SUNNUNTAI 10.05.2020

SUNNUNTAI 10.05.2020

01. Times of Israel (ToI)kirjoittaja Haviv Rettig Gur sanoo artikkelinsa otsikossa, että Netanyahun (Bibi) äänestäjät pitävät hänestä, hänen liittolaisensa tukevat häntä, mutta kukaan ei luota häneen.

Hän viittaa Israel Beitenun johtajaan Avigdor Libermaniin, entiseen Bibin liittolaiseen, joka puhuessaan Knessetin täysistunnossa varoitti Gantzia, ettei hän antaisi Bibille uutta pääministerikautta, ja kehotti Gantzia miettimään tarkoin, mitä hän tulee tekemään huomenna, mutta mitään muuta ei voi enää tehdä.
https://www.timesofisrael.com/netanyahus-voters-like-him-his-allies-back-him-but-no-one-believes-him/,

02. Israel selvisi perjantai-illasta 18 uudella COVID19 tapauksella. Viikon aikana testattiin vähemmän kuin 100 tartuntatapausta päivässä.

Kuolonuhrien määrä nousi 247 uhriin ilman uusia kuolonuhreja aamulla. Terveysministeriön ilmoitettua lauantai-iltana, ettei ollut yhtään uutta kuolon-uhria – ensimmäinen kerta 24-tunnin periodilla maaliskuun 28 päivästä lukien – kuolonuhrien luku nousi kahdella illalla ollen nyt 247.

Aktiivisten tartuntojen määrä on 4 831, joista 79 on vakavassa tilassa; 64 potilasta on hengityskoneissa, loput ovat kohtalaisessa kunnossa.
Taudista selvinneitä on 11 376, testattujen määrä Israelissa on 16 454.
https://www.timesofisrael.com/israel-goes-two-weeks-without-more-than-200-new-infections-in-24-hour-period/

03. Opetusministeri Naftali Bennett lupaa, että jos virustilanne pysyy samana, kaikki lapset saavat jatkaa opintojaan 2 -3 viikon sisällä.

Lastentarhoihin palasi satoja lapsia sunnuntaiaamusta lähtien. Mutta Lag B´Omer loman tilanne on vielä auki, sitä selvitetään kansallisella tasolla.
Opetusministeriön pääsihteeri sanoi lauantaina, että tasot 4 -6 voivat palata kouluihinsa kolmen viikon sisällä, jos sunnuntain lastentarhojen avaaminen onnistui, eikä virustilanteessa tapahdu suuria muutoksia.

Tasot 1 -3 ja 11 -12 palasivat kouluihin viikon aikana pienemmällä luokkakoolla. https://www.timesofisrael.com/israel-goes-two-weeks-without-more-than-200-new-infections-in-24-hour-period/,

04. Mitään pallopelejä ei järjestetty maaliskuun 1. päivästä lähtien 26 matsin sesonki päättyi katsojien määrän ollessa 25 % edellisvuodesta, liiga odottaa yli 2 miljoonan kokonaiskatsojamäärää sesongin aikana.

Premier-liigan ottelut alkavat suunnitelmien mukaan 30. 05. titteliotteluilla, joissa katsojien määrä suosituissa peleissä on suurempi. Mestaritittelin haltija Maccabi Tel Aviv keräsi suurimmat katsojamäärät km. 20 000 fania/matsi uudistetussa Bloomfield stadionilla kahden muun huipputiimin kanssa. https://www.timesofisrael.com/israel-set-for-soccer-games-without-fans-players-quarantined-at-home/,

05. Muutamien oppilaiden vanhemmat menivät kaduille osoittamaan mieltään ministeriön viivyttelyn vuoksi, koska he ovat tyytymättömiä Terveysministeriön antamiin ohjeisiin.

Terveysministeriön apulaispääsihteeri prof. Itamar Grotto varoitteli sunnuntaiaamuna armeijan radiossa elättelemästä liiallisia toiveita COVID19 tartuntojen vähenemisestä, koska ”uusi aalto on odotettavissa kesän aikana”.
Hänen mielestään rajoitteita tulisi jatkaa.

Grotto kiitteli kansan hyväksyvää reaktiota sen vapauden rajoituksiin. Hän sanoi ministeriön laativan useita tulevaisuusnäkymiä tulevaa syksyä ja talvea varten.
 https://www.timesofisrael.com/israel-set-for-soccer-games-without-fans-players-quarantined-at-home/,

06. Haredi-naiset ovat etulinjassa taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan sekä Yhdysvalloissa että Israelissa, sillä heidän yhteisönsä ovat joutuneet pahan arvostelun kohteiksi niitä raiskaavien virus-tartuntojen vuoksi.

Monet naiset ovat osallistuneet erilaisiin avustustoimiin hoitaessaan lapsilaumaansa että samalla pyrkien hankkimaan tuloja perheilleen.
Jotkut heistä kertovat haaveilleensa osallistumisesta MDA:n ja vastaavien järjestöjen toimintaan vapaaehtoisina ihmishenkien pelastamiseksi. https://www.jpost.com/israel-news/haredi-women-around-the-world-on-the-frontlines-of-coronavirus-fight-627509,

07. Tutkijat ja lääkärit kehottavat Israelia varautumaan seuraavaan SARS-COV-2 aaltoon, joka heidän mukaansa voi iskeä samanaikaisesti sesonki-flunssan kanssa ennen talven alkua, sanoo tri Shuki Shemer, Assuta lääkintäkeskusten hallituksen puheenjohtaja.

”Silloin meillä tulee olemaan tosi ongelma, koska sairaita ihmisiä tulee hakemaan hoitoa massoittain, mikä voi kaataa Israelin terveysjärjestelmän”.
Hän ei halua, että ”meillä tulisi sama ongelma kuin Italiassa ja USA:ssa, joissa lääkärien täytyi valita, ketkä potilaista pääsivät hengityslaitteisiin, ketkä eivät”.

”Jo ennen COVID19 pandemiaa Israelin sairaaloiden käyttöaste oli suurimpia kehittyneessä maailmassa. Koska huoneita ei ole tarpeeksi, potilaita joudutaan sijoittamaan sairaaloiden käytäville. Heidän joukossaan voi olla potilaita, jotka sairastavat molempia tartuntasairauksia” Shemer arvioi tilannetta. https://www.jpost.com/health-science/this-winter-flu-and-coronavirus-will-likely-strike-together-627303,

08. Sota koronavitusta vastaan on lähentänyt Israelin arabeja ja muita kansallisia yhteisöjä, sanoo Democracy Instituutin suorittama uusi tutkimus.

Suhteet ortodoksi-juutalaisten (ultra-ortodoksi) yhteisöjen ja muiden ryhmien välillä näyttävät kärsineen, kertoo tutkimus.
Tutkimus havaitsi, että 57 % kansasta uskoo suhteitten Israelin arabien ja juutalaisten välillä parantuneen.

Ultraortodoksien ja muun kansan väliset suhteet huononivat COVID19 viruksen johdosta 62 %, heistä 57 % arabeja ja 63 % juutalaisia.
Viimekuukausien aikana suurimmat tartuntamäärät testattiin haredi-yhteisöissä, alkaen Beni Brakista ja Jerusalemista, ja sisältäen Eladin, Modiin Illitin, ja muita.
Bnei Brakin ja Jerusalemin tartuntamäärä on 1 %, sanoo Terveysministeriö.
https://www.jpost.com/israel-news/coronavirus-crisis-improved-jewish-arab-relations-new-survey-627496,

09. COVID19 aiheuttamat epäluuloisuuden ja epäluottamuksen värittämät suhteet ovat nostaneet aiheen verrata nykyisiä USA:n ja Kiinan välisiä suhteita siihen, millaisia ne olivat kylmän sodan aikana USA:n ja Neuvostotasavallan välillä.

USA:n diplomaatin George Kennanin ja SovjetVenäjän Washingtonin lähettilään Nikolai Novikovin välisistä viesteistä päätellään, ”ettei SovjetVenäjä nähnyt mahdollisuutta rauhalliseen yhteiseloon lännen kanssa, vaan itsehillintä oli paras pitkän tähtäyksen strategia”. (MAD)

Kiinan ja länsivaltojen, etenkin USA:n, väliset suhteet ovat ajautumassa kylmän sodan tunnelmiin, elleivät niitäkin vaarallisempiin. Kiina valmistautuu kuumaan sotaan USA:n kanssa.

Koronaviruksen alkuperää ei ole sitovasti todistettu, eikä Kiina tunnusta aiheuttaneensa satojen tuhansien kuoleman maailmassa ja maailman talouden saattamisesta kaaokseen triljoonatappioineen.
Kiinan ja USA:n väliset suhteet ovat painuneet ennätyksellisen alas, joissa on noussut esiin Kiinan epäreilu kaupan ja teknologian käyttäminen kiistoissa HongKongin, Taiwanin ja kiistan-alaisilla alueilla EteläKiinan merellä.

USA elää keskellä presidentin valintakampanjaansa kärsien taloutensa syvästä laskusta, josta Trump pitää osasyynä epäsuhteisia tariffeja maiden välisessä kaupassa, josta Trump käyttää termiä ”kauppasota” USA:n ja Kiinan välillä.

Länsimaissa kiinaa syytetään 40 päivän vitkastelusta ennen kuin se ilmoitti todellisia lukuja koronaviruksesta ja sen vaarallisuudesta, aiheuttaen epidemialuonteisen taudin nopean leviämisen pandemiaksi.

Southampton yliopiston tutkimus vihjaa, että peräti 95 % COVID19 leviämisestä olisi voitu estää, jos Kiina olisi informoinut länttä ajoissa.
 Tutkimuksesta käytetään nimeä ”viisi silmää” (five eyes: tarkoittaen USA, Kanada, Englanti, Australia ja Uusi Seelanti).

Julkisuuteen vuotaneen tutkimustiedon mukaan Kiina tarkoituksellisesti salasi tai hävitti todisteet COVID19 puhkeamisesta kootakseen välttämättömiä lääkintä-varastoja. Kiina käytti siinä estämällä uutisten leviämistä viruksesta etsintä-koneissa ja sosiaalimediassa 31.12.2019 alkaen, poistaen termit ”SARS muutokset”, ”Wuhan seafoodmarket” ja ”Wuhan unknown pneumania”.

Kiina ilmoitti koronaviruksesta 31.12.2019 WHO:lle, mutta vähätteli lähes 3 viikon ajan sen vaarallisuutta. ”Sen leviäminen Kiinan ulkopuolelle on pieni”.
WHO:n pääsihteeri pidätti tietoa pandemiasta 11.03.2020 saakka, ja siihen mennessä koronavirus oli levinnyt yli sataan maahan.
https://www.jpost.com/opinion/hold-china-culpable-for-covid-19-627321,

10. Liikenneministeri Bezalel Smotrich syyttää Netanyahua väärien tietojen levittämisestä ”missä hän on asiantuntija” saadakseen Yaminan hajotettua. Huhun mukaan Smotrich ja Rafi Peretz liittyvät Likudiin, jättäen Bennettin ja Shakedin oppositioon.
Smotrich kieltää huhun: ”Pysymme yhtenäisenä, meitä ei hajoteta”.

Yaminan ke. Matan Kahana tunnusti hajottamisyritykset, mutta kielsi ne.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279955,
Yaminan Naftali Bennett haluaa Terveysministeriön, mutta Bibi kieltäytyy. 

11. Poliisi kiinnitti 2 000 poliisia estämään massakokoontumisen Lag B´Omer tilaisuuteen Meronvuorelle koronaviruksen tartuntavaaran vuoksi. Vain 3 suurta kokkoa ja yhteensä 150 osanottajaa (50 kussakin) sallitaan tiukkojen turvallisuustoimien alaisina. ’

Poliisi on asettanut vuorelle meneville teille tarkastuspisteitä, jakaen sakkoja ja pidättäen niitä, jotka eivät seuranneet poliisin antamia ohjeita. Majojen vuokraaminen alueen ulkopuolisille vieraille on myös kielletty. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279952,

12. ”Viisaus ja herkkätunteisuus ovat erottamattomat”, luonnehtii rabbi Yoni Rosensweig viime viikolla menehtynyttä rabbi Nachum Eliezer Rabinovitchiä.

Hän sanoo kirjoittaneensa muistokirjoituksen hepreaksi siksi, että se merkitsi niin suurta osaa hänen elämässään ja miten hänen julkinen toimintansa tapahtui valtaosin hepreaksi. Hän lupaa kirjoittaa sen myös englanniksi.
 http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279954, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279944,

13. Meno Geva ja Ipanel yhdessä suorittivat tiedustelun ”Meet the Press” ohjelman yhteydessä koskien Netanyahun tapaa hoitaa koronavirus ongelmaa, jossa 74 % vastaajista olivat tyytyväisiä, oikeistolaisista 88 % olivat tyytyväisiä.

Valtion talouden hoidosta 53 % olivat tyytyväisiä, 43 % vähemmän.
Bar Shimon Tov suoriutui 72 %:illa tehtävästään virusta vastaan, Litzmania kannatti vain 46 %, 67% tuomitsivat hänen toimintansa. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279937,

14. Hallitus keskusteli tiedoista, joiden mukaan Iran oli hyökännyt Israelin vesi-infrastruktuuria vastaan.

Hallituksen mukaan ”Iran ylitti punaisia varoituslinjoja ja eettisiä koodeja tehdessään cyber-hyökkäyksen Israelin vedenpuhdistus- ja jakamislaitteiden infrastruktuuria vastaan”, eikä ollut varautunut näin räikeään hyökkäykseen.

Israel katsoo hyökkäyksen sodan julistamisen kaltaiseksi, mitä ei olisi saanut tehdä. Jännitys Israelin ja Iranin välillä kasvaa entisestään. Israel ja Iran ovat edelleen muodollisessa sotatilassa.

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 11 -23; Tiberias 15 -29; Suolameri 18 -29; Eilat 19 -31 +C-astetta, pohjoisosassa puolipilvistä, huomenna koko maassa aurinkoista. Lämpötila nousee, Jerusalemissa 11 -27 lukemiin. https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021