TORSTAI 26.03.2020

TORSTAI 26.03.2020
01. Torstaiaamu valkeni pilvisenä mutta suhteellisen selkeänä lämpötilan ollessa 12 +astetta, mutta ilman sateita. Lämpötilan uskotaan nousevan tänään Jerusalemin alueella 20 +asteen tienoille, tuuli on 11 -23 km/h, kosteusaste 40 %. Lämpötilat laskevat parin seuraavan päivän aikana reippaasti aina 14 +asteeseen saakka.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html.

02. Käydään ensin läpi kiinnostavimmat aiheet Israelissa, mikä tarkoittaa ennen kaikkea Knessetin ja Korkeimman oikeuden välistä kamppailua siitä, kumpi johtaa lainsäädäntöä maassa.
Eihän siitä pitäisi olla mitään epäselvyyttä, jos elettäisiin normaali-aikana, mutta, kuten jotkut arvailevat, Israel elää voimakasta muutoksen aikaa, mihin antaa oman mausteensa maassa riehuva COVID19 pandemia siihen liittyvine taloudellisine ja poliittisine muutospaineineen.

03. Israelin poliittista ja sisäistä demokraattista järjestelmää pahoin ravistelevan näytelmän keskeiseksi henkilöksi on noussut Knessetin puhemies Yuli Edelstein, jota kutsutaan ”politiikan herrasmieheksi puku päällä”.

Edelstein syntyi ja kasvoi NL:n vaikutuksen alaisessa Ukrainassa, jossa hän joutui marxistisen hallituksen mustalle listalle ja tuomittiin kolmeksi vuodeksi työleirille Siperiaan syytteellä, että hän opetti hepreaa. Hän vapautui työorjuudesta NL:n hajoamisen jälkitunnelmissa ja muutti Israeliin karaistuneena taistelijana.

”Henkilönä, joka maksoi henkilökohtaisen hinnan vuosien aikana työleirillä oikeudesta elää Israelin maassa, asemani vuoksi sionistina ja tämän talon puhemiehenä en salli Israelin ajautuvan anarkiaan, enkä anna tukeani (potentiaaliselle) sisällissodalle” Edelstein sanoi lausunnossaan, lisäten:

”Siksi Israelin valtion vuoksi – ilmoitan täten eroavani roolistani Knessetin puhemiehenä. Rukoillaan ja toivotaan parempia päiviä”.
Edelsteinin eroilmoitusta kutsutaan poliittiseksi pommi-iskuksi.

Edelstein ilmoitti erostaan keskiviikkona, joka tulee voimaan 48 tunnissa.

Hänen eroilmoitustaan edelsi Korkeimman Oikeuden keskiviikkoiltana tekemä päätös, jossa Eshter Hayutin johtama raati yksimielisesti esitti uhkavaatimuksen Edelsteinille sallia Knessetin täysistunnon äänestävän puhemiehestään. Oikeus oli ennen sitä antanut ei-sitovan kehotuksen sallia äänestys Knessetissä.

Edelstein syytti eroamispuheessaan Korkeinta Oikeutta (KO) todeten:
”Korkeimman Oikeuden päätös tuhoaa Knessetin työskentelyn. Sen päätös tarkoittaa oikeustoimen räikeää ja hyökkäävää väliintuloa vaaleilla valittujen lainsäätäjien toimintaan. Korkeimman Oikeuden päätös vähentää Knessetin itsenäisyyttä”. Tämä taistelu alkoi Aharon Barakin johtaessa Korkeinta Oikeutta.

Raoul Wootjiffin laatiman ja ToI:n julkaiseman artikkelin mukaan Edelsteinin jatkuva KO:n päätöksen syrjiminen olisi johtanut maan perustuslailliseen kriisiin.

Uudessa Knessetissä Sinivalkoisella on 61 kansanedustajaa, joten teoriassa se olisi pystynyt erottamaan Edelsteinin, mutta uusissa kansanedustajissa on useita kapinallisia, jotka eivät automaattisesti äänestä SV:n johdon tahdon mukaan.

Artikkelin mukaan äänestystä Knessetin uudesta puhemiehestä ei ehditä suorittaa ennen sapattia, joten se siirtynee ensi viikkoon. Knessetin tilapäiseksi puhemieheksi nimitettiin Amir Peretz (Labor).

SV:n haluama Knessetin uusi puhemies on Benny Gantzille uskollinen Meir Cohen, jonka valinta antaisi SiniValkoisille valvonnan parlamentin agendassa.
https://www.timesofisrael.com/edelstein-to-high-court-my-conscience-wont-allow-me-to-comply-with-your-order/.

04. KO:n presidentti Eshter Hayut muistuttaa ulkoiselta asultaan - tiukalle jakaukselle kammattu musta tukka, mustasankaiset silmälasit - enemmän vanhaa mummoa, jonka paikka olisi valvoa lastenlastensa leikkejä, kuin johtaa mustiin kaapuihin pukeutuneitten enimmäkseen miesjuristien muodostamaa korkeinta oikeuden jakajaa Israelin maassa.

Muutamat Israelissa ovatkin näkevinään yhtäläisyyttä hänen ja USA:n kongressin edustajainhuoneen johtajan Nancy Pelosin (Dem) välillä, mikä vahvistaa uskoa, että Israelin ja USA:n harjoittama politiikka simuloivat toisiaan.

Presidentti Reuven Rivlin antoi SiniValkoisten johtajalle Benny Gantzille uuden hallituksen muodostajan tehtävän viikko sitten maanantaina 16.03., koska hän oli saanut 61 kansanedustaja vakuutuksen tukea häntä. Heistä 15 kuuluvat Israelin arabien neljän arabipuolueen muodostamaan ”Joint List” yhteislistaan.

Joint List sopimus allekirjoitettiin 4 arabipuolueen kesken 22.01.2020.
Hadash puoluetta johtaa Ayman Odeh, United Arab listaa johtaa Masud Ghnaim, Baladia johtaa Jamal Zahalka ja Ta´al-puoluetta Ahmad Bibi.

Joint Listan johtajaksi valittiin Ayman Odeh, joka on osoittanut johtajantaitoa leipoessaan kolmesta agendaltaan poikkeavasta puolueesta yhtenäisen ryhmän, joka lupasi presidentti Rivlinille tukea Gantzia hallituksen muodostajaksi.
Tulevaisuus osoittanee, miten luotettava SV:n johtama koaliittio lopulta on.

Likudin johtaman koaliittion jäsenet tietenkin tukevat Edelsteinia, mutta presidentti Rivlin muistutti Edelsteinia noudattamaan maan lakia ja suostumaan Korkeimman Oikeuden päätökseen sallia Knessetin äänestää puhemiehestään.
https://www.timesofisrael.com/edelstein-to-high-court-my-conscience-wont-allow-me-to-comply-with-your-order/,

05. Osoituksena järjen heikosta lepatuksesta vastavirtojen pyörteissä voitaneen pitää Netanyahun ja Gantzin keskusteluista keskiviikkona yhteyshallituksen muodostamiseksi ”hätätilahallituksen valtuuksilla” varustettuna.

He eivät tavanneet toisiaan kasvoista kasvoihin, vaan puhuivat keskenään puhelimessa. Molemmat johtajat antoivat identtiset lausunnot keskustelusta:

”Kiihtyvän koronavirus-pandemian kiihtymisestä ja presidentin kehotuksesta yhteyden saavuttamiseksi, molemmat opastivat tiiminsä palaamaan neuvottelu-pöytään torstaina tutkiakseen kansallisen hätätilahallituksen muodostamista".

Benny Gantz sai presidentti Reuven Rivliniltä hallituksen muodostajan tehtävät 16. maaliskuuta, ja antoi hänelle 28 päivää sen toteuttamiseksi. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-and-gantz-discuss-unity-government-plan-fresh-talks/,

06. Maailman median keskittyessä seuraamaan COVID19 teurastusta maapallolla, Lähi-Idän diplomatia hoipertelee eteenpäin, joskin epävarmoin askelin.

Viikon alussa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti kaikkia maita maailmassa hautaamaan sotakirveensä ja luopumaan ”sodan mielettömyydestä” voidakseen keskittyä ”todelliseen taisteluun elämästä ja kuolemasta”.

”Viruksen rajuus ilmaisee sodan mielettömyyden” hän sanoi. ”On aika lukita aseelliset konfliktit ja keskittyä tositaisteluun elämästämme” hän luonnehti.

Käytännön esimerkit kuitenkin osoittavat juuri päinvastaista: Aseelliset hyökkäykset ovat vain kiihtyneet.
Terrorihyökkäykset siviilejä vastaan jatkuivat Chadissa, Nigeriassa ja Afganistanissa jos mahdollista entistä verisimpinä.
Raphael Ahren toteaa artikkelissaan, että vaikka henkilökohtaisista neuvotteluista on luovuttu tartunnan pelossa, keskustelut ja neuvottelut jatkuvat pienemmällä tempolla ja vähemmällä julkisuudella.

Haagin ICC ja EU eivät ole jäädyttäneet keskusteluja Israelin ja PA/PLO:n arabien välisistä suhteista; USA ja Israel tiedottavat jatkavansa Trumpin rauhan tiimin laatiman ”vuosisadan diilin” kimpussa, ja kartoittavat Juudean ja Samarian alueita niiden mahdollista liittämistä varten Israeliin.

YK:n turvallisuusneuvosto piti - ensimmäistä kertaa historiansa aikana – telekonferenssin koskien tilannetta Kongon Demokraattisessa Tasavallassa.

Haagin kansainvälisen Rikosoikeuden rakennus on suljettu, mutta sen sisällä juristit jatkoivat myyräntyötään voidakseen valmistella kiireisiä juttuja, joista yksi on ICC:n pääsyyttäjän Batou Bensoudan pyyntö saada lisäaikaa voidakseen ratkaista mielessään, onko PA/PLO valtio, jolla on oikeus vaatia ICC:n päätöstä käsitellä Juudean ja Samarian, sekä Gazaa ja Jerusalemia koskevia kysymyksiä.

Myönteinen päätös antaisi syyttäjälle oikeuden tutkia mahdollisten sotarikosten
suorittamisesta Israelin päättäjiä ja IDF:n komentajia ja sotilaita vastaan, mutta myös Israelille oikeuden syyttää PA/PLO:n ja Hamasin johtajia sotarikoksista.

Bensoudan uusi määräpäivä umpeutuu 31.huhtikuuta, jonka jälkeen juristeilla on 120 päivää rikossyytösten valmistelemiseksi.
https://www.timesofisrael.com/world-focused-on-fighting-virus-but-mideast-diplomacy-simmers-on/,

07. UUTISIA LYHYESTI

- USA voi syyttää CIVID19 viruksen levittäneitä henkilöitä terrorismista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277851.
- Israelissa on vain 1437 käyttökuntoista ventilaatiota. Testejä on suoritettu
32 346 henkilölle, joista 2000 eli 6 % testattiin positiivisiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277850,
- New Yorkin tavallisesti täynnä elämää kuohuvat kadut ovat lähes tyhjät.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277848,
- Poliittinen kommentaattori Maria Liyubman pääsi ulos sosialistiselta Venäjältä viiden vuoden ikäisenä. Hän muistaa vanhempiensa varoittaneen häntä puhumasta ääneen joistakin asioista, etteivät hänen vanhempansa joutuisi vaikeuksiin. Hän ei koskaan nähnyt heitä noustuaan Israelin koneeseen.
Lapsena hän kuunteli Sovjet Venäjän propagandaa, ja isoäiti opetti hänet kritisoimaan kaikkea kuulemaansa.
Hänellä on kovia sanoja NL:n alueelta muuttaneista juutalaisista. Kuunnellessaan Edelsteinin puhetta Knessetissä jouduttuaan eroamaan, hän itki: ”Hän oli kuin sankari, jonka tilalle nimitettiin terroristeja”.

”Liberman teki sopimuksen terroristien kanssa Sionin vankia vastaan!”
”Israel Beitenu on kuin Orwellin kirjasta: ”Sota on rauha; vapaus on orjuutta; tietämättömyys on voima; Israel on kotimme”.
”Vasemmisto käytti ”rauhan” taktiikkaa vuoden 1917 vallankumouksesta lähtien, ja me uskoimme sitä!”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277847,

08. Rabbi Lewin lähettää sydäntä särkevän viestin Benny Gantzille: ”Lopeta hyvä mies tuo järjettömyys, ennen kuin on liian myöhäistä!”

Hän kertoo, miten ”pelko ja kauhu leviävät maailmalla, koskien myös meitä, Israelin kansalaisia; Me rukoilemme ja pyytelemme Luojaamme säästämään meidät koronavirukselta”.

”Kuitenkin Rabbiinisen Rauhankongressin 400 jäsentä ”Pikuah Nefesh” tuntevat sielussaan, että pyhä velvollisuutemme on hälyttää Israelin kansaa vieläkin suuremmasta vaarasta, joka häilyy päittemme yllä.
Covid19 aiheuttama vaara ei ole mitään verrattuna vasemmistohallituksen muodostamiseen, jota Israelin viholliset tukevat. Arabipuolueet Knessetissä ovat viides kolonna Israelin valtion sisällä, jotka rohkaisevat ja tukevat terroristeja ja tanssivat riemusta Israelin kansalaisten ja sotilaitten saadessa surmansa”.

”Suureksi kauhuksemme SiniValkoisten johtajat, jotka aiemmilla toimillaan suuresti hyödyttivät Israelin kansaa, näyttävät menettäneen järkensä. He kieltäytyvät avaamasta silmiään nähdäkseen yksinkertaisen tosiasian: Knessetin arabien Joint List jäsenet ovat jokaisen juutalaisen vannoutuneita vihollisia – mukaan lukien SiniValkoisten johtajat!”

”Heidän tulisi todeta, että heidän toimintansa suunta – muodostaakseen Israelin hallituksen valtion vihollisten kanssa – ei tuota rauhaa ja tasapainoa, vaan ikuistaa heidät loputtomaan häpeään juutalaisen kansan historiassa”.

”Me itkemme, pyydämme ja vaadimme SiniValkoisten johtajia, ja erityisesti Sinua, Benny Gantz, lopeta tämä mielettömyys ennen kuin on liian myöhäistä.
Me pyydämme, älkää jatkako tätä suunnitelmaa!”
”Mitä te kerrotte lapsillenne ja lapsenlapsillenne? Voitte vielä katua toimianne ja kääntyä takaisin kauhealta askeleelta, jota olitte ottamassa, joka tulee vaarantamaan juutalaisen kansan ja kaikkien Pyhässä Maassa asuvien elämän.”

”Kehotamme jokaista juutalaista lisäämään säännölliseen rukoukseensa – sen lisäksi, miten rukoillaan rauhaa Israelille – rukouksen, joka tulee avaamaan taivaan portit ja poistamaan tämän kauhean päätöksen vasemmistolaisesta hallituksesta, jota tukevat vihollisemme, Joint Arab List!”

Lopuksi pyyntö ja vaatimus osoitetaan rabbeille, jotka edustavat ”Toran ja Juutalaisen Lain avaraa näköalaa”, toimimaan välittömästi ja valistamaan jokaista juutalaista vaarallisesta ja uhkaavasta vaarasta, ja tekemään kaikkensa muodostaakseen ”hallituksen, jonka päämäärä on juutalainen itsenäisyys koko Israelin maassa, sekä rauha ja vauraus sen asukkaille”.

”Minä annan rauhan maahan, ja te asetettu aloillenne, eikä kukaan pelottele teitä, ja kävelette päänne ylväästi pystyssä!”(3Ms:26) http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/25433,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 11 -20; Tiberias 16 -27; Suolameri 19 -26; Eilat 19 -25 +C-astetta. Puolipilvistä tänään ja huomenna, lämpötila alenee.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021