SUNNUNTAI 03.05.2020


SUNNUNTAI 03.05.2020
01.  Israelin ajankohtaisin aihe on nyt Terveysministeriön esittämien ja hallituksen vahvistamien kansalaisten elämää rajoittavien estojen asteittainen purkaminen, mistä ensimmäiset merkit ovat koulujen avaaminen sunnuntaiaamuna.

COVID19 koronavirustartuntojen määrä osoittaa laskusuuntaa, vaikka potilaita on edelleen vakavassa kunnossa ja osa heistä hengityskoneissa ja ihmisiä kuolee.

Terveysministeriön tilaston mukaan virustilanne osoittaa seuraavia lukuja:
Tartunnan saaneiden määrä on pudonnut ja on nyt 6 363;
105 potilasta ovat vakavassa tilassa, heistä 82 hengityskoneissa;
Kuolleiden määrä on nyt sunnuntaiaamuna 229.

Hallituksen vahvistamisen mukaisesti koulut aloittavat toimintansa koko maassa tänä aamuna, ensivaiheessa 1 -3 asteet sekä 11 -12 asteet.
4 -10 asteen koululaiset aloittavat myöhemmin toukokuussa ja viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

Lastentarhat ja esikoulut avataan suunnitelman mukaan ensi sunnuntaina. Muutamien kaupunkien ja kuntien viranomaiset eivät avaa koulujensa ovia.

Forum-15 itsehallintokaupungit – Ashdod, Beersheba, Haifa, Herzlia, Netanya, Ramat Gan, Rishon LeZion ja Tel Aviv – päättivät yksimielisesti pitää koulujen ovet toistaiseksi suljettuina.

Forum-15 jäsenet sanovat lausunnossaan, ettei Forumin jäsenille annettu tarvittavaa aikaa tai käytännön ohjeita koulujärjestelmän uudelleen avaamiseksi, ja etteivät ne pysty toteuttamaan päätöstä turvallisesti.

Givataim ja Holon kunnat, molemmat Forumin jäseniä, lupaavat avata koulunsa, mutta Holonissa koulutyö jatkuu vain 11 -12 tasoilla. Shomronin alueneuvoston johtaja Yossi Dagan toivoi koulujen avautuvan maanantaina.

02.  Tässä vaiheessa koulutyöhön osallistuminen ei ole pakollinen. Opetusministeriö lupasi työskennellä koulujen kanssa varmistaakseen tarvittavat välineet oppilaiden ja opettajien terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Opetusministeri Rafi Peretz vahvisti tukevansa ministerikomitean päätöstä vakuuttaen, että opetusjärjestelmä on valmis avaamaan ovet sunnuntaina.
Hän odottaa vakavia keskusteluja Terveysministeriön kanssa tulevien viikkojen aikana, miten jatkaa ovien avaamista opetusjärjestelmässä.

Meretzin johtaja ke. Nitzan Horowitx kutsuu päätöstä sekavaksi ja vastustaa sitä.
Hän syytti pääministeri Netanyahun pelaamisesta opetusjärjestelmällä: ”Organisoitujen päätösten asemesta vakavan hallintotyön jälkeen, lapsia koskevat kohtalonkysymykset tehdään viimeisellä minuutilla”.

Toinen kansalaisia kiinnostava päätös koski yli 67-vuotiaitten salliminen osallistua työelämään.
Muita aiheita ovat kauppakeskusten ja markkinatorien avaaminen, työntekijöitten liikkumisvapauden lisääminen, sekä 100 metrin etäisyys- rajoituksen poistaminen kodin ulkopuolella.

Histadrut työntekijäjärjestö solmi lauantaina sopimuksen Talousministeriön kanssa julkisen sektorin työntekijöitten asteittaisesta palaamisesta työhön ja kuntapalvelujen avaamisesta kansalaisille.

Useimmat kaupungit eivät ole ilmoittaneet tartuntojen lisääntymisestä. Jerusalem kirjautti useimmat tapaukset – yhteensä 99, lisäystä 2.9 %.

Kuumin kohde on kuitenkin maan eteläosassa sijaitseva beduiinikaupunki Hura – 17 000 asukasta, jossa testattiin 30 uutta tapausta 3 päivässä, lisäystä 43.5 %.

Liikenneministeri Bezalel Smotrich lupaa nopean junayhteyden Jerusalemin, Tel Avivin ja Hertzlian välillä alkavan 16. toukokuuta.
Julkinen liikenne kaupungeissa alkaa 05.05.klo 08.00 illalla. 

Pienet liikeyritykset ja kauppiaat ovat tyytymättömiä hallituksen viivyttelyyn heidän liikkeittensä avaamisessa, ja protestoivat useissa kaupungeissa. He vakuuttavat pysyvänsä yhtenäisinä hallituksen hajottamispyrkimyksistä huolimatta. Mahane Yehuda markkinatori Jerusalemissa on yksi tyytymätön.

03.  SiniValkoinen puolueenjohtaja Benny Gantz, joka hallitussopimuksen mukaan Likudin kanssa on hallituksen toinen potentiaalinen pääministeri Netanyahun kanssa – jota kutsutaan kaksipäiseksi hirviöksi -, antoi varoituksen Korkeimmalle Oikeudelle (KO) olla puuttumatta sopimusdokumenttiin.

SV:n johtajisto selitti KAN TV-yhtiön lähetyksessä sunnuntaiaamuna, että KO:n sopimuksen vastainen päätös johtaisi automaattisesti neljänsiin vaaleihin vuoden sisällä, joissa Likudin johtama oikeistoblokki saisi murskavoiton, ja että sen seurauksena vaalien ensimmäinen uhri tulisi olemaan Korkein Oikeus.

Korkein Oikeus käsittelee Gantzin ja Netanyahun välistä sopimusta vastaan esitettyjen vastalauseiden käsittelemistä 2-päiväisessä kuulemisessa.
KO:n odotetaan määrittelevän oman kantansa kuulemisten jälkeen, onko Netanyahu oikeutettu muodostamaan uuden hallituksen.

Jos KO päättää, ettei Bibillä ole oikeutta siihen, sopimus Likudin ja SV:n kanssa raukeaa.

04.  Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoi torstaina julkaisemassaan lausunnossa, ”ettei Netanyahulla ole laillisia ongelmia, eikä muita esteitä koskien Likudin ja SV:n välille solmittua hallitussopimusta. Korkeimman Oikeuden tulisi sallia hallituksen muodostaminen, ja vasta myöhemmin tutkia lähemmin, jos todellisia ongelmia nousee esiin”.

Korkeimman Oikeuden presidentti Eshter Hayutin johtama 11-tuomarin täys-istunto antaa 2-päiväisen kuulemisen jälkeen - joka televisioidaan - lopullisen tulkintansa Netanyahu oikeudesta muodostaa hallitus, ennen toukokuun 7. päivän määräaikaa.

Oikeuskansleri tasoitti KO:n käsittelyä ennen kuulemisia antamassaan varovaisessa lausunnossa torjuen opposition Yesh Atid ja muiden ryhmien vastalauseet kuten myös aiemmin antamansa ristiriitaiset lausunnot, joissa hän ”nenäänsä pitellen” kuitenkin suositteli sopimuksen hyväksymistä, ja Netanyahun pysymistä pääministerinä COVID19 virusepidemian vuoksi.

Presidentti Reuven Rivlin suositteli myös lausunnossaan Korkeinta Oikeutta ”sallia Netanyahun pysyminen pääministerinä, hylätä häntä ja sopimusta vastaan tehdyt vastalauseet, eikä antaa hänen kansliansa vetämisen monimutkaiseen prosessiin, koska pääministeri Netanyahulla on Knessetin enemmistön tuki”.

Netanyahu kutsui KO:n puuttumisen sopimukseen mielikuvituksellisena, mikä johtaisi neljänsiin vaaleihin. Gideon Saar kutsui Korkeinta Oikeutta ”juopuneeksi vallasta”, jonka se on kaapannut Knessetiltä.

05.  Rabbi Chamim Druckman, yksi vaikutusvaltaisimmista kansallis-uskonnollisten rabbeista, kehotti Yamina-puolueen eri ryhmiä pysymään yhtenäisinä keskellä pyrkimyksiä hajottaa yhteinen lista ja jättää Naftali Bennettiin johtama ”Uusi Oikeisto”-puolue muodostettavan hallituksen ulkopuolelle.

Rabbi Druckman osoitti kirjeensä Bennettille, Beit Yehuda-johtajalle Rafi Peretzille, sekä National Unionin johtajalle Bezalel Smotrichille kehottaen heitä säilyttämään keskinäisen yhteyden listalla.  

”Epäonneksemme ei ole mahdotonta, etteikö yhteyttämme vastaan hyökättäisi ja Jumala varjelkoon – meitä pyrittäisiin hajottamaan”.

Jeremy Sharonin kirjoittaman ja Gil Hoffamin avustaman artikkelin mukaan valtava enemmistö ministerin salkuista on jaettu SV:n ja Likudin kesken, eikä paljon ole jäänyt pöydälle Yaminan kuudelle kansanedustajalle; vain niitä, joita toiset eivät halunneet.

Yaminalle tarjottiin opetusministeriötä, jota Peretz nyt hoitaa; Jerusalemin asian salkkua, sekä yhtä apulaisministerin salkkua.

Likud ja SV tarvitsevat 75 kansanedustajan tuen Knessetin hyväksymiseen, mutta yhteisesti Likudilla ja SV:llä on vain 72 kansanedustajaa, eli 3 edustajaa tarvitaan.

Netanyahun neuvonantaja Natan Eshel ehdotti Beit Yehudin ja National Unionin erottamista ”Uusi Oikeistosta” varmistaakseen enemmistön Knessetissä. Tämä jättäisi Naftali Bennettin ja Ayelet Shakedin ulos uudesta hallituksesta, joiden kanssa Bibillä on aiempia selvittämättömiä kysymyksiä. 

Yaminan kansanedustajat jättäytyivät pois Knessetin äänestyksestä koaliittion tarvitsemasta lakiesityksestä varoitukseksi, ettei se hyväksyisi lakiesityksiä, jos ”Uusi Oikeisto” jätetään hallituksen ulkopuolelle.

06.  62-vuotias nainen kävi läpi muistopäivänä häntä vastaan tehdyn murhayrityksen ja sairaalasta vapauttamisen jälkeen Lishi Shnerbin kanssa Galei Tzahal-lehdestä.

Nainen haavoittui keskinkertaista vakavammin arabilta näyttävän miehen iskettyä häntä toistuvasti täydellä voimalla nyrkeillään hänen päähänsä.

Nainen kertoi, että hän odotti bussia Kfar Sabassa matkallaan teollisuusalueelle. Mies, jolla oli punainen hikipaita ja hattu, saapui hänen taaksensa, ja jolta hän kysyi ”onko busseja tulossa”, johon mies mutisi ”on busseja”.

Hetken hiljaisuuden jälkeen nainen tunsi yhtäkkiä, miten mies iski häntä nyrkillään päähän. Nainen kääntyi mieheen päin saadakseen hänen kätensä alas. Mies oli lihaksikas ja nainen näki miehen silmissä vihan, jotain järjetöntä, murha hänen silmissään. ”Ei hän tullut puhumaan”, nainen uskoi loppunsa tulleen.  

Naisen päästä ja kehonsa kyljestä vuosi verta iskujen seurauksena, ja hän tajusi, että hänen oli paettava. Hän pystyi juoksemaan keskelle katua keskeyttäen liikenteen, ja mies juoksi hänen perässään.

Kadulla oli useita ihmisiä, jotka kuvasivat tilanteen kännyköillään, sekä kadun-korjausmiehiä, mutta kukaan ei tullut auttamaan häntä. Hänen päästään ja puukoniskuista kyljessään vuosi verta, ja hän uskoi tuhoutuvansa.
Hän lyyhistyi maahan.

Maassa maatessaan nainen sanoi yrittäneensä painaa mieleensä yksityiskohtia, jos niitä tarvittaisiin myöhemmin.
Sitten toiseen suuntaan ajoi kuorma-auto, jonka kuljettaja tajusi tilanteen, pysäytti autonsa ja ampui kaksi laukausta hyökkääjää kohti eliminoiden hänet.

Kuorma-auton kuljettaja ei edes sanonut nimeään: ”Mitä sillä on väliä”, antaen hänelle arabin käyttämän veren tahriman teurastuspuukon. ”Tässä on puukko”. 

07.  Yitzharin lähellä Kumi Otin etäyhteisön alueella pari viikkoa sitten poliisin ja turvallisuusmiesten hajottaman tilapäiseksi kyhätyn rakennuksen raunioille oli kokoontunut pieni juutalaisjoukko tuhotun rakennuksen raunioilla suorittaakseen äsken syntyneen poikansa ympärileikkausoperaation (brit milah), joka yleensä suoritetaan juutalaisten poikalapsille 8-päivän vanhana.

Rajapoliisi yhdessä poliisin kanssa oli saanut vihiä operaatiosta, ja saapui paikalle joukolla: kaikkiaan 150 rajapoliisia tuli estämään tämän juutalaisille pakollisen seremonian.

Neria ja Miriam Zarogin perhe ilmoitti tilaisuudesta hyvissä ajoin, ja lähetti julkiset kutsut sosiaaliselle verkolle toivottaen ne tervetulleiksi tilaisuuteen.

On käsittämätöntä, miten tällainen avoin vihasuhde on päässyt syntymään juutalaisten nuorten ja poliisin edustajien välille.
Edes juutalaisten pyhiä seremonioita ei kunnioiteta lain vartijoitten taholta.

08.  IDF:n sotilaitten valtaosa palaa lähelle normaalirutiinia, mutta armeijan tiedusteluosaston 400 tiedustelu-upseeria jatkavat sotaansa äänetöntä ja näkymätöntä vihollista COVID19 koronavirusepidemiaa vastaan.

Tiedusteluosaston jäsenet käyvät läpi ja skannaavat kaikki pienetkin tiedonpalaset, jotka voivat avustaa tässä haamujen sodassa.

Viime kuussa tiedusteluosaston teknologian osasto oli keskittynyt uusien hengitysventilaatioiden nopean kehittämiseen. Tähän mennessä 300 sellaista sinivalkoista tuotetta on luovutettu yleiseen käyttöön saatuaan ennen sitä Terveysministeriön hyväksymisen.

Toinen IDF:n tiedusteluosaston haara 8200 -yksikkö kehittää prototyyppiä kansalliselle tietoliikenne-järjestelmälle, kaiken datan (tiedon) keskittämiseksi samalle kojelaudalle.

”Samalla tavoin kuin aloitamme kampanjan tai hyökkäyksen me kartoitamme ja merkitsemme hyökkäyskohteet etukäteen voidaksemme tietää tarkoin, mistä huoneesta raketti tai hyökkäys on tehty, olemme kehittäneet tuodaksemme korkeantason tiedustelun lääkintäasiantuntijoille merkiten kohteet punaisella, keltaisella tai vihreällä”, kertoi eräs tiedustelu-upseeri Arutz Shevan toimittajalle.

Tämä upseeri kertoi, että Aviv Kochavin noustessa IDF:n johtoon, hän vaati kaikkien tiedustelu- ja tieto-osastojen synkronoimista siten, että tieto on kaikkien eri yksiköiden käytettävissä, voiden keskustella keskenään.
Tätä järjestelmää sovitetaan nyt sodassa CIVID19 koronavirusta vastaan.
Knessetiä myöten on kyselty, tukeudutaanko tässä henkilökohtaisen yksityisyyssuojan alueelle, mutta lainlaatijat antoivat luvan jatkaa kokeilua.

09.  Arabin ajama auto saapui tiistaina 2 viikkoa sitten a-Za´ayim risteysalueelle Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä. Mies hipelöi hansikaslokeroaan tavalla, mikä nosti IDF:n sotilaitten ja rajapoliisin epäilyjä miehen aikeista.
Tullessaan tarkastukseen omalla vuorollaan poliisi kysäisi, mitä miehellä on lokerossa, johon tämä vastasi Koraani.
Poliisin tutkittua hansikaslokeroa hän löysi sieltä kahden M-16 aseen asennusosat.
Myöhemmin he löysivät 2 muuta M-16 aseen asennusosat, ammuksia ja patruunan lippaita.

10.  Presidentti Trump sanoi olevansa iloinen nähdessään PohjoisKorean presidentin terveenä 20 päivän jälkeen, jotka hän oli tietymättömissä maailman ihmetellessä, onko hän sairastunut, kuollut vai peräti taantunut kasvin asteelle epäonnistuneen sydänoperaation vuoksi.

Kim Jong Un osallistui uuden lannoitetehtaan avajaisiin sisarensa Kim Jo Jongin kanssa, jonka arvioidaan voivan nousta Jong Unin paikalle.

11.  COVID19 koronaviruksen alkuperästä on edelleen eri arvioita, eikä kukaan ole pystynyt tyhjentävästi vastaamaan, kuka sen teki tai mistä se alkoi?
Steve Quayle arvioi ohjelmassaan, että USA on joutunut ulkopuolisen bio-hyökkäyksen kohteeksi, jolla Amerikka pyritään tuhoamaan.

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 12 -26; Tiberias 13 -31; Suolameri 21 -31; Eilat 22 -34 +C-astetta, tänään puolipilvistä huomenna aurinkoista, lämpötilat kuten tänään.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019