TORSTAI 07.05.2020

TORSTAI 07.05.2020
01. Israelin Korkein Oikeus (KO) joutui tekemään yötöitä viime yön aikana voidakseen oikeuttaa tilapäisen hallituksen pääministerin Benyamin Netanyahun muodostamaan uuden hätätilahallituksen, sekä hyväksyä Gantzin ja Bibin kiireellä korjatun hallitussopimuksen Likudin ja SiniValkoisen välillä.

Korkein Oikeus samalla hyväksyi, että Israelin ”uuden hallituksen pääministerinä tulee toimimaan 18 kuukauden ajan kolmesta. (”vakavista rikoksista” syytetty henkilö, jota keskusteluissa pidetään ”rikollisena ilman oikeuden tuomiota”).

Korkeimman Oikeuden 11 tuomarin muodostama täysistunto oli päätöksessään yksimielinen, eikä kukaan uskaltanut nostaa eriävää kättään, vaikka tuskinpa kaikki olivat sentään samaa mieltä - sehän sotii juutalaista tapaa vastaan - mutta voi tehdä niin tulevaisuudessa.

KO sanoi selityksessään, ettei Bibiä automaattisesti katsottu sopimattomaksi tehtävään, koska ”vain Knesset voi erottaa pääministerin, jos hänet on tuomittu syylliseksi ja kaikki valitukset häntä vastaan torjuttu”.

Toiseksi KO selitti, että se on edelleen tyytymätön korkeiden virkamiesten nimityskysymyksessä, mutta ettei se katsonut mielekkääksi haastaa Knessetin tekemää päätöstä oikeuttaa Netanyahun hallituksen muodostajaksi torjuessaan valittajien tekemät 1000 valitusta Bibiä vastaan.

02. ”Liikkeen laadulliseksi hallitukseksi Israelissa” asianajaja Eliad Shraga pyrki sunnuntaina herättämään tuomarit unesta esittämällä epäluottamuslauseen Bibiä vastaan viitaten aiempaan esimerkkiin Deri-Pinhas tapauksessa, jossa ministeri pakotettiin eroamaan.

Shraga viittasi myös oikeuskansleri Avichai Mandelblitin yritykseen puolustaa Netanyahua tavalla, jota hän kutsui ”tuskalliseksi lain tulkinnaksi”. Hän tuomitsi Benny Gantzin alistumisen Korkeimman Oikeuden tulkintaan, että sillä ”on oikeus estää sopimattoman pääministerin nimittäminen, mutta ei tässä tapauksessa johtuen kolmesta vaalista vuoden sisällä ja COVID19 erityisolosuhteesta”.

KO:n tuomareita ei myöskään vakuuttanut yli 100 hi-tek virkailijan tekemä valitus sunnuntaina Israelin putoamisesta mustaan aukkoon tuhoten lain toteutumisen.

KO:n presidentti Ester Hayut varapresidenttinsä Hanan Melcerin kanssa moittivat valittajia populistisista väitteistä hyläten lain tarkan tulkinnan, jossa pääministeri voidaan erottaa vain oikeuden tuomiopäätöksen jälkeen hylättyään vallitukset.

KO:n tuomareiden esittämissä puolustuksissa on havaittavissa julkisuudessa liikkuneet moitteet KO:n oikeudesta puuttua kysymyksiin, jotka selvästi kuuluvat kansan valitsemien Knessetin jäsenten päätösvaltaan, mikä on hämärtynyt.

Hayut viittasi useaan kertaan, että jos on epäselvyyksiä lain tulkinnassa, Knessetin täytyy muuttaa lakia, mutta että KO noudattaa voimassa olevia lakeja.
https://www.jpost.com/israel-news/court-set-to-decide-on-fate-of-coalition-deal-on-thursday-627158,

03. Uuden hallituksen pääministeriehdokkaat Benyamin Netanyahu (Bibi) ja Sinivalkoisten (Lavan Kahol) Benny Gantz tapasivat keskiviikkoyön aikana keskustellen vielä avoinna olevista kysymyksistä, sekä uuden hallituksen ministereitten vannomistilaisuuden siirtämisestä keskiviikkoon 13.05.2020.

Hallituskoaliittiolta puuttuu kansanedustajia Knessetissä, ja Gantz lupasi puolueensa avustaa 61 kansanedustajan allekirjoitusten saamiseksi voidakseen esitellä heidät presidentti Reuven Rivlinille ennen torstain määräajan umpeutumista. Knesset antoi hallituksen muodostajan mandaatin Gantzille.

Jos Rivlin antaa Netanyahulle 2 viikon mandaatin hallituksen muodostamiseksi, vannomistilaisuus saisi lisäaikaa kesäkuun 1. päivään, mutta Gantz haluaa saada asian lyödyksi lukkoon mahdollisimman pian, vaikka toisaalta asemansa outous ja velvollisuuksien paine näyttävät hirvittävän Gantzia.

Gantzin ja Bibin välisissä keskusteluissa sovittiin myös siitä, että hallituksen kestoaika muutettaisiin kolmesta neljään ja puoleen vuoteen. Tämä madollisuus sisältyy myös hallitussopimukseen.

Visaisin kysymys näyttää kuitenkin olevan ministerinpaikkojen jako, mikä ei ole ollenkaan selvä. Gantz ei halua antaa tärkeitä ministeriöitä Likudille, kuten tiedonvälitys- kulttuuri- ja urheiluministeriöt, joita Bibi haluaa.

Yaminan kohtalo on edelleen auki, sen mukaantulo hallitukseen on kuitenkin avain 61 kansanedustajan saamiseksi. Likud haluaa pitää Terveysministeriön, jota myös SiniValkoinen haluaa. Jos sopimusta Likudin ja SV:n kesken ei saada aikaan, Terveysministeriö jää Likudille.

Naftali Bennett haluaa Terveysministeriön, kun puolustusministeriö ei ole vapaa.
SiniValkoisten kansanedustajat vaativat, että ennen kuin he allekirjoittavat sopimuksen Likudin kanssa, Shas ja UTJ vahvistavat lupauksensa siitä, että jos Bibi rikkoo sopimuksensa ja hajottaa Knessetin uusien vaalien pitämiseksi, ne pysyvät Gantzin johtamassa hallituksessa vaatimatta uusia vaaleja.
https://www.jpost.com/israel-news/politics-and-diplomacy/netanyahu-gantz-agree-to-swear-in-government-next-wednesday-627169,

04. Yaminan johtaja, puolustusministeri Naftali Bennett ilmoitti kiinnostuksensa Terveysportfoliosta todeten: ”Jos pääministeri Netanyahu tarjoaa minulle Terveysministeriön ja KOVID19 kampanjan johdon, nousen tehtävän tasolle”.

”Voidaksemme valmistautua uuteen infektioaaltoon, joka voi tulla (nykyistä rajumpana) syksyllä, meidän tulee valmistautua, ettei tarvitse sulkea Israelin taloutta ja vahingoittaa miljoonien israelilaisten toimeentulon” hän sanoi.

Bibi voisi luopua Terveysministeriöstä, mutta hän vaatii vastapainoksi kahta tärkeää ministeriötä, mihin Gantz ei halua suostua. 

Yamina ilmoitti välillä jäävänsä pois hätätilahallituksesta, koska sen johto-kaksikkoa Bennett ja Shaked ärsytti Bibin antautuminen Gantzin vaatimuksiin  tasalukuisesta ministerin paikoista, vaikka SV:llä on 17 kansanedustajaa Likudin muodostaman koaliittion 59 vastaan.

Tämä nostaa esiin kysymyksen, hyödyntääkö Gantz Netanyahun vaikeaa asemaa saadakseen kohtuutonta hyötyä. Sopimus muistuttaa USA:n ja Venäjän välille kylmänsodan aikana solmittua ”Mutual Assured Distruction” MAD sopimusta (yhteisesti vakuutettu tuho), joka ei perustu luottamukseen, vaan epäluuloisuuteen osapuolten välisissä suhteissa.
https://www.timesofisrael.com/bennett-eyes-health-portfolio-coveted-by-blue-and-white-in-emerging-coalition/,

05. UUTISIA LYHYESTI

Laki hallituksen muodostamiseksi hyväksyttiin Knessetissä. Myöhemmin tänään presidentti Reuven Rivlinille ojennetaan 61 kansanedustajan alle-kirjoitukset, jotka pyytävät Netanyahua muodostamaan hallituksen. Laki hyväksyttiin äänin 72 puolesta – vastaan 36.

Lain mukaan presidentillä on 2 päivää aikaa määrätä hallituksen muodostaja Knessetin jäsenelle, Benyamin Netanyahulle, jota luovutti 61 kansanedustajan allekirjoitukset, ja jolla on 14 päivää aikaa hallituksen muodostamiseksi. Netanyahu suostui siihen, että hallituksen vannomistilaisuus pidetään Knessetissä keskiviikkona 13.05.2020.

Liikenneministeri Bezalel Smotrich (Yamina) hyökkäsi kovin sanoin Korkeimman Oikeuden päätöstä vastaan Netanyahun kyvykkyydestä muodostaa uusi hallitus, sekä hallitussopimuksesta.

”Vaikka KO päätti olla puutumatta sopimukseen, sen yhteydessä annettu perustelu muodosti laillisen infrastruktuurin, joka oikeuttaa sen puuttumaan mihin tahansa tulevaan kysymykseen, mukaan lukien lakien laatiminen ja Knessetin jäsenten puolueettomuus”.

”Se on hyvin aktivistinen tulkinta ja sisältää useita vaarallisia lausuntoja” Smotrich luonnehti käsitystään hallituksen muodostamisprosessista. 
Hän sanoo ”hallituksen viiranneen pahasti vasemmalle, mikä oikeiston täytyy tasapainottaa takaisin oikealle”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279831,

Turkkilainen Yhteistoiminta ja Koordinaatio Agency rakensi Gazan keskiosaan kaupungin nimeltä TIKA. Järjestö ilmoitti torstaina Twitter-tilillään myyvänsä asuntoja kaupungissa nimeltä TIKA.

Asunnot on tarkoitettu Gazan asunnottomille ja köyhille. Artikkelissa kysytään, hyötyvätkö köyhät ja asunnottomat todella Turkin anteliaisuudesta? ”Turkki rakensi myös kaupungin Gazaan, TIKA, Gazan keskiosaan köyhille gazalaisille, joiden asunnot tuhottiin. Se oli asuttu jo vuonna 2017” sanotaan ilmoituksessa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279830,

Arabilähteet kertovat, että vankienvaihto Israelin ja Hamasin välillä on vielä alkuvaiheissaan. IDF:n sotilaat Hadar Goldin ja Oron Shaul kaatuivat 2014 kesäsodassa, ja heidän ruumiinsa ovat Hamasin hallussa.

Kaksi Israelin kansalaista Avera Mengistu ja Hisham a-Said kipusivat turva-aidan yli Gazan kaistalle ja ovat siitä lähtien olleet Hamasin vankeina. Heidän tilastaan ei ole tietoja.

KAN News kertoo, ettei vaihdettavien vankien lukumäärää ja nimiä ole julkistettu, mutta Hamas vaatii kovaa korvausta vaihtokaupassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279829,

Sadat israelilaiset osallistuivat sotilaspoliisin ja poliisin kanssa kadonneen IDF:n 21-vuotiaan sotilaan Ariel Edrin etsintään. Hän on kotoisin Gilosta. Hän lähti kodistaan Gilossa 19.00 aikaan, eikä hänestä tiedetty mitään.

Eräässä vaiheessa hänen nähtiin seisovan sillalla Tunnelitiellä, ja tunteja kestäneitten neuvottelujen aikana häntä pyydettiin palaamaan kotiin. Etsintöjä jatkettiin yön aikana, ja aamulla hänet löydettiin kunnossa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279826,

Israelilainen nainen, joka sairasti syöpää, synnytti ennen kuolemaansa kolmoset, jotka jouduttiin erottamaan toisistaan ja heidät annettiin eri perheille, koska heidän isänsä ei voinut hoitaa heitä.

Äskettäin perhe tuli takaisin yhteen ja erotetut vauvat olivat haltioissaan voidessaan olla taas yhdessä.
Äidin kuoleman jälkeen lasten isällä on vaikeuksia kustantaa lasten kasvattaminen, minkä johdosta Rosh Yeshivan rabbi Chailm Feinstein otti tapauksen henkilökohtaisesti rabbi Chaim Kanievskyn toimistoon pyytäen heidän apuaan.

Rabbi Chaim kuuli asiasta ja oli liikuttunut. Hän antoi määrätyn brachan, siunauksen, kaikille, jotka antavat tzedakan perheen auttamiseksi.
”Kaikki jotka lahjoittavat, saavat hyötyä, midah k´neged midah, että he ja heidän lapsensa saavat pitkän iän kaikkina sukupolvina, kasvattavat lapsia ja naittavat heidät vanhempiensa elinaikana”.

Tämä on voimallinen siunaus erityisesti kaoottisena aikana historiassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279827,

Jerusalemin Mahane Yehuda kauppatori avattiin tänä aamuna pormestari Moshen Lionin läsnä ollessa oltuaan suljettuna kaksi kuukautta.

Tämä kuuluisa ja suosittu ulkoilmatori operoi noudattaen Terveys-ministeriön antamia ohjeita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279824,

Tanzania erotti kansallisen terveyslaboratorion johtajan, joka vastasi COVID19 epidemian testaamisesta ja vaati tutkimusta pian sen jälkeen kun presidentti John Magufuli kyseenalaista testien tarkkuuden.

Magufuli sanoi sunnuntaina, että testilaitteet olivat virheellisiä niiden osoittaessa positiivista tulosta vuohille ja pawpaw hedelmille – useista nonhuman näytteistä, jotka oli jätetty testattaviksi, ja joista teknikot tarkoituksellisesti jättivät mainitsematta testipakkauksen toimittajan.
Tanzania raportoi maanantaina 480 CODID19 tapausta ja 18 kuolemaa.
Asiasta kertoi REUTERS.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279825,

USA:n presidentti Trump esti vetollaan julkilausuman, jolla pyrittiin estämään häntä käyttämästä sotilastoimia Irania vastaan. 

Trump sanoi, että hän käytti veto-oikeuttaan resoluution USA ase-voimien käytöstä Irania vastaan, koska se oli tarkoitettu rajoittamaan hänen toimintavapauttaan. ”Tämä oli hyvin solvaava resoluutio, jonka demokraatit olivat esittäneet osana voittaa 03.11. 2020 vaalit ja Republikaanisen puolueen hajottamiseksi. 
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279809,

PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tiedottaja ja avustaja Nabil Abu Rudeineh varoitti vakavista vastatoimista, jos Israel toteuttaa itsenäisyytensä Juudean ja Samarian alueille.

Rudeineh hyökkäsi myös USA:n Israelin lähettilästä David Friedmania vastaan väittäen USA:n tukevan Israelin lakien ulottamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin.
PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat sanoi USA:n pyrkivän laillistamaan periaatteet maa-alueiden liittämisestä Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279819,

PA ilmoittaa kolmesta uudesta COVID19 tapauksesta, yhteensä 546 tartuntatapausta. Parantuneita on 40.8 % sairastuneista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279810,
Israelin COVID19 päiväkohtaiset tapaukset pysyvät alhaisina.
Kuolleiden määrä on 239 keskiviikosta lähtien, uusia tapauksia on 7.
https://www.ynetnews.com/article/0X0B1S35Z,

Knesset hyväksyi täyden pakkauksen lakeja, mukana pari peruslakia, joilla Netanyahun ja Gantzin välinen hätätilahallitus ankkuroidaan lakiin.

Oikeistoon kuuluva Yamina-puolue jättäytyi pois äänestyksestä, koska se ei löytänyt yhteistä linjaa Likudin johtajan Bibin kanssa ministeripaikoista. 
https://www.timesofisrael.com/knesset-okays-raft-of-legislation-anchoring-new-unity-coalition/,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 11 -23; Tiberias5 -28; Suolameri 20 -30; Eilat 21 -3 +C-astetta, aurinkoinen sää jatkuu seuraavina päivänä.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,
Eilen Israelissa koettiin harvinainen rae-ja vesisade kuuro ukkosten saattamina, jotka aiheuttivat paikoin tulvia. Genessaret on nyt täysi.

Israel laajentaa Efratin alueen asuntoaluetta rakentamalla 7 000 uutta asuntoyksikköä Betlehemin suuntaan.
https://www.jpost.com/israel-news/israel-to-expand-efrat-settlement-by-7000-homes-squeezing-bethlehem-627108

EU ilmoittaa, että arabiryhmät, joilla on terroriyhteyksiä, ovat silti oikeutettuja saamaan avustuksia.
https://www.ynetnews.com/article/SJyQ97b9U,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021