TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 30.04.2020
01. Israelin hallituksen alkaessa poistaa tiukkoja ihmisten elämää rajoittavia sääntöjä taistelussa COVID19 koronaviruksen etenemistä vastaan, pahimmissa tartunta- pesäkkeissä Jerusalemin Mea Shearim lähiössä ja Bnei Brak kaupungissa, hallitus antoi uudet karanteenimääräykset kahteen Beit Shemeshin ultraortodoksien asuttamaan lähiöön, joka alkoi alkuviikosta ja loppunee viikonvaihteen aikana.

Rajoitusten lieventämiseen ovat vaikuttaneet tilastotiedot, että kokonaisuutena uusien tartuntojen määrä on pienenemässä, ja että parantuneitten määrä 8 233 on ensimmäistä kertaa ylittänyt tartuntojen määrän 7 386.

Kolmas lukittuen yhteisöjen avaamiseen ovat vaikuttaneet tiedot, joiden mukaan kotiväkivalta on noussut huolettavasti. Tämän aamun tieto kertoo perheen äidin saadessa surmansa miehensä pahoinpitelyn seurauksena. Lienee ymmärrettävä, että pieniin asuntoihin lukittujen keskuudessa ristiriidat helposti kasvavat.

Perheiden toimeentulo on vaarantunut perheen huoltajan joutuessa työttömäksi, minkä johdosta työpaikkoja tarjoavien yritysten avaaminen on osoittautunut välttämättömäksi, sillä hallituksen tuki harvoin riittää menojen maksamiseen tai edes välttämättömyys- ja ruokatarvikkeiden hankkimiseksi.
https://www.timesofisrael.com/virus-lockdowns-may-be-hiding-an-outbreak-of-violence-against-women-children/,

Terveysministeriön julkaisemien tietojen mukaan COVID19 tilanne on seuraava:

Tartuntojen määrä on 15 870;
Parantuneitten määrä on 8 412;
Hengityskoneissa on 85 potilasta;
Kuolleiden määrä on 219 potilasta.

Globaalisia tartuntoja on nyt 3 221 617 ihmistä;
Kuolleiden määrä on 228 263 ihmistä.

02. Perheet, jotka toivorikkaina odottivat esi- ja peruskoulujen avaamista kolmanteen asteeseen, joutunevat pettymään, jos hallitus noudattaa Gertner Instituutin julkistamaa tutkimusta, jonka mukaan lukkojen avaaminen tässä vaiheessa on ennenaikainen.

Terveysministeriön tiedoston mukaan tartuntojen määrä on 7 386, mutta parantuneitten määrä on 8 233 potilasta.
Tutkimuksen mukaan, jonka tulokset lähetettiin ministereille keskiviikkona itsenäisyyspäivän juhlien jälkeen, lapset voivat sairastua, ja tartuttaa taudin toisiin lapsiin, vaikka vähäisemmässä määrin.

Muutamat virkailijat suosittavat, että vain alkeiskoulut avataan, koska nämä lapset luultavasti herkemmin noudattavat Terveysministeriön ohjeita.

Toinen ongelma koskee 11. ja 12. tason oppilaita, joiden tulisi valmistautua ylioppilastutkintoihin, joista hallitus antoi positiivisen ohjeen.
Ongelma koskee myös lasten vanhempia opettajia, joilla voi olla myös aiempia lääkintäongelmia, sekä voidaanko avata kouluajan jälkeisiä ohjelmia, jotka on tarkoitettu lasten työssäkäyville vanhemmille.

Päätökset näistä ongelmista tehtäneen tänään ja lopullisesti huomenna.
Terveysministeriön pääsihteeri emeritus prof. Gabi Barbash toteaa tyydytyksellä sairaiden vähentymisen, mutta ei ole vakuuttunut parantuneitten määrästä.

”Olemme taistelleet virusta vastaan lähes 3 kuukautta, ja ilmeisesti ajan myötä enemmän potilaita tulee parantumaan” Barbash toteaa.
https://www.jpost.com/breaking-news/coronavirus-update-7641-active-cases-212-dead-626290.

03. Israelin terveysviranomaisten ja hallituksen ministerien painiskellessa kotoisissa ongelmissaan – kuten myös maailman valtiot omissaan – poliittinen ja diplomaattinen toimeliaisuus alkaa vähitellen palata normaaliin rutiiniin – jos sellainen on enää mahdollistakaan, kuten epäilijät varoittavat - joskin entistä varovaisemmin ja hitaammin.

Saksan hallitus on vuosikaudet painiskellut kysymyksen kimpussa, miten suhtautua Libanonissa käytännössä valtaa pitävään Hizbullahiin, jonka USA ja jotkut toisetkin länsimaat luokittelevat terrorijärjestöksi. Ongelman on muodostunut se, että Huzbullahin edustajia toimii Libanonin parlamentissa, mutta sen aseellinen siipi harjoittaa terroria useissa maissa.

Saksan sisäministeriö antoi federatiivisen julistuksen torstaiaamuna, jolla se toteaa Hizbullahin laittomaksi terrorijärjestöksi Saksassa, ja teki samalla päätöstä toteuttavia toimia uuden määritelmän puitteissa.

Julistus ”kieltää kaikki kontaktit järjestön aktivisteihin tekemättä erotusta sen ero osastojen välillä – olkoot ne sotilaallisia, poliittisia ja sosiaalisia”. Julistus ”kieltää myös järjestön symbolien ja sen varojen käytön Saksassa”.
Kieltoa perustellaan seuraavasti: ”Hizbullah on terrorijärjestö, joka on tehnyt lukuisia hyökkäyksiä maailmassa, surmaten ja haavoittaen satoja ihmisiä”. Siinä viitataan myös Federatiivisen hallinto-oikeuden tulkintaan: ”Hizbullah on järjestö, joka vastustaa kansainvälistä lakia avoimesti kyseenalaistaen Israelin valtion oikeuden olla olemassa, ja kehottaen eliminoimaan sen väkivaltaisesti”.

”Äskeisissä lausunnoissa ja todisteissa Hizbullah kiistää Israelin olemassaolo-oikeuden, ei katso Israelin vastaisen taistelun loppuneen, ja sodan syttyessä Israelin kanssa, uhkaa tuhota suuret instituutit, ja osia valtiosta tai kansallisesta territoriosta”, kuten julistuksessa todetaan FA-oikeuden tekemästä tulkinnasta.

Israelin ulkoministeri Israel Katz tervehti ”tyydytyksellä Saksan antamaa julistusta, ja kehotti Euroopan maita ja EU:ta tunnustamaan julistuksen ja omaksumaan sen sitovan politiikan kutsuen lapiota lapioksi: Hizbullah sotilaallisine ja poliittisine osineen on terrorijärjestö, ja sitä tulee käsitellä sellaisena”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279441, https://www.jpost.com/international/germany-bans-hezbollah-conducts-police-raids-on-possible-members-626364,

04. IRGC:n ilmavoimien komentaja kenraali Amir Ali Hajizadeh sanoi äskettäin Iranin ampuessa onnistuneesti sotilaallisen Noor-satelliitin avaruuteen: ”Me olemme nyt supervalta”.

Iranin TV-2:n suorittamassa haastattelussa hän kiitti kaikkia Noor-satelliitin suunnitteluun, kehittelyyn ja rakentamiseen osallistuneita ja sen ensimmäisen vaiheen moottorista, joka kuljetti Noor-ohjuksen kiertoradalleen 22.04.2020, kuten Memri, joka tallensi ja käänsi haastattelun, raportoi.

Kenraali Hajizadeh kutsui Irania supervallaksi, koska Noor ylitti USA:n ja useita muita maita, joiden ylle Iranin hävittäjät eivät voi lentää. Hän sanoi ohjuksen moottorin ensimmäisen vaiheen käyttäneen juoksevaa polttoainetta, koska se on paljon halvempi, kuin kiinteä optio.

Hän sanoi Noor ohjuksen ensimmäisen moottorin kuuluneen vanhalle ohjukselle, joka oli varastossa, mutta että tulevaisuudessa Iran kehittää kiinteää poltto-ainetta käyttävän ensivaiheen moottorin; ohjus ammuttiin liikkuvalta alustalta.
Hän varoitti USA:ta uhaten kostaa Qasem Soleimanin kuoleman, ja sanoi Iranin suunnitelleen iskua 400 USA:n kohteeseen, jos USA olisi reagoinut Ayn Al-Asad iskun jälkeen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279447,

05. Knessetin ulko- ja puolustusasioitten komitea hyväksyi Shin Betin suunnitelman jäljittää COVID19 koronavirus-tartunnan saaneet potilaat terrorin vastaisia toimia käyttäen torstaista ensi viikon tiistaihin.

Komitea antoi varoituksen hallitukselle, että sen tulee aloittaa lain valmistelut, jolla tällaiset epätavalliset toimet laillistetaan.

Shin Betin tarkoituksena on - tunnistettuaan potilaan positiivisen testituloksen -
jatkaa hänen puhelimensa tutkimista, kenen kanssa potilas on ollut yhteydessä, jotta heidät saataisiin testattua ja karanteeniin. Korkein Oikeus määritteli tilannetta todeten, että Knessetin tulee hyväksyä laki, jolla Shin Betille voidaan myöntää kansalaisten puhelinten jäljittämistoimet.

Komitean puhemies Gabi Ashkenazi selvensi tilannetta näin: ”Jos hallitus päättää, ettei se tee lakiesitystä, komitean antama lupa peruuntuu”.

”Jos hallitus haluaa jatkaa prosessia, sen tulee tiistaina alistaa asia komitealle, joka käsittelee luvan antamisen jatkamista” Ashkenazi opasti hallitusta.

Julkisten terveyspalvelujen johtaja prof. Sigal Sadetsky Terveysministeriössä varoittaa jäljittämisen lopettamisen seurauksista: ”Jos se lopetetaan, useat karanteenia tarvitsevat ihmiset ja potilaat ohitetaan. Sitä tarvitaan talouden avaamiseksi. Tartuntojen määrä vaihtelee 170 -184 välillä/päivä”.
”Meidän tulee voida seurata suurempaa kuvaa taudin leviämisestä”.

KO:n pääjuristi Eshter Hayut määritteli tilannetta: ”Jos maa haluaa käyttää Shin Betin tarjoamia palveluja, valtion tulee toimia lain valmistelemiseksi. Lakiesityksen edetessä Knessetissä, Shin Betille annettua lupaa voidaan jatkaa muutamalla viikolla, jotta prosessi saataisiin valmiiksi”.
https://www.ynetnews.com/article/SJFNsxuY8,

06. Syyrian entinen sotilas-strategisti kenraalimajuri Muhammad Abbas tuomitsi IDF:n toistuvat iskut Iranin medialle antamassaan haastattelussa keskiviikkona.

”Sionistinen hallitus tekee toistuvia hyökkäyksiä Syyriaan tekosyyllä, että se hyökkää Libanonin kansallista vastarintaa, Hizbullahia tai iranilaisia neuvon-antajia ja asiantuntikoita vastaan Syyriassa”.

Kenraalimajuri Abbas puhui sen jälkeen, kun Syyrian hallituksen valvoma media tuomitsi Israelin hyökkäyksistä lähelle Damaskosta, Palmyraa, Homsia ja Libanonin rajaa viimeisten viikkojen aikana.
Hän arvioi, että ”hyökkäykset Syyriaan liittyvät Netanyahun tarpeeseen korostaa itseään kyvykkäimpänä henkilönä johtaa sionistista politiikkaa ja varmistaa hallituksensa asema tulevaisuudessa”.
https://www.jpost.com/International/Syrian-former-general-slams-Israel-for-repeated-attacks-626285, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279438,

07. Arabien sosiaalinen mediakampanja vertaa juutalaisia koronavirukseen. Artikkelissa huomautetaan, että kysymys ole Israelin harjoittamasta politiikasta tai miehityksestä, vaan kollektiivisesta digitalikutsusta juutalaisen valtion tuhoamiseksi.
https://www.jpost.com/opinion/arabic-social-media-campaign-compares-jews-to-coronavirus-626332,

08. Viime viikon aikana PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet useita Hamasin aktivisteja sen jälkeen, kun heidän huomattiin jakavan ruokapaketteja ja rahaa apua tarvitseville perheille Juudeassa ja Samariassa.

PA:n johto uskoo Hamasin käyttävän hyväkseen koronavirus epidemiaa voittaakseen palestiinalaisten myötätunnon Juudeassa ja Samariassa.
https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/is-hamas-using-coronavirus-to-gain-support-in-west-bank-626339,

09. Israelissa näytellään nyt varsin epätavallista näytelmää, joka liittynee osin uuden hätätilahallituksen muodostamiseen. Näyttelijöinä ovat oikeuskansleri Mandelblit, valtiontarkastaja Englman, Korkein Oikeus ja tp. oikeusministeri Amir Ohana, joka nimitti valtion asianajajan Dan Eldadin, joka on oikeuskansleri Mandelblitin alainen, mutta josta hän haluaa päästä eroon.

Epätavallinen näyttää uudessa järjestelmässä muuttuneen tavalliseksi käytännöksi, mikä sekoittaa kortteja entisestään.
Eldadin erotti yhdistetty rintama Mandelblitin johdolla, joka kieltäytyi puolustamasta häntä KO:ssa. Mandelblit esitti syytökset Netanyahua vastaan.

Eldadin virka-asema umpeutuu perjantaina, jonka KO hyväksyy sillä, ettei se jatka Eldadin virka-asemaa, vaikka KO:n tulisi olla puolueeton.

Gantzin ja Bibin välinen sopimus vahvistaa Eldadin aseman virassaan.
Eldad sanoo saaneensa Mandelblitiä halventavia tietoja, luultavasti Harpaz- tapaukseen liittyen. Jokaisella on oma luurankonsa vaatekomerossaan.
https://www.jpost.com/israel-news/ohanas-acting-state-attorney-ousted-by-a-g-petitions-626390, https://www.timesofisrael.com/liveblog-april-30-2020/.


10. Israelin juutalaisvaltion 72-vuotisjuhlat vietettiin nekin epätavallisissa olosuhteissa, mutta vietettiin kuitenkin. IDF lähetti taivaalle 4 vanhempaa mallia olevaa konettaan, jotka piirtelivät taivaalle sydämenkuvioitaan.

Israelin juutalainen Kansa istui tukevasti nojatuoleissaan seuraten jotain ohjelmaa, useimpien kuitenkin torkkuen uneliaina.
https://www.ynetnews.com/article/Sk1dt18FU#autoplay,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 11 -22; Tiberias 16 -28; Suolameri 20 -30; Eilat 18 -31 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, hieman lämpenevää.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019