SUNNUNTAI 26.04.2020

SUNNUNTAI 26.04.2020
01. ”Ja tuli ehtoo ja aamu, viikon ensimmäinen päivä” voidaan sanoa hieman Raamatun tekstiä muuntaen, hieman epävarmoina odottaen, mitä alkava viikko tuonee mukanaan.

Median artikkeleita hallitsevat kaksi johtavaa teemaa: Koronavirus, sen alkuperä ja taistelu tätä äänetöntä vihollista vastaan, jossa maa käytännössä lukittiin lähes täysin, mutta - kuten taistelussa on tapana - se on vaatinut ja vaatii lisää paitsi siviiliuhreja, myös aktiivisotilaita, lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita, jotka taistelevat COVID19 koronavirusta vastaan etulinjassa.

Toisena teemana on Israelin poliittisen sisäpolitiikan tilanne, arviot hallitus-sopimuksesta Gantzin johtaman SiniValkoisen keskusta/vasemmiston ja Netanyahun johtaman Oikeistoblokin välillä.

Kansan mielipiteitten tutkijat ovat myös alkaneet herätä talvihorroksestaan ja utelevat eri tahoilta, mistä päin ja mihin suuntaan tuuli puhaltanee.

02. COVID19 vastaista taistelua on käytännössä johtanut – rintamalinjojen takaa – Terveysministeriö, jonka johtaja terveysministeri Yaakov Litzman on joutunut kovan kritiikin kohteeksi hänen tavastaan johtaa taistelua, jossa hän siviilinä – ilman lääkärikoulutusta – ei ole noussut saamaansa vastuun tasolle.

Terveysministeriö annettiin hänen johtoonsa poliittisen sopimuksen johdosta UTJ:n kanssa, jonka puheenjohtaja hän on.

Litzman katsoo tehneensä voitavansa ja ilmoittaa eroavansa ministerin tehtävistään. TV12 raportin mukaan torstaina Litzman kieltää, että hänen eronsa
olisi seurausta häneen kohdistetusta kritiikistä.

Ultraortodoksien mielestä Litzman voisi paremmin palvella yhteisöä Rakennus-ministeriössä. Likud oli aiemmin tarjonnut ministerin vaihtoa Litzmanille, mutta hän kieltäytyi.

Gantzin johtama SiniValkoinen (SV) puolue haluaa saada Terveysministeriön valvontaansa asettaakseen sen johtoon lääkintäalan ammattilainen eikä poliitikkoa. Israel Beitenu sanoo tukevansa SV:n suunnitelmaa. https://www.timesofisrael.com/litzman-said-to-make-final-decision-to-leave-health-ministry-for-housing/,

03. JP:n julkistamassa artikkelissa todetaan että israelilaiset heräävät sunnuntaina uuteen ja vähemmän rajoittavaan todellisuuteen kabinetin hyväksyttyä perjantaina hätätilasääntöjä voidakseen edistää Israelin talouden elpymistä COVID19 koronaviruksen aiheuttamista varjoista.

Kadunvarsikaupat, parturit ja kauneussalongit sekä ravintolat ja kahvilat avaavat ovensa, kuten myös hoitotyössä palvelevat, jotka voivat jatkaa toimintaansa.

Opetusalan kohtalosta ja koulujen avaamisesta päätetään tänään.
Uudet säännöt astuvat voimaan Terveysministerin ilmoittaessa 199 ihmisen saaneen surmansa; 15 398 on saanut tartunnan SRA-CoV-2 viruksesta, sata ihmistä lisää lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välillä.

Vakavassa tilassa on 132 potilasta, heistä 100 hengityslaitteessa.
Parantuneita on 6 602 potilasta.

Uuden säännöt ovat voimassa 03.05. saakka, jolloin viimeistään pääministerin kanslia harkitsee mahdollisia uusia helpotuksia tautitilanteesta riippuen.
Jos tartuntojen määrä vähenee, annetaan lisää helpotuksia, mutta jos päivittäisten tartuntojen määrä ylittää 300 ihmistä, rajoituksia palautetaan.

Hallitus esitti tarkemmat määrittelynsä oikeuskanslerin kritisoitua hallitusta, että se tekee päätöksiään ilman selkeää kriteeriä tai julkisia laskelmia. Hän arvioi, ettei Korkein Oikeus puutu asiaan tässä vaiheessa, mutta jos tilanne jatkuu samankaltaisena, KO ei voine pysyä sivussa, Avichai Mandelblitt arvioi.

Työntekijöitä edustava Histadrut lähetti pääministerille kiihtyneen kirjeen, jossa se sanoi: ”Talouden asteittainen avaaminen talouden pelastamiseksi ilman ratkaisua työssä käyvien vanhempien asemasta on yritys pelastaa talous toinen silmä peitettynä. Lasten ollessa kotona eikä koulussa, vanhempien tulee jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan, eikä mennä työpaikoilleen”.

Hallitus antoi ohjeet, että tiukkoja turvallisuustoimia on noudatettava etenkin ammateissa, joissa kontakti asiakkaan kanssa on läheinen. Asiakkaan lämpötila tulee tarkistaa ennen toimenpidettä. Rikkoneita sakotetaan 2000 NIS.
https://www.jpost.com/israel-news/government-promises-extra-nis-8b-for-small-businesses-self-employed-625780,

04. Pari tuhatta ihmistä osallistui lauantai-iltana sapatin loputtua mieltään Tel Avivin Rabin Square torilla osana viimeistä ”musta lippu” mielenosoitusta vastustaakseen ”demokratian hajottamista pääministeri Netanyahun johdolla”.

Tilaisuudessa puhuneet syyttivät, että ”uusi hallitussopimus uhkaa polkea Israelin puolittain perustuslaillisia peruslakeja ja tuhoaa Knessetin arvovallan”.
Mielenosoittajat pyrkivät noudattamaan hallituksen hyväksymää kahden metrin välimatkaa toiseen ihmiseen.

Samaan aikaan Haifan lähiössä Kiryat Tivonissa sadat mielenosoittajat kantoivat mukanaan mustia lippuja, jolla pyritään julistamaan tuomio Netanyahun jatkuvaa hallintoa vastaan, jota nämä ”Mustan Lipun” aktivistit julistavat.

Mustan Lipun mielenosoittajat kehottivat SiniValkoisten johtajaa Benny Gantzia peruuttamaan sopimuksensa pääministerin johtaman oikeistoblogin kanssa, koska Netanyhua syytetään kolmesta korruptiotapauksesta, tai ainakin estämään häntä saamaan valvontaansa oikeustointa uudessa hallituksessa.

Aktivistit katsovat Gantzin epäonnistuneen kahlita Netanyahun vallanhimoa.

Hallitussopimuksen mukaan Bibillä on veto-oikeus valtion syytehierarkiassa, kuten myös kaikkien johtavien julkisten virkailijoitten valinnassa 6 kuukauden aikana toimiessaan pääministerinä.

Likudin katsotaan saaneen oikeiston enemmistön tuomarien valintakomiteassa, sillä komiteaan valittu ke. Zvi Hauer (Derech Eretz) on entinen oikeistolainen ja hallitussihteeri Netanyahun hallituksessa, joka nyt liittoutui Gantzin kanssa.
https://www.timesofisrael.com/thousands-protest-in-tel-aviv-against-coalition-deal-between-gantz-netanyahu/,

05. TVkanava12 teettämän gallupin mukaan SiniValkoisten johtaja Benny Gantz on menettämässä tukeaan häntä äänestäneitten parissa moittien häntä siitä, että hän antoi liian monta suostumusta sopimusehdoissa, jotka hän allekirjoitti Netanyahun kanssa maanantaina.

Perjantaina julkistetun gallupin mukaan vain 43 % vasemmisto/keskustan äänestäjistä antaa tukensa sopimukselle. TV13 teettämän gallupin mukaan viikon alussa 57 % SiniValkoisten äänestäjistä kannatti sopimusta.

TV12 gallupin mukaan enemmistö - 56 % - kuitenkin tukee sopimusta yhteys-hallituksesta Likudin kanssa, mutta 29 % vastustaa sitä. Oikeistopuolueista 67 % kannattaa sopimusta.

Gantz lupasi vaalipuheissaan kaataa Netanyahun hallitus, eikä liittoutua siihen.
Gantzin aiemmat liittolaiset Yair Lapid ja Moshe Yaalon syyttävät Gantzia äänestäjien pettämisestä ja äänien luovuttamisesta oikeistolle.
Yair Lapid tulee Yesh Atid/Geshem puolueesta johtamaan oppositiota knessetissä.
https://www.timesofisrael.com/poll-indicates-gantz-losing-support-over-unity-deal-with-netanyahu/,

06. UUTISIA LYHYESTI

• Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät PA/PLO:n jäsenet pelkäävät saavansa virus-tartunnan vankilassa. Vapautetut joutuvat 14 vrk:n karanteeniin hotelliin ennen pääsyä perheensä luo.
https://www.timesofisrael.com/palestinians-fear-virus-risk-from-israeli-jails/,

• Huhut PohjoisKorean presidentin Kim Jon Unin tilanteesta liikkuvat edelleen hänen jäätyään pois isoisänsä 108. syntymäpäivä tilanteesta. Kiinasta lähetettiin lääkäridelegaatio avustamaan, jos heitä tarvitaan. Uutiset huomioivat junan seisovan Unin asunnon lähellä, mitä seurataan.
https://www.timesofisrael.com/train-likely-belonging-to-north-koreas-kim-spotted-at-resort-amid-health-rumors/,

• 21-vuotiaassa arabivangissa testattiin koronatartunta Israelin vankilassa. Hänet ja osaston virkailijat asetettiin 14 vrk:n karanteeniin. Vankilan henkilöstö on huolissaan viruksen leviämisestä vankiloihin.
https://www.timesofisrael.com/palestinian-held-in-israeli-jail-diagnosed-with-virus-he-and-staff-quarantined/,

• Jerusalemin Mahane Yehuda markkinoiden kaupanomistajat protestoivat jatkuvasta markkinakojujen pitämisestä suljettuina, vaikka monet kaupat saivat luvan avata ovensa. Protestoijien ja poliisin välille syntyi pieniä kahinoita, poliisi pidätti yhden protestoijan.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/shop-owners-at-jerusalems-mahane-yehuda-protest-continued-closure-of-markets/,

• Poliisi kutsui Tali Friedmanin, joka edustaa Mahane Yehudan kauppiaita, selittämään, miksi kauppiaat protestoivat. Jerusalemin pormestari Moshe Lion sanoi tukevansa protestoijia, mutta ei voinut avustaa enempää. https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/head-of-mahane-yehuda-shop-owners-guild-summoned-for-questioning-after-protest/,
• Falafel-myyntikojun omistaja Yuval Carmi Jerusalemin itäosasta nousi internetin suosioon. Hän sai oikeuden tavata pääministerin, jolle hän vuodatti sydämensä hädän pyytäen hänen apuaan: ”Olen hämilläni lasteni ja vaimoni edessä, koska minulla ei ole varaa antaa heille ruokaa pöytään. Millainen maa tämä oikeastaan onkaan?”

Hän valitti, ettei ole säästöjä, eikä toimeentuloa myyntikojun pysyessä kiinni. Velkaa on 65 000 NIS eikä tuloja mistään, kuukausivuokra on
12 000 NIS. Hän kieltäytyi ottamasta lahjaa, hän haluaa ansaita leipänsä.

Monet ihmiset ulkomailta pyysivät miehen osoitetta, voidakseen ostaa häneltä falafelejä etumaksulla, ja saadakseen ne tullessaan Israeliin.

Häntä haastatellut TV-ryhmä itki miehen kanssa hänen avoimuudestaan.
”Olen pahoillani itkusta, ei ole kiva itkeä näin. Rakastan tätä maata, olen 56-vuotias ja silti huolehdin reservin velvollisuudestani”.
https://www.timesofisrael.com/sobbing-falafel-seller-symbol-of-viruss-financial-toll-moves-tv-crew-to-tears/,

• SiniValkoisten kakkosjohtaja Gabi Ashkenazi sanoo, että ”he painavat jarrua hallituksessa alueitten liittämisessä, ja se onnistuu sisältä käsin”.
”Jos et voi voittaa vastustajaasi, liity siihen”, on ikivanha neuvo.

Ashkenazi sanoo että, COVID19 epidemian vuoksi heidän täytyi muuttaa päätöksiään todellisuuden valossa. ”Kansa haluaa yhteyshallitusta”.
Hän paljasti, että Netanyahu tuo lain itsenäisyydestä Knessetiin piakkoin, ja hänellä on 70 ääntä tukenaan, mikä riittää lain hyväksymiseen.

Ashkenazi ei halua liittää Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, n. 30 % kokonaispinta-alasta, eikä Jordanin laaksoa, Israeliin, hän pelkää ulkomaisia jättiläisiä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279183,

• Israelin 72. itsenäisyyspäivänä maan väkiluku ylitti 9 miljoonan kansalaisen rajan, ollen nyt 9 190 000, raportoi Tilastokeskus sunnuntaina.

Juutalaisten määrä on 6, 806 miljoonaa (74 %), arabeja 1,93 miljoonaa (21%) ”muita” 454 000 eli 5 % kansasta.
Kansan määrä kasvoi 171 000 kansalaisella (1.9 %). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279201,

• Arviolta 2 500 pelikaania valmistautuvat muuttamaan pohjoiseen ”Hula” Kansallispuistosta, jossa ne ovat levähtäneet ennen loppurutistusta. Ne pesivät ja kasvattavat poikansa Euroopassa, palatakseen syksyllä takaisin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/279198,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -18; Tiberias 13 -24; Suolameri 18 -27; Eilat 17 -28 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna. Lämpenevää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019