KESKIVIIKKO 08.04.2020

KESKIVIIKKO 08.04.2020
01. Tänään on juutalaisen pessahin aattopäivä, ja tänä iltana auringon laskettua alkaa Pessah-loma-ajan ensimmäinen päivä, josta Herra sanoi Moosekselle:

”Tämä päivä olkoon teille muistopäivä, viettäkää sitä Herran juhlana; sukupolvesta sukupolveen viettäkää sitä ikuisena säädöksenä. Seitsemän päivää syökää happamatonta leipää; jo ensimmäisenä päivänä korjatkaa pois hapan taikina taloistanne. Sillä jokainen, joka hapanta syö, ensimmäisestä päivästä seitsemänteen, on hävitettävä Israelista”.

”Ensimmäisenä päivänä pitäkää pyhä kokous, ja samoin seitsemäntenä päivänä pyhä kokous. Mitään työtä älköön tehtäkö niinä päivinä; ainoastaan se, mitä kukin tarvitsee ruuakseen, se saadaan valmistaa”.

”Pitäkää tätä happamattoman leivän juhlaa, sillä juuri sinä päivänä Minä vein teidän joukkonne pois Egyptin maasta; sen tähden pitäkää tätä päivää sukupolvesta sukupolveen ikuisena säädöksenä”.

”Ensimmäisessä kuussa, kuukauden 14. päivänä, ehtoolla, syökää happamatonta leipää, ja niin tehkää aina samoin kuun 21. päivän ehtooseen saakka.”
(2Ms12:14 -18)

02. En katso oikeaksi laatia huomista artikkeliani normaaliaikaan, ja siksi laadin sen korvaukseksi yhteenvedon tämän hetken tapahtumista jo tänään.

Kuten edellisessä Mooseksen 12. luvun kirjassa kerrotaan, Herra kehotti Israelin kansaa huolellisesti valmistautumaan seuraavan yön ja päivän tapahtumiin, jolloin kansan tuli olla valmiina aamuntunneista lähtien kiireelliseen lähtöön Egyptistä.

Oleellisin koski pääsiäislampaan valmistamista, ”joka tuli syödä kiireesti - kupeet vyötettyinä ja kengät jalassa, sauva kädessä - ja jonka verellä tuli sivellä jokaisen asunnon ulko-oven pihtipielet”, sillä ”veri on oleva merkkinä suojelukseksi, sillä nähdessään veren Herra kulkee sen talon ohi mennessään rankaiseman Egyptiä”.
Herra varoitti kansaa menemästä ulos taloistaan sinä aikana.

Tämä oli oleva ensimmäinen pääsiäinen, Pessah Herran kunniaksi.

03. Jeesus Kristus antoi opetuslapsilleen ohjeita valmistautumisesta päivään, jolloin Jumalan rangaistus tulee koskemaan kaikkia maailman kansoja: ”Mene kansani kammioihisi, sulje ovet jälkeesi ja lymyä hetken, kunnes viha on mennyt ohitse, sillä katso: Herra lähtee asuinsijastaan kostamaan maan asukkaille heidän pahat tekonsa, ja maa paljastaa verivelkansa eikä surmattujansa enää peitä”.
(Jes26:20 -21)

Ajasta, jolloin kaikki tämä tapahtuu, tietää Jumala yksin taivaassa, eivät taivaan enkelit, eikä myöskään Poika. (Mt24:36)
”Sillä niin kuin oli Noan päivinä, niin on Ihmisen Pojan tulemus oleva.
Sillä niin kuin ihmiset olivat niinä päivinä ennen vedenpaisumista: söivät, joivat, naivat ja naittivat, aina siihen päivään saakka, jona Noah meni arkkiin, eivätkä tienneet, ennen kuin vedenpaisumus tuli ja hukutti heidät kaikki; niin on Ihmisen Pojan tulemus oleva”. (Mt24:36 -39)

”Valvokaa siis, sillä ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee.
Sen tähden olkaa tekin valmiit, sillä hetkenä, jona ette luule, Ihmisen Poika tulee. Kuka siis on se uskollinen ja ymmärtäväinen palvelija, jonka hänen Herransa on asettanut pitämään huolta palvelusväestään, antamaan heille ruokaa ajallaan.
Autuas se palvelija, jonka hänen Herransa tullessaan havaitsee näin tekevän”.
(Mt24:45 -47)

04. Tuhon enkeli kulkee maailmassa kansasta kansaan COVID19 pandemian muodossa, eivätkä ihmiset ole löytäneet keinoa, jolla sen liikkumista voitaisiin rajoittaa. Kukaan ei myöskään tiedä, kehen se iskee, sillä se ei ole ihmisen silmin havaittavissa eikä korvin kuultavissa, kuten Matteus kertoo evankeliumissaan:

”Silloin kaksi miestä on pellolla, toinen korjataan talteen, toinen jätetään; kaksi naista on jauhamassa käsikivillä, toinen korjataan talteen, toinen jätetään”. MT24:40 -41)

Israelissa COVID 19 tartunnan saaneiden lukumäärä on 9 404, heistä 147 on kriittisessä kunnossa, 117 on kytketty hengityskoneisiin, surmansa saaneita on 71, mutta parantuneita on 770 potilasta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278473,

05. Israel tuottaa koronavirus testipakkauksia EteläKoreasta. Hätäkuljetuksena lennätettiin maahan myös 30 000 Hazmat suojapukua lääkintäryhmille.

Testikojeitten tarvitsemaa avainmateriaalia analyysien suorittamiseksi tuotiin samoin keskiviikkona EteläKoreasta.
https://www.ynetnews.com/article/H1je1loPL,

06. Israelilla on ongelmia PA/PLO:n arabeista, jotka ovat olleet töissä Israelissa. He haluavat palata koteihinsa loman ajaksi, mutta koska vaara virustartunnan saamisesta Israelissa on suurempi kuin Juudeassa ja Samariassa, monet työllistäjät ovat varanneet heille asunnot Israelissa.

PA antoi heille kehotuksen pysyä toistaiseksi Israelissa, mutta useimmat heistä kuitenkin haluavat palata koteihinsa, joissa heitä odotetaan.
https://www.ynetnews.com/article/SJE6MgsPU,

07. Nuoret israelilaiset, ns. ”kukkulanuoret” (Hilltop Youth) Juudeassa ja Samariassa osoittavat mieltään viranomaisten heille antamia karanteenimääräyksiä vastaan.

20 heistä pidätettiin ja kuljetettiin sotilasajoneuvoissa Jerusalemiin viettääkseen saamansa karanteeniajan kaupungin motellissa, joka on valmistettu karanteeniin määrättyjä ihmisiä varten.

Nuoret eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä joutuessaan eristettyihin pieniin motelli-huoneisiin eivätkä pysy omissa huoneissaan. https://www.ynetnews.com/article/S12OtG9PU,

08. COVID19 viruspandemia näyttää iskevän yhä useammin myös tunnettuihin johtajatason ihmisiin, kuten median otsikot kertovat.

Uhrien joukossa ovat mm. Lubavitcher rabbi Yehuda Leib ”Leibel” Groner, joka toimi aiemmin menehtyneen Lubavitcher rebben Menachem Mendel Schneersonin sihteerinä. Schneerson aloitti työskentelyn 1949 Kehot julkaisu-yhteisössä, Merkos L´inyonei Chinuch haaraosastossa, jota rabbi johti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278474,

Holokaustista elävänä selviytynyt Shimon Reinzilber, 97, joka menetti poikansa sotilaspalvelun aikana, menehtyi samoin COVID19 uhrina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278481,

Agudat Israel johtaja rabbi Yaakov Perlow, Novominsker rebbe, menehtyi myös COVID19 uhrina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278434,

Israelin matemaattisen filosofian johtava professori Mark Steiner Heprealaista Yliopistosta menehtyi COVID19 uhrina 77-vuoden iässä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278373,
Monet näistä virukseen menehtyneet ovat vanhemman sulkupolven edustajia, joilla on ollut muita vaivoja ennen tartunnan saamista.

Argentiinalainen journalisti ja maan TV:n ohjelmien juontaja sanoo, että rikkaat juutalaiset, muutamat heistä israelilaisia, ovat syyllisiä COVID19 kehittämisestä ja sen leviämisestä maailmanlaajuiseksi. Hän pyysi anteeksi sanojaan.
https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278405,

09. Harediyhteisöä ja ultra-ortodoksisia piirejä syytetään usein COVID 19 pandemian levittämisestä holtittomalla käyttäytymisellään, jossa he polkevat viranomaisten antamia määräyksiä ja ohjeita taudin leviämisen estämiseksi. Tämä muistuttaa historian opetuksia, joissa juutalaisia syytettiin milloin mistäkin kaivojen myrkyttämisestä mustan surman levittämiseen.

Tri Yehuda Fifrach tarkastelee tätä ilmiötä artikkelissaan otsikolla Enlightened pogrom (”Valistunut pogroomi”) Israelin haredikansaa vastaan. Tätä kansanosaa vastaan nostetut syytökset poikkeavat yleisestä sorrosta siinä, että sen tekijät ovat Israelin juutalaista kansalaisia kuten heidän uhrinsakin.

Poliisi jakaa hyvin halukkaasti sakkoja määrältään 500 -5000 NIS haredikansan jäsenille. Tämä tuntuu kohtuuttomalta – olkoonkin että jotain lainpykälää vastaan on rikottu – kun huomioi, että he ovat köyhiä, usein vaimonsa hiukan palkan varassa eläviä, ja heillä on suuri lapsilauma ja ahtaat asunnot.

Tuntuu, että olisi oikeampi sakottaa heidän rabbejaan, jotka eivät osaa tai pysty opastamaan nuoriaan yhteisön asettamien normien noudattamisesta.
http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/25509,

10. COVID19 tartunnan uhri Englannin pääministeri Boris Johnson on edelleen sairaalassa intensiivisessä hoidossa, mutta ei tarvitse hengityslaitetta.

Hänet vietiin sairaalaan sunnuntai-iltana, ja hänen kuntonsa heikkeni maanantaina. Hän pyysi ulkoministeriään, juutalaista sukua, hoitamaan kiireelliset asiat hänen puolestaan.

Kysymyksen alaisia ovat pääministerin erikoisoikeudet, kuten vastata maan ydinaseista, eikä ole selvää, kuka niistä vastaa nyt.
https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278419,

11. Kalifiksi Kalifin paikalle pyrkivä SiniValkoisten johtaja Benny Gantz syyttää Netanyahua kansallisen yhteyshallituksen muodostamisen jarruttamisesta.
Gantz sanoo, että periaatesopimus valmistui maanantai-iltana, mutta että Netanyahu peruutti keskustelut avoimista kysymyksistä. Bibi odottaa, että presidentti Rivlin voisi antaa hänelle hallituksen muodostamisen, Gantz arvioi.

Gantzilla on vain 18 kansanedustaja tuki, Netanyahun johtamalla blokilla 64, gallupien mukaan Gantzin suosio hiipuu ja Netanyahun suosio kasvaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Gantz-Netanyahu-prevented-government-624031

12. JPostin gallupin mukaan 68 % sanoi Bibin hoitaneen COVID19 kriisin hyvin, vain 30 % sanoi huonosti. Likudin kannattajista 95 % olivat tyytyväisiä.
Likudilla on 42 kansanedustajan tuki, ja oikeistoblokilla 64 k.edustajan kannatus.

Likud voi yrittää muodostaa oikeistolaisen hallituksen ilman Gantzia.
Labor näyttää jääneen junan alle. Yamina puolueen kannatus on 7 kansan-edustajaa; Meretz 6 ja Joint List 16 edustajapaikkaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Post-poll-shows-Labor-dead-Netanyahu-soar-623963,
https://www.timesofisrael.com/liveblog-april-8-2020/,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -18; Tiberias 12 -24; Suolameri 16 -25; Eilat 14 -27 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, perjantaina voi sataa. Viilenevää.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021