SUNNUNTAI 22.03.2020

SUNNUNTAI 22.03.2020
01. Maailman asiat ovat pahan kerran sotkeutuneet paikallisen Wuhan kaupungin terveysongelmasta Kiinassa laajetessa maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, joka valtaa kaiken aikaa uusia alueita aiheuttaen ihmisten liikkumisen rajoittamista tai jopa täydellisenä normaalielämän kieltämisenä, jonka rikkomisesta seuraa kova rangaistus, kuten Jordaniassa, jossa rikkoja voi joutua vuodeksi linnaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277623,

02. Mutta kaikesta tästä huolimatta elämän tulee voida jatkua, kuten todettiin holokaustin ajasta, että sukupuolten tiukasta eristämisestä ja valvonnasta huolimatta mies voi löytää tien naisen luo. (Snl 30:19)

Ihmiset haluavat vahvistaa avioliittonsa huolimatta siitä, että yli 10 hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä. Häätilaisuuksia on järjestetty supermarketeissa, joissa kokoontumissäännöt ovat väljemmät, ja rakennusten ulkotiloissa, joissa naapurit ja vieraat voivat seurata tilaisuutta parvekkeiltaan tai aidan yli.

Sairaat on saatava lääkintähoitoon, joko kotitiloissa tai sairaaloissa, joiden kapasiteettia ei ole tarkoitettu tällaista kriisiä varten. Lääkintähenkilöstö on runsaasti ylikuormitettu, eläen jatkuvassa tartunnan pelossa.

Epidemiaan menehtyneet on haudattava, sillä kuumassa ilmanalassa elimistön hajaantuminen alkaa kolmantena päivänä kuoleman jälkeen.
Koska hautapaikkoja eikä henkilökuntaa ole riittävästi, haudat kaivetaan pusku-traktoreilla pitkinä ojina, joihin ruumiit kipataan usein ilman henkilöllisyyden rekisteröimistä, kuten satelliittikuvien mukaan tapahtunee Iranissa.
https://www.timesofisrael.com/world-underestimated-pandemic-says-former-world-bank-vp-who-saw-it-coming/,

03. COVID19 eteneminen näyttää maailmassa tapahtuvan kovin valikoivasti. Italia on Iranin ohessa noussut uusien tartuntojen kärkeen, mikä aiheuttaa kysymyksen: Miksi juuri nämä maat, ovatko niiden asukkaat syntisempiä kuin muiden maiden asukkaat?

Jeesukselta kysyttiin samoin, olivatko galilealaiset syntisempiä kuin muut, koska Pilatus sekoitti heidän verensä uhriensa vereen, Jeesus sanoi: ”Eivät olleet, mutta sanon teille: Ellette tee parannusta, samoin te kaikki hukutte. Tai ne 12, jotka saivat surmansa tornin kaatuessa heidän päälleen Siloassa, olivatko he syntisempiä, kuin muut Jerusalemissa asuvat? Eivät olleet, mutta ellette tee parannusta, samoin te kaikki hukutte”. (Lk13:1 -5)

04. Egyptin vitsausten ja niiden kaltaiset aikamme vitsaukset eivät siten ole merkkeinä vain niille, joita ne suoraan kohtaavat, vaan myös ja ennen kaikkea meille, jotka seuraamme sivusta uskonveljiemme kohtaloa.

Internetissä näytettiin, miten italialaiset, jotka oli määrätty pysymään sisätiloissa, kokoontuivat pieninä ryhminä talojensa parvekkeille ja terasseille laulaen, mutta heidän modernien tanssien sävelet olivat saaneet hengellisen muodon.

Sitä katsellessa tui mieleen matkustajalaiva Titanic, joka oli rakennettu teknisesti uppoamattomaksi, ja loistokkaaksi aikansa mestariluomukseksi.

Perjantaina oli 105 vuotta sitten tapahtuneen merionnettomuuden vuosipäivä. Englannissa rakennettu loistolaiva Titanic törmäsi jäävuoreen 14. -15.päivien välisenä yönä vuonna 1912 vieden mukanaan 1 500 ihmistä hyiseen meriveteen. Pelastuneita oli miehistön ohella 765 matkustajaa, sillä pelastusveneitä oli vain osalle heistä.

Kevyet tanssisäveleet muuttuivat hengellisiksi lauluiksi matkustajien ja orkesterin jäsenten tajutessa, ettei pelastusta ollut, ja matkustajat alkoivat laulaa orkesterin mukana ”Sua kohti Herrani, sua kohti ain” aluksen lipuessa mustiin aaltoihin.
https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/N%C3%A4in-uutiset-kertoivat-Titanicin-uppoamisesta-Sadat-ihmiset-mielett%C3%B6min%C3%A4-kauhusta-heitt%C3%A4ytyiv%C3%A4t-kannelta-mereen/955603,

Tätä samaa laulavat nyt italialaiset parvekkeiltaan tietämättä kohtalostaan.
COVID19 tartuntojen määrä Italiassa no nyt 53 578, joista menehtyneitten määräksi ilmoitettiin 4 825, kuten AP raportoi.
60 miljoonan Italian maa on ollut 12.03.2020 lähtien tehokkaasti lukittuna; julkiset kokoontumiset ovat kiellettyjä ja useimmat kaupat suljettuina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277621,
Olkoot nämä esimerkit meille aiheina tarkistamaan elämämme suunta, mihin se johtaa meitä aikana, jota voimme kutsua etsikkoajaksemme.

On tietenkin ihmisluonnon mukaista pyrkiä etsimään syytä: Miksi? Joku rabbi sanoi tuhon kohdanneen Italiaa siksi, ettei se ole palauttanut ryöstämiään Temppeliaarteita tuhotessaan Jerusalemin Temppelin vuonna 70. CE.

05. Israelissa COVID19 vaati ensimmäisen kuolonuhrinsa. 88-vuotias holokaustista hengissä selviytynyt Jerusalemin asukas Aryeh Even ei kestänyt enempää fyysistä ja henkistä rasitusta, vaan menehtyi Israelin ensimmäisenä viruksen uhrina.

Hänet haudattiin Jerusalemiin sapatin ja sunnuntain välisen yön aikana Givat Shaulin hautausmaahan 20 surijan todistaessa seisten 2 metrin päässä toisistaan. Hautaustoimiston Chevra Kadisha jäsenet oli puettu täydellisiin suojavarusteisiin, kuten säännöt edellyttävät - varmuuden vuoksi, kuten TV12 raportoi.

Evenin perheen jäsenet esittivät surunvalittelunsa ja pahoittelunsa, ettei voineet osoittaa viimeistä kunnioitustaan rakastamalleen perheen jäsenelle.
https://www.timesofisrael.com/israels-first-virus-fatality-holocaust-survivor-aryeh-even-laid-to-rest/,

06. Israelissa COVID19 viruksen tartunnan saneiden lukumäärä nousi 945 ihmiseen; heistä 20 on edelleen kriittisessä tilassa.

Terveysministeriön tiedotteen mukaan uusia tartunnan saajia oli 62, joista viisi on hengenvaarallisessa tilassa; 24 ihmistä ovat kohtalaisessa kunnossa ja jäljelle jääneiden tartunta on lievä. 37 ihmistä ovat parantuneet kokonaan.

Tartunnan saaneiden lukumäärän kasvu voi ainakin osaksi johtua siitä, että testauksia ihmisten parissa on lisätty. Sapattina ei suoriteta testauksia, mikä on aiheuttanut pientä murinaa biokemistien ja mikrobiologien keskuudessa, jotka haluaisivat käyttää täyttä kapasiteettiaan tilanteen vaarallisuuden vuoksi.

Viikonvaihteen aikana testauksia suoritettiin 3 700, mutta ei tiedetä, kuinka monta testitulosta kuljetettiin laboratorioon tutkimuksia varten.
https://www.timesofisrael.com/five-more-people-in-serious-condition-from-virus-945-total-cases-reported/,

07. COVID19 tartunnan vuoksi työttömyysmäärä nousi 16.5 %:iin.

Maaliskuun alusta lähtien työttömien määrä nousi yli miljoonaan; kaksi IDF:n sotilasta olivat saaneet tartunnan; heitä on IDF:ssä yhteensä 16.

Poliisi kävi antamassa Tel Avivin Carmel-marketille sulkemismääräyksen, vaikka pääministeri Netanuahu aiemman määräyksen mukaan se saa olla auki.
https://www.timesofisrael.com/liveblog-march-22-2020/#liveblog-entry-2265272,

Uusimman määräyksen mukaan Synagogissa saa olla kerralla 20 henkilöä, edellyttäen, että he pysyvät korkeintaan 10 hengen ryhmissä. Määräyksiä rikkovia vastaan voidaan nostaa syytteitä. Poliisi ei mene sisään synagogiin.
https://www.timesofisrael.com/liveblog-march-22-2020/#liveblog-entry-2265249,

08. Poliittisella kentällä vallitsee kertakaikkinen kaaos, kansa ei enää pysty näkemään mitään järkeä vastuunalaisten poliitikkojen jatkaessa lapsellista kinasteluaan kuin Rooman keisari Nero, joka soitteli viuluaan Rooman palaessa, josta hän syytti juutalaisia ja kristittyjä saadakseen aiheen karkottaa heidät maasta, vaikka hän luultavasti oli antanut määräyksen tulipalon sytyttämisestä.

Tilapäisen hallituksen pääministeri Benyamin Netanyahu houkuttelee oppositio-johtajaa Benny Gantzia kuin käärmettä pulloon saadakseen hänet yhteys-hallitukseen. Lauantaina Bibi vakuutti ”vuorottelevansa pääministerinä ilman metkuja ja temppuja”.

Netanyahu vakuutti TV12 haastattelussa, että Likud ja SiniValkoinen olivat päättäneet neuvottelut, millaiselta yhteyshallitus tulisi näyttämään, ja että hän tulisi palvelemaan ensiksi pääministerinä ja luovuttaisi sitten paikkansa Gantzille.

”Pysyn virassa sovittuun päivään saakka” Bobi sanoi viestissään Gantzille. ”Ei tule olemaan mitään metkuja ja temppuja. Miljoonat ihmiset odottavat meitä”.

SiniValkoisten johtoon kivunnut Benny Gantz kuitenkin heitti kylmää vettä niiden niskaan, jotka odottivat ja toivoivat sovun viimeinkin löytyvän jäykkäniskaisten juutalaisjohtajien välille.
”Ne jotka haluavat yhteyttä eivät toimi ultimaatumien ja vaarallisten vuotojen kautta, eivätkä varmasti pyri haavoittamaan demokratiaa ja kansalaisia lamauttamalla Knessetin toiminnan” hän selitti itsepäisesti.

Netanyahu sanoi, että ”sopimus on valmis ja odottaa allekirjoitusta, mutta pyrkimys korvata Yuli Edelstein Knessetin puhemiehenä estää sopimuksen”.

Korkein Oikeus luultavasti antaa sunnuntaina tulkintansa, tuleeko Edelsteinin antaa lupa komiteoiden muodostamiseksi, sekä siitä, kenestä tulee Knessetin puhemies, sen kokoontuessa maanantaina.

Esitetyn sopimuksen mukaan Likud aloittaa pääministerinä, talousministerinä ja Knessetin puhemiehenä; SiniValkoinen aloittaisi apulaispääministerinä, puolustusministerinä ja ulkoministerinä, mitkä roolit vaihdettaisiin puolentoista vuoden jälkeen sopijapuolten kesken.

Oikeusministerinä toimisi sopimuksen mukaan valittu henkilö joko ulko-puolisena, tai ministerinä ja apulaisministerinä kummaltakin puolueelta.

Netanyahu syytti SiniValkoisten johtonelikon toista miestä, Yair Lapidia sopimuksen allekirjoittamisesta. Jos hän jatkaa kieltäytymistään tulemasta hallitukseen, SiniValkoisia tukisi Gantzin Resilience puolue, Moshe Yaalonin Telem-puolue, eikä yhtään kansanedustajaa Lapidin Yesh Atid-puolueesta.

Jostain syystä artikkelin kirjoittaja Hoffman jättää SV:n johtonelikon neljännen terälehden (cockpit) Gabi Ashkenazin analyysinsä ulkopuolelle. Minusta Ashkenazi edustaa järkevää ja hyväksyttävää asennetta.

SiniValkoisten taholta vakuutetaan, että puolue pysyy ehjänä, mikä on vahinko.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-says-unity-deal-with-Blue-and-White-reached-621811.

09. Israel pyrkii kaikin tavoin tuomaan kaikki ulkomaihin juuttuneet kansalaisensa kotiin, mitä vaikeuttaa se, että useissa maissa rajat on suljettu ja lennot peruttu.

Israel haki Perusta kaksi lentokoneellista matkailijoita, samoin Italiasta, ja aikoo lähettää koneita Intiaan hakemaan sinne juuttuneet Israelin kansalaiset kotiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277617,

Miten käynee aliyan kanssa, vieläkö Israeliin halukkaita juutalaisia pystytään tuomaan kotiin (pakana)kansojen erämaasta? Äsken tuotiin 24 nuorta kasvoista-kasvoihin (nefesh-benefesh) nuorta USA:sta mutta 40 jäi vielä jenkkeihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277581,

10. Tuore mielipidetiedustelu (gallup) osoittaa, että Likudin johtama oikeistoblokki on kasvattanut etumatkaansa SiniValkoisiin.

Direct Poll raportoi, että Likud saisi nyt 40 kansanedustajaa; SiniValkoinen 30. Oikeistoblokki saisi 62 kansanedustajaa, SV:n vasemmisto-Israel Beitenu-Joint List edustaja määrä Knessetissä jäisi 58 kansanedustajaan.

Lienee houkuttelevaa Likudille pyrkiä neljänsiin vaaleihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277580,

11. Epidemiologistin arvion mukaan eristynyt elämän tapa on tullut jäädäkseen ainakin kesään saakka, mutta antaa toivoa lämpimien ilmojen heikentävän COVID19 voimaa. Hän kuitenkin varoittaa, että tilanne voi jatkua kauemmin.
Tri Tal Brosh-Nissiov johtava asiantuntija, kertoi KAN Radiolle sunnuntaina, että tartunnat jatkuvat ja muuttuvat entistä hyökkäävämmiksi, lisäten vakavasti sairastuneitten määrää maassa.
https://www.timesofisrael.com/social-distancing-rules-will-last-at-least-into-the-summer-health-official-says/,

12. Wuhan kaupunki Kiinassa ilmoittaa, ettei yhtään uutta COVID19 tapausta ole rekisteröity, kuten ei sitä ympäröivässä Hubei provinssissakaan.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8128889/Chinese-province-Wuhan-reports-NO-new-coronavirus-cases-time.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 04 -13; Tiberias 08 -20; Suolameri 13 -20; Eilat 12 -22 +C-astetta, pohjoisosassa maata puolipilvistä, etelässä aurinkoista, lämpenevää.

https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Virusepidemian katkoessa uskonnollisten yhteisöjen yhteydet johtajiinsa, ne ovat joutuneet turvautumaan teknologiaan hengelliseksi tuekseen.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019