TORSTAI 05.03.2020

TORSTAI 05.0.2020
01. Kiinassa alkunsa saanut COVID19 coronavirus on levinnyt maailmassa jo yli 60 maahan, ja sen leviämisen pelko heiluttelee jo maailman laajuisia kysymyksiä tavalla, mitä kukaan ei ole osannut ennakoida.

Monet lentoyhtiöt ovat joutuneet peruuttamaan lentojaan ja matkustusyhtiöt laskevat varojaan, miten selvitä kriisistä tulojen vähentyessä. EL AL on yksi niistä, ja ilmoittaa lomauttavansa 1000 työntekijäänsä viruksen johdosta.

Israel laajensi suuresti COVID19 sääntöjään lisäten 5 uutta EU-maata niihin, joista tulevat matkustajat joutuvat karanteeniin: Ranska, Saksa, Espanja, Itävalta ja Sveitsi.
Näistä maista palaavia israelilaisia kehotetaan alistumaan oma-ehtoiseen karanteeniin 14 päivän ajaksi siitä päivästä lukien, jolloin he lähtivät noista maista, kuten pääministeri Netanyahu ilmoitti keskiviikkona Terveysministeriön järjestämässä lehdistökonferenssissa terveysministeri Yaacov Litzmanin ja ministeriön muiden korkeiden johtajien todistaessa.

Terveysministeriön päätöstä sovelletaan taantuvasti siten, että kehotus oma-ehtoiseen karanteeniin koskee kaikkia, jotka ovat tulleet noista maista 14 vuorokauden aikana. Ulkomaiden asukkaat, jotka ovat tulleet noista maista, pääsevät sisään vain, jos he pystyvät osoittamaan omaehtoisen karanteenin mahdollisuuden majapaikassaan Israelissa olonsa aikana.

Uudet määräykset eivät koske USA:ta huolimatta siellä nopeasti nousevasta COVID19 virustartuntojen määrästä.

Turisteja, jotka ovat olleet Iranissa, Irakissa, Syyriassa ja Libanonissa viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen tuloaan Israeliin, ei päästetä maahan.
Ministeriö ilmoitti lisäksi, että yli 5 000 henkilöä koskevat tilaisuudet on peruttu.

Netanyahu opasti ihmisiä välttämään henkilökohtaista kontaktia, mukaan lukien käden puristukset. Kaikki kansainväliset konferenssit on kielletty. Hän kutsui keskiviikon lehdistökonferenssissa COVID19 tilannetta ”globaaliksi epidemiaksi, ehkä yhdeksi vaarallisimmista viimeisen sadan vuoden aikana”.

Edellä mainituista maista 14 vuorokauden aikana tulleita ihmisiä kielletään järjestämästä yli 100 hengen kokoontumisia.
Netanyahu selitti: ”Israel on parhaimmassa tilassa kansojen joukossa kulkutaudin hallinnassa, joka on tartuttanut 15 israelilaista ja asettanut tuhansia kansalaisia karanteeniin”. Hän sanoi Israelin ottaneen vakavia askeleita taudin estämiseksi.
”Olemme määränneet karanteenia ja massatestauksia, joita useat muut maat eivät ole tehneet”.

Terveysministeriö kehotti keskiviikkona satoja jalkapallofaneja eristäytymään koteihinsa yhden nuorukaisen osoittauduttua positiiviseksi ja osallistuessaan Tel Avivissa jalkapallomatsiin. Koko katsomon alue, jossa nuorukainen oli liikkunut, asetettiin epäilyksenalaiseksi.

Lisäksi koulu, jossa nuorukainen opiskeli 1 150 oppilaan kanssa, sekä alkeiskoulu-luokka eri kouluissa, joissa virukselle positiiviseksi testattu 5.asteen opiskelija opiskeli, asetettiin omaehtoiseen karanteeniin oppilaiden kodeissa.

Israel kielsi aiemmin ulkomaalaisten pääsyn maahan Kiinasta, HongKongista, Macausta, Thaimaasta, Singaporesta, EteläKoreasta, Japanista ja Italiasta, joissa he olivat olleet 14 päivää ennen tuloaan Israeliin, sekä kehottaen kaikkia israelilaisia, jotka olivat vierailleet noissa maissa omaehtoiseen 14 päivän karanteeniin.

Kiinassa Wuhanin kaupungissa joulukuussa 2019 alkanut epidemia COVID19 on tartuttanut maailmassa yli 93 000 ihmistä ja surmannut yli 3 200, useimmat heistä Kiinassa.
Terveysministeriön asettamat raskaat määräykset eivät ole kaikkien mieleen, mutta tilanteen vaarallisuuden vuoksi ne katsottiin välttämättömiksi.
https://www.timesofisrael.com/israel-dramatically-widens-coronavirus-rules-adds-eu-nations-to-quarantine-list/,
https://www.timesofisrael.com/new-health-ministry-app-is-one-stop-shop-for-all-things-coronavirus/,
https://www.timesofisrael.com/officials-said-to-fume-over-insane-health-ministry-anti-virus-restrictions/,

02. Israelin Terveysministeriön asettamat uudet määräykset tulivat voimaan vain muutamia päivä ennen Purim-juhlallisuuksien alkamista maassa.

Yli 5 000 henkilön kokoontumisten kieltäminen sai aikaan lukuisten tapausten, kokoontumisten ja juhlallisuuksien peruuttamisen: Konsertteja, urheilutilaisuuksia, ja paraateja, jotka kuuluvat oleellisesti Purim-juhlallisuuksiin, on jouduttu peruuttamaan.

Purim-juhlallisuudet hassunkurisiin pukuihin pukeutumisineen ja yleisine juhlimisineen vapautumisen kunniaksi uhkaavasta kansantuhosta, ovat erityisesti lasten ja nuorten sekä lapsenmielisten aikuisten karnevaaliluonteisina koko kansan juhlintana talven viimojen taittuessa alkavan kevään merkiksi.

Tänä aikana pidetään rasitusta aiheuttavia toimintoja – urheilukisoja, juoksu-maratoneja, vaellusretkiä maastossa - ennen kesän helteiden alkamista.

Peruutettujen tilaisuuksien joukossa on Ishay Ribon ja Natan Goshenin laulukonsertti Tel Avivin Menora Mivtachim areenalla torstaina; Maccabi Haifan ja Hapoel Beersheban neljännes välierä ottelu Haifassa keskiviikkona ja juoksukilpailu Rishin LeZionissa.

TV-kanava 12 kertoo, että koko Maccabi Tel Avivin koripallojoukkue julistettiin 14 vuorokauden kotikaranteeniin palattuaan Espanjan turneeltaan.

Holonin, Ramat HaSharonin, Givataymin, Herzliyan, Modiin-Maccabim Reut ja Carmielin kaupungit peruuttavat vuotuiset Purim-tilaisuudet.

Jerusalemin kaupunki viestitti harkitsevansa Jerusalem-maratonin peruuttamista. Siihen osallistuu tuhansia ihmisiä, mukaan lukien 5 000 ulkomaista juoksijaa. Ne oli tarkoitus pitää maaliskuun 20. päivänä. Kaupunki tutkii vaihtoehtoisia mahdollisuuksia, joilla maraton voitaisiin pitää, vaikkapa typistettynä, kuten ilmeisesti tapahtui.
https://www.timesofisrael.com/purim-parades-sporting-events-scrapped-over-coronavirus-fears/,

03. Amerikan Israel Julkisten Asiain Komitea (AIPAC) antoi julkisen hälytyksen tuhansille tällä viikolla konferenssiin osallistuville aktivisteille, että ryhmä New Yorkista oli ollut kontaktissa jonkun henkilön kanssa, jolla on virustartunta.

”Tietojemme mukaan yhtään konferenssin osallistujista ei ole testattu positiiviseksi corona-virukseen tällä hetkellä”, todetaan AIPAC:sta Twitteriin lähetetyssä e-mailissa keskiviikkona.

Ei ole tiedossa, miltä New Yorkin alueelta ryhmä tuli. Kaksi ortodoksi-juutalaista New Rochellestä on testattu positiivisiksi.

E-mailissa todetaan, että Columbian alueen Terveysosasto katsoo, että AIPAC konferenssi on joutunut alttiiksi ”alhaiselle riskille”, ja kehottaa osanottajia konsultoimaan taudin valvontakeskuksien kanssa ohjeitten saamiseksi COVID19 virustartunnan ehkäisemiseksi.
https://www.timesofisrael.com/aipac-alerts-participants-that-some-were-in-contact-with-coronavirus-patient/,

04. COVID19 keskeytti muslimien pyhiinvaellusmatkat Mekkaan, sekä esti perjantairukousten pitämisen perjantaina Iranissa.

Riyadin ja Teheranin antamat uudet rajoitusohjeet keskeyttävät Islamin sääntöjen mukaisten rukousten pitämisen.
Lähi-Idässä on rekisteröity yli 3 000 tartuntatapausta, useimmat niistä Iranin Islamilaisessa Tasavallassa.

Saudi Arabian Riyadin hallitus antoi keskiviikkona määräyksen, jolla se estää kansalaistensa ja muiden maassa asuvien perinteisen pyhiinvaellusmatkansa Islamin pyhään kaupunkiin Mekkaan ja myös profeetan kaupunkiin Medinaan.

Uudet määräykset täydentävät 27.helmikuuta annettuja määräyksiä.

Saudi Arabian asukkaat ja sinne jo ehtineet pyhiinvaeltajat voivat silti jatkaa matkaansa Mekkan Suureen Moskeijaan, kulkien 7 kertaa mustaan vaatteeseen puetun kuution muotoisen Kaaban ympäri, jonka sisällä on ”taivaasta pudonnut pyhä kivi”. Muslimit osoittavat rukouksensa viisi kertaa päivässä sitä kiveä kohti.

Riyadin antamien uusien rajoitusmääräysten vuoksi rituaaleihin osallistuneitten muslimien määrä oli tavallista paljon pienempi. Ne vaikuttavat rajusti kaikkialta maailmasta Mekkaan pyrkivien matkasuunnitelmiin. Ne vaikuttavat masentavasti niihin hartaisiin muslimeihin, jotka ovat säästäneet vuosikaudet ja - kymmenet voidakseen käydä edes kerran elämässään Mekkassa, kuten säännöt vaativat.

Vuotuinen hajj-vaellus heinä-elokuun aikana on suosituin tilaisuus, mutta toisiin umrah-matkoihin pitkin vuotta osallistui v. 2019 aikana 7.5 miljoonaa muslimia. Riyadin määräykset ovat ”tilapäisiä”, ilmoittamatta niiden kestoaikaa.
https://www.timesofisrael.com/coronavirus-outbreak-halts-pilgrimages-to-mecca-friday-prayers-in-iran/,

05. Iranin viranomaiset peruuttivat säännönmukaiset perjantairukoukset kaikissa provinssien pääkaupungeissa COVID19 viruksen puhkeamisen vuoksi, joka on tartuttanut Iranissa testien mukaan 2 922 ihmistä sekä surmannut heistä 92.

”Tauti on laajalle levinnyt”, sanoi Iranin presidentti Hassan Rouhani hallituksen istunnossa. ”Se on levinnyt lähes kaikkiin provinsseihin, ja on siten globaali sairaus, joka on saastuttanut monia valtioita maailmassa. Meidän tulee toimia yhdessä voidaksemme saada sen hallintaan niin pian kuin suinkin”.

Perjantain shiamuslimien rukoukset toimivat varsinaisen tarkoituksensa ohella myös tiedotustilaisuuksina, joissa ylin johtaja Ali Khamenei valistaa kansaa pyrkien muodostamaan yhtenäistä rintamaa ulkoa tulevaa uhkaa vastaan.

Lähi-Idässä rekisteröidyistä 3 150 tartuntatapauksesta suurin osa tulee Iranista.
Iranin mullahien johtama hallitus hämmästelee, miten COVID19 on tartuttanut johtavia henkilöitä, myös varapresidentin.

Maailmanlaajuisesti tartuntatapauksia on rekisteröity 90 000, ja vaatinut 3 100 ihmisen menehtymisen.

”Ei viruksella ole siipiä, joille lentää” sanoo Iranin Terveysministeriön tiedottaja Kianoush Jahanpour. ”Me sen tartutamme toinen toisiimme”. Tautiin menehtyneet pestään ja testataan ennen hautaamista Qomin hautausmaahan. Hautaushenkilökunnalla on suojavarusteet, ja haudan ympärille levitetään kalkkia. Negatiivisiksi testatut ruumiit luovutetaan omaisille hautausta varten.

Iranin korkein varapresidentti Eshaq Jahangiri kielsi kaikki ulkomaanmatkat, raportoi valtion puolivirallinen uutistoimisto ISNA, mutta öljyministeri Bijan Zangeneh sai luvan matkustaa OPEC:in kokoukseen Viiniin.

Presidentti Rouhani kehotti kansalaisia ”luopumaan alistuneesta, alakuloisesta mielen-tilastaan ja näyttämään ulospäin onnellisia kasvoja ja hymyä”.
https://www.timesofisrael.com/coronavirus-outbreak-halts-pilgrimages-to-mecca-friday-prayers-in-iran/,

06. UUTISIA LYHYESTI
- Liberman sanoo puolueensa kannattavan lakia, jolla Netanyahu estetään jatkamasta hallituksen pääministerinä.
https://www.timesofisrael.com/liberman-says-his-party-will-back-law-that-would-bar-netanyahu-from-being-pm/,
- Netanyahu syyttää SiniValkoisten johtajaa Gantzia yrityksistä varastaa vaalit lakiesityksellään, jolla hänet diskataan pääministerinä.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-claims-gantz-trying-to-steal-vote-over-bill-to-block-him-from-power/. https://www.timesofisrael.com/blue-and-white-to-push-law-barring-indicted-pm-from-serving/.
- Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan pyrkii estämään muslimien perjantairukoukset Temppelivuorella COVID19 tartuntavaaran vuoksi. https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/minister-said-seeking-to-cancel-muslim-prayers-at-temple-mount-over-virus-fears/,
- Israelin arabien Joint List johtaja Odeh kehottaa tukemaan Gantzia, jos hän lopettaa Juudean ja Samarian sekä jordaninlaakson liittämisen Israeliin.
https://www.timesofisrael.com/odeh-we-could-back-gantz-if-he-stops-supporting-jewish-majority-annexation/,
- IDF kieltää sotilaita matkustamasta ulkomaille virustartunnan pelossa.
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/idf-bans-international-travel-for-soldiers-cancels-exercises-amid-virus-scare/,
- PA estää turistien pääsyn Juudean ja Samarian arabialueille; Israel puolestaan harkitsee Temppelivuorelle pääsyn rajoittamaista. Betlehemin kirkot ja moskeijat suljetaan kahden viikon ajaksi PA:n toimesta.
https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-coronavirus-in-israel-over-1-000-high-school-students-put-in-quarantine-1.8627580,
- PA:n terveysministeri sanoi keskiviikkona, että neljä ihmistä Betlehemin hotellissa epäiltiin viruksen kantajiksi; he palasivat Kreikkaan. Beit Jalan hotelli suljettiin tapauksen paljastuttua.
https://www.timesofisrael.com/pa-4-people-at-bethlehem-area-hotel-may-have-virus-nativity-church-to-shutter/,
- Ulkoministeri Israel Katz sanoo Israelin olevan hallitsemattoman COVID19 puhkeamisen kynnyksellä; siksi kovat säännöt olivat tarpeen.
https://www.timesofisrael.com/israel-on-verge-of-uncontrollable-outbreak-of-virus-warns-foreign-minister/,
- IDF tuhosi Ramallahissa ja BirZeitissa terroristien talot torstaiaamuna. Terroristit osallistuivat 17-vuotiaan Rina Shnerbin murhaan Dolevissa viime elokuussa. Oikeus torjui heidän anomuksensa estää tuhoamiset.
https://www.timesofisrael.com/idf-troops-demolishing-home-of-suspected-killer-of-rina-shnerb-report/,
- IDF keskeytti Juniber Cobra sotaharjoitukset USA:n kanssa virusuhan vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/idf-halts-major-air-defense-drill-with-us-as-coronavirus-restrictions-intensify/,
- Kalifornia julisti maahan hätätilanteen siksi, että satamassa odottavassa risteilyaluksessa todettiin COVID19 tapauksia, peläten sen leviämistä.
https://www.timesofisrael.com/california-virus-crisis-as-cruise-ship-held-state-of-emergency-declared/,
- Ashkenazi päärabbi Israel David Lau kehotti keskiviikkona israelilaisia luopumaan mezuzan koskettamisesta ja suutelemisesta viruksen vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/coronavirus-takes-toll-on-religious-life-as-rabbis-advise-against-ritual-kissing/, https://www.jpost.com/Israel-News/Defense-Ministry-to-take-action-if-coronavirus-increases-in-Israel-619864,
- SiniValkoisten johtaja Benny Gantz vakuuttaa tekevänsä kaikkiensa estääkseen Netanyhua jatkamasta pääministerinä. Ei kovin ylentävää tekstiä potentiaaliselta pääministeriltä. Ei kovin hyvä häviäjä!
https://www.timesofisrael.com/appearing-to-dismiss-unity-gantz-says-he-will-do-all-possible-to-replace-pm/,
- Presidentti Rivlin ei ole pitänyt kiirettä uuden hallituksen muodostamiseksi, vaan viivyttelee kuin tahallaan 17.03. yli, jolloin Bibin oikeudenkäynti alkaa.
https://www.timesofisrael.com/rivlin-likely-to-task-netanyahu-with-forming-government-on-first-day-of-trial/,
- Puhuessaan AIPAC konferenssissa Serbien presidentti Vucic sanoo avaavansa ”virallisen valtion toimiston” Jerusalemissa, mutta ei lupaa vielä lähetystöä.
https://www.timesofisrael.com/serbia-to-open-official-state-office-in-jerusalem-as-sign-of-respect-to-jews/,
- Iraniin on levinnyt niin runsaat sirkkaparvet, että tuholaistorjunnan jälkeen maassa on 10 -15 sm:n paksuinen kerros niiden raatoja.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-afflicted-by-large-swarms-of-desert-locusts-amid-coronavirus-woes-619807,
- WHO kehottaa ihmisiä luopumaan käteisrahan käyttämisestä, koska se levittää COVID19 virusta kädestä käteen.
https://www.zerohedge.com/markets/who-warns-dirty-banknotes-may-be-spreading-virus-worldwide.
- IAEA raportoi Iranin ylittäneen ydinasekynnyksen 1000 kg:n rajan rikastettua uraania, joka riittää yhteen ydinpommiin. Iranilla on sitä 1500 kg, mutta Iran ei ole antanut IAEA:n tarkastajille lupaa käydä useissa laitoksissa, joissa IAEA epäilee Iranin valmistelleen ydinpommien rakentamista. (JP)
https://www.haaretz.com/middle-east-news/iran/iran-says-iaea-case-for-inspecting-sites-based-on-fake-israeli-intelligence-1.8632271.

- ”Feker Libi” on Israelin edustajan Euroviisukappale; sen laulaa Etiopian juutalainen Eden Alene, lyyrinen osa lauletaan amhariksi, arabiaksi, englanniksi ja hepreaksi. Loppukilpailu pidetään Rotterdamissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Feker-Libi-a-song-in-four-languages-to-represent-Israel-at-Eurovision-619677,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 08 -19; Tiberias 13 -26; Suolameri 17 -28; Eilat 16 -29 +C-astetta, pohjoisosassa puolipilvistä, muualla aurinkoista, huomenna puolipilvistä.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019