TORSTAI 28.11.2019


TORSTAI 28.11.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Aloitan uutislähteiden tarkastelun Israelista vähän arkaillen, sillä valtaosa niistä eivät ole välttämättä hyviä uutisia enempää Israelille kuin juutalaisille yleensä.

Pyrin kuitenkin sulkemaan omat tuntemiseni ja mielipiteeni keskittyäkseni käsittelemään niitä sellaisina, kuin ne on kirjoitettu mustalla ja valkoisella.

02. Pääministeri Benyamin Netanyahu piti viikoittaisen hallituksen kokouksen sunnuntaina sulkien hänkin tunteensa ja tuntemuksensa omaan aivolohkoonsa keskittyen käsittelemään esille nousseita sisäisiä ja ulkoisia kysymyksiä lähes robotin tavoin mainitsematta sanallakaan häntä vastaan tehtyjä syytteitä.

En ole psykologi enkä väitä sitä olevanikaan, mutta pääministerin toimissa voi havaita jonkinasteista tosiasioitten kieltämistä ikään kuin niitä ei olisikaan.
Se voi helpottaa hänen selviytymistään toistaiseksi, mutta niiden kieltäminen ja todellisuuden/syyllisyyden tunnustamisen asemesta aiheuttaa vain patoutuman, joka voi roiskahtaa hänen kasvoilleen - tai sitten ei, jos syyteet raukeavat.

03. Knessetin puhemies Yuli Edelstein kutsui Likudin ja Sinivalkoisten neuvottelutiimit luoksensa keskustelemaan hallituksen muodostamisvaikeuksista.

Keskustelut käytiin ”positiivisessa ja hyvässä ilmapiirissä”, molempien osapuolten hyväksyessä Edelsteinin ehdotuksen tavata uudelleen ensi sunnuntaina.
Jos hallitusta ei saada muodostettua ennen 11.12.2019, edessä ovat uudet vaalit.

Sinivakoisten johtoryhmän neljäs jäsen Moshe Yaalon jurnutti hyvää tahtoa vastaan ilmoittamalla, ettei hänen puolueensa istu Netanyahun johtamassa hallituksessa, ellei Netanyhua vapauteta syytteistä.

”Tapasin (toisten mukana) Knessetin puhemiehen yrityksellä estää vaalit. Tein kantani selväksi, jonka mukaan haluamme yhteyshallitusta Likudin kanssa, mikäli Gantz toimii pääministerinä ensin. Toimimme edelleen vaalien estämiseksi”.

Edelsteinin esityksen mukaan Netanyahu toimii pääministerinä 6 kuukautta, Gantz puolitoista vuotta ja loput kaksi vuotta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272369,

04. Pääministeri Netanyahu kiitti häntä tukeneita Tel AVivin mielenosoittajia keskiviikon videolausunnossaan, syyttäen mediaa hänen julistamisestaan tuomituksi ilman oikeudenkäyntiä, mutta kehottaen äänestäjiään protesteissa noudattamaan lakien ja oikeuden kunnioittamista.

Päivää aiemmin hänen tukijansa olivat vaatineet maan johtavien syyttäjä-viranomaisten vangitsemista.

Tiistai-iltana 26.11. tuhansia kansalaisia kokoontui Tel Avivin keskustaan Museo-aukiolle – viisi päivää sen jälkeen, kun oikeuskansleri Avichei Mandelblit julkisti rikossyytöksensä Netanyahua (Bibiä) vastaan.

”Kiitos tästä hämmästyttävästä tuesta, joka liikutti minua; etenkin teitä, jotka tulitte paikalle maan kaikista osista suojelemaan oikeutta, totuutta ja demokratiaa” Bibi hehkutti videolausunnossaan.

Bibi sanoi ”mediavälineitten aina valitsevan yhden tuhansista halventaakseen joitakin täysin unohtaen paljon vakavammat rikokset vasemmiston mielen-osoituksissa, varoittaen antautumasta kiihotuksen johtamina väkivaltaan”.

Mielenosoitusten jälkeen alkoi kamppailu mediassa, oliko paikalla 10 000, kuten pääministeri vihjaili, vaiko 5 000, kuten luotettavammat medialähteet toteavat.
https://www.timesofisrael.com/thanking-supporters-netanyahu-urges-respect-for-police-courts/,

05. 40 auton renkaita oli puhkottu ja arabeja halventavia graffiteja oli raapustettu talojen seiniin ja autojen peltiosiin Jaljulian arabikylässä keskiviikkoyön aikana.

Poliisi aloitti tutkimukset selventääkseen tilannetta.

Israelin arabien Joint Listan puheenjohtaja ke. Ayman Odeh syytti pääministeri Benyamin Netanyahua tihutöistä, väittäen hänen innostaneen niihin.

”Yksi viha-rikos lisää, tällä kertaa Jaljuliassa. Vuoden alusta lähtien 43 paikallista vastaan on hyökätty. Jopa näin laajan organisaation ollessa kyseessä, poliisit osoittavat lepsua toimintaa; tuskin ketään on pidätetty ongelman ratkaisemiseksi” väitti toinen Joint List ke. Aida Touma-Sliman.

Touma Sliman esitti syytöksensä sekä pääministeriä että hallitusta vastaan, jotka kiihottavat laittomia. ”Hän ja oikeistohallitus ovat vastuussa”.

Aiemmin Shin Betin on epäilty innostaneen ns. ”kukkulanuoria” tihutöihin useissa arabikylässä pitkin maata saadakseen nuoret epäilyksenalaisiksi ja saadakseen niiden kautta oikeuden käyttää kidutusta nuorten kuulusteluissa.

KE Betzalel Smotrich viittasi puheissaan viime vuonna sellaiseen mahdollisuuteen.
Hän sanoi Shin Betin käyttäneen omia agenttejaan kiihottaakseen nuoria price tag-tapahtumiin voidakseen niillä vaikuttaa tuomareihin ja kansaan.

Esimerkiksi hän viittasi Duman murhan yhteydessä sitä käytetyn epäiltyjä vastaan.

Honenu Oikeusavustajajärjestö paljasti poliisin käyttäneen agenttiaan Juudean ja Samarian juutalaisnuorten keskuudessa, ja ainakin kahdessa tapauksessa hän oli taivuttanut ”kukkulanuoret” suorittamaan hintalappu-operaatioita.

Tämä agentti ilmoitti asiasta ennen operaatiota, sen aikana ja jälkeen poliisille, joka ei kuitenkaan tehnyt mitään sen estämiseksi.
Poliisi ja Shin Bet kiistää syytökset perättöminä ja toteen näyttämättöminä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272400,

06. IDF:n sotilas Dov Sorekin isä Yoav ilmaisi pettymyksensä siitä, että hänen poikansa murhaajien kotitalot oli tuhottu vasta nyt, kolme ja puoli kuukautta murhan jälkeen.

”On häpeä, ettei sitä suoritettu välittömästi tavalla, jolla olisi vahvistettu IDF:n pelotusvoimaa ja ehkä estetty seuraava murha”.

”Äärimmäisen varovaisuuden vuoksi ja oikeudessaan viivyttää tuhoamista Korkein Oikeus torjuu totuuden, etteivät rakennukset ole eläviä. Ne voidaan rakentaa uudestaan, mutta pelkovaikutus riippuu ajoituksesta” Yoav Sorek sanoo.

IDF:n sotilaat yhdessä’ Rajapoliisin ja Siviilihallinnon kanssa tuhosivat keskiviikon vastaisen yön aikana Qassam Aaraf Khalil Issafaran, Nassir Salah Khalil Issafaran, Ahmad Aaraf Khalil Issafaran ja Yusuf Said Attia Zahurin talot Beit Khalilin arabi-kylässä lähellä Hebronia.

Edellä mainitut arabit olivat osa jengiä, joka suoritti puukotus-hyökkäyksen IDF:n sotilasta Dvir Sorekia vastaan lähellä Migdal Ozia 08.08.2019 murhaten hänet.

Suoritetun talojen tuhoamisoperaation aikana tusinoittain arabeja hyökkäsi väkivaltaisesti sotilaita vastaan kivittäen heitä ja puhkoen heidän autonsa renkaat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272398,

07. ”Ei ole mitään mahdollisuutta Knessetin puhemiehen aloitteen toteutumiseksi” sanoi Likudin Knessetin ryhmän puheenjohtaja Mickey Zohar selittäessään SiniValkoisten vihaa Netanyahua kohtaan yhteyden estämiseksi.

”Ainoa tie hallituksen muodostamiseksi kulkee Avigdor Libermanin kautta” hän sanoo. ”Knessetin puhemiehen aloite on tehty hyvässä tarkoituksessa, mutta sillä ei ole mitään mahdollisuutta toteutua”.

”SiniValkoiset viittaavat aina Netanyahuun ainoana esteenä, mutta ideologiset erilaisuutemme ja heidän epäluulonsa ja syvä viha pääministeriä kohtaan estävät meitä muodostamasta yhteyshallitusta”.

”Ainoa tie hallituksen muodostamiseksi on painostaa Avigdor Libermania liittymään oikeistolaiseen leiriin 63 edustajan hallituksessa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272402,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272376,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272389.

08. Arkeologit ja arkkitehdit vastustavat köysiradan rakentamista turismiliikenteen helpottamiseksi Jerusalemin Temppelivuoren läheisyyteen.

He aikovat valittaa Korkeimpaan Oikeuteen köysirataoperaation estämiseksi. Perusteeksi vastustamiselleen he pitävät tilapäistä hallitusta, jolla ei heidän näkemyksensä mukaan ole valtuuksia vahvistaa sen rakentamista.

Arkeologit ja arkkitehdit selittävät lisäksi, ettei suunnittelukomitean jäsenille näytetty, miltä sellainen köysirata näyttäisi Pyhän Kaupungin silhuetissa.

Israelin hallitus hyväksyi suunnitelman 2017 antaen sille budjetissa 15 miljoonaa NIS Turismiministeriölle projektin toteuttamiseksi, lisäten varoja 2018 -2019.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272350,

09. Puolustusministeri Naftali Bennett tapasi ministeriön tiloissa YK:n Lähi-Idän lähettilään Nickolay Mladenovin keskustellen hänen kanssaan äskeisestä kiihtymisestä Gazan kaistalla (Gazasta ammuttiin eilen Israeliin 2 rakettia, joihin IAF vastasi iskemällä Hamasin maanalaisiin tiloihin ja asetehtaisiin).

Toiseksi he käsittelivät jännityksen nousua Syyrian vastaisella rajalla ja Iranin edustajien hyökkäystä Israeliin Syyrian alueelta, sekä IDF:n tekemiä vastaiskuja.

Raportin mukaan Bennett painotti Israelin kantaa, ettei se tule missään olosuhteissa hyväksymään Iranin tunkeutumista Syyriaan, sekä ministeriön muuttunutta periaatetta, ettei surmansa saaneiden terroristien ruumiita palauteta enää Gazaan, kuten tähän asti on tehty.

Korkein Oikeus antoi syyskuussa päätöksensä, jonka mukaan niitä voidaan käyttää neuvottelujen yhteydessä ”hyvän tahdon eleenä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272354,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Iranin johdon – kuten uskotaan- tekemä päätös iskeä Aramcon öljynjalostus-laitteita vastaan Abqaiqissa Saudi Arabiassa tehtiin ”voidakseen aiheuttaa tuhoa viholliselle nostattamatta USA:n vihaa, ja siten, ettei se aiheuttaisi sotaa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272354,

02. Puinen Roomassa säilytetty Jeesuksen ajalta oleva puinen seimen reliikki lähetetään Roomasta Betlehemiin, juuri ajoissa ennen joulun turismikautta.

Reliikki palautetaan Roomasta yli tuhat (kaksi tuhatta?) vuotta sen jälkeen, kun Jeesus-lapsen väitetään nukkuneen siinä.

PA:n lähteet sanoivat perjantaina, että reliikistä tulee valtava turisminähtävyys Betlehemissä, jonka kristitty imago on tuhoutumassa heidän väestömääränsä laskeuduttua alle 15 % kaupungin oltua kristitty-enemmistöinen ennen Jasser Arafatin jengien saatua sen valvontaansa 1990-luvulla.

Kristityt papit ennustavat, että siellä toteutuu tunnetun joululaulun ”Stille nacht” sanat muutaman vuoden kuluessa muslimien hillittömän painostuksen vuoksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5630778,00.html,

03. Iranin vallankumouskaartin johto varoittaa mielenosoittajia ”päättäväisistä toimista” elleivät ne pian lopu.

Tämä tarkoittaa sitä, että IRGC päästää verikoiransa vapaiksi tähän saakka mielenosoittajia hillinneiden Majis-puolisotilaallisten joukkojen avuksi.

Iranin ylin kaitsija Ali Khameney puhui tuhansien Majis-joukkojen viikon mittaisessa, keskiviikkona alkaneissa, kunnioittamis-seremoniossa.

Khaneney väitti Iranin vihollisten käyttäneen ”suuria rahasummia salaliiton suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi, odottaen tilaisuutta aiheuttaakseen tuhoa, surmaamista ja epäjärjestystä, lisäten, että he uskoivat voivansa käyttää bensiinin hinnan korotuksia tilaisuutena salaliittonsa toteuttamiseksi”.

”Iranin kansa kuitenkin musersi vihollisten suunnitelmat mahtavina näytöksinä”.

”Iranin kansan mahtava näytös, joka alkoi Zanjassa ja Tabrisissa, jopa leviten joihinkin kyliin, ja päättyen Teheraniin, oli vakava isku sionismin globaalille röyhkeydelle, pakottaen heidän perääntymään” Khameney ylvästeli, vakuuttaen että Iranin kansan toimet olivat tärkeämpiä kuin poliisin, IRGC:n ja Majisin toimet.

Hän vakuutti edelleen, että ”viikon kestänet protestit – joiden aikana Farda-radion mukaan 140 ihmistä sai surmansa turvallisuusjoukkojen luodeista ja ainakin 7 000 ihmistä pidätettiin kaikkialla maassa – osoittavat Iranin kansan mahdin ja suuruuden”.

Khameney painotti, että ”Islamilaisen Tasavallan perustaja Ruholla Khomeini perusti Basij-joukot Amerikan Teheranin lähetystön valtaamisen aikana (pitäen sen henkilökuntaa panttivankeina 444 vuorokautta) sen jälkeen, kun USA alkoi uhkailla Irania”.

”He muuttivat uhkan tilaisuudeksi” Khameney selitti lisäten: ”Tärkein ominaisuus ja logiikka Basijin taustalla on eliminoida vihollisen aiheuttama uhka ja muuttaa se tilaisuudeksi”.

”Islamin Tasavalta perustuu islamin periaatteisiin ja arvoihin, islam on oikeuden ja vapauden puolustaja” Khameney kehtaa kehua vangittuaan 7 000 kansalaistaan.
”Mutta toisaalla domivoivat vallat – tyrannien johdossa - täysin vastustavat vapautta ja oikeutta”, viitaten maihin joissa ”valtaosa varallisuudesta kuuluu pienelle ryhmälle loppuosan kansasta työskennellen hyvin raskaasti”.

Hän vertasi Basij-joukkoja Hizbullahiin ja Kansan mobilisaatiojoukkoihin (tunnetaan nimellä Hashd al-Sha´abi Irakissa).

Aiemmin Khameney vertasi protestoijia roistojen toimiksi vakuuttaen, etteivät ne ratkaise ongelmia, syyttäen USA:ta, Israelia ja Saudi Arabiaa ongelmista.
Hän sanoi armahtavansa ne, jotka lopettavat protestinsa, mutta uhkasi kovilla rangaistuksilla niitä, jotka jatkavat protestejaan.
https://www.jpost.com/Middle-East/Khamenei-Irans-quashing-of-protests-hard-blow-to-Zionism-609270.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 09 -18; Tiberias 14 -24; Suolameri 18 -26; Eilat 15 -27 +C-astetta, puolipilvistä pohjoisosassa, etelässä aurinkoista. Lämpenevää.








Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019