TIISTAI 05.05.2020

TIISTAI 05.05.2020
01. Israelin hätätilahallituksen ja pääministeri Benyamin Netanyahun kohtalo on nyt suurelta osin Israelin Korkeimman Oikeuden (KO) käsissä.

KO käsitteli sunnuntaina televisioidussa kuulemisessa tilapäisen hallituksen pääministeri Benyamin Netanyahun oikeutta muodostaa pysyvä hallitus.

Molemmat osapuolet, uuden hallituksen pääministeriehdokkaat Netanyahu ja SiniValkoisen puheenjohtaja Benny Gantz, varoittivat etukäteen KO:ta koskemasta ehdokkaitten sopimaan hallituksen muodostamissopimukseen todeten, että ”sopimus on huolella pitkällisten keskustelujen tuloksena saatettu esityskuntoon, ja että se on tasapainotettu siten, että pienikin muutos voi kaataa sen ja johtaa uusiin vaaleihin”.

”Sopimuksen kaatuminen johtaisi automaattisesti neljänsiin vaaleihin, mitä kumpikaan osapuoli halua – eikä kansakaan keskellä sotaa COVID19 vastaan.” 

7 tuntia kestäneen kuulemis-istunnon jälkeen KO vihjasi, ettei se tulle vedollaan estämään Netanyahun oikeutta muodostaa uusi hallitus. KO totesi samalla, että se antaa lopullisen lausuntonsa vasta sen jälkeen, kun Knesset on hyväksynyt kolme sopimuksen toteuttamiseen liittyvää lakia, joista 2 koskee perustus-laillista peruslakia.

Oikeuskansleri Avichai Mandelblit julkisti tammikuussa päätöksensä syyttää Netanyahua korruptiosta, petoksesta ja luottamuksen pettämisestä, jotka yhteensä voivat aiheuttaa Netanyahulle 10 vuoden maksimirangaistuksen.
https://www.ynetnews.com/article/rkXm3gCFI

02. Korkeimman Oikeuden maanantaipäivän istunnossa keskityttiin tutkimaan, onko Likudin johtaman oikeistoblokin ja SiniValkoisten johtaman blogin välille allekirjoitettu sopimus laillinen.

Sopimuksen mukaan Netanyhu jatkaa uuden hallituksen pääministerinä 18 kuukautta, jonka jälkeen Gantz saa hallitusohjakset käsiinsä.
Kuuden ensimmäisen kuukauden aikana hallituksen tule keskittyä pääosin COBID19 virusepidemian vastaiseen taisteluun.

Molempia kutsutaan pääministereiksi alusta lähtien, mistä johtuen sitä kutsutaan kaksi-päiseksi hirviöksi, jolla on 36 ministeriä ja 18 apulaisministeriä.
KO:n puheenjohtaja Ester Hayut puuttui usein valittajien esityksiin vaatien näyttöjä. KO:n tuomarit näyttivät suosivan Netanyahua.
Prosessia leimaa tulipalokiireellisyys, sillä uusi hallitus täytyy saada hyväksytyksi torstaihin mennessä, ja Knessetin tulee hyväksyä uusi pääministeri tai kutsua neljännet vaalit, mitä ennen Netanyahun ja Gantzin välinen rotaatiosopimuksen tulee saada lain voima.
 https://www.timesofisrael.com/wrapping-up-first-hearing-high-court-signals-it-wont-veto-netanyahu-government/,

03. Maanantain istunnon jälkeen Korkein Oikeus esitti muutamia ongelmallisia kohtia Likudin johtaman oikeistoblokin ja SiniValkoisen johtaman blokin kesken solmitussa sopimuksessa.

Netanyahu ja Gantz päättivät yhdessä käydä läpi nämä ongelmakohdat ja tehdä tarvittavat muutokset sopimukseen, mihin KO antoi niille 24 tuntia aikaa.

Yksi niistä koski uuden hallituksen oikeutta käsitellä ensimmäisen 6 kuukauden aikana myös muita kuin COVID19 kiireellisiä asioita, johon tehdään muutoksia.
Toinen koski korkeiden viranomaisten nimitysoikeutta, jota myös muutetaan.

Tuomarit kummastelivat myös hätätilan loppumista, jota ei ole mitoitettu.
Gantz myöntyi myös luopumaan vaatimuksestaan ns. Norjan-mallin soveltamisesta, jolla ministeriksi valittu kansanedustaja luopuu tilapäisesti paikastaan antaakseen tilaa toisille puolueen jäsenille.

Tuomarit tulkitsivat kysymystä todeten, että kansa antoi äänensä puoluelistoille eikä yksityisille edustajille.
Näiden muutosten jälkeen SiniValkoinen ei suostu uusiin vaatimuksiin, vaan odottaa uuden hallituksen muodostamista.
https://www.timesofisrael.com/after-hearings-likud-blue-and-white-set-to-announce-coalition-deal-revisions/,

04. Israelin poliisi pidätti tiistaiaamuna 7 Jerusalemin itäosan asukasta syytettyinä PA:n operaatioiden suorittamisesta Israelin alueella.
Pidätykset suoritettiin poliisin naamioitujen jäsenten löydettyä todisteita, että he työskentelivät PA:n toimesta nauttien sen maksamaa palkkaa.

Poliisin edustajat tekivät ratsiat epäiltyjen koteihin löytäen lisää todisteita epäilystensä tueksi.

Israelin poliisi pidätti Jerusalemin Kansan Kansallis-konferenssin pääsihteerin kenraalimajuri Bilal al-Natshehin, hänen toimistonhoitajansa al-Ashhabin ja Israelin oikeuden nimittämän Mamilla Hautausmaan hoitajan Hajj Mustafa Abu Sahran.

Lisäksi poliisi pidätti Kafr Aqabin pormestarin Imad Awadin, sekä kirjailija, aktivisti Rania Hatemin ja Journalisti Tamer Obeidatin, kertoi PA:n Safa-news.

Anna Lind-Säätiön edustaja kertoo, että ”Popular National Conference for Jerusalem” perustettiin ”hoitamaan Jerusalemin asukkaita suojellakseen heitä ja heidän perheitään miehitykseltä kaikissa muodoissaan, sekä pitämään väestöä yhdistävä rakenne uskontojen kesken kaupungissa”.

Poliisi pidätti lisäksi Jad al-Ghoulin Jerusalemin Silwan lähiössä, sekä 7 nuorta miestä Issawiyan lähiöstä heidän estäessään poliisin suorittamia pidätyksiä.

Maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa poliisi pidätti muutamia Jerusalemin itäosan asukkaita, joiden epäiltiin toimivan PA:n ja sitä valvovan Fatahin laskuun estääkseen heitä levittämästä COVID19 virusta useisiin lähiöihin ja kyliin kaupungissa.

Laki Aktiivisuudesta vuodelta 1994 Gazan kaistalla ja Jerikon alueella, kieltää PA:n suorittamasta poliittisia, hallinnollisia tai vastaavia toimia Israelin valtion alueella, mukaan lukien Jerusalemin itäosa.
https://www.jpost.com/israel-news/7-east-jerusalem-residents-arrested-for-conducting-pa-operations-in-israel-626948,

05. UUTISIA LYHYESTI

Israelin koneitten väitetyt ilmaiskut maanantai-iltana kohdistuivat Syyrian tutkimuskeskukseen ja sotilastukikohtaan, jossa myös iranilaisten sotilas-tukikohdat sijaitsevat.
Iskut olivat viidennet 2 viikon aikana, kertoo Syyrian media. Pian tämän jälkeen media kertoi tunnistamattomien koneitten uusista ilmaiskuista iranilaisia kohteita vastaan Syyrian ja Irakin välisen rajan tuntumassa.

Lähde kertoi Syyrian valtion uutistoimiston SANA:n mukaan, että ”vihamieleiset koneet tulivat Al-Thawrah suunnasta, kaakkoon Alepposta, hyökäten sotilaslaitteita vastaan Al-Safitan alueella”. Syyrian ilma-puolustus aktivoitui, mutta ei kerro tuloksista.
Aiemmin SANA kertoi Aleppon tutkimuslaitoksen joutuneen iskujen kohteeksi.

Maanantain ilmaiskut tulivat Irakin ja Jordanian suunnasta, kun aiemmat tulivat Libanonista.

Syyrian turvallisuuslähde kertoi venäläiselle Sputnik News toimistolle, että ”Israelin koneet iskivät kahteen sotilaskohteeseen Aleppossa ilmatilasta Syyrian rajalla itään Eufratjoesta, jota valvovat kansainvälinen koalittio ja Kurdien sotilasyksiköt”.

Iskut tulivat USA:n valvomasta Al-Tanf tukikohdasta, joka sijaitsee Syyrian kaakkoisosassa lähellä Syyrian, Irakin ja Jordanian välitä rajaa.
https://www.jpost.com/breaking-news/syrian-air-defences-activated-by-airstrikes-over-aleppo-syrian-media-626910

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoi, että Hizbullahin valvomat UNIFIL-joukot ovat tarpeettomat Libanonissa, ja että Israel voi muuttaa kantaansa niille annetusta mandaatista.
YK päättää UNIFIL-joukkojen jatkosta elokuussa 2020.
https://www.jpost.com/israel-news/danon-no-need-for-a-unifil-paralyzed-by-hezbollah-626946.

Israelin kansanedustajat keskustelevat, onko mielekästä jatkaa Shin Betille aikaa kansalaisten COVID19 tartuttamien seurantaa, jonka tarkoituksena on kartoittaa saastuneita alueita.

Hallitus päätti maanantaina jatkaa Shin Betille annettua lupaa, mutta pyrkii saamaan Knessetissä lain, jolla pysyvästi säännöstellään ohjelmia Korkeimman Oikeuden antamien viitteiden mukaisesti. https://www.jpost.com/israel-news/knesset-debates-extending-shin-bet-coronavirus-surveillance-626942,

Thaimaa ilmoittaa, että se testasi yhden uuden tartunnan, mutta ei yhtään kuolemantapausta maaliskuun 9. päivän jälkeen. COVID19 epidemian alkaessa Thaimaassa tammikuussa, maassa on testattu 2 988 tartuntaa ja 54 kuollutta; 2 747 potilasta ovat elpyneet; 187 on sairaina.
https://www.jpost.com/breaking-news/thailand-reports-one-new-coronavirus-case-no-new-deaths-626947,

Rosh Pinan peruskoulu sulki ovensa tiistaina kolmen opettajan testattua positiivisiksi ja jouduttua karanteeniin. He olivat olleet kosketuksessa henkilön kanssa, jolla oli COVID19 tartunta, kertoo Haaretz.
https://www.jpost.com/breaking-news/rosh-pina-school-closed-after-3-teachers-contact-with-coronavirus-patient-626944,

Terveysministeriön raportin mukaan 5 808 israelilaista on saanut CODID19 tartunnan; 10 223 on parantunut, mukaan lukien 11-ja 16 vuotiaat, jotka olivat olleet hengenvaarassa.

Tiistaina testattiin 31 uutta virustapausta 24 tunnin kuluessa, mikä nosti tartuntojen kokonaismääräksi 16 268.
89 potilasta ovat vaarallisessa tilassa, heistä 66 on kytketty hengityslaitteisiin.
https://www.timesofisrael.com/31-new-infections-recorded-over-past-day-virus-death-toll-rises-to-237/,

Israelin hallitus päätti maanantain viikkokokouksessaan helpottaa useita rajoitteita kansalaisten liikkumisesta, koska tartuntojen määrä alenee.

Välittömästi annettiin lupa avata julkisia kirjastoja, ei-lääkinnällisiä kehonhoitoja, hotellit ja majatalot voivat aloittaa toimintansa uudelleen.
Eläintarhat, safarit, suojelualueet, kansalliset puistot avataan kansalle.
Uimahallit saavat jatkaa toimintaansa kilpaurheilijoille ja terapiahoidoille.

Kauppakeskukset, avoimet markkinatorit ja voimistelulaitokset avaavat ovensa torstaina.
Kauppakeskukset joutuvat nimittämään henkilön, jonka velvollisuutena on valvoa ihmisten noudattavan etäisyys-ja muita terveysmääräyksiä.
Yhtä henkilöä kohden sallitaan 20 neliömetrin ala kauppakeskuksissa.

Hiekkarannat ovat periaatteessa suljetut, mutta jonkinlaista valvottua toimintaa sallitaan.
Julkiset rukoukset ulkona sallitaan enintään 19 osanottajalle, mutta rajoitus 500 m kodista tai työpaikasta poistetaan.
Ympärileikkauksiin saa osallistua 19 henkilöä.

Julkisissa tiloissa ja työpaikoilla, yli 5 kerroksisissa taloissa korkeintaan 2 henkilöä saa olla samassa hississä.

Terveysministeriö ilmoittaa, että synagogat avataan vähitellen seuraten virustartuntojen määrää.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279701,

Miten kristillinen lähetys-TV pääsi livahtamaan Israeliin? Kysyy Arutz Sheva. Israelin kaapeli-ja satelliittilähetyshallitus ei tiennyt, että GOD TV:n tarkoituksena oli levittää kristinuskoa juutalaisille. GOD TV on saanut hallituksen luvan levittää Jeesuksen Kristuksen evankeliumia, Yeshua haMessiah, hepreaksi kaapelitelevisioissa, kertoo Ward Simpson.

GOD TV on saanut 700 000 tilaajaa, lupa on voimassa 7 vuotta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279702,

Mahmoud Abbas varoittaa, että Israelin lain ulottaminen Juudeaan ja Samariaan lopettaa Oslon sopimukset.
Abbas jatkoi COVID19 hätätilahallintoa ilman määräaikaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279702,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 11 -21; Tiberias 16 -27; Suolameri 18 -29; Eilat 17 -31 +C-astetta, pilvistä ja sadetta ajoittain, myös huomenna. Lämpötila putoaa.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019