ulkoministeri Heiko Maas toteaa yks´kantaan: ”EU tukee kahden valtion periaatetta”.

Maas sanoi keskiviikkona, että EU hylkää minkä tahansa Israelin esittämän itsenäisyys-suunnitelman.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas esitti mielipiteitään maansa ja EU:n nimissä yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ammanissa yhdessä Jordanian ulkoministerin Ayman Safadin kanssa, joiden keskustelua Xinhua uutistoimisto tarkasteli.

Jordanian ulkoministeri Safadi oli huolestunut Israelin suunnitelmista, sillä ”tarkoitus on saada osapuolet neuvottelupöydän ääreen”.
Hän varoitti ”liittämisen rikkovan räikeästi kansainvälistä lakia ja laillistavan apartheidin Palestiinassa, ja voivan johtaa uuteen konfliktiin”.

Ennen Jordanin vierailua Maas tapasi Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun, vaihtoehtoisen pääministeri Benny Gantzin ja ulkoministeri Gabi Ashkenazin. Heidän lausunnoistaan ei ole julkaistua raporttia.

EU:n ulkomaanasioitten johtaja Josep Borell varoitti samoin lausunnoissaan Israelia vihjaten jopa potentiaalisiin boikottitoimiin Israelia vastaan.
Saksa saa vaihtuvan presidenttiyden EU:ssa heinäkuun 1. päivänä.

Jordania pääministeri Omar al-Razzaz uhkasi vastatoimina suhteitten uudelleen harkitsemista, mikä olisi vahingollinen sekä Israelille että Jordanialle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281684,

06. IDF kävi kartoittamassa IDF:n sotilaan Amit Ben Yigalin epäillyn murhaajan Nazmi Abu Bakr kotitalon ennakoiden sen mahdollista tuhoamista.

Hän on pääepäilty IDF:n vääpelin murhaamista kivenlohkareella Yabadin arabikylässä 12.toukokuuta 2020.

Abu Bakr tunnusti syyllisyytensä, hänet pidätettiin laajan etsintäoperaation aikana Jeninin alueella välittömästi murhan jälkeen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281687,

07. Saudi-journalisti Abd al-Hamid al-Ghabin sanoo, että PA ja arabimaailma ovat käyttäneet kaikki neuvotteluvälineensä, ja niiden tulisi hyväksyä Trumpin niittämän rauhantiimin valmistama ”Deal of the Century”.

Ghabin sanoi arabien hyväksyvän Bibin suunnitelman liittämisestä, sillä ”PA ja jättänyt käyttämättä sille tehtyjä useita houkuttelevia tarjouksia, eikä sillä ole enää mistä neuvotella. PA on myös osittain tunnustanut tappionsa todellisuuden edessä, eikä voi enää odottaa arabien tukea, koska sitä ei enää ole”.

Hän sanoi kaikkien arabimaiden tunnustaneen Israelin itsenäisyyden Madridin konferenssissa ja allekirjoittaneen sen 1992.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281660,

08. Maagar Mochot Instituutin suorittaman äskeisen gallupin mukaan 68 % Israelin kansasta hyväksyy itsenäisyyden ulottamisen Juudeaan ja Samariaan.’

72 % uskoo lisäksi, ettei Israelin hallituksen tulisi suostua jättämään juutalaisyhteisöjä eristettyinä arabialueiden keskelle.

Tutkimuksen mukaan 72 % shahin ja 62 % UTJ:n äänestäjistä kannattavat hallituksen suunnitelmaa.
Likudin jäsenistä 64 % kannattaa, 90 % Yaminan ja 62 % Israel Beitenun jäsenistä.

54 % Likudin äänestäjistä sanoivat, etteivät äänestä Likudia tulevaisuudessa, jos Netanyahu tunnustaa Palestiinan valtion.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281693,

09. Setlementtiasioiden ministeri Tzipi Hotoveli hyväksyi nimittämisen Israelin lähettilääksi Lontooseen SuurBritanniaan.

Hänen tilalleen ministeriksi nousee salkuton ministeri Tzahi Hanegby. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281694,

10. Organisaatio Islamilaisesta yhteistyöstä (OIC) sanoi keskiviikossa julkaistussa lausunnossaan, että Israelin suunnitelma itsenäisyyden ulottamisesta Juudeaan ja Samariaan on suhteitten raskas kiihdyttäminen, joka uhkaa Israelin ja Palestiinalaisten välistä rauhanprosessia ja allekirjoitettujen sopimusten mitätöimistä, sanotaan OIC:n jäsenmaiden ulkoministereitten julkilausunnossa.

Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Faisal bin Farhan kutsui suunnitelmaa vaaralliseksi kiihdytykseksi, joka uhkaa elpyvän rauhanprosessin mahdollisuutta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281686,

11. PA/PLO uhkaa aloittavansa kolmannen intifadan, juutalaisten vastaiset hyökkäykset Juudean ja Samarian alueilla, sekä lopettavansa siviilivirkailijoitten palkkojen maksamisen Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla painostaakseen niillä Israelia luopumaan liittämistoiveistaan.

Nimeltä mainitsemattoman PA:n virkailijan mukaan 200 000 työntekijää Länsirannalla ja 60 000 Hamasin valvomalla Gazan kaistalla eivät saa palkkojaan. Asiasta raportoi Israelin KAN yleinen selostaja keskiviikkona.

”Antaa Israelin puolustusministerin maksaa heidän palkkansa” virkailija sanoi tarkoittaen puolustusministeri Benny Gantzia.

Siviilivirkailijoitten palkat muodostavat avainosan PA/PLO:n arabien toimeen- tulossa, ja palkkojen maksamattomuus voi aiheuttaa massiiviset mielen-osoitukset ja väkivallan palaamisen alueelle.
https://www.timesofisrael.com/in-effort-to-pressure-israel-pa-said-threatening-not-to-pay-civil-servants/,

12. Yaminan johtaja ke. Naftali Bennett arvioi keskiviikkona, että Bibi tarpeettomasti puhuu ja kokoaa kuulijoita kuuntelemaan itsenäisyyden ulottamista Juudeaan ja Samariaan ja Jordanin laaksoon, sanoen vastustavansa Palestiinan valtiota.

”Mitä useammin kuulen hänen puheitaan, sitä vakuuttuneempi olen, ettei hän tule koskaan tekemään sitä. Jos haluat tehdä sen, tee se ilman puheita”.
https://www.timesofisrael.com/bennett-says-hes-convinced-netanyahu-will-not-go-forward-with-annexation/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/281696,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -29; Tiberias 19 -34; Suolameri 24 -37; Eilat 24 -37 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, 3 astetta lämpimämpää huomenna.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Koronavirustartuntoja on Israelissa kaikkiaan 18 461, parantuneita 15 214;
Hengityslaitteissa on 24; kuolleita nyt 300 ihmistä.
Globaalisti tartuntoja on 7 480 162, kuolleitten määrä 419 649.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021