TORSTAI 14.05.2020

TORSTAI 14.05.2020
01. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo saapui eilen 24 tunnin vierailulle Israeliin pitäen USA:n lipun värein koristeltua maskia kasvoillaan laskeutuessaan koneesta Ben Gurionin lentokentällä.

Vierailun kestoaikaa lyhennettiin COVID19 virustartunnan pelossa.
Päätettyään pikavierailunsa keskiviikkona ulkoministeri Pompeo vahvisti USA:n ulkoministeriön aiemman kannan seuraavin sanoin:

”Israelin uudella hallituksella on oikeus ja velvollisuus tehdä päätös, jos ja koska se haluaa ulottaa itsenäisyyden Länsirannalle”.

Pompeo jatkoi lausuntoaan Israel Hajom-lehdelle antamassaan haastattelussa: ”Meillä oli positiivinen keskustelu, miten edetä” viitaten väliaikaisen hallituksen pääministerin Netanyahun ja uuden hallituksen ulkoministerin ja tulevan pääministerin Benny Gantzin muodostamaan yhteyshallitukseen, jonka ministerit vannovat virkavalansa Knessetissä tänään torstaina.

”Muistutin heitä, että lopultakin kysymys (alueliitoksista) on israelilainen päätös” Pompeo selitti. ”Heillä on oikeus ja velvollisuus päättää, miten he tekevät sen”.
https://www.timesofisrael.com/pompeo-new-government-has-right-and-obligation-to-decide-if-and-how-to-annex/,

02. Aiemmin keskiviikkona Pompeo tapasi erikseen Netanyahun ja Gantzin sekä uuden hallituksen ulkoministerin Gabi Ashkenazin keskusteluissa, joissa kosketeltiin eri kysymyksiä, mukaan lukien COVID19 pandemic, Iranin jatkuvat alueelliset hyökkäykset, USA:n ja Kiinan välinen kauppasota ja Israelin liittyminen siihen, sekä presidentti Donald Trumpin ns. vuosisadan sopimus.

Jotkut tarkkailijat näkevät tässä verhotun varoituksen, että Israelin tulee edetä varoen ennen alueliitosten suorittamista käytännössä.

KAN julkiselle lähetysyhtiölle antamassaan haastattelussa kuusi tuntia kestäneen Israelin vierailunsa aikana Pompeo esitti kantansa vieläkin selvemmin todeten:

”Israelin hallitus tekee päätöksen – tekeekö se sen, miten se tekee sen, ja alueliitoksen ajankohdasta”.

Pompeo vakuutti USA:n tunnustavan Israelin itsenäisyyden Jordanjoen laaksoon kokonaisuudessaan, ja kaikkiin israelilaisiin yhteisöihin Länsirannalla edellyttäen, että Jerusalem on valmis neuvottelemaan rauhansopimuksesta palestiinalaisten kanssa presidentti Trumpin suunnitelman pohjalta.

Monet reportterit tinkasivat Pompeolta, haluaako Valkoisen Talon hallitus pyytää Israelin hallitusta hillitsemään vauhtiaan itsenäisyyden ulottamiseksi, mutta hän toisti aiempia lausuntojaan, että liitoskysymyksistä päättää Israelin hallitus. 

Pompeo torjui reportterien epäilyt, että Israel voisi hyväksyä osan sopimuksesta todeten KAN-yhtiön haastattelussa:

”Kävimme läpi näyn rauhasta useita kuukausia sitten. Sekä Netanyahu että tuleva pääministeri Gantz hyväksyivät suunnitelman ja lupautuivat neuvottelemaan palestiinalaisten kanssa sen pohjalta. He pitävät sitä edelleen harkittuna ja käyttökelpoisena perustana, jolta voimme jatkaa”.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa ennen 3 tuntia kestänyttä tapaamista pääministerin virkatalossa, Pompeo vaati edistystä hallituksen rauhan-sopimuksen toteuttamisessa, mutta pidättyi esittämästä aika-arvioita Israelin suunnitelmista liittää osia Juudean ja Samarian aleista Israeliin.

Hän tunnusti, että paljon on vielä työtä jäljellä, mutta sanoi odottavansa sitä.
Netanyahu viittaisi kommentissaan vain ohimennen rauhansopimukseen. https://www.timesofisrael.com/pompeo-new-government-has-right-and-obligation-to-decide-if-and-how-to-annex/,

03. ”Olemme nyt uuden kansallisen yhteyshallituksen muodostamisen kynnyksellä” Netanyahu sanoi lehdistölle.

”Tämä antaa mahdollisuuden edistää rauhaa ja turvallisuutta perustuen yhteis- ymmärrykseen, jonka saavutin presidentti Trumpin kanssa tammikuun matkani aikana Washingtoniin”.

”Nämä kaikki ovat valtavia haasteita ja tilaisuuksia, jotka odottavat meitä, sillä meillä on sellainen voimallinen yhteisymmärrys, joka korostaa Israelin ja USA:n välisiä suhteita – etenkin meille, mutta myös monille maille, jotka tarkkailevat meitä” Netanyahu selitti menemättä yksityiskohtiin. 

Netanyahun ja Gantzin välille solmitun hallitussopimuksen mukaan pääministeri voi tuoda Knessetiin lakeja, jotka liittyvät Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöjen sekä Jordanin Laakson liittämiseksi Israeliin heinäkuun alussa 2020.

Sopimuksen mukaan alueliitokset tulee tehdä yhteistyössä USA:n kanssa, unohtamatta alueellista tasapainoa ja rauhansopimusten näkökohtia, mutta Gantzilla ei ole veto-oikeutta, vaikka kovin ristiriitainen päätös ei saisikaan kansainvälistä tunnustusta.

Keskiviikkoiltana julkaistu dokumentti uuden hallituksen aiheista sisältää pyrkimyksen rauhaan, mutta ei suoraan viittaa Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin, USA:n rauhansopimukseen tai Länsirannan alueiden liittämiseen.
https://www.timesofisrael.com/pompeo-new-government-has-right-and-obligation-to-decide-if-and-how-to-annex/,

04. JP:n julkaisemassa Lahav Harkovin laatimassa artikkelissa todetaan USA:n ulkoministeriön kanta, että päätös alueliitoksista vaatii aikaa.

Artikkelin mukaan Iranin aiheuttama uhka ja Israelin ilmavoimien lisääntyvät iskut Iranin liittolaisia vastaan Syyriassa olivat Pompeon Israelin vierailun tärkein aihe.
”Uusi hallitus tarvitsee aikaa päättääkseen miten ja edetäänkö ollenkaan setlementtien liittämisessä” totesi USA:n ulkoministeriön virkailija keskiviikko- yön aikana pidetyssä tiedostustilaisuudessa Saksassa ennen Pompeon matkaa.

Hän sanoi kuitenkin, että USA suhtautuu avoimesti Israelin hallituksen tekemään päätökseen, mutta olettaa, että sen saaminen tarvitsee aikaa.

Persianlahden Gulfmaiden, Jordanian sekä Egyptin kriittisestä suhtautumisesta kysymykseen virkailija sanoi: ”Israelilaiset ovat tietoisia, millaista roolia tällaiset asiat pelaavat alueella, mutta Israel tekee omat laskelmansa”.

”Israel pelaa hyvin älykkäästi suhtautumisessaan kehittyviin suhteisiin arabinaapureihinsa” totesi eräs virkailija, jonka toinen vahvisti: ”Näinhän se on”.

PA/PLO:n arabit sen sijaan torjuvat USA:n tarjoukset, mitä virkailijat pitävät tyhmänä, mikä ei auta heidän asiaansa. ”USA tarjoaa heille jotain, mutta jos he eivät pidä tarjouksesta, keskustellaan asiasta, miksi vetäytyä sivuun?”.

Ulkoministeriön virkailija sanoi havainneensa Israelin kiihdyttävän toiminnallista aktiivisuuttaan, ja laajentavan sen kohdetta, etenkin Syyriassa.
https://www.jpost.com/israel-news/netanyahu-gantz-will-take-a-while-to-decide-on-annexation-state-dept-627958,

05. USA:n hallituksen huoli Israelin ja Kiinan välisistä suhteista olivat nekin esillä Pompeon lyhyen vierailun aikana, joista etenkin Kiinan investoinnit huolettavat Washingtonin hallitusta, joskin aikapula esti syvemmän tarkastelun.

USA:n ulkoministeriön virkailija selitti asiaa näin: ”Pekingin käyttäytyminen COVID19 pandemian aikana korostaa vaaroja, joita esiintyy asioidessa valtion kanssa, jonka toimet eivät ole läpinäkyviä, ja joka ei noudata rehellistä kauppa-käytäntöä, jotka todella avustavat ja kietovat kaupassaan saadakseen määrättyjä kylkiäisiä kauppakumppaneiltaan.

Virkailija sanoi, että Kiina käyttää strategista investointia liiketoimissaan Israelin kanssa. ”Jos käytät Huaweita, jos käytät mitä tahansa yhtiötä, jolla on pääsy DNA:hasi, tämä DNA tulee silloin Kiinan kommunistisen puolueen omaisuudeksi. Tämä on todellinen turvallisuusriski”. 

Viime kuussa Israelin Terveysministeriö allekirjoitti 90 miljoonan NIS sopimuksen Pekingin Genomics Instituutin (PBI) kanssa koronavirus testaus- ja prosessi-varusteita. Israelin suurin HMO Clalit katsoi, ettei se voi toimia BGI:n kanssa, jolla on suorat yhteydet Kiinan hallitukseen.

Sopimus BGI:n kanssa olisi antanut sille mahdollisuuden päästä viiden miljoonan israelilaisen terveystietoihin, mukaan lukien heidän DNA:nsa. Haifan sataman saneeraaminen huolettaa USA:ta, sen laivasto vierailee usein Haifan satamassa.

USA käy keskustelua samoista kysymyksistä Englannin, Portugalin Gulfmaiden ja muiden USA:n liittolaisten kanssa, sekä kehotti Israelia omaksumaan USA:n kaltaisen pakollisen tarkastelun ulkomaisista investoinneista. ”Viesti alkaa mennä perille”, virkailija arvioi.
https://www.jpost.com/israel-news/netanyahu-gantz-will-take-a-while-to-decide-on-annexation-state-dept-627958,

06. Likudin yritykset Yaminan hajottamiseksi näyttivät epäonnistuneen puolueen johtajan Naftali Bennettin torjuessa Netanyahun tarjoukset ministerinpaikoista, joita Bennett pitää häpeällisinä yrityksinä houkutella Yamina hallitukseen tarjoamalla ministerinpaikkoja, joita muut eivät halunneet.

Arutz Shevan julkaiseman uutisen mukaan rabbi Rafi Peretz ei voinut vastustaa seireenien laulua, vaan suostui eroamaan Yaminasta ja liittymään osaksi Netanyahun/Gantzin kansallista yhteyshallitusta saaden Jerusalemin asiain ja kansallisten projektien ministerin aseman, kuten Likudin kanssa tehty sopimus kertoo torstaiaamuna. Yamina taisi saada kuolonhaavan.

Peretzin ja Likudin välille kehitetty sopimus sai vauhtia Naftali Bennettin ja Netanyahun viimeisen puhelinkeskustelun päätyttyä hedelmättömänä.
Israelin 23. hallitus vannoo virkavalansa 24 tuntia sen jälkeen, kun hallitusyhteistyö-sopimusten enemmistö esitetään Knessetille. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280226,
https://www.jpost.com/breaking-news/netanyahu-informs-rivlin-he-has-formed-a-government-627899,

07. UUTISIA LYHYESTI

Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoo saaneensa kymmenittäin uhkauksia sekä hänen henkeään että perhettään vastaan. Hän valitti asiasta poliisille, joka aloittaa tutkimukset asiasta.

Mandelblit johti syyteprosessia pääministeri Benyamin Netanyhua vastaan. https://www.ynetnews.com/article/Sy5VvjK98.

Lähi-Idän Median Tutkimus-Instituutti MEMRI raportoi Al-Aqsa TV:n (Hamas-Gaza) julkaiseman videon PA:n poliisien valmistumistilaisuudesta, jossa tilaisuuden juontaja sanoi: ”Palestiina on äiti, joka sanoo lapselleen: Poikani, tule ja liity taisteluun. Et syntynyt elääksesi, vaan tullaksesi marttyyriksi, räjäyttääksesi vihollisesi ja itsesi miehityksessä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280220,

PA/PLO:n johto kokoontuu erityisistuntoon keskustelemaan, miten vastata Israelin suunnitelmiin alueliitoksista Juudeassa ja Samariassa.

PA:n pääministeri Mohammad Shtayyeh sanoi keskiviikkona, että poliittinen tilanne huononee ja että PA/PLO:n johto pitää lauantaina tärkeitä kokouksia keskustellakseen sopivasta vastauksesta Israelille.
Mahmoud Abbas oli kirjeissään vaatinut kansainvälistä konferenssia.

Shtayyeh vakuutti, että stipendien maksaminen terroristeille ja heidän perheilleen jatkuu huolimatta Israelin painostuksesta PA:n pankkeja vastaan, joita pyritään suojelemaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280218,

PA/PLO aloitti Israelin vastaisen terrorikampanjan sen jälkeen, kun PA:n arabi murhasi IDF:n sotilaan Yabad arabikylässä, josta sotilaiden tarkoituksena oli pidättää etsittyjä terroristeja.

Yoni Ben Menachem, Jerusalem Keskuksen korkea Lähi-Idän analyytikko, julkisti keskiviikkona tiedon, että PA on pannut alulle suuren kiihotus-aallon arapian kielisen sosiaalisen median kautta.
Kampanja on saanut uutta näyttöä: IDF:n sotilaitten operoidessa al-Fawwar pakolaisleirissä Hebronin alueella, arabit kivittivät sotilaita suurilla kivilohkareilla, eikä vain pienillä käsikivillä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280216,

Iran rakentaa uutta tunnelia Imam Alin sotilastukikohtaan Syyrian itäosassa.
Tunneli on niin suuri, että sinne voidaan varastoida nykyaikaisia aseita.
 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280217,

Hallituksen eroava talousministeri Moshe Kahlon sanoo, että me uhrasimme taloutemme terveyden alttarille.

Toisaalta hän sanoo, ettei meillä ole varaa samanlaiseen uhriin, jos COVID19 toinen aalto alkaa ensi syksynä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280224,

Yamina-puolueen johto antoi ns. oikeistoblokin hallitukselle viestin, jossa todetaan: ”Itsenäisyys on tuhottu. Vaadi pääministeriä liittämään setlementtien itsenäisyys hallituksen vannomistilaisuutta edeltäviin lakeihin, muuten se tulee olemaan Bibin johtama vasemmistohallitus”.

Viesti lähetettiin Likudin, Shasin ja UTJ:n Knessetin jäsenille kehottaen heitä vastustamaan hallituksen vannomistilaisuutta niin kauan, kun Juudean ja Samarian itsenäisyys ei sisälly hallituksen lakeihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280233, 

Piilotteleeko valtion syyttäjä salaista Jordanian kanssa tehtyä sopimusta?, kysyy Arutz Shevan otsikko.

Korkein Oikeus antoi määräyksen sellaisen sopimuksen julkistamisesta, mutta valtionsyyttäjä vaatii, että Korkein Oikeus käsittelee asiaa suljettujen ovien takana sen arkaluonteisuuden vuoksi. Sopimuksen mukaan juutalaisia estetään nousemasta Vuorelle wagfin toimesta.

Kielto koskee vai juutalaisia, ei arabeja, joilla on vapaa pääsy Vuorelle.

Anomuksen KO:llle jättivät Yehuda Etzion ja Arnon Segal vaatien, että Temppelivuori tulee avata juutalaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/280234,

Israelissa on COVID19 koronan vuoksi korkein koskaan todettu työttömyys, eli yli 25 % työväestöstä. https://www.ynetnews.com/business/article/BJ3i11c9qL,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -33; Tiberias 19 -38; Suolameri 24 -38, Eilat 25 -39 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna aurinkoista, lämpenevää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019